Jogtudor

Eredmények megjelenítése 21-től 40-ig 1338 találatból.

Megszüntették "Kisbandi" letartóztatását, az ügyészség fellebbezett

Jogtudor - 2018-08-02

- Megszüntette "Kisbandi", vagyis az egykor az alvilág bankáraként emlegetett Lakatos András letartóztatását a Debreceni Ítélőtábla, és a másodfokú eljárás befejezéséig elrendelte bűnügyi felügyeletét - mondta az intézmény szóvivője csütörtökön.

Egy Seattle-i szövetségi bíróság leállította a 3D-ben kinyomtatható fegyverek forgalmazását

Jogtudor - 2018-08-01

- A Washington államban lévő Seattle szövetségi bírósága átmeneti időre leállította az internetről letölthető és 3D-ben kinyomtatható fegyverek számítógépes programjának forgalmazását.

Az Alkotmánybírósághoz küldte az államfő a vízgazdálkodási törvény módosítását

Jogtudor - 2018-07-30

Előzetes normakontrollra az Alkotmánybírósághoz küldte vizsgálatra Áder János köztársasági elnök hétfőn a vízgazdálkodási törvény vízkivételekkel összefüggő módosítását.

Az Országgyűlés által július 20-án elfogadott, ki nem hirdetett jogszabály alapján nem kellene engedélyeztetni, sem bejelenteni a 80 méternél sekélyebb, és csupán a házi vízigényt kielégítő kutakat.

Német legfelsőbb bíróság: nem büntethető, aki nyitva hagyja a wifijét

Jogtudor - 2018-07-26

Nem lehet gondatlanság miatt vádat emelni azok ellen, akik nem védik jelszóval a wifi-hálkózatukat, ha azon keresztül valaki jogsértő tartalmakat tölt fel a világhálóra - döntött csütörtökön a német legfelsőbb bíróság Karlsruhében.

Az MNB 24 millió forintra bírságolta a Raiffeisen Bankot

Jogtudor - 2018-07-25

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatszolgáltatási és az ügyletminősítéshez kapcsolódó szabályzati hiányosságok miatt összesen 24 millió forintra büntette a Raiffeisen Bankot.

Brexit - A megállapodás nélküli kilépés veszélyeire figyelmeztet az új brit külügyminiszter

Jogtudor - 2018-07-23

- Nagyon is valós annak a kockázata, hogy az Egyesült Királyság "véletlenül" megállapodás nélkül lép ki az Európai Unióból - figyelmeztetett hétfőn Berlinben Jeremy Hunt új brit külügyminiszter.

OGY - Törvényt fogadott el az Országgyűlés a magánélet védelméről

Jogtudor - 2018-07-20

A magánélet védelméről szóló törvényt fogadott el pénteken az Országgyűlés a kormány kezdeményezésére. Trócsányi László igazságügyi miniszter javaslatát 153 igen szavazattal, 34 nem ellenében fogadták el a képviselők.

Az EU bíróság elé idézte Magyarországot az energiahálózati díjakra vonatkozó jogszabályok miatt

Jogtudor - 2018-07-19

- Az Európai Bizottság a kötelezettségszegési eljárásban az Európai Unió Bíróságához fordult Magyarországgal szemben, mert véleménye szerint az energiahálózati díjakra vonatkozó jogszabályai miatt nem felel meg maradéktalanul a harmadik energiaügyi csomagnak - közölte az uniós bizottság csütörtökön.

Az Európai Bizottság az örökös európai polgárságról és a szegénység megelőzéséről szóló polgári kezdeményezéseket vett nyilvántartásba

Jogtudor - 2018-07-18

Az Európai Bizottság nyilvántartásba vette az örökös európai uniós polgárságról, továbbá az éhezés megelőzéséről szóló európai polgári kezdeményezéseket - közölte az uniós testület szerdán.

