Gazdaság

Eredmények megjelenítése 21-től 40-ig 3679 találatból.

Emelkedik az üzemanyagok ára

Gazdaság - 2017-05-22

- Emeli bruttó 2-2 forinttal a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol Nyrt. .

Az emeléssel a benzin átlagára 352 forintra, a gázolajé 349 forintra nő. A 95-ös benzin ára legutóbb a múlt pénteken változott, akkor is 2 forinttal emelkedett, 350 forintra. A gázolaj ára legutóbb múlt szerdán változott, 2 forinttal emelkedett, 347 forintra.

Az autósok 50 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között.

Az Electrolux termékeinek csaknem 14 százaléka Magyarországon készül

Gazdaság - 2017-05-22

Az Electrolux által gyártott termékek csaknem 14 százaléka Magyarországon készül, így a hazai gyártás a cégcsoport globális értékesítésében is komoly szerepet játszik - mondta az Electrolux Lehel Kft. vezérigazgatója hétfőn Jászberényben, Niclas Trouvé svéd nagykövet berényi gyárban tett látogatása alkalmából tartott sajtótájékoztatón.

Gönczi Sándor elmondta: a magyarországi Electrolux-gyárak a cégcsoport európai gyártásában igen fontos szerepet töltenek be. Jászberényben található a cég egyetlen európai porszívó- és fagyasztóládagyára és az Electrolux Európában gyártott alulfagyasztós hűtőszekrényeinek 100 százaléka a nyíregyházi üzemből kerül ki. Jászberény és Nyíregyháza együtt pedig a csoport legnagyobb európai hűtőszekrénygyártó bázisát adja - tette hozzá.

A vezérigazgató megjegyezte: a gyártott termékek alapvetően az európai piacokra készülnek, de kerül belőlük az Egyesült Államokba, Brazíliába, Japánba, sőt még Dél-Koreába is.

Minden ágazatban szükség lenne a nyugdíjas munkaerőre

Gazdaság - 2017-05-21

Minden ágazatban szükség lenne a nyugdíjas munkaerőre - derül ki abból a piaci felmérésből, amelyet a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége (DiákÉSZ) készített megbízói körében és a DiákÉSZ elnöke ismertette az M1 aktuális csatornán vasárnap.

Fiak István elmondta, hogy a piaci szereplők szerint a gyakorlattal rendelkező nyugdíjas korú szakemberek több területen is hatalmas segítséget nyújthatnának. Hozzátette, hogy a felmérésben megkérdezett öregségi nyugdíjasok mintegy 40 százaléka vissza is jönne dolgozni rugalmas feltételek mellett

Több százezren feledkezhettek meg a családi kedvezményről

Gazdaság - 2017-05-16

- Tavaly a személyi jövedelemadó előlegéből több százezer szülő nem vette igénybe a családi kedvezményt, nekik érdemes kiegészíteniük ezzel a bevallástervezetet. Ezt legkésőbb május 22-ig, a bevallás benyújtásának határidejéig tehetik meg - tájékoztatta a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára.

Tállai András ugyanakkor kiemelte azt is, az érintetteknek nem érdemes kivárniuk a határidőt, hiszen a kiegészített bevallás beérkezésétől számított 30 napon belül kapják meg a nekik járó kedvezmény összegét.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 3,8 millió magánszemélynek készítette el bevallási tervezetét. Az adózók jelentős többségének nem kell csinálnia semmit, a tervezetük május 22-én automatikusan érvényes bevallássá válik - mondta Tállai András, a hivatal vezetője.

NGM: tovább erősödnek a kínai-magyar pénzügyi kapcsolatok

Gazdaság - 2017-05-15

Tovább erősödnek a kínai-magyar pénzügyi kapcsolatok, mivel együttműködési megállapodást kötött Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Kína legnagyobb bankja, az ICBC (Industrial and Commercial Bank of China - Kínai Ipari és Kereskedelmi Bank) és az általa létrehozott Kelet-Közép-Európa Alap vezetőivel Pekingben szombaton - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfőn. A kereskedelmi alapon működő tőkebefektetési alap 10 milliárd eurót (mintegy 3 ezer milliárd forint) kíván befektetni a közép- és kelet-európai régióban

Letarolta a mátrai borvidéket a jégeső, háromszázmillió fölötti a kár

Gazdaság - 2017-05-15

Az előzetes becsléseket jóval meghaladó, a háromszázmillió forintot bizonyosan elérő kár keletkezett a mátrai borvidék termésében a szombati jégeső következtében - mondta a Mátrai Hegyközségi Tanács elnöke.

