EU

Eredmények megjelenítése 1-től 20-ig 2423 találatból.

Navalnij - Josep Borrell: Putyint felelősségre fogják vonni az ellenzéki politikus haláláért

EU - 2024-02-19

Vlagyimir Putyin orosz elnököt és rezsimjét felelősségre fogják vonni Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus haláláért - jelentette ki Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője az X közösségi oldalon közzétett üzenetében hétfőn.

Az Európai Parlament a WTO sürgős és érdemi reformját sürgeti

EU - 2024-02-08

Az Európai Parlament strasbourgi ülésén elfogadott állásfoglalásban a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) átfogó intézményi reformját sürgette, valamint felszólította a szervezet tagjait, hogy a lehető leggyorsabban állítsák helyre a vitarendezési rendszert - közölte az uniós parlament csütörtökön.

Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarországgal szemben a szuverenitásvédelmi törvény miatt

EU - 2024-02-07

- Az Európai Bizottság felszólító levél megküldésével kötelezettségszegési eljárást indított Magyarországgal szemben a szuverenitásvédelmi törvény miatt, mert az uniós jogot sért - közölte a brüsszeli testület szerdán.

Az uniós bizottság a kötelezettségszegési eljárásokat tartalmazó közleményében azt írta, azt követően döntött az eljárás megindítása mellett, hogy alaposan értékelte a magyar Országgyűlés által 2023. december 12-én elfogadott és 2023. december 22. óta hatályos, a nemzeti szuverenitás védelméről szóló új törvényt.

Az Európai Bizottság úgy véli, hogy a magyar jogszabály sérti az uniós jog számos rendelkezését, többek között az uniós demokratikus értékeket, a demokrácia elvét és az uniós polgárok választójogát. Számos, az Európai Unió Alapjogi Chartájában rögzített alapvető jogot sért, köztük a magán- és a családi élet tiszteletben tartásához való jogot, a személyes adatok védelméhez való jogot, a véleménynyilvánítás és a tájékozódás szabadságát, az egyesülés szabadságát, a hatékony jogorvoslathoz és a tisztességes eljáráshoz való jogot, az önvádra kötelezés tilalmát és az ügyvédi titoktartási kötelezettséget. Sérti továbbá a személyes adatok védelmére vonatkozó uniós jogi követelményeket, valamint több, a belső piacra alkalmazni szükséges szabályt - írták.

Ukrajnai háború - Az EU garanciamegállapodást írt alá Ukrajna újjáépítésére

EU - 2024-02-05

- Az Európai Bizottság és a Világbank-csoporthoz tartozó International Finance Corporation (IFC) garanciamegállapodást írt alá 90 millió euró értékben olyan beruházások támogatására, amelyek a magánszektor bevonásával segítik elő Ukrajna újjáépítését - tájékoztatott az uniós bizottság hétfőn.

A brüsszeli testület közleménye szerint a garanciamegállapodásnak köszönhetően az ukrajnai újjáépítésben részt vevő magánszektorbeli vállalatok által mobilizált beruházások várhatóan több mint 500 millió eurót mozgósítanak majd az egyes ágazatokban, beleértve az alapvető infrastruktúrát és az árutermelést, a szén-dioxid-mentesítést és a megélhetést.

Az EU 26 millió euró humanitárius segélyt küld Törökországba

EU - 2024-02-02

- Az Európai Bizottság 26 millió euró humanitárius segély küld Törökországba a kiszolgáltatott helyzetben lévő menekültek és az őket befogadó közösségek támogatására - jelentette be pénteken a brüsszeli testület.

Az EU humanitárius segély folyósítását hagyta jóvá Szudán, Csád és Mianmar számára

EU - 2024-01-31

- Az Európai Bizottság több mint 19 millió eurós humanitárius segélyt hagyott jóvá Mianmarnak, és 117 millió eurós humanitárius segélyt jelent be Csád és Szudán számára a 2024-es évre - közölte a brüsszeli testület szerdán.

EU-csúcs - Charles Michel: az uniós pénzügyi keret félidős elfogadása létfontosságú az ukrajnai támogatás szempontjából

EU - 2024-01-31

- Az uniós többéves pénzügyi költségvetési keret (MFF) félidős felülvizsgálatáról szóló megállapodás véglegesítése létfontosságú az Európai Unió hitelessége és nem utolsó sorban az Ukrajnának nyújtott támogatás iránti elkötelezettsége szempontjából - szögezte le Charles Michel, az Európai Tanács elnöke szerdán a másnapi rendkívüli uniós csúcstalálkozóra szóló, a tagállami vezetőknek küldött meghívólevelében.

