Jogtudor

Eredmények megjelenítése 81-től 100-ig 1339 találatból.

Bíróságon végződik a fenyegetés

Jogtudor - 2018-02-11

A Debreceni Ítélőtábla Dr. Elek Balázs vezette 2018.02.12-én 13 órától a következő ügyet tárgyalja

Az első fokon eljárt Debreceni Járásbíróság 2017 áprilisában P. Lajos Zoltán vádlottat kényszerítés bűntettének kísérlete miatt 900.000.-Ft pénzbüntetésre ítélte. A másodfokon eljárt Debreceni Törvényszék 2017 szeptemberében a vádlottal szemben kényszerítés bűntettének kísérlete miatt indult büntetőeljárást megszüntette.

Az ítélet ellen a pótmagánvádló fellebbezett.

Kábítószeres ügy a Debreceni Ítélőtábla előtt

Jogtudor - 2018-02-11

Az első fokon eljárt Nyíregyházi Törvényszék 2017 szeptemberében R. János vádlottat kábítószer-kereskedelem bűntette miatt 5 év 6 hónap fegyházbüntetésre, 6 év közügyektől eltiltásra és 71.000.-Ft vagyonelkobzásra ítélte. Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért a vádlott és védője eltérő minősítésért és enyhítésért fellebbezett.

Csaknem száz idős embert fosztott ki a szlovák szerencsejátékos Magyarországon

Jogtudor - 2018-02-08

Három év és tíz hónap börtönbüntetésre ítélte a Debreceni Járásbíróság csütörtökön azt a szlovák állampolgárt, aki 94 idős embert fosztott ki Debrecenben és az ország számos más városában, hogy pénzt szerezzen játékszenvedélyéhez - közölte a Debreceni Törvényszék.

J. Balazt a bíróság 5 évre kiutasította Magyarország területéről, 4 millió forint vagyonelkobzásra kötelezte, és a sértettek kártérítése mellett meg kell fizetnie 2,3 millió forint bűnügyi költséget is. A vádlottat a bíróság 89 rendbeli kifosztás bűntettében mondta ki bűnösnek, amelyek többségét védekezésre képtelen, illetve a bűncselekmény felismerésére vagy elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére követett el.

Elítéltek a lépcsőházban ittasan lövöldöző rendőrt

Jogtudor - 2018-02-06

Öt és fél évre ítéltek egy budapesti lépcsőházban ittasan lövöldöző, azóta már leszerelt rendőrt első fokon.

Tavaly novemberben a pihenésében megzavart vádlott egy fővárosi társasház pincéjében agresszív hangnemben, rendőri mivoltát hangoztatva megfenyegetett két munkást. Olyanokat mondott nekik, hogy ha nem fejezik be a fúrást, elvágja egyikük nyakát, felmegy egy bárdért meg a pisztolyáért, és lelövi őket.

Decemberben ittasan és gyógyszerektől bódult állapotban, szolgálatra alkalmatlanul a társasház tűzlépcsőházában egy társasházkezelő cég alkalmazottjára "Rendőrség, jöjjön ki!" felszólítással rákiabált, habár nem volt indokolt az intézkedés.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága kártérítést ítélt meg egy őrizetbe vett orosz tüntető ügyében

Jogtudor - 2018-02-06

Kártérítés megfizetésére kötelezte Oroszországot kedden az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB), amiért a helyi hatóságok jogsértően jártak el egy férfival szemben, akit 2012-ben tartóztattak le a Vlagyimir Putyin elnök újraválasztása elleni tiltakozások után.

A felperest 2012 júniusában vették őrizetbe az orosz hatóságok, mert korábban részt vett egy ellenzéki demonstráción Moszkvában, és azzal vádolták meg, hogy ő is benne volt a rendőrökkel vívott összecsapásokban. Vlagyimir Akimenkov csak másfél évvel később, 2013 decemberében szabadult egy amnesztiarendelet keretében.

Teréz körúti robbantás - Meghallgatták az életveszélyesen megsérült rendőröket

Jogtudor - 2018-02-05

A másfél évvel ezelőtti Teréz körúti robbantásban életveszélyesen megsérült két rendőrjárőrt és egy könnyebben megsérült civilt hallgatott meg tanúként a Fővárosi Törvényszék hétfői tárgyalásán.

