Vélemény

Eredmények megjelenítése 1-től 20-ig 2721 találatból.

Apostoli nuncius: a vallásszabadság a legalapvetőbb emberi szabadságjog

Vélemény - 2023-05-28

A vallásszabadság a legalapvetőbb emberi szabadságjog, hiszen az ember legbensőjét érinti,

Ezt mondta Michael Wallace Banach apostoli nuncius a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Michael Wallace Banach a kereszténység európai helyzetéről szólva emlékeztetett: az elmúlt években megszaporodtak és állandóan emelkednek a keresztények elleni gyűlöletbűncselekmények. Ennek okát a nuncius a szekularizálódásban és az igazságtól való félelemben látja.

Az év legrangosabb salakmotoros versenye lesz pünkösdhétfőn Debrecenben

Vélemény - 2023-05-25

- Az év legrangosabb salakmotoros versenyét rendezik meg a debreceni Perényi Pál Salakmotor Stadionban pünkösdhétfőn - jelentették be a szervezők a Grand Prix-kvalifikáció csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Ukrajnai háború - CDU-s politikus: Berlinnek is támogatnia kell Ukrajnát nagy hatótávolságú rakétákkal

Vélemény - 2023-05-23

Nagy-Britannia után Németországnak is támogatnia kell az orosz támadással szemben védekező Ukrajnát nagy hatótávolságú rakétákkal - sürgette egy keddi interjúban a szövetségi parlament (Bundestag-) legnagyobb ellenzéki pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) egyik vezető külügyi szakpolitikusa.

DK: amíg Orbán Viktor és kormánya marad, addig marad az orbáni infláció is

Vélemény - 2023-05-22

- A sokadik gazdasági kutatás bizonyítja, hogy amíg Orbán Viktor miniszterelnök és kormánya a helyén marad, addig marad az "orbáni infláció" is - mondta hétfői, online sajtótájékoztatóján a Demokratikus Koalíció (DK) frakciószóvivője.

Kálmán Olga úgy fogalmazott: a GKI Gazdaságkutató legfrissebb kutatása szerint "a magyarok egyre kilátástalanabbnak látják, hogy véget érhet egyszer az orbáni infláció".

A képviselő kijelentette, hogy Magyarországon továbbra is háromszor akkora az infláció, mint az EU-s átlag, és szinte minden alapélelmiszer ára megduplázódott az elmúlt két évben.

LMP: egyre kockázatosabb az erősödő orosz befolyás

Vélemény - 2023-05-19

Az LMP egyre kockázatosabbnak tartja a Magyarországon erősödő orosz befolyást, ezért az ellenzéki párt elnökségi tagja javaslatokat fogalmazott meg Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek.

Tetlák Örs sajtótájékoztatón azt mondta: Magyarország 2010 óta a putyini Oroszország egyik legfontosabb európai szövetségese lett. Az ukrajnai háború kitörése óta pedig nemhogy lazított volna az együttműködésen a kormány, hanem még erősítette is azt.

Jobbik: szüntessék meg a szervezett bérmunkás-importot

Vélemény - 2023-05-15

A "szervezett bérmunkás-import" megszüntetését, ezáltal a hazai bérek védelmét sürgette hétfői budapesti sajtótájékoztatóján Z. Kárpát Dániel, a Jobbik-Konzervatívok alelnöke, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője.

A politikus azt szorgalmazta: csak akkor lehessen harmadik világbeli munkaerőt szerződtetni egy állásra, ha a cég igazolni tudja, hogy hazai dolgozó átképzésével nem tudta betölteni a pozíciót.

Joe Biden: a fehér felsőbbrendűség a legkomolyabb terrorfenyegetés

Vélemény - 2023-05-14

- A "fehér felsőbbrendűséget" nevezte a legsúlyosabb terrorista fenyegetésnek az Egyesült Államok számára Joe Biden szombaton Washingtonban.

Az elnök egy többségében afroamerikai diákok által látogatott fővárosi egyetem (Howard University) végzős hallgatói előtt "kemény valóságnak" nevezte, hogy a rasszizmus régen kettészakította az embereket.

Párbeszéd: a Debrecenbe tervezett új akkumulátorgyár sérti az uniós víz keretirányelvet

Vélemény - 2023-05-10

A Párbeszéd az Európai Bizottsághoz fordul, mert meglátásuk szerint a Debrecenbe tervezett új akkumulátorgyár vízfelhasználása sérti az uniós keretirányelvet - közölte a párt társelnöke szerdán online sajtótájékoztatón.

