Fogyasztóvédelem

Eredmények megjelenítése 1-től 20-ig 878 találatból.

ITM: negyven bevizsgált pamuttermék közül hat műszálas volt

Fogyasztóvédelem - 2021-04-14

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) idén is vizsgálta, hogy a 100 százalékos pamutként kínált textiltermékek összetétele igazolja-e a címkén, csomagoláson olvasható információt. A negyven különböző ágynemű és hálóruha közül négy részben műszálas volt, további kettő pedig legfeljebb messziről láthatott gyapotot - közölte szerdán a minisztérium.

Tavaszi nagytakarítás: tisztítja a tisztítószerek piacát a fogyasztóvédelem

Fogyasztóvédelem - 2021-03-23

- Hatvanöt ellenőrzött tisztítószer közül tíznél tártak fel, főként az összetétellel és a jelöléssel kapcsolatos hiányosságokat. A legsötétebb képet az ablaktisztító folyadékok mutatták, a termékek harmadánál találtak problémát. A folttisztítók azonban makulátlannak bizonyultak - közölte kedden az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

MEKH: hétfőtől kötelező az új energiacímkék használata

Fogyasztóvédelem - 2021-02-27

Kötelező hétfőtől az új energiacímkék használata a műszaki boltok egyes termékein és a webáruházak termékismertetőiben - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) szombaton.

Nébih: sorozatban már a harmadik marhavágóhíd "vérzett el" a hatósági ellenőrzésen

Fogyasztóvédelem - 2021-02-17

Ismét súlyos higiéniai hiányosságokat találtak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei egy vágóhídon, ez alkalommal Vas megyében, az üzem tevékenységét a tapasztalt jogsértések miatt a hatóság azonnali hatállyal felfüggesztette.A hivatal megjegyzi, hogy ellenőrei sorozatban immár harmadszor szembesültek súlyosan jogsértő higiéniai körülményekkel egy marhavágóhídon.

A most ellenőrzött Vas megyei üzemben amellett, hogy nem volt takarítva, nem voltak biztosítottak sem az eszközök, berendezések tisztításának, sem a személyzet megfelelő kézmosásának feltételei. Mindez, amellett, hogy jogszabályban előírt, alapvető élelmiszerbiztonsági követelmény, a jelenlegi járványhelyzetben különösen súlyos mulasztás - emelte ki a Nébih.

Gázszámlának álcázott leveleket küldenek csalók a szolgáltató nevében

Fogyasztóvédelem - 2021-01-27

Csalók az MVM Next (korábbi nevén NKM Energia Zrt.) nevében, a gáz- vagy villanyszámlára hivatkozva, félrevezető e-maileket küldenek, és így próbálnak személyes adatokhoz jutni az internethasználóktól - figyelmeztet az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. honlapján.

ITM: új időszámítás kezdődik januártól a jótállásban

Fogyasztóvédelem - 2020-12-30

- A termék árához igazodó, akár kétszer-háromszor hosszabb jótállással, egyértelmű javítási és cserehatáridőkkel, az elektronikus jótállási jegy bevezetésével erősítik a fogyasztók jogait az újévben hatályba lépő szabályváltozások - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium szerdán.

GVH: megtévesztő kampánya miatt 45 millió forintos bírságot kapott DIGI

Fogyasztóvédelem - 2020-12-23

A DIGI a fogyasztókat megtévesztő kampánnyal vezette piacra mobiltelefon-szolgáltatását, többek között valótlanul ígért korlátlan mobilnetet a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) vizsgálata szerint, a hatóság 45 millió forintos bírságot szabott ki a jogsértésért.

Nébih: jogsértéseket tártak fel az ellenőrök egy Vas megyei tejüzemben

Fogyasztóvédelem - 2020-12-22

- Több jogsértésre derült fény a Kemenes-Food Kft. tejtermékeket előállító Vas megyei üzemében, ahol december elején vizsgálódtak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei.

Koronavírus - GVH: tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok kapcsolódnak a járványhoz

Fogyasztóvédelem - 2020-11-30

Magyarország mutathatja be az európai vírushelyzet fogyasztóvédelmi, a járványhoz kötődő tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok visszaszorításának kihívásait a fogyasztóvédelmi hatóságok legnagyobb nemzetközi ernyőszervezetének éves konferenciáján - közölte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) hétfőn.

ITM: megtizedelte a hajszárítókat a fogyasztóvédelmi hajtóvadászat

Fogyasztóvédelem - 2020-11-25

- Monstre termékbiztonsági akcióban ellenőrzött több mint másfélszáz hajszárítót az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) Mechanikai és Villamos Laboratóriuma. A vizsgált 155 termékből tizennyolc nem tudta produkálni az ígért teljesítményt, tizenhárom pedig egyenesen életveszélyes - közölte szerdán a minisztérium.

Több mint 1,5 millió forintra bírságolt oltványkereskedőket a Nébih

Fogyasztóvédelem - 2020-11-23

- A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 10 esetben több mint 1,5 millió forintra bírságolt gyümölcs- és szőlőoltványokkal kereskedő árusokat - olvasható a hivatal honlapján hétfőn megjelentetett közleményben.

