Helyi

Eredmények megjelenítése 1-től 20-ig 2525 találatból.

Kihirdették a debreceni borverseny győzteseit

Helyi - 2024-02-21

- Hét kategóriában hirdették ki a debreceni városi borverseny idei győzteseit szerdán, a helyi Mercur hotelben. A győztesek egy évig viselhetik a Debrecen város bora 2024 címet.

Papp László polgármester felidézte: tíz éve hirdették meg először a versenyt azzal a céllal, hogy kiválasszák azokat a legkiválóbb magyar borokat, amelyek a város hivatalos eseményein, gasztrokulturális programjain, a helyi éttermek borkínálatában, illetve reprezentációs ajándékként méltón képviselik a Kárpát-medence borkultúráját.

Stratégiai megállapodást kötött a Debreceni Szakképzési Centrum és a kínai CATL akkumulátorgyár

Helyi - 2024-02-13

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Debreceni Szakképzési Centrum (DSzC) és a Contemporary Amperex Technology Hungary, amelynek köszönhetően újabb lehetőségek nyílnak meg a szakképzést választó diákok előtt; a dokumentumot kedden írták alá az intézmények vezetői - közölte a DSzC .

A közleményben emlékeztettek, a kínai Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL) akkumulátorgyár 2022-ben jelentette be magyarországi beruházását, amely a vállat második európai gyára lesz a németországi után. A CATL debreceni üzeme a jövőben a gyártásban átveszi a cég zöld- és ipar 4.0 technológiák terén szerzett tapasztalatait - írták.

Elkészült a város 2024. évi költségvetésének tervezete

Helyi - 2024-02-09

A rendszerváltás utáni évtizedek legnehezebb, legtöbb kihívással bíró önkormányzati ciklusának utolsó költségvetését terjeszti be Papp László polgármester jövő héten Debrecen közgyűlése elé.

A polgármester a sajtótájékoztatót úgy kezdte: „ a 2019 és 2024 közötti ciklus a válságok ciklusa volt, de Debrecen jól bírta a megpróbáltatásokat. 2023 a kihívások, de egyben a lehetőségek éve volt. Szokták mondani, hogy vétek egy válságot elpazarolni. Nos, mi nem is tettük ezt. Debrecen folyamatosan erősödött az elmúlt évben és években. Ebben az időszakban rendkívül fontos volt, hogy erőt, stabilitást, fejlődni akarást, de ugyanakkor a gondoskodáspolitikán keresztül, figyelmet és támogatást tudtunk adni városunk polgárainak."

Sikkasztó közös képviselőt ítéltek börtönre

Helyi - 2024-02-09

Huszonegy rendbeli, folytatólagosan elkövetett sikkasztás bűntette és egy rendbeli sikkasztás vétsége miatt 3 év 10 hónap börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte a Debreceni Járásbíróság azt a 71 éves nőt, aki elsikkasztotta több debreceni társasház pénzét, majd a büntetőeljárás során Európából Dél-Amerikába szökött.

Dobó Dénes, a Debreceni Törvényszék szóvivője azt írta, a rendőrök megtalálták, elfogták a nőt, az ellene indult büntetőeljárás pedig jogerősen befejeződött, miután az elkövető lemondott a tárgyaláshoz való jogáról, és az előkészítő ülésen beismerő nyilatkozatot tett.

A bíróság 10 évre eltiltotta a vádlottat a közös képviselői tevékenység gyakorlásával járó foglalkozástól is - tette hozzá a szóvivő.

Átadták a Prohuman Zrt. új régiós központját Debrecenben

Helyi - 2024-01-31

Átadták az ország vezető HR szolgáltatója, a Prohuman Zrt. új kelet-magyarországi régiós központját szerdán Debrecenben.

Bővíti turisztikai kínálatát a Tiszántúli Református Egyházkerület

Helyi - 2024-01-18

Religio et patria, Szabadság - Hitvallás - Alkotás elnevezésű turisztikai programot indít a Tiszántúli Református Egyházkerület a reformáció szerteágazó teológiai, történelmi, kulturális, művészeti, szellemi örökségének bemutatására - jelentette be az egyházkerület püspöke a debreceni Egyetemi templomban csütörtökön, sajtótájékoztatón.