Uniós bíróság: a kísérő nélküli kiskorú menekültnek akkor is joga van a családegyesítésre, ha már nagykorúvá vált az eljárás idején

EU - 2024-01-30

A kísérő nélküli kiskorú menekültnek akkor is joga van a szüleivel való családegyesítésre, ha nagykorúvá vált a családegyesítési eljárás idején - közölte az Európai Unió Bírósága keddi ítéletében.

Az ügy előzménye, hogy egy kísérő nélküli kiskorú szíriai állampolgár menekültstátuszt kapott Ausztriában, majd szülei és nagykorú testvére családegyesítési engedélyért folyamodtak. Az osztrák hatóságok azonban e kérelmeket elutasították azzal az indokkal, hogy benyújtást követően a szíriai fiatalember nagykorúvá vált.

EU-biztos: ha Magyarországon rosszabbodik a helyzet, akkor Brüsszel ismét zárolja a forrásokat

EU - 2024-01-29

Ha Magyarországon rosszabbodik a jogállamisági helyzet, akkor "ismét zároljuk az európai uniós forrásokat, ez egy dinamikus folyamat" - jelentette ki Vera Jourová, a demokráciáért és átláthatóságért felelős uniós biztos hétfőn az EU-tagállamok uniós ügyekkel foglakozó minisztereinek brüsszeli tanácskozására érkezve.

Az uniós források zárolása akkor történik meg, ha egy ország nem teljesíti a feltételeket, Magyarországon pedig nem volt biztos, hogy kellőképpen üldözik a csalást és a korrupciót, azonban amint Budapest megreformálta az igazságügyi rendszert, az EU is elkezdte felszabadítani a pénzeket - jelentette ki a cseh biztos.

Az EP uniós jogszabállyal küzdene a gyűlöletbeszéd és a gyűlölet-bűncselekmények felszámolásáért

EU - 2024-01-18

- Az Európai Parlament szorgalmazza, hogy az Európai Unió a gyűlöletbeszédet és a gyűlölet-bűncselekményeket az úgynevezett uniós bűncselekmények közé sorolja - tájékoztatott az uniós parlament csütörtökön.

Ursula von der Leyen: a feltételek magyarországi teljesítéséig milliárdok maradnak befagyasztva -

EU - 2024-01-17

- Noha az igazságszolgáltatás reformjáról szóló új törvény elfogadásával Magyarország teljesítette a kohéziós alapok lehívásának feltételeit, további aggályok miatt mintegy 20 milliárd euró marad mindaddig befagyasztva, amíg a magyar kormány nem teljesíti az összes szükséges feltételt - jelentette ki az Európai Bizottság elnöke Strasbourgban szerdán.

Uniós bíróság: menekültstátuszt kaphatnak a családon belüli erőszak elől menekülő nők

EU - 2024-01-16

- A családon belüli erőszak elől menekülő nők menekültstátuszt kaphatnak az Európai Unióban - olvasható a luxembourgi székhelyű uniós bíróság keddi ítéletében.

"A nők meghatározott társadalmi csoporthoz tartozónak tekinthetők, és menekültstátuszt kaphatnak, ha származási országukban, nemi hovatartozásuk miatt fizikai vagy lelki erőszaknak vannak kitéve, ami magában foglalja a szexuális és családon belüli erőszakot is" - mondta ki az uniós testület..

Belga, észt és svájci politikus jelöltette magát az Európa Tanács főtitkári posztjára

EU - 2024-01-11

Hárman jelöltették magukat az Európa Tanács (ET) főtitkári posztjára a január 10-én lejárt határidőig: Didier Reynders belga, Indrek Saar észt, valamint Alain Berset svájci politikus - közölte a strasbourgi székhelyű páneurópai szervezet csütörtökön.

A strasbourgi tájékoztatás szerint az Európa Tanács miniszteri bizottsága márciusban hallgatja meg a három indulót, majd dönt a jelöltek végleges, esetleg szűkített listájáról. A végső döntést a tagállamok parlamenti képviselőiből álló parlamenti közgyűlés (PACE) hozza majd meg a júniusi ülésszakon.

Az új vezető ötéves megbízatása 2024. szeptember 18-án kezdődik.

Javult a gazdasági hangulat az EU-ban és az euróövezetben

EU - 2024-01-09

Decemberben javult a gazdasági hangulatindex az euróövezetben és az Európai Unióban - derült ki az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi főigazgatóságának (DG ECFIN) hétfőn ismertetett felméréséből.

