Fogyasztóvédelem

Eredmények megjelenítése 1-től 20-ig 966 találatból.

Rekordbírsággal majdnem 400 millió forintra büntette a GVH a Bookingot

Fogyasztóvédelem - 2024-07-15

Nem teljesítette maradéktalanul a korábbi jogsértések megszüntetését előíró kötelezettségeit a Booking, továbbra is alkalmazta jogsértő kommunikációs gyakorlatát, illetve a fogyasztók pszichés befolyásolását is.

A nemzeti versenyhatóság a feltárt jogsértések miatt 382,5 millió forintra bírságolta a vállalkozást. Ez minden idők legmagasabb, utóvizsgálatban kiszabott GVH-bírsága. A döntés azt jelzi, hogy a GVH kiemelten védi a magyar családokat, illetve a turisztikai ágazatot - írták.

A nemzeti versenyhatóság 2018-ban indított versenyfelügyeleti eljárást a Booking.com B.V.-vel szemben. A GVH az eljárás során feltárta, hogy a vállalkozás több ponton is tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott: reklámjaiban hangsúlyozta a szálláshelyek "ingyenes lemondhatóságát", azonban a fogyasztók a lehetőséget számos szálláshely esetében csak időben korlátozottan vehették igénybe, továbbá magasabb árat is fizettek, mint ugyanazért a szállásért "ingyenes lemondás" nélkül.

Nébih: javuló eredmények a Tisza-tavi nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzésen

Fogyasztóvédelem - 2024-07-09

- Június utolsó hetében a Tiszta-tónál működő vendéglátóhelyeket ellenőrizte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés első célterületének tapasztalatai kedvezően alakultak: a higiénia és az élelmiszerek kezelése területén is javuló tendenciát észleltek a felügyelők - közölte a Nébih kedden.

Mindössze 51 kilogramm terméket vontak ki a forgalomból, és 2 esetben indítottak eljárást.

A hamisított sporfelszerelések évi 850 millió euró veszteséget okoznak a gyártóknak az EU-ban

Fogyasztóvédelem - 2024-06-12

- Az EU-ban a hamisított sportfelszerelések miatt a gyártók évente 850 millió euró veszteséggel néznek szembe, ami az elmaradt értékesítések 11 százalékának felel meg - ez derül ki az Európai Unió Szellemi Tulajdon Hivatala (EUIPO) legfrissebb felméréséből.

Vörösbabot hívott vissza a Tesco

Fogyasztóvédelem - 2024-06-03

Határérték feletti növényvédőszer-maradék miatt a Tesco-Global Zrt. visszahívta a forgalomból az 500 grammos, TS vörös vesebab elnevezésű terméket - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hétfőn az MTI-vel.


A GVH 126 millió forint bírságot szabott ki egy cseh online lámpakereskedőre

Fogyasztóvédelem - 2024-05-31

- Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának megsértése miatt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Versenytanácsa 126 millió forint bírságot szabott ki a lampak.hu világítástechnikai webáruházat üzemeltető cseh cégre - közölte a hatóság pénteken, miután lezárta a versenyfelügyeleti eljárást a vállalkozással szemben.

Mintegy százmillió forintnyi hamisított terméket talált a NAV egy bolgár kamionban

Fogyasztóvédelem - 2024-05-22

- Hamis márkajelzésű cipőket, sportmezeket, adatkábeleket és fülhallgatókat foglaltak le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei mintegy százmillió forint értékben egy bolgár kamionban Gyulánál.

Több mint két tonna romlott húst találtak egy kisteherautóban az M5-ösön

Fogyasztóvédelem - 2024-05-15

) - Több mint két tonna romlott húst találtak a pénzügyőrök egy túlsúlyos kisteherautóban az M5-ös autópályán .

Szegedről Budapestre tartott egy magyar kisteherautó, amely szemmel láthatóan túlsúllyal közlekedett. A pénzügyőr járőrök az M5-ös autópályáról kísérték le ellenőrizni. A kontroll során kiderült, hogy a jármű súlya a megengedett 3,5 tonna helyett több mint 5 tonna.

Hamis ruhákat, parfümöket és jövedéki termékeket találtak egy román furgonban a pénzügyőrök

Fogyasztóvédelem - 2024-05-13

- Hamisított márkás ruhákat, parfümöket, továbbá zárjegy nélküli cigarettát és alkoholt is találtak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei egy az M5-ös autópályán félreállított román furgonban.

Az MNB 10 millió forintra bírságolta az Union VIG Biztosítót

Fogyasztóvédelem - 2024-05-08

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) jogsértő elektronikus kommunikáció miatt 10 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki az UNION Vienna Insurance Group Biztosító Zrt.-re (Union VIG Biztosító) - közölte az MNB szerdán

Nébih: súlyos élelmiszerbiztonsági és higiéniai hiányosságokat tárt fel a Nébih egy fővárosi vendéglátóhelyen

Fogyasztóvédelem - 2024-05-02

- Súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai problémákat tapasztaltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei Budapesten, egy II. kerületi vendéglátóhely ellenőrzése során, emiatt az étterem tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették, és megközelítőleg 50 kilogramm élelmiszert vontak ki a forgalomból - közölte a hatóság csütörtökön.

