EU

Eredmények megjelenítése 1-től 20-ig 1871 találatból.

Jóváhagyta az EP a nehézgépjárművek szén-dioxid-kibocsátásának csökkentéséről szóló szabályokat

EU - 2019-04-18

- Elfogadta az új nehézgépjárművek átlagos szén-dioxid-kibocsátásának csökkentéséről szóló megállapodást az Európai Parlament (EP) csütörtökön.

Európai Bizottság: a vidékfejlesztési programok segíthetik az EU-ban legálisan tartózkodó menekültek beilleszkedését

EU - 2019-04-17

A közös agrárpolitika és a migráció annyiban kapcsolódik egymáshoz az unió költségvetéséről szóló vitában, hogy a vidékfejlesztési programok is segíthetik egyes kedvezőtlen helyzetű társadalmi csoportok - például a vidéki területen élő, unión kívüli országok állampolgárai, köztük a legálisan ott tartózkodó menekültek - könnyebb társadalmi beilleszkedését - írta közleményében az Európai Bizottság szerdán.

Az EU 20 milliárd dollárnyi amerikai termékre vethet ki vámokat a Boeing-ügyben

EU - 2019-04-17

Nagyjából 20 milliárd dollárnyi amerikai termékre vethet ki importvámokat az Európai Unió a Boeing repülőgépgyártónak nyújtott tiltott washingtoni támogatások miatt - jelentették be szerdán Brüsszelben.Az Európai Bizottság előkészített és nyilvános konzultációra bocsátott egy listát azon termékekről, amelyeket ellenintézkedésként büntetővámokkal sújthat.

EP-választás - 230 ezren csatlakoztak a részvételre ösztönző európai kampányhoz

EU - 2019-04-17

- Európa-szerte csaknem 230 ezren csatlakoztak az Európai Parlament (EP) politikamentes tájékoztató kampányához, amelyben a választási részvételre ösztönöznek. A Magyarországon Szavazni fogok címen futó kampányhoz idehaza mintegy nyolc és fél ezren csatlakoztak, hogy elmondják, miért tartják fontosnak voksuk leadását a májusi szavazáson.

Az idén először meghirdetett Szavazni fogok (This time I'm voting) kampány célja, hogy felhívja a figyelmet a demokratikus részvétel, a szavazás fontosságára, ösztönözze a részvételt az európai választáson, és mozgósítsa azokat, akik hasznosnak gondolják az EU-t.

Az Európai Parlament mint intézmény nem támogat egyetlen politikai csoportot vagy jelöltet sem, azt tartja fontosnak, hogy a szavazópolgárok éljenek választójogukkal, a lehetőséggel, hogy befolyásolják a döntéseket.

A kezdeményezéshez Magyarországról a szavaznifogok.eu weboldalon lehet csatlakozni, ehhez névre és email-címre van szükség. A regisztrálók egyedi linket kapnak, amelyre elkészíthetik saját videójukat arról, miért tartják fontosnak a választási részvételt, és ezt a linket megoszthatják ismerőseikkel az online térben.

A feliratkozók így hitelesen, a "saját nyelvükön" adhatják tovább, kinek miért fontos, hogy részt vegyen jövője alakításában.

Az Európai Bizottság hatékonyabbá tenné a döntéshozatalt az uniós szociálpolitika területén

EU - 2019-04-16

- Vitát kezdeményezett az uniós szociálpolitikai döntéshozatal hatékonyságának javításáról kedden az Európai Bizottság, a fő kérdés, hogy a tagállamok kormányait tömörítő tanácsban az eddig kimaradó területeken is áttérjenek-e a minősített többségi szavazásra.

A tanácsi eljárások során jelenleg a szociálpolitika néhány területén még egyhangú szavazásra van szükség, és ezért gyakran nem sikerül határozni kulcsfontosságú kezdeményezésekről, így felmerül a kérdés, hogy célszerű lenne-e fokozatosan kiterjeszteni a legtöbb más szakpolitikai területen már jelenleg is alkalmazott minősített többségi döntéshozatalt, felszámolva a tagállamok vétójogát.

Timmermans: az Európai Bizottság elégedett a migránsoknak biztosított bankkártyaprogrammal

EU - 2019-04-15

Az Európai Bizottság elégedett a migránsoknak biztosított bankkártyaprogrammal, amely helyes eszköze a szükséget szenvedők számára biztosítható, valódi humanitárius segítségnyújtásnak - jelentette ki Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke hétfőn Brüsszelben.

