Gazdaság

Eredmények megjelenítése 1-től 20-ig 4538 találatból.

Mozgósítani kell a 300 ezer főnyi munkaerőpiaci tartalékot

Gazdaság - 2024-02-20

A kormány minden erejével a gazdasági növekedés helyreállítására összpontosít. A dinamikus, 4 százalék körüli GDP bővülés elérése érdekében a fogyasztói bizalom növelésével és az óvatossági motívum fokozatos oldásával helyre kell állítani a fogyasztást, 25 százalék felett kell tartani a beruházási rátát és tovább kell növelni munkaerőpiaci aktivitást is - erősítette meg keddi közleményében Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

A kormány célja az, hogy a 15-64 évesek jelenleg is uniós átlag (ami jelenleg 75 százalék) fölötti aktivitási rátája hosszabb távon még tovább, a jelenlegi 78 százalékról 85 százalékra emelkedjen. Ez nem kisebb feladat, mint a korábbi vállalás, az 1 millió új munkahely létrehozása, amit a kormány sikeresen teljesített.

Energia21 Kezdeményezés: az atomenergia nélkül nem érjük el a párizsi klímacélokat

Gazdaság - 2024-02-15

Az Energia21 Kezdeményezés harmadik alkalommal ülésezett, ezúttal az atomenergia ügye került az ismert közéleti, tudományos és gazdasági szakemberek tárgyalásának középpontjába. Palkovics László professzor, az E21 kezdeményezője felvezető gondolataiban azt hangsúlyozta, hogy az atomenergia továbbra is a zöld jövő záloga .

Szijjártó Péter: újabb spanyol beruházások jöhetnek Magyarországra

Gazdaság - 2024-02-13

A spanyol beruházók szerepéről méltatlanul keveset beszélünk a magyar gazdaságban, holott 220 spanyol vállalat lassan 50 ezer embernek ad munkát Magyarországon, és folyamatosan hajtanak végre beruházásokat - írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden a Facebook-oldalán.

Agrometeorológia: a folytatódó enyhe idő zavarja a vegetáció nyugalmi fázisát

Gazdaság - 2024-02-08

- A folytatódó enyhe idő zavarja a vegetáció téli mélynyugalmi fázisát, a növények fejlődni kezdtek, de a túl korai fejlődés növeli a tavaszi fagykárok veszélyét - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.

Az elmúlt egy hétben a tavasziasan meleg, többnyire napos, jellemzően száraz idő volt, az átlaghőmérséklet 6 és 9 Celsius-fok között alakult, miközben az ilyenkor szokásos átlag 0 fok. Gyenge fagyok hajnalonként is csak kevés helyen fordultak elő, míg napközben jellemzően 13-17 fok közé melegedett a levegő.

Magyarországon nagyságrendileg 300 ezer ember tekinthető munkaerőtartaléknak

Gazdaság - 2024-02-07

Magyarországon nagyságrendileg 300 ezer ember, részben a regisztrált álláskeresők, részben az inaktívak tekinthetők munkaerőtartaléknak - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára szerdán az M1 aktuális csatornán.

Czomba Sándor hozzátette, élethelyzetük eltérő. Ugyanis a mintegy 240 ezer regisztrált álláskeresőből 40-50 ezer olyan ember van, aki egyebek mellett a képzettsége miatt viszonylag könnyen elhelyezhető a munkaerőpiacon. Azonban sokan vannak, akik szociális, mentális, egészségügyi problémákkal küzdenek, így nem tudnak munkát vállalni. Ezért az érintettek közül lesz aki több lépcsőben jut el olyan állapotba, hogy munkát tudjon vállalni - ez lehet fél év, de akár egy is

KSH: 13,7 százalékkal csökkent az ipari termelés decemberben

Gazdaság - 2024-02-06

2023 decemberében az ipari termelés volumene 13,7, munkanaphatástól megtisztítva 8,7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

A jelentős eltérést a nyers adathoz képest az okozza, hogy ebben a hónapban kettővel kevesebb munkanap volt, mint 2022 decemberében - jelentette kedden első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Nyolc hónapja nem mért csúcson a brit gazdaság aktivitása

Gazdaság - 2024-02-05

Nyolchavi csúcson kezdték az évet a brit gazdaság aktivitási mérőszámai, elsősorban a szolgáltatási szektor erősödő teljesítményének köszönhetően.

