Kultúra

Eredmények megjelenítése 41-től 60-ig 1313 találatból.

Mintegy 300 fellépő az idei Zsidó Művészeti Napokon

Kultúra - 2018-04-26

Húsznál is több összművészeti programmal, koncertekkel, kiállításokkal, táncesttel és színházi előadásokkal várja a közönséget május 28. és június 10. között a Zsidó Művészeti Napok sorozat Budapesten.

A több mint 300 művész között fellép idén Ónodi Eszter, Szulák Andrea, a Hot Jazz Band, a Budapest Jazz Orchestra, Dés László, Mácsai Pál, Kern András, Horgas Eszter, a Budapest Ragtime Band, Sárik Péter, valamint az Örkény Színház művésznői is.


Külföldről felbukkant képeket is kínál a Virág Judit Galéria tavaszi árverése

Kultúra - 2018-04-25

Az Egyesült Államokban bukkant fel Kádár Béla Zenészek és Vaszary János Mezei virágok című festménye, amelyre sok más tétel mellett május 14-én licitálhatnak az érdeklődők a Virág Judit Galéria tavaszi árverésén a Budapest Kongresszusi Központban.

A Virág Judit Galéria tavaszi aukciójának 220 tétele közül a legmagasabb, 40 millió forintos kikiáltási árról induló alkotás, Kádár Béla Zenészek című festménye eddig még sosem volt látható Magyarországon - közölte a galéria szerdán.

Armel Opera Festival: véget ért a szereplőválogatás Párizsban

Kultúra - 2018-04-25

Véget ért az Armel Operaverseny szereplőválogatása Párizsban, a jelentkezők közül három operaénekes kapott szerepet a 2019-es Armel Opera Fesztiválon Mozart Don Giovanni című operájában. A produkciót Ecuadorban, a Carlos Cueva Tamariz Színházban mutatják majd be jövő év júniusában Alföldi Róbert rendezésében - közölte az Armel Produkció és Sajtóiroda szerdán.

A15!: születésnapi programsorozat az A38 hajón

Kultúra - 2018-04-24

A15! címmel kéthetes fesztivállal, új arculattal, fejlesztési tervekkel ünnepli 15. születésnapját az A38 állóhajó. Az újbudai kulturális központ kedden kezdődő és május 8-ig tartó programsorozatán mások mellett a Nouvelle Vague, Hauschka, az Anima Sound System és a VHK is fellép.

Vranik Roland filmje fődíjat nyert Szkopjéban

Kultúra - 2018-04-21

- Vranik Roland rendezése, Az állampolgár nyerte a legjobb játékfilmnek járó díjat macedónia fővárosában, a Filozofikus Filmek Fesztiválján - közölte szombaton a Magyar Nemzeti Filmalap.

Az összegzés felidézi, hogy a Fekete kefe és az Adás című filmeket is jegyző Vranik Roland legutóbbi filmje, Az állampolgár egy megrázó szerelmi történet, amely amatőr színészekkel, minimalista eszközökkel és sok humorral mutatja be egy másik országba való beilleszkedés emberi oldalát.


Könyvfesztivál - Daniel Kehlmann átvette a Budapest Nagydíjat

Kultúra - 2018-04-19

- Átvette a Budapest Nagydíjat Daniel Kehlmann német író, a 25. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége csütörtökön délután a Millenáris parkban.

Nagyszerű és méltán kedvelt irodalom Daniel Kehlmanné, műveit könnyed és szemléletes filozofikusság, érzékeny rezignáció és hallatlanul pontos korismeret jellemzi - hangsúlyozta a német szerzőt laudáló Darvasi László író. Hozzátette: Daniel Kehlmann történetei filmszerűek, élénkek és lenyűgözően tudatosak.

"Nálad a komponáltságban magabiztosabb szerzőt aligha ismerhetünk" - fogalmazott Darvasi László, aki szerint Daniel Kehlmann irodalma nem állítja, hogy birtokában van "az emberi élet értelmének, a lélek úgynevezett titkainak, sőt inkább folyamatosan arról beszél, hogy nincs ilyen".

Daniel Kehlmann irodalma átlátja az emberi cselekvés esendő tereit, van érvényes víziója a világról. Kitüntetett érdeme, hogy látja, mi a jó a kor emberében, és mi nem - emelte ki Darvasi László, aki köszöntőjében megemlékezett "a másik lobogó hajú labancról", a két éve elhunyt Esterházy Péterről is.

Cannes - Lars von Trier hét év kitiltás után tér vissza

Kultúra - 2018-04-19

A hét évvel ezelőtt provokatív mondatai miatt kitiltott Lars von Trier dán rendező visszatér a cannes-i filmfesztiválra, de legújabb filmjét versenyen kívül mutatják be a seregszemlén.

Nuri Bilge Ceylan török, Yann Gonzalez francia és Szergej Dvorcevoj kazah rendező filmjei is meghívást kaptak a hivatalos versenyprogramba, így 21-re bővült az Arany Pálmáért induló alkotások listája - jelentették be a szervezők csütörtökön Párizsban.

