Kultúra

Eredmények megjelenítése 41-től 60-ig 1610 találatból.

Évadnyitó a debreceni Vojtina bábszínházban

Kultúra - 2020-08-27

- Szabadtári évadnyitóval és a Libapásztorlány című mese bemutatójával kezdi meg az idei színházi évadot a debreceni Vojtina bábszínház - közölte a társulat igazgatója csütörtökön.

Asbóth Anikó az évadnyitó társulati ülésen elmondta: az idén 45 éves bábszínház amatőr társulatként alakult meg 1975-ben, később hivatásos társulat lett, 2012 óta pedig kiemelt státusú bábszínházként működik.

Russell Crowe Téboly című filmje visszacsalta a nézőket az amerikai mozikba

Kultúra - 2020-08-24

Hónapokig tartó kényszerű szünet után Russell Crowe Téboly című filmjének premierjével nyíltak meg az észak-amerikai mozik azokban az államokban, amelyekben annyira visszaszorult a pandémia, hogy már biztonsággal kinyithattak.

Elhunyt Leon Fleisher, az évtizedeken át csak bal kezével játszó amerikai zongorista

Kultúra - 2020-08-03

Elhunyt 92 éves korában Leon Fleisher világhírű amerikai zongorista, aki egy betegség miatt évtizedeken át csupán bal kézzel játszott. A zenész rákbetegségben halt meg vasárnap - írja a bbc.com.


Három szuperprodukciójának premierjét is elhalasztja a Disney

Kultúra - 2020-07-24

Három szuperprodukciójának premierjét is elhalasztja a Walt Disney: az új Avatar- és Star Wars-filmek bemutatója egy évvel tolódik, míg az élőszereplős Mulan egyelőre teljesen lekerült a napirendről.

A vállalat az egyesült államokbeli koronavírusos esetek számának növekedésével és a világjárványnak a filmgyártásra gyakorolt hatásával indokolta döntését - írja a BBC News.

Picasso-rajzot találtak a mester egy híres absztrakt festménye alatt

Kultúra - 2020-07-22

Picasso-rajzot fedeztek fel a 20. századi mester egy híres absztrakt festménye alatt, amikor a korszerű technológiai eszközökkel tüzetesen megvizsgálták az alkotást - számolt be róla kedden a livescience.com ismeretterjesztő portál.

Vera Molnar kiállítása Debrecenben

Kultúra - 2020-07-18

A 70 éve Párizsban élő és alkotó magyar képzőművész, Vera Molnar különleges, számítógépes alkotásaiból nyílt kiállítás szombaton a debreceni Modem Modern és Kortárs Művészeti Központban. Vera Molnar a számítógépes művészet úttörője, aki a személytelen (számító)gép használatával is képes emberközeli, az alkotó személyiségét, képzelőerejét tükröző munkákat létrehozni.

Vera Molnar sokáig csendben, érdeklődés nélkül alkotott, ötvenkét éves volt, amikor 1976-ban első egyéni tárlatát megrendezte a Politechnic of Central Londonban, geometrikus absztraktnak titulált, ám azon túlmutató munkáiból.

Vera Molnar londoni egyéni tárlatát követően egyre inkább a figyelem középpontjába került, napjainkig számtalan egyéni és csoportos kiállításon vett részt. Ma már a számítógépes művészet origójaként ismert, annak rendkívül nagyhatású alkotója. Úttörő szerepe a generatív művészetben, a struktúra és a véletlen összekapcsolásában, valamint esztétikai szerepének hiteles tisztázásában van

Gorka Géza életművét bemutató kiállítással nyit újra a Kieselbach Galéria

Kultúra - 2020-07-11

A járványügyi korlátozások feloldása után Gorka Géza (1894-1971) Munkácsy- és Kossuth-díjas magyar keramikus életművét bemutató kiállítással nyit újra kedden a budapesti Kieselbach Galéria, amelynek gondozásában a keramikus művészetét összegző iparművészeti album is megjelenik.

Oscar-díj - Már elkezdődött a válogatás a következő Oscarra

Kultúra - 2020-07-01

- Bár a következő, 93. Oscar-díjátadó gálát csak jövő áprilisban rendezik meg Hollywoodban, az amerikai filmakadémia bejelentette, hogy már hozzáférhetővé tette mintegy 9000 tagja számára a legjobb film kategóriába nevezett filmek első csoportjának online megtekintését a testület platformján. Közben a filmakadémia több mint nyolcszáz új tagot hívott meg a testületbe.

Bob Dylan a legidősebb, akinek új albuma a brit slágerlista élére került

Kultúra - 2020-06-28

Bob Dylan a legidősebb élő zenész, akinek új dalokat tartalmazó albuma a brit slágerlista élére került - írta a BBC hírportálja. Az irodalmi Nobel-díjas amerikai énekes-dalszerző 39. albuma, a nemrég debütált Rough and Rowdy Ways 34 ezer eladott példánnyal tört az élre, ebből 29 ezer darab cd-n kelt el.

A 79 éves sztár Paul Simon amerikai zenészt előzte meg, aki 74 éves volt, amikor Stranger to Stranger című lemeze 2016-ban az eladási lista első helyét foglalhatta el.

Minden idő legidősebbje a brit slágerlistákon a tíz napja, 103 éves korában elhunyt Vera Lynn, a britek közkedvelt háborús énekesnője, aki legnagyobb slágereinek gyűjteményével 2009-ben, 92 évesen lett listavezető. A halála utáni héten centenáriumi albuma ismét bekerült a top 20-ba.