Megbukott az adóellenőrzésen egy használtautó-kereskedő, 54 autót foglaltak le

Fogyasztóvédelem - 2024-04-24

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit; a kereskedőnél a végrehajtók ingatlant és 54 autót foglaltak le több mint 120 millió forint értékben - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán.

Több mint 30 millió forintnyi hamis parfümöt talált a NAV a fővárosban

Fogyasztóvédelem - 2024-04-04

- Több mint 30 millió forintnyi hamis parfümöt találtak a pénzügyőrök Budapest VIII. kerületében, a Ganz-telep ellenőrzése során.

Csaknem 600 flakon hamis mosószert találtak a pénzügyőrök egy osztrák furgonban

Fogyasztóvédelem - 2024-03-27

Csaknem 600 flakon hamis mosószert találtak a pénzügyőrök egy osztrák rendszámú furgonban, amelyet az M1-es autópálya Concó pihenőhelyén ellenőriztek - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szerdán.

AM: már hírlevélben is tájékozódhatnak a fogyasztók a termékvisszahívásokról

Fogyasztóvédelem - 2024-03-22

- A lakosság még gyorsabb és közvetlen tájékoztatása, ezáltal hatékonyabb védelme érdekében ezentúl hírlevél formájában is megosztja a vásárlóktól visszahívott termékekkel kapcsolatos információkat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) - jelentette be az Agrárminisztérium (AM) pénteki közleménye szerint az élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár.

Több mint ezer üveg pezsgőalapanyagot foglaltak le a pénzügyőrök egy elhagyatott épületben

Fogyasztóvédelem - 2024-03-22

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei több mint ezer palack pezsgőalapanyagot foglaltak le Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye egyik településén, egy elhagyatott épületben.

Internetes szolgáltatókat ellenőrzött Heves vármegyében a NAV

Fogyasztóvédelem - 2024-03-21

- Internetes szolgáltatókat ellenőrzött Heves vármegyében a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), köztük például testregenerátort vagy halottlátót. A tizenhét ellenőrzésből tizenhárom esetben találtak valamilyen szabálytalanságot, emiatt 2,5 millió forint mulasztási bírság kiszabása várható - közölte a NAV csütörtökön.

A NAV Heves vármegyei munkatársainak ellenőrzési sorozatában azokat az internetes szolgáltatókat szűrték ki, akik gyaníthatóan bejelentés nélkül, kontárként végzik tevékenységüket, illetve akik a számla- és nyugtaadást elmulasztják - írták a közleményben

GVH: átverte szerencsejátékosokat a máltai cég - 345 milliós bírságot kapott

Fogyasztóvédelem - 2024-03-20

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Versenytanácsa 345 millió forintos versenyfelügyeleti bírságot szabott ki a máltai bejegyzésű és ottani szerencsejáték-felügyeleti engedéllyel rendelkező Lottoland cégre, mert szándékosan megtévesztette a fogyasztókat, amikor gyakorlatilag egy az egyben, vagy minimális névváltoztatással lemásolta a Szerencsejáték Zrt. egyes játékait - jelentette be szerdán a versenyhivatal.

Több mint 11 ezer hamis farmernadrágot találtak a pénzügyőrök egy cseh kamionban

Fogyasztóvédelem - 2024-03-20

- Több mint 11 ezer hamis farmernadrágot találtak a pénzügyőrök a gyulai határátkelő közelében egy cseh kamionban - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdáN.

Azt írták, hogy Athénból indult útnak az a cseh kamion, amelynek a rakterében megtalálták a különböző méretű nadrágokat.

Európai Bizottság: a kozmetikumok vezetik a veszélyes, nem élelmiszeripari termékek listáját

Fogyasztóvédelem - 2024-03-14

A nem élelmiszeripari termékekre vonatkozó uniós gyorsriasztási rendszer 2023-as jelentése szerint a kozmetikumok voltak a leggyakoribb egészségügyi kockázatot jelentő terméktípusok - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.

A GVH versenyfelügyeleti eljárást indít a Temu online piactérrel szemben

Fogyasztóvédelem - 2024-03-13

- Versenyfelügyeleti eljárást indít a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Temu online piactér európai működtetőjével, a Whaleco Technology Limiteddel szemben a fogyasztókkal szemben tanúsított tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt - közölte a hatóság szerdán.

Felidézik, hogy a GVH 2024. február 27-én közölte, számos bejelentés alapján több eljárás is folyamatban van a kínai Temu online piactér kereskedelmi gyakorlatával szemben.

Kiemelték, a rendelkezésre álló információk, adatok alapján az Írországban bejegyzett Whaleco Technology Limited az általa üzemeltetett honlapon, és a Temu mobilalkalmazáson keresztül valószínűsíthetően olyan árfeltüntetési és akciótartási gyakorlatot folytat, ami alkalmas lehet a fogyasztók megtévesztésére.