EU

Eredmények megjelenítése 1-től 20-ig 2336 találatból.

Illegális migráció - Az EU új stratégiát mutatott be az illegális migránsok hatékonyabb hazatérése érdekében

EU - 2023-01-24

Az Európai Bizottság kedden új stratégiára tett javaslatot, amelynek fő célja, hogy az uniós joggal és az Alapjogi Chartával összhangban a végrehajtás felgyorsításával növelje az illegális migránsok hazatérésének arányát.

A testület sajtóközleménye szerint a stratégia felgyorsítaná a visszaküldés folyamatokat és előmozdítaná a hazájukba visszatérők reintegrációját a más országokkal folytatott együttműködés révén. A bizottság egyik célja, hogy hatékony közös uniós visszaküldési rendszer segítségével korlátozza az illegális migrációt az EU-ba, továbbá javítsa a visszatérésekre vonatkozó uniós statisztikákat.

Az EU idén 1,7 milliárd eurót szán a humanitárius segítségnyújtásra

EU - 2023-01-18

Az Európai Bizottság idén 1,7 milliárd eurót irányoz elő a humanitárius segítségnyújtás finanszírozására, az uniós testület szerdán elfogadta az erre vonatkozó költségvetési terveket.

A brüsszeli testület a rendelkezésre álló forrásokból 207,8 millió eurónyi összeget mozgósít Délkelet-Európába, elsősorban az ukrajnai háború okozta negatív gazdasági hatások ellensúlyozására. További 181,5 millió euróval támogatja a Száhel-övezet országaiban, a Közép-afrikai Köztársaságban és a Csád-tó térségében zajló konfliktusok által sújtott lakosságot. 330,7 millió eurót az EU humanitárius projektekre fordít Kongóban, Dél Szudánban, Ugandában és Északkelet-Afrikában az éghajlatváltozás és a fegyveres konfliktusok miatt lakóhelyüket elhagyni kényszerülő emberek alapvető szükségleteinek kielégítésére. Az EU 382,2 millió eurót biztosít továbbá a Jemenben, Szíriában és a szomszédos térségekben jelenleg is fennálló regionális válság által sújtott lakosság támogatására.

EP-korrupciós botrány - Uniós biztos: növelni kell az átláthatóságot minden EU-intézményben

EU - 2023-01-17

Minden európai uniós intézménynél növeli kell az átláthatóságot és a korrupcióellenes fellépést, decemberben ugyanis uniós tisztségviselők bűncselekménygyanús cselekedeteteket követtek el, ami a bizalom megszakadásához vezetett - jelentette ki Ylva Johansson uniós belügyi biztos Strasbourgban, az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén kedden.

EP-korrupciós botrány - Az EP eljárást indít két képviselője mentelmi joga felfüggesztésére

EU - 2023-01-03

- Az Európai Parlament a belga igazságügyi hatóságok kérelmére sürgősségi eljárást indított két képviselője mentelmi jogának felfüggesztésére - tájékoztatott az uniós parlament kedden.

Az EP tájékoztatása szerint a vonatkozó intézményi eljárás megkezdését Roberta Metsola, az EP elnöke hétfőn kezdeményezte, az EP elnöke ugyanakkor nem nevezte meg az érintett képviselőket.

Megerősített információk szerint a belga ügyészség Eva Kaili görög szocialista képviselőnek, az Európai Parlament alelnökének korrupciós ügyével kapcsolatban a belga Marc Tarabella és olasz frakciótársa, Andrea Cozzolino mentelmi jogának felfüggesztését kérte január 2-án.

Zöld villamos energiát szállító vezeték épül

EU - 2022-12-17

A Fekete-tenger keleti és nyugati partja, Románia és Georgia között kiépítendő, Azerbajdzsánból Magyarországra és az Európai Unióba zöld villamos energiát szállító vezeték nemcsak az orosz fosszilis energiaforrásokkal szemben jelent alternatívát, hanem a tiszta, hozzáférhető és biztonságos, megújuló energiaforrásokra épülő jövőt is szolgálja - hangoztatta az Európai Bizottság elnöke szombaton Bukarestben.

