Kultúra

Eredmények megjelenítése 1-től 20-ig 1690 találatból.

A Top Gun: Maverick, a Fekete párduc 2. és a Minden, mindenhol, mindenkor is esélyes a forgatókönyvírók céhének díjaira

Kultúra - 2023-01-26

A Top Gun: Maverick, a Fekete párduc 2. és a Minden, mindenhol, mindenkor című filmek is esélyesek az Amerikai Forgatókönyvírók Céhének (WGA) díjaira - írta a Variety.com csütörtökön.

A 2023-as jelölteket között vannak az eredeti forgatókönyv kategóriában a Minden, mindenhol, mindenkor, A Fabelman család, A menü, a Nem és a Tár című filmek.


Ingyenes filmekkel ünnepli a 75 éves Kern Andrást a FILMIO

Kultúra - 2023-01-26

Ingyenes filmekkel tiszteleg a FILMIO Kern András előtt, aki szombaton ünnepli 75. születésnapját. A színészlegenda alakításait számtalan alkotás őrzi a Nemzeti Filmintézet (NFI) streaming platformján, amelyek közül A miniszter félrelép, a Ripacsok és a Szabadíts meg a gonosztól csütörtöktől vasárnapig díjtalanul megtekinthető.

A padlást 35 éve mutatták be - Presser Gábor: a darab az ország része lett

Kultúra - 2023-01-26

- Harmincöt éve annak, hogy a Vígszínházban bemutatták A padlást. A musical a magyar színháztörténet egyik legsikeresebb darabjává vált, a zeneszerző Presser Gábor szerint már hozzátartozik a városhoz és az országhoz.

"Január 29-én vasárnap, éppen 35 évvel a bemutató után ünnepi előadás lesz a Vígszínházban. Meghívtuk a régi szereplőket, akik a végén bejönnek és énekelni fognak a fináléban, illetve megemlékezünk azokról is, akik nem lehetnek velünk. Persze torta is lesz" - mondta Presser Gábor az MTI-nek.

Műtárgy.com: háromszorosára nőtt az élő magyar képzőművészek aukciós forgalma 2022-ben

Kultúra - 2023-01-18

Csaknem háromszorosára nőtt az élő magyar képzőművészek aukciós forgalma 2022-ben a Műtárgy.com által gondozott, A magyar művészek aukciós piaca című kiadvány legfrissebb kiadásának adatai szerint.

Az adatbázisba a Műtárgy.com a magyar vagy magyar származású művészek legmagasabb aukciós leütési adatait gyűjti és gondozza. Az ötvenezer tételből álló adatbázis ezúttal tartalmazza a kiemelkedő eredményeket elért szobrászok listáját is - tájékoztatta az MTI-t szerdán a Műtárgy.com.
Mint kiemelték, az élő magyar művészek aukciós forgalma sokkal erőteljesebb növekedést mutatott 2022-ben, mint a nem élő művészeké, és a 2021-es eredményekhez képest csaknem háromszorosára nőtt.

César-díj - Erőszakkal vádolt jelöltek nem jelenhetnek meg a díjkiosztón

Kultúra - 2023-01-03

- A francia filmakadémia úgy döntött, hogy erőszakkal vádolt művészek nem vehetnek részt a legjelentősebb francia filmes elismerésnek számító César-díjak következő átadóján.

"Az áldozatok iránti tisztelet nevében (még feltételezettek esetén is gyanúsítás alapján, vagy nem jogerős ítélet esetében is) az a döntés született, hogy nem helyezzük reflektorfénybe azokat, akiket az igazságszolgáltatás erőszakos cselekménnyel gyanúsít" - írta közleményében a filmakadémia.

Életműdíjat kapott Katona Klári, Tommy Vig és Rotter Oszkár

Kultúra - 2022-12-15

- Életműdíjat kapott Katona Klári énekes, Tommy Vig dzsesszzenész és Rotter Oszkár balettművész.

A Magyar zene- és táncművészet kiemelkedő előadóművésze díjat a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete (MZTSZ) és az Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület (EJI) közös rendezvényén vehették át a művészek - közölték a szervezők csütörtökön .

A Cambridge-i Egyetem visszaadja a benini bronzait Nigériának

Kultúra - 2022-12-15

A Cambridge-i Egyetem visszaad 116 műkincset Nigériának, a benini bronzok néven emlegetett műkincseket a 19. század végén vitte el a brit gyarmati hadsereg a Benini Királyságból.

.

Tarr Béla életműdíjat kap India legnagyobb nemzetközi filmfesztiválján

Kultúra - 2022-12-14

Életműdíjat kap Tarr Béla filmrendező a 27. Keralai Nemzetközi Filmfesztiválon. A filmrendező személyesen veszi át az elismerést a pénteken záruló indiai filmmustrán.

