Helyi

Eredmények megjelenítése 1-től 20-ig 2434 találatból.

Futópálya javítás miatt egy hétre bezárják a debreceni repülőteret

Helyi - 2022-09-23

A kifutópálya javítása miatt október 3-tól egy hétre bezárják a debreceni repülőteret, ebben az időszakban a légimentőkön kívül nem fogad járatokat a légikikötő - közölte a repülőtér igazgatója pénteken.

Debrecen déli ipari övezetében épül a kínai érdekeltségű Halms Hungary új gyára

Helyi - 2022-09-12

A kínai érdekeltségű Halms Hungary Kft. első ütemben 43 millió euró befektetéssel elektromos autókhoz alkatrészeket gyártó üzemet létesít Debrecenben, a 300 új munkahelyet létrehozó beruházáshoz a magyar kormány mintegy 1,5 milliárd forint támogatást ad - közölték a beruházást bejelentő sajtótájékoztatón hétfőn a helyszínen.

Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere azt mondta, a város gazdasága napról napra erősödik, ami azt üzeni, "munkahely, megélhetés, vagyis a jövő biztosítva van Debrecenben". Felidézte, hogy nyolc évvel ezelőtt alakították ki a több mint 700 hektáros déli ipari övezetet, amely hamarosan betelik. Európa egyik új gazdasági centruma jön létre Debrecenben, amelynek fókuszában az elektromobilitással és az energiatárolással kapcsolatos befektetések állnak - fűzte hozzá.

Vasárnap polgármestert és képviselőket választanak Derecskén

Helyi - 2022-09-20

- A hajdú-bihari járási székhelyen, Derecskén időközi választást tartanak szeptember 25-én, vasárnap, mivel az önkormányzat korábban a feloszlásáról döntött.

A jelöltállítás határidejéig 5 polgármesterjelölt és 26 képviselőjelölt adta le nyilvántartásba vételi aláírásgyűjtő ívét.

A Civil Fórum Debrecen Egyesület nem tárgyal a város vezetésével

Helyi - 2022-09-09

Példátlan Debrecen történetében, hogy közgyűlési határozati döntés nélkül írták alá a CATL-megállapodást – véli a Civil Fórum Debrecen Egyesület. Gondola Zsolt Zoárd önkormányzati képviselő azt mondta: a jegyzőhöz fordulnak, hogy ki és milyen felhatalmazással ír alá ilyen szerződést.

Szerinte nem kaptak megfelelő tájékoztatást arra vonatkozóan, hogy milyen mennyiségű rétegvizet és technológiát használnak majd.

Uniós forrásból fejlesztik a járóbeteg-ellátást Debrecenben

Helyi - 2022-09-09

- Megkezdődött az aktív kórházi ellátásokat kiváltó járóbeteg-szolgáltatások fejlesztése a Debreceni Egyetem (DE) klinikai központjának Kenézy Gyula campusán, a projekt 300 millió forint vissza nem térintendő európai uniós támogatással valósul meg - közölte az egyetem projektkommunikációs szolgálata.

A virágkarneválra virágba borult Debrecen

Helyi - 2022-08-20

Péntek este ezrek bringáztak virágokkal feldíszített kerékpárokkal Debrecenben.A negyedik alkalommal megtartott Night Ride elnevezésű programot sokan gyalog kísérték.A közterületeken, a villamosmegállóknál virágok fogadták a sétálókat, a Csapó utcán pedig az első nemzetközi virágkötészeti kupán készült alkotásokat tekinthették meg város lakói és a turisták

Az idei virágkarneválra Kolumbiából, Peruból, Németországból, Belgiumból, Olaszországból és Spanyolországból érkeztek táncosok, művészeti csoportok. Az idén is- mint eddig mindig -nagy sikere volt az olasz zászlóforgatóknak, akik a város számos pontján bemutatták produkciójukat.


31. Farmer-Expó: irányt mutat

Helyi - 2022-08-04

Augusztus 17-20. között a Debreceni Egyetem Böszörményi úti Campusa ad otthont a 31. Farmer Expó Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakkiállításnak és a 17. Hortico Zöldség-Gyümölcs Kertészeti Szakkiállításnak. Magyarország egyik legjelentősebb agrár-seregszemléjén idén 17 ezer négyzetméteren mintegy 330 kiállító mutatkozik be, ami enyhe növekedés az elmúlt évihez képest.