Tíz év börtönre ítélték egy fiatal nő támadóját Hajdúszoboszlón

Helyi - 2024-01-16

Halmazati büntetésül tíz év börtönbüntetésre ítélte a Hajdúszoboszlói Járásbíróság szexuális erőszak bűntette és súlyos testi sértés bűntettének kísérlete miatt mint különös visszaesőt azt a férfit, aki az utcán támadott meg egy fiatal nőt egy évvel ezelőtt Hajdúszoboszlón .

Pilot kutató laboratóriumot hoztak létre uniós támogatással a Debreceni Egyetemen

Helyi - 2023-12-14

Vírus- és baktériumalapú biológiai hatóanyagok steril gyártási technológiával történő előállítására alkalmas pilot, azaz középméretű kutató laboratóriumot hoztak létre zöldmezős beruházással a Debreceni Egyetem (DE) innovációs parkjában - jelentették be a fejlesztés projektzáró eseményén csütörtökön.

A beruházáshoz a Széchenyi 2020 program keretében több mint ötmilliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert el az egyetem a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) pályázatán - közölték.

Bács Zoltán professzor, egyetemi kancellár azt mondta, ezzel a beruházással megvalósul a felsőoktatás és az ipar együttműködése egyebek mellett közös cégek létrehozásával.

Elkészült a debreceni környezeti ellenőrző rendszer stratégiai alapdokumentuma

Helyi - 2023-12-04

- Elkészült a debreceni környezeti ellenőrző rendszer stratégiai alapdokumentuma, amellyel "a tudományt a város szolgálatába állítják" - jelentette be a cívisváros polgármestere hétfőn a Református Kollégium Oratóriumában.

Az akkumulátorokat gyártó CATL hosszú távra tervez Debrecenben

Helyi - 2023-11-30

A Debrecenben akkumulátorgyárat építő Contemporary Amperex Technology Co. Ltd. (CATL) hosszú távra, évtizedekre tervez a városban, a vállalat bizalomra épülő, erős partneri kapcsolatok kialakítására törekszik a város és a környező települések lakosaival - közölte a cég európai működésért felelős ügyvezető igazgatója csütörtökön a városban.

Jason Chen emlékeztetett rá, a vállalat a németországi után második európai akkumulátorgyárát a debreceni déli ipari övezetben építi fel, a munkálatok a terveknek megfelelően, jó ütemben haladnak, a gyárban 2025 első felében indul meg a termelés.

A vezető a cég első debreceni sajtótájékoztatóján kitért a Kúria szerdai határozatára, amellyel a bírói testület megsemmisítette a CATL iparbiztonsági engedélyét a biztonsági jelentés közzétételének formai hibája miatt.

"Az engedély alapját képező biztonsági jelentéssel vagy bármilyen biztonsági kérdéssel kapcsolatosan a Kúriának nem volt kifogása. Az ítéletnek nincs közvetlen hatása a kivitelezési munkálatok folytatására a CATL debreceni beruházásán, mivel a bírósági döntés a társaság egységes környezethasználati engedélyének, illetve építési engedélyének érvényességét nem érinti. Így a CATL folytatja a debreceni gyár folyamatban lévő építését, és megteszi a szükséges lépéseket az iparbiztonsági engedély megszerzéséhez szükséges összes követelmény teljesítése érdekében" - ismertette Jason Chen a CATL közleményét.

Elmondta, hogy a debreceni gyárat a legmodernebb technológiával szerelik fel, és azért döntöttek Debrecen mellett, hogy helyből tudják kielégíteni a magyarországi autógyárak igényeit. Debrecen mellett szólt a jó infrastruktúra, a közelben található nyersanyagok, a jó befektetői környezet, illetve a kiváló közép- és felsőfokú oktatás - sorolta az igazgató.

