Jogtudor

Eredmények megjelenítése 41-től 60-ig 1534 találatból.

Rekordbüntetés fenyegeti a British Airwayst a több százezer utast érintő tavalyi hackertámadás miatt

Jogtudor - 2019-07-08

Rekordbüntetés fenyegeti a British Airwayst (BA), miután tavaly nyáron hozzávetőleg félmillió utasának személyes adatait lophatták el egy hetekig tartó hackertámadásban.

Bérelt járművek eladása miatt emeltek vádat három ember ellen

Jogtudor - 2019-07-05

Vádat emelt a Budapesti XI. és XXII. Kerületi Ügyészség egy férfi és két társa ellen, akik külföldön bérelt járműveket Magyarországon adtak el hamis adatokkal 2015 és 2017 között - közölte a fővárosi főügyész pénteken.


OGY - Változik a képviselőjelöltek mentelmi jogának szabályozása

Jogtudor - 2019-07-02

A parlament kedden döntött az országgyűlési és az európai parlamenti (EP-) képviselőjelölteket megillető mentelmi jog szabályozásának módosításáról, így a jövőben nem jár mentelmi jog azoknak, akikkel szemben jelöltté válásuk előtt kényszerintézkedést rendeltek el, illetve vádat emeltek.

Dunai hajóbaleset - A Kúriához fordul jogorvoslatért a Legfőbb Ügyészség

Jogtudor - 2019-06-28

A Legfőbb Ügyészség (LÜ) jogorvoslati indítványt terjesztett elő a Kúrián, mert törvénysértőnek tartják, hogy a május 29-ei dunai hajóbaleset miatt indult büntetőeljárás gyanúsítottjával szemben a bíróság letartóztatás helyett - óvadék letétele esetén - bűnügyi felügyeletet rendelt el.

Pert nyert egy magyar startup amerikai riválisával szemben

Jogtudor - 2019-06-26

- Pert nyert az Easyling amerikai riválisával szemben az Egyesült Államok szövetségi bíróságán, így a magyar startup folytathatja térnyerését a honlapok idegen nyelvre fordítását támogató szoftverek piacán - közölte az Easyling szerdán.

A magyar szoftvercéget a hasonló profilú Smartling Inc. támadta meg.

Tagadták bűnösségüket a Human Operator Zrt. vezető munkatársai

Jogtudor - 2019-06-25

Tagadták bűnösségüket a Human Operator Zrt. kedden meghallgatott vezető munkatársai a cég ügyében indult per előkészítő ülésén a Szegedi Törvényszéken.

Az ügyben különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emeltek vádat.

Halálkamion ügy-- Jogerősen életfogytiglant kapott négy vádlott

Jogtudor - 2019-06-20

Jogerősen életfogytig tartó szabadságvesztéssel sújtotta a Szegedi Ítélőtábla csütörtökön a 71 halálos áldozattal járó 2015-ös embercsempészési ügy négy vádlottját.

A táblabíróság az elsőrendű vádlott afgán férfit és három bolgár állampolgárságú társát különös kegyetlenséggel, több ember, részben 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek. A negyedrendű vádlott a bűncselekményt tettesként, három társa bűnsegédként követte el. A bíróság a vádlottakat bűnszervezet tagjaként elkövetett embercsempészés bűntettéért is elmarasztalta.

A vádlottak közül csak a harmadrendű vádlott bocsátható feltételes szabadságra, legkorábban harminc év letöltése után.

Több milliárdos kárt okozó ingatlancsalások miatt emeltek vádat hat ember ellen

Jogtudor - 2019-06-18

Különösen nagy kárt okozó csalás, valamint ügyvédi visszaélés bűntette miatt emeltek vádat hat ember ellen, akik hitellel terhelt ingatlanok közvetítése során 163 sértettnek több mint 3 milliárd forint kárt okoztak. A vádirat szerint az ügyletekért egy 50 éves férfi felelt, aki olyan gazdasági társaságokat vezetett, amelyek banki hitellel terhelt és követeléskezelésre kiadott ingatlanok kedvezményes közvetítésével és értékesítésével foglalkoztak.

A társaságok 2011-2016-ban magán- és jogi személyekkel kötöttek szerződéseket, amelyek azt célozták, hogy a cégek a hitellel terhelt ingatlanokat a piaci ár alatt szerezzék meg, majd szintén kedvezményes áron adják el az ügyfeleiknek.

Halálos gázolót ítéltek el Tatabányán

Jogtudor - 2019-06-17

Előkészítő ülésen egy év tíz hónap fogházbüntetésre ítélt a Tatabányai Járásbíróság első fokon hétfőn egy 19 éves férfit, aki zebrán gázolt halálra egy gyalogost - közölte a Tatabányai Törvényszék sajtóreferense.

Prisztás-gyilkosság - Beismerő vallomást tett Jozef Rohác

Jogtudor - 2019-06-15

- Beismerte Prisztás József meggyilkolását Jozef Rohác a Fővárosi Törvényszéken perújítás keretében megtartott pénteki tárgyaláson. A szlovák férfi a szegedi Csillag börtönből videotechnika segítségével tett vallomást.

Rohac arról beszélt, hogy a megbízást az ukrán maffiától kapta, a dunaszerdahelyi bűnözői csoport közvetítésével, és a gyilkosságot 15 ezer márkáért hajtotta végre.

