Jogtudor

Eredmények megjelenítése 81-től 100-ig 1692 találatból.

MOKK: a közjegyzők most is fogadnak minden fontos ügyben, de új rend szerint

Jogtudor - 2020-04-22

A járvány miatt kihirdetett különleges jogrendben is fogadják az ügyfeleket a közjegyzők minden fontos és halaszthatatlan ügyben, de a veszélyhelyzet idejére új rendet alakítottak ki -

A holland legfelsőbb bíróság engedélyezte az eutanáziát a súlyos demenciában szenvedők számára is

Jogtudor - 2020-04-21

- A holland legfelsőbb bíróság kedden engedélyezte az eutanáziát a súlyos demenciában szenvedők számára is. A hágai testület keddi közleménye szerint a döntés értelmében az orvosok törvényesen segíthetik halálba a magasabb kognitív funkciók károsodásával élő betegeiket, amennyiben pácienseik azt előzőleg, még szellemi képességeik birtokában, írásban kérvényezték.

Több óvintézkedés mellett tartják az idei érettségi vizsgákat

Jogtudor - 2020-04-17

Teljes értékűnek számítanak az idei, megváltozott feltételek mellett szervezendő érettségi vizsgák, amelyeket több óvintézkedés mellett tartanak - közölte a köznevelési államtitkár az operatív törzs online sajtótájékoztatóján pénteken.

Varga Mihály: újabb adókönnyítésekről döntött a kormány

Jogtudor - 2020-04-16

Újabb adókönnyítésekről döntött a kormány, amelyek 200 milliárd forintot hagynak a vállalkozásoknál és a családoknál - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter csütörtökön a Facebookra feltöltött videójában.

Karácsony: újabb bizonyítékok a Pesti úti idősotthon jogszerű működéséről

Jogtudor - 2020-04-12

A főpolgármester vasárnap újabb dokumentumokat hozott nyilvánosságra, amelyekből szerinte kiderül, hogy a Pesti úti idősotthon is mindenben a jogszabályoknak megfelelően működik.

Karácsony Gergely a Facebook-oldalán közzétett írásában fővárosi idősotthonokban végzett kormányzati ellenőrzések jegyzőkönyveit tette elérhetővé, amelyek fő tanulsága szerinte, hogy "nagyszerű, áldozatos munkát végeznek az idősotthonokban dolgozók, miközben meg kell küzdeniük az egészségügyi és szociális szféra évtizedes magára hagyottságából fakadó gondokkal, például a munkaerőhiánnyal".

A kínai hatóságok tartalmakat töröltetnek a Baidu kínai internetes keresőmotorral

Jogtudor - 2020-04-08

- Tartalmakat töröltet a kínai internetfelügyelet a Baidu kínai internetes keresőmotorral - derül ki a hatóság szerdán közzétett közleményéből.

Kétmilliárdnyi közterhet csalt el egy bűnbanda Fejér megyében

Jogtudor - 2020-04-07

- Közvetített munkavállalók után fizetendő közterheket csalt el, közel kétmilliárd forint kárt okozott a költségvetésnek egy Fejér megyéből irányított bűnbanda, amelynek két tagja letartóztatásban van, ellenük bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás miatt folyik nyomozás.

Munkaszüneti napokon sincs kamionstop

Jogtudor - 2020-04-05

Munkaszüneti napokon sincs kamionstop - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) vasárnap. A koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzetben, a folyamatos áruellátás érdekében a nehéz tehergépkocsik visszavonásig hétvégi korlátozás nélkül közlekedhetnek a magyarországi utakon.

Az EB felfüggeszti az EU-n kívüli országokból importált orvosi felszerelések áfáját és vámját

Jogtudor - 2020-04-03

Az Európai Bizottság (EB), eleget téve a tagállamok és az Egyesült Királyság kérésének, felfüggeszti az Európai Unión kívüli országokból importált orvosi felszerelések és védőeszközök utáni áfa- (általános forgalmi adó) és vámfizetési kötelezettséget - olvasható a brüsszeli testület sajtóközleményében.

Kvótaper - Uniós bíróság: Magyarország, Lengyelország és Csehország nem teljesítette kötelezettségeit

Jogtudor - 2020-04-02

Nem teljesítette az uniós jogból eredő kötelezettségeit Lengyelország, Magyarország és Csehország, amikor megtagadta a nemzetközi védelmet kérelmezők áthelyezésére szolgáló ideiglenes mechanizmusnak való megfelelést - közölte ítéletét az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága csütörtökön.

Az Európai Unió Tanácsa 2015-ben hozott döntést arról, hogy Magyarországnak 1264 menedékkérőt kell átvennie, ezt a határozatot jogtalan döntés miatt az Európai Bíróságon Magyarország és Szlovákia megtámadta, de 2017 szeptemberében a bíróság azt a keresetet elutasította. Ezután a bizottság 2018 januárban beperelte Magyarországot, mert nem hajtotta végre a belügyminiszteri tanács döntését.

Megjelent a Magyar Közlönyben a védekezésről szóló törvény

Jogtudor - 2020-03-31

Megjelent a Magyar Közlönyben a koronavírus elleni védekezésről szóló törvény. A törvény keddtől hatályos, hatályvesztéséről a veszélyhelyzet megszűnésével az Országgyűlés dönt. A törvény a koronavírus miatt elrendelt veszélyhelyzettel összefüggő sajátos szabályokat állapítja meg.

