Jegyzet

Eredmények megjelenítése 1-től 20-ig 745 találatból.

Vajúdtak a hegyek, s született egy rendelet

Jegyzet - 2023-04-29

Quintus Horatius Flaccus, ókori római költhíressé vált mondása -­ Vajúdnak a hegyek, s nevetséges egér születik­- napjainkban így szólna:

Vajúdtak a hegyek, s született egy rendelet.

Már a nemzeti jogszabálytárban is olvasható, hogy 2023. április 28-tól hatályos a veszélyhelyzet ideje alatt egyes szervezetek működésére vonatkozó, továbbá egyes közigazgatási eljárási szabályok megállapításáról szóló 146/2023. (IV. 27.) Korm. rendelet.

A rendelet 6. §-a így „rendelkezik”:

„6. § A társasházakról szóló 2003. évi CXXXIII. törvény szerinti közgyűlésen az érintett a jogait személyes megjelenés helyett elektronikus hírközlő eszközök igénybevételével gyakorolhatja a szervezeti és működési szabályzatban meghatározott módon”

Legyünk nagyvonalúak. A pápalátogatás előtti pillanatokban elfelejtették a rendelet előkészítői megnézni a társasházi törvényt, s pontosan idézni, hogy szervezeti-működési szabályzata van a társasházaknak. (nem szervezeti és működési). Attól is tekintsünk el, hogy hónapok óta küldözgetik a közös képviselők-társasházkezelők különböző szervezetei a társasházi törvény módosítására vonatkozó javaslataikat, mert erre talán később is sor kerül(het.)

A köz meghallgatása Debrecenben avagy egy botrány margójára

Jegyzet - 2023-01-10

Régen gyűltek össze annyian Debrecenben, mint január 9-én délután 4 órakor a Kölcsey központ nagytermében.

.A CATL akkumulátorgyár építéséről tartott katasztrófavédelmi közmeghallgatás, illetve önkormányzati lakossági fórum első perceiben kiderült: az önkormányzat és a katasztrófavédelem illetékeseinek halvány fogalmai sincsenek arról, mit kellett volna tenniük egy ilyen „találkozó” sikere érdekében.(Önmagában ez nem is lenne dolguk,ha lennének közelükben kommunikációs szakemberek)

IMF: Romlottak a globális gazdaság idei növekedési kilátásai

Jegyzet - 2022-04-19

- A Nemzetközi Valutaalap szerint jelentősen romlottak a globális gazdaság 2022. évi kilátásai a szervezet előző, januári előrejelzése óta. Az IMF kedden ismertetett, legfrissebb előrejelzése szerint idén a globális gazdaság 3,6 százalékkal nő a januárban várt 4,4 százalékkal szemben, a jövő évi GDP-növekedési adatot 3,8 százalékról 3,6 százalékra mérsékelte a szervezet.

Az IMF januárban még azzal számolt, hogy a globális gazdaság az idei második negyedévtől erősödik, mivel a koronavírus új változata, az omikron rövid hatású lesz. A korábbi várakozásokkal ellentétben a kilátások azonban jelentősen romlottak, nagyrészt Oroszország ukrajnai inváziója miatt, amely tragikus humanitárius válságot okoz Kelet-Európában, valamint azokra a szankciókra, amelyek célja a nyomásgyakorlás Oroszországra, hogy szüntesse be a háborút.

A közvetlen humanitárius hatásokon túlmenően a háború jelentősen visszafogja a globális fellendülést és tovább növeli az inflációt.

Tavaly 6,1 százalékkal nőtt a globális gazdaság.

Financial Times -Brookings: az ukrajnai háború és a stagfláció veszélyezteti a világgazdasági kilábalást

Jegyzet - 2022-04-18

A lassuló növekedés és az egyidejű magas infláció, vagyis a stagfláció kettős kockázatával szembesül az idén a világgazdaság, mindeközben a koronavírus-járvány utáni globális kilábalást az ukrajnai háború is tovább lassítja a Brookings Institution és a Financial Times közösen vezetett teljesítménymérője szerint.

