Gazdaság

Eredmények megjelenítése 1-től 20-ig 4350 találatból.

Energiahivatal: magasra szöktek júliusban az európai gázárak

Gazdaság - 2021-09-10

Júliusban a földgáz világpiaci árát továbbra is globális kínálati hiány vezérelte, az egekbe szökő ázsiai termékárak mellett tovább csökkent az európai piacra érkező LNG-szállítmányok volumene, miközben karbantartás miatt orosz forrásból is kevesebb gáz érkezett Európába, így az európai árak is magasra szöktek - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) pénteken.

MNB: az üzemanyagok, az iparcikkek és a feldolgozatlan élelmiszerek egyaránt emelték az inflációt augusztusban

Gazdaság - 2021-09-08

Az előző hónaphoz képest augusztusban az infláció 0,3 százalékponttal 4,9 százalékra, míg a maginfláció és az indirekt adóktól szűrt maginfláció 0,1 százalékponttal 3,6 emelkedett. Az infláció növekedésének hátterében az üzemanyagok, az iparcikkek és a feldolgozatlan élelmiszerek inflációjának emelkedése állt - állapította meg a legfrisseb adatokat értékelve szerdán a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A jegybank által számított és tartósabb inflációs tendenciákat megragadni hivatott mutatók - a keresletérzékeny termékek árindexe és a ritkán változó árú termékek és szolgáltatások inflációja - a maginflációval azonos, 0,1 százalékpontos mértékben emelkedtek az előző hónaphoz képest 3,6, illetve 4,8 százalékra.

Augusztusban enyhén nőtt a keresletérzékeny termékek, az élelmiszerek és az üzemanyagok inflációs hozzájárulása. Az üzemanyagok továbbra is jelentősen, 1,4 százalékponttal emelték az inflációt - jegyezte meg az MNB értékelése.

Júniusban tovább gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése

Gazdaság - 2021-08-26

Júniusban 20,5 százalékkal magasabb volt a mezőgazdasági termékek átlagos felvásárlási ára az egy évvel korábbinál, ami 3,1 százalékponttal nagyobb emelkedés az egy hónappal korábbi 17,4 százaléknál. Az élénkülésben némi szerepet játszhatott a bázishatás, mert tavaly májusról júniusra 2,5 százalékponttal, 4,5 százalékosra mérséklődött a drágulás üteme. A legnagyobb drágulást a burgonya és a tojás mutatta.

A növénytermesztési és kertészeti termékek átlagos felvásárlási árának éves emelkedése a májusi 23,5 százalékosról 3,8 százalékponttal, 27,3 százalékosra gyorsult. A gabonafélék ára 37,4 százalékkal volt magasabb a tavaly júniusinál, a búza árának éves emelkedése 24,0 százalékosra szelídült a májusi 31,1 százalékosról, a kukorica drágulása 51,3 százalékosra tovább erősödött a májusi 48,8 százalékról, amiben a betakarítás idejének különbözősége is megmutatkozhat.

30. Farmer Expó Négy nap alatt több mint 32 ezer látogató volt kíváncsi a jubiláló agrárshow-ra.

Gazdaság - 2021-08-21

A tartalmas szakmai és a látványos közönségprogramok mellett a hamisítatlan nyári időjárásnak isszerepe volt abban, hogy emberek tízezrei választották hasznos időtöltésül négy napon keresztül ajubileumi 30. Farmer Expót a Debreceni Egyetem Böszörményi úti Campusán. Vaszkó Gábofőszervező elsődleges gyorsmérleget vonva elmondta, hogy a látogatói létszám 32 ezer körülalakult, amivel a jubileumi az egyik leglátogatottabb kiállítás lett a Farmer Expók történetében.

Környezetkímélő és energiatakarékos műtrágyagyártásba kezd a péti Nitrogénművek

Gazdaság - 2021-08-19

Környezetkímélő műtrágyagyártás megindítását tervezik néhány éven belül a péti Nitrogénművek Zrt.-nél.

Az új technológiának köszönhetően a műtrágyagyártáshoz használt ammónia előállítása során éves szinten mintegy százezer tonnával csökken a szén-dioxid kibocsátása, és tíz százalékkal kevesebb energia kell a gyártáshoz - tájékoztatta a társaság stratégiai igazgatója csütörtökön az MTI-t.
Bige Zoltán elmondta, hogy a zöld ammóniát a Nitrogénművek fő terméke, a pétisó gyártásához használják majd fel. Ismertetése szerint minden tonna zöld ammónia gyártása során két tonnával kevesebb szén-dioxid kerül a légkörbe, mint a hagyományos technológiával gyártott műtrágya esetében.

