Gazdaság

Eredmények megjelenítése 21-től 40-ig 4546 találatból.

Agrometeorológia: szükség lenne a tartós hidegre

Gazdaság - 2024-01-11

Tartósabban is szükség lenne a hidegre ahhoz, hogy a kórokozók és kártevők jelentősen megtizedelődjenek - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.

Azt írták: a múlt hét végén többfelé esett eső, a Dunántúlon és a déli országrészben hó is hullott, majd hétfőtől száraz levegő érkezett. Az elmúlt harminc nap csapadékösszege főleg a Dunántúlon haladja meg jócskán a sokéves mennyiséget. A talajok felső egyméteres rétege továbbra is telített, vagy telítettség-közeli állapotban van, és a még mélyebb rétegekbe is jut a vízből, ami a következő évre kedvező kilátást jelent. A belvízzel elöntött területek nagysága lényegesen nem változott, továbbra is főleg az Alföldön és a Kisalföldön vannak belvízfoltok, többfelé már több, mint egy hónapja.

Hollandia újraindítja a gázkitermelést Groningenben a hideg miatt

Gazdaság - 2024-01-08

- Hollandia "elővigyázatosságból" ideiglenesen újraindítja ország északkeleti területén fekvő groningeni gázmezők termelését, mivel az előrejelzések szerint a hét közepére mínusz hat fokig csökkenhet a hőmérséklet az országban.

Hans Vijlbrief kitermelő ipari ágazatokért felelős miniszter hétfőn azt nyilatkozta, hogy "minimális" mennyiségű gázt fognak kitermelni Groningenben, ahol a tavaly októberben, 60 évi tevékenység után hivatalosan megszűnt a termelés.

Az újautó vásárlások csak kismértékben, a használt autók forgalma azonban több mint 16 százalékkal esett vissza

Gazdaság - 2024-01-03

Bár tavaly a magas kamatok és emelkedő árak miatt sokan halasztották el autóvásárlásukat, aránylag jól teljesített a magyar újautópiac: 2023-ban 107 720 új személygépjárművet helyeztek forgalomba, csak 3,4 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban.

A Spar átlagosan 10-24 százalék között emeli az alapbéreket januártól

Gazdaság - 2024-01-02

- Megállapodott a 2024-es bérekről a Spar Magyarország Kereskedelmi Kft. és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ), a vállalat munkatársainak alapbére átlagosan 10 és 24 százalék közötti mértékben nő január 1-jétől - közölte az üzletlánc kedden.

NAV: nem valódi gazdálkodók számlázhattak ruházati kereskedő cégeknek

Gazdaság - 2023-12-19

Távol-keleti ruházati termékekkel kereskedő cégek ellenőrzése során úgy tűnt, hogy a kereskedőknek számlázó partnerek nem voltak valódi gazdálkodók - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Hajdú-Bihar vármegyei igazgatósága.

Elkészült az M3-M35 autópálya görbeházi csomópontjának fejlesztése

Gazdaság - 2023-12-15

Elkészült az M3-M35 autópálya görbeházi csomópontjának fejlesztése, aminek eredményeként a két szomszédos nagyváros, Debrecen és Nyíregyháza immár mindkét irányból közvetlenül autópályán is elérhető - közölte a beruházás átadásán az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) magasépítésért felelős helyettes államtitkára pénteken.

Nyul Zoltán azt mondta, a 4,9 milliárd forint magyar forrásból megvalósított beruházás a teljes kelet-magyarországi úthálózat szempontjából meghatározó.Hozzátette: egy korábban műszaki értelemben hiányos beruházás nagyon fontos kiegészítése készült el.

Agrometeorológia: egyre nő a belvizes területek nagysága

Gazdaság - 2023-12-14

Az ország nagy részén már telítődött a talajok felső egy méteres rétege, a belvízzel elöntött területek nagysága pedig egyre nő - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.