A tekintélyes nemzetközi gazdaságkutató műhely és a londoni üzleti napilap által kidolgozott Tiger index (Tracking Index for the Global Economic Recovery, a világgazdasági kilábalás követésére szolgáló indexcsoport) a Financial Times hétfői ismertetése szerint a növekedési lendület markáns gyengülését jelzi a tavalyi évhez képest a fejlett ipari gazdaságokban és a feltörekvő térségben egyaránt.

Az FT-Brookings Tiger index az aktuális reálgazdasági aktivitást, valamint a piaci és a befektetői bizalmat veti össze e mutatók történelmi átlagával.

Helyzet csata után

Jegyzet - 2022-04-05

Az ellenzék egyik markáns vezetője szerint bukásukról kizárólag Márka-Zay Péter tehet. A szókimondásáról híre Jobbik vezér ezúttal téved, a hat szervezet vezetői statisztálásukkal táboruk totális bukását segítették elő.

Kezdjük az elején: Nincs és nem is volt „eljárásrendje” az ellenzéknek arra az esetre: hogyan kell eljárni, ha valaki lemond a miniszterelnök jelöltségről. Mi történik a lemondó jelölt szavazataival, egyáltalán joga van-e maga helyett valakit javasolni?

Tiltás, egyértelmű szabályozás híján a feladattól megriadó Karácsony Gergely magasba emelte Márki-Zay kezét s ezzel kivonta magát a versenyből. Az ellenzék vezetőinek ekkor sem jutott eszébe, hogy például a Republikon Intézet „Előválasztási javaslat a 2022-es országgyűlési választásokra” címmel 10 oldalas részletes -és kiváló -tervet készített, amit, ha elfogadtak és betartottak volna, most nem itt tartanán(a)k.

GKI: lassuló növekedés, gyorsuló infláció várható 2022-ben

Jegyzet - 2022-03-29

A GKI tavaly decemberben még 4,5-5 százalékos magyar GDP-növekedést valószínűsített 2022-re, ezt most jelentősen, 2,5-3 százalékosra csökkentette, ugyanakkor az unió átlagánál továbbra is gyorsabb növekedést valószínűsít.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. legújabb előrejelzése szerint az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború, és az ennek nyomán meghirdetett széleskörű nemzetközi gazdasági szankciók új, rövid- és középtávon egyaránt nagy bizonytalansággal prognosztizálható gazdasági pályára kényszerítik a világ- és ezen belül a magyar gazdaságot.

GKI: a negyedik hullám ellensúlyozhatja a második félévi rekordmagas növekedést

Jegyzet - 2021-09-29

- Továbbra is 7 százalék körüli gazdasági növekedést vár erre az évre szerdán kiadott legfrissebb negyedéves előrejelzésében a GKI Gazdaságkutató. A korábban gondoltnál gyorsabb második negyedévi növekedést a járvány negyedik hulláma ellentételezi - jegyezte meg a kutató.

Előny vagy hátrány?

Jegyzet - 2021-05-03

Amint az várható volt, a Demokratikus Koalíció miniszterelnök jelöltje Dobrev Klára lett. Lényegtelen hogy hányan kérték fel: induljon, s mondhatnánk azt is: a párt belső ügye, kit jelöl az előválasztási megmérettetésre. Akik hallották-látták már különböző rádió vagy televízió műsorokban beszélni a DK jelöltjét, intelligens, higgadtan viselkedő, jól érvelő politikust ismerhettek meg..

Hogyan lehet lejáratni Debrecen polgármesterét?

Jegyzet - 2021-04-12

Debrecen megyei jogú város polgármesteri hivatala polgármesteri kabinetirodája sajtótájékoztatóra hívta a sajtó munkatársait április 12-én 14 óra 15 percre a városháza polgármesteri tárgyalójába. A meghívó szerint Papp László, Debrecen polgármestere egyeztet Varga Judit, igazságügyi miniszterrel.

Ezt követően sajtótájékoztatón számolnak be az eredményekről.