Turisztikai ügynökség: helyreállt a belföldi turizmus

Gazdaság - 2021-08-08

A belföldi turizmus stabilan helyreállt a koronavírus-járvány okozta leállásból, a külföldi vendégek lassabban, de jönnek Magyarországra - mondta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában nyilatkozva.

Guller Zoltán emlékeztetett, a nyári turisztikai szezon teljes szabadságban kezdődött, a magyarországi turizmusnak így legalább egy, másfél hónap előnye volt Európával szemben, amelyet meg is tartott.

Közölte, júliusban 110 milliárd forintos forgalma volt a vendéglátásnak a tavalyi 87 milliárd forint után

JóAutók.hu: kedvezett a nyári nyitás a használtautó-importnak

Gazdaság - 2021-08-04

- Kedvezett a nyári nyitás a használtautó-importnak: a DataHouse adatai szerint júliusban 11 588 használt autót hoztak be az országba, ez csupán 2 százalékkal marad el az év eddigi legmagasabb értékének számító júniusi szinttől - közölte a JóAutók.hu szerdán.

Varga Mihály: nincs itt az ideje a költségvetési elvonásoknak

Gazdaság - 2021-06-22

A gazdaságpolitikának a beruházások támogatására, a munkahelyteremtésre és az elveszett kapacitások pótlására kell összpontosítania; a költségvetésnek biztosítania kell ehhez a forrásokat - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter Varsóban a pénzügyminiszteri V4 ülést követő online sajtótájékoztatón kedden.

Aláhúzta: most nem a tartalékolás, hanem az újraindítás ideje van, a támogatások túl korai visszavonása lassítaná a kilábalást, komoly kockázatot jelentene a családokra, a vállalatokra és összességében a gazdaságra. A GDP 30 százalékát megközelítő gazdaságvédelmi intézkedések mellett is a hiány Magyarországon az uniós átlagnak megfelelően alakult, az államadóssági ráta pedig jóval az alatt maradt - jegyezte meg.


Matolcsy: elindult az alapkamatemelési ciklus

Gazdaság - 2021-06-22

- Elindult az alapkamatemelési ciklus, ami addig tart, amíg az infláció fenntartható sávba ereszkedik vissza. A kamatemelések havi ütemezésben követik egymást, a döntést egyhangúan hozták meg - mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a keddi kamatdöntés utáni sajtótájékoztatóján.

Hozzátette: mielőtt hosszan tartó, magas infláció lenne, meghozták azt a döntést, amivel elérik, hogy jövő év elejére az infláció visszakanyarodjon a fenntartható pályára, a 3 plusz-mínusz egy százalékos sávba. Ezzel a monetáris politika módosítását jelentő döntéssorozat indul. Az első döntés az alapkamatemelési ciklus elindítása - mondta.

Ezzel együtt a kamatfolyosó változatlan marad, ugyanakkor az alapkamat lesz újból az irányadó eszköz. Megtartották az egyhetes betétet, a ráta beáll majd az alapkamat szintjére közlése szerint.

Nőtt, de még nem érte el a válság előttit a forgalomba helyezett új autók száma májusban az EU-ban

Gazdaság - 2021-06-17

- Májusban több mint a felével haladta meg az Európai Unióban forgalomba helyezett új autók száma az egy évvel korábbit bázishatás miatt, de még a növekedéssel együtt is jóval elmaradt a válságév előtti szinttől.

Az OECD javította a globális gazdaságnövekedési előrejelzését

Gazdaság - 2021-05-31

Jelentősen javított a világgazdaság idei növekedésével kapcsolatos várakozásán az OECD hétfőn.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) honlapjára felkerült legfrissebb előrejelzés szerint idén 5,8 százalékkal nő a világ hazai összterméke (GDP) az előző, decemberi becslésben szerepelő 4,2 százalékkal szemben.

A párizsi székhelyű szervezet részben azzal indokolta a változtatást, hogy világviszonylatban nő az átoltottság és a kormányok ezzel párhuzamosan enyhítenek a járványügyi korlátozó intézkedéseken, valamint az amerikai kormány által beígért gazdaságösztönző intézkedések jelentősen felpörgetik a világ első számú gazdaságát.

