Gazdaság

Eredmények megjelenítése 1-től 20-ig 4564 találatból.

Online csalásokból származó 436 milliós vagyont foglaltak le a nyomozók

Gazdaság - 2024-06-12

- Kilenc helyszínen 70 rendőr hajtotta végre azt az akciót, amelynek eredményeként online csalásokból származó 436 milliós vagyont foglaltak le és nyolc gyanúsítottat fogtak el, köztük az online csalásokat irányító ügyvédet is Pest vármegyei gazdaságvédelmi nyomozók - közölte a vármegyei rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztályvezetője szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

Mikó Attila elmondta, hogy a rendőrség Mátrix Projektjének részeként egy tavaly őszi rajtaütéshez kapcsolódóan május 22-én fogták el a nyolc gyanúsítottat. Hozzátette, a nyomozásban közreműködött a Nemzeti Védelmi Szolgálat Kiberfelderítési Főosztálya is. A kibervédelmi nyomozók cégadatokat, a cégekhez kapcsolódó bankszámlaszámokat felfejtve jutottak el egy belvárosi ügyvéd, B. Zoltán irodájáig, akit az online csalási hálózat működtetésével gyanúsítanak - fűzte hozzá a rendőr őrnagy.


Újra magyar kézben a reptér

Gazdaság - 2024-06-06

Több mint egy éves intenzív tárgyalássorozatot követően 2024. június 6-án aláírásra került a Budapest Airport Zrt. adás-vételi szerződése. Ezzel a tranzakció lezárult, így közel 20 év után újra nemzeti többségi tulajdonba került a reptér.

A Budapest Airport Zrt. visszavásárlása a rendszerváltás utáni időszak legösszetettebb és legnagyobb értékű gazdasági tranzakciója. A tárgyalások a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. és VINCI Airports részéről két körben zajlottak. Az üzletkötés ugyanis egy nemzetközi eladói körrel történt, amelyet az AviAlliance, a GIC és a CDPQ alkottak. Másfelől a tranzakció zárásához a repteret finanszírozó nemzetközi hitelezői körrel is megállapodást sikerült kötni.

Átadták Magyarország első zöldhidrogén üzemét a Bükkábrányi Energiaparkban

Gazdaság - 2024-06-03

Lantos Csaba energiaügyi miniszter az üzem ünnepélyes átadóján hangsúlyozta: bár a hidrogén mint alternatív energiaforrás még a jövő ígérete, Magyarország első zöldhidrogén üzeme már a jelen, amely nemcsak a klímaváltozás elleni küzdelmet szolgálja, hanem jelentős lépés az ország energiafüggetlensége felé is.

Gazdaság-foglalkoztatás Az átlag diákmunka-órabérek a bruttó 1600-2500 forint között alakulnak az idén nyáron

Gazdaság - 2024-06-03

) - Az átlag diákmunka-órabérek bruttó 1600-2500 forint között mozognak az idén nyáron, az IT-területen azonban elérhetik akár a 4000 forintot is; a munkát vállaló diákok iránt a kereskedelemben, a vendéglátásban és a mezőgazdaságban is jelentős a kereslet az iskolaszövetkezetek közlése szerint.

Erőteljes növekedés a sátoraljaújhelyi Continental Dohányipari Zrt.-nél 2023-ban

Gazdaság - 2024-05-31

Kétszámjegyű növekedést ért el tavaly a sátoraljaújhelyi Continental Dohányipari Zrt., nettó árbevétele 21 százalékkal 77 milliárd forintra, adózott eredménye 17,5 százalékkal közel 9,7 milliárd forintra nőtt - közölte a vállalat pénteken.

A pozitív tendenciát elsősorban a 2022-es év végén átadott új dohányelőkészítő-üzemrész termelésbe integrálásának tulajdonítják, amely a korábbiaknál 50 százalékkal nagyobb dohányvágat-termelést tett lehetővé - ismertették. A közlemény szerint a megnövekedett termelési kapacitás az exportértékesítésben fontos szerepet betöltő két expandálóüzem eredményeiben is tükröződött.

Nőtt a vállalat statisztikai létszáma is, a Continental Dohányipari Zrt. 555, a két expandálóüzem további 50 munkavállalót foglalkoztat.

