Olvastuk

Eredmények megjelenítése 1-től 20-ig 2442 találatból.

Romániában a kormány újabb ígérete ellenére jövő héten is folytatódik a pedagógusok sztrájkja

Olvastuk - 2023-05-28

- Romániában jövő héten is folytatódik az oktatásban dolgozók tiltakozása.

Bár a bukaresti kormány vasárnap újabb bérpótlékokra tett ígéretet, a tanügyi szakszervezetek nem fogadják el az újabb ajánlatot - jelentette be Marius Nistor szakszervezeti vezető.

Az egyik legnagyobb romániai tanügyi szakszervezeti szövetség vezetője a News.ro hírügynökségnek nyilatkozva elmondta: a vasárnapi bejelentés nem jelent lényegi változást a korábbi ajánlatokhoz képest, amelyeket már visszautasítottak a szakszervezetek.

Kifejtette: jövő héten is folytatódik a sztrájk, és kedden a Bukarestbe tervezett nagyszabású tiltakozóakciót is megtartják, melyre húszezer pedagógust várnak, illetve más városokban is lesznek megmozdulások

Nem küld jeleket Suhajda Szilárd hegymászó nyomkövetője

Olvastuk - 2023-05-25

Suhajda Szilárd műholdas nyomkövetőjének legutóbbi jelzése szerdán, nepáli idő szerint 19:30-kor érkezett, azóta nem jött hír a Mount Everest meghódítására indult magyar hegymászóról - közölte csütörtök éjjel a küldetés kommunikációját segítő Hóhatár - a Mozgásvilág hegymászó hírei Facebook-oldal.

Nébih: feloldották a madárinfluenza miatt elrendelt területi korlátozásokat Magyarországon

Olvastuk - 2023-05-23

Feloldották a madárinfluenza miatt elrendelt területi korlátozásokat Magyarországon - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kedden délelőtt.

A korábban bevezetett intézkedéseknek köszönhetően sikerült felszámolni a madárinfluenza járványt, és Bács-Kiskun, valamint Csongrád-Csanád vármegyékben április vége óta nem mutatták ki a magas patogenitású vírust a hazai baromfiállományban .Közölték, hogy a megfigyelési körzetek feloldásával megszűntek a madárinfluenza miatti területi korlátozások, az uniós és hazai jogszabályokban előírt feltételek teljesülésével már zavartalanul folyhat a belföldi és az uniós szállítás Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyékből is

Komplett fegyverarzenált találtak egy albán férfinál Röszkén

Olvastuk - 2023-05-22

- 17 gépkarabélyt, kettő géppisztolyt, kettő pisztolyt, valamint tölténytárakat és lőszereket találtak egy albán férfinál a röszkei határátkelőhelyen.

Szanka Ferenc, a Csongrád-Csanád Vármegyei Főügyészség szóvivője hétfőn közölte, a férfi ellen lőfegyverrel visszaélés bűntette miatt indult eljárás.

Egyeztet a parlamenti pártokkal a Belügyminisztérium az új pedagóguséletpálya-törvényről

Olvastuk - 2023-05-20

- Pintér Sándor belügyminiszter az új pedagóguséletpálya-törvényről szóló egyeztetésre hívta a parlamenti pártokat szerdára - közölte a Belügyminisztérium.

A közleményben az áll: a három hónapja tartó átfogó szakmai és társadalmi egyeztetést követően a parlamenti pártokkal is egyeztet a BM az új pedagóguséletpálya-törvényről, amely megalapozza a pedagógusok további jelentős béremelését is. Pintér Sándor a szerdai egyeztetésre a Fidesz-KDNP, a DK, az MSZP, a Momentum, a Jobbik és a Mi Hazánk frakcióvezetőit, politikusait, szakértőit hívta.

LMP: a vízkincsünket nem szabad akkumulátorgyárakra fordítani

Olvastuk - 2023-05-15

- Nem szabad a vízkincsünket az akkumulátorgyárakra fordítani, miközben az ország éghajlatát egyre aszályosabbá teszi a klímaváltozás - jelentette ki hétfői, online is követhető sajtótájékoztatóján Süveg Anna, az LMP szóvivője.

