Gazdaság

Eredmények megjelenítése 1-től 20-ig 4358 találatból.

Matolcsy György irányváltást sürget

Gazdaság - 2021-11-15

A magyar felzárkózási pályát újra kell tervezni, olyan egyensúlyi fordulatra van szükség, amely nem egyszerűen a növekedést, hanem a fenntartható növekedést célozza - írta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a magyarnemzet.hu-n hétfőn megjelent írásában.

A jegybankelnök szerint a felzárkózás összes területén fel kell értékelni az egyensúlyi szempontokat, jelenleg azonban kiemelten a pénzügyi egyensúly terén.

A válság, majd a válságkezelés és a helyreállítás az egyensúlyok gyors és jelentős romlásával jár együtt, nem egy-egy egyensúlyi mutató romlik, hanem valamennyi egyszerre - hívta fel a figyelmet Matolcsy György.

ITM: megszületett az alku a minimálbérről, véglegesítés alatt a megállapodás

Gazdaság - 2021-11-03

- Jelentős előrehaladást ért el a jövő évi bérmegállapodás részleteinek kidolgozásában a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma 2021. november 3-án, Budapesten; a felek a legfőbb pontokban kompromisszumra jutottak, a minimálbér tehát 200 ezer forintra, a garantált bérminimum 260 ezer forintra emelkedik januártól - tájékoztatta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szerdán az MTI-t.

Javította a koronavírus elleni vakcinából származó éves bevételi előrejelzését a Pfizer

Gazdaság - 2021-11-02

Javította a koronavírus elleni védőoltásból származó éves bevételi előrejelzését a Pfizer amerikai gyógyszergyártó, amely sorra köti az új szerződéseket az országokkal, mivel még több vakcinára van szükség, egyfelől az emlékeztető oltások miatt, másrészt engedélyt kaptak a védőoltás alkalmazására újabb korosztályok esetében.

KSH: 751 millió euró volt augusztusban a külkereskedelmi hiány

Gazdaság - 2021-11-02

A kivitel értéke 8,3 milliárd eurót (2945 milliárd forint), a behozatalé pedig 9,1 milliárd eurót tett ki augusztusban, így az áruforgalom külkereskedelmi hiánya 751 millió euró volt, jóval magasabb az előzetesen becsült, 467 millió euró deficitnél, és az előző havi, 210 milliós hiánynál. Az egyenleg 1,1 milliárd euróval romlott az egy évvel korábbihoz képest- derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) második, kedden közölt becsléséből.

Megviseli a magyarországi autógyárakat a globális csiphiány

Gazdaság - 2021-10-31

A globális csiphiány a magyarországi autógyártóknál is termelésingadozást okozott, az alkatrészek beérkezésének kiszámíthatatlansága tarthatatlanná tette a rendelések teljesítésének korábban megszokott rendjét. A cégek képviselői arról számoltak be, hogy a piac elemzésével és rugalmas termelésszervezéssel próbálnak úrrá lenni a helyzeten, törekszenek a dolgozói állomány megtartására, ugyanakkor arra számítanak, hogy a félvezető-ellátás problémája még hónapokig sújtani fogja az autóipart.

A Magyar Suzukinál 2021-ben a globális félvezető hiány miatt körülbelül egy havi termelési darabszám esett ki, jelenleg egy műszakban folyik a termelés.Bonnár-Csonka Zsuzsanna kommunikációs vezető kifejtette: bár a vevői igények továbbra is magasak a modelljeik iránt, értékesítési terveiket mégis kénytelenek folyamatosan felülvizsgálni, és a legyártható darabszámokhoz igazítani.

Kiemelte: a hazai piacon még nem növekedett számottevően a várakozási idő, köszönhetően annak, hogy észlelve a várható nehézségeket az év első felében nagyobb készletekkel dolgoztak. Egyes ritkább felszereltségek esetében fordulhat elő kisebb csúszás, ugyanakkor az elkövetkező hónapokban - a magas vevői igények és az alacsony készletszintek miatt - a várakozási idő növekedésére kell számítani.

Pénteken kezdődik a XX. Országos Étterem Hét

Gazdaság - 2021-09-30

- A tavaszi kényszerű kihagyás után október 1-jén megkezdődik az őszi Országos Étterem Hét. Mivel ez sorrendben a huszadik, jubileumi rendezvény, ezúttal hosszabb ideig, tíz napig tart. A szervezők közleménye szerint ugyan az élelmiszerárak erősen növekedtek az utóbbi hónapokban, az Étterem Héten az árak a tavalyi szinten maradtak. A menüáraknál a vendégek a 3900 forintos "top", a 4900 forintos "prémium", vagy az 5900 forintos "exkluzív" árkategóriákban választhatnak menüsorokat

Visszaesett a kínai feldolgozóipar teljesítménye szeptemberben

Gazdaság - 2021-09-30

Visszaesett a kínai feldolgozóipar teljesítménye szeptemberben, amikor az ország több részén a szén felszökött árából adódó áramhiány hátráltatta az ipari termelést.A csütörtökön közölt adatok szerint a nemzeti statisztikai hivatal, valamint a kínai logisztikai és beszerzési szövetség (CFLP) által számított feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) 49,6 pontra csúszott vissza szeptemberben. Elemzők 50,1 pontra, vagyis az augusztusi érték stagnálására számítottak

A BMI 50 pont fölötti értéke növekedésre, az alatti pedig visszaesésre utal. A szeptemberi adat a leggyengébb volt 2020 februárja óta, amikor a kínai feldolgozóipari BMI utoljára ereszkedett az 50 pontos küszöb alá, az országban akkor tetőző koronavírus-járvány miatti korlátozások hatására.

