Csoda történt kis hazánkban

Jegyzet - 2020-12-14

Az elmúlt évtizedben ötszörösére nőtt az egyházak támogatása és Szent István-i mértékű templomépítési program keretében 130 templom épült-mondta Semjén Zsolt miniszterelnökhelyettes ma az Országgyűlés igazságügyi bizottságában tartott éves meghallgatásán.

Azt már elfelejtette hozzátenni a tárca nélküli miniszter úr, hogy azt is az állam dönti el: melyik gyülekezetet tekinti egyháznak. Gondoljunk csak az Iványi Gábor vezette Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség példamutató szociális és oktatási tevékenységére. Nekik nem jut az ötszörös pénzből.

Megnézhetnénk: a Köves Slomó által vezetett Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség tagságához képest hányszor több állami támogatást és egyéb juttatást kap, mint a MAZSIHISZ. Érdekes lenne megtudni hogyan sikerült öt évi tevékenység után olyan megállapodást kötnie a magyar kormánynak és a Köves Slomó vezette Egységes Magyarországi Izraelita Hitközségnek, amelynek értelmében a legmagasabb kategóriában elismert egyházzá vált az EMIH.

"Ezt az egyházpolitikát én találtam ki" (KDNP fotó)

Mindez annak fényében válik érdekessé, hogy Semjén úr az éves meghallgatásán az egyházpolitika alapelveiről szólva kiemelte: az egyház önálló valóság, nem az állam része. Az állam és az egyház nem alá-, hanem mellérendelt. A magyar állam és az egyházak között együttműködési modell alakult ki. Az egyház és az állam elválasztása helyes, ez Magyarországon is így van, de ez nem jelenti az egyház és a társadalom elválasztását.

"Ezt az egyházpolitikát én találtam ki", és magyar modell néven Balog Zoltánnal megvalósítottuk - jegyezte meg szerényen Semjén Zsolt miniszter.

Ne felejtsük el: a miniszter a latin minister szóból ered, amelynek eredeti jelentése ’szolga.

Hajdu István