Vaszkó László vásárigazgató hangsúlyozta, hogy a nagyszabású agrár-seregszemlére a négy nap során mintegy 30 ezer látogatót várnak. Az ünnepélyes megnyitón idén is részt vesz Dr. Nagy István agrárminiszter, és az új kenyér megszentelése sem maradhat el.

Jól bevált recepten ne változtass – gondolhatták a Farmer Expó szervezői, ezért aztán a szórakoztatás és az informálás az idei nagyszabású rendezvényükön is "kéz a kézben" jár. "Háború a szomszédban, aszály, elszabadult input árak; lehet-e így nyereségesen termelni?" - az egyik, izgalmasnak ígérkező kerekasztal beszélgetés témája pontosan rámutat arra, hogy milyen rendkívüli nehézségekkel kellett megküzdenie a gazdatársadalomnak a COVID szorításában, ráadásul azóta kiderült, hogy a koronavírus-járvány elmúlt két éve csak a kezdet volt.

Újból jönnek külföldi sztárok is a debreceni Campus Fesztiválra

Helyi - 2022-07-20

Idén teljes programkínálattal tér vissza a Campus Fesztivál: a hazai könnyűzenei élet legismertebb és legjobb képviselői mellett két év szünet után újból érkeznek külföldi sztárfellépők is Debrecenbe.

Kigyulladt egy társasházi lakás Debrecenben, nyolc embert kórházba vittek

Helyi - 2022-07-04

- Kigyulladt egy társasház harmadik emeleti lakása Debrecenben hétfőn kora reggel, nyolc embert vittek kórházba - közölte a hajdú-bihari katasztrófavédelmi igazgatóság sajtóügyeletese.

Múzeumok éjszakája - Harangjáték, kiállítások, tárlatvezetések, könyvbemutatók Debrecenben

Helyi - 2022-06-22

- A Református Nagytemplom óránként megszólaló harangjátéka hívja szombaton a Múzeumok éjszakája helyi programjaira az érdeklődőket - közölték szervezők szerdán sajtótájékoztatón a Déri Múzeumban.

Puskás István (Fidesz-KDNP), Debrecen kulturális alpolgármestere azt mondta, pénteken már felvezető programokkal hangolódhat a közönség a város múzeumi negyedében: a Medgyessy Ferenc Múzeumtól a Szabó Magda-emlékházig húzódó területen kiállítások, koncertek lesznek, szombaton pedig csaknem száz program között válogathatnak a látogatók.

A debreceni Református Nagytemplom harangjátéka minden órában hívja majd a programokra az embereket: az érdeklődők a templomban megnézhetik a Vizsolyi Biblia egyik eredeti példányát, de megnyitják a két templomtorony közötti panorámajárdát is, ahonnan páratlan kilátás nyílik az éjszakai Debrecenre - jelezte Kósáné Nagymáté Nóra turisztikai referens.

Befejeződtek a tavaszi erdősítések Debrecen térségében

Helyi - 2022-06-13

- Mintegy 58 hektáron telepített erdőt idén tavasszal a Nyíreredő Zrt. debreceni erdészete: több mint 450 ezer facsemetét és 2900 kilogramm kocsányos tölgy makkot használtak fel az erdősítési munkákhoz - közölte a gazdaság sajtószolgálata hétfőn.

Kínai diákok végeztek magyar szakon a Debreceni Egyetemen

Helyi - 2022-06-10

Első alkalommal végeztek magyar alapszakon kínai hallgatók a Debreceni Egyetem (DE) bölcsészettudományi karán. A magyar nyelven diplomát szerző tizenkét végzős kínai diák egy nemzetközi oktatási együttműködés keretében három éve kezdte meg tanulmányait Debrecenben.

A BMW-gyár építése az elmúlt tizenkét év sikeres gazdaságpolitikájának jelképe

Helyi - 2022-06-01

A BMW debreceni gyárának építése az elmúlt tizenkét év sikeres magyar gazdaságpolitikájának jelképe, a mintegy 400 milliárd forintos beruházással több mint ezer új munkahely jön létre a városban - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán.

A tárcavezető az ünnepélyes alapkőletételen arról számolt be, hogy a német autógyártó telephelyén eddig infrastruktúra-fejlesztés zajlott, most viszont megkezdődik a tervezett épületek építése. Az üzemben évi 150 ezer járművet fognak előállítani, 2025-ben pedig megindul egy vadonatúj, tisztán elektromos platformra épülő modell gyártása, amely még nem szerepel a márka kínálatában.