A megjelent sajtómunkások néhány ismeretlen fiatalember - mint hamar kiderült: a tárcavezető sajtócsapatának tagjai - társaságában üldögélhettek a tárgyaló előterében. Az üldögélő partnerek jelezték, hogy szerintük már volt sajtótájékoztató.

Telt múlt az idő, mire érkezett valaki a városi sajtóirodából s jelezte, hogy volt sajtótájékoztató.

Csoda történt kis hazánkban

Jegyzet - 2020-12-14

Az elmúlt évtizedben ötszörösére nőtt az egyházak támogatása és Szent István-i mértékű templomépítési program keretében 130 templom épült-mondta Semjén Zsolt miniszterelnökhelyettes ma az Országgyűlés igazságügyi bizottságában tartott éves meghallgatásán.

Azt már elfelejtette hozzátenni a tárca nélküli miniszter úr, hogy azt is az állam dönti el: melyik gyülekezetet tekinti egyháznak. Gondoljunk csak az Iványi Gábor vezette Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség példamutató szociális és oktatási tevékenységére. Nekik nem jut az ötszörös pénzből.

Megnézhetnénk: a Köves Slomó által vezetett Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség tagságához képest hányszor több állami támogatást és egyéb juttatást kap, mint a MAZSIHISZ. Érdekes lenne megtudni hogyan sikerült öt évi tevékenység után olyan megállapodást kötnie a magyar kormánynak és a Köves Slomó vezette Egységes Magyarországi Izraelita Hitközségnek, amelynek értelmében a legmagasabb kategóriában elismert egyházzá vált az EMIH.

Ki nyer ma?

Jegyzet - 2020-12-12

Sajnos ez nem a játék és muzsika tíz percben, mint volt a címbéli legendás zenei kvíz a Magyar Rádióban.

A politikai vetélkedők nagyszínpadán, Brüsszelben fontosabb döntések születtek a minap. Baloldali politikusok Orbán csúfos vereségeként értékelték a történteket, a kormánysajtó fényes győzelemről triumfált. Külföldi elemzők szerint Angela Merkel nem akarta, hogy a német elnökség helyett a nemsokára „hivatalba” lépő portugál elnökségre maradjon a vita eldöntése, ezért a Muttinak becézett nagyasszony lépett, s januárban a nagy problémamegoldóként tud majd levonulni a politika színpadáról.

Ha a gazdasági érdekeket nézzük, világosabb a kép: az alig tízmilliós Magyarország hosszú ideje biztos hátországa a német multinacionális cégeknek, elsősorban a nagy autógyáraknak. Ebben az évben a német bruttó minimál órabér 9,35 euró. A mai, 354,22 forintos árfolyamon ez 3312 forint/óra. 21 munkanappal, napi 8 órával számolva 556 416 forint. A bruttó minimálbér 161 000 forint határainkon belül, ami 28,9 százaléka a német minimálbérnek!

A COVID árnyékában a baromfiipar

Jegyzet - 2020-11-24

„Miközben a koronavírus-járvány hat az összes iparágra, a baromfi- és az élelmiszeripar kedvezőbb helyzetben van, mint a vendéglátás, a turizmus vagy a légi közlekedés. A baromfinak két alapvető értékesítési csatornája ismert: a kiskereskedelem és a vendéglátás (HORECA). A COVID előtt Európában 60 százalék volt a kiskereskedelem és 40 százalék a HORECA-szektor részesedése a baromfitermékek értékesítésében, csakhogy a szállodák, az éttermek és az iskolák részleges vagy teljes bezárása drasztikusan átrendezte ezeket az arányokat. A 40 százalék szinte a nullára redukálódott, és ennek csupán a felét tudja kompenzálni a kiskereskedelem. Van tehát egy 20 százalékos többlettermelés Európában a COVID miatt” - mondta Szabó Ákos, az évi 2 millió libát, 10 millió kacsát és 15 millió csirkét előállító és 1800 főt foglalkoztató ( a Tranzit Food és a Marneváll Zrt.-t is magában foglaló)Tranzit Csoport vezérigazgatója, hozzátéve, hogy cégcsoportjuk a megoldás tekintetében is világos vízióval rendelkezik, mivel 30 éves fennállásuk óta a mottójuk: „nem nyafogunk”!