Sziget - Nagyobb költségvetés, több sztárfellépő az idei fesztiválon

Kultúra - 2018-04-19

- Idén a korábbinál több nemzetközi sztár ad koncertet a Sziget fesztiválon, miután a befektetőkkel közösen 12 százalékkal 8,6 milliárd forintra tudták növelni a költségvetést, és csak a nagyszínpados fellépőkre egymilliárddal többet költhetnek - mondta el Kádár Tamás főszervező a Sziget csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Az idei húzónevek között van az első magyarországi koncertjére készülő amerikai dalszerző-énekesnő Lana Del Rey, a szintén amerikai rapper Kendrick Lamar, de fellép mások mellett a Gorillaz, a Mumford and Sons, a Dua Lipa, Kygo és az Arctic Monkeys is

A Sziget együttműködési megállapodást írt alá az idén 70 éves Izrael Állammal, amelynek keretében a Sziget egy hete - augusztus 8. és 15. között - alatt számos izraeli művész lép fel.

Az idén 25 éves Szigetre életre hívták a Love Revolution kampányt, amely a programkínálatra is hatással van

Könyvfesztivál - Külföldi könyves szakembereket lát vendégül a KKM - Balassi Intézet

Kultúra - 2018-04-18

Magyar kiadókkal, szerzőkkel és a magyarországi fordítástámogatási rendszerrel is megismerkednek azok a külföldi könyves szakemberek, akiket a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) - Balassi Intézet hívott meg a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra - mondta el Hammerstein Judit, a KKM helyettes államtitkára, a Balassi Intézet vezetője az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában.


Cannes - Elsőfilmes magyar rendező a Kritikusok Hete válogatásban

Kultúra - 2018-04-16

Szilágyi Zsófia első játékfilmje meghívást kapott a 71. cannes-i filmfesztiválra. Az Egy nap című alkotás a Kritikusok Hete elnevezésű párhuzamos szekcióban versenyez, ahova mindössze hét ígéretes tehetség játékfilmje kapott meghívást - jelentették be hétfőn a szervezők Párizsban.

A Filmalap Inkubátor Programjában Szamosi Zsófia főszereplésével készített film egy háromgyerekes nő percekre beosztott idejéről szól.

Titanic Filmfesztivál - Julia Langhof: "Meg kell tanulnunk kommunikálni egymással"

Kultúra - 2018-04-13

- Modern Rómeó és Júlia-történetet ábrázol Julia Langhof LOMO - Egy blogger élete című filmje, amelyben a Shakespeare-darab családjai közötti régi ellentétek helyett az új média váltja ki a drámai konfliktust. A közösségi médiás világban is meg kell tanulnunk kommunikálni egymással - mondta a rendezőnő a Titanic Filmfesztiválon vetített versenyfilmjéről.

Cannes - Jean-Luc Godard, Matteo Garrone és Spike Lee mellett újoncok a versenyben

Kultúra - 2018-04-12

A francia-svájci Jean-Luc Godard Le livre d'image (Képes könyv), az olasz Matteo Garrone Dogman, valamint az amerikai Spike Lee Black Klansman és David Robert Mitchell Under the Silver Lake című filmjei mellett elsősorban újoncnak számító rendezők alkotásai kaptak meghívást a 71. cannes-i fesztivál hivatalos programjába - jelentették be csütörtökön a szervezők Párizsban.

A kínai tiltakozás ellenére elárverezték Angliában a Pekingből elhurcolt ritka régiséget

Kultúra - 2018-04-12

A kínai tiltakozás ellenére elárvereztek Angliában egy Pekingből elhurcolt ritka és nagy értékű régiséget, amely a becsült ár többszöröséért kelt el - közölte a BBC.

A Nyugati Csou-dinasztia korából (i.e. 1027-771) származó bronz vizesedény, amelyet a második ópiumháború alatt, 1860-ban vitt magával egy fosztogató brit katona a pekingi Régi Nyári Palotából, a becsült 120-200 ezer font helyett 410 ezer fontért (146 millió forint) kelt el a kenti székhelyű Canterbury Auction Galleries szerdai árverésén.

Moholy-Nagy festménnyel gyarapodott a Nemzeti Galéria gyűjteménye

Kultúra - 2018-04-12

Történelmi léptékű adománnyal, Moholy-Nagy László Architektúra I/Konstrukció kék alapon című, több milliárd forint értékű festményével gyarapodott a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) gyűjteménye a New York-i The Salgo Trust for Education felajánlásának köszönhetően.

A 20. század legismertebb magyar képzőművészének munkája a rendszerváltás óta a legnagyobb értékű egyedi műtárgyadomány; ha a szabadpiacra kerülne, több milliárd forintot érne - hangsúlyozta a festmény csütörtöki budapesti sajtóbemutatóján Baán László, az MNG főigazgatója.

ifj. Botár Olivér, a Salgo Trust for Education kurátora hozzátette: az alkotást olyan intézmények szerették volna megszerezni, mint a New York-i Metropolitan Museum vagy a chicagói Art Institue.

