Jogtudor

Eredmények megjelenítése 1-től 20-ig 2024 találatból.

Vádat emeltek egy féri ellen, aki megölte gyermekkori barátját

Jogtudor - 2023-05-25

Különös kegyetlenséggel, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberöléssel vádolják azt a férfit, aki 2022-ben közös italozás után több késszúrással megölte gyermekkori barátját - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Főügyészség csütörtökön.

A vádirat szerint a 45 éves vádlott és vele egykorú barátja már az általános iskola óta ismerték egymást, majd közös munkahelyen dolgoztak, baráti kapcsolatot ápoltak.

Öt év börtönre ítélték a tanárát megkéselő győri diákot

Jogtudor - 2023-05-23

- Közfeladatot ellátó személy sérelmére elkövetett emberölés kísérlete miatt jogerősen öt év börtön.

Erre ítélte a Győri Ítélőtábla kedden azt a diákot, aki 2019-ben egy győri iskolában tanóra közben többször megszúrta tanárát - tudatta a bíróság szóvivője közleményben.

Jogerős ítélet született a "rezsicsökkentő" rendszer kiépítésével és olcsó repülőjegyekkel csaló férfi ügyében

Jogtudor - 2023-05-20

Négy év hat hónap börtönbüntetést kapott egy férfi, aki több száz embert károsított meg "rezsicsökkentő" ajánlataival és olcsó repülőjegyek ígéretével.

Ezt közölte az ügyben másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszék. Az ítélet szerint a vádlott 2016 és 2017 között Magyarország területén jogtalan haszonszerzési célból internetes hirdetés útján úgynevezett "fűtés- és áramdíj nullázó termékcsomag", "rezsicsökkentő", "energiaoptimalizáló", továbbá "környezetbarát házi energiatermelő" rendszer bérletét ajánlotta fel a megtévesztett sértetteknek.

Európa Tanács: jogtalanul börtönözték be Vlagyimir Kara-Murza orosz ellenzéki aktivistát

Jogtudor - 2023-05-15

Jogtalanul börtönözték be Vlagyimir Kara-Murza orosz ellenzéki aktivistát Oroszországban.

Az ellene felhozott vádak megalapozatlanok, és a kirakatperrel együtt sértik emberi jogait - közölte az Európa Tanács hétfőn.A strasbourgi székhelyű, 46 tagot számláló Európa Tanács nyilatkozatában hangsúlyozta, Vlagyimir Kara-Murza orosz ellenzéki politikus, aki hazájában 25 éves szabadságvesztésre ítéltek hazaárulás és az orosz hadseregről szóló hamis állítások terjesztése címén, és aki a Václav Havelről elnevezett emberi jogi díj kitüntetettje, régóta támogatja az Európa Tanács által védelmezett demokratikus értékeket.

"Az Európa Tanács tiszteletét fejezi ki az aktivista bátorsága előtt, hogy felszólalt Oroszország jelenlegi kormánya és az Ukrajna elleni orosz agresszió ellen egy olyan országban, ahol az ellenzéket a halál hallgattatja el, vagy a bebörtönzés és a száműzetés" - fogalmaztak.

Több mint egymillió dollárt gyűjtöttek az interneten egy gyilkossággal megvádolt korábbi katona jogi védelmére

Jogtudor - 2023-05-14

A gyilkossággal megvádolt volt katona New Yorkban egy fenyegetően viselkedő hajléktalan halálát okozta.

Daniel Perry május elején a New York-i metrón, több másik utas segítségével fojtófogással fékezett meg egy férfit, aki az utasokat bántalmazással és gyilkossággal fenyegette. A hajléktalan férfi ezután életét vesztette.

A Gazdasági Versenyhivatal több mint 210 millió forintra bírságolt öt jogkezelőt

Jogtudor - 2023-05-05

Öt hazai jogkezelő összesen több 210 millió forintos bírságot kapott a Gazdasági Versenyhivataltól (GVH), mert nem megfelelően teljesítették az üreshordozói díjak megállapításáról szóló vállalásaikat.