Ursula von der Leyen a Magyarország, Románia, Georgia és Azerbajdzsán vezetői által megkötött kormányközi megállapodás aláírása alkalmából rámutatott: "sosem volt közelebb egymáshoz" a Fekete-tenger két partja, a beruházás ugyanis energetikai és digitális adatátvitel terén is összekapcsolja a Fekete-tenger két partját, valamint a Kaszpi-tenger térségét.

Az EP hozzájárult az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós hitelfelvételhez

EU - 2022-12-14

- Az Európai Parlament jóváhagyta a 18 milliárd eurós uniós támogatáscsomagot Ukrajna működésének biztosítására - tájékoztatott az uniós parlament szerdán.

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén sürgősségi eljárás keretében fogadta el a makrofinanciális támogatási rendelet tagállamok által módosított változatát, amely lehetővé teszi, hogy az európai költségvetés helyett 26 tagállam egyenként vállaljon garanciát az Ukrajnának nyújtandó hitelre.

A kedvező feltételek mellett nyújtott, de reformok teljesítéséhez kötött hosszú lejáratú hitelt az alapvető közszolgáltatások, többek között kórházak és iskolák működésének és az otthonukat vesztett lakosság lakhatásának biztosítására költheti Ukrajna. A hitel emellett segít fenntartani az ország makrogazdasági stabilitását és az Oroszország által folyamatosan támadott infrastruktúra újjáépítésében is felhasználható.

Az Európai Bizottság október végén jelezte, hogy Ukrajnának havonta hozzávetőlegesen havi 3-4 milliárd euróra van szüksége ahhoz, hogy működőképes maradjon, ehhez 18 milliárd eurós támogatást ajánlott hitelfelvétel segítségével.

Uniós biztos: az EU számára létfontosságú küldetés a korrupció elleni harc

EU - 2022-12-13

Az Európai Unió számára létfontosságú küldetés a korrupció elleni harc, először saját házunk táján kell rendet raknunk - jelentette ki Ylva Johansson belügyekért felelős uniós biztos kedden az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén.

A biztos a Katarral és az uniós parlamenttel összefüggő korrupciós üggyel kapcsolatos vitában elmondta: az Európai Bizottság zéró toleranciával fordul a korrupció ellen, "amely nagyon súlyos bűncselekmény, aláássa az európai demokráciát, gazdaságot és társadalmat."

Johansson üdvözölte, hogy a belga hatóságok határozottan léptek fel, és az EP is támogatja a nyomozást. Reményét fejezte ki, hogy "a próbatétel után megerősödik a parlament" és hangsúlyozta, hogy amíg nyomozás folyik, fennáll az ártatlanság vélelme.

Az Európai Parlament visszavonta Eva Kaili alelnöki megbízatását

EU - 2022-12-13

Az Európai Parlament keddi strasbourgi plenáris ülésén a korrupció vádjával jelenleg vizsgálati fogságban lévő Eva Kaili alelnöki megbízatásának megszüntetése mellett döntött.

A szociáldemokrata görög képviselő párttagságát, az uniós parlament Európai Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége nevű frakciója hétfőn felfüggesztette, alelnöki megbízatásának megszüntetéséről szóló döntést pedig 625 szavazattal, egy ellenszavazat és két tartózkodás mellett fogadta el az EP.

Ujhelyi István: az EU a magyar emberek érdekeit védi a kormánnyal szemben

EU - 2022-12-13

- Az Európai Unió bebizonyította, hogy képes a többi tagállammal együttműködve úgy fellépni egy kormánnyal szemben, hogy az állampolgárok érdekeit védje akár a saját kormányukkal szemben is - jelentette ki Ujhelyi István szociáldemokrata európai parlamenti (EP-) képviselő kedden Strasbourgban.

Ujhelyi István online sajtótájékoztatóján arra reagált, hogy az uniós tagállamok nagykövetei pozitívan értékelték a koronavírus-járvány utáni gazdasági helyreállítást segítő uniós források lehívását lehetővé tevő magyar helyreállítási tervet, és elfogadását javasolták az Európai Unió Tanácsának.

