Jogtudor

Eredmények megjelenítése 21-től 40-ig 1732 találatból.

Élete végéig fegyházban marad a taxisra késsel támadó férfi

Jogtudor - 2020-12-04

A Fővárosi Ítélőtábla helybenhagyta az elsőfokú ítéletet, így élete végéig fegyházban marad az a férfi, aki késsel egy taxisofőrre támadt 2018 tavaszán Budapesten.

Életfogytig tartó fegyházbüntetést kapott a tapétavágós gyilkos első fokon

Jogtudor - 2020-12-01

- Elsőfokú, nem jogerős ítéletében életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte a bíróság azt a férfit, aki egy tapétavágóval vágta el ismerőse torkát - közölte a Fővárosi Főügyészség kedden.
.

Elítélték a Balatonnál drogot terjesztő bűnmegelőzési egyesület vezetőjét és társait

Jogtudor - 2020-11-30

- Elítélte a Balaton déli partján éveken át kábítószert terjesztő, bűnmegelőzésre alakult egyesület vezetőjét és társait a Kaposvári Törvényszék.

Az elsőfokú, nem jogerős határozat szerint a bíróság kábítószer-kereskedelem bűntette és más bűncselekmények miatt három év börtönbüntetést és pénzbírságot szabott ki az egyesületi vezetőre.

Fenntartotta a Kúria a Mal Zrt. három egykori vezetőjének jogerős ítéletét

Jogtudor - 2020-11-27

Fenntartotta a Győri Ítélőtábla tavaly kiszabott jogerős ítéletének hatályát a vörösiszap-katasztrófa miatt indult büntetőügyben a Kúria pénteken nyilvánosan kihirdetett döntésével.

Balla Irma-gyilkosság - Perújító nyomozást rendelt el a bíróság

Jogtudor - 2020-11-25

- A Balla Irma-gyilkosság ügyében - D. L. elítélt beadványára tekintettel - perújítási nyomozást rendeltek el, mert "olyan körülményt, eddig nem ismert bizonyítékot prezentált az elítélt, amit eddig nem vizsgált a bíróság".

Koronavírus - Az EP a belső határellenőrzések nélkül működő schengeni térség visszaállítását sürgeti

Jogtudor - 2020-11-24

A belső határellenőrzések nélkül működő schengeni térséghez való gyors és teljes körű visszatérést sürgette brüsszeli plenáris ülésén elfogadott állásfoglalásában az Európai Parlament (EP), leszögezve, hogy az övezetben a koronavírus-járvány idején is csak kivételes esetben lehet korlátozni a mozgás szabadságát - tájékoztatott az uniós parlament kedden.

Az Európai Bizottság jelentős összeggel támogatja az oknyomozó újságírást és a médiaszabadságot nemzetközi programokban

Jogtudor - 2020-11-20

Az Európai Bizottság 3,9 millió eurós pályázati felhívást tett közzé pénteken a "határokon átnyúló oknyomozó újságírás" támogatására, valamint a médiaszabadság megsértésével kapcsolatos esetek feltérképezésére.

Uniós bíróság: nem tiltható meg a kenderből készített kannabidiol tagállamok közötti forgalmazása

Jogtudor - 2020-11-19

Nem tiltható meg a jogszerűen termesztett, az elektromos cigarettapatronok töltésére készített kannabidiol (CBD) uniós tagállamok közötti forgalmazása, ha azt a kendernövény egészéből, és nem csak rostjaiból és magjaiból vonták ki - közölte döntését az Európai Unió Bírósága csütörtökön.

Börtönre ítélték Ivo Sanader volt horvát kormányfőt a Fimi Mediához kapcsolódó korrupciós ügyben

Jogtudor - 2020-11-13

Nem jogerősen nyolc év börtönre ítélte egy horvát bíróság Ivo Sanader volt kormányfőt a Fimi Mediához kapcsolódó korrupciós ügyben, az előzetes letartóztatás ideje beleszámít a kiszabott szabadságvesztés-büntetésbe - közölte az N1 horvát hírcsatorna pénteken.

SZFE - A Fővárosi Ítélőtábla új eljárást rendelt el a dolgozók sztrájkja ügyében

Jogtudor - 2020-11-11

- A Fővárosi Ítélőtábla másodfokú határozatában új eljárásra utasította a Színház- és Filmművészeti Egyetem dolgozói sztrájkja ügyében a Fővárosi Törvényszéket - közölte az SZFE vezetése szerdán az egyetem honlapján.

Hajduhadházi emberölés-14 év az elsőrendű vádlottnak

Jogtudor - 2020-11-10

Az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás szerint a fiatalok rendszeresen jártak a sértetthez, akiről Hajdúhadházon köztudomású volt, hogy otthonában nagyobb mennyiségű élelmiszert, édességet és cigarettát tart, amit egy kis haszonnal tovább értékesített. I. és II.r. vádlott 2019 májusában megbeszélték, hogy kicsalják a férfit a házából, majd leütik őt és édességet, pénzt lopnak tőle. A sértett feleségéről tudták, hogy mozgáskorlátozott, őt nem akarták bántani.

A két fiú elindult a sértetthez, ahová teleszkópos vasrudat, maszkot és kesztyűket is vittek. Ezeket elrejtették, majd elmentek a játszótérre és várták, hogy besötétedjen. Este egyikük vásárlási szándékkal becsengetett a sértetthez, míg társa ezalatt az idő alatt beugrott a kerítésen. Az idős férfi a csengetésre kiment a kapuhoz, a ház oldalánál megbújó fiú pedig amikor a sértettet meglátta, egy vasrúddal fejbe vágta.