Ibis Styles Debrecen Airport szálloda épül a reptér mellett

Helyi - 2023-11-16

Elhelyezték a bokrétát a XANGA cégcsoport fejlesztésében megvalósuló ibis Styles Debrecen Airport szálloda legmagasabb pontján. A XANGA Investment & Development Group több mint két évtizede fejleszt kulcsrakész ipari, logisztikai és szolgáltató létesítményeket bérbeadással történő hasznosításra.

Ez a beruházás sorozat számos nemzetközi vállalat számára tette lehetővé, hogy Debrecenbe telepítse üzleti tevékenységét. A Debreceni Nemzetközi Repülőtér korábbi üzemeltetőjeként a cégcsoport mindig is elkötelezett volt a környék infrastruktúrájának fejlesztése iránt. Az elmúlt évtizedben ott kialakított több mint 30 ezer négyzetméternyi cargo, logisztikai és irodaterület mellett most egy új szállodával bővíti a repülőtér üzleti környezetét, amelyre a város élénk gazdasági élete miatt egyre nagyobb szükség van.

November 25-én nyit az Adventi Vásár Debrecenben

Helyi - 2023-11-14

Több mint 120 programmal várja az érdeklődőket november 25. és december 23. között a Debreceni Advent - mondta el a programokat ismertető keddi sajtótájékoztatón Papp László, a város polgármestere.

Hetek óta zajlanak a város díszkivilágításának szerelési munkái, idén is több mint 200 ezer izzó fogja megvilágítani a belvárost és a környező utcákat - ismertette Papp László.

Elkészült a 33-as számú főút bővítése Debrecen határában

Helyi - 2023-11-10

Elkészült a 33-as számú főút kétszer két sávossá bővítése Debrecen határában, a BMW autógyárnak is helyet adó északnyugati ipari övezet és az M35-ös autópálya között.

A fejlesztés hazai forrásból az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) beruházásában, a Strabag Építőipari Zrt. kivitelezésében valósult meg csaknem 17,5 milliárd forintból - hangzott el az útszakasz pénteki átadásán.

Bói Loránd, az ÉKM közlekedésstratégiáért felelős helyettes államtitkára emlékeztetett rá, hogy a kormányzat és a szaktárca több mint tízéves törekvése a hazai közúthálózat fejlesztése.

A beruházások eredményeként ma már a megyei jogú városok és az országhatárok jelentős része elérhető gyorsforgalmi úton. Ez a program, mint ahogy a mellékutak fejlesztése is folytatódik, miközben új igényként jelentek meg a zöldmezős ipari beruházásokhoz kapcsolódó közúti fejlesztések - mondta

Diákoknak rendeztek járműipari nyílt napot a BMW debreceni gyárában

Helyi - 2023-11-09

Továbbtanulás előtt álló nyolcadikos diákoknak rendeztek járműipari nyílt napot a BMW debreceni gyárában, a vállalat nemrég elkészült képzőközpontjában csütörtökön megnyílt rendezvényre mintegy ezer fiatalt várnak.

Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester a megnyitón azt mondta, a gazdaságfejlesztés alapja az oktatás, a versenyképes tudás átadása a fiataloknak, amiben korszakváltást jelentett a BMW megjelenése a városban.

Az iparfejlesztés eredményeként felértékelődött a szakképzés Debrecenben: 2015-ben hétezerötszáz diák tanult a város szakképző intézményeiben, ma ez a szám meghaladja tizenkétezret - jelezte. Hozzátette: a BMW debreceni gyárával kötött megállapodás értelmében szeptemberben száz diák kezdhette meg a tanulást a vállalat új képzési központjában, a számuk további százzal bővül évente.

Sütőipar: Jönnek a mesterséges intelligencia támogatásával fejlesztett első termékek

Helyi - 2023-11-02

Iparágában Magyarországon elsőként a Hajdúsági Sütödék-csoport leánycégei jelennek meg hamarosan a piacon a Mesterséges Intelligencia (MI) támogatásával fejlesztett sütőipari termékekkel – jelentette be egy debreceni sajtótájékoztatón Szakács Tamás, a Hajdúsági Sütödék Zrt. vezérigazgatója.

