Kultúra

Eredmények megjelenítése 1-től 20-ig 1610 találatból.

Eladással egybekötött nagyszabású kiállítás nyílik a Kieselbach Galériában Budapesten

Kultúra - 2021-04-14

- Eladással egybekötött nagyszabású kiállítás nyílik Színek, realizmusok, meglepetések címmel csütörtökön a Kieselbach Galériában, ahol több mint 150 műtárgyat, klasszikus, modern és kortárs alkotásokat láthat és vásárolhat meg a közönség.

A Kieselbach Galéria késő tavaszi aukciója előtt rendezendő nagyszabású kiállításon a 19. századi magyar törekvéseket több múzeumi rangú mű is reprezentálja - olvasható a tájékoztatóban, amely a tájképfestészet tárlaton szereplő klasszikusai közül kiemeli Telepy Károly, Keleti Gusztáv és Mednyánszky László alkotásait.

- Music Hungary Szövetség: húszezer rendezvényt meg lehetne menteni

Kultúra - 2021-03-30

A Music Hungary Szövetség szerint a járvány ellenére legalább húszezer hazai zenei rendezvényt meg lehetne menteni. A szervezet megkezdte egy zenei újranyitási terv előkészítését.

Clint Eastwood új filmjét októberben mutatják be

Kultúra - 2021-03-23

Clint Eastwood Cry Macho című új filmjét októberben mutatják be Észak-Amerikában a mozik - jelentette be a Warner Bros. filmstúdió.

A 90 éves rendező-színész új westernje N. Richard Nash 1975-ben megjelent regénye nyomán született. Eastwood az egyik főszereplője a produkciónak, amelyben Eduardo Minett és Dwight Yoakam is játszik. A forgatókönyvet a Variety.com cikke szerint Nash és Nick Schenk írta.

Március 15. - Kiváló és érdemes művész, Babérkoszorú díjak

Kultúra - 2021-03-15

Magyarország kormánya a nemzeti ünnep, március 15. alkalmából Magyarország Kiváló Művésze, Magyarország Érdemes Művésze és Magyarország Babérkoszorúja díjakat adományozott.

Március 15. - Kitüntetések - Művészeti díjak

Kultúra - 2021-03-15

- Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere nemzeti ünnepünk, március 15. alkalmából miniszteri művészeti kitüntetéseket ítélt oda.

A nomádok földje a kritikusok díját is elvitte

Kultúra - 2021-03-08

- Chloé Zhao filmje, A nomádok földje tovább folytatja diadalútját az idei filmes díjszezonban: a hétvégén a Crirics Choice Award fődíját nyerte el Amerikában.

Goya-díj - Az elsőfilmes Pilar Palomero nyerte a legfontosabb spanyol filmes elismerés fődíját

Kultúra - 2021-03-07

- Az elsőfilmes Pilar Palomero A lányok (Las ninas) című alkotása nyerte a legjobb filmnek járó Goya-díjat, amelyet egy vasárnap hajnalig tartó virtuális gálán adtak át.

A legjelentősebb spanyol filmes kitüntetés 35 éves történetében ötödik alkalommal jutalmaztak női alkotót a fődíjjal. A film operatőre, Daniela Cajías lett az első nő, aki győzött az operatőri kategóriában.

Mariano Barroso, a spanyol filmakadémia elnöke kiemelte: soha annyi női alkotót nem neveztek még Goya-díjra, mint ebben az évben. A kiemelkedő munkájukért jelölt filmesek 41 százaléka nő.

A bezártság növelte a műtárgyak iránti keresletet

Kultúra - 2021-03-02

Miközben a korlátozó intézkedések miatt az elmúlt egy évben a műtárgypiacon az értékesítési csatornák beszűkültek, Magyarországon a kereslet nőtt. Erősödött a kortárs művek iránti érdeklődés és az online árverésekkel egy olyan réteg is megjelent a vásárlók között, amely korábban nem vett részt az élő aukciókon.

A jelenlegi helyzet is bizonyítja, a műtárgy értékálló befektetési eszköz, melynek az aranyhoz hasonló értékmegőrző tulajdonsága van - olvasható a téma kommunikációjával megbízott cég MTI-hez kedden eljuttatott, a műtárgypiac aktuális tendenciáiról, a szakértők tapasztalatairól szóló közleményében.

Díjat nyert Londonban a k2 Színház

Kultúra - 2021-02-22

A k2 Színház Búcsúkoncert című darabja, amelyet a Londoni Magyar Kulturális Központ mutatott be a brit fővárosban, nyerte meg a Voila OffFest díjat a független színházi előadásokat jutalmazó 2021 Offies Awards gálán.

Elhunyt Börcsök Enikő színművész

Kultúra - 2021-01-28

Elhunyt 53 éves korában Börcsök Enikő Jászai Mari-díjas színművész. Börcsök Enikőt hosszú, súlyos betegség után csütörtök hajnalban érte a halál. A színművészt a Vígszínház saját halottjának tekinti.

Börcsök Enikő sugárzó tehetségét számtalan színházi és filmes szerepben megcsodálhatta a közönség. 1994 óta volt a Vígszínház tagja és vezető színésznője volt.