Beszédében az építkezés megkezdését mérföldkőnek nevezte a magyar gazdaság gerincoszlopának számító autóipar szempontjából. Arról számolt be, hogy a BMW korábban egyfajta "láthatatlan autógyárként" működött Magyarországon, ugyanis beszállítói lánca keretében ötvennégy, összesen csaknem tízezer embert foglalkoztató magyar cégtől vásárolt alkatrészeket.

Palkovics: erős a hazai járműipar

Helyi - 2022-05-28

Erősnek nevezte a hazai össztermék 25 százalékát előállító, 180 ezer embert foglalkoztató járműipar helyzetét a Debrecen Drive autó- és járműipari kiállítás keretében tartott konferencián a technológiai és ipari miniszter szombaton.

Bartók Tavasz - Öt debreceni helyszínen 22 produkciót láthat a közönség

Helyi - 2022-04-26

Öt helyszínen 22 produkciót láthat a közönség a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek országos rendezvénysorozat keretében Debrecenben - hangzott el a programsorozat nyitóeseményén a Modem Modern és Kortárs Művészeti Központban kedden..

Megkezdődött a debreceni Régi Városháza felújítása

Helyi - 2022-04-13

Megkezdődött a debreceni Régi Városháza felújítása, melyről Papp László polgármester számolt be 2022. április 13-án a helyszínen tartott sajtótájékoztatóján.

A város működése szempontjából nagyon jelentős fejlesztés kezdeti fázisában vagyunk. 2022. március 10-én a kivitelező átvette az önkormányzattól a munkaterületet, és ezzel megkezdődött Debrecen történelmi műemlék épületének – illetve épületegyüttesének – a Régi Városházának a felújítása

Pro Urbe díjas: dr.Balla József

Helyi - 2022-04-11

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése a város fejlődését és jó hírnevét növelő, a helyi közösség javát szolgáló, évtizedeken keresztül kifejtett, közmegbecsülést érdemlő tevékenység elismeréseként Debrecen Város Pro Urbe Díját adományozta prof. dr. Balla Józsefnek, a Debreceni Egyetem Belgyógyászati Klinikájának igazgatójának, a Nephrologia Tanszék vezetőjének.

Prof. Dr. Balla József egyetemi tanár, a hazai és a nemzetközi nefrológia – a vesebetegségekkel foglalkozó orvostudományi ág – meghatározó, kiemelkedő egyénisége. 1984-ben a Debreceni Orvostudományi Egyetemen kapott orvosi diplomát. Az egyetem elvégzése után az I. számú Belgyógyászati Klinikán állt munkába klinikai orvos munkakörben. 1989-től egyetemi tanársegéd, 1996-tól egyetemi adjunktus, 2000-től egyetemi docens, 2006 szeptemberétől mint egyetemi tanár vesz részt az általános belgyógyászati és nefrológiai betegellátásban, valamint az egyetem oktatási tevékenységében és tudományos életében.

Debrecen város díszpolgára: dr.Bitskey István

Helyi - 2022-04-11

Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése a város és polgárai anyagi, szellemi és erkölcsi gyarapodásában, fejlődésében elévülhetetlen érdemeket szerző, a város tekintélyét erősítő életmű elismeréseként Debrecen Város Díszpolgára kitüntető címet adományozott prof. dr. Bitskey István professor emeritusnak, az MTA rendes tagjának.

Prof. Dr. Bitskey István a hazai és a debreceni irodalomtörténet-írás kiemelkedő alakja, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. Fő kutatási területe a középkor, a reneszánsz, a barokk európai és magyar kultúrája. Több önálló kötetet publikált e tárgykörben. Ezek közül négy külföldön jelent meg, kettő német, egy olasz és egy szlovák nyelven. A korábbi Kossuth Lajos Tudományegyetem Magyar Irodalom Tanszékén oktatott.

Kilencven éve nyitották meg a debreceni köztemetőt

Helyi - 2022-04-07

- Kilencven évvel ezelőtt, 1932-ben nyitották meg a köztemetőt a debreceni Nagyerdőben, az évforduló kapcsán egész éves programsorozatot tartanak a városban - közölték a szervezők a helyszínen, sajtótájékoztatón csütörtökön.


Ukrajnai háború - A Debreceni Egyetem önkéntes hallgatókat vár, az Ökumenikus Segélyszervezet már 300 tonna segélyt küldött

Helyi - 2022-04-01

A Debreceni Egyetem önkéntes hallgatókat vár, hogy segítsenek az ukrajnai háború elől menekülőkön, az Ökumenikus Segélyszervezet már csaknem 300 tonna segélyt juttatott a konfliktuszónába.