A politikus közölte: ha megépülnek és működni kezdenek a kormány által tervezett akkumulátorgyárak, azok mintegy 15 százalékkal, évi 70 millió köbméterrel növelik meg az ország víziényét.

Elmondta: az LMP közérdekű adatigényléssel fordul a kormányhoz, hogy megtudja, mely akkumulátorgyártó cégekkel tárgyal és hova tervez üzemeket.

A párt a Debrecenbe építendő második gyár ellen is tiltakozik - jelentette ki, hozzátéve: demonstrációt terveznek a városban.

Koronavírus - 6 millió 422 ezer a beoltott, 355 az új fertőzött és elhunyt tíz beteg

Olvastuk - 2023-05-10

A koronavírus ellen beoltottak száma 6 422 343, közülük 6 210 708-an a második, 3 905 366-an a harmadik, 425 783-an pedig már a negyedik oltásukat is megkapták - közölte a Koronavírus Sajtóközpont az összesített adatokat ismertetve szerdán az MTI-vel.

A múlt héten 355 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta 2 202 179-re nőtt a beazonosított fertőzöttek száma - írták. Hozzátették: az előző héten elhunyt tíz, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 48 859-re emelkedett.
A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 2 149 848, az aktív fertőzöttek száma pedig 3 472-re csökkent. Jelenleg 224 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük nyolcan vannak lélegeztetőgépen - áll a közleményben.

Üzembe helyezte ezredik csomagautomatáját a GLS Hungary

Olvastuk - 2023-05-07

A GLS Hungary üzembe helyezte 1000. csomagautomatáját Budapesten az Allee bevásárlóközpontban, ezzel a Magyarországon is elérhető csomaglogisztikai szolgáltatók közül elsőként érte el ezt a mérföldkövet - közölte a társaság.

Jelentős mandátumveszteségeket szenvedtek a konzervatívok az angliai helyhatósági választásokon

Olvastuk - 2023-05-05

A péntek délelőttig beérkezett első, részleges adatok arra vallanak, hogy a kormányzó brit Konzervatív Párt jelentős mandátumveszteségeket szenvedett az előző napi angliai helyhatósági választásokon.

A jelöltek 230 angliai körzeti és megyei tanács több mint nyolcezer választott képviselői mandátumáért versengtek. Ez azt jelenti, hogy az angliai helyhatóságok kétharmadában kellett újjáválasztani a tanácsnoki kart. Londonban ezúttal nem tartottak helyi választásokat.

.

Reformátusok találkoznak Debrecenben május közepén

Olvastuk - 2023-05-04

Második alkalommal rendezik meg a hajdúsági megyeszékhelyen a Debreceni Református Napokat. A mennybemenetel napjától, azaz május 18-a csütörtöktől a konfirmáció vasárnapjáig, vagyis május 21-ig több ezer érdeklődőt várnak a programokra - hangzott el az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón.

Több gyerek is meghalt a belgrádi lövöldözésben

Olvastuk - 2023-05-03

Nem vonható büntetőjogi felelősségre az a hetedikes fiú, aki szerdán lelőtte nyolc diáktársát és az iskolaőrt, és további hat diákot és egy tanárt megsebesített, mert még nem töltötte be a 14. életévét - közölte a belgrádi főügyészség szerdán.

A fiú csak július végén lesz 14 éves, a szerbiai törvények szerint pedig csak a 14 éven felüliek büntethetők.

A fiú apját őrizetbe vették, az ügyészség a közbiztonság súlyos veszélyeztetésével gyanúsítja.

Még mindig gyerekek ezrei halnak meg Afrikában az oltások elmaradása miatt

Olvastuk - 2023-05-02

Még mindig több ezer gyerek hal meg Afrikában, mert nem kapják meg időben a tüdőgyulladás elleni oltást - jelentette kedden a The Guardian című brit napilap.

A tüdőgyulladás elleni oltások a Global Burden of Disease (GBD) nevű kutatóprogram szerint akár 40 ezer gyerek életét is megmenthették volna Dél-Szudánban, Szomáliában, Guineában és Csádban 2019-ben.

Mélypontra csökkent dohányzók aránya az Egyesült Államokban

Olvastuk - 2023-04-28

Az Egyesült Államokban minden idők legalacsonyabb szintjére esett a dohányzók aránya 2022-ben - olvasható az egészségügyi hatóság csütörtökön közzétett jelentésében.

