Oktatás

Eredmények megjelenítése 1-től 20-ig 1246 találatból.

A BGE bekerült az ENSZ által támogatott fenntarthatósági kezdeményezés legújabb programjába

Oktatás - 2023-01-30

- A Budapesti Gazdasági Egyetem (BGE) Magyarországról egyedüliként bekerült az ENSZ által támogatott fenntarthatósági kezdeményezés, a PRME (Principles for Responsible Management Education) legújabb programjába, egyben elnyerte a PRME Champion címet - közölte az intézmény hétfőn.

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint a kormány meghátrált, a szakszervezet csatlakozik a PDSZ által meghirdetett sztrájkhoz

Oktatás - 2023-01-13

Az éjszaka megjelent kormányrendelet azt sugallja, hogy a rendpárti belügyminisztert a polgári engedetlenkedő szentgotthárdi tanárok meghátrálásra kényszerítették. Ugyanis a tantestület nagy része, 29 pedagógus egységes kiállásával bebizonyította, hogy nem lehet egy egész tantestületet kirúgni az amúgy is nagy pedagógushiány közepette.

Adja vissza a kormány a tanszabadságot, mielőtt teljesítményértékelést vezet be!

Oktatás - 2023-01-04

Az MSZP szerint a modern, korszerű oktatás megteremtése érdekében – a béremelésen túl – szükséges a jelenlegi NAT hatályon kívül helyezése, a pedagógusok bürokratikus terheinek csökkentése, nagyobb szakmai önállóságuk biztosítása.

Pert nyert a PDSZ, vége lehet a tanári ingyenmunkának

Oktatás - 2022-12-06

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) Facebook-oldalán óriási sikerként értékelte, precedensértékűnek nevezte az ítéletet, amely véget vet a rendszerszintű ingyenmunkának. A PDSZ ügyvivője, Nagy Erzsébet a Ne dolgozz ingyen! oldalán emlékeztet rá, a portált eredetileg éppen azért indították, hogy az állam fizesse ki a pedagógusok összes túlmunkáját, most pedig, a Fővárosi Ítélőtábla döntése után vége az automatikus helyettesítgetésnek, ingyen túlóráknak, grátisz osztálykirándulásoknak.

A jogerős ítélet után megszűnhet a visszaélések nagyobb része a túlórákkal a közoktatásban. Nagy Erzsébet hosszan ismerteti a jogszabályi hátteret, amelynek lényege, hogy a pedagógusnak elrendelhető munkavégzés – így az eseti helyettesítés – esetében is be kell tartani a Munka törvénykönyvének munkaidő-beosztásra, illetve munkaidő-nyilvántartására vonatkozó rendelkezéseit.

Az oktatás jövőjéért alkottak élőláncot diákok, tanárok és szülők

Oktatás - 2022-11-18

- Az oktatás fejlesztését, a pedagógusok megbecsülését követelve alkottak élőláncot diákok, tanárok, szülők Budapesten és vidéken péntek reggel az Egységes Diákfront és a Pala Mozgalom szervezésében.

Az országos tiltakozó akció részeként a fővárosban a Kossuth Lajos térről indulva alkottak élőláncot A demonstráció résztvevői a "Ki fog holnap tanítani?", "Szabad oktatást!", "Nincs pedagógus, nincs jövő." feliratú molinókat tartották a magasba. Sok résztvevő kezében az oktatás fejlesztéséért tartott demonstrációk jelképévé vált kockás inget mintázó zászló volt látható.

A tüntetők a "Szabad ország, szabad oktatás!", "Nincs tanár, nincs jövő!" és a "Fizessétek ki a tanárainkat!" rigmusokat skandálták.

Harmincéves a szociálpedagógus-képzés Hajdúböszörményben

Oktatás - 2022-10-14

Innováció a képzésben és a gyakorlatban címmel rendeztek nemzetközi konferenciát pénteken Hajdúböszörményben abból az alkalomból, hogy harmincéves a szociálpedagógus-képzés a Debreceni Egyetem (DE) gyermeknevelési és gyógypedagógiai karán.

Növényvédelmi drónpilótákat képeznek a Debreceni Egyetemen

Oktatás - 2022-10-13

- A precíziós mezőgazdaságban egyre meghatározóbb drónok alkalmazását segíti a Debreceni Egyetem (DE) mezőgazdaság-, élelmiszertudományi és környezetgazdálkodási karának új, gyakorlatorientált kurzusa: a növényvédelmi drónpilóták oktatása - közölte az egyetem sajtóközpontja csütörtökön

Négyezer-hatszáz honvéd kadét kezdte meg a tanévet

Oktatás - 2022-09-03

Négyezer-hatszáz honvéd kadét kezdte meg az idei tanévet - mondta a Magyar Honvédség parancsnoka a honvedelem.hu-nak adott, szombaton megjelent interjújában.

