Kultúra

Eredmények megjelenítése 1-től 20-ig 1747 találatból.

Csütörtöktől látható a mozikban a Nyersanyag című magyar film

Kultúra - 2024-02-14

Csütörtöktől látható a magyar mozikban a Nyersanyag című új magyar alkotás, Boross Martin első játékfilmje.

A film a városiak és a mélyszegénységben élő falusiak közt tátongó szakadék realitásait tárja fel, szemlélteti a hatalommal való visszaélés mindennapi megnyilvánulásait, nagyító alá veszi az értelmiségiek felelősségét és a félresiklott aktivizmus hatásait is - áll a forgalmazó közleményében.

Döntés született az idei Térey-ösztöndíjasokról

Kultúra - 2024-02-06

Döntés született az idei Térey-ösztöndíjasokról: a középgenerációs alkotók munkáját segítő irodalmi ösztöndíjat idén harmincan kaphatják meg - közölte a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) kedden.

Átadták a Magyar Filmkritikusok Díját

Kultúra - 2024-02-02

Átadták a Magyar Filmkritikusok Díját pénteken: a B. Nagy László-díjat Moldovai Katalin filmje, az Elfogy a levegő nyerte el, a legjobb rendezés díját Szabó Mátyásnak ítélték a Látom, amit látsz című filmért. Az Életmű-díjat Schulze Éva forgatókönyvíró, producer kapta.

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) Film- és Tévékritikus Szakosztályának és a Magyar Filmművészek Szövetsége Filmkritikus Szakosztályának díjait az idén 61. alkalommal adták át pénteken Budapesten a Vörösmarty utcai Sajtóházban - közölte a MÚOSZ.

NMHH: kihívások előtt a mozi- és filmpiac

Kultúra - 2024-02-02

A zsebünkben lapuló multimédiás eszköz, az okostelefon a filmnézési szokásainkat is jelentősen megváltoztatta, de a mozit azért még nem kell teljesen leírnunk. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kutatása szerint az európai lakosok 2022-ben legalább egyszer voltak moziban, és ez az állítás igaz a magyarokra is.

Haydn, Mozart és Beethoven művei az Esterházy-kastélyban

Kultúra - 2024-01-25

A bécsi klasszikus zene remekművei hallhatók a kismartoni Esterházy-kastélyban: az idei classic.Esterhazy programsorozat Haydn, Mozart, Schubert, Beethoven és követőik műveivel várja a közönséget.

A darabok többek között olyan elismert előadók és zenekarok előadásában hallhatók, mint Chen Reiss, Arabella Steinbacher, Magdalena Kozená, Sir Schiff András, Sir Simon Rattle, valamint az Európai Kamarazenekar (Chamber Orchestra of Europe) és a Bécsi Rádió Szimfonikus Zenekara (ORF Radio-Symphonieorchester Wien) - áll a szervezők közleményében.

- Elhunyt Finta József építész

Kultúra - 2024-01-08

Életének 89. évében elhunyt Finta József építész, a nemzet művésze, Kossuth-, Ybl Miklós-, Steindl Imre- és Prima Primissa-díjas alkotó, a Magyar Művészeti Akadémia és a Magyar Tudományos Akadémia tagja, az Amerikai Építészeti Intézet tiszteletbeli tagja - tudatta honlapján a Finta Stúdió.

Elhunyt Ferdinandy György író, egyetemi tanár

Kultúra - 2024-01-08

- Elhunyt Ferdinandy György. A József Attila- és Prima Primissima díjas író, egyetemi tanár, műfordító, kritikus életének 89. évében halt meg.

Ferdinandy György november végén tüdőgyulladással került kórházba a floridai Miamiban, állapota ezt követően nem javult; vasárnap hunyt el - tudatta felesége nevében az író szerkesztője, Navarrai Mészáros Márton hétfőn.

Rekordáron keltek el a magyar festészet remekművei a Kieselbach téli árverésén

Kultúra - 2023-12-18

- Négy tétel is átlépte a 100 millió forintos lélektani határt a Kieselbach Galéria vasárnap rendezett téli árverésén, Budapesten: Rippl-Rónai, Czóbel, Gulácsy és Vaszary kompozíciója, köztük a hazai műtárgypiaci szezon három legdrágább alkotása talált gazdára.

Rippl-Rónai híres Kalitkás nőjének első változata 220 millió forintos leütési árral az év legmagasabb árán kelt el. Az 1892-es festmény igazi nemzeti ikon, a magyar modern képzőművészet kulcsműve, amelynek szecessziós másodpéldányát a Magyar Nemzeti Galériában őrzik. Ez az európai rangú mű indította el a hazai modern festészet történetét.

