Gazdaság

Eredmények megjelenítése 1-től 20-ig 4449 találatból.

Leállítja a termelést nyíregyházi hűtőszekrénygyárában a svéd Electrolux

Gazdaság - 2023-02-01

Az Electrolux a megváltozott üzleti környezetre és alacsony keresletre hivatkozva 2024. januártól nem folytatja tovább a szabadonálló hűtőszekrények gyártását a 650 dolgozót foglalkoztató nyíregyházi gyárában - közölte a társaság szerdán.

Közleményükben ismertetik: a döntést megelőzően a svéd tulajdonú háztartásigép-gyártó óriásvállalat 2022 utolsó negyedévében hatástanulmányban vizsgálta a nyíregyházi telephely versenyképességét, amelynek legfontosabb szempontjai a kapacitás kihasználtsága, valamint a hűtőszekrény termékkategóriákban készített jövőbeli mennyiségi előrejelzések voltak.

Duplájára nőtt Németország olajimport-számlája tavaly az első tíz hónapban

Gazdaság - 2023-01-27

- Több olajat importált Németország 2022 első tíz hónapjában, mint egy évvel korábban, az importszámla pedig csaknem duplájára emelkedett a német szövetségi gazdasági és exportellenőrzési hivatal, a BAFA jelentése alapján.

A BAFA (Bundesamt für Wirtschaft und Aus­fuhr­kon­trol­le) felügyeleti szervezet nyilvántartása szerint tavaly január-októberben Németország 11,1 százalékkal, a 2021-es 66,2 millió tonnáról 73,6 millió tonnára növelte olajbehozatalát. Az olajszámla 51,6 milliárd euró volt, 23,7 milliárd euróval több az előző évinél. Az olaj importára 701,73 euró volt tonnánként tavaly, 66,4 százalékkal haladva meg a 2021-es 421,81 eurós átlagárat.

Októberben 8,2 millió tonna olajat importált Németország, 5,9 százalékkal többet az egy évvel korábbi 7,7 millió tonnánál. Az olaj átlagára tonnánként 680,44 euró volt tavaly októberben, 33,4 százalékkal az előző októberi 510,11 dollár felett, de 1,0 százalékkal a tavaly szeptemberi 687,16 dollár alatt. Októberben 5,6 milliárd dolláros olajszámlája volt Németországnak, 1,6 milliárd dollárral magasabb az egy évvel korábbinál.

EY-felmérés: a világgazdaság zsugorodására készülnek a vállalatvezetők

Gazdaság - 2023-01-26

- Gazdasági visszaesésre számítanak a vezérigazgatók világszerte, megoldásként pedig cégfelvásárlásokkal akarják erősíteni vállalataik pozícióját - mutat rá a könyvvizsgáló, tanácsadó EY nemzetközi kutatása, amely 1200 vállalati vezető megkérdezésével készült.

Az EY közleménye szerint a vezérigazgatók leginkább a bizonytalan monetáris politikát, a növekvő tőkeköltségeket és a koronavírus miatti kiszámíthatatlanságot tartják a legnagyobb kockázatnak a vállalkozás növekedése szempontjából, ezért 98 százalékuk a világgazdaság zsugorodására kezd felkészülni, 55 százalékuk pedig elhúzódó recessziótól tart.

FruitVeb: jót tett a bőséges csapadék az almaültetvényeknek

Gazdaság - 2023-01-24

Bár az idei terméskilátásokat még lehetetlen megbecsülni, a bőséges őszi-téli csapadék biztosan jót tett az almaültetvényeknek - közölte a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács kedden.

Bár sem az enyhe tél, sem a kiszámíthatatlan tavasz nem kedvez az almatermelésnek, a csapadékkal telítődött talaj segíti a gyümölcsfák tavaszi kihajtását. Ha nem kellene számolni rendkívüli időjárással a következő hónapokban, a tavalyi gyenge termés után legalább átlagos mennyiségre lehetne számítani az idén - írták.

A terméktanács előzetes adatai alapján tavaly 280 ezer tonna alma termett Magyarországon, ami még a visszafogott, 300-350 ezer tonnás augusztusi becsléstől is elmarad. Főképp a frisspiaci (étkezési) alma mennyisége csökkent jelentősen, csupán 80 ezer tonna termett a 100-120 ezer tonnás várakozás helyett, ebből a kivitel 5 és 8 tonna közötti.

A 200 ezer tonna ipari almából a léüzemek 172,5 ezer tonnát vettek meg, a belföldi feldolgozóipar többi ágazata (pálinka, szárítóüzemek, konzervipar, stb.) csaknem 22 ezer tonnát vásárolt, további 5 ezer tonna az export mennyisége.