EU: a fő globális megatrendek között van a klímaváltozás, az urbanizáció és a demográfiai válság

EU - 2019-04-08

A klímaváltozás, az urbanizáció és a demográfiai válság jelentette kihívások a legfontosabb globális megatrendek között vannak, ezek elkerülhetetlenül és nagyban befolyásolni fogják a világ működését 2030-ig - figyelmeztettek egy hétfőn közzétett európai uniós jelentésben.

Az EU fő intézményeinek szakemberei által közösen összeállított, "Globális trendek 2030-ig: kihívások és lehetőségek Európa számára" című dokumentumot az Európai Parlament brüsszeli székházában mutatták be.

Az összefoglalóban kiemelték, hogy az ipari forradalom előtti szinthez képest 1,5 Celsius-fokos globális felmelegedés gazdasági és környezeti károkat fog okozni. Európának és Afrikának továbbá komoly demográfiai kihívásokkal kell szembenéznie, előbbinek a társadalom elöregedését kell kezelnie, míg utóbbinak a népességrobbanást.

Brexit - Theresa May: nincs jele, hogy a megállapodást a közeljövőben el lehetne fogadtatni

EU - 2019-04-07

Theresa May szerint nincsenek arra utaló jelek, hogy a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő, a londoni alsóház által eddig háromszor elutasított megállapodást a közeljövőben el lehetne fogadtatni, ezért új hozzáállás vált szükségessé.

A konzervatív párti brit miniszterelnök a Downing Street által vasárnap hajnalban ismertetett nyilatkozatában leszögezi: ha a konzervatív frakcióban és a kisebbségi tory kormányt kívülről támogató észak-írországi Demokratikus Unionista Párt (DUP) képviselőcsoportjában nem teremthető meg a többség a Brexit-megállapodás elfogadásához, akkor nem marad egyéb lehetőség, mint az alsóházban jelenlévő többi párt megkeresése.

Európai Bizottság: Magyarország jelentős reformokat vezetett be a hulladékágazat hatékonysága érdekében

EU - 2019-04-05

Magyarország jelentős reformokat vezetett be a hulladékágazatban, amelynek köszönhetően előrelépést ért el a 2020-as célok teljesítésére irányuló intézkedések végrehajtása terén, de csökkenteni kell a tüzelőanyagokból származó részecske-kibocsátást - derült ki az Európai Bizottság pénteken bemutatott, az uniós környezetvédelmi politikák végrehajtásának 2019-es felülvizsgálatát rögzítő jelentésből.

A felülvizsgálat szerint a hulladékgazdálkodást illetően Magyarországon a települési hulladék újrafeldolgozási arányában enyhe növekedés, a hulladéklerakás arányában pedig enyhe csökkenés mutatkozott.

Európai Számvevőszék: a növekvő költségvetési hátralék az unió által finanszírozott jövőbeni projektekre is hatással lehet

EU - 2019-04-02

- Rekordmagasságot ért el az uniós költségvetésből lekötött, de még ki nem fizetett összeg, ami jelentős pénzügyi kockázatot jelent - közölte az Európai Számvevőszék kedden közzétett tájékoztatójában.

Európai Bizottság: Brüsszel nem tudta, hogy Hasszán F. előre feltöltött készpénzkártyával rendelkezett

EU - 2019-03-29

Az Európai Bizottság nem tudta, hogy a terrorizmus gyanújával letartóztatott Hasszán F. előre feltöltött készpénzkártyát kapott Görögországban, mivel a bankkártyaprogramot nem az Európai Bizottság maga bonyolítja le, hanem az ENSZ Menekültügyi Főbiztosának Hivatala (UNHCR) - közölte az Európai Bizottság az MTI-hez eljuttatott nyilatkozatában pénteken.

Brexit - Tusk rendkívüli Brexit-ügyi EU-csúcsot hívott össze április 10-re

EU - 2019-03-29

Rendkívüli csúcstalálkozót tartanak az európai uniós tagországok állam- és kormányfői április 10-én Brüsszelben, tekintettel arra, hogy a londoni alsóház elutasította a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő megállapodást - közölte Donald Tusk tanácsi elnök Twitter-üzenetében pénteken.

A londoni parlament alsóháza pénteken harmadszor is elutasította a kilépési megállapodást.

