Helyi

Eredmények megjelenítése 1-től 20-ig 2420 találatból.

Bartók Tavasz - Öt debreceni helyszínen 22 produkciót láthat a közönség

Helyi - 2022-04-26

Öt helyszínen 22 produkciót láthat a közönség a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek országos rendezvénysorozat keretében Debrecenben - hangzott el a programsorozat nyitóeseményén a Modem Modern és Kortárs Művészeti Központban kedden..

Megkezdődött a debreceni Régi Városháza felújítása

Helyi - 2022-04-13

Megkezdődött a debreceni Régi Városháza felújítása, melyről Papp László polgármester számolt be 2022. április 13-án a helyszínen tartott sajtótájékoztatóján.

A város működése szempontjából nagyon jelentős fejlesztés kezdeti fázisában vagyunk. 2022. március 10-én a kivitelező átvette az önkormányzattól a munkaterületet, és ezzel megkezdődött Debrecen történelmi műemlék épületének – illetve épületegyüttesének – a Régi Városházának a felújítása

Pro Urbe díjas: dr.Balla József

Helyi - 2022-04-11

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése a város fejlődését és jó hírnevét növelő, a helyi közösség javát szolgáló, évtizedeken keresztül kifejtett, közmegbecsülést érdemlő tevékenység elismeréseként Debrecen Város Pro Urbe Díját adományozta prof. dr. Balla Józsefnek, a Debreceni Egyetem Belgyógyászati Klinikájának igazgatójának, a Nephrologia Tanszék vezetőjének.

Prof. Dr. Balla József egyetemi tanár, a hazai és a nemzetközi nefrológia – a vesebetegségekkel foglalkozó orvostudományi ág – meghatározó, kiemelkedő egyénisége. 1984-ben a Debreceni Orvostudományi Egyetemen kapott orvosi diplomát. Az egyetem elvégzése után az I. számú Belgyógyászati Klinikán állt munkába klinikai orvos munkakörben. 1989-től egyetemi tanársegéd, 1996-tól egyetemi adjunktus, 2000-től egyetemi docens, 2006 szeptemberétől mint egyetemi tanár vesz részt az általános belgyógyászati és nefrológiai betegellátásban, valamint az egyetem oktatási tevékenységében és tudományos életében.

Debrecen város díszpolgára: dr.Bitskey István

Helyi - 2022-04-11

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése a város és polgárai anyagi, szellemi és erkölcsi gyarapodásában, fejlődésében elévülhetetlen érdemeket szerző, a város tekintélyét erősítő életmű elismeréseként Debrecen Város Díszpolgára kitüntető címet adományozott prof. dr. Bitskey István professor emeritusnak, az MTA rendes tagjának.

Prof. Dr. Bitskey István a hazai és a debreceni irodalomtörténet-írás kiemelkedő alakja, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. Fő kutatási területe a középkor, a reneszánsz, a barokk európai és magyar kultúrája. Több önálló kötetet publikált e tárgykörben. Ezek közül négy külföldön jelent meg, kettő német, egy olasz és egy szlovák nyelven. A korábbi Kossuth Lajos Tudományegyetem Magyar Irodalom Tanszékén oktatott.

Kilencven éve nyitották meg a debreceni köztemetőt

Helyi - 2022-04-07

- Kilencven évvel ezelőtt, 1932-ben nyitották meg a köztemetőt a debreceni Nagyerdőben, az évforduló kapcsán egész éves programsorozatot tartanak a városban - közölték a szervezők a helyszínen, sajtótájékoztatón csütörtökön.


Ukrajnai háború - A Debreceni Egyetem önkéntes hallgatókat vár, az Ökumenikus Segélyszervezet már 300 tonna segélyt küldött

Helyi - 2022-04-01

A Debreceni Egyetem önkéntes hallgatókat vár, hogy segítsenek az ukrajnai háború elől menekülőkön, az Ökumenikus Segélyszervezet már csaknem 300 tonna segélyt juttatott a konfliktuszónába.

Debrecenben köszöntötték a Koszovóból hazaérkező békefenntartókat

Helyi - 2022-03-31

Debrecen, 2022. március 31., csütörtök (MTI) - A honvédség KFOR-kontingense Koszovóból hazaérkezett 25. váltásának katonáit köszöntötték Debrecen főterén csütörtökön.

A református Nagytemplom előtt felsorakozó békefenntartóknak Kósa Lajos, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke mondott köszönetet helytállásukért.

Bokréta az Office Bay irodaház legmagasabb pontján

Helyi - 2022-03-29

Elhelyezték a bokrétát a XANGA cégcsoportok fejlesztésében megvalósuló Office Bay irodaház legmagasabb pontján a Debreceni Nemzetközi Repülőtér Multimodális Logisztikai Központjában.