GKI: jelentősen növelheti a babaváró hitel a felújításokat

Jegyzet - 2020-10-07

A babaváró hitel megjelenése alapvetően rendezte át a piacot, és duplájára emelte a felújítási célra felhasználható banki forrásokat - derül ki a GKI és a Masterplast közös kutatásából.

Az összegzés szerint a bankok mintegy 770 milliárd forint babaváró hitelt helyeztek ki a tavalyi második és az idei első félévben. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) felmérése szerint a hitelfelvevők 41 százaléka lakásfelújításra és berendezésre költi a megkapott összeget, ami a GKI Gazdaságkutató Zrt. becslése szerint a teljes kihelyezett hitelállomány 10-15 százalékát, mintegy 100 milliárd forintot tehet ki.

GKI: az idei 7 százalék körüli visszaesést és romló egyensúlyt jövőre csak viszonylag lassú korrekció követi

Jegyzet - 2020-09-30

A járvány újabb hulláma miatt a GKI Gazdaságkutató 2020-ban 7 százalékos gazdasági visszaesésre számít Magyarországon, és megjegyzik, hogy nagy a bizonytalanság, ennél jobb, de rosszabb helyzet is kialakulhat. A GKI idei harmadik, szeptemberi előrejelzésében azt írta, a 2019. évi GDP-t feltehetőleg csak 2022-ben éri el a magyar gazdaság.

A remény napjai

Jegyzet - 2020-05-02

Hétfőn érettségi kezdődik. Gondolják végig: érkeznek vissza a kollégiumból korábban hazaküldött diákok.Többnyire vonaton vagy buszon. Kisvárosból, falvakból az onnan nagyvárosnak látszó Debrecenbe. Lehetséges, hogy koronavírussal fertőzötten mennek majd haza.

A vizsga előtt megbeszélik,ki mennyit tanult, mi történt az utolsó tanítási nap óta. A bagósok az udvaron vagy az iskola előtt verődnek össze, s miután cigizni lehetetlen maszkban, ki is nevetik azokat akik paráznak.....

Majd beülnek - egymástól megfelelő távolságra – a tanterembe. Néhányan felveszik a kiosztott „védőeszközt” ,de a többség nem, hiszen nem kötelező (Szemüvegesek meg sem próbálják, mert a párásodás miatt nem látnak) A z érettségin felügyelő pedagógusok a fokozott veszély miatt a megszokottnál is idegesebbek, mert ha eddig otthon, karanténban –támogatás nélkül - próbáltak digitálisan oktatni,most azon morfondíroznak: mit tegyenek hogy ne vigyék haza a vírust a gyerekeiknek vagy az idősebb családtagjaiknak.

Senkit nem hagyunk az út szélén?

Jegyzet - 2020-05-01

Az a férfi, aki összesen 270 ezer forint albérleti díjtartozás miatt megbeszélte élettársával hogy öngyilkosok lesznek, mert kilátástalan a helyzetük, valószínűleg nem hallotta a legendássá vált címbéli mondást. Azt sem tudhatták, kihez forduljanak Zalaegerszegen, csak annyit tudtak: az albérletből nincs hová költözni.

A legújabb kor magyar nemzeti drámája lehetne az 54 éves férfi tragédiája: több mint 20 éve élt élettársi kapcsolatban egy nővel, akivel 2017 nyaráig az asszony tulajdonában lévő zalaegerszegi lakásban éltek. Pénzügyi nehézségek miatt a lakást értékesítették, ezután pedig egy bérelt lakásban laktak, de anyagi helyzetük továbbra sem rendeződött, rendszeresen nagyobb összegű tartozást halmoztak fel.