Szabó Rebeka emlékeztetett, kedden Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter bejelentette, mintegy 400 milliárd forintos beruházással a hajdú-bihari városban építi fel első európai üzemét a világ kilencedik legnagyobb elektromosakkumulátor-gyártója, a kínai Eve Power.

Karácsony Gergely: a kormány elvette Budapest tartalékát

Vélemény - 2023-05-05

A főpolgármester szerint arra a kérdésre, hogy hol van Budapest tartaléka, a válasz világos: elvette a kormány.

Karácsony Gergely Facebook-bejegyzésében pénteken emlékeztetett arra, hogy az elmúlt hetekben a főváros vezetése tárgyalásokat folytatott a kormánnyal Budapest pénzügyi helyzetéről. Az egyeztetéseken azonban Karácsony Gergely közlése szerint a kormánytagok, államtitkárok "széttárták a kezüket."
A főpolgármester felidézte, hogy Budapestnek 2019-ben 186,2 milliárd forint le nem kötött tartaléka volt. "A kormány a több mint tízszeresére emelt elvonással, a bevételeink csökkentésével, valamint a Kukaholding ki nem fizetett tartozásával elvett Budapesttől három év alatt 227 milliárd forintot, sőt még többet is" - magyarázta. Hangsúlyozta azt is, hogy ami Tarlós István volt főpolgármesternek még 5 milliárd volt, az idén, ennek a városvezetésnek már 58 milliárd forint.

Ukrajnai háború - Josep Borrell felszólította Moszkvát, hogy az állítólagos dróntámadást ne használja fel ürügyként az agresszió kiterjesztésére

Vélemény - 2023-05-04

Josep Borrell kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő felszólította Oroszországot, hogy a Kreml elleni állítólagos hétfő hajnali dróntámadást ne használja fel ürügyként az Ukrajna elleni agresszió kiterjesztésére.

LMP: az ország belerokkan az akkumulátorgyárak támogatásába

Vélemény - 2023-05-03

- Az LMP felszólítja a kormányt, hogy állítsa le az akkumulátorgyárak támogatását, mert abba belerokkan az ország, és "a multik zsebének tömködése helyett költse az adófizetők pénzét sokkal fontosabb dolgokra" - mondta szerdai, online is követhető sajtótájékoztatóján Süveg Anna, az LMP szóvivője.

ENSZ-főtitkár: a sajtószabadság a demokrácia és az igazság alapja

Vélemény - 2023-05-02

A sajtószabadság a demokrácia és az igazság alapja - húzta alá közleményében António Guterres, az ENSZ-főtitkár a dokumentumot a sajtószabadság szerdai világnapja alkalmából tette közzé kedden.

Már három évtizede, hogy a nemzetközi közösség megünnepli az újságírók és a médiában dolgozók munkáját a sajtószabadság világnapján, május 3-án - emelte ki Guterres.

LMP: az orosz kémhálózat újabb fiókjának ad sérthetetlenséget a kormány

Vélemény - 2023-04-28

Az orosz kémhálózat újabb budapesti fiókjának ad sérthetetlenséget a magyar kormány - közölte az LMP országos elnökségének tagja, Érd alpolgármestere pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.

Ukrajnai háború - NATO-főtitkár: a szövetségesek szinte az összes ígért harci járművet átadták Ukrajnának

Vélemény - 2023-04-27

A szövetséges országok szinte az összes ígért harci járművet átadták Ukrajnának, az ország most rendelkezik a területei visszafoglalásához szükséges katonai képességekkel - jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Brüsszelben Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatóján csütörtökön.

Stoltenberg hangsúlyozta: noha meglehet, hogy az ukrajnai háború a tárgyaló asztal mellett fog véget érni, a tárgyalások eredménye a harctereken felvonultatott katonai erőtől függ majd.

Josep Borrell: nem engedhetjük meg, hogy Szudán összeomoljon

Vélemény - 2023-04-24

Az Európai Unió nem engedheti meg, hogy Szudán, amely egy rendkívül népes ország, összeomoljon, mivel az sokkhatásokhoz vezetne egész Afrikában.

Ezt - jelentette ki Josep Borrell kül- és biztonságpolitikáért felelő uniós főképviselő azzal kapcsolatban, hogy a kelet-afrikai országban két héttel ezelőtt kiújult a félkatonai egységek és az ország hadserege közötti véres konfliktus.

