Gazdaság

Eredmények megjelenítése 1-től 20-ig 4473 találatból.

GFM: több mint 2,3 milliárd dollárnyi forrást vontak be állami fejlesztési bankok a nemzetközi pénzügyi piacokról

Gazdaság - 2023-05-26

- A Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó Exim Magyar Export Import Bank Zrt. (EXIM) és a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) az elmúlt egy hónapban összesen 2,375 milliárd dollárnyi forrást vont be a nemzetközi pénzügyi piacokról - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) pénteken.

Az EXIM április 26-án tartott devizakötvény aukciót, ahol 5 éves lejáratra 1,25 milliárd dollárnyi forrást gyűjtött 6,32 százalékos, euróban kifejezve 5,7 százalékos kamattal.

Az MFB május 24-én tartott devizakötvény kibocsátást, ahol 5 év 1 hónapos lejáratra 1,125 milliárd dollárt vont be, 6,5 százalékos, euróban kifejezve 5,73 százalékos kamattal. Ez volt az MFB történetének eddigi legnagyobb kötvénykibocsátása.

Recesszióba került a német gazdaság

Gazdaság - 2023-05-25

- A tavalyi utolsó negyedév után az idei első negyedévben is csökkent Németország hazai összterméke (GDP), az Európai Unió legnagyobb gazdasága ezzel úgynevezett technikai recesszióba került.

Rovar alapú fehérjetakarmány gyártási technológiáját fejleszti ki a Vitafort Zrt. vezette konzorcium

Gazdaság - 2023-05-20

Rovar alapú fehérjetakarmány fenntartható, hulladékmentes gyártási technológiáját fejleszti ki a Vitafort Zrt. vezette konzorcium - közölte a társaság.

A projektre csaknem 700 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a konzorcium a Piacvezérelt kutatás-fejlesztési és innovációs projektek támogatása című pályázati felhívásnak köszönhetően. A támogatásból a Vitafort Első Takarmánygyártó és Forgalmazó Zrt. több mint 339 millió forint, a ProfiKomp Zrt. csaknem 310 millió, míg a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem 50 millió forint támogatásban részesült - írták.

NAK: elég lehet a talajnedvesség a nyári növények fejlődéséhez

Gazdaság - 2023-05-15

A következő napok esői biztosíthatják a nyári növények fejlődéséhez szükséges nedvességet a talaj felső rétegében - írta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) hétfőn az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzésére hivatkozva.

Lezárult a Petrokemija műtrágyagyár többségi részesedésének eladása

Gazdaság - 2023-04-28

A kutinai Petrokemija, Horvátország egyetlen műtrágyagyára a török YILDIRIM-csoport többségi tulajdonába került, miután az adásvételi szerződésben foglalt valamennyi feltétel teljesítésével a cég többségi részvénycsomagját megszerezték az INA horvát olajipari vállalatól és a PPD horvát földgáz-értékesítő vállalattól - közölte az INA a zágrábi tőzsde oldalán pénteken.

ÉKM: Lázár János felkérésére az országos és a nemzetközi üzleti élet legkiválóbb menedzserei kerülnek a legnagyobb állami tulajdonú cégek vezetésébe

Gazdaság - 2023-04-27

Igazodva az állami vállalatok vezetésével kapcsolatos nemzetközi sztenderdekhez, a magyar mobilitást meghatározó közlekedési cégek - a MÁV, a MÁV-Start és Volánbusz - vezetésében is elválik egymástól az elnöki és a vezérigazgatói pozíció.

A jövőben a cégek újonnan megalakuló igazgatóságaiban és új tagokkal működő felügyelőbizottságaiban, - az államigazgatási tapasztalat jelenléte mellett - a nemzetközi cégek élén szerzett gyakorlatias tudás és a piaci szemlélet érvényesül - közölte az Építési és Közlekedésügyi Minisztérium csütörtökön.

Franciaország 2025-ig meghosszabbítja a villamos energia árplafonját

Gazdaság - 2023-04-21

A francia kormány pénteken bejelentette, hogy 2025-ig meghosszabbítja a villamos energia árának 2021 októberében bevezetett korlátozását.

"Két évet adok magunknak 2025 elejéig, hogy kivezessük az ársapkát" - jelentette ki Bruno Le Maire gazdasági miniszter az LCI hírtelevízióban. A tárcavezető szerint a villamos energia ára még mindig "túl magas" az ukrajnai háború okozta energetikai válság előtti szinthez képest.

Csehország az első negyedévben nem vásárolt földgázt Oroszországtól

Gazdaság - 2023-04-21

Csehországba az első negyedévben egyáltalán nem érkezett földgáz Oroszországból, az ország szükségleteit norvég földgázzal, valamint Hollandiából és Belgiumból származó cseppfolyósított földgázzal (LNG) elégítette ki - közölte a cseh ipari és kereskedelmi minisztérium pénteken.

A vártnál jobban élénkült a gazdasági aktivitás az euróövezetben

Gazdaság - 2023-04-21

A vártnál nagyobb mértékben javult az euróövezet gazdasági teljesítménye áprilisban a londoni S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexének (BMI) előzetes értékei alapján.

