Vélemény

Eredmények megjelenítése 1-től 20-ig 2477 találatból.

Piero Marini: a keresztény közösség Budapesten megmutatta valódi arcát

Vélemény - 2021-09-12

A keresztény közösség a budapesti Hősök terén, Ferenc pápa jelenlétének is köszönhetően megmutatta valódi arcát, a befogadást és a nyíltságot - mondta Piero Marini érsek, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok pápai bizottságának elnöke a kongresszust lezáró szentmise végén vasárnap.

Piero Marini úgy fogalmazott: "mindnyájan eljöttünk ide, az oltár köré, különböző kultúráinkkal és hagyományainkkal" (.), hogy megújítsuk a hit és a testvéri közösség egyszerű és erős gesztusát. Ma valósággá lesz a "nyitott kapu egyházának álma", amelyről Ferenc pápa az Evangelii Gaudium kezdetű apostoli buzdításában írt.

LMP: csökkenteni kell az alapvető élelmiszerek áfáját

Vélemény - 2021-09-08

Az LMP ismételten benyújtja az alapvető élelmiszerek áfájának 27-ről 5 százalékra csökkentéséről szóló javaslatát - mondta szerdai online sajtótájékoztatóján Csárdi Antal frakcióvezető-helyettes.

A politikus, aki a fővárosi Rákóczi téri vásárcsarnok elől jelentkezett be, arra mutatott rá, hogy a zöldségek és a gyümölcsök árának emelkedése még a magyar "Európa-bajnok inflációt" is meghaladja. A sárga- és az őszibarack több mint duplájára, az alma vagy a szilva pedig több mint 50 százalék felett drágult az elmúlt egy-két évben - hangsúlyozta.

Ferenc pápa: az országoknak fel kell mérniük, hány bevándorlót tudnak befogadni

Vélemény - 2021-09-01

A legaktuálisabb nemzetközi politikai kérdésekről, közeledő budapesti látogatásáról, valamint a nyári műtétjéről is nyilatkozott Ferenc pápa abban a hosszú és személyes hangú interjúban, amelyet a COPE spanyol rádió szerdán sugárzott.

Ferenc pápa hetekkel betegsége és felépülése után először - anyanyelvén, spanyolul - nyilatkozott a vatikáni otthonaként ismert Szent Márta-házban készített beszélgetésen.

Az egyházfőt július 4-én műtötték meg a római Gemelli kórházban vastagbélszűkület miatt.

A pápa elmondta, hogy jelenleg már teljesen "normális" életet él, és ugyanolyan ritmusban dolgozik, mint korábban. Elárulta, hogy mindent ehet, az utazástól sem tiltották el: minden napja az újságok címeinek olvasásával kezdődik, és televíziót továbbra sincs ideje nézni.

"Soha eszembe nem jutott, hogy lemondjak" - jelentette ki a kórházi kezelése alatt elterjedt hírekre utalva. Megjegyezte, hogy amikor az egyházfő beteg, feltámad a pápaválasztó "konklávé fuvallata vagy hurrikánja".

Ferenc pápa hangsúlyozta, hogy a migránsokat nem elegendő befogadni: "befogadni, védelmezni, felkarolni és integrálni" kell egyszerre. Úgy vélte, "az országoknak nagyon őszintén fel kell mérniük, hány embert tudnak befogadni, és ennek mi a felső határa"

Egészségügy-járvány Koronavírus - Szlávik: a delta vírusvariáns az eddigieknél nagyobb veszélyt jelent a fiatalokra

Vélemény - 2021-09-01

A koronavírus delta variánsa jobban terjed és nagyobb veszélyt jelent a fiatalokra, mint az eddigi mutánsok - mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezető főorvosa szerdán az M1 aktuális csatornán.


Afgán konfliktus - Biden: a halálos támadás nem változtat az evakuációs terveken

Vélemény - 2021-08-27

A legalább tucatnyi amerikai életet követelő halálos támadás nem változtat az evakuációs terveken, az Egyesült Államok a hónap végéig kivonja csapatait Afganisztánból - mondta helyi idő szerint csütörtök délután a Fehér Házban Joe Biden amerikai elnök.

"Be tudjuk és be kell fejeznünk ezt a küldetést, és meg is fogjuk tenni. Ezt az utasítást adtam. Nem fognak elriasztani a terroristák. Nem hagyjuk, hogy leállítsák a küldetésünket. Folytatjuk az evakuálást" - fogalmazott Biden a kabuli merényletekre reagáló beszédében.

DK: a magyar párok "külföldre menekülnek" a meddőségi klinikák államosítása elől

Vélemény - 2021-08-25

A meddőségi klinikák államosítását bírálta a Demokratikus Koalíció elnökségi tagja szerdai, online sajtótájékoztatóján.