A Nébih az elmúlt hetekben 130 árust és majdnem 9400 szaporítóanyagot ellenőrzött a kormányhivatalokkal együttműködve. A kifogások legnagyobb része hiányos jelölésekre, nyomonkövethetőségi, minőségi hibákra vezethető vissza. Csaknem 3 ezer ismeretlen eredetű oltványt meg kellett semmisíteni.

Nem gyerekjáték: az összes ellenőrzött lámpatest és háztartási eszköz veszedelmes

Fogyasztóvédelem - 2020-11-17

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) első alkalommal vizsgálta a gyermekek számára vonzó megjelenésű villamossági termékeket. A laboratóriumi ellenőrzésen átesett tizenhét - cicás, kaktuszos, kisautós, unikornisos - lámpa és párásító mindegyike veszélyesnek bizonyult, további forgalmazásukat ezért megtiltották. Az áramütés, égési és vágási sérülés, fulladás kockázatát hordozó tizenhat árucikket a vásárlóktól is vissza kell hívniuk a kereskedőknek - közölte kedden az ITM.

Az ITM akkreditált Mechanikai és Villamos Laboratóriuma rendszeresen vizsgálja a legkisebbeknek kínált eszközöket a veszélyes termékek kiszűrése, a balesetek megelőzése érdekében. Idén először ellenőrizték célzottan az otthoni felhasználásra, elsősorban gyerekszobákba szánt, többnyire állatokat mintázó, játékfigurás elektromos árucikkeket. A fogyasztóvédelmi hatóság munkatársai kifejezetten veszélyes lámpatesteket, háztartási készülékeket kerestek és találtak a boltok polcain és a webáruházakban. A laborvizsgálatok szerint a tizenhét gyanús termék használata kivétel nélkül kockázatos.

Önkéntes kikapcsolási moratóriumot vállal lakossági ügyfeleinél az E.ON Hungária csoport

Fogyasztóvédelem - 2020-11-16

Az E.ON Hungária csoport nem kapcsolja ki lakossági ügyfeleinél tartós tartozás miatt az áramot az adventi és a karácsonyi időszakban, illetve az újévi napokban, az önkéntes moratórium november 29-től 2021. január 8-ig lesz érvényben

Jogerősen is pert nyert a Gazdasági Versenyhivatal a Kúrián az Auchannal szemben

Fogyasztóvédelem - 2020-11-13

A Kúria mindenben jóváhagyta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) több mint egymilliárd forintos, rekordösszegű bírságot kiszabó határozatát, így jogerőssé vált, hogy az Auchan visszaélt jelentős piaci erejével.


Hetvenmilliós hamis parfümszállítmányt foglaltak le Komáromnál

Fogyasztóvédelem - 2020-11-06

Csaknem 70 millió forint értékben találtak hamis parfümöket egy lengyel teherautóban az M1-es autópálya komáromi szakaszán.A jármű a fuvarlevél szerint kétraklapnyi árut szállított Romániából Brüsszelbe.. Mivel az okmányon nem szerepelt az áru megnevezése, és a sofőr azt mondta, nem tudja, mit visz, a NAV munkatársai átvizsgálták a járművet.

Schanda: egyes cégek nyerészkedni próbáltak a teszteken

Fogyasztóvédelem - 2020-10-30

Október elején országos fogyasztóvédelmi vizsgálat indult, amely azt mutatta ki, hogy egyes cégek nyerészkedni próbáltak a PCR-teszteken - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.

ITM: a fogyasztóvédelem ellenőrzi a PCR-tesztek hatósági árának betartását

Fogyasztóvédelem - 2020-10-06

- A fogyasztóvédelem kiemelt országos akció keretében ellenőrzi, hogy a szolgáltatók valóban a hatóságilag megszabott, legfeljebb 19 500 forintos díjért végzik-e el a koronavírus-fertőzés kimutatására alkalmas PCR-teszteket - idézte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közleményében Schanda Tamás parlamenti államtitkárt.

Felfüggesztette egy budapesti hamburgerező működését a Nébih

Fogyasztóvédelem - 2020-09-30

Azonnali hatállyal felfüggesztette egy fővárosi reggeliző és hamburgerező tevékenységét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szeptemberben a helyszínen tapasztalt, élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő hiányosságok miatt, a bírság megállapítása folyamatban van - közölte a hivatal szerdán.

A versenyhivatal 480 millió forint bírságot szabott ki az ÉkszerTV-re

Fogyasztóvédelem - 2020-09-28

Budapest, 2020. szeptember 28., hétfő (MTI) - A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) tisztességtelennek találta az ÉkszerTV ékszer-értékesítési gyakorlatát, és 480 millió forint bírságot szabott ki a műsort működtető Emporia Style Kft.-re - közölte a hivatal hétfőn.

A versenyhivatal a fogyasztóknak kedvező vállalásokra kötelezte a Szallas.hu-t

Fogyasztóvédelem - 2020-09-22

- Jogsértőnek találta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Szallas.hu működési gyakorlatát, a szálláskereső ugyanis sürgető üzeneteivel pszichés nyomást gyakorolt a fogyasztókra, a versenyhatóság ezért összetett intézkedéscsomagra kötelezte a szolgáltatást működtető vállalkozást.