Nyilas János közölte, a hegyközség területén lévő 6500 hektár szőlőültetvényből a termőterület meghaladja az ötezer hektárt. Előzetes becslések szerint ennek mintegy egynegyedét érte jégkár május 13-án."A viszonylag pontos becslések szerint 1000-1200 hektárnyi szőlőben 30 és 90 százalék közöttire tehető a termésvesztés. A termelési értékben így 30-40 százalék átlaggal számolva, 300-400 millió forintnyi a veszteség, amihez még az új ültetvényekben keletkezett károsodás is társul" - mondta a hegyközségi tanács elnöke.

A szakember kijelentette: a gazdák 95-98 százaléka a magas díj miatt nem rendelkezik biztosítással, így az elmúlt két évtized legnagyobb elemi kára őket sújtja. Így csak a kárenyhítési alapból juthatnak bizonyos összeghez, ami a tényleges veszteség 40 százaléka körül lehet majd - mondta.

A bővülő ingatlanpiac hatására egyre több az ingatlanos, nő a verseny, de szaporodnak a jogi konfliktusok is

Gazdaság - 2017-05-14

A válság óta jelentősen bővülő ingatlanpiac hatására egyre több ingatlanos tevékenykedik a piacon; elsősorban a jutalék nagyságában erős a verseny, ami kedvez az ügyfeleknek, de a tranzakciók számának emelkedésével a jogi konfliktusok is szaporodnak, egyre többen fordulnak bírósághoz például a kizárólagos szerződések miatt.

Terméktanács: 20 százalékos terménykiesés várható a zöldségeknél

Gazdaság - 2017-05-14

- Mintegy 20 százalékos terménykieséssel lehet számolni a zöldségek esetében az időjárás okozta károk miatt a FruitVeB Magyar Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szerint.

Domján Erika az M1 aktuális csatorna szombati műsorában azt mondta, pontos képet még nem kaptak a fagy és jégkárok elhúzódó hatása miatt, de a szamócánál már tapasztalható a 20-30 százalékos terménykiesés.

Idén 3,6, jövőre 3,5 százalékos növekedésre számít Magyarországon az Európai Bizottság

Gazdaság - 2017-05-11

- Valamelyest javította az Európai Bizottság a magyar bruttó hazai termék (GDP) növekedésére vonatkozó prognózisát, a testület az idén 3,6 százalékos, jövőre pedig 3,5 százalékos gazdasági növekedésre számít Magyarországon a korábban várt 3,5, illetve 3,2 százalékkal szemben.

A brüsszeli testület csütörtökön tette közzé esedékes tavaszi gazdasági előrejelzését.

A gazdasági és pénzügyi főigazgatóság (EcFin) friss értékelésében emlékeztetnek arra, hogy a GDP tavaly 2 százalékkal nőtt, míg 2015-ben még 3,1, 2014-ben pedig 4 százalékos volt az emelkedés.

GKI: az építőipar húzza idén a gazdaságot

Gazdaság - 2017-05-10

Termelési oldalról a tavalyi visszaesés nagy részét ledolgozó építőipar dinamizálja idén a gazdaságot, de a mezőgazdaság kivételével feltehetőleg minden ágazat bővülni fog és gyorsul az infláció is - közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb havi prognózisában.

Az MTI-hez eljuttatott közleményben kiemelik: 2017 első két hónapjában az építőipar kiugróan gyorsan, több mint 15 százalékkal bővült. A vártnál gyorsabban, 7,5 százalékkal nőtt az ipar az első negyedévben, a kiskereskedelmi forgalom 3 százalékos növekedése viszont alulmúlta a 6 százalékos előrejelzést.

A GKI továbbra is 3,2 százalékos gazdasági növekedéssel számol 2017-re, mindenekelőtt az uniós támogatások újraindulásának köszönhetően. A zrt. prognózisa szerint a beruházások a tavalyi 20 százalékos visszaesés után 8 százalékkal bővülnek, a fogyasztás növekedési üteme 4,2 százalékról 5 százalékra emelkedik - írták.