Jogerősen felmentették Romániában Markó Attila volt kisebbségügyi államtitkárt

Olvastuk - 2023-04-27

- Jogerősen felmentette a román legfelsőbb bíróság csütörtökön Markó Attila volt kisebbségügyi államtitkárt, akit azzal vádolt a korrupcióellenes ügyészség (DNA), hogy a restitúciós hatóság kártérítési bizottságának tagjaként beosztásával visszaélve hozzájárult a román állam megkárosításához.

Üzletszerű kerítéssel vádol az ügyészség egy nőt és egy férfit

Olvastuk - 2023-04-24

Üzletszerű kerítés bűntette miatt emelt vádat a Siófoki Járási Ügyészség egy nővel és egy férfival szemben, akik aktívan közreműködtek prostituáltak tevékenységének szervezésében.

Lemond a pártelnökségről Aleksandar Vucic szerb államfő

Olvastuk - 2023-04-21

- Május 27-től már nem Aleksandar Vucic lesz a kormányzó Szerb Haladó Párt (SNS) elnöke - jelentette be maga az államfő a belgrádi Prva televízióban csütörtök este.

Az EP az erdőirtás megfékezésére fogadott el rendeletjavaslatot

Olvastuk - 2023-04-19

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén rendeletjavaslatot fogadott el szerdán, amely szerint az Európai Unióban csak olyan termékeket lehet majd forgalmazni, amelyek előállítása nem jár klímaváltozást és a fajgazdagság csökkenését előidéző erdőirtással és erdőpusztulással.

A 552 szavazattal, 44 ellenszavazat és 43 tartózkodás mellett elfogadott rendeletjavaslat értelmében az uniós forgalmazóknak nyilatkozatokkal kell igazolniuk, hogy beszállítóik kellő gondossággal jártak el, azaz 2020. december 31-ét követően csak úgy termeltek ki fát termékeik előállításával összefüggésben, hogy azzal nem okozták erdőterületek pusztulását, illetve hogy termékeik nem kiirtott erdőterületről származnak.

A vállalkozásoknak arról is be kell majd számolniuk, hogy a termékek előállításakor betartották a származási ország törvényeit, köztük az emberi jogokra vonatkozókat is, és hogy az ott élő őslakos népek jogai sem sérültek.

Az Európai Bizottsági eredeti javaslata szerint a rendelkezések a kávéra, a kakaóra, a pálmaolajra, a szójára, a marhahúsra és a faanyagra, valamint az ezekből előállított termékekre, például a csokoládéra, a bőrárukra és a bútorokra vonatkoztak volna.

Ügyészség: ételtől fulladhatott meg a kétéves nyíregyházi kisfiú

Olvastuk - 2023-04-18

Evés közben félrenyelt, ettől fulladhatott meg az a kétéves kisfiú, akinek a holttestét szombaton találták meg nevelőszülei autójában Nyíregyházán - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Főügyészség szóvivője kedden.

Szilágyi László tájékoztatása szerint az ügyben segítségnyújtás halált okozó elmulasztásának bűntette miatt hallgattak ki egy nőt - a gyerek nevelőanyját - , aki a vallomástételt megtagadta, de nem élt panasszal a nyomozó hatóság intézkedése ellen.

Az OECD-országokban stagnált a munkanélküliség februárban

Olvastuk - 2023-04-14

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) országaiban februárban átlagosan 4,8 százalék volt a munkanélküliség, a ráta megegyezett a januárival.

A szervezet honlapjára felkerült jelentés rámutatott arra, hogy februárban a munkanélküliek száma januárhoz képest 7 ezerrel, 33 millió 197 ezerre csökkent.

A nők körében a februári munkanélküliség 5,1 százalék, a férfiak esetében 4,6 százalék maradt

Helyreállítják a Péteri-tó természetes medrét

Olvastuk - 2023-04-10

Mintegy 330 millió forintot fordított a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága (KNPI) a Péteri-tó eredeti medrének helyreállítására, ezzel költő-, pihenő- és táplálkozóterületet teremtve számos védett madárfajnak - közölte a szervezet.