Az EU gazdasági hangulatindexe (Economic Sentiment Indicator, ESI) az előző havihoz képest 1,8 ponttal, 95,6 pontra, az euróövezetben pedig 2,4 ponttal, 96,4 pontra erősödött decemberben.

Az EU legnagyobb nemzetgazdaságai közül Olaszországban 2,6 ponttal, Spanyolországban és Németországban egyaránt 2,4 ponttal emelkedett, míg Hollandiában 1,1 ponttal, Franciaországban pedig 0,5 ponttal csökkent az ESI.

Az EU-intézmények megállapodásra jutottak a migrációs és menekültügyi paktumról

EU - 2023-12-20

Az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsának tárgyalói politikai megállapodásra jutottak az uniós migrációs és menekültügyi paktumról - jelentette be a Tanács soros spanyol elnöksége szerdán Brüsszelben.

A témáról kiadott közleményben hangsúlyozták, hogy a paktumban rögzített öt jogszabály érinti a menedékjog és a migráció kezelésének minden szakaszát, kezdve az illegális migránsok átvilágításától az EU-ba érkezésükkor, a biometrikus adatok felvételén, a menedékkérelmek benyújtásának és kezelésének eljárásán, valamint annak meghatározásán keresztül, hogy melyik tagállam felelős a menedékjog iránti kérelem elbírálásáért.

Az EU megegyezett az energiavészhelyzeti intézkedések érvényességének meghosszabbításáról

EU - 2023-12-19

- Az Európai Unió energiaügyekért felelős minisztereinek tanácsa az energiaárak megfékezése és az ellátásbiztonság szavatolása érdekében politikai megállapodásra jutott a vészhelyzetekre tervezett szükséghelyzeti rendeletek alkalmazási időszakának egy éves meghosszabbításáról - tájékoztatott az uniós tanács kedden.

Kadri Simson, az Európai Bizottság energiaügyi biztosa a tanácsülést követő sajtótájékoztatón emlékeztetett: a szükséghelyzeti intézkedéseket az Európai Unió tavaly fogadta el Oroszország Ukrajna elleni háborúját követően, hogy fokozza a tagállamok közötti szolidaritást, felgyorsítsa a megújuló energia elterjedését, és megvédje a fogyasztókat a túlzottan magas energiaáraktól.

EU-csúcs - Charles Michel: az Európai Tanács február elsején rendkívüli csúcstalálkozót tart

EU - 2023-12-18

Az Európai Unió tagországainak vezetői február elsején rendkívüli csúcstalálkozót tartanak a hosszútávú uniós költségvetés félidős felülvizsgálatáról az Ukrajnának ígért pénzügyi támogatás biztosítása érdekében - jelentette be Charles Michel, az Európai Tanács elnöke hétfőn.

Az uniós költségvetés felülvizsgálatára vonatkozó javaslat egyebek mellett Ukrajna számára 50 milliárd eurós segélycsomagot tartalmaz. A tagállami vezetők a pénteken befejeződött kétnapos EU-csúcson nem jutottak egyetértésre az uniós költségvetés felülvizsgálatáról. Az elnök a rendkívüli uniós csúcstalálkozó időpontját Brüsszelben, Alexander De Croo-val, az Európai Unió Tanácsának január elsején kezdődő féléves belga elnökségét betöltő Belgium miniszerelnökével közösen tartott sajtótájékoztatón jelentette be.

Az EU eljárást indított az X-korábban Twitter- ellen a tartalmak moderálására vonatkozó szabályok megsértésével kapcsolatban

EU - 2023-12-18

Az Európai Bizottság jogsértési eljárást indított az X (korábban Twitter) közösségi platform ellen a tartalommoderálásra és -átláthatóságra vonatkozó európai szabályok állítólagos megsértése miatt - tájékoztatott a brüsszeli testület hétfőn.

EU-csúcs - Észt miniszterelnök: Ukrajna nem fog támogatás nélkül maradni

EU - 2023-12-15

Az Európai Unió megoldást fog találni az Ukrajnának szánt pénzügyi támogatásra, Kijev nem fog finanszírozás nélkül maradni - jelentette ki Kaja Kallas észt miniszterelnök Brüsszelben, a kétnaposra tervezett uniós csúcstalálkozó második munkanapjára érkezve pénteken.

EU-csúcs - Charles Michel: az EU megkezdi a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával és Moldovával

EU - 2023-12-14

Az Európai Tanács úgy határozott, hogy megkezdi a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával és Moldovával - jelentette be a tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke csütörtökön.