Az amerikai GDP idei várható növekedési adatát 3,2 százalékról 6,9 százalékra javította az OECD.

KSH: 13 százalékkal emelkedtek a mezőgazdasági termelői árak az első negyedévben

Gazdaság - 2021-05-21

- A mezőgazdasági termelői árak13,0 százalékkal emelkedtek az első negyedévben az előző év azonos időszakához képest. Ezen belül a növényi termékek 25,0 százalékkal drágultak, az élő állatok és állati termékek azonban 7,9 százalékkal olcsóbbak lettek - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Jubilál idén a Farmer Expó

Gazdaság - 2021-05-10

Járvány ide vagy oda, a szervezők 30. alkalommal is „nekifutnak” az agrár-seregszemlének.

Ha a tavalyi Farmer Expó Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakkiállítás megrendezését a világjárvány okán az „akarat diadalaként” emlegette a sajtó, akkor ez a megfogalmazás idén még inkább igaz. A 30. Jubileumi Farmer Expó és a 16. Hortico Zöldség-Gyümölcs Kertészeti Szakkiállítás szervezése május elején jó ütemben halad, a V-Trade Kiállítások Kft.-nél azt remélik, hogy a jubileumi évben a tavalyinál több kiállító, látogató és szakmai-, valamint élményprogram keretezi majd az ország egyik legjelentősebb agrár-seregszemléjét.

Százmilliós adócsalás miatt vádat emeltek egy tatai cég vezetője ellen

Gazdaság - 2021-05-10

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás miatt vádat emelt a Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség egy férfival szemben, aki nem vallotta be az általa vezetett tatai gazdasági társaság termékértékesítéséből eredő bevételét és csaknem százmillió forint áfát nem fizetett meg.

Új e-kereskedelmi logisztikai központot nyitott a Trans-Sped Nagytarcsán

Gazdaság - 2021-05-06

- Új e-kereskedelmi logisztikai raktárbázist nyitott több mint 13 ezer négyzetméteren a Trans-Sped komplex logisztikai szolgáltató Nagytarcsán

A cég mintegy 450 ezer euró értékben végzett raktártechnológiai beruházást.

Koronavírus - Operatív törzs: szombattól hatályba léphetnek az új rendelkezések

Gazdaság - 2021-04-23

A védőoltásban már több mint 3,5 millióan részesül tek, így szombattól hatályba léphetnek az új rendelkezések - mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a pénteki online sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert hozzátette, hogy erről a belügyminiszter pénteken közigazgatási határozatot tesz közzé a Magyar Közlönyben.

A teraszok és kerthelyiségek reggel öt óra és este fél tíz között lehetnek nyitva, a vendégeknek ott nem kell maszkot viselniük, a vendéglátóhelyek belső területein viszont igen. Az üzemeltető és alkalmazottai viszont az üzlet teljes területén kötelesek maszkot hordani - ismertette.


OECD: új alapokon kell újjáépíteni a világgazdaságot

Gazdaság - 2021-04-14

A koronavírus-járványra és drámai következményeire való tekintettel a gazdaság új alapokra helyezett újjáépítését javasolja az OECD a krízishelyzetekkel szembeni ellenállóképesség erősítése érdekében.

Elemzők: folytatódhat az infláció gyorsulása

Gazdaság - 2021-04-09

Megfelelt a várakozásoknak az infláció márciusi emelkedése, és a világpiaci olajárak, valamint a dohánytermékek jövedéki adójának növekedése miatt a drágulás további gyorsulására számítanak a piaci elemzők.

A francia állam Brüsszel jóváhagyásával feltőkésíti az Air France légitársaságot

Gazdaság - 2021-04-06

Az Európai Bizottság gazdasági, szociális és környezetvédelmi intézkedésekért cserébe jóváhagyta kedden, hogy a francia állam 4 milliárd eurós támogatást nyújtson a koronavírus-járvány miatt jelentős veszteségeket elkönyvelt Air France légitársaságnak, és 30 százalékos részesedéssel a legfőbb részvényesévé váljon.

A Johnson Electric bezárja az Ózdon működő alkatrészgyárát

Gazdaság - 2021-03-30

- A Johnson Electricaz európai gyártókapacitásának átalakítása miatt bezárja az ózdi, csaknem 800 embert alkalmazó autóipari alkatrészgyárát - közölte a vállalat kedden.