Cats / Macskák 2019 (Avagy a Gimgömb macska vén cseléd és társai és ami a Macskákból elveszett)

Cats 2019 / Macskák 2019
2019. december 26.
perry
 
Macskák 2019

Írhatnám azt, hogy mennyire csodás a Macskák filmmusical, de sajnos annak ellenére sem , hogy egyes szereplők félelmetesen vagy inkább torokszorítóan jól játszanak és énekelnek. Ide tartozik Jennifer Hudson kinek Grizabellája akiről tudni akkorát énekel, hogy a szívek megnyílnak és a kristálycsillárok megremegnek ezzel együtt az arcával annyi érzelmet ad át a nézőnek, hogy csak ámulunk ebben az egy dimenziós világban. Olyan vagyok mint az egyszeri kritikus aki a hasonlítás "kályhájától" tud elindulni.

Akkor kezdem is, a '90s évek elején volt szerencsém látni a Madách Színház ünnepi az összes szereplős előadását ami közel 4 óráig tartott míg egy szereposztásból 2-3 n is sorra kerülve énekeltek játszottak. Magam részéről még plusz 1-2 órát is bevállaltam volna. Annyira élő hús-vér macska világot láttam, érzelmeket élő testközei élményt igazi élő színházi előadást.

Persze a filmtől számon kérni a színházi előadást botorság. Viszont az én véleményem az, ha színház világát emelték volna ás a film nyelvére és elhagyják az agyon digitalizált vonalat akkor szerethetővé vált volna a Macskák. Pontosan az veszett el belőle ami a színházi musical erőssége az ember macska közelség. Az a gesztusvilág ami a naturális test is közvetít a digitális bőrbe bujtatott színészekkel szemben.


Mert kérem itt alakításban nincs hiány James Corden, Judi Dench, Jason Derulo, Idris Elba Ian McKellen az utóbbi Denchel jóformán prózát énekelnek de az igazán félemeletes a mögötte rejlő alakítás mélysége. Pedig pazar díszletek macska szemszögből felépítve nem spórolva a berendezéssel és a világítással. Hol az álomgyári hatalmas táncos sokaságot idézve ( Gímgömb macska és tánckara ) vagy a digitalizálásnak köszönhető lebegés szárnyalás szóval a kiállítással nincs is baj.

Csak éppen elveszik a a színészi reakció, T.s Eliot verseinek világa az emberi tulajdonságok macska jelmezben. Mert kérem ezek a macskák mi vagyunk hibáinkkal, örömeinkkel, szerelmünkkel fájdalmainkkal és így tovább. Pont ez tűnik el a filmben és lesz egy csili-Vili szemrángató mesterséges Macskák.
Persze én is bele estem a csapdába, látott elvárások mentén elképzeltem milyen vágyaim is vannak mit szeretnék látni ez, az én saram.

Te is szeretnél filmkritikát írni? Most itt a lehetőség! Regisztrálj!


Nagyon kíváncsiak vagyunk a Te véleményedre is!

Értékeld a kritikát

Értékeld a filmet

Most olvassák 1
Film értékelés 6
Kritika értékelés 9.3
Kritika elolvasva 836