Von der Leyen: az EU jövőre 30 milliárd köbméternyi gázhiánnyal számolhat

EU - 2022-12-12

Az Európai Unió (EU) energiaellátása a tél folyamán elegendő, jövőre azonban akár 30 milliárd köbméter gáz hiányával is számolni kell - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az EU gázellátásának 2023-as kilátásairól tartott sajtótájékoztatóján hétfőn.

Ursula von der Leyen a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) adataira hivatkozva azt mondta, az Európai Unió elegendő gázt vett az idei télre, de jövőre gázhiánnyal nézhet szembe, ha Oroszország tovább csökkenti a szállítást.

Közölte, az EU talán már márciusban tendert indíthat gázvásárlásra, a közös beszerzés azonban addig nem valósítható meg, ameddig az EU-tagországok nem fogadták el az alapjául szolgáló rendeletet. A bizottsági elnök reményét fejezte ki, hogy az Európai Bizottság vonatkozó javaslatának elfogadása akár már a következő napokban megtörténhet.

Az EU jóváhagyta Horvátország schengeni csatlakozását, Bulgáriáét és Romániáét nem

EU - 2022-12-08

- Az európai uniós tagállamok belügyminiszteri tanácsa csütörtökön jóváhagyta Horvátország csatlakozását a schengeni övezethez, nem született viszont döntés arról, hogy Bulgária és Románia mikor csatlakozhat a személyek szabad mozgását is garantáló nemzetközi zónához.


Az EU bűncselekménnyé nyilvánítaná az uniós szankciók megsértését

EU - 2022-12-02

Az Európai Bizottság az uniós szankciók megsértésének bűncselekménnyé nyilvánítását és a büntetések harmonizálását javasolja.


Az Európai Bizottság támogatja Magyarország helyreállítási tervének elfogadását, kifizetési feltételekkel

EU - 2022-11-30

Az Európai Bizottság támogatja a koronavírus-járvány utáni gazdasági helyreállítást segítő uniós források lehívását lehetővé tevő magyar terv elfogadását, ami a feltételek teljesülése esetén 5,8 milliárd euró (mintegy 2300 milliárd forint) vissza nem térítendő támogatás felhasználását teszi lehetővé Magyarország számára. A testület viszont fenntartja további 7,5 milliárd euró zárolását.

Didier Reynders, az Európai Bizottság igazságügyi biztosa brüsszeli sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a testület azzal a feltétellel tudja támogatni a magyar terv elfogadását, amennyiben Magyarország teljesíti a jogállamisági mérföldköveket.

Hangsúlyozta, a magyar terv egymást kölcsönösen erősítő reformok és beruházások széles körét tartalmazza, amelyek hozzájárulnak a Magyarországnak címzett országspecifikus ajánlásokban felvázolt gazdasági és társadalmi kihívások jelentős részének hatékony kezeléséhez. Átfogó és kiegyensúlyozott választ ad Magyarország gazdasági és társadalmi helyzetére, fenntartható növekedést, valamint a társadalmi és területi kohéziót támogató intézkedéseket tartalmaz. Ezek különösen a zöld és digitális átállás, az oktatás, a szociálpolitika, a munkaerőpiac, az egészségügy, a korrupció elleni küzdelem, az igazságszolgáltatás függetlensége, a döntéshozatal minősége, a közbeszerzés, az adózás és a nyugdíjrendszer területeit érintik - mondta.

Ukrajnai háború - Az EP egyetért azzal, hogy az EU nem fogadja el a megszállt területeken kiadott orosz útleveleket

EU - 2022-11-24

- Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén hozzájárult, hogy az Európai Unióban ne fogadják el az Oroszország által megszállt ukrán és georgiai területeken kiállított útleveleket és egyéb úti okmányokat.

Az EP befagyasztaná a Magyarországnak szánt uniós forrásokat

EU - 2022-11-24

Az Európai Parlament (EP) szerint az Európai Bizottság és a magyar kormány által az uniós pénzek felhasználását érintő aggályok eloszlatására javasolt 17 magyar intézkedés nem elegendő az EU pénzügyi érdekeit fenyegető rendszerszintű kockázatok kezeléséhez, még akkor sem, ha teljes mértékben végrehajtják őket, azért azt javasolta, fagyasszák be a Magyarországnak szánt uniós forrásokat.