Ráczné Földi Judit azt mondta: a magyar párok "külföldre menekülnek" a döntés miatt.
Bár a meddőségi magánklinikák "betiltásáról" szóló jogszabály csak jövő nyáron lép hatályba, hatása már most is érzékelhető: tömegével jelentkeznek külföldi klinikákra a magyar párok. A DK a döntést ésszerűtlenek, elvakultnak, középkori szemléletűnek tartja - közölte.
A magánintézmények kiesésével az állam nem lesz képes a feladatot ellátni. Ráadásul a meddő párok nem is kérnek ebből - jelentette ki -, hiszen tudják, hogy az állami ellátásban akár éveken át küldözgethetik őket ide-oda. Akik pedig már kimerítették a társadalombiztosítás által finanszírozott öt beavatkozást, azoknak valószínűleg bele kell törődniük abba, hogy sosem lesz gyermekük - mondta az ellenzéki politikus.

A bevándorlás erősítését sürgeti a német munkaügyi hivatal vezetője

Vélemény - 2021-08-24

Az utóbbi évekhez képest sokkal több bevándorlóra, évente 400 ezer emberre van szüksége Németországnak a demográfiai folyamatok ellensúlyozásához - mondta a német szövetségi munkaügyi ügynökség (Bundesagentur für Arbeit - BA) vezetője egy keddi lapinterjúban, hangsúlyozva, hogy a bevándorlást a munkaerőpiaci igényeknek megfelelően kell szervezni.

Detlef Scheele a Süddeutsche Zeitung című német lapban közölt interjúban kiemelte, hogy a német gazdaságot tömeges munkaerőhiány sújtja, és a helyzet egyre rosszabb.

A társadalom elöregedése miatt már az idén csaknem 150 ezerrel csökken a munkaképes korú potenciális munkavállalók száma, és a következő években ez még "drámaibb" lesz.

Úgy vélte, a problémát csak jelentősen nagyobb bevándorlással lehet megoldani, de nem a menekültügyi rendszer révén.

Az amerikai védelmi miniszter szerint nem történt összetűzés a tálibokkal

Vélemény - 2021-08-19

em történt összetűzés a tálibokkal, és a parancsnokaikkal fenntartott "kommunikációs vonalaink továbbra is nyitottak" - mondta szerdai washingtoni sajtótájékoztatóján Lloyd Austin, amerikai védelmi miniszter.

Izrael visszahívta Varsóból nagykövetségének vezetőjét

Vélemény - 2021-08-15

Izrael visszahívta Varsóból nagykövetségének (ügyvivő) vezetőjét az elkobzott lengyelországi ingatlanok visszaszolgáltatását akadályozó törvény miatt - jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli hírportál.

Jaír Lapid külügyminiszter antiszemitának és erkölcstelennek nevezte Twitter-fiókjának szombat esti bejegyzésében az új lengyel törvényt, amely a második világháború előtti lengyelországi ingatlanok visszaszolgáltatását nehezíti.

Ukrán nyelvi ombudsman: költözzön el Ukrajnából, akinek nem tetszik a nyelvtörvény

Vélemény - 2021-08-06

- Költözzön más országba az, akinek nem felel meg Ukrajna vagy az ukrán nyelvtörvény - tanácsolta Tarasz Kreminy, az államnyelv védelméért felelős biztos pénteken az egyik ukrán televízió műsorában.

DK: jövőre újra kell nyitni a Norvég Alapról szóló tárgyalásokat

Vélemény - 2021-08-04

- A Demokratikus Koalíció (DK) ellenzéki előválasztáson induló miniszterelnök-jelöltje azt ígéri, hogy ha jövő tavasszal ő alakíthat kormányt, akkor újra megnyitja a Norvég Alapról szóló tárgyalásokat.

Dobrev Klára szerdai, online sajtótájékoztatóján felhívta a figyelmet arra, hogy megszűntek az alapról folyó tárgyalások a norvég és a magyar kormány között. Ezzel Magyarország 77 milliárd forinttól esett el - tette hozzá.Az ellenzéki politikus, európai parlamenti (EP-) képviselő úgy fogalmazott: Orbán Viktor miniszterelnöknek nem fontosak azok a szegény gyerekek, akiknek az oktatását, az étkeztetését, az életét lehetne megoldani ebből a pénzből, nem fontosak azok a magyarok, akiknek ezrei panellakásokban "főnek meg" a hőségtől, mert nem jut pénz panelrekonstrukcióra. Ebből a 77 milliárdból kétszer lehetne megmenteni a Velencei-tavat - emelte ki.

