Olvastuk

Eredmények megjelenítése 61-től 80-ig 1848 találatból.

Bortnyikov: alvó terrorsejteket hoznak létre Európában a Szíriában és Irakban vereséget szenvedett terroristák

Olvastuk - 2019-11-07

- A Szíriába és Irakba érkezett külföldi terroristák a vereség után hazatérve "alvó sejteket" hoznak létre Európában, és "autonóm dzsihádra" ösztönzik harcostársaikat - figyelmeztetett csütörtökön Taskentben Alekszandr Bortnyikov, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) vezetője.

ITM: átlagosan 30 százalékos béremelés várható a szakképzésben dolgozó pedagógusoknál

Olvastuk - 2019-11-05

Az Országgyűlés elé benyújtott törvénytervezet szerint 2020 júliusától átlagosan 30 százalékos béremelés várható a szakképzésben dolgozó pedagógusoknál, amire a kormány évi 35 milliárd forint többlettámogatást ad - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kedden.

Közölték, a tervekről a minisztérium a napokban is tárgyalt a legnagyobb pedagógusszakmai érdekképviseletekkel, a Pedagógusok Szakszervezetével és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetével.

Ha az Országgyűlés elfogadja a törvényjavaslatot, akkor osztrák mintára jobb és gyakorlatiasabb lesz a szakképzés, emelkedik a szakképzésben dolgozó pedagógusok és oktatók bére, ösztöndíjakat kapnak a szakképzésben tanulók. A javaslat célja, hogy a munkaerőpiacon értékes tudással bíró, egyre jobban képzett, felkészült fiatalok álljanak a hazai vállalkozások rendelkezésére.Így a javaslat hozzájárul a foglalkoztatás, különösen a fiatalok foglalkoztatásának további bővítéséhez.

Halottak napja - Néprajzkutató: a temetőkultusz az elmúlt évtizedekben erősödött

Olvastuk - 2019-11-02

Halottkultusz mindig is volt, de a temetőkultusz az elmúlt évtizedekben erősödött meg jelentősen, és a kereskedelem is hozzájárult ahhoz, hogy a sírok feldíszítése ennyire általánossá vált - mondta Tátrai Zsuzsanna néprajzkutató az M1 aktuális csatorna szombat délelőtti műsorában.

Mint mondta, a hagyomány szerint halottak napján hazalátogatnak a holtak, ezért az asztalra kenyeret, sót, vizet tettek és kivilágítottak, hogy a halott körül tudjon nézni. Ugyanakkor a temetőknél a koldulóknak kenyeret adtak azért, hogy imádkozzanak, hogy a halottak ne jöjjenek onnan ki. Ezek a halottkultuszhoz köthető szokások ősiek, a kereszténység előtti időkből származnak - mondta.

Illegális bevándorlás - Az EU újabb 663 millió eurót utal át a törökországi menekültek ellátására

Olvastuk - 2019-10-31

Újabb 663 millió eurót (azaz nagyjából 218 milliárd forintot) utal át az Európai Bizottság a Törökország területén tartózkodó menekültek ellátására - jelentette be a brüsszeli testület csütörtökön.

A tájékoztatás szerint ezen összeget elsősorban különböző egészségügyi és oktatási programokra fogják fordítani

"Az EU támogatása valódi változást jelent a menekültek számára, annak köszönhetően biztosított mintegy 1,7 ember alapvető ellátása és több mint félmillió gyermek iskolai oktatása. Az eredmények önmagukért beszélnek" - közölte Hrisztosz Sztilianidisz humanitárius segítségnyújtásért felelős uniós biztos.

November elsejétől életbe lép a dohányzási tilalom az osztrák vendéglátóhelyeken

Olvastuk - 2019-10-30

- November elsején éjféltől életbe lép a dohányzási tilalom az osztrák vendéglátóipari egységekben. Közben a hatóságok is felkészültek arra, hogy ellenőrizzék, betartják-e a rendeletet.

- Palkovics László: jobb lesz a szakképzés, emelkedik a szakképzésben oktatók bére, ösztöndíjakat kapnak a szakképzésben tanulók

Olvastuk - 2019-10-29

A 2020/2021-es tanévtől a szakképző intézményeknek két típusa lesz: a technikum és a szakképző iskola, az itt tanító több mint 32 ezer pedagógus bére átlagosan 30 százalékkal emelkedik, amelyhez a költségvetés éves szinten 35 milliárd forintot biztosít - jelentette be az innovációs és technológiai miniszter kedden Budapesten, sajtótájékoztatón. Az osztrák mintára kidolgozott javaslat értelmében a tanulók a technikum és a szakképző iskola közül választhatnak, előbbinél 5 éves, utóbbinál 3 éves képzésben vehetnek részt.

A miniszter elmondta, hogy a technikum a szakmához szükséges tudás mellett az érettségire is felkészíti a fiatalokat, így az ötödik év végén az itt tanulók a technikusi okleveleiket és az érettségi bizonyítványaikat együtt vehetik át.

