Jogtudor

Eredmények megjelenítése 21-től 40-ig 1506 találatból.

Halálos gázolót ítéltek el Tatabányán

Jogtudor - 2019-06-17

Előkészítő ülésen egy év tíz hónap fogházbüntetésre ítélt a Tatabányai Járásbíróság első fokon hétfőn egy 19 éves férfit, aki zebrán gázolt halálra egy gyalogost - közölte a Tatabányai Törvényszék sajtóreferense.

Prisztás-gyilkosság - Beismerő vallomást tett Jozef Rohác

Jogtudor - 2019-06-15

- Beismerte Prisztás József meggyilkolását Jozef Rohác a Fővárosi Törvényszéken perújítás keretében megtartott pénteki tárgyaláson. A szlovák férfi a szegedi Csillag börtönből videotechnika segítségével tett vallomást.

Rohac arról beszélt, hogy a megbízást az ukrán maffiától kapta, a dunaszerdahelyi bűnözői csoport közvetítésével, és a gyilkosságot 15 ezer márkáért hajtotta végre.

Szerinte a vallomását támasztja alá, hogy csak az elkövető, vagyis ő tudhatja, hogy a nyomozók nem találtak töltényhüvelyt a helyszínen. A hüvely ugyanis abban a nejlonszatyorban maradt, amellyel "álcázta" a hangtompítós pisztolyt.

Új uniós szabályok léptek életbe: a büntetőeljárások során mindenkit egyenlően kell kezelni

Jogtudor - 2019-06-11

- Életbe lépett annak az európai uniós jogszabálycsomagnak az utolsó eleme is, amely lehetővé teszi, hogy a büntetőeljárások során uniószerte tiszteletben tartsák a lakosság tisztességes és egyenlő bánásmódhoz fűződő alapvető jogait, és minden EU-tagállamban hasonlóan alkalmazzák azokat - közölte az Európai Bizottság kedden.

Az eljárási jogokat EU-szerte garantáló hat uniós irányelv közül utolsóként a gyermekekre vonatkozó különleges biztosítékokról szóló, tisztességes és egyenlő bánásmódhoz fűződő alapvető jogot rögzítő direktíva lépett hatályba.

Hat és fél év börtönre ítélték nem jogerősen a Bróker Józsiként ismerté vált csalót

Jogtudor - 2019-06-07

- A Szolnoki Járásbíróság csalás miatt elítélte a Bróker Józsi néven ismerté vált csaló férfit, a nem jogerős ítélet szerint 6 év 6 hónap börtönbüntetést kapott.

Uniós bíróság: az illetékes magyar bíróság feladata annak megállapítása, hogy a szerződés megfelel-e az uniós előírásoknak

Jogtudor - 2019-06-05

A Budai Központi Kerületi Bíróságnak kell döntenie arról, hogy a devizahiteles szerződésekben az érintett pénzintézetek, megfelelve a vonatkozó uniós irányelvnek, világosan és érthetően fogalmazták-e meg a folyósítási árfolyamot rögzítő feltételeket - közölte döntését az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága szerdán.

Iohannis: a választói akaratnak alkotmánymódosítással kell érvényt szerezni -

Jogtudor - 2019-06-04

A romániai igazságügyi népszavazáson kifejezett választói akaratnak mielőbb érvényt kell szerezni, ehhez pedig alkotmánymódosításra van szükség - jelentette ki kedden Klaus Iohannis román államfő, aki ennek érdekében konzultációsorozatot kezdett a parlamenti pártokkal.

Öt szegedi kábítószer-kereskedő letartóztatását rendelte el a bíróság

Jogtudor - 2019-06-03

A Szegedi Járásbíróság elrendelte annak az öt férfinak a letartóztatását, akiket bűnszervezetben, jelentős mennyiségű kábítószer kereskedelmének bűntette megalapozott gyanúja miatt pénteken vett őrizetbe a rendőrség.

- Brexit - Bíróság elé idézik Boris Johnsont az EU-népszavazási kampányban tett kijelentései miatt

Jogtudor - 2019-05-29

Bíróság elé kell állnia Boris Johnson volt brit külügyminiszternek, a keményvonalas Brexit-tábor zászlóvivőjének, Theresa May távozó miniszterelnök egyik utódjelöltjének a brit EU-tagságról rendezett népszavazás kampányában tett kijelentéseiért.

Hány nap szabadság jár?

Jogtudor - 2019-05-25

A Munka Törvénykönyve szövegezése szerint a szabadságot a munkáltató adja ki, tehát jogi értelemben nem beszélhetünk a szabadság „kivételéről”. A szabadság kiadása előtt a munkavállalót meg kell hallgatni, és a szabadság kiadásának időpontját a munkavállalóval legkésőbb a szabadság kezdete előtt tizenöt nappal közölni kell.

A munkavállaló évente hét munkanap szabadsággal rendelkezhet szabadon, amelyet legfeljebb két részletben vehet ki. A munkavállaló az erre vonatkozó igényét tizenöt nappal korábban köteles bejelenteni a felettesének, ám ettől a szabálytól közös megegyezés alapján eltérhetnek. Megjegyzendő, hogy a munkaviszony első három hónapjában a munkavállaló nem rendelkezhet szabadon a szabadságával.