A GVH pénteki közleménye szerint a nemzeti versenyhatóság 2016 végén írta elő az öt hazai közös jogkezelő szervezetnek - Artisjus, Előadóművészi Jogvédő Iroda (EJI), Filmjus, Hungart Egyesület, MAHASZ -, hogy az üreshordozói díjak, például a mobiltelefonok, memóriakártyák, merevlemezek és minden egyéb érintett termék árába beépülő jogdíjátalány meghatározásakor használjanak a korábbinál pontosabb módszertant.

Europol: sokakat előállítottak illegális műkincs-kereskedelem miatt, és számos műkincs nyomára leltek Európában

Jogtudor - 2023-05-04

- Hatvan embert előállítottak illegális műkincs-kereskedelem gyanújával.

A 14 európai ország bevonásával végzett nemzetközi művelet során a hatóságok több mint 11 ezer lopott műkincs nyomára leltek - tájékoztatott az Európai Unió hágai székhelyű rendőrségi együttműködési szervezete, az Europol csütörtökön.

Ukrajnai háború - Az EU jogszabályt javasol az uniós védelmi ipar lőszergyártási kapacitásainak növelésére

Jogtudor - 2023-05-03

Az Európai Bizottság jogszabályt javasol az európai védelmi ipar lőszergyártási kapacitásainak növelésére, annak érdekében, hogy az uniós készleteket gyorsabban lehessen feltölteni és a muníciót Ukrajnába szállítani - közölte szerdán a brüsszeli testület

Jogvédők szerint Kína több ezer állampolgárt és külföldit sújt kiutazási tilalommal

Jogtudor - 2023-05-02

A pekingi kormány kínai állampolgárok és külföldiek ezreinek tiltja meg Kína elhagyását.

Ezt jelentette a The Guardian című brit napilap kedden a többi között a Safeguard Defenders nevű, spanyolországi székhelyű jogvédő csoport jelentésére hivatkozva.

Az elsősorban a 2016 és 2022 közötti időszakra vonatkozó jelentésében a csoport kiemeli, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök 2012-es beiktatása óta a pekingi kormányzat "jogilag is megágyazott a tilalmaknak".

- Nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés vádlottjait ítélték el pénteken.

Jogtudor - 2023-04-28

A Budapest Környéki Törvényszék közleményében azt írta, hogy 2019 szilveszterének éjszakája torkollott tragédiába. A vádlottak bántalmazták és kirabolták a sértettet, majd végeztek vele.

Hivatali vesztegetés miatt jogerősen négy év szabadságvesztést kapott egy börtönben lévő férfi

Jogtudor - 2023-04-21

Egy fogvatartottat, a sopronkőhidai börtönben tiltott szerhez szeretett volna jutni. Azért pénz ígért egy körletfelügyelőnek - tudatta a Győri Fellebbviteli Főügyészség pénteken.

A döntéssel a táblabíróság az ügyészi indítvánnyal egyetértve helybenhagyta az első fokon eljáró Győri Törvényszék határozatát.

Jogerősen tizenhárom év börtönre ítélték azt a nőt, aki megölte az élettársát Bécsben

Jogtudor - 2023-04-19

- Jogerősen 13 év börtönbüntetéssel sújtotta a Szegedi Ítélőtábla szerdán azt a nőt, aki 2019-ben több késszúrással megölte az élettársát Bécsben.

Majd a holttestet feldarabolta, a maradványokat bőröndökben Magyarországra hozta és elrejtette. A táblabíróság döntésével enyhítette a vádlottra első fokon kiszabott 17 év fegyházbüntetést.

Börtönbüntetést kért az ügyészség a házastársát és gyermekeit megölni szándékozó Fejér vármegyei férfira

Jogtudor - 2023-04-17

A Fejér Vármegyei Főügyészség emberölés bűntettének kísérlete és további bűncselekmények miatt vádat emelt és szabadságvesztés büntetés kiszabását kérte arra a férfira, aki tavaly októberben a házastársát és két gyermekét akarta megölni.