GFM: a gyógyszeripar a magyar gazdaság kitörési ágazata

Gazdaság - 2023-12-14

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter részt vett a Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének (MAGYOSZ) elnökségi ülésén, ahol áttekintették a gyógyszeripar nemzetgazdasági jelentőségét és lehetőségeit

Új vezető a Hungaropharma Zrt. élén

Gazdaság - 2023-12-12

- Füzesi Juditot nevezték ki a magyar tulajdonú gyógyszer-nagykereskedelmi vállalat, a Hungaropharma Zrt. élére, a szakember a vezérigazgatói pozíciót 2024. január 1-jétől tölti be.

A vállalat keddi tájékoztatása szerint Füzesi Judit csaknem harminc éve dolgozik felsővezetőként a hazai gyógyszer-kereskedelmi szektorban. A közgazdász végzettségű szakember 2011-ben érkezett a Hungaropharmához, először a kereskedelmi és marketing vezérigazgató-helyettesi posztot töltötte be, majd általános vezérigazgató-helyettesként vett részt a vállalat irányításában.

Negatívra módosította Kína adósbesorolásának kilátását a Moody's

Gazdaság - 2023-12-05

- Leminősítés valószínűségére utaló negatívra rontotta az eddigi stabilról Kína államadós-kockázati minősítésének kilátását kedden a Moody's Investors Service.

A nemzetközi hitelminősítő elsősorban azzal indokolta a döntést, hogy a jelek szerint a kínai kormány a pénzügyi stresszhelyzetben lévő regionális és helyi önkormányzatok finanszírozási támogatására készül, és a cég megítélése szerint ez széles bázisú, lefelé ható kockázatokkal terheli Kína költségvetési, gazdasági és intézményi erejét.

KSH: októberben 4,1 százalékos volt a munkanélküliségi ráta

Gazdaság - 2023-11-24

- A munkanélküliek száma 2023 októberében 202 ezer, a munkanélküliségi ráta 4,1 százalék volt - közölte pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A 2023. augusztus-októberi időszakban a 15-74 éves munkanélküliek száma 37 ezerrel, 211 ezerre, míg a munkanélküliségi ráta 0,7 százalékponttal, 4,3 százalékra nőtt.

A férfiak körében a munkanélküliek száma 111 ezer volt, munkanélküliségi rátájuk 0,7 százalékponttal, 4,3 százalékra emelkedett. A munkanélküli nők száma 100 ezer volt, munkanélküliségi rátájuk 0,7 százalékponttal, 4,3 százalékra növekedett.

A 15-24 éves munkanélküliek száma 44 ezer, munkanélküliségi rátájuk 13,8 százalék volt. Az összes munkanélküli 20,7 százaléka ebből a csoportból került ki. A 25-54 éves korosztály munkanélküliségi rátája 0,5 százalékponttal, 3,7 százalékra, az 55-74 éveseké 0,5 százalékponttal 3,3 százalékra emelkedett.

Nem terheli közműadófizetési kötelezettség a Magyar Telekomot januártól

Gazdaság - 2023-11-21

Nem terheli közműadó fizetési kötelezettség a Magyar Telekomot 2024. január 1-től, miután az Országgyűlés hétfőn törvényt fogadott el a hírközlési vezetékeket terhelő közműadó 2024. január 1-jétől történő hatályon kívül helyezéséről - közölte Magyarország vezető távközlési szolgáltatója kedden.

Rekordmennyiségű kukoricakonzervet állított elő a Bonduelle idén

Gazdaság - 2023-11-21

Rekordmennyiségű kukoricakonzervet állított elő idén a Bonduelle három magyarországi gyára - közölte a társaság kedden.

A csaknem 136 tonna kukoricából több mint 300 millió konzerv készült, ami az idei célkitűzést 8 százalékkal, a tavalyi mennyiséget 30 százalékkal múlta felül. A termékek 90 százalékát külföldre viszik, a Bonduelle mintegy 20 országba szállít Magyarországról származó árut - írták.