Az egyik rendőr, egy fiatal férfi elmondta: a robbantás napján a Blaha Lujza tér és a Nyugati pályaudvar között szokásos járőrszolgálatot láttak el, a robbantás előtt semmi különösre nem figyeltek fel. A Teréz körút 2-4. szám alatt elhelyezett, táskába rejtett bomba azért nem szúrt nekik szemet, mert éppen azon a helyen szokott aludni egy hajléktalan, aki gyakran őrizetlenül hagyta ott a csomagjait is.

Ombudsman: sérti az egyenlő bánásmód követelményét a posta egyik gyakorlata

Jogtudor - 2018-02-02

Székely László ombudsman szerint sérti az egyenlő bánásmód követelményét a Magyar Posta azon gyakorlata, amely szerint minden esetben és automatikusan csak nagykorú tanú jelenlétében engedi átadni a postai könyvelt küldeményt a vak és gyengénlátó címzett számára.

Több mint négyszáz kiló marihuána miatt ítéltek el két holland férfit Szegeden

Jogtudor - 2018-01-30

- Jogerősen tíz év börtönnel, illetve tizenkét év fegyházbüntetéssel sújtott a Szegedi Ítélőtábla kedden két holland férfit, akik több mint négyszáz kilogramm marihuánát próbáltak 2015-ben Albániából Magyarországon keresztül a hazájukba szállítani.

A táblabíróság, amely kábítószer különösen jelentős mennyiségre elkövetett birtoklásának bűntettében találta bűnösnek a két férfit, döntésével súlyosította az első fokon eljáró Szegedi Törvényszék által kiszabott nyolc év, illetve hét év börtönbüntetést.

Négy év fegyházra ítélték a rendőrök elől terepjáróval menekülő férfit

Jogtudor - 2018-01-29

Négy év fegyházra ítélte a Debreceni Törvényszék hétfőn azt a férfit, aki terepjárón menekülve csaknem elsodorta az őt megállítani akaró intézkedő rendőrt - közölte a törvényszék sajtótitkára.

Veszprémyné Szajkó Márta hozzátette: a Debreceni Törvényszék jogerős ítéletében fegyház fokozatra változtatta az első fokon kiszabott négy év börtönbüntetést, és Cs. Norbert vádlottat emellett - a korábban kiszabott két év helyett - négy évre eltiltotta a közúti járművezetéstől

Felfüggesztett fogházbüntetést kapott a kisfiút elgázoló busz sofőrje

Jogtudor - 2018-01-22

Bűnösnek mondta ki halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségében a Debreceni Járásbíróság azt a buszsofőrt, aki tavaly áprilisban elgázolt egy 10 éves kisfiút Hajdúsámsonban. A gyermek egy jármű takarásából rohant ki az útra, a sofőr pedig a megengedettnél gyorsabban haladt. A bíróság B. Imrét 10 hónap fogházbüntetésre ítélte – egy év próbaidőre felfüggesztve -, egy évre eltiltotta a közúti járművezetéstől, valamint kötelezte 408 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére.

Pert nyert egy hajléktalan nő érdekében indított kártérítési ügyben az ügyészség

Jogtudor - 2018-01-19

Első fokon pert nyert a Pest Megyei Főügyészség egy hajléktalan nő érdekében indított kártérítési ügyben, a nő csalás áldozata lett, amikor eladta az ingatlanát - tudatta a megyei főügyész pénteken.

Álrendőrök ellen emeltek vádat Budapesten

Jogtudor - 2018-01-17

Időseket kirabló álrendőrök ellen emelt vádat az ügyészség Budapesten.

A Fővárosi Főügyészség közleményében azt írta: a két férfi magát rendőrnek kiadva jelent meg 2016. november 14-én reggel egy XIII. kerületi lakásnál, ahová házkutatást színlelve jutottak be. Bent egy fegyvernek látszó tárggyal rátámadtak az ott tartózkodó 77 éves és 84 éves férfira, és megkötözték őket.

Az MNB 20 millió forintra bírságolta az Oberbank fióktelepét

Jogtudor - 2018-01-16

Pénzforgalomra vonatkozó előírásokat sértett meg az Oberbank fióktelepe, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a feltárt jogsértések miatt 20 millió forintos bírságot szabott ki.

A jegybank célvizsgálata megállapította, hogy az Oberbank AG magyarországi fióktelepe a hatósági átutalásokban és átutalási végzésben foglaltak teljesítése előtt több esetben levonta saját banki költségeit, jutalékait, bár ezt a jogszabályok szerint nem tehette volna.