Ruszin-Szendi Romulusz az interjúban felidézte: a 2017-ben elindított Honvéd Kadét Program alapját a hazafias és honvédelmi nevelés adja, amelynek célja, hogy tudatosítsa a haza szeretetének és védelmének fontosságát, valamint hozzájáruljon a fiatalok felelős állampolgárrá neveléséhez.

Közzétették az országos kompetenciamérés adatait

Oktatás - 2022-06-13

Az Oktatási Hivatal honlapján elérhetők a 2021. évi országos kompetenciamérés iskolai és tanulói adatai - közölte a Belügyminisztérium hétfőn az MTI-vel.

A kompetenciamérés minden évben a 6., 8. és 10. évfolyam tanulóinak szövegértési és matematikai kompetenciáit vizsgálja. A mérésre járványügyi okokból egy év kihagyást követően, 2021 májusában került sor - emlékeztettek a közleményben.

Közölték: a nemzetközi tapasztalatok alapján várható volt, hogy a digitális munkarend bevezetése, a világjárvány negatív hatást fog gyakorolni a tanulók eredményeire, kérdéses legfeljebb az lehetett, hogy azok mely évfolyamokon milyen mértékben csökkennek.

A PSZ önálló oktatási minisztériumot, tanszabadságot és kiszámítható jövőt követel

Oktatás - 2022-04-26

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) önálló oktatási minisztériumot, tanszabadságot és kiszámítható jövőt követel.Az érdekképviselet azt közölte kedden, hogy mivel rövidesen összeül az új parlament, majd létrejön az új kormány is, még a minisztériumi struktúra kialakítása előtt szükségesnek tartja, hogy ismét felhívja a figyelmet az oktatás legsúlyosabb problémáira.

A PSZ egyik legfontosabb követelésének azt tartja, hogy önálló oktatási minisztérium jöjjön létre, amely a bölcsődétől a felsőoktatásig képviseli a nemzet jövőjét meghatározó stratégiai ágazatot a kormányon belül.

"Már régóta egyértelmű, hogy a sok területet magába olvasztó Emmi nem képes ellátni feladatát, az oktatásnak külön tárca kell, hozzáértő miniszterrel. A PSZ szükségesnek látja azt is, hogy a köznevelés és a szakképzés ismét egy tárcához kerüljön" - hangsúlyozták

A PDSZ nyílt levélben fordult Magyarország következő miniszterelnökéhez

Oktatás - 2022-04-26

- A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) nyílt levélben fordult Magyarország következő miniszterelnökéhez, amelyben egyebek mellett önálló oktatási minisztérium létrehozását, jelentős béremelést és a munkaterhek csökkentését sürgetik.

A szakszervezet azt írta, "Tudomásunk szerint a választásokon győztes pártszövetség több tagja is nyilvánosan hangot adott annak a véleménynek, hogy valóban szükséges és nem tűr halasztást a pedagógusok helyzetének, életkörülményeinek javítása, beleértve az anyagi megbecsülést, a munkaterhek csökkentését, a független értelmiségi lét feltételeinek megteremtését".

Ellenzéki pártok: a kormány a megélhetési válság szélére taszította a pedagógusokat

Oktatás - 2022-03-16

Ellenzéki pártok szerint a kormány 12 év alatt nemcsak anyagilag és erkölcsileg alázta meg a pedagógusokat, hanem gyakorlatilag "a megélhetési válság szélére" taszította őket.

Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese egy szerdai, online sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a pedagógusoktól elvették az őket megillető fizetésemelést, az életpályájuk biztonságát, a szabadságukat, az autonómiájukat, és most el akarják venni a sztrájkjogot is.

A kormány megfélemlítéssel, politikai üzengetéssel, fenyegetéssel és fizetéselvonással próbálta meg elvenni a tanárok kedvét attól, hogy felhívják a figyelmet a magyar iskolákban uralkodó tarthatatlan állapotokra - jelentette ki a képviselő, aki az ellenzék nevében szolidaritását fejezte ki a sztrájkolóknak.

Azt ígérte, hogy ha az ellenzék alakíthat kormányt, akkor a következő ciklus alatt legalább ötven százalékkal emelik az ágazat béreit.

Egyeztetéseket kezdeményezett a PDSZ a kormánnyal a szakképzésben foglalkoztatottak érdekében

Oktatás - 2022-03-09

Egyeztetéseket kezdeményezett a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a kormánnyal a szakképzésben foglalkoztatottakat érintő követelések teljesülése érdekében - derül ki a szervezet Orbán Viktor miniszterelnöknek küldött szerdai leveléből.


PSZ-PDSZ: a részadatok szerint több mint 20 ezer pedagógus vett részt a sztrájkban

Oktatás - 2022-01-31

Az eddig részadatok szerint több mint 20 ezer pedagógus vett részt a hétfői országos figyelmeztető pedagógussztrájkban, amely "a demokrácia ünnepe az oktatásban" - mondta a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke hétfőn Budapesten.

