Helyi

Eredmények megjelenítése 1-től 20-ig 1999 találatból.

Pénteken kezdődik a Debreceni Kézműves Fesztivál

Helyi - 2018-09-20

- Pénteken és szombaton rendezik meg a 8. Debreceni Kézműves Fesztivált, amelynek keretében a Kossuth téren mintegy 35 kézműves kínálja majd portékáit és avatja be az érdeklődőket a mesterségek részleteibe. A rendezvényen elsősorban a debreceni, a hajdú-bihari népi kézműves értékeket ismerhetik meg a látogatók, de széles kínálattal érkeznek fiatal fafaragók, fazekasok és hímzők Békés megyéből is.

Hubert Erzsébet etnográfus, a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület elnöke elmondta, hogy az értéksátorban kézműves mesterek alkotásaiból nyílik válogatás, a kamaratárlaton bemutatják többek között a debreceni szűrt, a debreceni gubát, a furtai és a komádi hímzést, a debreceni mézeskalácsot, a hajdúnánási szalmakalapot, a nádudvari kerámiát és a debreceni bicskát is

2020 őszére új strandja lesz Debrecennek

Helyi - 2018-09-14

Az új nagyerdei strand felépítését 12 hónap alatt vállalta a kivitelező, a szükséges parkrendezési munkák elvégzése után 2020 nyarán vehetik birtokba a fürdőzők a nagyerdei strandot-mondta el a legfontosabb mondatot dr.Papp lászló Debrecen polgármestere a szeptember 14.-i sajtótájékoztatón.

A város első embere kiemelte: aZ Új Főnix Terv Élhető város programjának egyik kiemelt célja az, hogy a parkerdő országosan, sőt közép-európai szinten is meghatározó rekreációs központtá váljon. Ennek látványosan megújult elemei a Nagyerdei Stadion, a Békás-tó környéke, a Nagyerdei Szabadtéri Színpad, a Nagyerdei Víztorony és a Ködszínház. A fejlesztési terv egyik utolsó eleme a nagyerdei strand.

A strandfürdő átalakításának koncepciója az volt, hogy nem elég a modern élményelemek és medencék elhelyezése - ilyenek vannak már a régióban –, hanem kell valami, ami ikonikus jelként egyértelműen Debrecenhez és a Nagyerdőhöz kapcsolódva közvetíti a vizes parkerdei élményeket oly módon, hogy az akár képeslapokon, akár kiadványokban egyértelműen a városhoz kötődjön.

Felfigyeltek az okos élelmiszerekre

Helyi - 2018-09-13

A Hajdúsági Sütödék-csoport 17 éve indította útjára a Smart Food (Okos Élelmiszer) című kutatási programját, amelynek célja alapvető és bizonyítottan az egészséget támogató élelmiszerek kifejlesztése volt. A kormány innovációt támogató törekvéseivel összhangban a napokban jelent meg „A 100 legérdekesebb magyar innováció, 2018" című exkluzív kiadvány, amelybe beválasztották a Smart Food-koncepciót is

Egészségügyi felmérés kezdődik Debrecenben

Helyi - 2018-09-12

Tízezer emberre kiterjedő egészségügyi felmérés kezdődik szeptemberben Debrecenben és környékén - jelentették be a Debreceni Egyetem (DE) vezetői szerdán sajtótájékoztatón.

Szilvássy Zoltán rektor azt mondta, hogy az országosan egyedülálló felmérésbe a térségben élő 18-35 és 45-60 éveseket vonják be önkéntes alapon, kérőíves felmérés alapján értékelik a szív- és érrendszeri kockázati tényezőket.

Érdemes újragondolni az akadémiai kutatóintézet státuszát?

Helyi - 2018-09-09

Magyarországnak olyan struktúrára, szabályozásra és finanszírozási modellre van szüksége, amely minél hatékonyabban támogatja a kutatási és innovációs törekvéseket. Érdemes újragondolni az akadémiai kutatóintézet státuszát is - mondta az innovációs és technológiai miniszter a Debreceni Egyetem (DE) vasárnapi ünnepi tanévnyitó szenátusi ülésén.

Palkovics László kiemelte: a kormány célja, hogy Magyarország a jelenleginél hangsúlyosabban legyen jelen a világ innovációs és tudományos térképén.

