EU

Eredmények megjelenítése 1-től 20-ig 2237 találatból.

Járóka Lívia visszalépett az EP-alelnökjelöltségtől az ECR jobboldali alelnökjelöltje javára

EU - 2022-01-18

Járóka Lívia az Európai Parlament alelnökválasztásának második fordulójában visszalépett az alelnökjelöltségtől Roberts Zile, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) jelöltjének javára - tájékoztatott kedd délutáni sajtóközleményében a Fidesz uniós parlamenti képviselőcsoportja.

- Roberta Metsolát választották az Európai Parlament elnökének

EU - 2022-01-18

Roberta Metsolát az Európai Néppárt (EPP) jelöltjét választották meg az Európai Parlament elnökének kedden a testület strasbourgi plenáris ülésén.

A máltai európai parlamenti képviselőt abszolút többséggel, 458 szavazattal, a szavazás első fordulójában választották meg. A Zöldek jelöltje Alice Kuhnke 101, az Európai Baloldal aspiránsa Sira Rego 57 szavazatott kapott. Az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakció jelöltje Kosma Złotowski kedden reggel visszalépett a jelöltségtől. A testület 705 képviselőjéből 616-an adtak le érvényes szavazatot.

Metsola kedd reggel a többi jelölthöz hasonlóan röviden ismertette elképzeléseit. Hangsúlyozta, hogy szeretné folytatni a testület előző elnöke, a múlt héten elhunyt David Sassoli "hídépítő" munkáját, valamint alapozna "az európai politika óriásainak, a kereszténydemokrata Helmut Kohl és a szocialista Francois Mitterand életművére".

MSZP: cserbenhagyta a kormány a keleti vakcinával oltottakat

EU - 2022-01-18

Brüsszeli jegyzőkönyvek bizonyítják, hogy az Orbán-kormány cserbenhagyta a keleti koronavírus elleni vakcinával oltott magyarokat - mondta az MSZP-Párbeszéd európai parlamenti (EP-) képviselője kedden.

A szocialista Ujhelyi István a Facebook-oldalán közvetített online sajtótájékoztatón azt mondta, bár a magyar kormány delegáltjának számtalan alkalommal lett volna lehetősége az illetékes szakmai bizottságban javaslatokkal élni az uniós engedéllyel nem rendelkező vakcinával oltott magyarok szabad utazása érdekében, ezt az ülések kikért dokumentumai szerint nem tette meg

Európa Tanács: a magyar kormánynak fel kell hagynia a szexuális kisebbségekhez tartozók jogainak csorbításával

EU - 2022-01-13

A magyar kormánynak fel kell hagynia az LMBT-közösséghez tartozók jogainak csorbításával és azzal, hogy jogaikat eszközként használja a közelgő választásokhoz - jelentette ki a strasbourgi székhelyű Európa Tanács emberi jogi biztosa csütörtökön.

Dunja Mijatovic közleményében "mélységesen sajnálatosnak" nevezte, hogy a magyar kormány az országgyűlési választásokkal egy napon tart népszavazást - mint írta - a gyermekek szexuális irányultságával és nemi identitással kapcsolatos információkhoz való hozzáféréséről. Véleménye szerint ez a szexuális kisebbségekhez tartozók jogainak eszközként történő felhasználását jelenti.

Elhunyt David Sassoli, az Európai Parlament elnöke

EU - 2022-01-11

Súlyos betegség következtében, 65 éves korában kedden elhunyt az Európai Parlament (EP) elnöke, David Sassoli - adta hírül Roberto Cuillo, az EP-elnök szóvivője.

Cuillo Twitteren arról tájékoztatott, hogy Sassoli kedden 1 óra 15 perckor hunyt el az olaszországi Friuli-Venezia Giulia régióban található Aviano település kórházában.

A temetés időpontját és helyét a következő órákban közlik - tette hozzá

Koronavírus - Az EU 700 millió adag oltóanyagot oszt meg a rászoruló országokkal 2022-ben

EU - 2022-01-06

Az Európai Unió a koronavírus-járvány elleni küzdelem jegyében 700 millió adagnyi oltóanyag megosztását ígérte az arra rászoruló országokkal 2022 közepéig, és jó úton halad, afelé, hogy ezen ígéretét teljesítése - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön.

Ursula von der Leyen közleményében leszögezte: az EU túlteljesítette az oltóanyagok megosztására vonatkozóan tavaly kitűzött céljait.

Macron: közös európai gondolkodásra van szükség a külső határok jobb megvédéséért

EU - 2021-12-13

Közös európai gondolkodásra van szükség a külső határok jobb megvédéséért és a közös cselekvésért - hangoztatta a francia köztárasági elnök hétfőn Budapesten, az Orbán Viktor miniszterelnökkel közösen tartott sajtónyilatkozatában.

Emmanuel Macron azt mondta: Magyarország és Franciaország nem mindenben ért egyet, de Franciaország lojális partner és Európa-párti.