Európai Bizottság: a legális migrációt támogató uniós szabályok megfelelőek, de jobb végrehajtásra és kommunikációra van szükség

EU - 2019-03-29

A legális migrációt támogató jelenlegi európai uniós szabályozások jvarészt megfelelnek annak a célnak, hogy megfelelő jogokat biztosítanak az unióba igyekvő nem uniós állampolgárok számára, ugyanakkor kommunikációt, a tagállamok részéről pedig jobb végrehajtást igényelnek - közölte friss jelentésében az Európai Bizottság pénteken.

A legális migrációra vonatkozó uniós jogszabályok értékelését összegző dokumentumban a jelentéstevők szerint az illegális migráció visszaszorítását célzó legális migrációs törekvéseket ösztönző uniós irányelvek pozitív hatást váltanak ki, különösen a szakképzett munkaerő vonzása tekintetében, amelyeket a tagállamok önmagukban nem lettek volna képesek elérni.

Uniós biztos: a családi juttatásokat érintő osztrák jogszabály nem egyeztető össze az uniós joggal

EU - 2019-03-28

- Az Ausztriában dolgozó külföldi munkavállalóknak járó családi juttatásokat érintő osztrák jogszabály nem egyeztető össze az uniós joggal, ugyanis szembemegy az egyenlő bánásmódról és a szabad mozgásról szóló uniós irányelvvel - jelentette ki Marianne Thyssen foglalkoztatásért, szociális ügyekért, valamint munkavállalói készségekért és mobilitásért felelős biztos Strasbourgban csütörtökön.

Megállapodtak a Frontex megerősítéséről az Európai Unió társjogalkotó intézményei

EU - 2019-03-28

Megegyeztek a közös határ- és partvédelmi ügynökség (Frontex) megerősítéséről csütörtökön az Európai Unió társjogalkotó intézményei, az elképzelés ugyanakkor az eredetileg tervezettnél lényegesen lassabban fog megvalósulni.

Uniós főtanácsnok: fel kell gyorsítani az uniós jogot sértő tagállamok ellen folytatott elhúzódó eljárásokat

EU - 2019-03-28

- Az Európai Unió Bíróságának fel kell gyorsítania az uniós jogot sértő európai uniós tagállamok ellen folytatott eljárásait, az ítéletben kiszabot bírság befizetésére pedig rövidebb határidőt kell kiszabnia - ismertette az uniós főtanácsnok indítványát az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága csütörtökön.

EP-választás - Manfred Weber: nem kaphatnak EU-s támogatást EU-ellenes pártok

EU - 2019-03-27

Nem szabad európai uniós (EU-) forrásból pénzt adni EU-ellenes pártoknak, és valamennyi pártnak nyilvánosságra kell hoznia pénzügyi forrásait Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti (EP-) választási csúcsjelöltje szerint.

Brexit - Tusk: a britek megérdemlik, hogy London részt vegyen az EP-választásokon

EU - 2019-03-27

- Az uniópárti britek megérdemlik, hogy részt vegyenek a május végén esedékes európai parlamenti választásokon - jelentette ki Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésének a múlt heti uniós csúcstalálkozó eredményeiről tartott vitáján szerdán.

Weber: vegye napirendre az Európai Tanács a magyar és a lengyel hetes cikkes eljárások ügyét!

EU - 2019-03-27

- Napirendre kellene vennie az Európai Tanácsnak az alapszerződés hetes cikke szerinti, Lengyelországgal és Magyarországgal szembeni eljárások kérdését - hangsúlyozta szerdán Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) lista- és frakcióvezetője.

Illegális bevándorlás - Uniós szóvivő: nincsenek név nélküli bankkártyák migránsok számára

EU - 2019-03-27

Nincsenek migránsokat segítő, név nélküli bankkártyák, minden kártyatulajdonos személyazonossága ismert, ezt havonta ellenőrzik is - jelentette ki Natasha Bertaud európai bizottsági szóvivő szerdán Brüsszelben.

A szóvivő a Magyarországon elfogott, az Iszlám Állam terrorszervezet tagjaként azonosított szíriai férfi magyarországi büntetőeljárására vonatkozó újságírói kérdésre válaszolva arra emlékeztetett, hogy a pénzzel előre feltöltött bankkártyákkal a Görögországban már legálisan tartózkodó menekülteket támogatják az ENSZ Menekültügyi Főbiztosának Hivatala (UNHCR) által indított program keretében. A kártyát csak Görögországban lehet használni, más országokban nem.