Szerinte a vallomását támasztja alá, hogy csak az elkövető, vagyis ő tudhatja, hogy a nyomozók nem találtak töltényhüvelyt a helyszínen. A hüvely ugyanis abban a nejlonszatyorban maradt, amellyel "álcázta" a hangtompítós pisztolyt.

Új uniós szabályok léptek életbe: a büntetőeljárások során mindenkit egyenlően kell kezelni

Jogtudor - 2019-06-11

- Életbe lépett annak az európai uniós jogszabálycsomagnak az utolsó eleme is, amely lehetővé teszi, hogy a büntetőeljárások során uniószerte tiszteletben tartsák a lakosság tisztességes és egyenlő bánásmódhoz fűződő alapvető jogait, és minden EU-tagállamban hasonlóan alkalmazzák azokat - közölte az Európai Bizottság kedden.

Az eljárási jogokat EU-szerte garantáló hat uniós irányelv közül utolsóként a gyermekekre vonatkozó különleges biztosítékokról szóló, tisztességes és egyenlő bánásmódhoz fűződő alapvető jogot rögzítő direktíva lépett hatályba.

Hat és fél év börtönre ítélték nem jogerősen a Bróker Józsiként ismerté vált csalót

Jogtudor - 2019-06-07

- A Szolnoki Járásbíróság csalás miatt elítélte a Bróker Józsi néven ismerté vált csaló férfit, a nem jogerős ítélet szerint 6 év 6 hónap börtönbüntetést kapott.

Uniós bíróság: az illetékes magyar bíróság feladata annak megállapítása, hogy a szerződés megfelel-e az uniós előírásoknak

Jogtudor - 2019-06-05

A Budai Központi Kerületi Bíróságnak kell döntenie arról, hogy a devizahiteles szerződésekben az érintett pénzintézetek, megfelelve a vonatkozó uniós irányelvnek, világosan és érthetően fogalmazták-e meg a folyósítási árfolyamot rögzítő feltételeket - közölte döntését az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága szerdán.

Iohannis: a választói akaratnak alkotmánymódosítással kell érvényt szerezni -

Jogtudor - 2019-06-04

A romániai igazságügyi népszavazáson kifejezett választói akaratnak mielőbb érvényt kell szerezni, ehhez pedig alkotmánymódosításra van szükség - jelentette ki kedden Klaus Iohannis román államfő, aki ennek érdekében konzultációsorozatot kezdett a parlamenti pártokkal.

Öt szegedi kábítószer-kereskedő letartóztatását rendelte el a bíróság

Jogtudor - 2019-06-03

A Szegedi Járásbíróság elrendelte annak az öt férfinak a letartóztatását, akiket bűnszervezetben, jelentős mennyiségű kábítószer kereskedelmének bűntette megalapozott gyanúja miatt pénteken vett őrizetbe a rendőrség.

- Brexit - Bíróság elé idézik Boris Johnsont az EU-népszavazási kampányban tett kijelentései miatt

Jogtudor - 2019-05-29

Bíróság elé kell állnia Boris Johnson volt brit külügyminiszternek, a keményvonalas Brexit-tábor zászlóvivőjének, Theresa May távozó miniszterelnök egyik utódjelöltjének a brit EU-tagságról rendezett népszavazás kampányában tett kijelentéseiért.

Hány nap szabadság jár?

Jogtudor - 2019-05-25

A Munka Törvénykönyve szövegezése szerint a szabadságot a munkáltató adja ki, tehát jogi értelemben nem beszélhetünk a szabadság „kivételéről”. A szabadság kiadása előtt a munkavállalót meg kell hallgatni, és a szabadság kiadásának időpontját a munkavállalóval legkésőbb a szabadság kezdete előtt tizenöt nappal közölni kell.

A munkavállaló évente hét munkanap szabadsággal rendelkezhet szabadon, amelyet legfeljebb két részletben vehet ki. A munkavállaló az erre vonatkozó igényét tizenöt nappal korábban köteles bejelenteni a felettesének, ám ettől a szabálytól közös megegyezés alapján eltérhetnek. Megjegyzendő, hogy a munkaviszony első három hónapjában a munkavállaló nem rendelkezhet szabadon a szabadságával.

Életfogytiglanra ítélték a zárkatársukat megölő rabokat

Jogtudor - 2019-05-23

Életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélt a Szombathelyi Törvényszék csütörtökön első fokon, nem jogerősen három férfit, aki módszeresen megkínozta, megalázta, majd megölte zárkatársát 2017-ben a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben.

Életbe lépett a dohánytermékek tiltott kereskedelmének felszámolását célzó uniós jogszabály

Jogtudor - 2019-05-20

- Új uniós nyomonkövetési rendszer lépett életbe hétfőn, amely az egyes árukon elhelyezett egyedi azonosító segítségével ismeri fel a nem törvényes úton előállított, vagy az ellátási láncba jogszerűtlenül bekerült dohánytermékek unión belüli mozgását - közölte az Európai Bizottság.

Milliárdos költségvetési csalás miatt indult eljárás egy édességgel kereskedő csoport tagjai ellen

Jogtudor - 2019-05-16

Milliárdos költségvetési csalás miatt indult eljárás egy édességgel, cukorral és zöldséggel kereskedő csoport tagjai ellen, az ügyészség tíz ember letartoztatását kezdeményezte.