Franciaországnak fontos a hazaszeretet, és az országokkal fenntartott kapcsolataiban az egymás iránti tisztelet - tette hozzá az államfő, aki az európai szuverenitással kapcsolatban az európai uniós védelempolitika, a közös képességek építésének fontosságát hangsúlyozta, és megköszönte Magyarországnak, hogy elkötelezett a terrorizmus elleni küzdelemben.

Alkotmánybíróság: az absztrakt alkotmányértelmezés nem irányulhat az uniós bíróság ítéletének felülvizsgálatára

EU - 2021-12-10

Magyarország jogosult a hiányzó, nem kizárólagos uniós hatáskör gyakorlására, amíg az EU intézményei meg nem teszik a közös hatáskörgyakorlás hatékony érvényesítéséhez szükséges intézkedéseket - mondta ki az Alkotmánybíróság (Ab) a jogellenesen Magyarországon tartózkodó külföldi állampolgárokkal összefüggésben pénteken közzétett határozatában.

Az Ab ugyanakkor nem vizsgálhatta azt, hogy konkrét esetben hiányos-e a közös hatáskörgyakorlás érvényesülése. Az Ab hangsúlyozta azt is, hogy az absztrakt alkotmányértelmezés nem irányulhat az uniós bíróság ítéletének felülvizsgálatára, illetve ebben az ügyben az uniós jog elsőbbségét sem vizsgálta.

Az Ab leszögezte: a területi egységére, népességére, államformájára és állami berendezkedésére vonatkozó elidegeníthetetlen rendelkezési jogának védelme Magyarország alkotmányos önazonossága részét képezi. Ha a közös hatáskörgyakorlás hiányos érvényesülése olyan következményekre vezet, amelyek felvetik a Magyarország területén élők önazonossághoz való jogának sérelmét, a magyar állam köteles gondoskodni e jog védelméről.

Az Európai Bizottság közös uniós rendőrségi együttműködési kódex létrehozására tett javaslatot

EU - 2021-12-08

- Az Európai Bizottság uniós rendőrségi együttműködési kódex létrehozására tett javaslatot, hogy fokozza az EU-tagállamok közötti bűnüldözési együttműködést, és korszerűsítse a határon átnyúló információcserét - jelentette be Ylva Johansson belügyi biztos szerdán.

MSZP: nem az LMBTQ-mozgalmakról kialakult nézetkülönbség miatt tart vissza uniós forrásokat az Európai Bizottság

EU - 2021-12-08

Az Európai Bizottság nem azért tart vissza uniós forrásokat, mert nem ért egyet a magyar kormánnyal abban a kérdésben, hogy be kell-e engedni az óvodákba az LMBTQ-mozgalmakat - jelentette ki szerdai, online sajtótájékoztatóján az MSZP európai parlamenti (EP-) képviselője.

Koronavírus - A fertőzöttek száma 262,1 millió, a halálos áldozatoké 5,2 millió a világon

EU - 2021-11-30

A világon 262 143 965 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 5 207 160 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint kedd reggeli adatai alapján.

Egy nappal korábban 261 495 713 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 5 199 585 volt.

A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

Jourová: az EU mindent meg fog tenni, hogy a média betölthesse alapvető szerepét a demokráciában

EU - 2021-11-29

Az Európai Unió mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy a média betölthesse alapvető szerepét a demokráciában - hangsúlyozta Vera Jourová értékekért és átláthatóságért felelős uniós biztos az Európai Bizottság által létrehozott Európai Hírmédia Fórum hétfői konferenciájának záróbeszédében.

Számos kísérletet láttunk a kormányok részéről arra, hogy beavatkozzanak a médiába, aláássák a függetlenségüket - fogalmazott az uniós biztos. Majd kifejtette: "olyan közös elveken alapuló szabályokra van szükség, amelyek biztosítják a szerkesztői függetlenséget és a tulajdonosi viszonyok átláthatóságát. Minden európai polgárnak joga van hozzá, hogy a független médiára támaszkodva tájékozódjék - tette hozzá.

Thierry Breton a belső piacért felelős uniós biztos a konferencián elmondta: a bizottság jövőre előterjeszti az EurópaiUnió egészére érvényes médiaszabályozásról szóló törvényjavaslatát.

EU-bíróság: a tagállami bíróságok mindig fordulhatnak kérdéssel az uniós bírósághoz

EU - 2021-11-23

Az uniós jog elsőbbségének elve alapján a tagállami bíróságnak figyelmen kívül kell hagynia minden olyan nemzeti bírósági gyakorlatot, amely megakadályozza, hogy kérdést intézzen az uniós bírósághoz - ismertette egy magyar ügyben hozott ítéletét az Európai Unió luxemburgi székhelyű bírósága kedden.