Felháborodást okozott Németországban az Adidas és a Deichmann döntése az üzletbérleti díjak fizetésének felfüggesztéséről

Jogtudor - 2020-03-29

Széles körben felháborodást okozott Németországban két óriásvállalat, a sportszereket gyártó Adidas és a cipőkkel kereskedő Deichmann azon döntése, hogy a korornavírus-járvány miatt egyelőre nem fizetik ki bezárt üzleteik bérleti díját, a két céget az alkancellár is élesen bírálta egy vasárnapi lapinterjúban.

Megjelent a kijárási korlátozásról szóló rendelet

Jogtudor - 2020-03-27

Megjelent péntek reggel a kijárási korlátozásról szóló rendelet a Magyar Közlönyben.

A kormányfő aláírásával nyilvánossá vált döntés az ország egész területére érvényes március 28. és április 11. között, ez idő alatt mindenki csak alapos indokkal hagyhatja el otthonát.

A rendelet szerint ilyen indoknak minősül a munkavégzés, a hivatásbeli kötelezettség, a gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenység, valamint az ezek elvégzéséhez nélkülözhetetlen anyagokat, valamint eszközöket árusító üzletben történő vásárlás, elsősorban a műszaki cikket, az építőanyagot és eszközöket árusító üzletekben.

Koronavírus - Kijárási korlátozás elrendelésére kizárólag a kormány jogosult

Jogtudor - 2020-03-25

- Kijárási korlátozás elrendelésére kizárólag a kormány jogosult, a veszélyhelyzetben érvényes szabályozás nem nyújt jogi alapot arra, hogy a polgármesterek a településükön a lakosság szabad mozgására vonatkozóan kijárási korlátozást, tilalmat rendeljenek el - erre hívta fel a figyelmet szerdai közleményében a Miniszterelnökség.

A közleményben megerősítik: a magyar kormány mindent megtesz a koronavírus-járvány terjedésének lassítása, a magyar emberek egészségének megvédése érdekében, ehhez - az operatív törzs javaslatai alapján - kellő időben meghozta és ezután is meghozza a szükséges intézkedéseket.

Koronavírus - A kormány felfüggesztette a végrehajtásokat és a kilakoltatásokat

Jogtudor - 2020-03-24

- A kormány felfüggesztette a végrehajtásokat és kilakoltatásokat a koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet idejére. Az eljárások a veszélyhelyzet megszűnését követő 15. napon folytatódnak.

Fenyő-gyilkosság - Hivatali visszaélés miatt vádat emeltek a volt fővárosi főügyész ellen

Jogtudor - 2020-03-23

Hivatali visszaélés bűntette miatt vádat emelt a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) Ihász Sándor volt fővárosi főügyész ellen, akit azzal vádolnak hogy a Fenyő-gyilkosság ügyében bizonyítékokat tárolt a hivatalában, amelyeket nem adott át a nyomozóhatóságnak.

Koronavírus - MOK: etikai eljárás indul az SZTE rektorával szemben

Jogtudor - 2020-03-22

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) Csongrád megyei területi szervezetének etikai bizottsága hivatalból és azonnali hatállyal eljárást indít a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) rektorával szemben.

ET: Magyarország figyelembe vette a börtönviszonyokkal összefüggő ajánlásokat

Jogtudor - 2020-03-17

Az Európa Tanács kínzásellenes bizottsága (CPT) kedden közzétett jelentése szerint Magyarország figyelembe vette az illetékes szakértők a börtönviszonyokkal és fogvatartási gyakorlattal, valamint a börtönök túlzsúfoltságával kapcsolatos ajánlásait.

A strasbourgi székhelyű Európa Tanács illetékes bizottsága reményét fejezte ki, hogy a magyar hatóságok folytatják erőfeszítéseiket a rossz börtönállapotok javítása, a foglyok mindennapi életére gyakorolt negatív következmények elkerülése érdekében.

Hozzátette ugyanakkor: noha a fogvatartás körülményei összességében megfelelőek, nagyobb figyelmet kell fordítani az előzetes letartóztatásba helyezettek meghosszabbított benntartásának időtartamára. Kiemelték emellett a magánzárkára vonatkozó jogszabályok módosításának szükségességét, amely intézkedésnek fegyelmezési célból kirótt maximális időtartama nem haladhatja meg a 14 napot.

Magyar Nemzet: korrupció miatt négy év fogházra ítéltek egy volt megyei rendőrfőkapitányt

Jogtudor - 2020-03-16

Jogerősen négy év fogházra ítélte Ármos Sándor volt rendőr dandártábornokot, megyei főkapitányt sokmilliós korrupciós ügyben a Fővárosi Ítélőtábla - írta a Magyar Nemzet internetes oldala hétfőn.

Sajtóhírek szerint a Nemzeti Védelmi Szolgálat jelzése nyomán több mint hétmillió forint értékű, valutában kifizetett kenőpénz átvétele közben érték tetten a tábornokot a Központi Nyomozó Főügyészség munkatársai 2016-ban.

Az eljárás adatai szerint Ármós Sándor azt állította egy cég képviselőjének, hogy ő fog előkészíteni egy állami támogatásról rendelkező határozatot, és 24 millió forintot kért azért, hogy a dokumentumot olyan személynek továbbítsa, akinek "ráhatása van az ügyre".

Mától rendkívüli ítélkezési szünet a bíróságokon

Jogtudor - 2020-03-15

Rendkívüli ítélkezési szünet lépett életbe a bíróságokon a koronavírus-fertőzés miatt - közölte az Országos Bírósági Hivatal .