Változott a bizonyítással járó költségek szabályozása a polgári eljárásokban

Jogtudor - 2018-01-14

Megváltozott a bizonyítással járó költségek előlegezésének és viselésének szabálya a január 1-jén életbe lépett új polgári perrendtartás (pp) nyomán. A Fővárosi Törvényszék honlapján olvasható közlemény szerint a perben a bizonyítással járó költségeket - például a bizonyítással összefüggő fordítási és tolmácsdíjakat - a bizonyító félnek kell megelőlegeznie. Bizonyító fél pedig az, akinek érdekében áll, hogy a perben jelentősnek számító tényeket a bíróság valósnak fogadja el.

A Legfőbb Ügyészség megkapta az OLAF ajánlását az Elios-ügyben

Jogtudor - 2018-01-12

A Legfőbb Ügyészség megkapta az Európai Unó Csalás Elleni Hivatalának (OLAF) ajánlását és azt a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező főügyészséghez fogja továbbítani - közölte Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség szóvivője pénteken.

Sajtóhírek szerint az OLAF súlyos szabálytalanságokat tárt fel az Elios Innovatív Zrt. által 2011 és 2015 között elnyert, uniós pénzügyi forrásokat felhasználó közbeszerzésekkel kapcsolatban. A Wall Street Journal értesülése szerint a hivatal azt javasolja az ügyészségnek, hogy tegyen jogi lépéseket.

Fazekas Géza közölte: a Legfőbb Ügyészség megkapta az OLAF ajánlását, és azt a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező főügyészséghez továbbítja. A szóvivő hozzátette, valamennyi olyan esetben, amikor az OLAF igazságügyi ajánlással fordul a Legfőbb Ügyészséghez, az ügyészség a protokoll szerint elrendeli a nyomozást, illetve amennyiben már folyamatban van a nyomozás, az OLAF ajánlását a nyomozás irataihoz csatolják és abban értékelik.

Jogerős fogházbüntetést kapott a munkavezető a bagaméri földomlás ügyében

Jogtudor - 2018-01-11

Jogerősen is egy év fogházbüntetésre ítélte - két évre felfüggesztve - a Debreceni Törvényszék csütörtökön azt a férfit, aki munkáltatóként megszegte a munkavédelmi előírásokat, és egy közfoglalkoztatott meghalt, amikor ráomlott a homokfal Bagamérban, 2015 decemberében

Holland bíróság: Oroszországé a Sztolicsnaja márkanév

Jogtudor - 2018-01-09

A holland fellebbviteli bíróság kedden megerősítette azt az ítéletet, amely szerint az orosz állami tulajdonú Sojuzplodoimport cégé a Sztolicsnaja vodka márkaneve. A holland bíróság döntésével elvette a márkanév használatának és a vodka hollandiai, belgiumi és luxemburgi értékesítésének jogát a luxemburgi bejegyzésű Spirits International nevű vállalattól.

A határozat értelmében a vállalatnak meg kell térítenie a Sojuzplodoimport számára a Benelux államokban Sztolicsnaja, a Moszkovszka és a Nazdarovje márkanevekkel eladott italai után 1999 óta szerzett összes profitját is.

Emberölés bűntettének kísérlete miatt 6 év 10 hónap fegyházbüntetés

Jogtudor - 2018-01-08

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott a szülők válását követően édesanyjával és testvérével élt együtt Debrecenben. A vádlott és édesanyja között a kapcsolat egyre feszültebbé vált, a fiú ugyanis nem tudott, nem akart megfelelni az elvárásoknak. Konfliktust okozott az is, hogy a vádlott számítógépes stratégiai és szerepjátékok rabjává vált, és tetemes időt töltött gép előtt.

Italozás közben bántalmazták egymást

Jogtudor - 2018-01-08

A bíróság által megállapított tényállás szerint 2014 júniusában, Komádiban együtt italozott I. és II.r. vádlott illetve a sértettek (apa és fia). A sértettek és a családtagjaik között feszültségek voltak amiatt, hogy ki költözzön a nagyszülői házba.

Több kulturális jogszabály változik január elsejétől

Jogtudor - 2018-01-01

Január elsejétől változik az előadóművészeti, a köziratokról, a közlevéltárakról és a magánlevéltári anyag védelméről szóló, valamint a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló törvény. Az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvény hatályba lépésével emellett egyszerűsödik több, a kulturális ágazat hatáskörébe tartozó hatósági eljárás is.