Jogtudor

Eredmények megjelenítése 81-től 100-ig 1534 találatból.

Diákoknak küldött szexuális tartalmú üzenetek miatt ítéltek el egy fővárosi tanárt

Jogtudor - 2019-04-05

A bíróság jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte azt a fővárosi általános iskolai tanárt, aki a diákjainak szexuális tartalmú üzeneteket küldött - közölte a Fővárosi Főügyészség pénteken.

Lényegesen enyhítette négy "tolvajkergető" büntetését az ítélőtábla

Jogtudor - 2019-04-04

- Lényegesen enyhítette négy tolvajkergető büntetését a Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön kihirdetett másodfokú, jogerős döntésében: a korábban, első fokon kiszabott letöltendő szabadságvesztést felfüggesztettre változtatta, a felfüggesztetteteket pedig próbára bocsátásra.

Uniós bíróság: a légitársaság nem köteles kártérítést fizetni a törlésért, késésért rendkívüli körülmény esetében

Jogtudor - 2019-04-04

- A légitársaság nem köteles kártalanítást fizetni az utasoknak, ha bizonyítani tudja, hogy a légi járat törlését vagy legalább háromórás késését olyan rendkívüli körülmények okozták, amelyeket minden ésszerű intézkedés ellenére sem lehetett volna elkerülni - közölte döntését az Európai Unió luxembourgi központú bírósága csütörtökön.

Eredményes év után a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség

Jogtudor - 2019-04-03

Dr. Simon Ernő fellebbviteli főügyész 2019. április 2-án a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészséggel közösen megtartott összevont ügyészi értekezleten értékelte a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség 2018. évi tevékenységét.

A fellebbviteli főügyész a tavaly esztendőt a változások évének minősítette. Az előző évben hatályba lépett új büntető eljárásjogi törvény szabályai jelentősen gyorsították az igazságszolgáltatást. A korszerű ítélkezési eljárások – egyezségkötés a bűnösség beismeréséről, illetve tárgyalás jogáról lemondás esetén ítéleti döntés akár egyetlen előkészítő ülésen – a fellebbezések számának mintegy 13 %-os csökkenését eredményezték.

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség a Debreceni Ítélőtábla 4 megyére kiterjedő illetékességi területén működő törvényszékek határozatai ellen bejelentett fellebbezésekkel kapcsolatban jár el.

2018. évben a Debreceni Ítélőtábla tárgyalásainak száma harmadával emelkedett.

Zsarolókat fogtak a balatonfüredi rendőrök

Jogtudor - 2019-03-30

- Zsarolókat fogtak a balatonfüredi rendőrök, több millió forintot követeltek a sértettől - közölte a rendőrség szombaton a honlapján.

Ab: az adatkezelő nem kötelezhető új adatok előállítására

Jogtudor - 2019-03-29

Az adatkezelő nem kötelezhető új, minőségileg más adatok előállítására, kiválogatására, statisztikák, kimutatások készítésére - mondta ki Alkotmánybíróság (Ab) pénteken közzétett határozatában.

Tizenkét autópályarendőrnek meghosszabbították a letartóztatását Győrben

Jogtudor - 2019-03-28

- Tizenkét autópályarendőr letartóztatását két hónappal meghosszabbította a Győri Törvényszék Katonai Tanácsának nyomozati bírája, öt bűnügyi felügyelet alá került, egy pedig szabadlábon védekezhet - közölte csütörtökön a törvényszék szóvivője.

Letartóztattak egy nevelőszülőt, aki szexuálisan bántalmazta nevelt fiát

Jogtudor - 2019-03-27

A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség indítványára letartóztattak egy férfit, aki nevelt fiát a megalapozott gyanú szerint öt éven át rendszeresen szexuális cselekményre kényszerítette - közölte a főügyészség szerdán.

Ab: a jogorvoslat során a jogsérelemnek érdemben orvosolhatónak kell lennie

Jogtudor - 2019-03-26

Az Alkotmánybíróság (Ab) kedden közzétett határozatával a hatékony bírói jogvédelem biztosítása érdekében megtiltotta a családtámogatási törvény egyik rendelkezésének alkalmazását.

M1: tagadta bűnösségét a terrorizmussal gyanúsított szír férfi

Jogtudor - 2019-03-24

Végig tagadta bűnösségét Kelen László az M1 s híradójában úgy fogalmazott: "elég súlyos terrorista váddal illetik" ügyfelét. Azt mondta: a bizonyítékokat még ellenőrizni kell.A vád alapját több titkosszolgálati forrásból származó információ adja, ügyfele viszont kiáll az ártatlansága mellett - közölte az ügyvéd.