Új tagokat választott a Széchenyi Akadémia

Kultúra - 2022-12-14

- Új tagokat választott szakosztályaiba éves rendes közgyűlésén kedden a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia.

Az Akadémia tagjai olyan írók, művészek, akik saját területükön kiemelkedő munkát alkottak. Választásuk jelölés útján, többlépcsős rendszerben és a jelöltek teljesítményének alapos értékelésével történik - közölte a Széchenyi Akadémia titkársága.

Az Irodalmi Osztály rendes tagja Garaczi László, szenior tagja Ungváry Rudolf lett, tiszteleti tagnak választották Csehy Zoltánt, Thomas Pynchont és Ilma Rakusát. Az Építőművészeti Osztályba választották Dobai Jánost (rendes tag), Patonai Dénest (szenior tag) és Macalik Arnoldot (tiszteleti tag).

A Glastonbury zenei fesztiválon búcsúzik el brit rajongóitól Elton John

Kultúra - 2022-12-02

Elton John legutolsó nagy-britanniai koncertjét a jövő évi Glastonbury zenei fesztiválon fogja tartani - adta hírül pénteken a Guardian.

A brit szupersztár a fesztivál kiemelt előadójaként 2023. június 25-én lép a Piramis Színpadra - közölték a szervezők. A Glastonbury fesztiválon most először fog fellépni, ezen a koncerten köszönhet el brit rajongóitól.

Elton John 2018 szeptemberében indította útnak világkörüli búcsúturnéját, amelyet azonban megszakított a koronavírus-járvány. A glastonbury fellépése összességében nem az utolsó koncertje lesz, mert a búcsúturné júliusig tart még különböző európai helyszíneken.

Robert De Niro a Netflix új minisorozatában szerepelhet

Kultúra - 2022-12-01

- A Netflix Zero Day című új minisorozatában kaphat főszerepet Robert De Niro Oscar-díjas színész - írta a Variety című amerikai filmes szaklap. A 79 éves sztár egyik szóvivője megerősítette az értesülést.

Bár a politikai thriller részleteiről egyelőre nem sokat tudni, egyes források szerint De Niro egy volt amerikai elnököt fog játszani.

Elkezdődött Artemisia Gentileschi híres, "cenzúrázott" aktfestményének restaurálása Firenzében

Kultúra - 2022-11-14

- Elkezdődött Artemisia Gentileschi híres aktfestményének restaurálása Firenzében. A barokk mester alkotásán hat hónapig dolgoznak a restaurátorok, és egyúttal virtuálisan felfedik a képnek azokat a részleteit is, amelyekre a cenzúra miatt hetven évvel a mű születése után drapériát festettek, hogy takarják a meztelenséget.


Átadták a 19. Verzió Filmfesztivál díjait

Kultúra - 2022-11-13

-A Kis Palesztina - napló egy ostrom alatt álló városról, Abdallah Al-Khatib munkája kapta a legjobb emberi jogi dokumentumfilm díját a 19. Verzió Filmfesztiválon - közölték a szervezők.

A díjnyertes dokumentumfilm naplóként követi nyomon a civilek életét Damaszkusz egyik kerületében a szíriai rezsim brutális ostroma alatt - olvasható a szombat esti díjátadóról kiadott közleményben.

A zsűri különdíját a nemzetközi versenyben a Túl a traumán című film alkotóinak ítélték oda. Vedrana Pribacsic filmje három éven keresztül követ három nőt, akik a horvát függetlenségi háború idején szexuális erőszakot éltek túl, és feltárja legmélyebb érzéseiket, miközben újra rátalálnak belső erejükre.

Díjat nyert a Szelíd című film a londoni Raindance Filmfesztiválon

Kultúra - 2022-11-09

Nemes Anna és Csuja László Szelíd című filmje nyerte el a legjobb debütáló filmnek járó Discovery díjat Nagy-Britannia legnagyobb nemzetközi független filmes seregszemléjén, a londoni Raindance Filmfesztiválon - közölte a Nemzeti Filmintézet (NFI) szerdán.

Idén négy alkotót választottak a nemzet művészének

Kultúra - 2022-11-03

- Ebben az évben négy alkotó nyerte el a legrangosabb magyarországi művészeti elismerésnek számító Nemzet Művésze díjat, amelyet csütörtökön adtak át Budapesten, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) székházában, a Pesti Vigadóban.

A Nemzet Művésze díj Bizottság 2022-ben Kardos Sándor operatőrnek, rendezőnek, forgatókönyvírónak, fotográfusnak, Kévés György építésznek, Lakner László festőművésznek és grafikusnak, valamint Zsuráfszky Zoltán táncművész-koreográfusnak ítélte oda az elismerést.