Új elnök-vezérigazgató az MVM Csoport élén

Gazdaság - 2021-09-29

Mager Andrea, nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter 2021. október 1-vel Czepek Gábort nevezte ki az MVM Csoport élére. Kóbor György, korábbi elnök-vezérigazgató közös megegyezéssel távozik a cégtől - jelentette be szerdán a nemzeti vagyonkezelésért felelős tárca nélküli miniszter hivatala.

Energiahivatal: magasra szöktek júliusban az európai gázárak

Gazdaság - 2021-09-10

Júliusban a földgáz világpiaci árát továbbra is globális kínálati hiány vezérelte, az egekbe szökő ázsiai termékárak mellett tovább csökkent az európai piacra érkező LNG-szállítmányok volumene, miközben karbantartás miatt orosz forrásból is kevesebb gáz érkezett Európába, így az európai árak is magasra szöktek - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) pénteken.

MNB: az üzemanyagok, az iparcikkek és a feldolgozatlan élelmiszerek egyaránt emelték az inflációt augusztusban

Gazdaság - 2021-09-08

Az előző hónaphoz képest augusztusban az infláció 0,3 százalékponttal 4,9 százalékra, míg a maginfláció és az indirekt adóktól szűrt maginfláció 0,1 százalékponttal 3,6 emelkedett. Az infláció növekedésének hátterében az üzemanyagok, az iparcikkek és a feldolgozatlan élelmiszerek inflációjának emelkedése állt - állapította meg a legfrisseb adatokat értékelve szerdán a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A jegybank által számított és tartósabb inflációs tendenciákat megragadni hivatott mutatók - a keresletérzékeny termékek árindexe és a ritkán változó árú termékek és szolgáltatások inflációja - a maginflációval azonos, 0,1 százalékpontos mértékben emelkedtek az előző hónaphoz képest 3,6, illetve 4,8 százalékra.

Augusztusban enyhén nőtt a keresletérzékeny termékek, az élelmiszerek és az üzemanyagok inflációs hozzájárulása. Az üzemanyagok továbbra is jelentősen, 1,4 százalékponttal emelték az inflációt - jegyezte meg az MNB értékelése.

Júniusban tovább gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése

Gazdaság - 2021-08-26

Júniusban 20,5 százalékkal magasabb volt a mezőgazdasági termékek átlagos felvásárlási ára az egy évvel korábbinál, ami 3,1 százalékponttal nagyobb emelkedés az egy hónappal korábbi 17,4 százaléknál. Az élénkülésben némi szerepet játszhatott a bázishatás, mert tavaly májusról júniusra 2,5 százalékponttal, 4,5 százalékosra mérséklődött a drágulás üteme. A legnagyobb drágulást a burgonya és a tojás mutatta.

A növénytermesztési és kertészeti termékek átlagos felvásárlási árának éves emelkedése a májusi 23,5 százalékosról 3,8 százalékponttal, 27,3 százalékosra gyorsult. A gabonafélék ára 37,4 százalékkal volt magasabb a tavaly júniusinál, a búza árának éves emelkedése 24,0 százalékosra szelídült a májusi 31,1 százalékosról, a kukorica drágulása 51,3 százalékosra tovább erősödött a májusi 48,8 százalékról, amiben a betakarítás idejének különbözősége is megmutatkozhat.

30. Farmer Expó Négy nap alatt több mint 32 ezer látogató volt kíváncsi a jubiláló agrárshow-ra.

Gazdaság - 2021-08-21

A tartalmas szakmai és a látványos közönségprogramok mellett a hamisítatlan nyári időjárásnak isszerepe volt abban, hogy emberek tízezrei választották hasznos időtöltésül négy napon keresztül ajubileumi 30. Farmer Expót a Debreceni Egyetem Böszörményi úti Campusán. Vaszkó Gábofőszervező elsődleges gyorsmérleget vonva elmondta, hogy a látogatói létszám 32 ezer körülalakult, amivel a jubileumi az egyik leglátogatottabb kiállítás lett a Farmer Expók történetében.

Környezetkímélő és energiatakarékos műtrágyagyártásba kezd a péti Nitrogénművek

Gazdaság - 2021-08-19

Környezetkímélő műtrágyagyártás megindítását tervezik néhány éven belül a péti Nitrogénművek Zrt.-nél.