Vádat emeltek egy recepcióst 18 éve megkéselő férfi ellen

Jogtudor - 2019-03-21

Vádat emeltek egy férfi ellen, aki egy XII. kerületi szállodában késsel életveszélyesen megsebesítette a recepcióst még 2001-ben; a vádlottat tavaly júniusban Mexikóban fogták el - közölte a fővárosi főügyész csütörtökön.

Súlyosbította Radovan Karadzic ítéletét az ENSZ hágai nemzetközi törvényszéki mechanizmusa

Jogtudor - 2019-03-20

Jogerősen életfogytiglani börtönbüntetéssel sújtotta Radovan Karadzic egykori boszniai szerb elnököt szerdán az ENSZ hágai nemzetközi törvényszéki mechanizmusa (MICT), súlyosbítva a háborús bűnök miatt első fokon kiszabott ítéletet.

EP-választás - Az EU új szabályokat fogadott el a személyes adatokkal való visszaélés megelőzésére

Jogtudor - 2019-03-19

Az Európai Unió tanácsa új szabályokat fogadott el annak érdekében, hogy az európai politikai pártok ne tudjanak visszaélni a személyes adatokkal az EP-választások során - közölte az uniós tanács kedden.

Az új szabályok az európai politikai pártok és alapítványok jogállásáról és finanszírozásáról szóló, 2014-es rendelet módosításával lépnek életbe, és lehetővé teszik majd a pénzügyi szankciók alkalmazását azokkal az európai politikai pártokkal és alapítványokkal szemben, amelyek az adatvédelmi szabályok megsértésével szerzett előnyöket kihasználva szándékosan befolyásolják vagy megkísérlik befolyásolni az EP-választások kimenetelét.

Velencei Bizottság: a közigazgatási bírósági törvények nélkülözik a hatékony fékeket és ellensúlyokat

Jogtudor - 2019-03-15

Nélkülözik a hatékony fékeket és ellensúlyokat a közigazgatási bíróságokról szóló magyar törvények - mondta ki pénteken elfogadott állásfoglalásában a Velencei Bizottság.

Az Európa Tanács alkotmányjogi kérdésekkel foglalkozó szakértői testülete mindenekelőtt elismerte, hogy az államoknak szuverén joguk a terület szabályozása, az ilyen különálló bírósági rendszer kialakítása.

Devizahitelek - Uniós bíróság: visszamenőleg is megsemmisíthető a tisztességtelen feltételeket tartalmazó devizahitel

Jogtudor - 2019-03-14

- Az uniós joggal ellentétesek azok a magyar jogszabályok, amelyek nem teszik lehetővé, hogy visszamenőleges hatállyal megsemmisítsék az árfolyamkockázattal kapcsolatos tisztességtelen szerződési feltételt tartalmazó devizaalapú kölcsönszerződéseket - közölte döntését az Európai Unió Bírósága csütörtökön.

Opten: már több mint 54 ezer személyt tiltottak el a cégügyektől

Jogtudor - 2019-03-13

Tovább emelkedett a cégvezetéstől eltiltott magánszemélyek száma, tavaly 13 020 magánszemélyt tiltottak el, így már 54 406-an állnak eltiltás alatt - derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból.

A Nébih illegális sertéstelepre bukkant Pest megyében

Jogtudor - 2019-03-13

- Ötvenöt illegálisan tartott sertést találtak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei az egyik Pest megyei állattartó telepen, amely többszörösen megsértette a jogszabályi előírásokat - közölte a Nébih szerdán .

Teréz körúti robbantás - Jogerősen életfogytiglani fegyházra ítélték a vádlottat

Jogtudor - 2019-03-12

Életfogytiglani fegyházra ítélte a két rendőrt életveszélyesen megsebesítő Teréz körúti robbantás vádlottját többszörösen minősített emberölés és terrorcselekmény miatt a Fővárosi Ítélőtábla kedden kihirdetett másodfokú, jogerős ítéletében. A férfi - az elsőfokú ítéletben meghatározott 25 év helyett - a leghamarabb 30 év letöltése után bocsátható feltételes szabadságra.

A Kúria vizsgálja a keresetlevelek visszautasításának gyakorlatát

Jogtudor - 2019-03-10

- A Kúria a napokban kezdi el vizsgálni a keresetlevelek visszautasításának, befogadásának gyakorlatát - mondta el egy háttérbeszélgetésen Orosz Árpád, a legfelsőbb bírói fórum tanácselnöke.

Húsforgalmazókat ítéltek börtönbüntetésre Székesfehérváron

Jogtudor - 2019-03-08

- Húsforgalmazókat ítélt el pénteken, első fokon a Székesfehérvári Járásbíróság, mert 2012-2014-ben emberi fogyasztásra alkalmatlan hústermékeket hoztak forgalomba; két vádlott letöltendő börtönbüntetést kapott.