A gazdaságkutató szerint az infláció várhatóan 1 százalékponttal meghaladja a kormány által prognosztizált 1,6 százalékot, ami az év végén visszamenőleges nyugdíjemelést tesz szükségessé.

Paksi bővítés - LMP: Süli maga bizonyította, hogy az évszázad legrosszabb üzlete Paks II.

Gazdaság - 2017-05-09

Az LMP országos elnökségi tagja szerint a paksi bővítésért felelős miniszter maga bizonyította be, hogy az évszázad legrosszabb üzlete a beruházás, azzal, hogy közölte: az orosz hitelnél kedvezőbb feltételekkel lehet kölcsönhöz jutni a piacról, így ha le is hívják az orosz keretet, lehet, hogy azonnal előtörlesztik azt.

A FrieslandCampina szolgáltató központot hoz Magyarországra

Gazdaság - 2017-05-05

Jelentős siker, hogy a világ egyik legnagyobb szövetkezeti alapon működő tejipari vállalata, a holland FrieslandCampina regionális pénzügyi szolgáltató központot hoz Magyarországra, ahol 150 embernek ad munkát az első ütemben - mondta a külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten a beruházás bejelentésén.

Szijjártó Péter kiemelte: a FrieslandCampina termelőtevékenységet már folytat Magyarországon, ezért is jelentős, hogy most egyik regionális szolgáltató központját is Budapesten kívánja működtetni. Ez azt jelenti, hogy a vállalat elégedett a magyar gazdasági környezettel - tette hozzá.

Magyarország 106 százalékos teljesítéssel zárta a 2007-2013-as fejlesztési ciklust

Gazdaság - 2017-05-05

Magyarország 106 százalékos teljesítéssel zárta a 2007-2013-as európai uniós fejlesztési időszakot, az operatív programok zárójelentéseit megküldte az Európai Uniónak - mondta Vitályos Eszter, a Miniszterelnökség államtitkára pénteken a fejlesztési ciklus gazdasági mérlegéről tartott konferencián, Budapesten.

Hozzátette: Magyarországra a 2007-2013 közötti fejlesztési időszakra jelentős mennyiségű uniós forrás, 8700 milliárd forint érkezett, ennek okos és ütemes felhasználása kihívás elé állította az országot.

Emlékeztetett: a fejlesztéspolitikai intézményrendszert többször is átalakították, a 2010-es kormányváltáskor áthelyezték a fejlesztéspolitikai súlypontot, 2013-14-ben az intézményrendszer hatásfokát tökéletesítették. A módosítás előtt a kifizetések átlagban heti 5,5 milliárd forintot tettek ki, a fejlesztési ciklus végén a heti 200 milliárd forintot is elérték - tette hozzá.

MNB-lakásárindex: átlagosan 15,4 százalékkal nőttek a lakásárak tavaly

Gazdaság - 2017-05-05

Átlagosan 15,4 százalékkal, reálértéken 13,5 százalékkal emelkedtek a lakásárak tavaly - derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken közzétett lakásárindex jelentéséből. A lakásárak éves növekedési üteme még mindig a fővárosban volt a legmagasabb, meghaladta a 22 százalékot, míg az egyéb városokban átlagosan 13,8 százalékot, a községekben 9,3 százalékot tett ki.

A negyedik negyedévben mindössze egy százalékkal nőttek a lakásárak az előző negyedévi 5,7 százalék után, reálértelemben pedig érdemben nem volt változás.

Csökken az üzemanyagok ára

Gazdaság - 2017-05-03

Csökkenti bruttó 5 forinttal a 95-ös benzin és bruttó 3 forinttal a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát pénteken a Mol Nyrt. A csökkentéssel a benzin és a gázolaj átlagára egyaránt 350 forintra mérséklődik.

Legutóbb vasárnap változott az üzemanyagok ára, a 95-ös benzin 4, a gázolaj 3 forinttal lett olcsóbb.

Az autósok 50 forintos különbséget is tapasztalhatnak a töltőállomások árai között.

Költségvetés - A 2018-as pénzforgalmi hiány 1360,65 milliárd forint

Gazdaság - 2017-05-02

A jövő évi költségvetés 18 740,713 milliárd forint bevételi főösszeggel, 20 101,363 milliárd forint kiadási főösszeggel és 1360,65 milliárd forint hiánnyal számol - derül ki az Országgyűlésnek kedden benyújtott dokumentumból. Az uniós módszertan szerinti (ESA) deficit 982,6 milliárd forint, a GDP 2,4 százaléka.