Hozzátette: az utóbbi években az ország nagyon sok pénzt költött innovációra és kutatásokra, ez azonban az eredményekben nem mutatkozott meg eléggé.

Közgazdász-vándorgyűlés - Jelentősen nő a háztartások vagyona, de az öngondoskodás nem bővül ennek megfelelően

Helyi - 2018-09-07

- Bár a GDP-nél is nagyobb mértékben nő a háztartások vagyona, az öngondoskodást segítő termékek aránya nem követi ezt, Magyarország elmaradt ebben a fejlett nyugat-európai és a szomszéd országokhoz képest is - hangzott el az 56. Közgazdász-vándorgyűlés öngondoskodásról rendezett panelbeszélgetésén, pénteken Debrecenben.

Közgazdász-vándorgyűlés - Palkovics: Magyarország 2020-ra a GDP 1,8 százalékát akarja kutatásfejlesztésre költeni

Helyi - 2018-09-06

Magyarország 2020-ra a bruttó hazai termék (GDP) 1,8 százalékát akarja kutatás-fejlesztésre költeni - mondta az innovációs és technológiai miniszter csütörtökön, az 56. közgazdász-vándorgyűlésen Debrecenben.

Palkovics László hangsúlyozta: ennek eléréséhez 2017-hez képest 330 milliárd forinttal több forrás szükséges. Hozzátette: Magyarország a versenyképesség és a gazdasági növekedés szempontjából meghatározó innováció területén az Európai Unió tagországai között a 22. helyet foglalja el, a kormány a kutatás-fejlesztésre szánt források növelésével kíván javítani ezen a helyzeten. A miniszter kiemelte: az ország az európai rangsorban kiemelkedő helyen áll a mobil szélessávú lefedettség (4G) terén, hozzátéve, hogy az innovációs alap mellett a tervek szerint egy kutatási alapot is létrehoznak.

Korszakváltás előtt áll a magyar mezőgazdaság

Helyi - 2018-09-05

Korszakváltás előtt áll a magyar mezőgazdaság, és erre fel kell készíteni a gazdákat - mondta az agrárminiszter a debreceni agrár-felsőoktatás elindításának 150. évfordulója alkalmából rendezett szerdai jubileumi ülésen Debrecenben.

Nagy István hangsúlyozta: a jövő mezőgazdaságát a klímaválság, az élelmiszerek iránti egyre növekvő kereslet, a digitalizáció, a precíziós gazdálkodás, a robotok elterjedése jellemzi majd. Kifejtette: 2050-re hetven százalékkal több élelmiszerre lesz szükség a világon, miközben a klímaválság miatt harminc százalékkal kevesebb termőföld és negyven százalékkal kevesebb ivóvíz áll majd rendelkezésre.

A Debreceni Nemzetközi Iskola

Helyi - 2018-08-31

A minőségi oktatás minden ember alapvető szükséglete és joga, és kulcsfontosságú befektetés a jövőben. Debrecenben büszkék vagyunk hosszútávú történetünkre és mély hagyományainkra a minőségi oktatás minden szintjén.

Ennek a hagyománynak a megteremtése és a gyorsan változó világ kihívása felé emelkedése érdekében Debrecen Önkormányzata 2019 szeptemberében nemzetközi iskolát nyit meg. Az iskola a nemzetközi szinten legmagasabb szintű követelményeket támasztja, egy globálisan elfogadott oktatási rendszert az óvodától a középiskoláig angol nyelven.

Az International School of Debrecen (ISD) lehetővé teszi a külföldi és a magyar hallgatóknak a minőségi oktatást, modern és professzionális környezetben, miközben szoros kapcsolat tart a helyi és regionális közösségekkel.

Lerakták a Debreceni Nemzetközi Iskola alapkövét

Helyi - 2018-08-31

Ünnepélyes keretek között rakták le a Debreceni Nemzetközi Iskola alapkövét 2018. augusztus 31-én, Debrecen – Pallagon. Az országban egyedülálló intézmény a Modern Városok Program keretében 3,8 milliárd forintos kormányzati forrásból épül meg 2019 tavaszára. A tanítás 2019 szeptemberében kezdődik az iskolában.

A Debreceni Nemzetközi Iskola létrehozása része volt a 2015. május 18-án aláírt Modern Városok Programnak. Az angol tanítási nyelvű intézményben az óvodától az érettségiig 500 diák tanulhat. Az iskola épületét tervpályázat és közbeszerzés után Bordás Péter tervezte és a HUNÉP Zrt. építi fel Debrecen – Pallagon.

Az ünnepélyes alapkőletételen Kósa Lajos, a város országgyűlési képviselője azt mondta: olyan intézmény épül Debrecenben, amely nincs még egy az országban. A városnak arra kell felkészülnie, hogy mint minden európai középváros, ki tudja szolgálni az ott boldogulni kívánó, más európai országból érkezetteket is.

Hétszázmillió forintból zöld város épül Derecskén

Helyi - 2018-08-30

- Hétszázmillió forint vissza nem térintendő európai uniós támogatásból zöld város épül Derecskén - jelentette be csütörtökön a település polgármestere. Bakó István derecskei sajtótájékoztatóján elmondta: több mint egyhektárnyi területen zöldfelületet alakítanak ki. A települést átszelő 47-es út mentén, a város központi részének felújítására nyerte el az önkormányzat a százszázalékos uniós forrást.

Újra Debrecenben látható a Genfből visszatért 16. századi biblia

Helyi - 2018-08-30

Újra a Debreceni Református Kollégium Múzeumában látható az a 16. századi biblia, amelyet 2017-ben, a reformáció 500. évfordulójára adott kölcsön a kollégium nagykönyvtára a genfi Nemzetközi Reformáció Múzeumnak.

A héber nyelven írt bibliát csütörtökön sajtótájékoztató keretében adta vissza a genfi múzeum igazgatója. Gabriel de Montmollin köszönetet mondott azért, hogy fél évig kiállíthatták "az egyik legfontosabb könyvet, amely a 16. századból származik".

Vállalkozások Információs Pontja nyílt Debrecenben

Helyi - 2018-08-29

Debrecen Magyarország új üzleti központja kíván lenni. Az Új Főnix Tervben kitűzött gazdaságfejlesztési célok nem várt mértékben teljesültek. Az elmúlt négy évben több mint 500 milliárd forint befektetés valósult meg és több mint 6000 új munkahely jött létre. Debrecen számára azonban nemcsak a nagybefektetők, hanem a kis- és középvállalatok is fontosak.
Amikor a debreceni önkormányzat létrehozta az EDC Debrecen Gazdaság- és Városfejlesztési Nonprofit Kft.-t, nem csak a nagyberuházásokért felelős részleg alakult, hanem egy olyan egység is, mely a kis- és középvállalkozókkal foglalkozik. Az a feladatuk, hogy folyamatosan figyelve az európai uniós és egyéb forrásokat, keressék meg a debreceni vállalkozásokat, ajánlják figyelmükbe a fejlesztési lehetőségeket, és segítsenek a pályázati folyamatokban is.
2016-ban és 2017-ben két felmérést végzett az EDC a debreceni kis- és középvállalkozások körében. Arra voltak kíváncsiak, hogy a helyi vállalkozók mennyire elégedettek a városi üzleti környezettel. A felmérésből kiderült, hogy 4 vállalkozóból 3 újra befektetne Debrecenben.

BMW-gyár - Egy év alatt további 5-7 százalékos emelkedés várható a debreceni lakáspiacon egy elemzés szerint

Helyi - 2018-08-28

A következő egy év alatt mintegy 5-7 százalékos emelkedés várható a debreceni lakáspiacon a BMW korábban bejelentett helyi beruházása miatt, de az igazi árrobbanás az üzem megnyitása előtti 3 hónapban várható, amikor már elindul a próbatermelés és a munkavállalók számára lakást kell találni, ami hosszabb távon is hat majd az albérletek árára - közölte a Házbank.hu virtuális ingatlaniroda kedden.

Az elemzés szerint a debreceni lakáspiacon az elmúlt néhány hét alatt már mintegy 10 százalékos áremelkedést mértek.

Hasonló folyamat játszódott le korábban Győrben és Kecskeméten is a bejelentett és megvalósult autógyári beruházások hatására.