Huszonhat program a Debreceni Tavaszi Fesztiválon

Kultúra - 2018-04-11

Huszonhat programmal, többek között könnyű- és komolyzenei koncertekkel, kiállítással, filmbemutatókkal várja az érdeklődőket a 28. Debreceni Tavaszi Fesztivál kulturális rendezvénysorozat.

Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere az április 15. és 25. közötti fesztivál szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: a programot úgy állították össze, hogy minél több ember érdeklődését felkeltse.

Műfaji gazdagság és művészeti sokszínűség jellemzi az idei fesztivált - mondta, hozzátéve, hogy hét Kossuth-díjas művész, Lázár Kati, Nagy-Kálózy Eszter, Udvaros Dorottya, Gálffi László és Rudolf Péter színészek, valamint Bogányi Gergely és Szakcsi Lakatos Béla zenészek produkcióját is élvezheti majd a közönség.

Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. ügyvezetője kiemelte a fesztivál nyitó eseményét, a 27. tavaszi tárlatot, amelynek középpontjában a fotó és a grafika áll. A kiállításon 67 művész 120 alkotását mutatják be a Kölcsey Központ Bényi Árpád termében.

Életműdíjat kapott Enyedi Ildikó

Kultúra - 2018-04-09

Filmrendezői munkássága elismeréseként életműdíjjal tünteti ki Enyedi Ildikót a lecce-i filmfesztivál, és műsorra tűzi a rendező szinte összes filmjét.

Enyedi Ildikót "az európai filmművészet főszereplőjeként" ünnepli a hétfőn kezdődő lecce-i filmfesztivál (Festival del Cinema Europeo) - közölte a Magyar Nemzeti Filmalap hétfőn. A Tribute programban műsorra tűzik a magyar rendező filmjeit, köztük a Simon mágust, amelyért 2000-ben Enyedi elnyerte a dél-olaszországi filmfesztivál fődíját, az Arany Olajfát.

A számos magyar és nemzetközi díjjal elismert magyar rendező április 10-én személyesen mutatja be a lecce-i filmfesztivál közönségének Bűvös vadász című filmjét, veszi át az életműdíjat és egy pódiumbeszélgetésen is részt vesz, amelyet Massimo Causo filmkritikus vezet.

Áprilisban zárul a Nemzeti Filharmonikusok Kocsis bérlete

Kultúra - 2018-04-07

Liszt, Beethoven és Schubert művei szólalnak meg a Nemzeti Filharmonikusok egykori főzeneigazgatójának nevét viselő Kocsis bérlet záróhangversenyén Kelemen Barnabás vezényletével április 11-én a budapesti Olasz Kultúrintézetben.

Az esten elsőként Liszt Ferenc Ünnepi induló Goethe születésnapjára című műve hangzik el, amelyet Kelemen Barnabás Kocsis Zoltán több mint száz hangszereléséből és átdolgozásából választott ki. Liszt Ferenc Goethe születésének századik évfordulójára írt darabja eredetileg zongorára született, ezt a verziót ültette át zenekarra Kocsis Zoltán - közölték a Nemzeti Filharmonikusok.

A költészet napja - Országszerte számos programmal ünnepelnek

Kultúra - 2018-04-07

Budapesten és vidéken egyaránt számos program várja az érdeklődőket a magyar költészet napja alkalmából, április 11-én, szerdán.

Idén az Erzsébet téri Akváriumban rendezi meg a Magyar Napló Kiadó, a Magyar Írószövetség és a Kossuth Rádió a Versmaratont, ahol 12 órán keresztül kortárs költők szavalják Az év versei 2018 antológiában szereplő költeményeiket. A nyolcadik alkalommal megrendezett eseményen felolvas mások mellett Ágh István, Géczi János, Szőcs Géza, Kukorelly Endre, Mezey Katalin, Kemény István, Terék Anna, Kiss Judit Ágnes és Oravecz Péter is.

Cannes - Az iráni Aszgar Farhadi spanyol nyelvű új filmjével nyílik a fesztivál

Kultúra - 2018-04-05

Aszgar Farhadi iráni rendező Everybody Knows című spanyolul forgatott filmjével veszi kezdetét május 8-án a 71. cannes-i fesztivál - jelentették be csütörtökön a szervezők.

A pszichológiai thriller főszerepeit Penélope Cruz és Javier Bardem alakítják.

Get Closer - Dzsesszfesztivál harmadszor a MOMKultban

Kultúra - 2018-04-02

Nicholas Payton amerikai trombitás koncertjével indul április 6-án a Get Closer Jazz Fest. A számos nemzetközi dzsessz kiválóságot felvonultató háromnapos eseményt immár harmadszor rendezik meg a főváros XII. kerületében, a MOM Kulturális Központban (MOMKult).

A Get Closer fesztiválon Nicholas Payton mellett két további aktuális amerikai sztár, James "Blood" Ulmer gitáros és Lizz Wright énekesnő is fellép zenekarával.