Életfogytiglanra ítélték a zárkatársukat megölő rabokat

Jogtudor - 2019-05-23

Életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélt a Szombathelyi Törvényszék csütörtökön első fokon, nem jogerősen három férfit, aki módszeresen megkínozta, megalázta, majd megölte zárkatársát 2017-ben a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben.

Életbe lépett a dohánytermékek tiltott kereskedelmének felszámolását célzó uniós jogszabály

Jogtudor - 2019-05-20

- Új uniós nyomonkövetési rendszer lépett életbe hétfőn, amely az egyes árukon elhelyezett egyedi azonosító segítségével ismeri fel a nem törvényes úton előállított, vagy az ellátási láncba jogszerűtlenül bekerült dohánytermékek unión belüli mozgását - közölte az Európai Bizottság.

Milliárdos költségvetési csalás miatt indult eljárás egy édességgel kereskedő csoport tagjai ellen

Jogtudor - 2019-05-16

Milliárdos költségvetési csalás miatt indult eljárás egy édességgel, cukorral és zöldséggel kereskedő csoport tagjai ellen, az ügyészség tíz ember letartoztatását kezdeményezte.

Az uniós menekültkvótákkal kapcsolatos jogsértési eljárásról tárgyalt az Európai Bíróság

Jogtudor - 2019-05-15

Az uniós menekültkvótákról szóló, kötelező jellegű határozat végre nem hajtása miatt Csehországgal, Lengyelországgal és Magyarországgal szemben megindított kötelezettségszegési eljárásokról tárgyalt szerdán az Európai Bíróság. A luxembourgi meghallgatás az Európai Bizottság álláspontjának ismertetésével kezdődött, amely szerint elfogadhatatlanok a tagállamok kormányainak jogi érvei.

A brüsszeli testületet képviselő Zuzana Maluskova perbeszédében kiemelte, hogy a precedens nélküli migrációs válsághelyzetre reagálva az uniós belügyminiszterek által létrehozott szolidaritási mechanizmus jogszerűségét már korábban megállapították, az nem vita tárgya.

Milliárdos költségvetési csalás ügyében emeltek vádat egy bűnszervezet ellen

Jogtudor - 2019-05-13

Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt emeltek vádat 23 emberrel, köztük egy bűnszervezet 14 tagjával szemben, akik az áfa megfizetése nélkül kávé, cukor, csokoládé és energiaital kereskedelmével foglalkoztak.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség közleménye szerint a bűnszervezet tagjai számos, az ország különböző településein székhellyel rendelkező gazdasági társaságot felhasználva, jellemzően Szlovákiából, Csehországból, Romániából és Lengyelországból származó termékekkel kereskedtek.

Vádat emeltek egy nőket prostitúcióra kényszerítő svájci-magyar bűnszervezet tagjai ellen

Jogtudor - 2019-05-10

Nőket prostitúcióra kényszerítő svájci-magyar bűnszervezet három tagja ellen emelt vádat a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség.

Adócsaló zöldségkereskedő-hálózatot leplezett le a NAV

Jogtudor - 2019-05-09

Több mint hatszázmilliós kárt okozott a költségvetésnek egy zöldségkereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet, amelyet a napokban számolt fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) - közölte a szervezet Közép-dunántúli Bűnügyi Igazgatóságának sajtóreferense csütörtökön.

Megölte az édesanyját – legkorábban 25 év múlva szabadulhat

Jogtudor - 2019-05-08

Az első fokon eljárt Miskolci Törvényszék 2018 decemberében S. I. vádlottat emberölés bűntette miatt életfogytig tartó fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. A vádlott legkorábban 25 év múlva bocsátható feltételes szabadságra. Az ítélet ellen a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott évek óta haragos viszonyban volt a vele egy háztartásban élő, 80 éves édesanyjával. 2017 júliusában, amikor az ittas állapotban lévő vádlott hazaért, az édesanyja a családi ház mögötti nyári konyha teraszán, a fotelban ült.

Hamisan vádolt rendőröket, három év fegyházra ítélték

Jogtudor - 2019-05-07

Fegyházra ítélt a Debreceni Törvényszék kedden jogerősen egy férfit, aki kényszervallatással és közokirat-hamisítással vádolta az őt egy korábbi büntetőügyben kihallgató két rendőrt - tudatta Dobó Dénes, a törvényszék sajtóreferense. A férfi az előző ügyben hozott ítélet miatt szabadságvesztés büntetését tölti.

Ombudsman: össze kell hangolni a parkolás szabályait tartalmazó jogszabályokat

Jogtudor - 2019-05-07

Az alapvető jogok biztosa a parkolás szabályait is tartalmazó jogszabályok összehangolását javasolja, mert szerinte nem egyértelmű, hogy mikor lehet kerékbilincset alkalmazni és mikor nem.Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala közleményében azt írta, Székely László a vizsgálatot egy panaszbeadvány miatt indította

OBH: 162 bíró jelentkezett át a közigazgatási bíróságokra

Jogtudor - 2019-05-03

Országszerte 162 bíró jelentkezett át a jövőre megalakuló közigazgatási bíróságokra - tudatta az Országos Bírósági Hivatal (OBH) közleményben pénteken.