Amerikai elnökválasztás - El kell különíteni a késve érkezett szavazatokat Pennsylvaniában

Jogtudor - 2020-11-07

- Az amerikai szövetségi legfelsőbb bíróság egyik bírája elrendelte, hogy Pennsylvania államban különítsék el a késve érkezett levélszavazatokat a többi vokstól.

A konzervatív Samuel Alito bíró elutasította azt a keresetet, amelyben a pennsylvaniai republikánusok azt kérték, hogy a késve érkezett szavazatokat egyáltalán ne vegyék figyelembe a voksok összesítésekor. Elrendelte ugyanakkor, hogy a választás napján este nyolc óra után beérkezett voksokat különítsék el, és tegyék félre. A bíró nem döntött arról, hogy mi lesz ezekkel a szavazócédulákkal a későbbiekben.

Hat és fél év fegyházra ítéltek egy drogkereskedőt Szekszárdon

Jogtudor - 2020-11-06

Hat és fél év fegyházbüntetésre ítélt a Szekszárdi Törvényszék nem jogerősen egy bonyhádi férfit kábítószer-kereskedelem és bódult állapotban elkövetett járművezetés miatt

Koronavírus - Megjelentek a további védelmi intézkedésekről szóló részletszabályok

Jogtudor - 2020-11-04

A koronavírus-járvány miatt a kormány döntésének megfelelően szerdától életbe lépett a rendkívüli jogrend. Megjelentek a Magyar Közlönyben a veszélyhelyzet kihirdetéséről és a veszélyhelyzet idején alkalmazandó további védelmi intézkedésekről szóló kormányrendeletek.

A kormány a koronavírus-világjárvány következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében Magyarország egész területére veszélyhelyzetet hirdetett ki.

A koronavírus-világjárvány következményeinek elhárításáért felelős kormánytagként a miniszterelnököt jelölte ki a kormány, és rögzítették azt is, hogy a kormány a veszélyhelyzet fennállásának szükségességét folyamatosan felülvizsgálja. A veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló kormányrendelet november 4-én, szerdán lépett hatályba

Öt év börtönbüntetést kapott egy férfi, aki drog hatása alatt halálos balesetet okozott

Jogtudor - 2020-11-02

Halált okozó, bódult állapotban elkövetett járművezetés bűntette miatt, mint visszaesőt, öt év börtönbüntetésre és nyolc év járművezetéstől eltiltásra ítélt első fokon a Győri Járásbíróság egy férfit, aki tavaly februárban balesetet okozott és két utasa meghalt.

Ismét a kata feltételeinek módosítását kérik vállalkozói érdekképviseletek

Jogtudor - 2020-10-30

Nagy Elek, a BKIK elnöke levélben kérte Parragh Lászlót, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnökét: járjon el az MKIK alapszabálya szerint és hívja össze a szervezet elnökségét, hogy határozatot hozzanak a kata szabályozásának ügyében.

Az országos kamara alapszabálya ugyanis előírja, hogy elnökségi állásfoglalás szükséges, ha a kamara a gazdaság egészét, vagy a vállalkozók széles körét érintő jelentős ügyben alakít ki véleményt.

Parragh László MKIK elnök ezzel szemben nem kérte az elnökség állásfoglalását javaslata benyújtásakor, ezzel pedig megsértette az alapszabályt, amivel súlyosan csorbítja a kamarai rendszer hitelességét - írták.

A BKIK ugyanakkor az MKIK elnökségi döntésének hiányában is javasolja a kata szabályok újragondolását és több más vállalkozói érdekképviselet támogatásával arra kéri a törvényalkotót, hogy az MKIK elnökének nem szabályszerű eljárása ellenére fontolja meg a BKIK 7+1 pontos javaslatát, amelyik mind a vállalkozók, mind a kormány igényeit kielégíthetik.

Magyar Nemzet - Egyelőre nincs javaslat a jövő évi minimálbérre

Jogtudor - 2020-10-29

- A járvány miatt szinte biztos, hogy csak a jövő évi minimálbér és garantált bérminimum összegéről tárgyalnak az idén a szociális partnerek. A szakszervezetek és a munkáltatói képviseletek is óvatosak, konkrét javaslat egyelőre nincs - írta a Magyar Nemzet csütörtökön.


Tizenhárom év után ítélték el a szlovák rablót

Jogtudor - 2020-10-28

Az ügyészi indítványt elfogadva jogerősen 3 év 6 hónap fegyházbüntetésre ítélte a Tapolcai Járásbíróság azt a szlovák férfit, aki még 2007 nyarán rabolt ki társával egy ábrahámhegyi utazási irodát - közölte a Veszprém Megyei Főügyészség szerdán az MTI-vel.

Akadémiai dolgozók kifogásolják a kutatók jogállását módosító törvényjavaslatot

Jogtudor - 2020-10-28

- Az Akadémiai Dolgozók Fóruma (ADF) szerint a kutatók jogállásának megváltoztatását célzó törvényjavaslattal az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) ismét nekimegy a kutatóhálózatnak, és meg kívánja fosztani közalkalmazotti státuszuktól a kutatóintézetek dolgozóit anélkül, hogy erről velük egyeztetett volna.

Az Országgyűlésnek kedden benyújtott törvényjavaslat célja az ITM közleménye szerint a Munka törvénykönyve szerinti, rugalmasabb bérezést lehetővé tévő új jogállás bevezetése az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) dolgozói számára.

PM: az Országgyűlés előtt az új NAV-törvény

Jogtudor - 2020-10-27

Az új NAV-törvénnyel az EU egyik legversenyképesebb hivatalává válhat a magyar Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) - közölte a Pénzügyminisztérium, miután benyújtották a törvényjavaslatot az Országgyűlésnek kedden.