GFM-AM: újabb intézkedés az infláció letörése érdekében, kötelező akciózást vezet be a kormány

Gazdaság - 2023-04-21

A kormány legutóbbi ülésén - amellett, hogy 2023. június 30-ig meghosszabbította az élelmiszerárstopot - görög és francia példák alapján új inflációellenes eszköz bevezetéséről határozott: a jelentősebb bevétellel rendelkező kiskereskedelmi üzleteket rendszeres akciók meghirdetésére kötelezi, és ennek hatékony végrehajtása érdekében a következő elvi döntéseket hozta.

Az EU földgázfogyasztása a tervezettnél nagyobb mértékben csökkent 2022 augusztusa és 2023 márciusa között

Gazdaság - 2023-04-19

Az EU földgázfogyasztása 17,7 százalékkal csökkent a 2022 augusztusa és 2023 márciusa közötti időszakban az elmúlt öt év azonos időszakában mért átlagos gázfogyasztáshoz képest - derül ki az uniós statisztikai hivatala, az Eurostat szerdán ismertetett adataiból.

A gázfogyasztás csökkenése a gázfelhasználás iránti kereslet visszaszorítását célzó uniós intézkedéseknek köszönhető. Az uniós intézkedések célja, hogy az EU függetlenedjen az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól. A REPowerEU nevű terv részét képező intézkedés a gázfogyasztás 15 százalékos csökkentését tűzte ki a 2022 augusztusa és 2023 márciusa közötti időszakra az előző öt egymást követő év azonos időszakának átlagához képest

Újabb rekordévet zárt az Autowallis, az igazgatóság nem javasol osztalékfizetést

Gazdaság - 2023-04-07

- Újabb rekordévet zárt 2022-ben az AutoWallis-csoport, a Budapesti Értéktőzsde Prémium kategóriájában jegyzett vállalat árbevétele csaknem 40 százalékkal 270 milliárd forintra, EBITDA mutatója pedig majdnem a duplájára, 14,5 milliárd forintra emelkedett - közölte a cég.

A Budapesti Értéktőzsde honlapján közzétett közgyűlési meghívóból az is kiderül, hogy az igazgatóság nem javasol osztalékfizetést a tavalyi eredmények után.

Matolcsy: Magyarország elakadt, az oktatásra is építeni kellene

Gazdaság - 2023-03-23

Könyvbemutatón mondta el a véleményét a kormány gazdaságpolitikájáról a Magyar Nemzeti Bank elnöke. Szerinte 2001 volt a legsikeresebb év, és ma akár Olaszországot is előzhetnénk, ha úgy folytattuk volna.

Elakadt a felzárkózási folyamat Magyarországon, letértünk az egyensúlyi növekedési pályáról, mondta Matolcsy György csütörtökön. A jegybankelnök szerint többek között az oktatásra, az egészségiparra, a gyógyítási iparra és az élelmiszeriparra kellene alapozni az ország jövőjét. Úgy látja, 2021 körül zárult be a magyar felzárkóztatás útja.

„A rendszerváltás óta eltelt 32 év legsikeresebb éve 2001 volt, ha az akkori felzárkózás folytatódott volna, most Olaszországot előzhetnénk. 2021-ben gazdaságpolitikai hibák következtek be, egy ködbe burkolódzó gazdaságpolitikát találunk – mondta

A Fitch növelte jövő évi olajár- és csökkentette idei gázár-előrejelzését

Gazdaság - 2023-03-13

A Fitch Ratings honlapján hétfőn közzétett adatok szerint a nemzetközi hitelminősítő 2024-re és 2025-re a korábbinál magasabb olajárra számít, mert a geopolitikai problémák nem enyhültek.

A hitelminősítő nem változtatott viszont az északi-tengeri Brent olajfajta idei árára és a hosszú távú olajárra vonatkozó feltételezésein.

KSH: februárban 25,4 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos hónapjához képest

Gazdaság - 2023-03-08

Az idén februárban a fogyasztói árak átlagosan 25,4 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Az elmúlt egy évben a háztartási energia és az élelmiszerek ára emelkedett a leginkább - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 0,8 százalékkal nőttek.

A 2022. februárihoz viszonyítva az élelmiszerek ára 43,3 százalékkal emelkedett, ezen belül leginkább a tojás (79,2 százalék), a tejtermékek (76,2 százalék), a vaj és vajkrém (75,1 százalék), a sajt (72,1 százalék), a kenyér (71,1 százalék), az édesipari lisztesáru (68,6 százalék), a száraztészta (57,3 százalék), a tej (53,7 százalék) és a péksütemények (51,9 százalék) drágultak. A termékcsoporton belül a liszt (9,8 százalék) és az étolaj (3,4 százalék) ára nőtt a legkisebb mértékben.

A háztartási energia 49,0 százalékkal drágult. Ezen belül a vezetékes gáz ára 78,4 százalékkal, a tűzifáé 59,5, a palackos gázé 52,0, az elektromos energiáé 27,6 százalékkal nőtt.

