Jogtudor

Eredmények megjelenítése 21-től 40-ig 1403 találatból.

Nyolcszázmillió forintos áfacsalást lepleztek le Borsodban

Jogtudor - 2018-12-07

Nyolcszázmillió forintnyi általános forgalmi adót (áfa) csalt el Borsod-Abaúj-Zemplén megyében egy műtrágyával kereskedő bűnszervezet. Kovács Dorina, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Észak-magyarországi Bűnügyi Igazgatóságának sajtóreferense hozzátette: az elkövetők budapesti és Pest megyei székhelyű cégeiken keresztül 2015 és 2017 között rendszeresen tettek szert milliós nagyságrendű jogtalan haszonra.

Az Európai Bíróság december 10-én hirdet ítéletet a kiválási folyamat egyoldalú leállíthatóságáról

Jogtudor - 2018-12-06

Jövő hétfőn, egy nappal a Brexit-megállapodásról szóló brit parlamenti szavazás előtt hirdet ítéletet az Európai Bíróság arról, hogy az Egyesült Királyságnak jogában áll-e egyoldalúan leállítani az uniós kiválás folyamatát.

A luxembourgi székhelyű törvényszék csütörtöki tájékoztatása szerint december 10-én reggel 9 órakor lesz az ítélethirdetés, amely szokatlan gyorsasággal követi a főtanácsnoki indítványt ebben az ügyben.

A bíróság illetékes főtanácsnoka e heti állásfoglalásában megállapította, hogy szerinte az EU alapszerződésének 50. cikke lehetővé teszi a kilépési szándék bejelentésének egyoldalú visszavonását mindaddig, amíg hivatalosan nem lép hatályba a távozás. Ez jelen esetben 2019. március 29-én, pontosan két évvel az 50. cikk aktiválása után lesz esedékes.

Az indítvány nem köti a bírákat, a tapasztalatok ugyanakkor azt mutatják, hogy az ítéletek többnyire megegyeznek az előzetes állásfoglalással.

Tíz évre ítélték a csongrádi férfit, aki meggyilkolta, majd elásta lakótársát

Jogtudor - 2018-12-05

Jogerősen tíz év börtönbüntetéssel sújtotta a Szegedi Törvényszék azt a férfit, aki 2012 novemberében baltával agyonverte lakótársát, majd a holttestet a kertjében elásta Csongrádon.

A férfit emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek a bíróság.

13 év börtön a nevelőapának

Jogtudor - 2018-12-03

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott és a hivatásos nevelőszülő élettársa közösen nevelték a náluk elhelyezett 4 kiskorú gyermeket, akik testvérek voltak. A vádlott 2014 és 2015 között a nevelése és felügyelete alatt álló 3 kiskorú lányt több alkalommal, mikor kettesben maradt velük, erőszakkal arra vette rá, hogy vele szexuális cselekményeket végezzenek. A vádlott az eljárás során mindvégig tagadta a bűncselekmények elkövetését.

Ötvenkét ember ellen emeltek vádat termékbemutatós csalássorozat miatt

Jogtudor - 2018-12-03

Ötvenkét ember ellen emelt vádat az ügyészség idősek sérelmére elkövetett csalássorozat miatt Szombathelyen. Simon József, a Vas Megyei Főügyészség vezetője közölte: egy bűnszervezet tagjai 345 idős embert csaptak be.

Újabb gyanúsítottat hallgattak ki az időskorúakat érintő ingatlancsalási ügyben

Jogtudor - 2018-12-01

- Újabb gyanúsítottat hallgatott ki a Budapesti Nyomozó Ügyészség az időskorúak sérelmére elkövetett ingatlancsalási ügyben - közölte a fővárosi főügyész helyettese szombaton.

Vádat emeltek egy nyolc évig bujkáló drogkereskedő ellen

Jogtudor - 2018-11-29

– A Pest Megyei Főügyészség vádat emelt egy külföldi férfi ellen, aki 2010-ben mintegy 15 kilogramm heroint hozott be Magyarországra, majd elmenekült.

Vádat emeltek a borsodnádasdi emberölés elkövetője ellen

Jogtudor - 2018-11-28

Vádat emelt védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt a Borsod Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség az ellen a 21 éves férfi ellen, aki brutálisan megverte, majd egy vízgyűjtő aknába dobta 17 éves barátnőjét Borsodnádasdnál két évvel ezelőtt - közölte a vádhatóság szerdán.

Több körözött embert fogtak el a "bulinegyedben" tartott újabb ellenőrzés során

Jogtudor - 2018-11-27

Több körözött embert fogtak el és többek ellen indítottak eljárást a hatóságok az újabb, az úgynevezett bulinegyedben tartott ellenőrzések nyomán - közölte a rendőrség kedden a honlapján.

Mosonmagyaróvári drogkereskedő-hálózat ellen emeltek vádat

Jogtudor - 2018-11-26

- Mosonmagyaróvári kábítószer-kereskedő hálózat öt tagja ellen emeltek vádat, mert egy kollégiumban egymásnak adták, majd értékesítették a kábítószert.

Kábítószerkereskedőket fogtak el a rendőrök Szegeden

Jogtudor - 2018-11-25

Kábítószerkeresekedelem és más bűncselekmények miatt őrizetbe vett két szegedi férfit a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) - ismertette a rendőrség honlapján vasárnap.