Tavaly a társaság a dohányelőkészítő-gépsor integrálása mellett a szükséges infrastrukturális fejlesztések megalapozásához több területet is vásárolt, az idén pedig egy 16,5 milliárd forint összértékű beruházásba kezdett. A fejlesztés három csarnok felépítését, gépbeszerzéseket és energetikai korszerűsítést foglal magában, befejezésének céldátuma 2026 közepe.

Ismét olajat talált a Mol Vecsésen

Gazdaság - 2024-05-31

A társaság közölte: újabb kutatófúrást végeztek Vecsésen a 2022-ben felfedezett kőolajmező további feltérképezésére. A januárban elkezdett fúrás 41 napig tartott és 2000 méteres mélységet ért el.

Kivonulhat Romániából az E.ON energiaszolgáltató

Gazdaság - 2024-05-22

Megfontolja a kivonulást Romániából az E.ON energiaszolgáltató - jelentette ki Leonhard Birnbaum, a vállalat vezérigazgatója az Athénban zajló Eurelectric Power Summit 2024 konferencián.

"Számba vesszük az összes lehetőséget. A kérdés az, hogy a kockázatok és a hozamok indokolják-e az ottani tőkénket" - idézi az economedia.ro Leonhard Birnbaumot szerdán.A cégvezető szerint a bukaresti kormány által a gáz- és áramszolgáltatásban bevezetett hatósági ár, illetve a kompenzációs rendszer miatt merült fel, hogy a vállalat kivonuljon a romániai piacról. Az E.ON vezérigazgatója a stabilitást és a kiszámíthatóságot hiányolja Romániában."A romániai szolgáltatási üzletágban akkora a kockázat, hogy 2022-ben és 2023-ban elveszítettük azt, amennyit 20 év alatt nyerhettünk volna" - nyilatkozta Birnbaum.

Áprilisban nőtt az eladott új autók száma az Európai Unióban

Gazdaság - 2024-05-22

Nőtt a forgalomba helyezett új autók száma áprilisban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára szerdán fölkerült adatok szerint.

Az áprilisban eladott 913 995 személyautó 13,7 százalékkal több a tavalyinál, miután márciusban 5,2 százalékos csökkenést jegyeztek föl. Márciusban csökkent idén először az eladott autók száma, amiben szerepe volt a húsvéti munkaszüneti napoknak is. Az idei áprilisi növekedéshez pedig hozzájárult, hogy két értékesítési nappal több volt tavaly áprilishoz képest, amikor erre a hónapra esett a húsvéti ünnep.

Az EU valamennyi vezető piacán nőttek az eladások idén áprilisban: Spanyolországban 23,1 százalékkal, Németországban 19,8 százalékkal, Franciaországban 10,9 százalékkal, Olaszországban pedig 7,7 százalékkal.

Átadták Románia legnagyobb kőolajtározóját

Gazdaság - 2024-05-20

Átadták Románia legnagyobb kőolajtározóját - közölte hétfőn az OMV Petrom cég. A 60 ezer köbméteres tározó építése két évbe tellett, s 23 millió euróba (8,921 milliárd forint) került. Az építmény a Dél-Romániában található Petrobrazi finomító területén található - idézte a közleményt az economedia.ro hírportál.

"A tározó tervezése és kivitelezése a legmodernebb szabványok szerint történt, melyek fokozott biztonságot nyújtanak a működés során" - olvasható a bukaresti értéktőzsdén (BVB) közzétett tájékoztatóban.

A tízemeletes lakóépületnél magasabb tartálynak dupla alumíniumfala van, s a dómfedél alatt egy belső úszó fedél biztosítja, hogy minimális mennyiségű, gáz halmazállapotú szénhidrogén kerüljön a légkörbe. A tározóban tárolt kőolajból 1,2 millió tankolásnak megfelelő mennyiségű üzemanyagot lehet előállítani.