A főképviselő az uniós tagországok külügyminisztereinek luxembourgi tanácskozására érkezve nyilatkozott hétfő reggel.

LMP: semmit nem nyerünk az akkumulátorgyárakkal

Vélemény - 2023-04-21

- Az LMP szerint az ország semmit sem nyer az akkumulátorgyárak Magyarországra telepítésével és hamisak a kormány állításai arról is, milyen foglalkoztatást és adófizetést remélhetünk ezen üzemektől.

Csárdi Antal a párt frakcióvezető-helyettese pénteki sajtótájékoztatóján a Debrecenbe épülő CATL-gyár menedzserének nyilatkozatára utalva azt mondta: az üzem először kínaiakat tervez foglalkoztatni, akiket később robotok váltanak fel.

Az ellenzéki politikus emlékeztetett Orbán Viktor miniszterelnök szavaira, aki szerint az akkumulátorgyárak adóznak, de ha mégsem, akkor az ott dolgozók fizetnek adót és járulékot.

Orbán Viktor: Magyarország és Szlovénia számíthat egymásra

Vélemény - 2023-04-19

A miniszterelnök elmondta: jó szomszédokként Magyarország és Szlovénia mindig számíthat egymásra, és a két ország polgárainak valamint gazdasági szereplőinek kapcsolatai is erősek. A magyar és a szlovén nemzeti kisebbségek pedig hídszerepet töltenek be a két ország között.

LMP: hazug propaganda a szigorú környezetvédelmi szabályok betartása

Vélemény - 2023-04-18

Az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke szerint hazugság az a kormányzati propaganda, amely szerint az akkumulátorgyáraknak a legszigorúbb környezetvédelmi szabályokat kellene betartaniuk.

Keresztes László Lóránt erről keddi, online is követhető sajtótájékoztatóján beszélt a testület ülését követően.

A bizottsági ülésen a kormánypárti többség leszavazta az LMP kezdeményezését, amely kötelező monitoringvizsgálatokat írt volna elő az akkumulátorgyárak számára, valamint az adatok közzétételét. Eszerint rendszeresen vizsgálniuk kellett volna például a levegő-, a víz- és a zajszennyezés mértékét.

Illegális bevándorlás - Manfred Weber: ha másképp nem lehet megállítani az illegális bevándorlást, akkor készen kell állni a kerítések építésére

Vélemény - 2023-04-17

- Falakat végső megoldásként kellene emelni, de ha másképpen nem lehet megállítani az illegális bevándorlást, akkor készen kell állni a kerítések építésére - mondta el Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) elnöke, aki a jobboldali olasz kormány politikáját méltatta a Corriere della Sera című olasz napilapban hétfőn megjelent interjúban.

Manfred Weber szerint az Európai Unió újabb nagy migrációs válsággal áll szemben. Kijelentette, a EPP teljes mértékben támogatja Rómát a törekvésben, hogy egy tagállam se maradjon egyedül az illegális migráció nyomásával szemben, és hogy a téma elsőrendűvé váljon az európai politikában.Úgy vélte, az EU-ban közös akciótervre van szükség, de sem az Európai Bizottság, sem egyes tagállamok "nem követnek tudatos magatartást, nem figyelnek, nem cselekednek a komoly probléma ellenére".

A EPP elnöke hangsúlyozta, hogy Európa újabb migrációs válság előtt áll, amelyben készen kell lenni falak és kerítések építésére az európai határok védelmében. Elmondta, hogy a EPP kezdeményezésére az Európai Parlamentben a következő napokban rendkívüli vitanapot tartanak a migráció terhétől leginkább sújtott Olaszország iránti szolidaritási lépések elindításáról, valamint szorgalmazzák a kerítések építésének uniós finanszírozását is, hiszen azok nem kizárólag a nemzeti, hanem a közös európai határok védelmét hivatottak elősegíteni.

Josep Borrell: az EU-nak rendkívül nehéz bizalmi kapcsolatot fenntartani Kínával

Vélemény - 2023-04-14

Rendkívül nehéz, ha ugyan nem lehetetlen az Európai Unió számára, hogy bizalmi kapcsolatot tartson fenn Kínával, ha Peking nem járul hozzá az orosz hadsereg ukrán területekről való kivonásán alapuló politikai megoldás megtalálásához - jelentette ki az uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő pénteken.