Az EU június végéig meghosszabbítja az oltóanyagok exportkontrollját

Ajánljuk - 2021-03-11

Az Európai Bizottság csütörtökön úgy döntött, hogy június végéig meghosszabbítja a koronavírus elleni oltóanyagok ideiglenes exportkontrolljának rendszerét. Ez megköveteli az unióval szerződést kötött vakcinagyártó vállalatoktól, hogy előre értesítsék a tagállami hatóságokat a legyártott vakcinák kivitelének szándékáról.

A brüsszeli testület sajtóközleménye szerint a bizottság azért döntött így, mert oltóanyag-szállítmányok továbbra is késedelmesen érkeznek az Európai Unióba.

Valdis Dombrovskis, a bizottság alelnöke szerint, a január végén életbe lépett exportkontoll-mechanizmus - amely az oltóanyag kivitelt engedélyekhez köti - jól bevált eszköz, mert segíti a vakcinák szállításának átláthatóságát.

Sztella Kirikiádisz, az egészségügyért felelős uniós biztos elmondta: az EU elvárja, hogy az oltóanyaggyártó vállalatok teljesítsék az unióval kötött szerződésekben foglaltakat és szállítmányozási kötelezettségeiket az uniós polgárokkal szemben.

Hozzátette, hogy az EU ettől függetlenül - a globális szolidaritás jegyében - jelentős mennyiségű vakcinát küld a rászoruló országok számára. "Továbbra is együtt fogunk működni a vállalatokkal annak érdekében, hogy a lehető leggyorsabban növeljük Európában az oltóanyaggyártó kapacitást" - fűzte hozzá.

A döntés értelmében a bizottság iránymutatása mellett június végéig a tagállamok dönthetnek a vakcinák unión kívülre szállításának engedélyezéséről. Ezek az intézkedések azokra az oltóanyaggyártó vállalatokra vonatkoznak, amelyekkel az EU előzetes adásvételi szerződéseket kötött, és nem érintik a humanitárius célú exportot. Az EU eddig 34 millió adag vakcina exportját engedélyezte.