A tájékoztatás szerint az egyik kezdeményezés fő célja annak biztosítása, hogy az európai uniós polgárságot és az ahhoz kapcsolódó jogokat ne lehessen elveszíteni azok megszerzését követően.

Prostituáltakat futtató szegedi férfi ellen indult eljárás

Jogtudor - 2018-07-17

- Prostituáltakat futtató szegedi férfi ellen indult eljárás, a bíróság ügyészi indítványra elrendelte a gyanúsított letartóztatását. Szanka Ferenc a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivője közölte, a férfi ellen erőszakkal, illetve fenyegetéssel elkövetett kerítés, valamint kitartottság bűntettének gyanúja miatt indult eljárás.

Vesztegetés elfogadása miatt két év börtönre ítéltek egy orvost Budapesten

Jogtudor - 2018-07-16

Vesztegetés elfogadása miatt két év végrehajtandó börtönbüntetésre ítéltek első fokon egy orvost, aki 2009 és 2013 között a betegeitől olyan ellátásért kért pénzt, amelyet az egészségbiztosító egyébként finanszíroz - közölte a fővárosi főügyész hétfőn.

A vádlott ebben az időszakban az egyik budapesti kórházban dolgozott ortopédsebészként, és műtéti beavatkozásokat is végzett. A betegek által önként felajánlott hálapénzt sokszor kevesellte, és nagyobb összeget kért.

A vádirat szerint előfordult, hogy előre közölte a beteggel, mennyit kér, de sokszor csak a műtét után határozta meg az összeget. Egyes esetekben alkudozott a honoráriumról, és a részletfizetést is felajánlotta.Egy beteg köszönetképpen nagyobb értékű könyvet szeretett volna ajándékozni az orvosnak, aki visszautasította, egyértelműen utalva arra, hogy pénzt kér helyette - tette hozzá Ibolya Tibor.

A bíróság az orvost vesztegetés kilencrendbeli elfogadásának bűntette miatt két év végrehajtandó börtönbüntetésre ítélte és három évre eltiltotta az orvosi foglalkozástól - olvasható a közleményben.

Alkotmányossági óvás miatt nem lehet kihirdetni Romániában a kisebbségi anyanyelvhasználatról is rendelkező közigazgatási kódexet

Jogtudor - 2018-07-12

- Nem lehet egyelőre kihirdetni Romániában a képviselőház által hétfőn megszavazott, a kisebbségi anyanyelvhasználat terén is fontos rendelkezéseket tartalmazó új közigazgatási törvénykönyvet, mert a jobbközép ellenzék ötven törvényhozója előzetes normakontrollt kért az alkotmánybíróságtól.

Csalás miatt emeltek vádat hét, gyógyászati segédeszközöket áruló ember ellen

Jogtudor - 2018-07-11

Csalás miatt emelt vádat a Ráckevei Járási Ügyészség hét ember ellen, akik több mint 350 embert csaptak be azzal, hogy termékbemutatókon egészségügyi szakembereknek adták ki magukat és áron felül adtak el nekik gyógyászati segédeszközöket - közölte a Pest megyei főügyész szerdán

Ombudsman: hiányoznak a nem pszichiátriai betegek fizikai korlátozásának jogszabályi garanciái

Jogtudor - 2018-07-09

Az alapvető jogok biztosa szerint hiányoznak a nem pszichiátriai osztályon kezelt betegek esetében alkalmazható fizikai korlátozások jogszabályi garanciái, a beteg önrendelkezési jogának tényleges érvényesítését biztosító szabályok - közölte az ombudsman hivatala hétfőn.