Százharmincmillió forintért kelt el Tihanyi Lajos remekműve a Virág Judit Galéria aukcióján

Kultúra - 2023-12-17

Tihanyi Lajos 100 éve nem látott művét 130 millió forintért, Gulácsy Lajos festményét pedig 140 millió forintért vásárolták meg a Virág Judit Galéria téli aukcióján - közölte a galéria kommunikációjával foglalkozó ügynökség vasárnap .

A szombat esti árverés egyik legjobban várt tétele Tihanyi Lajos 100 éve nem látott remekműve volt, amely egy magyar család tulajdonában vészelte át az elmúlt évtizedeket, majd bukkant fel a műkincspiacon, a meglepve a szakértőket. A Tájkép Margit-híddal című festmény Budapest történetének egyik legdrágább és leglátványosabb magánpalotáját, Wagner János építész egykori villáját ábrázolja, miközben a Duna és a Margit-híd is látszik a távolban. Mint írják, Tihanyi Lajost mindig megihlette a város nyüzsgése, a kép művészeti értékét pedig növeli, hogy kevés a jelentős ismert mű a magyar klasszikus festészetben, amely ilyen minőségben ábrázolja a korabeli Budapestet. A kép az aukción végül 130 millió forintért talált új tulajdonosra.

Átadják az Arany Medál-díjat

Kultúra - 2023-12-12

Esztergályos Cecília színművész, Parti Nagy Lajos író-költő, Jordán Adél, Sodró Eliza, Trill Zsolt színművészek és Gauder Áron filmrendező vehetik át idén az Arany Medál-díjat.

Reigl Judit egyik festménye is szerepel a Virág Judit Galéria kortárs aukcióján

Kultúra - 2023-12-08

- Reigl Judit Tömbírás sorozatának egyik darabja mellett Keserü Ilona, Fajó János, Rozsda Endre művei is szerepelnek a Virág Judit Galéria 13. aukcióján, amelyet a háború utáni és kortárs műveknek szentelnek december 19-én a Budapest Kongresszusi Központban.

Remekművek a Virág Judit Galéria téli aukcióján

Kultúra - 2023-12-01

Hihetetlen felfedezés: egy eddig teljesen ismeretlen Tihanyi Lajos remekművel bővült a magyar művészet panteonja. A Tájkép Margit híddal című festmény több mint 100 éves lappangás után került elő, és december 2-től a nagyközönség is megcsodálhatja. A festmény december 16-án kerül árverésre a Virág Judit Galéria téli aukcióján.

A kép Budapest történetének egyik legdrágább és leglátványosabb magánpalotáját, Wagner János építész egykori villáját örökíti meg az utókornak, miközben a Duna és a Margit híd is tökéletesen látszik a távolban. A villa Gül Baba türbéjét ölelte körbe, az egykori dervis, vagyis harcos szerzetes nyughelye máig a főváros egyik látványossága. A Wagner-villát 1969-ben bontották le, de Tihanyi a kép festésekor − az első világháború kitörése előtt − még teljes pompájában látta és vetette vásznára a látványt.

Rekordárról indul a licit

Kultúra - 2023-11-27

Rippl-Rónai József Kalitkás nőjének első változatának licitje 180 millió forintról indul a Kieselbach Galéria december 17-én 18 órakor rendezendő téli aukcióján a Hotel Marriottban; ekkora kikiáltási árra nem volt példa magyar műtárgyaukción

A Kieselbach Galéria közleményében hangsúlyozza, hogy a magyar Mona Lisának is nevezett alkotás száz évnyi elfeledettség után, nagy szenzációt keltve bukkant fel 2005-ben, de akkor nem sikerült itthon tartani.

Felidézik, a chicagói Leslie Hindman aukciósház árverésén hosszas licit után a rekordot jelentő 590.400 dollárnál koppant a kalapács. "Ezzel megszázszorozta legelső kikiáltási árát, de még a - kutatás és beazonosítás utáni - megemelt végleges indulási árat is példátlan módon megtízszerezte" - írták, hozzátéve, mielőtt az ismert kép első variánsa Nyugat-Európába került volna új tulajdonosához, 2006 októberében egy rövid időre bemutatkozott a Magyar Nemzeti Galériában.

Átadták a Ludwig Múzeum Arttransfer-díját

Kultúra - 2023-11-17

- Versényi Anna debreceni iskolapszichológust KÉPesek című művészeti programja kapta idén a Ludwig Múzeum Arttransfer-díját.