Mol: ígéretesnek tűnik Üllő térségében a szénhidrogén kutatás

Gazdaság - 2023-03-06

Ígéretesnek tűnik a szénhidrogén-kutatás a Dány koncessziós területhez tartozó Üllő térségében - hangsúlyozta Homonnay Ádám, a Mol Magyarország kutatás-termelés igazgatója hétfőn az üllői 3D szeizmikus mérés bemutatásán. Az igazgató Monostorpályiban arról tájékoztatott, hogy sikeresen zajlik a Mol sekélygáz-kitermelési programja Kelet-Magyarországon.

Az olajtársaság Üllő határában mintegy 30 négyzetkilométeren szénhidrogént keres, a február végén kezdődött, és a vége felé járó méréseket az Acoustic Geofizikai Kft. végzi.

A mérést bemutató sajtóúton elhangzott, hogy a területen nagy valószínűséggel nem földgáz, hanem kőolaj lesz.

Homonnay Ádám kiemelte, a vecsési kőolaj-találat felértékelte az Üllő melletti területet, és arra számítanak, hogy eséllyel lehet itt is kőolajat találni.

A rendezvényen a Mol szakemberei ismertették, hogy a kutatás folyamatában mérésekkel térképezik fel a földalatti területet. A kapott adatokat feldolgozzák, kiértékelik, hogy meggyőződhessenek az adott terület lehetőségeiről, ezután következhet a fúrás

KSH: az ipari termelői árak 2023 januárjában az egy évvel korábbihoz képest 35,0, az előző hónaphoz viszonyítva 0,8 százalékkal emelkedtek

Gazdaság - 2023-03-01

2023. januárban az ipari termelői árak átlagosan 35,0 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál. A belföldi értékesítés árai 64,7, az exportértékesítéséi 20,5 százalékkal nőttek - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A belföldi értékesítés árainak gyorsabb növekedését az okozta, hogy a jelentős drágulást realizáló energiaipar részaránya a hazai eladásokban jóval nagyobb, mint az exportban. Az energiaárak meredek emelkedése mellett az alapanyagok drágulásának és a forint - egy év alatt történt - gyengülésének is árfelhajtó hatása volt - fűzte hozzá a KSH.

Az előző hónaphoz viszonyítva a belföldi értékesítés árai 5,7 százalékkal emelkedtek, míg az exportéi 1,5 százalékkal csökkentek, így az ipari termelői árak összességében 0,8 százalékkal növekedtek.

KSH: 2022 negyedik negyedévében 6,3 százalékkal csökkentek a beruházások

Gazdaság - 2023-03-01

A beruházások volumene 2022 negyedik negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 6,3, az előző negyedévhez képest - szezonálisan kiigazítva - 5,5 százalékkal mérséklődött - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A beruházások volumenét a költségvetés, a háztartások, valamint a vállalkozások egyaránt csökkenő aktivitása alakította. A tárgyidőszaki visszaesést a teljes nemzetgazdasági teljesítményt tekintve legnagyobb részarányú feldolgozóipar számottevő bővülése mérsékelte a leginkább - írta a KSH.

2022-ben összességében 1,0 százalékkal nőtt a beruházások volumene az előző évhez képest.

Agroinform: csökkenhet a gabona vetésterülete

Gazdaság - 2023-02-24

A gazdálkodók valószínűleg kisebb területen vetnek majd tavasszal gabonát, ha továbbra is akadozni fog az értékesítés - közölte az agroinform.hu pénteken.

Az agrárportál a gabonapiaci bizonytalanságok miatt számít a vetésterület csökkenésére. A gabonafélék ára 3 hónap alatt több mint 20 százalékkal csökkent, miközben tömegével érkezik az ukrán termény Magyarországra. A világpiacon szintén esik a gabona és a kukorica ára, a termeléshez szükséges munkaerő, műtrágya és üzemanyagok ára viszont továbbra is magas, az előállítási költségek 2 év alatt a kétszeresére nőttek - tették hozzá.
A közlemény szerint az állattartóknak kedvez ugyan az olcsóbb takarmány, a gabonatermesztők viszont most azzal szembesülnek, hogy hiába tárolták a termést, aratáskor magasabb áron tudták volna eladni. Sokan épp a magasabb ár reményében tartották vissza a készleteiket, még tavalyelőttről is maradt a belföldi raktárakban, és nem biztos, hogy a következő egy-két hónapban sikerül eladniuk - írták.

Londoni elemzők: ha sikerül tartani a fogyasztáscsökkentést, Európában a jövő télen sem lesz gázellátási fennakadás

Gazdaság - 2023-02-20

Londoni iparági elemzők szerint Európában a következő télen sem lesz súlyos földgázellátási fennakadás, ha sikerül tartani az eddig elért fogyasztáscsökkentést.

Az egyik legtekintélyesebb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőműhely, az Oxford Economics felidézi friss tanulmányában, hogy Németországban - amelynek energiaellátási folyamatai jól kivetíthetők Európára - az ipar és a háztartási szektor az áremelkedések hatására egyaránt 20 százalékkal csökkentette földgázfogyasztását a 2018-2021 közötti időszak átlagához képest.