Jogerősen nyolc évet kapott a két ember halálát okozó kábítószeres sofőr

Jogtudor - 2018-07-06

Jogerősen 8 év börtönbüntetésre ítélte a Székesfehérvári Törvényszék azt a férfit, aki múlt év júniusában autóját kábítószerek hatása alatt vezetve balesetet okozott és két utasa életét vesztette - közölte a törvényszék pénteken.. A Székesfehérvári Járásbíróság a vádlottat első fokon - tavaly decemberben - halált okozó, bódult állapotban elkövetett járművezetés és segítségnyújtás elmulasztása miatt találta bűnösnek. Ezt az ítéletet hagyta helyben csütörtökön a másodfokon eljáró bíróság. A férfit mellékbüntetésként 8 évre eltiltották a járművezetéstől és szintén 8 évre a közügyektől.

Tábornokper újra – folytatódnak a védőbeszédek

Jogtudor - 2018-07-02

A Budapesti Katonai Ügyészség vádirata alapján elsőként Kaposváron indult bírósági eljárás az ügyben, a Kaposvári Törvényszék 2013 februárjában felmentette a vádlottakat. Az elsőfokú döntést a Fővárosi Ítélőtábla katonai tanácsa 2014 februárjában hatályon kívül helyezte és a Debreceni Törvényszéket jelölte ki a megismételt eljárás lefolytatására.

A Budapesti Katonai Ügyészség vádirata szerint hármat kivéve a vádlottak mindegyike a Magyar Honvédség kötelékébe tartozott, egyikük a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkáraként tevékenykedett, a többiek a honvédséghez kapcsolódó különböző katonai szervezeteknél, gazdasági társaságoknál töltöttek be vezető pozíciókat.

Quaestor - Vádemelési javaslat a soltvadkerti takarékszövetkezet kétmilliárdos ügyében

Jogtudor - 2018-06-30

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) vádemelési javaslattal fejezte be a soltvadkerti takarékszövetkezettel, valamint a Quaestor cégcsoporttal kapcsolatos nyomozást. A takarékszövetkezet betéteseit 2,3 milliárd forintnyi vagyoni hátrány érte - tette közzé honlapján szombat reggel a rendőrség.

Ab: nem hirdethető ki az Egységes Szabadalmi Bíróságról szóló európai megállapodás

Jogtudor - 2018-06-29

Az alaptörvény hatályos rendelkezései alapján nem hirdethető ki Magyarországon az Egységes Szabadalmi Bíróságról szóló európai megállapodás - közölte az Alkotmánybíróság (Ab) pénteken a honlapján.

A közlemény szerint a hazai bírósági struktúrát kiegészítő nemzetközi fórum működése azzal járna, hogy az ide tartozó, magánfelek közti jogviták teljes mértékben kikerülnek a hazai bíróságok joghatósága alól, ami szükségképpen érinti az alaptörvény hazai bíróságokról szóló fejezetét. Az alaptörvény pedig kivételt nem engedő módon írja elő azt, hogy minden hazai illetőségű magánjogi jogvitában a hazai bíróságok döntsenek.

Uniós főtanácsnok: fel kell függeszteni az elfogatóparancs végrehajtását, ha nem várható tisztességes eljárás

Jogtudor - 2018-06-28

Fel kell függeszteni az európai elfogatóparancs végrehajtását akkor, ha például fennáll a veszélye annak, hogy a kibocsátó állam nem biztosít tisztességes igazságszolgáltatást a körözött személlyel szemben - ismertette az uniós főtanácsnok indítványát az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága csütörtökön.

Tizenhét tagállam indít pert a Trump-kormány ellen az illegális migráns családok szétszakítása miatt

Jogtudor - 2018-06-27

Az Egyesült Államok 17 szövetségi állama indított pert kedden a Trump-kormány ellen az illegális migránscsaládok szétszakítása miatt. Kalifornia, Washington és New York államok demokrata párti főállamügyészei nyújtották be a keresetet az északnyugati Seattle szövetségi bíróságán, követelve a családok szétszakításának leállítását. Csatlakozott hozzájuk Minnesota, Iowa, Illinois, Vermont, Massachusetts, Rhode Island, New Jersey, Pennsylvania, Maryland, Virginia, Észak-Karolina, Új-Mexikó, Oregon és a főváros, Washington DC.