A nominális GDP 40 353 milliárd forint.

A büdzsé három részre tagolódik, a központi alrendszeren belül a hazai, nullszaldós működési költségvetés jövő évi kiadásai és bevételei 15 952,9 milliárd forintot tesznek ki.

Nébih: indul az élelmiszerlánc-felügyeleti díjak bevallása

Gazdaság - 2017-05-02

Május 3-tól elérhető az élelmiszerlánc-felügyeleti díj idei elektronikus bevallási felülete - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kedden.

Az élelmiszerlánc szereplők a Nébih weboldalának (www.nebih.gov.hu) e-ügyintézés menüpontjában tehetnek eleget kötelezettségüknek. A bevallás beadási határideje május 31-e.

Francia elnökválasztás - Londoni elemzők: derűlátó piaci hangulatban kezdődött a kampány utolsó hete

Gazdaság - 2017-05-01

Piaci derűlátást tükröznek a francia elnökválasztási kampány utolsó hetének kezdetén a francia államadós-kockázat mérőszámai.

Az egyik vezető londoni piaci adatszolgáltató cég, az IHS Markit hétfői kimutatása szerint a francia államadósság-törlesztési leállás rizikójára köthető piaci biztosítási cseretranzakciók (credit default swaps, CDS) középárfolyama az elnökválasztás első fordulója után eltelt egy hétben 22,9 bázisponttal 33 bázispont alá csökkent.

Az EP képviselői a cianidos bányászat uniós betiltására szólították fel az Európai Bizottságot

Gazdaság - 2017-04-27

- Az Európai Parlament (EP) brüsszeli plenáris ülése támogatta a bányászati hulladék irányelv tagállami végrehajtásáról szóló jelentést, amelyben az EP képviselői a cianidos bányászat uniós betiltására szólították fel az Európai Bizottságot - közölte az uniós parlament sajtószolgálata csütörtökön.

Hölvényi György közleményében úgy vélekedett: a cianidos bányászatnak nincs helye Európában.

Jelentősen nőtt a leggazdagabb 100 magyar vagyona a napi.hu szerint

Gazdaság - 2017-04-27

Jelentősen nőtt a leggazdagabb magyarok vagyona az elmúlt évben a napi.hu összeállítása szerint, a gazdasági hírportál százas rangsorára 7,5 milliárd forint alatt nem lehetett fölkerülni.

"A 100 leggazdagabb 2017" című kiadványban szereplők összvagyona megközelíti a 3380 milliárd forintot: ez csaknem 600 milliárd forinttal több az egy évvel korábbinál, reálértéken számítva több mint 20 százalékos az emelkedés egy év alatt.

A lista első helyén 260 milliárd forinttal idén is az OTP elnök-vezérigazgatója áll: a rangsort 2011 óta vezető Csányi Sándor vagyona egy év alatt 60 milliárd forinttal nőtt a napi.hu szerint. A második helyen álló Bige László 25 milliárd, a harmadik helyezett Gattyán György 84 milliárd, a negyedik Demján Sándor pedig 40 milliárd forinttal növelte a vagyonát egy év alatt - írták.

A legnagyobb ugrást Mészáros Lőrincnek sikerült elérnie: a polgármester-üzletember a tavalyi harmincegyedikről került az ötödik helyre, vagyonának elmúlt évi gyarapodását a napi.hu 100 milliárd forintra becsüli.

hirdetés

„Kiadó egy családi ház 120 nm alapterületű földszintje. A ház emeletén egy Pilates és jóga stúdió működik, így elsősorban olyan vállalkozások érdeklődését várjuk, akiknek a tevékenységi köre ezzel összhangban van.

A terület bármilyen csendes sport, vagy egészséges életmódra nevelő tevékenység végzésére alkalmas. A kiadó helyiségekhez öltöző, zuhanyzó, wc, konyha, recepció, rendezett kert, és több férőhelyes a telken kialakított parkoló tartozik. Érdeklődni a helyszínen: Debrecen, Sámsoni út 18. (MM-Pilates Stúdió) vagy a +36 20 204 94 35-ös telefonszámon lehet.

Ár: 240.000.-Ft, mely a rezsit is tartalmazza.