Virágvasárnapi együttlétre várják az embereket Debrecenben

Helyi - 2018-03-22

Virágvasárnapi együttlétre várják a történelmi egyházak és az önkormányzat a debrecenieket és a környéken élőket március 25-én - jelentették be a szervezők csütörtökön a helyi városházán.

Papp László (Fidesz-KDNP) Debrecen polgármestere felidézte, hogy tavaly hagyományteremtő szándékkal rendezték meg első alkalommal az együttlétet, hogy a legnagyobb keresztény ünnepet, a húsvétot megelőző virágvasárnapon az egyházak a lakossággal együtt fejezhessék ki a hit melletti kiállásukat.

Fekete Károly tiszántúli református püspök szerint nem egyszerű felvonulásra, hanem Jézus Krisztus jeruzsálemi bevonulására utaló együttlétre hívják a híveket és az érdeklődőket.

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi római katolikus megyéspüspök hozzátette: a történelmi egyházak együtt élhetik át Jézus történetét, amely "nem egy történet, hanem a történet: a megváltás története".

"Nekünk Jézus útját kell járni, a profán környezetet megmutatni, amelyből eljutunk Istenhez, a szeretet útját járva" - mondta a püspök.

Kocsi Fülöp görög katolikus érsek-metropolita "hit-élesztőnek" nevezte a kezdeményezést, mert "azzal, hogy a város közösen éli át az eseményt, hozzájárul, hogy az igazi feltámadást, a húsvétot együtt tudjuk ünnepelni".

A sajtótájékoztatón az evangélikus, a baptista és az ortodox egyház képviselői is megerősítették részvételi szándékukat a virágvasárnapi együttlétre.

Bódor Edit, a Főnix rendezvényszervező elmondta, az eseményen a böjti táncokat járó néptáncos lányok Debrecen főutcáján elevenítik fel a néphagyományt kapuzó és karikázó táncokkal, a Kuckó Művésztanyának köszönhetően pedig Jézus jeruzsálemi bevonulását idézik fel a jelmezesek.

A bibliai és a néprajzi örökség kezet fog ezen az ünnepen: a szamárháton bevonuló királynak hozsannázó sokaság örvendezése kívánja, hogy templomfalat átlépve ünnepeljenek hívők és érdeklődők - tette hozzá.

A virágvasárnapi keresztútjárás hat stációt érint, az állomáshelyeken az elmélkedéseket Piros Ildikó Kossuth-díjas színésznő olvassa fel. Este a Református nagytemplomban a debreceni helyőrségi zenekar tart zenés áhítatot Dominica Palmarum címmel - hangzott el a sajtótájékoztatón.