Finn sztárpedagógus a magyar oktatásról: „Ha egy nemzet vezetői nem a saját népükbe fektetnek be, akkor mibe?”

Oktatás - 2022-01-10

Több mint húsz éve kötődik Magyarországhoz, azt mondja, egyéniségének fejlődéséhez nagy mértékben hozzájárultak az itt töltött évek. Második hazájának tartja Magyarországot. A finn oktatási szakember a matematika tanításának új módját alkotta meg, amely sokkal jobb tanulási eredményeket hozott. A finn sztárpedagógus (a Global Teacher Award 2019-es nyertese) szerint ha egy tanár nem tud tisztességesen megélni a fizetéséből, az azt mutatja, hogy az ország vezetői nem értékelik nemzetüket és a gyerekek oktatását.

Jukka Sinnemäki a Szabad Európának adott interjúban beszélt a magyar oktatási rendszer hiányosságairól és a benne rejlő kiaknázatlan lehetőségekről.Több mint húsz éve kötődik Magyarországhoz, azt mondja, egyéniségének fejlődéséhez nagy mértékben hozzájárultak az itt töltött évek. Második hazájának tartja Magyarországot. A finn oktatási szakember a matematika tanításának új módját alkotta meg, amely sokkal jobb tanulási eredményeket hozott. A finn sztárpedagógus (a Global Teacher Award 2019-es nyertese) szerint ha egy tanár nem tud tisztességesen megélni a fizetéséből, az azt mutatja, hogy az ország vezetői nem értékelik nemzetüket és a gyerekek oktatását. Jukka Sinnemäki a Szabad Európának adott interjúban beszélt a magyar oktatási rendszer hiányosságairól és a benne rejlő kiaknázatlan lehetőségekről.

Rétvári: a kormány újabb 10 százalékkal növeli a pedagógusok fizetését

Oktatás - 2021-12-20

Januártól 10 százalékos béremelés lesz a pedagógusoknál, ennek a többletfedezete mintegy 63 milliárd forint - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára hétfőn a kormány Facebook-oldalán közzétett videóban.

Ipari üzem és iskola együttműködése Debrecenben

Oktatás - 2021-12-14

Együttműködési megállapodást kötött a Sensirion Hungary Kft. a debreceni nemzetközi iskolával, a dokumentumot kedden írták alá.

A svájci Sensirion - amelynek legújabb világszínvonalú telephelyét szeptember 21-én avatták fel Debrecenben -, a STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) dinamikus és technológiai kihívásokkal teli környezetének minél szélesebb körű megismertetése érdekében kötött együttműködési megállapodást a régió első nemzetközi oktatási intézményével (ISD).

DK: helyre kell állítani a pedagógusok megbecsülését

Oktatás - 2021-08-18

A Demokratikus Koalíció (DK) azt ígéri: kormányra kerülése esetén helyreállítaná a pedagógusok megbecsülését, továbbá olyan fizetési és támogatási rendszert teremtene, amely vonzóvá tenné ezt a szakmát a fiataloknak.

Arató Gergely, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese szerdán a Facebookon közvetített sajtótájékoztatón hangsúlyozta, egy pályakezdő pedagógusnak ma esélye sincs arra, hogy Budapesten albérletet béreljen.
A pedagógusok tíz éve egyre csökkenő fizetések mellett és egyre kevesebb megbecsültséggel dolgoznak, aminek hatalmas, országos pedagógushiány a következménye - értékelt.

Ellenzék: 2022-ben újra állami fenntartásba kell venni az egyetemeket

Oktatás - 2021-04-27

Hat ellenzéki párt azt ígéri: ha 2022-ben hatalomra kerülnek, újra állami irányítás alá vonják az alapítványi fenntartásba került felsőoktatási intézményeket. A Párbeszéd, a Jobbik, az MSZP, a DK, az LMP és a Momentum kedden közösen, a Parlament előtt tartott sajtótájékoztatót, amelyet online is közvetítettek.

Taroltak a debreceni bölcsészek az Országos Tudományos Diákköri Konferencián

Oktatás - 2021-04-26

A DE BTK résztvevői hat szekcióban (Had- és Rendészettudomány; Humán Tudomány; Művészet és Művészettudomány; Pedagógia, Pszichológia, Andragógia és Könyvtártudomány; Tanulás- és Tanításmódszertan - Tudástechnológia; Társadalomtudomány) is érdekeltek voltak, ami mutatja, hogy a Bölcsészettudományi Kar a képzések és tudományterületek széles palettáját kínálja a hallgatók számára.

Az összesen 83 BTK-s résztvevő közül 40-en részesültek díjazásban, az eredmények között 11 első, 11 második és 4 harmadik helyezés, valamint 14 különdíj szerepel