Jogtudor

Eredmények megjelenítése 21-től 40-ig 1606 találatból.

Az amerikai képviselőház törvényjavaslatot fogadott el az ízesített e-cigaretták árusítási tilalmáról

Jogtudor - 2020-03-03

Az amerikai képviselőház hétfőn 213:195 arányban törvényjavaslatot fogadott el az ízesített e-cigaretták árusítási tilalmáról.

A törvényjavaslat nem csupán az ízesített elektronikus cigaretták, hanem más ízesített dohányipari termékek, köztük a mentolos cigaretták forgalmazását is betiltja. Egyben új jövedéki adót vet ki a nikotinra.

OGY - Felfüggesztették a börtönzsúfoltsági kártalanítások kifizetését

Jogtudor - 2020-02-25

Június 15-ig nem fizethető ki börtönzsúfoltság miatt megítélt kártalanítás - döntött kedden az Országgyűlés.

A parlament 139 igen, két nem szavazattal és négy tartózkodás mellett fogadta el a Varga Judit igazságügyi miniszter által beterjesztett, a börtönzsúfoltsági kártalanításokkal kapcsolatos visszaélések megszüntetése érdekében szükséges haladéktalan intézkedésekről szóló törvényt.

Tábornokok vesztegetési pere - Két tábornokot jogerősen letöltendő börtönre ítéltek

Jogtudor - 2020-02-24

Két tábornokot minősített vesztegetés miatt jogerősen három, illetve két év börtönnel és 27 millió, illetve 50 millió forint vagyonelkobzással sújtott a Fővárosi Ítélőtábla hétfőn kihirdetett másodfokú határozatában.

A 17 vádlott közül már korábban, első fokon kettő felfüggesztett szabadságvesztés büntetése jogerőre emelkedett, további hat hétfőn kapott jogerősen felfüggesztettet. Ugyanakkor több vádlottat felmentettek, köztük Fapál Lászlót, a Honvédelmi Minisztérium volt közigazgatási államtitkárát, akinek a felmentése jogerős.

Fenyő-gyilkosság - Bírói, ügyészi kérdésekkel folytatódott Gyárfás Tamás büntetőpere

Jogtudor - 2020-02-20

Bírói, ügyészi kérdésekkel folytatódott Gyárfás Tamás médiavállalkozó, sportvezető, a Fenyő-gyilkosság elsőrendű vádlottjának büntetőpere csütörtökön a Fővárosi Törvényszéken.

Fenyő János médiavállalkozót 1998-ban ölte meg Budapesten Jozef Rohác, aki emiatt jogerős szabadságvesztését tölti. Az ügyészség a mostani eljárásban azzal vádolja Gyárfás Tamást, hogy ő bízta meg az azóta már más ügyekben jogerősen elítélt Portik Tamást és Tasnádi Pétert Fenyő János megölésével. A vád szerint Portik Tamás meg is szervezte a gyilkosságot, ő bérelte fel Jozef Rohácot.

Alkotmányellenes Romániában az a rendelet, amely a telefonos feltöltőkártyák vásárlását a személyes adatok megadásához kötötte

Jogtudor - 2020-02-18

Alkotmányellenesnek nyilvánította kedden a román alkotmánybíróság azt a sürgősségi kormányrendeletet, amely a személyes adatok megadására kötelezte volna azokat, akik mobiltelefonos felöltőkártyát akartak vásárolni.

A döntést egyhangúlag hozta meg a taláros testület. A rendeletet az októberben megbuktatott, Viorica Dancila szociáldemokrata miniszterelnök vezette kormány fogadta el, és tavaly szeptemberben jelent meg a román közlönyben.

Az Ab-hez fordul a PSZ az új szakképzési törvény miatt

Jogtudor - 2020-02-13

Az Alkotmánybírósághoz (Ab) fordul a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) az új szakképzési törvény miatt, egyéni érdeksérelem okán, a szakképzésben dolgozók jogainak védelmében.

Szabó Zsuzsa, az érdekképviselet elnöke csütörtökön, budapesti sajtótájékoztatón azt mondta: kifogásolják, hogy a szakképzésben foglalkoztatottak - egyeztetés nélkül - elveszítik közalkalmazotti státuszukat, a munka törvénykönyvének hatálya alá kerülnek, jogorvoslati lehetőség nélkül.

A PSZ azt kéri, hogy az Ab visszamenőleges hatállyal, január elsejétől semmisítse meg a kifogásolt rendelkezéseket - ismertette Szabó Zsuzsa.

Drogkereskedőt fogtak el a rendőrök Óbudán

Jogtudor - 2020-02-12

Majdnem kétkilónyi kábítószergyanús anyagot találtak a rendőrök egy drogkereskedőnél Óbudán - közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szerdán a police.hu honlapon.

Tíz százalékkal több fizetési meghagyásos eljárás indult tavaly

Jogtudor - 2020-02-11

Tíz százalékkal több, 527 ezer fizetési meghagyásos eljárás indult tavaly az egy évvel korábbihoz képest, az adósok 90 százaléka nem vitatta a tartozását - derül ki a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) adataiból.

A szervezet szerint a tavaly indított fizetési meghagyás kibocsátása iránti kérelmek túlnyomó többségét követeléskezelők, közszolgáltatást végző társaságok - tömegközlekedési és közműcégek, valamint mobilszolgáltatók - kezdeményezték

Vádat emeltek egy volt ügyész és egykori pénzügyőrök ellen korrupció miatt

Jogtudor - 2020-02-06

Bűnszervezetben, az előnyért hivatali kötelességét megszegve, üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása és más bűncselekmények miatt nyújtott be vádiratot a Központi Nyomozó Főügyészség 14 ember - köztük egy volt ügyész és három egykori pénzügyőr - ellen a Debreceni Törvényszékre - közölte a főügyészség vezetője csütörtökön.