Az EU Tanácsa elfogadta az EU közös agrárpolitikájának felülvizsgálatát

Gazdaság - 2024-05-13

Az Európai Unió Tanácsa véglegesen elfogadta a közös agrárpolitika (KAP) felülvizsgálatát, amelynek célja az uniós gazdák adminisztratív terheinek csökkentése, és nagyobb rugalmasság biztosítása bizonyos környezetvédelmi feltételeknek való megfelelés tekintetében - írta közleményében az uniós tanács hétfőn.

Az uniós tagállamok kormányainak képviselőit magában foglaló testület brüsszeli közleménye szerint a jóváhagyott KAP-felülvizsgálat egyensúlyt teremt a jelenlegi uniós agárárpolitika környezetvédelmi és éghajlat-politikai törekvései fenntartása és a mezőgazdasági termelők aggodalmainak kezelése között.

MNB: az üzemanyagok és az élelmiszerek gyorsították az inflációt áprilisban

Gazdaság - 2024-05-10

Az éves fogyasztóiár-index áprilisban 0,1 százalékponttal emelkedett az előző hónaphoz képest. Az üzemanyagok 0,3 százalékponttal, az élelmiszerek 0,2 százalékponttal járultak hozzá az infláció emelkedéséhez, amelyet részben ellensúlyozott az iparcikkek 0,3 százalékpont erejű inflációt csökkentő hatása - állapította meg a legfrissebb statisztikai adatokhoz fűzött pénteki elemzésében a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Áprilisban az infláció az MNB márciusi Inflációs jelentés előrejelzési sávjának közepén, míg a maginfláció az előrejelzési sáv alsó felében alakult - jegyezte meg a jegybank.

Az éves maginfláció 0,3 százalékponttal csökkent, ezen belül az iparcikkek támogatták a dezinflációt.

KSH: 3,7 százalékkal nőttek átlagosan a fogyasztói árak áprilisban az előző év azonos hónapjához képest

Gazdaság - 2024-05-10

- Idén áprilisban a fogyasztói árak átlagosan 3,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Márciushoz viszonyítva átlagosan 0,7 százalékkal emelkedtek az árak, a járműüzemanyagok 3,5 százalékkal drágultak.

2023. áprilishoz viszonyítva az élelmiszerek ára 1,0 százalékkal nőtt, ezen belül a leginkább a cukoré (30,4 százalék), a büféáruké (9,6 százalék), a csokoládé és kakaóé (9,2 százalék), a sertéshúsé (9,2 százalék), az éttermi étkezésé (8,4 százalék), valamint az alkoholmentes üdítőitaloké (5,8 százalék).Csökkent a tojás ára 20,3, a liszté 19,7, a száraztésztáé 12,5, a sajté 9,6, a tejé 9,3, a kenyéré 9,0, a baromfihúsé 6,5 százalékkal.

Javított globális növekedési prognózisán az OECD

Gazdaság - 2024-05-02

Javított kissé idei és jövő évi globális növekedési előrejelzésén a párizsi székhelyű Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet, az OECD csütörtökön kiadott prognózisában az előző, februári keltezésű becsléséhez képest.

Az OECD honlapján publikált dokumentum szerint a globális GDP-növekedés a 2023-as 3,1 százalék után az idén is 3,1 százalék lesz, majd 2025-ben kismértékben javul, 3,2 százalékra emelkedik olyan hátráltató geopolitikai tényezők ellenére is, mint az orosz-ukrán háború, a közel-keleti eszkaláció és a szigorodó pénzügyi környezet

GVH: indokolt a versenytörvény egyes módosításainak halasztása

Gazdaság - 2024-04-25

- Egyetért a Gazdaság Versenyhivatal (GVH) a versenytörvény egyes tervezett módosításainak elhalasztásával - közölte a versenyhatóság csütörtökön.

A versenyhivatal felidézte: április 2-án nyújtotta be a kormány az igazságügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot, amely számos ponton tervezte módosítani a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló versenytörvényt is. A beterjesztett törvényjavaslat, egyebek mellett német minta alapján, tartalmazta az alapvető jelentőségű vállalkozásra vonatkozó rendelkezés bevezetését, amely preventív megközelítéssel segítheti a GVH gyors és hatékony beavatkozását versenytorzítás esetén.