Dobrev: Orbán Viktor, hogy elfedje a problémákat, álkérdésekről kezdeményez népszavazást

Vélemény - 2021-07-21

- Orbán Viktor miniszterelnök, hogy elfedje a problémákat, álkérdésekről kezdeményez népszavazást - jelentette ki a Demokratikus Koalíció (DK) előválasztási miniszterelnök-jelöltje, európai parlamenti (EP-) képviselője szerdán.

AM: elfogadhatatlan az Európai Bizottság Új erdő stratégiája

Vélemény - 2021-07-19

Elfogadhatatlan az a törekvés, ahogy az Európai Bizottság a tagállamok és az Európai Parlament véleményét figyelmen kívül hagyva el akarja lehetetleníteni az erdőgazdálkodást - jelentette ki Nagy István agrárminiszter az Új Erdő Stratégia kapcsán.

Koronavírus - Szerb miniszter: lesújtó, hogy a fiatalok nem akarják felvenni a védőoltást

Vélemény - 2021-07-14

Lesújtónak nevezte Darija Kisic Tepavcevic szerb szociálisügyi miniszter, a koronavírus-járvány kezelésével megbízott válságstáb tagja, hogy Szerbiában eddig a 18-30 év közötti korosztály mindössze 17,42 százaléka volt hajlandó beoltatni magát a koronavírus elleni védőoltással.

GKI: a veszélyhelyzet alatt a kormány akár öt hónapig is biztosíthatta volna a munkanélküliek ellátását

Vélemény - 2021-07-08

A veszélyhelyzet alatt a kormány három hónap helyett akár öt hónapig is biztosíthatta volna az újonnan munkanélkülivé váló emberek ellátását - közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt. csütörtökön.

A GKI megvizsgálta hogyan alakultak 2012 és 2020 között a munkaerő-piaci járulékokból származó bevételek és az ebből munkanélküli ellátásokra kifizetett összegek. Megállapították, hogy a befizetett 1,5 százalékos munkaerő-piaci járulékból 2012 és 2020 között 600 milliárd forint került munkanélküli ellátásra, így 2021-re az államháztartásnak 1100 milliárd forintos többlete származott a munkanélküliek ellátására befizetett járulékokból.

Jourová: az új magyar törvény hátrányosan megkülönböztető, ellentétes az EU alapértékeivel

Vélemény - 2021-07-07

- Az Országgyűlés által nemrégiben elfogadott új szabályozás a szexuális beállítottság alapján hátrányosan megkülönböztető, és mint ilyen, ellentétes az Európai Unió alapértékeivel - jelentette ki Vera Jourová, az Európai Bizottság átláthatóságért és értékekért felelős tagja Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén szerdán.

Vera Jourová a jogállamiság magyarországi és lengyelországi helyzetéről, valamint a sok vitát kiváltó pedofilellenes magyar törvény kapcsán az uniós jog és az LMBT-közösségek jogainak esetleges megsértéséről tartott EU-parlamenti vitán hangsúlyozta, az egyenlőség és az emberi jogok tiszteletben tartása terén nem köthető kompromisszum.

Nagy István: a ketreces tyúktartás betiltása jogi és agrárszempontból is elhibázott lenne

Vélemény - 2021-07-03

A ketreces tyúktartás uniós betiltása jogi és agrárszempontból is elhibázott lenne - mondta az agrárminiszter szombaton a Facebook-oldalán megosztott videóban.

Nagy István felhívta a figyelmet, hogy az Európai Bizottság támogatja a ketreces tyúktartás uniós betiltását szorgalmazó polgári kezdeményezést.

Kínai elnök: a kommunista párt nélkül Kína ma nem lenne az, ami

Vélemény - 2021-07-01

Hszi Csin-ping kínai elnök a kommunista párt (KKP) szerepének fontosságát hangsúlyozta az ország mai eredményeinek elérésében a KKP megalapításának századik évfordulója alkalmából csütörtökön Pekingben megtartott, nagyszabású ünnepségen.

Varga Mihály: a magyar gazdaság folyamatosan nyeri vissza növekedési képességét

Vélemény - 2021-06-29

A magyar gazdaság nem állt le, folyamatosan nyeri vissza növekedési képességét, és képes lesz arra, hogy a növekedést tekintve visszaszerezze a járvány előtti uniós dobogós helyet - mondta a pénzügyminiszter kedden a Fejér megyei Sárszentmihályon, ahol a Masterplast Nyrt. egészségipari alapanyaggyártó üzemét adták át.

Koronavírus - Kreml: nem kötelező a védőoltás Oroszországban

Vélemény - 2021-06-28

Sem de facto, sem de jure nem jelenti a kötelező védőoltás országos szintű elrendelését, hogy több régióban egyes ágazatokban előírták a munkavállalók Covid-19 elleni beoltását - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak hétfőn Moszkvában.