Az új technológiának köszönhetően a műtrágyagyártáshoz használt ammónia előállítása során éves szinten mintegy százezer tonnával csökken a szén-dioxid kibocsátása, és tíz százalékkal kevesebb energia kell a gyártáshoz - tájékoztatta a társaság stratégiai igazgatója csütörtökön az MTI-t.
Bige Zoltán elmondta, hogy a zöld ammóniát a Nitrogénművek fő terméke, a pétisó gyártásához használják majd fel. Ismertetése szerint minden tonna zöld ammónia gyártása során két tonnával kevesebb szén-dioxid kerül a légkörbe, mint a hagyományos technológiával gyártott műtrágya esetében.

Turisztikai ügynökség: helyreállt a belföldi turizmus

Gazdaság - 2021-08-08

A belföldi turizmus stabilan helyreállt a koronavírus-járvány okozta leállásból, a külföldi vendégek lassabban, de jönnek Magyarországra - mondta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában nyilatkozva.

Guller Zoltán emlékeztetett, a nyári turisztikai szezon teljes szabadságban kezdődött, a magyarországi turizmusnak így legalább egy, másfél hónap előnye volt Európával szemben, amelyet meg is tartott.

Közölte, júliusban 110 milliárd forintos forgalma volt a vendéglátásnak a tavalyi 87 milliárd forint után

JóAutók.hu: kedvezett a nyári nyitás a használtautó-importnak

Gazdaság - 2021-08-04

- Kedvezett a nyári nyitás a használtautó-importnak: a DataHouse adatai szerint júliusban 11 588 használt autót hoztak be az országba, ez csupán 2 százalékkal marad el az év eddigi legmagasabb értékének számító júniusi szinttől - közölte a JóAutók.hu szerdán.

Varga Mihály: nincs itt az ideje a költségvetési elvonásoknak

Gazdaság - 2021-06-22

A gazdaságpolitikának a beruházások támogatására, a munkahelyteremtésre és az elveszett kapacitások pótlására kell összpontosítania; a költségvetésnek biztosítania kell ehhez a forrásokat - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter Varsóban a pénzügyminiszteri V4 ülést követő online sajtótájékoztatón kedden.

Aláhúzta: most nem a tartalékolás, hanem az újraindítás ideje van, a támogatások túl korai visszavonása lassítaná a kilábalást, komoly kockázatot jelentene a családokra, a vállalatokra és összességében a gazdaságra. A GDP 30 százalékát megközelítő gazdaságvédelmi intézkedések mellett is a hiány Magyarországon az uniós átlagnak megfelelően alakult, az államadóssági ráta pedig jóval az alatt maradt - jegyezte meg.


Matolcsy: elindult az alapkamatemelési ciklus

Gazdaság - 2021-06-22

- Elindult az alapkamatemelési ciklus, ami addig tart, amíg az infláció fenntartható sávba ereszkedik vissza. A kamatemelések havi ütemezésben követik egymást, a döntést egyhangúan hozták meg - mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a keddi kamatdöntés utáni sajtótájékoztatóján.

Hozzátette: mielőtt hosszan tartó, magas infláció lenne, meghozták azt a döntést, amivel elérik, hogy jövő év elejére az infláció visszakanyarodjon a fenntartható pályára, a 3 plusz-mínusz egy százalékos sávba. Ezzel a monetáris politika módosítását jelentő döntéssorozat indul. Az első döntés az alapkamatemelési ciklus elindítása - mondta.

Ezzel együtt a kamatfolyosó változatlan marad, ugyanakkor az alapkamat lesz újból az irányadó eszköz. Megtartották az egyhetes betétet, a ráta beáll majd az alapkamat szintjére közlése szerint.

Nőtt, de még nem érte el a válság előttit a forgalomba helyezett új autók száma májusban az EU-ban

Gazdaság - 2021-06-17

- Májusban több mint a felével haladta meg az Európai Unióban forgalomba helyezett új autók száma az egy évvel korábbit bázishatás miatt, de még a növekedéssel együtt is jóval elmaradt a válságév előtti szinttől.

Az OECD javította a globális gazdaságnövekedési előrejelzését

Gazdaság - 2021-05-31

Jelentősen javított a világgazdaság idei növekedésével kapcsolatos várakozásán az OECD hétfőn.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) honlapjára felkerült legfrissebb előrejelzés szerint idén 5,8 százalékkal nő a világ hazai összterméke (GDP) az előző, decemberi becslésben szerepelő 4,2 százalékkal szemben.

A párizsi székhelyű szervezet részben azzal indokolta a változtatást, hogy világviszonylatban nő az átoltottság és a kormányok ezzel párhuzamosan enyhítenek a járványügyi korlátozó intézkedéseken, valamint az amerikai kormány által beígért gazdaságösztönző intézkedések jelentősen felpörgetik a világ első számú gazdaságát.

Az amerikai GDP idei várható növekedési adatát 3,2 százalékról 6,9 százalékra javította az OECD.

KSH: 13 százalékkal emelkedtek a mezőgazdasági termelői árak az első negyedévben

Gazdaság - 2021-05-21

- A mezőgazdasági termelői árak13,0 százalékkal emelkedtek az első negyedévben az előző év azonos időszakához képest. Ezen belül a növényi termékek 25,0 százalékkal drágultak, az élő állatok és állati termékek azonban 7,9 százalékkal olcsóbbak lettek - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).