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén 416 szavazattal, 124 ellenszavazat és 33 tartózkodás mellett állásfoglalást fogadott el.

Az EP szerint minden, már elkezdett csatlakozási tárgyalást 2030-ra le kell zárni

EU - 2022-11-23

A megerősített bővítési politika az Európai Unió leghatékonyabb geopolitikai eszköze az európai béke és stabilitás megőrzésére, ezért a megkezdett csatlakozási tárgyalásokat 2030-ra le kell zárni - mondta ki az Európai Parlament a szerdai strasbourgi plenáris ülésén elfogadott ajánlásában.

Az EP terrorizmust támogató állammá nyilvánította Oroszországot

EU - 2022-11-23

A Vlagyimir Putyin orosz elnök és kormányzata által ukrán civilek ellen elkövetett bűntettek miatt az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén a terrorizmust támogató és terrorista eszközöket használó állammá nyilvánította Oroszországot.

Az Európai Parlament 494 szavazattal, 58 ellenszavazat és 44 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalásában hangsúlyozta: Az Oroszország által az ukrán polgári lakosság ellen elkövetett szándékos támadások és atrocitások, a polgári infrastruktúra lerombolása, valamint az emberi jogok és a nemzetközi humanitárius jog egyéb súlyos megsértése terrorcselekménynek minősül, és kimeríti a háborús bűncselekmény fogalmát.

Mivel az Európai Unió hivatalosan nem nyilváníthat államokat a terrorizmus támogatóinak, ezért az EP felszólította az uniós intézményeket és a tagállamokat, hogy hozzák létre az ehhez szükséges jogszabályokat, és fontolják meg, hogy Oroszországot felvegyék a terrorimust támogató államok uniós jegyzékébe.

Az EP elfogadta azt az jogszabályt, amely több nőt ültetne a cégek vezető testületeibe

EU - 2022-11-22

- Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén irányelvjavaslatot fogadott el kedden, amely szerint 2026 júliusára a tőzsdén jegyzett uniós nagyvállalatoknak több női vezetője kell legyen, a kvótát nem teljessítő vállalatok szankciókra számíthatnak.

A jogszabályjavaslat célja, hogy 2026 júliusára a társaságok nem ügyvezető igazgatói vezető álláshelyeinek legalább 40 százalékát, illetve az összes vezetői poszt legalább 33 százalékát a vezetőtestületekben nők töltsék be.

A javaslat ugyanakkor kiemeli: a vezetőtestületi tagságnak továbbra is legfőképpen az érdemeken kell alapulnia. Az új szabályok szerint a kiválasztási eljárásnak átláthatónak kell lennie. Az érintett társaságoknak évente egyszer számot kell adniuk a nemzeti hatóságoknak vezetőtestületeik nemi összetételéről

Brexit - Sunak: London semmiféle EU-szabályozásnak nem kíván megfelelni

EU - 2022-11-21

London semmiféle olyan kereskedelmi megállapodásra nem törekszik az Európai Unióval, amelynek fejében uniós szabályozásokat kellene érvényesítenie - mondta hétfőn Rishi Sunak brit miniszterelnök.

Sunak a Brit Iparszövetség (CBI) éves kongresszusán felszólalva kijelentette: az ő vezetése alatt Nagy-Britannia egyetlen területen sem létesít az EU-val olyan kapcsolatot, amelynek ára az, hogy a brit kormánynak uniós előírásokhoz kellene tartania magát.

Az Európai Bizottság szerint Bulgária, Románia és Horvátország csatlakozhat a schengeni térséghez

EU - 2022-11-16

Az Európai Bizottság számba vette a schengeni szabályok alkalmazása terén elért eredményeket, és megállapította, hogy Bulgária, Románia és Horvátország készen áll arra, hogy teljes jogú tagjává váljon a határok nélküli szabad uniós mozgást biztosító övezetnek - közölte belügyekért felelős uniós biztos szerdán.