A vezető szerint 2022 novemberétől megváltozott a világ, a nagy nyilvánosság számára is elérhetővé váltak a különböző képességű MI-platformok. Mindenki „kóstolgatja” a technológiát, próbálja elképzelni mit, milyen módon használhat belőle az élete, munkája szempontjából. „Bár sok a félelem, ám erről a szekérről nem érdemes lemaradni. Már csak azért sem, mert ez a szekér holnap sportautóvá, holnapután pedig űrhajóvá válhat” – mondta a vezérigazgató.

Egy csésze kávé árával az emberi méltóságért

Helyi - 2023-10-30

A Debreceni Hospice Ház Alapítvány „Egy csésze kávé árával az emberi méltóságért” elnevezésű kampánya idén is elindult.

A kampány időtartama: 2023.10.16. - 2023.11.19.

Az előző évekhez hasonlóan a Debreceni Hospice Ház Alapítvány szemléletformálás céljából indította el a kezdeményezést, felhívva a figyelmet az életvégi emberi méltóság és a gondoskodás fontosságára, az emberek egymás iránti tiszteletére. A Mindenszentek, Halottak napja körüli időszak még inkább felhívja a figyelmet arra, hogy minden pillanat és minden perc értékes és senki nincsen egyedül.

Új utasbiztonsági eszközök a debreceni repülőtéren

Helyi - 2023-10-25

- Debrecen gazdasági életének növekedése szükségessé és indokolttá teszi a helyi repülőtér fejlesztését, ahol egyre nagyobb utasszámra számítanak - jelentette ki a város polgármestere a légikikötő fogadóépületében tartott sajtótájékoztatón szerdán.

Papp László (Fidesz-KDNP) jelezte: a legújabb fejlesztés eredményeként két új, úgynevezett kétnézetű kézipoggyász ellenőrző röntgenberendezést helyeztek üzembe, amely 30 százalékkal növeli az áteresztő képességet az ellenőrző pontokon.

A faladott poggyászok ellenőrzését is hasonlóan korszerű berendezés végzi a jövőben, amely 50 százalékos kapacitásbővítést eredményez ezen a területen - tette hozzá a városvezető.

Díjazottak

Helyi - 2023-10-23

Debrecen Város Boncz László-díját a közgyűlés a gyermekvédelem, gyermekjólét, a szociális alapszolgáltatások és a személyes gondoskodás keretébe tartozó szakosított ellátások, továbbá az egészségügyi alap- és szakellátás, az egészségfejlesztés területén a lakosság érdekében kimagasló szakmai tevékenység, valamint életmű elismeréseként adományozhat. A díjat ebben az esztendőben a szociális alapellátásban végzett kiemelkedő szakmai tevékenysége, áldozatos munkája elismeréseként Figeczki Tamás, az Ökumenikus Segélyszervezet Szociális és Fejlesztő Központ debreceni központvezetője, valamint Rózsahegyiné Juhász Éva, Debrecen Megyei Jogú Város Család- és Gyermekjóléti Központja civil szervezetekkel foglalkozó koordinátora, a Hajdúdorogi Főegyházmegye cigánypasztorációs referense kapta.

Debrecen:elismerések október 23. alkalmából

Helyi - 2023-10-23

Október 23., az 1956-os forradalom és szabadságharc kezdetének 67. évfordulója tiszteletére Debrecen önkormányzata ünnepséget rendezett 2023. október 23-án a Kölcsey Központban. Ünnepi beszédét követően Papp László polgármester adta át a város idei Boncz László-, Csokonai-, Dóczy Gedeon-, Hajós Alfréd- és Hatvani-díjait.

A Komondor szuperszámítógép fűti a jövőben a debreceni sportuszodát

Helyi - 2023-10-12

Az ország legerősebb szuperszámítógépe, a Debreceni Egyetem (DE) Kassai úti campusán működő Komondor hulladékhőjével fűtik a jövőben a debreceni sportuszodát - jelentette be a város polgármestere a helyszínen sajtótájékoztatón csütörtökön.

Papp László (Fidesz-KDNP) emlékeztetett arra, hogy az energiaárak drasztikus emelkedése miatt döntött az önkormányzat úgy, hogy újabb megoldásokat keres az energiahatékonyság terén.