A kínai Fiberhome Magyarországon hozza létre legnagyobb európai bázisát

Gazdaság - 2024-04-24

A kínai Fiberhome Magyarországon hozza létre legnagyobb európai bázisát, ahol optikai kábeleket fog gyártani, a nyolcmilliárd forintos beruházás nagyjából 150 új munkahelyet teremthet - közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Pekingben.

Munkához juthatnak a tartós álláskeresők

Gazdaság - 2024-04-23

A tartós álláskeresők elhelyezkedését segíti az 1,7 milliárd forint hazai forrásból megvalósuló program, amelyre hétfőtől lehet jelentkezni - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán.

Czomba Sándor felhívta a figyelmet: az átlagosnál komplexebb segítségre van szükségük a munkaerőpiacon hátrányos helyzetben lévő álláskeresőknek, egyebek mellett az alacsony képzettségűeknek, a 24 év alattiaknak vagy az 50 év felettieknek, akik egy vagy két éve regisztrált álláskeresők.

A magas üzemanyagárakat nem az adók okozzák?

Gazdaság - 2024-04-22

Magyarországon az egyik legalacsonyabb az üzemanyagok adóterhe az Európai Unióban, a magas üzemanyagárakat nem az adók okozzák - hívta fel a figyelmet Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalán hétfőn.

A miniszter Facebook-bejegyzésében közzétett egy táblázatot a 95-ös benzin adóterhének arányáról az EU tagállamaiban, amelynek forrása az Európai Bizottság.
A táblázat szerint Magyarországon a 95-ös benzin adóterhének aránya 46 százalék, míg Ausztriában 52 százalék, Németországban 55 százalék, Szlovákiában és Csehországban 49 százalék, Lengyelországban pedig Magyarországhoz hasonlóan 46 százalék.

Két és fél évi mélyponton a brit infláció

Gazdaság - 2024-04-17

A brit statisztikai hivatal (ONS) szerdán ismertetett adatai szerint a fogyasztói árak átlagosan 3,2 százalékkal voltak magasabbak a múlt hónapban, mint egy évvel korábban.
A tizenkét havi infláció jelentős ütemben csökken: februárban 3,4 százalékos, januárban még 4 százalékos éves inflációt mértek Nagy-Britanniában.
Az ONS hangsúlyozza szerdai beszámolójában, hogy a márciusi 3,2 százalékos éves ütem több mint két és fél évi mélypont, legutóbb ugyanis 2021 szeptemberében volt ennél alacsonyabb az infláció: abban a hónapban 3,1 százalékkal haladták meg a fogyasztói árak az egy évvel korábbi szintet.
A tizenkét havi brit infláció 2022 szeptembere és 2023 márciusa között minden hónapban túllépte a tíz százalékot, és 2022 októberében tetőzött 11,1 százalékon.
A 2022 októberében mért ütem volt a legmagasabb azóta, hogy az éves infláció havi rendszerességű mérése a jelenlegi módszertannal 1997 januárjában megkezdődött Nagy-Britanniában. Az indikatív modellezéssel hosszabb távra visszaszámolt adatok alapján legutóbb éppen 41 évvel korábban, 1981 októberében volt magasabb az éves brit infláció, 11,2 százalékos ütemmel

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezték a legnagyobb agrárszervezetek

Gazdaság - 2024-04-15

- A gazdálkodók visszajelzései alapján tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) - közölte a NAK hétfőn.

A közlemény szerint aszály nincs, a középső talajréteg víztartalma kielégítő, de az Alföldön a felszínhez közeli rétegekben már március közepe óta kritikus a csapadékhiány. A Dunántúlon is szükség lenne esőre, a magágy-előkészítéshez és a vetéshez jelenleg túl száraz a talaj.

Méhészek: jók az idei terméskilátások, de problémát okoz az alacsony felvásárlási ár a nagy méztermelőknek

Gazdaság - 2024-04-09

- Kedvező lehet az idei akácszezon a hazai méhészeknek, azonban az Európai Unióba beáramló kínai - zömében hamisított - méz miatt kialakult, tartósan alacsony felvásárlási árak következtében több nagy hazai méztermelő vállalkozás szűntetheti be tevékenységét - jelentette ki az Agroinform.hu-nak adott interjúban Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke.