Helyi

Eredmények megjelenítése 1-től 20-ig 2540 találatból.

Debrecenben ismét a Fidesz-KDNP nyerte az önkormányzati választást

Helyi - 2024-06-10

Debrecenben a 2024. június 9-i önkormányzati választás eredményeképpen Papp László eddigi polgármester vezetheti tovább a várost, s minden egyéni önkormányzati képviselői helyet is a Fidesz-KDNP jelöltjei nyertek meg.

Papp László a választás éjszakáján az eredmények ismeretében beszédében a következőket mondta el:

Kedves barátaim! Kedves debreceniek! Kedves nem debreceniek, itt és az éter hullámhosszain. Jó estét kívánok! Szerintem ennél jobbat nem is kívánhatnánk. Ez a ma este rendkívül különleges számomra, hiszen hetedik alkalommal mérettem meg.

Véget ért a kampány, lezajlott a választás. Egy olyan önkormányzati választás, amely miatt az elmúlt egy évben - nyugodtan mondhatom - rajtunk volt az országnak és a világnak is a tekintete. 1998-tól számítva, ahogy említettem, ez a hetedik, amióta polgármester vagyok, azóta pedig a harmadik önkormányzati választás.

Átadták a debreceni gyermeksürgősségi központot

Helyi - 2024-06-03

Átadták a Debreceni Egyetem (DE) új gyermeksürgősségi központjának épületét a klinika nagyerdei campusán hétfőn.Szabó Zoltán, a klinikai központ elnöke azt mondta, a beruházás hárommilliárd forint pályázati és 550 millió forint saját forrásból valósult meg.

Takács Péter egészségügyi államtitkár jelezte: országosan 14 milliárd forintot fordítottak a gyermeksürgősségi ellátás fejlesztésére, ebből jutott hárommilliárd Debrecennek.

A beruházások eredményeként Debrecen mellett Budapesten, Győrben, Szegeden és Pécsen jött létre gyermeksürgősségi centrum, ezzel úgynevezett 3-as progresszivitási szintű centrumhálózat alakult ki Magyarországon.

Átadták a debreceni Fazekas Mihály általános iskola felújított épületét

Helyi - 2024-05-07

Az országban hetven helyszínen újultak meg energetikai szempontból állami fenntartású iskola épületek a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (Kehop) keretében 23 milliárd forint támogatásból - közölte a Klebelsberg Központ elnöke kedden Debrecenben.

Hajnal Gabriella a Fazekas Mihály általános iskola felújított épületének keddi átadásakor azt mondta, mintegy ezer iskolaépületet újítottak fel ebben az európai uniós költségvetési ciklusban: 30 milliárd forintból csaknem 500 intézmény kisebb infrastrukturális fejlesztését oldották meg, 100 milliárdból pedig átfogó intézményi fejlesztések valósultak meg.

Zsidó kulturális napokat és konferenciát rendeznek Debrecenben

Helyi - 2024-05-07

Május 9. és 12. között harmadik alkalommal rendezik meg az ALL-IN Debrecen programjai sorában a Debreceni Zsidó Kulturális Napok és Utcafesztivált - közölték a szervezők az eseményt beharangozó keddi sajtótájékoztatón.

Az ALL-IN Debrecen-Nemzetközi Kulturális Napokat három évvel ezelőtt azért hívták életre, hogy a városban élő kulturális közösségeket közelebb hozzák egymáshoz - idézte fel Mészáros Réka, a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A BMW autógyár miatt nőtt az érdeklődés a járműmérnöki képzés iránt Debrecenben

Helyi - 2024-05-02

Amióta a BMW bejelentette, hogy Debrecenben építi fel legújabb autógyárát, ugrásszerűen nőtt az érdeklődés a Debreceni Egyetem (DE) műszaki karának járműmérnöki képzése iránt - közölte az egyetem M. Tóth Ildikó sajtóközpontja csütörtökön annak kapcsán, hogy járműmérnök-hallgatókat fogadott a BMW helyi képzési központja.

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Helyi - 2024-04-18

- Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

Pántya József, az Építési és Közlekedési Minisztérium útépítésekért felelős helyettes államtitkára emlékeztetett rá, hogy novemberben adták át az M35-ös autópályát a debreceni észak-nyugati ipari övezettel összekötő két kilométeres útszakaszt, most újabb több mint 2 kilométeres szakasz készült el bruttó 4,2 milliárd forintos, hazai forrásból finanszírozott beruházással.

Állásbörzét és karriernapot rendeznek a Debreceni Egyetemen

Helyi - 2024-04-15

A Debreceni Egyetem (DE) központi épületének díszudvarán nyolcvan munkáltató várja standjánál az érdeklődő hallgatókat szerdán a régió legnagyobb állásbörzéjén - jelentették be a szervezők sajtótájékoztatón hétfőn a helyszínen.

A magyar EU-elnökség egyik fő prioritása lesz az uniós kardiovaszkuláris program kidolgozása

Helyi - 2024-04-15

) - A magyar EU-elnökség egyik prioritása lesz az európai uniós kardiovaszkuláris program, stratégia kidolgozása - közölte az egészségügyért felelős államtitkár hétfőn Debrecenben.

Ez jelzésértékű folyamat is: a magas színvonalon működő magyar kardiológia tudományos alapú, kiváló teljesítményének elismerése - tette hozzá Takács Péter a Debreceni Egyetem (DE) kardiológiai és szívsebészeti klinikája új hibrid műtőjének átadásán.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy az űrkutatás után az egészségügy a második az innováció gyakorlatba ültetése terén: az alapkutatástól a gyakorlati alkalmazásig eltelt időt tekintve az egészségügy az egyik zászlóshajó.

Azt mondta, a Debreceni Egyetemen minden együtt van: a kormányzati szándék, a modellváltó egyetem és a város töretlen támogatása, "ezért kiváló talaj az innovációra".

Elindult Debrecenből a Wizz Air első isztambuli járata

Helyi - 2024-04-15

) - Elindult a Wizz Air első isztambuli járata hétfőn Debrecenből, Antalya után Isztambul a második török város, amely közvetlenül elérhető repülőgéppel Debrecenből - közölte a légitársaság hétfőn.

Király Tamás, a Debrecen International Airport Kft. ügyvezetője a közleményben azt mondta, a jövőben még több olyan járat elérését teszik lehetővé, amely Debrecen és a térség utazási igényeinek kiszolgálását célozza.

Ünnei közgyűlés Debrecenben, a város napján

Helyi - 2024-04-11

1693 április 11-én szabad királyi városi rangot adományozott Debrecennek I. Lipót magyar király. Ez a kiváltság komoly gazdasági, jogi és társadalmi előnyökkel járt. A Kölcsey Központban tartott ünnepi közgyűlésen Papp László emlékeztetett, Debrecen a 14. században fontos mezővárossá, később kulturális-oktatási központtá vált a Debreceni Református Kollégium révén. 1715-ben a katolikusok visszaköltözhettek a városba, gazdagítva, sokszínűvé, sikeressé téve a közösséget.

A polgármester szerint Debrecen mindig jó irányba fordult a történelmi útelágazásoknál és ez a 21. században is így történik

. A városvezető egyben köszönetét fejezte ki a díjazottaknak, kiemelve, Debrecen mindig számíthatott áldozatos munkájukra.

Napelempark épül a debreceni BMW autógyár területén

Helyi - 2024-04-10

A BMW Group Gyár Debrecen és az E.ON Hungária Csoport együttműködésében 50 hektárnyi napelempark létesítéséről írtak alá szerződést a két cég vezetői szerdán, a gyár kommunikációs központjában.

Hans-Peter Kemser, a BMW Manufacturing Hungary Kft. elnök-vezérigazgatója az aláírás alkalmából tartott sajtóeseményen azt mondta, a BMW-csoport legnagyobb fotovoltaikus rendszerét alakítják ki a gyárban, amely Magyarországon is az egyik legnagyobb ilyen beruházás.

Közlése szerint 320 ezer négyzetméter napelempanelt helyeznek el, ebből 187 ezer négyzetméternyit a gyárépületek tetején, a többit a földön.

A vízgazdálkodásról tartottak konferenciát a Debreceni Egyetemen

Helyi - 2024-03-21

Debrecen és környéke vízgazdálkodásáról tartott konferenciát a víz világnapja alkalmából a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, élelmiszertudományi és környezetgazdálkodási kar Víz- és Környezetgazdálkodási Intézete csütörtökön.

Stündl László, a kar dékánja az MTI-nek hangsúlyozta, a konferencián olyan nyilatkozat elfogadása a cél, amely tükrözi az álláspontokat a vízgazdálkodásról, a klímaváltozással kapcsolatos kérdésekről és arról, hogy a térségbe érkező vizet hogyan lehet a legokosabban felhasználni, hogyan lehet eljuttatni oda, ahol a legnagyobb szükség van rá, hogyan lehet ott megtartani, és milyen irányba haladjon a városi vízgazdálkodás.

Civil Fórum Egyesület: Tíz kérdés az akkugyárról

Helyi - 2024-03-04

Hirdetményt tett közzé a Város „Új felső küszöbértékű veszélyes anyagokkal foglalkozó üzem biztonsági jelentéséről" a CATL katasztrófavédelmi engedélyezési eljárás folytatása érdekében, már az új jogszabálynszerint, amely alapján személyes közmeghallgatást nem szükséges tartani.

Egyesületünk ellenzi az elektronikus közmeghallgatást és tiltakozik ellene, tekintettel arra, hogy a képviseleti demokrácia egyik legalapvetőbb intézményét szüntették meg, mivel félnek a debreceniek haragjától, nem mernek szemükbe nézni.

Egyesületünk álláspontja szerint sajnálatos, hogy a Város vezetése, a hatóság és a CATL képviselői nem találkozhatnak a debreceniekkel, bár a „hagyományos" közmeghallgatás megtartását semmi sem tiltja.

Sajnálkozásunkkal nem vagyunk egyedül, mivel Jason Chen, a CATL európai operációért felelős vezetőjének nyilatkozata szerint,

„A közel egy évvel ezelőtt lezajlott, a médiában sokszor idézett debreceni közmeghallgatáson magam is részt vettem, így személyesen megtapasztaltam, hogy a megjelent közönség milyen ellenérzéseket táplál a beruházással szemben, pedig a meghallgatás egy jó lehetőség lett volna arra, hogy egy valódi párbeszéd induljon el a debreceni polgárok, az önkormányzat és a CATL között. Mi készen álltunk, hogy minden információt megosszunk a beruházásról egy konstruktív párbeszéd érdekében." (Forrás: portfolio.hu. 2023.12.12.)

A debreceni modell inspirálta a felsőoktatás megújítását

Helyi - 2024-02-23

A debreceni modell inspirálta azt a megújult felősoktatást, amely egyszerre autonóm, a magyar nemzet és a magyar gazdaság érdekeit szolgálja, rugalmas és versenyképes - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára pénteken a Debreceni Egyetem (DE) gazdasági évindító partnertalálkozóján.

Hankó Balázs hangsúlyozta, hogy működik a debreceni modell: az egyetem, a város, a térség és a gazdasági szereplők összekapcsolódása.

Hozzátette: a modell biztosítja a magyar nemzet és gazdaság jövőképességét és szuverenitását.

Az államtitkár szerint a magyar egyetemeket a gazdaságra és a munkaerőpiacra való nyitottság jellemzi. Az innovációval az egyetemek, a szakképzés és a felnőttképzés összekapcsolódásával együtt tudják biztosítani a 85 százalékos foglalkoztatást Magyarországon - mutatott rá Hankó Balázs.

Elfogadták Debrecen rekordösszegű költségvetését

Helyi - 2024-02-22

Debrecen közgyűlése csütörtöki ülésén 24 igen és 7 nem szavazattal elfogadta a város idei, rekordösszegű költségvetését, amelynek mérlegfőösszege 230,9 milliárd forint, 27 százalékkal több mint egy évvel korábban.

Papp László megerősítette, hogy a fejlődés, a stabilitás, a környezetvédelem és a gondoskodás határozza meg az idei büdzsét, és folytatódik az elmúlt években elkezdett horizontális fejlesztéspolitika, aminek az a lényege, hogy a város minden területén, a belvárostól a kertségekig érzékeljék az ott lakók a növekedést, a gondoskodást, a fejlesztést.

Kiemelte, hogy a tervezett büdzsé beruházási főösszege csaknem 100 millió forint, ami 88,6 százalékos növekedést jelent a múlt évi 52 milliárdhoz képest. Ugyanakkor az idén sem kalkulálnak hitelfelvétellel.

Az előterjesztés szerint erre az évre 34,5 milliárd forint helyi iparűzési adóbevételre számítanak, ami 20 százalékos növekedést jelent a múlt évhez képest. A költségvetés működési kiadási főösszege 90,7 milliárd forint, a polgármesteri hivatalban, a kulturális és szociális intézményekben, az intézményműködtető központnál és a közterület-felügyeletnél 17 százalékos, az óvodapedagógusoknál 32 százalékos bérnövekmény várható.