Az eredeti ütemterv szerint haladnak a XANGA cégcsoport mintegy 2 milliárd forint volumenű befektetésével megvalósuló új irodaház építési munkái a Debreceni Nemzetközi Repülőtérhez kapcsolódó Multimodális Logisztikai Központban. Ünnepélyes keretek közt 2022. március 29-én a város országgyűlési képviselői, Kósa Lajos és Dr. Pósán László, valamint Dr. Papp László Debrecen Megyei Jogú Város polgármestere és Herdon István a XANGA csoport elnök-vezérigazgatója közösen helyezték el a bokrétát az épület legmagasabb pontján.

Orbán Balázs: az MCC tervpályázatot ír ki a debreceni Aranybika megújítására

Helyi - 2022-03-29

Tervpályázatot ír ki a Mathias Corvinus Collegium (MCC) a debreceni Aranybika épülettömbjének megújítására - jelentette be az MCC kuratóriumi elnöke kedden a helyszínen.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára jelezte: az épületegyüttes komplex felújítására vonatkozó építészeti tervpályázat eredményeként az engedélyes tervek a jövő év elejére várhatóak, utána megkezdődik a kivitelezés.

A beruházás első ütemében lebontják a szocializmusban épült új szállodarészt, és a helyére kerülő épületbe költöztetik majd át az MCC-s képzéseket, a régi Aranybika pedig a felújítás után visszakapja a szállodafunkciót - ismertette Orbán Balázs.

- A háború elől menekülőknek nyitottak befogadóközpontot Debrecenben

Helyi - 2022-03-25

Befogadóközpontot alakított ki az orosz-ukrán háború kitörése miatt otthonukat elhagyni kényszerülő menekülteknek a Dorkász Szolgálat Közhasznú Alapítvány Debrecenben.

Járványügyi koordinációs központot adtak át Debrecenben

Helyi - 2022-03-24

Az ország első járványügyi koordinációs központját adták át csütörtökön Debrecenben, az egyetem Kenézy campusán lévő infektológiai klinikán.

Az átadón Müller Cecília országos tisztifőorvos méltatta azt az együttműködést, amely - mint mondta - a pandémia időszakában a kutatók, az egészségügyi ellátórendszer és a járványügy összekapcsolásával példaértékűvé vált.

Kiemelte: járványügyre, infektológiára mindig szükség van, a jövőben pedig különös hangsúlyt kell kapnia a kórházi járványok kezelésének.

Schanda Tamás: a szakképzés missziója, hogy a magyar fiatalok a jövő nyertesei legyenek

Helyi - 2022-03-02

- Az átalakult szakképzési rendszer legfontosabb küldetése és missziója, hogy a magyar fiatalok a jövő nyertesei legyenek - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára szerdán Debrecenben.

Összehangolt fejlesztések Hajdú-Bihar megyében

Helyi - 2022-03-01

Összehangolta a 2021-2027 közötti európai uniós költségvetési ciklusban tervezett fejlesztéseit a hajdú-bihari és a debreceni önkormányzat, valamint a Debreceni Egyetem - jelentették a szervezetek képviselői kedden, a fejlesztési stratégiát bemutató sajtótájékoztatón.

Pajna Zoltán (Fidesz-KDNP), a hajdú-bihari közgyűlés elnöke elmondta: ebben a fejlesztési ciklusban a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP Plusz) keretében 116 milliárd forint áll a megye rendelkezésére.

A megyei önkormányzat döntése alapján ebből 43 milliárd forintot biztosítanak Debrecen fejlesztési terveinek megvalósítására, 73 milliárdból pedig a megyeszékhelyen kívüli települések fejlesztési terveit támogatják - jelezte a politikus.

Debrecenben: megkezdődik a 33-as számú főút négysávosra bővítése

Helyi - 2022-02-23

Újabb mérföldköz érkezett a közútfejlesztési program Debrecenben: megkezdődik a 33-as számú főút négysávosra bővítése - jelentette be a város polgármestere A 33-as számú főút 2x2 sávra bővítése az ipari fejlesztési terület és az M35 autópálya között elnevezésű projekt kapcsán rendezett sajtótájékoztatón, a helyszínen szerdán.

Papp László jelezte: a 33-as utat az M35-ös autópályától a Látóképi csárdáig2,2 kilométeres szakaszon négysávosítják. A beruházáshoz kapcsolódóan az útszakaszt átszelő vasúti pálya fölé közúti hidat építenek - fűzte hozzá.

A polgármester kiemelte: a 33-as út az egyik legforgalmasabb bevezető útja a városnak, a terhelése pedig várhatóan jelentősen megnő az észak-nyugati gazdasági övezet megnyitásával. Ezért döntöttek úgy, szélesítik és korszerűsítik az érintett útszakaszt - mondta.

Az EU 80 millió eurót ad a Szajol és Debrecen közötti vasútvonal korszerűsítésére

Helyi - 2022-02-23

- Az Európai Bizottság mintegy 80 millió eurós beruházást hagyott jóvá az unió Kohéziós Alapjából a személy- és teherszállítás vasúti összeköttetéseinek javítására az észak-alföldi régióban, a Szajol és Debrecen közötti vonalon - közölte az uniós bizottság szerdán.

Elisa Ferreira, a kohézióért és a reformokért felelős biztos közölte, hogy a magyarországi vasútvonalak korszerűsítése az unió zöld átállást segítő prioritásaival összhangban végzett beruházást jelent, amely jobb vasúti összeköttetést teremt a régió lakosságának és vállalkozásainak, egyben segíti az európai áruszállítást is.

Debreceni polgármester: a fejlesztések a város minden területét érintik

Helyi - 2022-02-17

Debrecen idei költségvetését 184,72 milliárd forintos, a tavalyinál 13,6 százalékkal nagyobb főösszeggel terjesztik a közgyűlés elé, a fejlesztések idén is a város minden területét érintik - közölte a cívisváros polgármestere csütörtökön a helyi városházán, a költségvetés tervezetét bemutató sajtótájékoztatón.

Egyházi kiadványokat mutattak be Debrecenben

Helyi - 2022-02-10

- Három történelmi egyház - a református, a római katolikus és a görögkatolikus - Hajdú-Bihar megyei történetét mutatja be az a három könyv, amelyet A hajdú hagyományok nyomában című projekt keretében jelentetett meg a megyei önkormányzat - közölte a közgyűlés elnöke csütörtökön sajtótájékoztatón.

Kis és középvállalkozások parkja épül Debrecenben, a Déli Gazdasági Övezetben

Helyi - 2022-02-09

Magyarország kormánya az elmúlt napokban meghozott döntéseivel támogatja a Déli Gazdasági Övezet fejlesztését, Debrecenben. A területen – Magyarországon egyedülálló módon – kis- és középvállalkozások számára hoz létre ipari területet az önkormányzat. A részletekről február 9-én számolt be Papp László polgármester.

A Déli Gazdasági Övezet fejlesztésére elkülönített 95 milliárd forintos támogatásból az alábbi fejlesztések valósulhatnak meg:

-805 megawatt villamosenergia-ellátás kiépítése a területen

-a terület gázellátásának bővítése

-több mint 10 kilométernyi út-, 12 kilométernyi kerékpárút-, és 17 kilométernyi közművezeték engedélyes és kiviteli terveinek elkészítése

-a Déli Gazdasági Övezet mellett a repülőteret és a keleti városrészt is érintő, átfogó csapadékvíz-elvezető rendszer engedélyes és kiviteli tervének elkészítése

-kkv-park infrastruktúrájának kiépítése

Katolikus teológus kapja a református alapítvány díját Debrecenben

Helyi - 2022-01-23

Benyik György római katolikus plébánost, teológiai tanárt tüntették ki a református Both Antal Teológiai és Kulturális Alapítvány Pro Unitate in Christo - A Krisztusban megélt egységért - díjával, az elismerést ma este, a debreceni Református Nagytemplomban, az ökumenikus imahét záró rendezvényén adja át Fekete Károly tiszántúli református püspök és Kustár Zoltán, kuratóriumi elnöke - közölték a szervezők.

Közleményük szerint Benyik György a Szegedi Biblikus Konferencia megalapításával, folyamatos szervezésével hosszú időn át és jelentős mértékben járult hozzá a hazai katolikus és protestáns egyházak közötti teológiai párbeszédhez, egymás kölcsönös megismeréséhez és megbecsüléséhez.

Benyik György 1989-ben indította útjára a Szegedi Biblikus Konferencia rendezvény-sorozatot, amely azóta is minden évben találkozási fórumot kínál a hazai és a határon túli, katolikus bibliatudósok számára.

Hosszú távú bérfejlesztési stratégiában állapodtak meg a Schaeffler debreceni gyárában

Helyi - 2022-01-21

- Hosszú távú bérfejlesztési stratégiában állapodott meg a Schaeffler debreceni telephelye, az FAG Magyarország Ipari Kft. és a Debreceni Csapágygyártók Szakszervezete, a bérfejlesztés 2022-től 2023 tavaszáig három lépcsőben történik meg - közölte a vállalkozás.

A közleményben Szabó Péter, az FAG Magyarország Ipari Kft. ügyvezetője azt írta, a következő két évben 30 százalékos volumen-növekedéssel számolnak, és egy ilyen, hosszú távú bérmegállapodás biztos és megnyugtató megoldás mindkét fél részére, ami szilárd alapot teremt a 22 éve működő vállalat jövőbeni terveihez.