Múzeumok éjszakája helyett újranyitás-programok a debreceni református kulturális intézményekben

Kultúra - 2020-06-23

- A vírusjárvány okozta karantén utáni újranyitás örömére közösen szervez programokat a debreceni Református Kollégium múzeuma, a Szabó Magda emlékház és a Tiszántúli Református Egyházkerület nagykönyvtára június 27-én, a Múzeumok éjszakájának hagyományos időpontjában - jelentették be a szervezők kedden sajtótájékoztatón a kollégiumban.

A sajtóeseményről kiadott közleményük szerint a programok között szerepelnek zenei alkalmak, tárlatvezetések és kézműves foglalkozások is.

Kollektív szerződéssel építi vissza kulturális dolgozói közalkalmazotti jogait a Főváros

Kultúra - 2020-05-22

Annak ellenére, hogy a közalkalmazotti törvény friss módosítása megfosztotta a közművelődési és közgyűjteményi intézmények dolgozóit közalkalmazotti státuszuktól, a fővárosi intézményekben ezeken a területeken dolgozó 879 munkavállaló számára továbbra ia közalkalmazottival azonos jogok lesznek.

Erről állapodott meg Karácsony Gergely főpolgármester és Gy. Németh Erzsébet humán területekért felelős főpolgármester-helyettes a fővárosi intézmények vezetőivel és a Közművelődési Dolgozók Szakszervezetével. Új kollektív szerződés létrehozásáról határoztak, döntés született arról is, hogy a kulturális szférában dolgozók számára létrehozzák a Budapest életpálya modellt.

A Kodály filharmonikusok is fellépnek a debreceni Nagytemplomban

Kultúra - 2020-05-16

- A "kultúra debreceni óvatos újranyitásának" nevezte a város alpolgármestere, hogy a vasárnapi, újra látogatható istentiszteleten fellépnek a Kodály filharmónia rézfúvósai is a Református Nagytemplomban.

A filharmónia közleményében idézi Puskás Istvánt, aki úgy fogalmazott, "a kulturális élmények és a lelki élet szorosan összefüggenek, a mostani esemény ennek is szép példája".

Három magyar projekt is Europa Nostra-díjat nyert idén

Kultúra - 2020-05-07

Három magyar projektet is Europa Nostra-díjjal tüntettek ki idén: az elismerést a Szépművészeti Múzeum felújítása, a Gödöllői Királyi Kastély Egy Kastély titkos élete című kiállítása, valamint az Uccu Roma Informális Oktatási Alapítvány is elnyerte.

Elmarad a hagyományos filmfesztivál Karlovy Varyban

Kultúra - 2020-04-28

Elmarad a hagyományos, több évtizedes múltú nemzetközi filmfesztivál Karlovy Varyban - jelentette be kedden Andrea Pfeffer Ferklová, a nyugat-csehországi fürdőváros polgármestere.

Európa kultúrájának megmentésére indított petíciót Jonas Kaufmann és Ludovic Tézier

Kultúra - 2020-04-28

Európa kultúrájának megmentésére indított petíciót Jonas Kaufmann német tenor és Ludovic Tézier francia bariton. A petícióval a munka nélkül maradt művészeket akarják támogatni és meg akarják védeni opera világát védelme az európai országokban.

A Netflix majdnem 16 millióval növelte előfizetői számát az első negyedévben

Kultúra - 2020-04-22

Majdnem 16 millióval növelte előfizetői számát a Netflix streamingszolgáltató 2020 első negyedévében - számolt be róla kedden a Variety.com.

A szolgáltató közleménye szerint jelenleg már 182,9 millió előfizetője van világszerte. A tavalyi helyzethez képest ez 22,8 százalékos növekedést jelez. A Netflix korábban arra számított, hogy a koronavírus-járvány miatt otthon maradó közönség révén mintegy hétmillióval nőhet az előfizetői köre.

A Netflix a második negyedévben további 7,5 millió előfizető belépésével számol. Remélik, hogy a járvány elmúltával hamarosan fel lehet függeszteni a karanténkorlátozásokat, de tisztában vannak azzal, hogy ez majd a nézettségük csökkenésével jár és lassul az előfizetői kör bővülése is.

ITM-javaslat: májusban tehetnek szakmai vizsgát az iskolai rendszerű szakképzésben tanulók

Kultúra - 2020-04-19

- Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) javaslata alapján a járványhelyzetre tekintettel, szigorú óvintézkedések mellett májusban adhatnak számot tudásukról a szakképző intézményekben vizsgázók - közölte a tárca vasárnap.

38. Magyar Sajtófotó Pályázat - Hajdú D. András nyerte a nagydíjat

Kultúra - 2020-04-16

Hajdú D. András nyerte el A fal, amit mi kerítésnek hívunk című munkájáért a 38. Magyar Sajtófotó Pályázat MÚOSZ Nagydíját, míg az André Kertész-nagydíjat Kovács Bea kapta Éber kóma című anyagáért.

Online debütál Hajdu Szabolcs új nagyjátékfilmje

Kultúra - 2020-04-16

- Online platformon, a Vimeón debütál április 23-án Hajdu Szabolcs Békeidő című, új nagyjátékfilmje Magyarországon és Romániában.

A filmintézet ingyenesen nézhető filmekkel járul hozzá a digitális oktatáshoz

Kultúra - 2020-03-21

- A Nemzeti Filmintézet (NFI) összesen 90 irodalmi adaptáció, történelmi film, ifjúsági, rajz-, mese- és dokumentumfilm ingyenes online hozzáférésének biztosításával járul hozzá a koronavírus-járvány miatt bevezetett digitális oktatáshoz és az otthon maradni kényszerülők tartalmas szórakozásához - közölte a szervezet szombaton.