A pár a múlt év végén 270 ezer forinttal tartozott a lakás tulajdonosainak, akik felszólították őket, hogy tartozásukat rendezzék, különben az ingatlant el kell hagyniuk.

A férfi és a nő megbeszélte, hogy a tartozást nem tudják kifizetni, elköltözni nem tudnak, ezért közösen öngyilkosságot követnek el és elpusztítják a kutyájukat is. A férfi nem sokkal később egy dróthurokkal hátulról megfojtotta az asszonyt, hasonló módon a kutyájukkal is végzett, majd a nő holttestét a kutyával együtt az ágyba fektette.

Debreceni képeslapok: a kampányfotó

Jegyzet - 2019-09-16

Debrecen koszos és szemetes város. Mint a mellékelt fotó is bizonyítja, hétköznap délután a pláza előtt tele van a gyűjtőedény, és a járdára is jutott bőven. Képi aláfestéssel erősíti meg a polgármester kampányszlogenjét: együtt vagyunk Debrecen. Nem csodálkoznék, ha Papp László kicsit neheztelne az ország második legnagyobb városa tisztaságért felelősökre.

..

GKI: Jó kezdet után bizonytalan folytatás

Jegyzet - 2019-04-29

A magyar gazdaság fontosabb ágazatainak növekedése 2019 első két hónapjában a tavalyihoz képest még gyorsult, de a hazai gazdasági várakozások áprilisban már kétéves mélypontra kerültek - közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt.

Emlékeztetnek: az EU konjunktúraindexe három, a német ipari bizalmi index két és fél évvel ezelőtti szintjére esett. A különböző nemzetközi növekedési előrejelzések az EU egyre lassúbb 2019. évi fejlődését valószínűsítik. Az idén a német növekedés már várhatóan csak 0,5-1 százalék körül lesz, ami - a gazdaságkutató szerint - rossz hír a magyar export számára.

A közlemény szerint fékeződni fog, bár még gyors lesz a beruházások és a fogyasztás itthoni bővülése, így az év során a GDP érdemi, a tavalyi 4,9 százalékról 3,5 százalék körülire csökkenése várható.

Az infláció gyorsul, a forint gyenge, a lakossági állampapírok kamatai már emelkednek. A kormány 2019-re 3,9 százalékos, az MNB 3,8 százalékos növekedést vár, a piaci konszenzus 3,6 százalék.

Pesszimistábbak lettek az ipari, építőipari cégek; kétéves mélypontjára esett áprilisban a GKI konjunktúraindexe

Jegyzet - 2019-04-23

Az üzleti, ezen belül is különösen az ipari, építőipari várakozások romlása miatt jelentősen csökkent áprilisban a GKI konjunktúraindexe, nagyjából két évvel ezelőtti szintjére esett vissza - közölte GKI Gazdaságkutató Zrt.

Az előző két hónaphoz hasonlóan az üzleti várakozások romlottak, a fogyasztók ugyanis harmadik hónapja egyre optimistábbak. Az Európai Unió támogatásával végzett felmérés szerint a konjunktúraindex a márciusi 6,2 pontról áprilisban 2,9 pontra esett vissza. Az üzleti bizalmi index a márciusi 12,1 pontról áprilisban 7,1 pontra csökkent, a fogyasztói bizalmi index viszont az előző havi mínusz 10,7 pontról mínusz 8,9 pontra javult.

Húsvét - Néprajzkutató: a húsvéti szokások a termékenység és a feltámadás szimbólumait hordozzák

Jegyzet - 2019-04-22

A húsvéti szokások a termékenység és a feltámadás szimbólumait hordozzák - mondta Tátrai Zsuzsanna néprajzkutató az M1 aktuális csatornán.

A feltámadás keresztény gondolatköre és a népi hagyományok tavaszváró jelentései összefonódnak ezekben a szimbólumokban. A tojás egyaránt jelképezi Krisztus feltámadását és a termékenységet, a piros pöttyök a tojáson pedig egyes mondák szerint Krisztus vérét. A piros szín emellett a szerelemre is utal - mondta a szakember.