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a díjátadón hangsúlyozta: Magyarországon ma a kultúra stratégiai fontosságú ágazat. Kiemelt cél, hogy az elért eredmények megtartása mellett lendületet tartsunk a kulturális életben - fogalmazott.

Kihirdették a Déry Tibor-díj idei nyerteseit

Kultúra - 2022-11-03

Deczki Sarolta, Krusovszky Dénes, Sallai Katalin Krisztina és Schein Gábor írók, irodalmárok vehetik át pénteken az idei Déry Tibor-díjakat.

A Déry Tibor író özvegyének végakarata alapján létrehozott díjat a Déry Tibor Alapítvány évente ítéli oda az irodalmi élet kimagasló alkotóinak - közölte csütörtökön a Déry Tibor Alapítvány.

Mint emlékeztetnek, Déry Tibor özvegye vagyonával az irodalmi élet kimagasló alkotóinak munkásságát kívánta támogatni

Keserü Ilona és Maurer Dóra képeire is lehet licitálni a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Kultúra - 2022-11-02

Folytatódik a Virág Judit Galéria őszi árveréssorozata november 13-án a Budapest Kongresszusi Központban; a 10. Háború utáni és kortárs magyar művek aukcióján Keserü Ilona, Maurer Dóra és Nádler István műveire és Nudelman László magángyűjteményének számos darabjára is lehet licitálni.

Nagy magyar kortárs alkotók műveit vonultatja fel november 13-án az idén 25 éves Virág Judit Galéria. Az aukció fő attrakciója a Nudelman-gyűjtemény - a gondosan összeválogatott műtárgyegyüttesben többek között Keserü Ilona, Nádler István, Fajó János és Lakner László alkotásai szerepelnek.

Nudelman László alig múlt kilencéves, mikor gyűjteni kezdett. Egy rövid, a bélyegek világába tett kitérő után rátalált sok évtizedes, máig tartó szenvedélyére, a numizmatikára. Festményeket a hetvenes évek közepe óta vásárol, a legjobb kortárs magyar művek közül sok szerepel kollekciójában - emelik ki a közleményben

Oscar-díj - Brit-iráni rendező alkotását nevezi Nagy-Britannia a legjobb nemzetközi film díjára

Kultúra - 2022-10-19

- Hassan Nazer brit-iráni filmrendező legújabb filmjét nevezi Nagy-Britannia a legjobb nemzetközi film Oscar-díjára - adta hírül a deadline.com hollywoodi hírportál.

Erzsébet osztrák császárnéról szóló dráma nyerte a londoni filmfesztivál fődíját

Kultúra - 2022-10-17

Erzsébet osztrák császárné életének egy évét bemutató Fűző című dráma nyerte a BFI Londoni Filmfesztivál fődíját - számolt be róla a brit The Guardian online kiadása.

Annie Ernaux francia író kapja az irodalmi Nobel-díjat

Kultúra - 2022-10-06

Annie Ernaux francia írónak ítélte oda idén az irodalmi Nobel-díjat a Svéd Akadémia, amely csütörtökön Stockholmban jelentette be döntését.

Az indoklás szerint az elismerést azért a bátorságért és klinikai éleslátásért ítélték neki, amellyel felfedi az egyéni emlékezet gyökereit, elidegenedését és kollektív korlátait.
Annie Ernaux állhatatosan és különböző nézőpontokból vizsgálja a nemek, nyelvek és társadalmi osztályok szempontjából erős egyenlőtlenségek jellemezte életet - hangsúlyozta a szerzőt bemutatva Anders Olsson, a Nobel-bizottság elnöke.
Annie Ernaux-t, aki az első francia nő az irodalmi Nobel-díjasok sorában, a hivatalos bejelentésig nem sikerült telefonon utolérni. Később a svéd SVT televíziónak azt mondta, hogy nagyon meglepte a díj, sosem gondolta volna, hogy megkapja. Az őt elérő újságírótól egyenesen azt kérdezte: "biztos benne?".
Mint hozzátette, nagy megtiszteltetés a díj, ugyanakkor nagy felelősség is pontosan és igazsággal tanúskodni a világgal kapcsolatban.
Az írás politikai tett, amely felnyitja a szemünket a társadalmi igazságtalanságokra - idézte a Reuters hírügynökség egy korábbi nyilatkozatát.
Klasszikus, jellegzetes stílusa ellenére Annie Ernaux inkább "önmaga etnográfusának" tartja magát, mint regényírónak. Gyakran hivatkozik Marcel Proust Az eltűnt idő nyomában című művére, de sokat elárul róla, hogy szociológusok, köztük Pierre Bourdieu is nagy hatással voltak rá - írta a Svéd Akadémia.