Ukrajnában mintegy ötezer új beteget jegyeztek fel

Külföld - 2021-01-10

Ukrajnában kismértékben nőtt a koronavírussal megfertőződöttek száma: szombaton mintegy ötezer új beteget találtak, viszont ismét többen gyógyultak meg, mint ahányan elkapták a vírust.

A hivatalosan közölt adatok alapján az elmúlt napban 5011 új esettel 1 millió 115 ezer 26-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 99 áldozattal 19 ezer 767-re. Eddig 791 ezer 598-an gyógyultak meg, közülük előző nap csaknem 5300-an, az aktív betegek száma így mintegy négyszázzal 303 ezer 661-re csökkent.

Szombaton megint viszonylag sok, 2100 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús új beteg került kórházba.

Az elmúlt napon a legtöbb új beteget, 446-ot ezúttal a dél-ukrajnai Odessza megyéből jelentették. Az ország legfertőzöttebb területén, Kijevben 404 új esettel 117 ezer fölé emelkedett az eddig igazolt fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig tízzel 2077-re - közölte vasárnap Vitalij Klicsko főpolgármester.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter előrejelzése szerint a következő héten még gyorsulhat a járvány terjedése Ukrajnában. Ez - mint mondta - az újévi ünnepek következménye, amikor is az ukránok közül sokan utaztak az országon belül egyik régióból a másikba, illetve külföldre is, és nagyjából ennyi idő után jelentkeznek a tünetek azokon, akik megfertőződtek. Ezután viszont a tárcavezető reméli, hogy a pénteken életbe léptetett szigorított karantén megteszi a hatását, és csökkeni fog a fertőzöttek napi növekménye.

A január 24-ig érvényben lévő korlátozások ideje alatt az egész országban zárva lesznek az iskolák, a téli szünet után távoktatásban folytatódik a tanítás, a vendéglátóegységek csak elvitelre dolgozhatnak, az üzletek csak meghatározott árucikkeket, élelmiszereket, gyógyszereket, háztartási vegyszereket, higiéniai termékeket, állateledeleket, magvakat és növényvédő szereket árusíthatnak.

Sztepanov elmondta, hogy jelenleg a Covid-betegek számára előkészített 66 ezer kórházi ágyból valamivel több mint 23 ezer foglalt az országban. Rámutatott ugyanakkor arra, hogy nő a súlyos állapotú betegek száma. Ennek szerinte az az oka, hogy az ukránok közül kevesen teszteltetik magukat koronavírusra, és sokan későn fordulnak orvoshoz, csak akkor, amikor már súlyos az állapotuk.