Ukrajnában vizsgálja a nyelvtörvényt a Velencei Bizottság küldöttsége

Olvastuk - 2019-10-27

Ukrajnában folytat vizsgálatot az Európa Tanács Velencei Bizottságának szakértői küldöttsége a nyáron életbe lépett, sokat vitatott ukrán nyelvtörvénnyel kapcsolatosan - adta hírül vasárnap az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Elhunyt Pál Lénárd fizikus

Olvastuk - 2019-10-25

Életének 94. évében elhunyt Pál Lénárd fizikus, a szilárdtest-fizika és a nukleáris technológiák kiemelkedő kutatója, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) rendes tagja - közölte az MTA pénteken.

A vasutasok indítják az általános sztrájkot Olaszországban

Olvastuk - 2019-10-24

A vasutas szakszervezetek munkabeszüntetésével kezdődik csütörtök este az olaszországi közlekedési dolgozók sztrájkja, amely Rómában pénteken általános szolgáltatási sztrájkká bővül az Öt Csillag Mozgalomhoz tartozó (M5S) főpolgármester távozását követelő tüntetéssel.

Amerikai diplomata: Trump ellenszolgáltatást kért az Ukrajnának adandó katonai segélyért

Olvastuk - 2019-10-23

- Donald Trump amerikai elnök ellenszolgáltatást kért az Ukrajnának adandó katonai segélyért - állította William B. Taylor, az Egyesült Államok ukrajnai nagykövetségének attaséja a képviselőházi bizottsági meghallgatásán kedden.

Az osztrák választásokon győztes Sebastian Kurz a Zöldek listavezetőjével koalíciós lehetőségekről tárgyalt

Olvastuk - 2019-10-22

- Három és fél órás tárgyalást folytatott hétfő este a kormánykoalíciós kilátásokról az osztrák Zöldek listavezetőjével, Werner Koglerrel Sebastian Kurz, az ausztriai parlamenti választásokon győztes Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke.

Hangversennyel emlékeznek Kocsis Zoltánra

Olvastuk - 2019-10-19

- Maurice Ravel, Frédéric Chopin és Kovács Zoltán egy-egy művével emlékeznek Kocsis Zoltán zongoraművészre, karmesterre és zeneszerzőre halála évfordulóján a Nemzeti Filharmonikusok november 6-án a budapesti Müpában.

Leállította a gyártást Ukrajna legnagyobb dohánygyára

Olvastuk - 2019-10-18

A British American Tobacco leállította a gyártást az Ukrajnai Csernyihiv megyében lévő gyárában - számolt be pénteken az Ukrajinszka Pravda hírportál egy helyi televízióra hivatkozva.

Tovább növelte forgalmát a Huawei az első három negyedévben

Olvastuk - 2019-10-16

A Huawei Technologies kínai telekommunikációs óriásvállalat 610,8 milliárd jüan (86 milliárd dollár) forgalmat ért el az idei év első három negyedévében, 24,4 százalékkal nagyobbat, mint a tavalyi év azonos időszakában - derül ki a vállalat szerdán közzétett jelentéséből.

Német lap: nem zárják ki a Huawei-t a németországi 5G-fejlesztésekből

Olvastuk - 2019-10-14

- Nem zárják ki a Huawei-t az ötödik generációs mobil távközlési hálózatok (5G) németországi fejlesztéséből, a kínai cégnek kedvező szabályozás mellett főleg a kancellári hivatal kardoskodott - írta hétfőn a Handelsblatt című üzleti lap.

Torna-vb - Mesterséges intelligencia segíti a pontozók munkáját

Olvastuk - 2019-10-13

Egy japán fejlesztésű pontozórobot, vagyis mesterséges intelligencia segíti a zsűri munkáját a Stuttgartban zajló olimpiai kvalifikációs torna-világbajnokságon.

Devizahitel - Kúria: árfolyamkockázatra hivatkozva nem lehet új igényeket támasztani

Olvastuk - 2019-10-11

Az Európai Unió bíróságának határozata nem veti el a magyar ítélkezési megoldást, ezért árfolyamrés és az árfolyamkockázat tisztességtelenségére hivatkozva a fogyasztók nem léphetnek fel új igényekkel, a kezelési költség és a folyósítási jutalék tisztességtelenségének kérdéskörében azonban a Kúria a bíróság ítélete alapján hozza meg döntését - közölte a testület pénteken.

Gépjárműimportőrök: nagy az igény a nagycsaládos autók iránt

Olvastuk - 2019-10-09

- A várakozásokat jelentősen meghaladja az igény a 7 személyes, állami támogatással megvásárolható, nagycsaládos autók iránt - jelentette ki a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének ügyvezető elnöke az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában.Brexit - Brit kormányforrás: London nem készül új megállapodási javaslattal

Olvastuk - 2019-10-08

Brit kormányforrás szerint London nem készít új javaslatot a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételeiről, ha a jelenlegi brit javaslatokról nem sikerül egyezségre jutni.

A Downing Street tájékoztatása szerint Angela Merkel német kancellár kedden telefonon közölte Boris Johnson brit miniszterelnökkel, hogy a mostani brit javaslatcsomag alapján "rendkívül valószínűtlennek" tartja a megállapodást.

The New York Times: súlyos beteg a Fülöp-szigeteki elnök

Olvastuk - 2019-10-07

Súlyos beteg Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök - jelentette a The New York Times című amerikai lap manilai tudósítója vasárnap. A lap szerint Duterte izomgyengeségben (myasthenia gravis) szenved, amely az autoimmun betegségek egyik ritka, öröklődő kórképe, és mozgásképtelenséghez vezet.