GFM: hivatalosan is aláírták a minimálbér és a garantált bérminimum emeléséről, valamint a bérnövelési ajánlásról szóló megállapodást

Gazdaság - 2023-11-20

- A Versenyszféra és a kormány Állandó Konzultációs Fórumának tagjai (kivéve Magyar Szakszervezeti Szövetség), valamint a kormány a múlt heti megállapodásnak megfelelően a mai napon hivatalosan is aláírták a minimálbér és a garantált bérminimum emeléséről, valamint a bérnövelési ajánlásról szóló megállapodást.

A munkaadók és munkavállalók megegyezésének köszönhetően december 1. napjától a minimálbér havi bruttó összege 266.800 forintra, a garantált bérminimum havi bruttó összege 326 000 forintra emelkedik. Ezzel 2010-hez képest a legkisebb kötelező keresetek már több mint 3,5-szeresére nőnek, hiszen 2010-ben a minimálbér 73 500 forintot, a garantált bérminimum 89 500 forint tett ki.

KSH: a GDP 2023 III. negyedévében az előző negyedévihez képest 0,9 százalékkal nőtt, a 2022. azonos időszakitól viszont 0,4 százalékkal elmaradt

Gazdaság - 2023-11-14

Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) 2023 harmadik negyedévében a nyers adatok szerint 0,4 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 0,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az előző negyedévhez képest - a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok alapján - a gazdaság teljesítménye 0,9 százalékkal nőtt, véget ért a recesszió - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) első becslése alapján kedden.


AM: befejeződnek az őszi betakarítási munkálatok

Gazdaság - 2023-11-14

- Az őszi betakarítási munkák befejeződtek, a munkálatok végét jelentősen megnehezítette az elmúlt hetek csapadékos időjárása - jelentette be az Agrárminisztérium (AM) keddi közleménye szerint a tárca mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

Agrometeorológia: jól halad a talajok őszi-téli feltöltődése nedvességgel

Gazdaság - 2023-11-09

Jól halad a talajok őszi-téli feltöltődése, a felszín közeli talajrétegek mellett az alsóbb rétegekbe is eljutott a nedvesség az elmúlt napok csapadékos időjárásában - írta az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.

Azt írták: az elmúlt hetekben az északi országrészben és délnyugaton több mint 100 milliméter csapadék hullott. Északon, nyugaton és délnyugaton a talaj felső fél méteres rétege telítetté vált, míg az Alföldön ez főként a felső 20 centiméteres rétegre jellemző, és arrafelé a fél méternél mélyebb rétegben még jelentős nedvesség hiányzik

KSH: szeptemberben 7,3 százalékkal csökkent az ipari termelés, a két legnagyobb súlyú gépipari alágban azonban nőtt a kibocsátás

Gazdaság - 2023-11-07

Szeptemberben az ipari termelés volumene 7,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 5,8 százalékkal csökkent. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás augusztushoz mérten 1,2 százalékkal nőtt - jelentette kedden első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A legnagyobb súlyú járműgyártás, valamint a villamos berendezés gyártása bővült, ugyanakkor a feldolgozóipari alágak többségében, köztük a számítógép, elektronikai, optikai termék, illetve az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásában visszaesett a termelés volumene.
Az év első kilenc hónapjában az ipari termelés 4,9 százalékkal kisebb volt, mint 2022 azonos időszakában.

Az EU 902 millió eurót fordít Jordánia reformfolyamatának támogatására és gazdaságának korszerűsítésére

Gazdaság - 2023-11-07

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke 902 millió euró összegű (mintegy 361 milliárd forint) uniós támogatási csomagot jelentett be Jordánia reformfolyamatának támogatására és gazdaságának korszerűsítésére - tájékoztatott a brüsszeli testület kedden.

Horvátországban 28,9 százalékkal nőtt az eladott új autók száma az első tíz hónapban

Gazdaság - 2023-11-06

- Horvátországban az első tíz hónapban 49 855 új személygépkocsit adtak el, 28,9 százalékkal többet, mint egy évvel korábban - közölte a horvát belügyminisztérium a Promocija Plus intézet adataira hivatkozva hétfőn.