Bővíti budapesti kínálatát a Ryanair, új járatok indulnak Belfastba

Gazdaság - 2023-01-24

- A Ryanair ír légitársaság új, belfasti desztinációval bővíti budapesti menetrendjét a nyári időszakban - jelentette be Michael O'Leary, a Ryanair csoport vezérigazgatója csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

A társaság ötvenhat útvonalon, heti 500 járattal és nyolc repülőgéppel indítja el március végén kezdődő és októberig tartó nyári menetrendjét, Belfastba heti kétszer repül majd Budapestről. Összesen 15 útvonalon - egyebek között Berlin, Korfu, Róma és Koppenhága irányába - növelik a heti járatszámot.

Eredményrészesedési juttatást kapnak a kecskeméti Mercedes-gyár dolgozói

Gazdaság - 2023-01-21

- Eredményrészesedési juttatást kapnak a kecskeméti Mercedes-gyár dolgozói április elején - közölte a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. szombaton.

Az egyszeri, bruttó 870 ezer forintos összeget április elején, a márciusi fizetéssel együtt kapják meg a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. aktív dolgozói, valamint a gyárban aktív szerződéssel rendelkező kölcsönzött munkavállalók.

Matolcsy: az infláció tartós letörése nyithat utat a kamatok csökkentéséhez

Gazdaság - 2023-01-19

Az infláció mielőbbi és tartós letörése nyithat utat ahhoz, hogy a kamatok mérséklődjenek, és az alacsonyabb kamatkörnyezet támogassa az intenzív, zöld növekedési fordulatot, elősegítve ezzel az ország fenntartható felzárkózását - hangsúlyozta a jegybankelnök a GVH-elnökkel folytatott csütörtöki megbeszélésén a Magyar Nemzeti Bank (MNB) közleménye szerint.

KSH: 3,7 százalékos hiánnyal zárt a kormányzati szektor a tavalyi első három negyedévben

Gazdaság - 2023-01-03

Az előzetes adatok szerint 1825 milliárd forint, a GDP 3,7 százaléka volt a kormányzati szektor hiánya a tavalyi első három negyedévben - adta hírül kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Opten: kismértékben folytatódott a cégek számának növekedése 2022-ben

Gazdaság - 2023-01-03

Kismértékben folytatódott a cégek számának növekedése 2022-ben, annak ellenére, hogy a megszűnt cégek száma az előző évhez képest megközelítően 50 százalékkal nőtt - közölte az OPTEN céginformációs szolgálalat kedden az MTI-vel.

Az Opten Cégfluktuációs Index (CFI) - amely az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkhöz képest - 2022-re 12,3 százalék volt, egy százalékkal magasabb a 2021-es értéknél.
Az index Tolna, Vas és Zala megyében volt a legalacsonyabb, míg Budapesten, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyében a legmagasabb - közölte a céginformációs szolgálat.

EY: az adóhatóság a külföldről beszerzett jövedelemadatok alapján is bírságolhat

Gazdaság - 2022-12-15

Az adóhatóság a rendelkezésére álló digitális adatvagyont egyre jobban hasznosítja, így előzetes próbavásárlás vagy adategyeztetés nélkül is képes adóhiányt megállapítani, akár külföldi adóhatóságok segítségét is igénybe véve a hiányzó jövedelem feltárásához - hívja fel a figyelmet az EY csütörtöki közleménye.

Jelentősen visszaesett Németország Oroszországgal folytatott külkereskedelme

Gazdaság - 2022-12-12

Októberben nőtt a német külkereskedelmi áruforgalom az egy évvel korábbihoz képest, az oroszországi export viszont felére, az import pedig volumenben közel harmadára csökkent a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis hétfői jelentése alapján.

Októberben Németország összesen 135,3 milliárd euró értékben exportált árucikkeket, 11,4 százalékkal többet, mint 2021 októberében. Az októberi áruimport 130,1 milliárd eurót tett ki, 19,4 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

Nem biztos, hogy az uniós olajársapka visszafogja az orosz termelést, Kína és India lehet a fő piac

Gazdaság - 2022-12-05

Szakértők szerint egyelőre nem világos, mennyire fáj majd Oroszországnak az unió által megszavazott ársapka. Ezzel lényegében megtiltják az uniós cégeknek azt, hogy a hordónkénti 60 dollárnál drágább orosz olajszállítmányok kezelésében részt vegyenek. Kína és India irányába zavartalanul folyik majd a kereskedés.

