EU

Eredmények megjelenítése 21-től 40-ig 1905 találatból.

Európai Bizottság: nem indult vizsgálat a babaváró programról

EU - 2019-05-12

- Az Európai Bizottság (EB) nem támadta meg a kormány babaváró hitelprogramját, mivel arról nem is indított vizsgálatot - közölte a testület magyarországi képviselete vasárnap közleményben az MTI-vel.

A hitelprogram kapcsán a magyar hatóságok kezdeményeztek egyeztetést, az EB hivatalos állásfoglalást nem adott ki - írták.

EP-választás - A mandátumszerzéshez szükséges szavazatarány és a választási küszöb

EU - 2019-05-12

Az európai parlamenti (EP-) választáson az országok maguk alakíthatják ki a választási rendszerüket (az unió által megjelölt keretek között), így például minden ország maga dönthet arról, hogy alkalmaz-e a választás során a mandátumszerzéshez szükséges úgynevezett jogi küszöböt. Az EU országainak közel fele úgy döntött, az érvényes szavazatok bizonyos százalékához köti a mandátumszerzést.

Az úgynevezett jogi küszöb a választójogi törvényben azt az előre meghatározott szavazatmennyiséget jelenti, amelynek elérése a mandátumszerzés feltétele. A küszöb funkciója a választáspolitológiai szakirodalom szerint az, hogy a politikai stabilitás érdekében mérsékelje a bejutó pártok számát.

EP-választás - Számos területen nézetkülönbségek mutatkoztak Manfred Weber és Frans Timmermans első németországi televíziós vitáján

EU - 2019-05-08

- A klímaváltozás ellen folytatott küzdelemtől a migráció ügyéig számos területen eltérések mutatkoztak az Európai Néppárt (EPP) és az Európai Szocialisták Pártja (PES) elképzelései között az Európai Parlament (EP) két legnagyobb pártcsaládjának EP-választási csúcsjelöltje, Manfred Weber és Frans Timmermans első németországi televíziós vitáján, amelyet kedd este tartottak az ARD országos köztelevízióban.

A csatorna ARD-Választási aréna (ARD-Wahlarena) című 90 perces élő műsorában 130 választópolgár tehetett fel kérdéseket a jelölteknek. Az általuk felvetett témák között szerepelt a lengyel, a magyar és a román kormány jogállamisággal összefüggő tevékenységével szembeni európai uniós kifogások, illetve eljárások ügye is.

Weber: Magyarország rossz irányba tart

EU - 2019-05-07

Sajnálatát fejezte ki az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetője, hogy Magyarország "rossz irányba tart" Orbán Viktorral. Manfred Weber, aki az EPP jelöltje az Európai Bizottság elnöki posztjára, arra reagált, hogy a magyar kormányfő már nem támogatja elnökjelöltségét.

Brexit - Theresa May megállapodásra szólítja fel a Munkáspártot

EU - 2019-05-05

A brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) ügyében fennálló nézeteltérések félretételére és megállapodásra szólítja fel a legnagyobb ellenzéki erőt, a Munkáspártot vasárnapi cikkében Theresa May konzervatív párti brit miniszterelnök, elismerve, hogy saját politikai hátországában nincs meg a kellő számú szavazat a kilépési feltételrendszer parlamenti elfogadásához.

May a Mail on Sunday című konzervatív vasárnapi brit tömeglapban közölt írásában felidézi, hogy nem tudott elégséges számú képviselőt megnyerni az Európai Unióval novemberben elért, az alsóház által azonban háromszor is elutasított Brexit-megállapodás elfogadtatásához.

EP-választás - Uniós csúcsot tartanak az EP-választások után

EU - 2019-05-03

- Az Európai Unió tagországainak vezetői május 28-án, két nappal az európai parlamenti (EP-) választásokat követően csúcsértekezleten vitathatják meg a szavazás eredményét, továbbá azt, hogy ki lehet az Európai Bizottság elnöke a következő öt évben.

Uniós források pénteki tájékoztatása szerint a csúcstalálkozót várhatóan Brüsszelben tartják majd.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke május 9-én, a tagországok állam-, illetve kormányfőinek a romániai Nagyszebenben tervezett rendkívüli csúcsértekezlete alkalmával jelentheti be a következő találkozót - közölték az idézett források.

Mogherini: valódi sajtószabadság nélkül nincs demokrácia

EU - 2019-05-02

A demokratikus folyamatok minősége szorosan kapcsolódik a véleménynyilvánítás, valamint a média szabadságához és pluralizmusához. Valódi sajtószabadság nélkül nincs demokrácia - jelentette ki Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, a sajtószabadság pénteken esedékes világnapja alkalmából tett nyilatkozatában csütörtökön.