Augusztus 20. - Debreceni polgármester: augusztus 20-a a győzelem, a siker örömünnepe

Helyi - 2018-08-20

- A győzelem és a siker örömünnepének nevezte augusztus 20-át Debrecen polgármestere hétfőn, a helyi Szent István dombormű megkoszorúzása alkalmából rendezett önkormányzati ünnepségen. Papp László azt mondta, ezen a napon nem elvesztett forradalomra, vagy szabadságharcra emlékezünk, hanem "a bölcsességre, az előrelátásra, egy időtálló műre, amelyet államiságnak nevezünk".

"Megemlékezünk a magyarság egységbe kovácsolásának tudatos politikájáról, az európai fennmaradást kizárólagosan biztosító keresztény út kijelöléséről és védelméről" - tette hozzá.

Novák: számunkra a családok az elsők

Helyi - 2018-08-20

A Családok évének virágkocsija azt üzeni, hogy a kormány számára a családok vannak az első helyen, a magyar jövő a magyar gyermekekben és a felelős gyermekvállalásban van - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) család- és ifjúságügyekért felelős államtitkára hétfőn Debrecenben, amikor bemutatta a kompozíciót, mielőtt elindult a karneváli felvonulás.

Novák Katalin kiemelte: a magyar kormányzat első alkalommal képviselteti magát önálló virágkocsival a debreceni virágkarneválon, a Családok évében.

Virágkarnevál - Több százezer virág, tizenhat virágkocsi, több ezer táncos Magyarország legnagyobb karneválján

Helyi - 2018-08-20

Tizenhat virágkocsi, köztük egy óriás virágtigris vonult végig augusztus 20-án az idei, sorrendben 49. debreceni virágkarneválon, a kompozíciók elkészítéséhez több százezer élő és száraz virágot használtak fel, köztük azt a 670 ezer szál dáliát, ami Hollandiából érkezett a cívisvárosba. A tapasztalatok szerint augusztus 20-án megduplázódik Debrecen több mint 210 ezres lélekszáma.

Guinness-rekordkísérlet a Karneváli Héten

Helyi - 2018-08-17

Több száz táncos készül arra, hogy Béres András legendás, 1950-ben született koreográfiáját, a Mikepércsi csárdást egyszerre táncolva Guinness-rekordot állítsanak fel „tömegszerű csárdás" kategóriában.

Születésének 90., halálának 25. évfordulójának évében egész éves programsorozattal emlékeznek tisztelői a néprajzkutatóra, a Déri Múzeum egykori igazgatójára, a Debreceni Népi Együttes egyik alapítójára, művészeti vezetőjére, a néptánc-koreográfusra, a Debreceni Virágkarnevál megálmodójára.

Farmer Expo - Agrárminiszter: az aszály a fő veszélyforrás

Helyi - 2018-08-17

Az agrárminiszter szerint "az aszály a fő veszélyforrás ma a magyar mezőgazdaság számára". Nagy István pénteken a debreceni Farmer Expo megnyitóján tartott agrárfórumon kijelentette: öntözés nélkül nem lesz eredményes termelés.

A felszín feletti vizekből jelenleg 80 ezer hektárt öntöznek az országban, miközben a meglévő csatornák 200 ezer hektár öntözését tennék lehetővé - jegyezte meg.

A tárcavezető jelezte: Magyarország folyóiba kevesebb víz érkezik, mint amennyi távozik, így "erkölcsi alapunk van öntözni". Bejelentette: a kormány döntött a derecskei főcsatorna-beruházásról, amely napokon belül megkezdődik, ugyanakkor támogatja a Debrecen és térsége vízgazdálkodási programja a megvalósítását.

Virágkarnevál - Megteltek a szálláshelyek Debrecenben és a környéken

Helyi - 2018-08-17

- Egyre nagyobb az érdeklődés a Virágkarnevál iránt, Debrecenben és a környéken sem lehet már szállást találni - mondta Debrecen alpolgármestere az eseményt beharangozó pénteki sajtótájékoztatón.

Komolay Szabolcs kiemelte: a karneváli hét csúcspontját jelentő augusztus 20-i virágkarnevál díszvendégeinek közismert, népszerű embereket kértek fel.