Legendás alakítások sora fűződik nevéhez, melyekben megmutatta drámai erejét, páratlan humorát, élet- és játékszeretetét. "Igazi társulati és közösségi ember volt, rendkívüli személyisége, melegszívűsége, segítőkészsége, nyitottsága, csillapíthatatlan energiája és tenni akarása pótolhatatlan űrt hagy maga után" - tudatta a színház.

Independent Spirit Award-ra jelölték Horvát Lili filmjét

Kultúra - 2021-01-27

- Independent Spirit Awardra, a független Oscar-díjként emlegetett díjra jelölték a nemzetközi film kategóriában Horvát Lili Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmjét.

A független filmesek díjazására alapított Independent Spirit Awards gáláját április 23-án tartják Kaliforniában. Az 1984-ben alapított díjra eddig három magyar filmet jelöltek: Horvát Lili alkotása előtt 1988-ban Szabó István filmjét, a Hanussent, 2016-ban pedig a Saul fiát, amely meg is nyerte a díjat.

Horvát Lili a valóság és képzelet határán játszódó filmjét január 22-én mutatták be az Egyesült Államokban a Greenwich Entertainment forgalmazásában.

A madridi Prado a női művészeket jobban hangsúlyozva rendezi át állandó tárlatát

Kultúra - 2021-01-24

A világhírű madridi Prado múzeum a női művészeket jobban hangsúlyozva rendezi át állandó tárlatát - ismertette Miguel Falomir igazgató a képtár idei terveit a spanyol fővárosban tartott sajtótájékoztatón.

Európa Kulturális Fővárosa - Digitális élményközpontot és új közösségi teret alakítanak ki 2023-ra

Kultúra - 2021-01-14

Digitális élményközpont kialakítása is szerepel a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Program tervei között, a létesítményben a magyar és a nemzetközi képzőművészet klasszikusait mutatják majd be a modern technika segítségével - jelentette be csütörtöki, veszprémi sajtótájékoztatóján a program megvalósításáért felelős kormánybiztos.

Mintegy hétezer darabos középkori éremkincslelet került elő Pest megyében

Kultúra - 2021-01-11

Mintegy hétezer ezüstpénzből és négy aranyéremből álló középkori leletegyüttes került elő Újlengyelben. Eddig ez a legnagyobb értékű késő középkori éremkincs Pest megyében - közölte a Ferenczy Múzeumi Centrum hétfőn.

A Ferenczy Múzeumi Centrum munkatársai az Újlengyel középkori lelőhelyén végzett régészeti kutatásokon bukkantak rá a késő középkorból való kincsekre - olvasható az intézmény tájékoztatójában.

Oscar-díj - Rekordszámú, 93 filmet neveztek a legjobb nemzetközi film kategóriájába

Kultúra - 2021-01-10

- Rekordszámú, 93 filmet neveztek az amerikai filmakadémia legjobb nemzetközi film díjára.

A filmakadémia szavazóinak a következő négy hét áll a rendelkezésére, hogy legalább 12 filmet megnézzenek a nevezett alkotások közül, mielőtt február 1-jén elkezdődik a szavazás első köre - írta a hétvégén a The Wrap mozis hírportál.

Vermeer-kiállítás nyílik tavasszal Drezdában

Kultúra - 2021-01-06

- Jan Vermeer van Delft (1632-1675) egy közelmúltban restaurált festménye lesz a németalföldi mester Drezdában tavasszal megrendezésre kerülő kiállításának középpontjában - számolt be róla a The Art Newspaper online kiadása.

Argentin és francia fesztiváldíjakat nyert Horvát Lili filmje

Kultúra - 2020-12-19

Argentin és francia fesztiváldíjakat nyert Horvát Lili filmje; a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című rendezése a legjobb film díját, a főszerepet alakító Stork Natasa a legjobb színésznő díját kapta.

A valóság és képzelet határán játszódó szerelmesfilm Magyarország hivatalos nevezése az Oscar-díjra, és hamarosan látható lesz az Egyesült Államokban is - olvasható a Nemzeti Filmintézet MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében.

Mint írják, az Al Este filmfesztivál a legújabb közép-európai alkotásokból mutatott be válogatást december elején Argentínában és Kolumbiában, a koronavírusjárvány miatt ezúttal online. Az argentin filmesekből álló zsűri a legjobb film díjával Horvát Lili alkotását tüntette ki az elmúlt héten

Három műtárgyat ajándékoz a BÁV magyar múzeumok közgyűjteményének

Kultúra - 2020-12-18

- Gádor István szecessziós virágtartóját, egy 17. századból való, csatajelenetet ábrázoló legyezőtervet, valamint gyémántokkal díszített aranyszelencét ajándékoz BÁV az Iparművészeti Múzeum, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Múzeum közgyűjteményének.

Debrecen kulturális programjai Milánóban

Kultúra - 2020-12-10

Puskás István, Debrecen kulturális területért felelős alpolgármester és Magyarország Milánói Főkonzulátusa között született megegyezés, miszerint online kulturális tartalmakat vesznek át Debrecentől és azt online felületeiken sugározzák Milánóban.

Oscar-díj - Steven Soderbergh, Jesse Collins és Stacey Sher lesz a díjátadó producere

Kultúra - 2020-12-09

- A 93. Oscar-díjátadó gála producere Steven Soderbergh, Jesse Collins és Stacey Sher lesz - jelentette be kedden az amerikai filmakadémia elnöke, David Rubin.