Az ügy előzménye, hogy 2015-ben a magyar hatóságok őrizetbe vettek egy svéd állampolgárt, majd gyanúsítottként hallgatták ki lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés vétségének gyanúja miatt. A kihallgatásán tolmács közreműködésével közölték vele a gyanúsítást, majd szabadon bocsátották.

Az EU Alapjogi Ügynöksége: a terrorizmus elleni küzdelemnek tiszteletben kell tartania az alapvető jogokat

EU - 2021-11-19

Az Európai Unió terrorizmus elleni küzdelmének tiszteletben kell tartania az alapvető jogokat - hívta fel a figyelmet az Európai Unió bécsi székhelyű Alapjogi Ügynöksége (FRA) csütörtökön közzétett jelentésében.

.

EU-bíróság: uniós jogba ütközik a magasabb szintű bíróságokhoz kirendelt bírákkal kapcsolatos lengyel joggyakorlat

EU - 2021-11-16

Ellentétes európai az uniós joggal az a lengyel gyakorlat, amely szerint a legfőbb ügyész tisztségét is betöltő igazságügyi miniszter mérlegelése alapján bármikor kirendelhetők és visszahívhatók a magasabb szintű büntetőbíróságokhoz kirendelt bírák - ítélkezett az Európai Unió Bírósága kedden.

Illegális bevándorlás - Borrell: az EU szankciók bevezetéséről dönt Fehéroroszországgal szemben

EU - 2021-11-15

Az európai uniós tagországok külügyminiszterei újabb, célzott szankciók bevezetéséről döntenek hétfőn azokkal a fehérorosz tisztviselőkkel szemben, akik felelősek a kelet-európai ország határán kialakult migrációs válságért - közölte Josep Borrell uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő Brüsszelben, az uniós külügyminiszterek találkozóját megelőzően.

Josep Borrell az ülésre érkezve kijelentette: az Európai Unió kiszélesíti a Fehéroroszországgal szemben hozott megszorító intézkedések keretét, hogy lehetővé tegye mindazok szankcionálását - köztük légitársaságokét, utazási irodákét és képviselőikét -, akik felelősek a migránsok utaztatásáért Fehéroroszország és az Európai Unió közös határára

AM: tizennégy ország kér uniós beavatkozást a sertésszektor összeomlásának elkerülése érdekében

EU - 2021-11-11

Magyarország továbbra is kiáll Brüsszelben a sertéstartó gazdák mellett - jelentette ki Nagy István agrárminiszter csütörtökön az MTI-nek küldött közleményben. A tárcavezető arra emlékeztetett, hogy az utóbbi időben drasztikusan emelkedő takarmány- és energiaárak, valamint a koronavírus világjárvány és az afrikai sertéspestisjárvány tartós negatív hatásai miatt a gazdák kettős nehézséggel néznek szembe: az alacsony átvételi árak mellett rövid idő alatt meredeken nőttek a terheik.

Az Európai Bizottság közel 2 milliárd eurót fordít a digitális átállás előmozdítására

EU - 2021-11-10

Az Európai Bizottság 1,98 milliárd eurós keretösszeget biztosít a 2022-es és 2023-as időszakban a digitális átállás előmozdítására, Európa technológiai szuverenitásának megerősítésére, illetve a digitális megoldások piaci bevezetésére - közölte a brüsszeli testület szerdán.

Az uniós bizottság tájékoztatása szerint az EU 2022 végéig 1,38 milliárd euró értékben a mesterséges intelligencia (MI), a felhő és az adatterek, a kvantumkommunikációs infrastruktúra, a fejlett digitális készségek, valamint a digitális technológiáknak a gazdaságban és a társadalomban való széles körű használata területén megvalósuló beruházásokra fog összpontosítani.

Lengyel migránsválság - Merkel kérte Putyin közbenjárását a válság rendezéséhez

EU - 2021-11-10

Angela Merkel német kancellár kérte Vlagyimir Putyin orosz elnök közbenjárását a lengyel-fehérorosz határon kialakult helyzet rendezéséhez - közölte szerdán a német kormányfő szóvivője.

Steffen Seibert közleménye szerint az ügyvezető szövetségi kormány vezetője telefonon tárgyalt az orosz államfővel a lengyel-fehérorosz határon kialakult migrációs helyzetről.

A kancellár hangsúlyozta: "embertelen és teljesen elfogadhatatlan", hogy "a fehérorosz rezsim eszközként használja a migránsokat az Európai Unió ellen". Egyben megkérte az orosz elnököt, hogy a válság feloldása érdekében vesse latba befolyását a minszki rezsimnél.

Borrell: pusztító humanitárius válsághoz vezetett az etiópiai konfliktus

EU - 2021-11-04

Pusztító humanitárius válsághoz vezetett az egy éve zajló etiópiai konfliktus, amely aláássa az ország területi integritását és stabilitását, és kihatással van az egész régióra - hívta fel a figyelmet csütörtöki sajtóközleményében Josep Borrell, az Európai Unió kül-és biztonságpolitikai főképviselője.