Gruevszki menekültstátusza - Macedónia kérni fogja Magyarországtól, hogy vonja vissza a menedékjogról szóló döntését

Jogtudor - 2018-11-22

Macedónia azt fogja kérni Magyarországtól, hogy vonja vissza a Nikola Gruevszki volt miniszterelnöknek megadott menekültstátuszt, Szkopje ugyanis továbbra sem áll el a kiadatási kérelemtől - jelentette be Renata Deszkoszka macedón igazságügyi miniszter a Vesti.mk szkopjei hírportál csütörtöki beszámolója szerint.

Varsó módosítaná a legfelsőbb bíróság tagjainak nyugdíjazására vonatkozó törvényt

Jogtudor - 2018-11-21

- Benyújtotta szerdán a legfelsőbb bíróság tagjainak nyugdíjazására vonatkozó, az Európai Bizottság (EB) által bírált előírásokon módosító törvényjavaslatot Lengyelországban a kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS).

Trócsányi: felülvizsgálhatják a közjegyzői törvényt

Jogtudor - 2018-11-16

- Megtörténhet a közjegyzői törvény átfogó felülvizsgálata - jelentette ki az igazságügyi miniszter pénteken Szegeden.

Trócsányi László a 30. Közép-európai Közjegyzői Kollokvium megnyitóján kifejtette, a közjegyzői törvény, amely 2021-ben lesz harmincéves, státuszjogszabály, abban kizárólag a hivatásrendi működésre vonatkozó szabályoknak van helyük.

Uniós bíróság: jogszerűek a devizahitel-szerződések tisztességtelen feltételeinek eltávolítását célzó magyar szabályok

Jogtudor - 2018-11-15

- Összhangban vannak az uniós joggal azok a magyar jogszabályi rendelkezések, amelyek módosítják a devizahitel-szerződések tartalmát az azokban foglalt egyes tisztességtelen szerződési feltételek eltávolítása érdekében - ismertette az uniós főtanácsnok indítványát az Európai Unió bírósága csütörtökön.

A luxembourgi székhelyű uniós törvényszék tájékoztatása szerint Nils Wahl főtanácsnok indítványában kiemelte, az uniós irányelv célja a fogyasztó és a kereskedő közötti szerződéses egyensúly helyreállítása a tisztességtelen szerződési feltételek semmisségének előírásával.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága elmarasztalta Oroszországot Alekszej Navalnij többszöri jogszerűtlen letartóztatása miatt

Jogtudor - 2018-11-15

- Elmarasztalta Oroszországot csütörtökön a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB), amiért az orosz hatóságok 2012 és 2014 között hétszer is jogsértő módon vették őrizetbe és ítélték el Alekszej Navalnij ellenzéki politikust. Az EJEB tavaly februárban első fokon már kimondta, hogy a hatóságok több ponton is megsértették Navalnij jogait, az ítélet ellen azonban mindkét fél fellebbezett, az ügyet így a másodfokú fórumként működő nagykamara elé utalták.

A fellebbviteli testület csütörtöki jogerős ítéletében egyhangúlag megállapította, hogy a "politikailag motivált" oroszországi eljárás során megsérült az Emberi Jogok Európai Egyezményének a szabadsághoz és biztonsághoz való jogról, a tisztességes tárgyalás jogáról, a gyülekezési szabadságról és a jogkorlátozás alkalmaz

EU-büdzsé - Az EP elfogadta az uniós költségvetésről szóló tárgyalási álláspontját

Jogtudor - 2018-11-14

- Az Európai Parlament (EP) elfogadta az unió 2020 utáni, következő hosszú távú költségvetésére vonatkozó, az egyes programokra szánt konkrét összegeket is tartalmazó tárgyalási álláspontját - közölte az uniós parlament szerdán.

Kolumbiai drogmilliárdok tisztára mosása miatt indult per Budapesten

Jogtudor - 2018-11-12

Kolumbiai drogok nyugat-európai terjesztéséből befolyó milliárdos összegeket mosott tisztára az ügyészség szerint az a több tucatnyi vádlott, akinek a büntetőpere hétfőn kezdődött el a Fővárosi Törvényszéken.

Az első előkészítő ülésen ismertetett vádirat szerint a 2010-es évek első felében Nyugat-Európából Magyarországra szállították a drogeladásból származó készpénzt, majd innen különböző számlákra utalták el. Egy kolumbiai drogkartellel együttműködő vietnami férfi megbízásából az elsőrendű vádlott, egy itt élő egyiptomi férfi és néhány társa szervezte meg a pénz rendszeres összegyűjtését, ide hozatalát, majd magyarországi és szlovákiai bankokból kínai, hongkongi bankszámlákra utalását.

Elutasították a Dózsa György úti baleset gyanúsítottjának óvadékindítványát

Jogtudor - 2018-11-10

A törvényszék október 16-án közölte, hogy a Budai Központi Kerületi Bíróság enyhébb bűnügyi felügyeletet és 7,5 millió forintos óvadékot állapított meg a Dózsa György úti baleset gyanúsítottjának ügyében

Az EU az adatok szabad áramlását segítő új szabályokat fogadott el

Jogtudor - 2018-11-09

Az Európai Unió Tanácsa jóváhagyta azt az új szabályozást, amely felszámolja a nem személyes adatok unión belüli szabad áramlását gátló akadályokat - közölte az uniós tanács pénteken.