Juncker: történelmi jelentőségű pillanat volt az Európai Unió 2004-es bővítése

EU - 2019-05-01

Történelmi fontosságú pillanat volt az Európai Unió kereken 15 évvel ezelőtti bővítése, amelynek során tíz, jórészt volt szocialista ország csatlakozott a közösséghez - jelentette ki Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szerdán.

EUObserver: az EU figyelmen kívül hagyta a magyar vétót egy Izraelt elítélő nyilatkozat ügyében

EU - 2019-05-01

Az Európai Unió gyakorlatilag figyelmen kívül hagyta a magyar kormányzat utolsó pillanatban benyújtott vétóját, és annak ellenére is egyfajta közös álláspontot fogalmazott meg Izrael ügyében az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén - jelentette az EUObserver szerdán.

Uniós főtanácsnok: jogsértő a menekültügyi közigazgatási határozatok felülvizsgálatának magyarországi rendszere

EU - 2019-04-30

Ellentétes az uniós joggal a menekültügyi közigazgatási határozatok bírósági felülvizsgálatának magyarországi rendszere - foglalt állást kedden az Európai Bíróság illetékes főtanácsnoka.

Az ügy előzménye, hogy az Igaz Ügy nevű orosz ellenzéki párt egyik tagja egy oroszországi büntetőeljárás elől Magyarországra menekült, ahol is nemzetközi védelem iránti kérelmet nyújtott be. A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal végül elutasította a kérelmét, mondván, a férfit nem fenyegeti hazájában üldöztetés, halálbüntetés, kínzás vagy embertelen bánásmód.

A panaszos fellebbezett a döntés ellen, a bíróság pedig új eljárásra kötelezte a hivatalt, amely ismét csak elutasította a beadványt. Ezt újabb fellebbezés, majd újabb elutasítás követte.

A pécsi törvényszék szerint az immár négy éve rendezetlen jogi státusszal Magyarországon élő férfi megalapozottan fél attól, hogy a hazájában üldöztetésnek lenne kitéve.

Brexit - Egyre nő a függetlenség támogatottsága Skóciában

EU - 2019-04-30

A Brexit-folyamat nyomán egyre nő a függetlenség támogatottsága Skóciában - közölte a Budapesti Corvinus Egyetem docense az M1 aktuális csatorna keddi műsorában. A felmérések szerint a skót választók 51-53 százaléka támogatja a kiválást az Egyesült Királyságból - mondta Gálik Zoltán.

A szakértő annak apropóján beszélt erről, hogy Nicola Sturgeon skót miniszterelnök új függetlenségi népszavazást helyezett kilátásba, ha az Egyesült Királyság kilép az Európai Unióból.

A kutatások azt jelzik, amennyiben az Egyesült Királyság rendezetlen módon hagyja el az EU-t, még nagyobb mértékű, 55-56 százalékos lenne a skót függetlenség támogatása - közölte.

EP-választás - Manfred Weber: a kereszténység nem múzeumba való, ma is iránymutatást ad a jövőhöz

EU - 2019-04-28

- A kereszténység nem a múlt múzeumba való része, hanem az európai értékrend alapja, ami segíti az eligazodást a jövőben - hangsúlyozta Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti (EP-) választási csúcsjelöltje a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) közös EP-választási kampányindító rendezvényén, a németországi Münsterben.

Európai Bizottság: romlott a bírói függetlenség megítélése az elmúlt évben Magyarországon

EU - 2019-04-26

Valamelyest romlott az igazságszolgáltatás függetlenségének megítélése az elmúlt évben Magyarországon a lakosság és a vállalati szféra körében is - derült ki az Európai Bizottság pénteken közzétett jelentéséből.


Eurobarometer: történelmi csúcson az Európai Unió támogatottsága a tagállamokban

EU - 2019-04-25

Továbbra is történelmi csúcson áll az Európai Unió támogatottsága a tagországokban a különböző kihívások, illetve az euroszkeptikus és populista erők előretörése ellenére - derül ki a legfrissebb uniós közvélemény-kutatásból (Eurobarometer).

A Brüsszelben csütörtök délelőtt közzétett felmérés szerint az európaiak 68 százalékának határozott meggyőződése, hogy hazájának előnyére vált a csatlakozás, ez a legmagasabb érték 1983 óta.