Az ügyészség ezen felül közügyektől eltiltást, a feltételes szabadságra bocsátás kizárását, a férfi letartóztatásának fenntartását, továbbá a szülői felügyeleti jog megszüntetését indítványozta.

A holland kormány engedélyezi az eutanázia végrehajtását 12 év alatti halálos betegeken is

Jogtudor - 2023-04-15

A holland kormány hozzájárult az eutanázia végrehajtásához 12 év alatti, elviselhetetlen fájdalommal küszködő, halálos betegségben szenvedő gyermekeken is - írta szombaton a Dutchnews hírportál.

Értékhatár nélkül maradt a román büntetőjogban a hivatali visszaélés

Jogtudor - 2023-04-05

Értékhatár nélkül maradt a román büntető törvénykönyvben (Btk.) a hivatali visszaélés meghatározása.

A képviselőház szerdán, a Btk. módosítása során eltörölte a szenátus által bevezetett, sok vitát kiváltó küszöbértéket.


LMP: propaganda helyett valós cselekvést a gyermekvédelemben!

Jogtudor - 2023-04-02

- Propaganda helyett valós cselekvést kér az LMP a gyermekvédelemben - mondta az ellenzéki párt népjóléti és családügyi szakszóvivője vasárnap Budapesten, online is közvetített sajtótájékoztatóján.

Újabb vádemelés a termékbemutatókon elkövetett csalássorozat miatt

Jogtudor - 2023-03-29

- A Budapesti IX. Kerületi Ügyészség újabb vádiratot nyújtott be az egészségügyi vizsgálatokat színlelő és "gyógyító" csodatermékeket üzletszerűen értékesítők ellen - közölte a Fővárosi Főügyészség szerdán.

Kiszolgáltatott embereket kényszerítettek munkára, vádat emeltek ellenük

Jogtudor - 2023-03-27

- A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Főügyészség vádat emelt két férfi és egy nő ellen, akik egy borsodi kistelepülésen élő férfit és egy hatfős családot több éven keresztül nehéz fizikai munkára bírtak rá.

Vádat emeltek a polgárdi nyugdíjas tanítónőt agyonverő férfival szemben

Jogtudor - 2023-03-23

- A Fejér Vármegyei Főügyészség különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette miatt vádat emelt egy férfival szemben, aki tavaly júliusban egy nyugdíjas tanítónőt agyonvert Polgárdiban.

Drogterjesztő banda ellen emelt vádat az ügyészség

Jogtudor - 2023-03-21

A Fővárosi Főügyészség vádat emelt egy drogterjesztő banda öt tagjával szemben, akik kokainnal és marihuánával kereskedtek egy erzsébetvárosi szórakozóhelyen.

A Fővárosi Főügyészség kedden azt közölte, hogy a vádirat szerint négy nigériai, valamint egy magyar-horvát állampolgárságú férfi legkésőbb 2020 júniusától kezdve egymással együttműködve kábítószert értékesített Budapesten.

A vádlottak a beszerzett drogot az egyik nigériai férfi által üzemeltetett, VII. kerületi szórakozóhely alagsorában, valamint egy annak közelében lévő bérelt lakásban tárolták. A bárt üzemeltető vádlott a vevőket - mobiltelefonos alkalmazáson történő előzetes egyeztetés után - a szórakozóhelyen szolgálta ki.

Megjegyezték, hogy a vádlottak - a közös üzlet mellett - valamennyien önállóan is értékesítettek kábítószert vagy a bárban vagy az ahhoz közeli lakásban, illetve belvárosi kerületekben.

A nyomozók összehangolt akcióban mind az öt férfit 2020. szeptember 15-én fogták el; a szórakozóhelyen, illetve tartózkodási helyükön mintegy 100 gramm kokaint, több mint 2 kilogramm marihuánát, továbbá több millió forintot foglaltak le.