Rendőrség: négy diák ellen indult eljárás a nagykátai középiskolában történtek miatt

Jogtudor - 2020-02-05

Négy diák ellen indított eljárást a Nagykátai Rendőrkapitányság, amiért részt vettek az egyik középiskola tanárjának megfenyegetésében. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szerdán a honlapján emlékeztetett arra, hogy néhány nappal ezelőtt került fel az a videofelvétel az internetre, amelynek alapján február 1-jén megindult a nyomozás.

Balla Irma-gyilkosság - Jogerősen tizenöt év fegyházra ítélték az emberöléssel vádolt férfit

Jogtudor - 2020-02-03

Jogerősen tizenöt év fegyházbüntetésre ítélte a Balla Irma debreceni fideszes önkormányzati képviselő meggyilkolásával vádolt férfit hétfőn a Debreceni Ítélőtábla - közölte a táblabíróság szóvivője.

Fórizs Ildikó elmondta: a tábla jóváhagyta a Nyíregyházi Törvényszék elsőfokú ítéletét, de nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés helyett nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntettének kísérletében találta bűnösnek D. Lajost.

A vádlott feltételesen sem bocsátható szabadlábra.

Bűnszövetségben elkövetett kábítószer-kereskedelem miatt fogtak el hat férfit

Jogtudor - 2020-01-31

- Bűnszövetségben elkövetett kábítószer-kereskedelem megalapozott gyanúja miatt kedden, összehangolt akcióban elfogtak hat férfit Budapesten és Pest megyében - közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) pénteken a police.hu oldalon.

Mol-INA-ügy - A zágrábi bíróság hatályon kívül helyezte Hernádi Zsolt vizsgálati fogságára vonatkozó, korábbi döntését

Jogtudor - 2020-01-29

A Zágráb megyei bíróság szerdán hatályon kívül helyezte Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója vizsgálati fogságára vonatkozó, 2018-as döntését - írta a helyi sajtó.

Amennyiben ez az ítélet jogerőre emelkedik, Hernádi Zsolt ellen visszavonják az európai elfogató parancsot, és lekerül az Interpolt körözési listájáról is - írta a Jutarnji List című horvát napilap.

Huszonkét év fegyházbüntetésre ítélték az élettársát megfojtó férfit

Jogtudor - 2020-01-28

Húszról huszonkét év fegyházra súlyosította a Debreceni Ítélőtábla kedden annak a férfinek a büntetését, aki 2018 nyarán eltávozása alatt ölte meg barátnőjét - közölte a táblabíróság szóvivője.

Jogerősen hét év tíz hónapra ítéltek egy montenegrói kábítószercsempészt

Jogtudor - 2020-01-28

- Jogerősen hét év tíz hónap börtönbüntetéssel sújtott kedden a Szegedi Ítélőtábla egy montenegrói nőt, aki több mint 29 kiló marihuánát próbált Magyarországon keresztül Pozsonyba csempészni 2017-ben.

A Szegedi Törvényszék bírái elfogultságot jelentettek be a Human Operator Zrt. ügyében

Jogtudor - 2020-01-27

A Szegedi Törvényszék valamennyi büntető ügyszakos bírája elfogultságot jelentett be a Human Operator Zrt. ügyében. Az ügy iratait az eljáró bíróság kijelölése érdekében megküldték a Szegedi Ítélőtáblának.

A Czeglédy Csaba vezette Human Operator Zrt.-hez kapcsolódó bűnszervezet ügyében februárban emeltek vádat különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt 21 terhelttel szemben

A Nemzetközi Bíróság a rohingják védelmét szolgáló intézkedésekre kötelezte Mianmart

Jogtudor - 2020-01-23

- A hágai székhelyű Nemzetközi Bíróság csütörtökön kihirdetett döntésével arra kötelezte Mianmar vezetését, hogy tegyen azonnal hatékony intézkedéseket az országban kisebbséget alkotó rohingják védelmében, akadályozzon meg minden olyan cselekedetet, amely népirtáshoz vezethet.

Ügyészség: jogerős ítélet született egy OLAF-ajánlásra indult büntetőügyben

Jogtudor - 2020-01-21

Jogerős ítélet született egy olyan ügyben, amelyet az európai csalás elleni hivatal (OLAF) ajánlása alapján indítottak. A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség szerint a vádlottak egy orvostechnikai eszközöket forgalmazó cég résztulajdonosaiként 2008-ban az Európai Unió és Magyarország költségvetése által társfinanszírozott fejlesztési kerethez pályázatot nyújtottak be, mert egy régiós orvosdiagnosztikai központot akartak létrehozni.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága a Magyar Kétfarkú Kutya Párt javára döntött a párt mobilalkalmazása ügyében

Jogtudor - 2020-01-20

- A Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) javára döntött jogerős, másodfokú ítéletében a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) hétfőn a párt "Szavazz érvénytelenül!" mobilalkalmazása ügyében, amely miatt a testület elsőfokú ítélete szerint jogsértő módon szabtak ki pénzbírságot a magyar hatóságok.

Tényleges életfogytiglanra ítélték a zsámboki gyilkost

Jogtudor - 2020-01-17

Tényleges életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélte a Budapest Környéki Törvényszék pénteken, első fokon azt a férfit, aki 2017 őszén megerőszakolt, majd megölt egy idős asszonyt a Pest megyei Zsámbokon. Az ügyben bűnpártolás miatt a gyilkos fiatalkorú ismerősét is elítéltek.