Gazdaságfejlesztésre 80,66 milliárdot költenek az idén, folytatódik a városi iparterületek - az északnyugati, a déli gazdasági övezet, a Határ úti ipari park, illetve a kis- és középvállalkozások által működtetett nyugati ipari park - fejlesztése. Az ipari övezethez kapcsolódóan vizes infrastruktúra, áramhálózat-fejlesztés és közlekedési infrastruktúra-fejlesztés történik.

A környezetvédelemhez kapcsolódó beruházások keretében a panelfelújítási programra 500 millió forintot költenek ebben az évben, új kezdeményezésként pedig 200 millió forintos ráfordítással megkezdődik az épített örökség felújítási program is Debrecenben.

Kihirdették a debreceni borverseny győzteseit

Helyi - 2024-02-21

- Hét kategóriában hirdették ki a debreceni városi borverseny idei győzteseit szerdán, a helyi Mercur hotelben. A győztesek egy évig viselhetik a Debrecen város bora 2024 címet.

Papp László polgármester felidézte: tíz éve hirdették meg először a versenyt azzal a céllal, hogy kiválasszák azokat a legkiválóbb magyar borokat, amelyek a város hivatalos eseményein, gasztrokulturális programjain, a helyi éttermek borkínálatában, illetve reprezentációs ajándékként méltón képviselik a Kárpát-medence borkultúráját.

Stratégiai megállapodást kötött a Debreceni Szakképzési Centrum és a kínai CATL akkumulátorgyár

Helyi - 2024-02-13

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Debreceni Szakképzési Centrum (DSzC) és a Contemporary Amperex Technology Hungary, amelynek köszönhetően újabb lehetőségek nyílnak meg a szakképzést választó diákok előtt; a dokumentumot kedden írták alá az intézmények vezetői - közölte a DSzC .

A közleményben emlékeztettek, a kínai Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL) akkumulátorgyár 2022-ben jelentette be magyarországi beruházását, amely a vállat második európai gyára lesz a németországi után. A CATL debreceni üzeme a jövőben a gyártásban átveszi a cég zöld- és ipar 4.0 technológiák terén szerzett tapasztalatait - írták.

Elkészült a város 2024. évi költségvetésének tervezete

Helyi - 2024-02-09

A rendszerváltás utáni évtizedek legnehezebb, legtöbb kihívással bíró önkormányzati ciklusának utolsó költségvetését terjeszti be Papp László polgármester jövő héten Debrecen közgyűlése elé.

A polgármester a sajtótájékoztatót úgy kezdte: „ a 2019 és 2024 közötti ciklus a válságok ciklusa volt, de Debrecen jól bírta a megpróbáltatásokat. 2023 a kihívások, de egyben a lehetőségek éve volt. Szokták mondani, hogy vétek egy válságot elpazarolni. Nos, mi nem is tettük ezt. Debrecen folyamatosan erősödött az elmúlt évben és években. Ebben az időszakban rendkívül fontos volt, hogy erőt, stabilitást, fejlődni akarást, de ugyanakkor a gondoskodáspolitikán keresztül, figyelmet és támogatást tudtunk adni városunk polgárainak."

Sikkasztó közös képviselőt ítéltek börtönre

Helyi - 2024-02-09

Huszonegy rendbeli, folytatólagosan elkövetett sikkasztás bűntette és egy rendbeli sikkasztás vétsége miatt 3 év 10 hónap börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte a Debreceni Járásbíróság azt a 71 éves nőt, aki elsikkasztotta több debreceni társasház pénzét, majd a büntetőeljárás során Európából Dél-Amerikába szökött.

Dobó Dénes, a Debreceni Törvényszék szóvivője azt írta, a rendőrök megtalálták, elfogták a nőt, az ellene indult büntetőeljárás pedig jogerősen befejeződött, miután az elkövető lemondott a tárgyaláshoz való jogáról, és az előkészítő ülésen beismerő nyilatkozatot tett.

A bíróság 10 évre eltiltotta a vádlottat a közös képviselői tevékenység gyakorlásával járó foglalkozástól is - tette hozzá a szóvivő.

Átadták a Prohuman Zrt. új régiós központját Debrecenben

Helyi - 2024-01-31

Átadták az ország vezető HR szolgáltatója, a Prohuman Zrt. új kelet-magyarországi régiós központját szerdán Debrecenben.