A víziközmű szövetség szerint a nem lakossági vízdíj emelését indokolta, hogy a bevételek nem fedezték a hálózat fenntartását

Gazdaság - 2024-02-02

- A szolgáltatók bevételei évek óta nem fedezik a hálózat, illetve az egyéb infrastruktúrák karbantartásának, rekonstrukciójának és bővítésének költségét, ez indokolta a nem lakossági vízdíj emelését a Magyar Víziközmű Szövetség szerint.

A hazai víziközmű-szolgáltatók szakmai érdekképviseleti szervezete pénteki közleményében felidézte: a vízdíjakat a 2012-es szinten befagyasztották, majd ezt követően 2013-ban rezsicsökkentett díjakat állapítottak meg, és bevezették a víziközműveket sújtó vezetékadót is. Ezek a tényezők együtt vezettek oda, hogy a szolgáltatók bevételei évek óta elmaradnak a szükségestől.

BKM: többmilliárdos beruházással valósult meg távhőellátás a belvárosban

Gazdaság - 2024-02-02

- Az Erzsébet hídon átvezetett új, stratégiai jelentőségű vezetékkel, illetve a hozzá kapcsolódó gerinc- és elosztó vezetékszakaszok kialakításával megkezdődött az V. kerület érintett részein a távhőellátás, a projekt 3,4 milliárd forintból valósult meg - közölte a Budapesti Közművek Nonprofit Zártkörűen Működő Részvénytársaság (BKM) pénteken.

Túlszárnyalta a 2022-es évet a turizmus tavaly

Gazdaság - 2024-01-25

Tavaly nemcsak a 2022-es év eredményeit szárnyalta túl a magyar turizmus, de elérte, sőt olykor meg is haladta a 2019-es rekordév számait is - ismertette az előzetes adatok alapján tartott évértékelő sajtótájékoztatón Guller Zoltán a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) igazgatósági elnöke csütörtökön Budapesten.

Novák Katalin részt vesz a davosi Világgazdasági Fórumon

Gazdaság - 2024-01-12

- Novák Katalin köztársasági elnök Svájcba utazik, ahol január 16. és 18. között részt vesz a davosi Világgazdasági Fórumon - közölte a Sándor-palota kommunikációs igazgatósága pénteken.

A fórumon évről évre állam- és kormányfők, a gazdaság szereplői és szakemberek tanácskoznak a világgazdaság és a nemzetközi politika aktuális kérdéseiről.

Az idei fórum témái között szerepelnek a geopolitikai bizonytalanság mellett az Európa biztonságát veszélyeztető kihívások, valamint a világgazdaság aktuális tendenciái.

KSH: 2023-ban átlagosan 17,6 százalékkal nőttek az árak

Gazdaság - 2024-01-12

2023-ban az előző évhez képest átlagosan 17,6 százalékkal nőttek a fogyasztói árak - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az előző évhez képest 2023-ban a fogyasztói árak átlagosan 17,6 százalékkal nőttek, ezen belül a legnagyobb mértékben az élelmiszerek drágultak: 25,9 százalékkal. A háztartási energia ára 22,1, az egyéb cikkek, üzemanyagoké 18,6, a szeszes italok, dohányáruké 15,4, a szolgáltatásoké 13,2, a ruházkodási cikkeké 8,3, a tartós fogyasztási cikkeké 5,6 százalékkal emelkedett.

A szeszes italok, dohányáruk ára 10,3, ezen belül a szeszes italoké 10,8 százalékkal nőtt.

Az állateledelek ára 22,6, a mosó- és tisztítószereké 13,5, a gyógyszer, gyógyárué 7,9, a testápolási cikkeké 6,7 százalékkal magasabb lett.