A válaszadók nagyjából 61 százaléka nem csak hasznos, hanem összességében jó dolognak is tartja országa EU-tagságát.

Jóváhagyta az EP a nehézgépjárművek szén-dioxid-kibocsátásának csökkentéséről szóló szabályokat

EU - 2019-04-18

- Elfogadta az új nehézgépjárművek átlagos szén-dioxid-kibocsátásának csökkentéséről szóló megállapodást az Európai Parlament (EP) csütörtökön.

Európai Bizottság: a vidékfejlesztési programok segíthetik az EU-ban legálisan tartózkodó menekültek beilleszkedését

EU - 2019-04-17

A közös agrárpolitika és a migráció annyiban kapcsolódik egymáshoz az unió költségvetéséről szóló vitában, hogy a vidékfejlesztési programok is segíthetik egyes kedvezőtlen helyzetű társadalmi csoportok - például a vidéki területen élő, unión kívüli országok állampolgárai, köztük a legálisan ott tartózkodó menekültek - könnyebb társadalmi beilleszkedését - írta közleményében az Európai Bizottság szerdán.

Az EU 20 milliárd dollárnyi amerikai termékre vethet ki vámokat a Boeing-ügyben

EU - 2019-04-17

Nagyjából 20 milliárd dollárnyi amerikai termékre vethet ki importvámokat az Európai Unió a Boeing repülőgépgyártónak nyújtott tiltott washingtoni támogatások miatt - jelentették be szerdán Brüsszelben.Az Európai Bizottság előkészített és nyilvános konzultációra bocsátott egy listát azon termékekről, amelyeket ellenintézkedésként büntetővámokkal sújthat.

EP-választás - 230 ezren csatlakoztak a részvételre ösztönző európai kampányhoz

EU - 2019-04-17

- Európa-szerte csaknem 230 ezren csatlakoztak az Európai Parlament (EP) politikamentes tájékoztató kampányához, amelyben a választási részvételre ösztönöznek. A Magyarországon Szavazni fogok címen futó kampányhoz idehaza mintegy nyolc és fél ezren csatlakoztak, hogy elmondják, miért tartják fontosnak voksuk leadását a májusi szavazáson.

Az idén először meghirdetett Szavazni fogok (This time I'm voting) kampány célja, hogy felhívja a figyelmet a demokratikus részvétel, a szavazás fontosságára, ösztönözze a részvételt az európai választáson, és mozgósítsa azokat, akik hasznosnak gondolják az EU-t.

Az Európai Parlament mint intézmény nem támogat egyetlen politikai csoportot vagy jelöltet sem, azt tartja fontosnak, hogy a szavazópolgárok éljenek választójogukkal, a lehetőséggel, hogy befolyásolják a döntéseket.

A kezdeményezéshez Magyarországról a szavaznifogok.eu weboldalon lehet csatlakozni, ehhez névre és email-címre van szükség. A regisztrálók egyedi linket kapnak, amelyre elkészíthetik saját videójukat arról, miért tartják fontosnak a választási részvételt, és ezt a linket megoszthatják ismerőseikkel az online térben.

A feliratkozók így hitelesen, a "saját nyelvükön" adhatják tovább, kinek miért fontos, hogy részt vegyen jövője alakításában.

Az Európai Bizottság hatékonyabbá tenné a döntéshozatalt az uniós szociálpolitika területén

EU - 2019-04-16

- Vitát kezdeményezett az uniós szociálpolitikai döntéshozatal hatékonyságának javításáról kedden az Európai Bizottság, a fő kérdés, hogy a tagállamok kormányait tömörítő tanácsban az eddig kimaradó területeken is áttérjenek-e a minősített többségi szavazásra.

A tanácsi eljárások során jelenleg a szociálpolitika néhány területén még egyhangú szavazásra van szükség, és ezért gyakran nem sikerül határozni kulcsfontosságú kezdeményezésekről, így felmerül a kérdés, hogy célszerű lenne-e fokozatosan kiterjeszteni a legtöbb más szakpolitikai területen már jelenleg is alkalmazott minősített többségi döntéshozatalt, felszámolva a tagállamok vétójogát.

Timmermans: az Európai Bizottság elégedett a migránsoknak biztosított bankkártyaprogrammal

EU - 2019-04-15

Az Európai Bizottság elégedett a migránsoknak biztosított bankkártyaprogrammal, amely helyes eszköze a szükséget szenvedők számára biztosítható, valódi humanitárius segítségnyújtásnak - jelentette ki Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke hétfőn Brüsszelben.