Versényi Anna a hátrányos helyzetű kamaszok számára szervezett depresszió és önsértést megelőző, a mentális egészség helyreállítását célzó művészeti programjáért érdemelte ki az elismerést.

A KÉPesek egy olyan komplex, lelki egészségmegőrző és kreativitást fejlesztő, divergens tanulási módszereket is érintő egyéves kurzus, amely a kortárs művészetek beemelésével zajlik.

Miklapuszta középkori templomát tárták fel régészek

Kultúra - 2023-11-05

Pénzérmék, ékszerek és viseleti tárgyak, fegyverek, valamint sírok és harangtöredékek is előkerültek az elmúlt hetekben a Bács-Kiskun vármegyei Miklapuszta középkori templomának feltárása közben - közölte a kalocsai Viski Károly Múzeum főmuzeológusa.

Budapesten és Pécsen ad koncertet Balázs János a Pannon Filharmonikusokkal novemberben

Kultúra - 2023-11-05

Budapesten és Pécsen ad koncertet Háromszor három címmel Balázs János zongoraművész a Pannon Filharmonikusokkal (PFZ) novemberben.

A Cziffra Fesztivál és a Pannon Filharmonikusok közös koncertjén három szerző három története, három nagy alkotás hangzik el Bogányi Tibor vezényletével, orgonán pedig Kovács Szilárd Ferenc, a Pécsi Bazilika zeneigazgatója és a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar (PTE MK) Zeneművészeti Intézetének igazgatója játszik.

Bednanics Gábor, Bodrogi Ferenc Máté és Győrffy Ákos kapja az Alföld-díjat

Kultúra - 2023-11-02

- Bednanics Gábor irodalomtörténész, Bodrogi Ferenc Máté irodalomtörténész és Győrffy Ákos költő kapja az idei Alföld-díjat; az elismeréseket november 7-én, kedden 19 órakor, az Alföld-díjasok estjén adják át a debreceni Méliusz Juhász Péter Könyvtárban.

Elkészültek a legfrissebb hazai aukciós adatok

Kultúra - 2023-10-31

A nem élő magyar művészek között Vasarely Victor művei hozzák a legnagyobb forgalmat az aukciós piacon, az élő művészek listáját Bozó Szabolcs vezeti, a nőknél Keserü Ilona áll az élen.

A most közzétett előzetes adatok A magyar művészek aukciós piaca című kiadványban szerepelnek, amelyet kétévente tesznek közzé - közölte a kiadó műtárgy.com kedden.

A kiadvány bemutatója november 7-én az V. Műtárgybefektetési Konferencián lesz. A beszámoló szemlélteti a műtárgypiac alakulását, a legnagyobb forgalmat elérő művészek rangsorát, valamint az aukción eladottlegdrágább művek listáját.

Mint írták, A magyar művészek aukciós piaca című kiadvány objektív adatsorokkal segíti a műtárgyvásárlást, a műgyűjtést, illetve a műtárgybefektetést. Az adatvezérelt elemzés hozzásegít az árak nagyobb pontossággal történő előrejelzéséhez és az éppen aktuális trendek elemzéséhez.

Fődíjat nyert Madarász Isti Átjáróház című filmje a Drakula Filmfesztiválon Brassóban

Kultúra - 2023-10-30

A fantasy és vígjátéki elemekben bővelkedő romantikus alkotás a Drakula Trófeát kapta meg. A 11. alkalommal megrendezett nemzetközi fesztivál a horror, a sci-fi, a thriller és a fantasy filmek előtt tiszteleg, díjazva a zsáner legjobbjait - közölte a Nemzeti Filmintézet hétfőn.

A mesterséges intelligencia műtárgypiaci hatásáról, az ékszer- és drágakőbefektetésről is szó lesz a V. Műtárgybefektetési Konferencián

Kultúra - 2023-10-23

A műgyűjtés kulisszatitkairól, a mesterséges intelligencia műtárgypiaci hatásáról, ékszer- és drágakőbefektetésről és a legdrágább magyar művészek rangsoráról is szó lesz november 7-én, a V. Műtárgybefektetési Konferencián a Müpa Auditóriumban, ahol Pierre Vasarely személyesen mutatja be új könyvét.

A műtárgy.com tájékoztatása szerint a szakemberek közreműködésével rendezendő konferencia kiemelten foglalkozik a magán- és vállalati gyűjtemények létrehozásának és gyarapításának motivációival, a műkereskedelem adózási kérdéseivel, a magángyűjtők és múzeumok együttműködésével, az ékszer mint alternatív befektetés lehetőségeivel és az új technológiák és innovációk megjelenésével a műkereskedelemben - olvasható a tájékoztatóban