Pánikvásárlás indulhatott el hétvégén, rekordmennyiségű üzemanyag fogyott

Gazdaság - 2022-12-05

Sikerült elhárítani a Mol százhalombattai finomítójában azt a hibát, amely miatt el kellett halasztani a december másodikára tervezett, karbantartás utáni újraindítást – értesült a Szabad Európa a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkárától. Grád Ottó ugyanakkor hangsúlyozta: a helyzet javulhat, de a problémák ettől nem fognak megoldódni. A Független Benzinkutak Szövetségének elnöke szerint karácsonyig már nem várható javulás az ellátásban a benzinkutakon

Szembe kell nézni azzal, hogy a magyar gazdaság válságközeli helyzetben van

Gazdaság - 2022-12-05

„Szembe kell nézni azzal, hogy a pénzügyi, makrogazdasági mutatóink az Európai Unióban az első-második legrosszabb helyen vannak. Jövőre már a legrosszabb lesz, mert a 15–18 százalék között várható infláció a legmagasabb lesz az Európai Unióban. Szembe kell nézni azzal, hogy ha Magyarország nem változtat a gazdaságpolitikáján, ha nem hajt végre kétharmados gazdaságpolitikai fordulatot, akkor elveszíti az évtizedet, stagnálás, stagfláció következik. Ez most még visszafordítható, jövőre már nem.”-így fogalmazott Matolcsy György, hétfőn az Országgyűlés gazdasági bizottsága előtt elmondott beszédében.

Rekorderedményt értek el a legnagyobb autógyártók a harmadik negyedévben

Gazdaság - 2022-11-28

- Rekordszintű eredménnyel zárták a harmadik negyedévet a legnagyobb autógyártó cégek az EY nemzetközi könyvvizsgáló és üzleti tanácsadó társaság egy hétfőn ismertetett kutatása szerint.

Az EY az ágazat 16 legnagyobb szereplőjét vizsgáló felmérésében megállapította, hogy a július-szeptemberi időszak a működési eredményt - a kamat- és adófizetés előttieredményt (EBIT) - és az árbevételt szemlélve is minden idők legjobb harmadik negyedéve volt az autógyártásban.

Az energiafogyasztás 11,7 százalékát adták megújuló források 2021-ben

Gazdaság - 2022-11-24

Tavaly a primer belföldi energia felhasználás 67,9 százalékát elsődleges fosszilis energiahordozók, 15,2 százalékát nukleáris energia, 11,7 százalékát elsődleges megújuló energiaforrások, 4,0 százalékát villamos energia import tette lehetővé, .

A fennmaradó, 1,2 százalékot a nem megújuló hulladékokból és egyéb forrásból származó energia nyújtotta - derül kia Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) 2021-es éves energiastatisztikai riportjából.

A fosszilis energiahordozókat tekintve a szén és széntermékek felhasználása 18,3 százalékkal csökkent, míg a kőolaj és kőolajtermékek felhasználása 8,7 százalékkal, a földgázé 6,1 százalékkal nőtt az előző évhez képest.

Gazdaságfejlesztési miniszter: Megalakult a Nemzeti Tőkeholding

Gazdaság - 2022-11-22

A november 17-én megtörtént bejegyzésével megalakult a Nemzeti Tőkeholding Zrt. Az intézmény felállításával egy központilag irányított, hatékony, állami hátterű finanszírozási rendszer jön létre, amely hozzájárul, hogy mintegy 1000 milliárd forintnyi új forrás kerüljön a gazdaságba - jelentette be keddi közleményében Nagy Márton, gazdaságfejlesztési miniszter.

Kőolajat talált a Mol Vecsés határában

Gazdaság - 2022-11-21

Jelentős mennyiségű kőolajat talált a Mol Vecsés határában, 2100 méter mélyen, a társaság júliusban kezdett kutatófúrásba a területen, ahol a szükséges tesztek elvégzése után bebizonyosodott, hogy eddig ismeretlen kőolajmezőt sikerült felfedezni - közölte az olajtársasághétfőn.

Az új kút napi 600 hordó termeléssel indul, későbbi tervezett 700-1000 hordós termelése mintegy 10 százalékkal növeli a Mol Magyarország és 5 százalékkal Magyarország kőolajkitermelését. A Vecsés-2 nevű olajkút a Mol harmadik legnagyobb hozamú magyarországi kútja lett, egyedül képes kiváltani az elöregedő algyői mező teljes éves természetes hozamcsökkenését - írták.

Otthon Centrum: a fővárosban 39 négyzetméteres panellakás vásárolható meg 30 millió forintból

Gazdaság - 2022-11-18

- A fővárosi átlagos négyzetméterárakat figyelembe véve panellakásból 39 négyzetméteres, téglalakásból pedig 30 négyzetméteres vásárolható meg 30 millió forintból - közölte az Otthon Centrum pénteken.

Tojástermelők: tojáshiány alakulhat ki az árstop miatt

Gazdaság - 2022-11-11

- A termelők teljes erővel dolgozva mindent megtesznek, hogy legyen elég tojás karácsonyra, de az árstop miatt hosszabb távon nem lehet kizárni az ellátási hiányt - közölte pénteken a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége.

Az érdekképviselet szerint nem csak a lakossági szükségletek ellátásával lehet gond, a fejlesztés és a tartalékképzés is veszélybe kerülhet, ha a tojástermelés hasznát elviszi az árstop. Az intézkedést azért is ellenzik, mert az összes tartásmódra, méretre és csomagolásra érvényes, míg a tejnél, lisztnél, cukornál csak egyféle termékre vonatkozik.