Agrometeorológia: szükség lenne a tartós hidegre

Gazdaság - 2024-01-11

Tartósabban is szükség lenne a hidegre ahhoz, hogy a kórokozók és kártevők jelentősen megtizedelődjenek - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.

Azt írták: a múlt hét végén többfelé esett eső, a Dunántúlon és a déli országrészben hó is hullott, majd hétfőtől száraz levegő érkezett. Az elmúlt harminc nap csapadékösszege főleg a Dunántúlon haladja meg jócskán a sokéves mennyiséget. A talajok felső egyméteres rétege továbbra is telített, vagy telítettség-közeli állapotban van, és a még mélyebb rétegekbe is jut a vízből, ami a következő évre kedvező kilátást jelent. A belvízzel elöntött területek nagysága lényegesen nem változott, továbbra is főleg az Alföldön és a Kisalföldön vannak belvízfoltok, többfelé már több, mint egy hónapja.

Hollandia újraindítja a gázkitermelést Groningenben a hideg miatt

Gazdaság - 2024-01-08

- Hollandia "elővigyázatosságból" ideiglenesen újraindítja ország északkeleti területén fekvő groningeni gázmezők termelését, mivel az előrejelzések szerint a hét közepére mínusz hat fokig csökkenhet a hőmérséklet az országban.

Hans Vijlbrief kitermelő ipari ágazatokért felelős miniszter hétfőn azt nyilatkozta, hogy "minimális" mennyiségű gázt fognak kitermelni Groningenben, ahol a tavaly októberben, 60 évi tevékenység után hivatalosan megszűnt a termelés.

Az újautó vásárlások csak kismértékben, a használt autók forgalma azonban több mint 16 százalékkal esett vissza

Gazdaság - 2024-01-03

Bár tavaly a magas kamatok és emelkedő árak miatt sokan halasztották el autóvásárlásukat, aránylag jól teljesített a magyar újautópiac: 2023-ban 107 720 új személygépjárművet helyeztek forgalomba, csak 3,4 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban.

A Spar átlagosan 10-24 százalék között emeli az alapbéreket januártól

Gazdaság - 2024-01-02

- Megállapodott a 2024-es bérekről a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ), a vállalat munkatársainak alapbére átlagosan 10 és 24 százalék közötti mértékben nő január 1-jétől - közölte az üzletlánc kedden.

NAV: nem valódi gazdálkodók számlázhattak ruházati kereskedő cégeknek

Gazdaság - 2023-12-19

Távol-keleti ruházati termékekkel kereskedő cégek ellenőrzése során úgy tűnt, hogy a kereskedőknek számlázó partnerek nem voltak valódi gazdálkodók - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Hajdú-Bihar vármegyei igazgatósága.

Elkészült az M3-M35 autópálya görbeházi csomópontjának fejlesztése

Gazdaság - 2023-12-15

Elkészült az M3-M35 autópálya görbeházi csomópontjának fejlesztése, aminek eredményeként a két szomszédos nagyváros, Debrecen és Nyíregyháza immár mindkét irányból közvetlenül autópályán is elérhető - közölte a beruházás átadásán az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) magasépítésért felelős helyettes államtitkára pénteken.

Nyul Zoltán azt mondta, a 4,9 milliárd forint magyar forrásból megvalósított beruházás a teljes kelet-magyarországi úthálózat szempontjából meghatározó.Hozzátette: egy korábban műszaki értelemben hiányos beruházás nagyon fontos kiegészítése készült el.

Agrometeorológia: egyre nő a belvizes területek nagysága

Gazdaság - 2023-12-14

Az ország nagy részén már telítődött a talajok felső egy méteres rétege, a belvízzel elöntött területek nagysága pedig egyre nő - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.

GFM: a gyógyszeripar a magyar gazdaság kitörési ágazata

Gazdaság - 2023-12-14

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter részt vett a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének (MAGYOSZ) elnökségi ülésén, ahol áttekintették a gyógyszeripar nemzetgazdasági jelentőségét és lehetőségeit