EU

Eredmények megjelenítése 81-től 100-ig 2147 találatból.

Koronavírus - Merkel: a helyreállítási alap nélkül az EU összes gondja súlyosbodna

EU - 2020-06-28

Nem lehet megoldani az Európai Unió (EU) valamennyi problémáját a koronavírus-világjárvány hatásainak ellensúlyozására tervezett helyreállítási alappal, nélküle viszont a közösség minden gondja tovább súlyosbodna - mondta a júliusban kezdődő soros EU-elnökségre készülő német kormány vezetője egy hétvégi lapinterjúban, amely hat európai újságban, köztük a német Süddeutsche Zeitungban jelent meg.

Angela Merkel a járvány kezdete óta adott először adott interjút. Hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány páratlan nagyságú kihívás és együtt jelentkezik "korunk két nagy diszruptív (a megszokott rendet felforgató) jelenségével, a klímaváltozással és a digitalizációval, amelyek amúgy is megváltoztatják életünket és gazdaságunkat".

Von der Leyen: Szerbia uniós közeledéséhez kulcsfontosságú a párbeszéd folytatása Koszovóval

EU - 2020-06-26

Szerbia uniós közeledésének kulcsfontosságú eleme a párbeszéd folytatása Koszovóval, ugyanis elengedhetetlen, hogy az Európai Unióhoz csatlakozni kívánó ország megnyugtató megoldást találjon a Koszovóval folytatott vitában - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben, miután megbeszélést folytatott Aleksandar Vucic szerb elnökkel pénteken.


Az Európai Bizottság 166,7 milliárd eurós jövő évi uniós költségvetést javasolt

EU - 2020-06-24

Az Európai Bizottság 166,7 milliárd eurós uniós költségvetést javasolt 2021-re, amely az európai gazdaság fellendítésére, a beruházások mozgósítására, valamint a pénzpiac támogatására összpontosít - jelentette be Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke szerdán.

Klímavédelmi szervezet: az EU 2030-as klímacéljai nagy nehézségek árán, de megvalósíthatók

EU - 2020-06-22

Az Európai Unió (EU) 2030-ra vonatkozó új környezetvédelmi célkitűzései csak nagy nehézségek árán, az új technológiák tömeges használata melletti komoly elkötelezettség révén és az emberek viselkedésének alapvető megváltozásával valósíthatók meg - közölte a Climact nevű belga klímavédelmi szervezet hétfőn közzétette tanulmányában.

Ujhelyi: elfogadta az EP a turisztikai ágazatról szóló állásfoglalást

EU - 2020-06-20

Jelentős többséggel, 587 igen és mindössze 32 ellenszavazattal fogadta el az Európai Parlament plenáris ülése péntek este azt a turisztikai ágazatról szóló állásfoglalást, amelynek egyik kidolgozója és beterjesztője Ujhelyi István szocialista EP-képviselő volt - közölte maga az MSZP-s politikus szombaton a Facebookon.

Ujhelyi István az állásfoglalással kapcsolatban kiemelte: több mint huszonhétmillió ember megélhetését teszi lehetővé a turizmus Európában, Magyarországon is legalább félmillió ember függ részben vagy egészben az ágazat sikerétől.

Az Európai Bizottság továbbra is támogatja az uniós tagállamokat a menekültek befogadásában

EU - 2020-06-19

Az Európai Bizottság továbbra is támogatja az európai uniós tagállamokat a konfliktusok elől menekülők befogadásában, és elkötelezett marad az uniós menekültpolitika sarokköve, a genfi egyezmény mellett, amely garantálja a menedékjogot és a visszaküldés tilalmának az EU alapjogi chartájában rögzített elvét - olvasható a brüsszeli uniós végrehajtó testületnek a menekültek szombati világnapja alkalmából közzétett nyilatkozatában.

EU-csúcs - A helyreállítási alapról és a keretköltségvetésről tanácskoznak az uniós tagországok vezetői

EU - 2020-06-19

A koronavírus-válság utáni fellendülést szolgáló helyreállítási alapról, valamint a többéves keretköltségvetésről tanácskoznak az Európai Unió tagországainak állam- és kormányfői a pénteken videokonferencia keretében megkezdődött egynapos uniós csúcstalálkozón.

EU-bíróság: uniós jogot sért a civil szervezetek külföldi finanszírozásáról szóló magyar törvény

EU - 2020-06-18

A civil szervezetek külföldi finanszírozására vonatkozó magyar korlátozások nem egyeztethetők össze az uniós joggal - közölte döntését az Európai Unió Bírósága csütörtökön.

Magyarország 2017-ben fogadott el törvényt, amely nyilvántartásba vételi, bejelentési és átláthatósági kötelezettségeket vezetett be a bizonyos értékhatárt meghaladó külföldi támogatásban részesülő civil szervezetekre vonatkozóan. A törvény szankciók alkalmazásának lehetőségéről is rendelkezik.

Mivel az Európai Bizottság szerint a kérdéses kötelezettségek sértik a tőke szabad mozgásának elvét, valamint az Európai Unió Alapjogi Chartájának az egyesülés szabadságához, valamint a magán- és családi élet tiszteletben tartásához és a személyes adatok védelméhez való jogra vonatkozó rendelkezéseit, az uniós testület kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen.

- Az Európai Bizottság a belső határok hétfői megnyitására kérte a tagállamokat

EU - 2020-06-11

Az Európai Bizottság csütörtökön felkérte az európai uniós tagállamok kormányait, hogy június 15-étől, vagyis jövő hétfőtől kivétel nélkül oldják fel a koronavírus-járvány miatt bevezetett határzárakat a schengeni övezeten belül.

A brüsszeli testület július elsejétől javasolja az EU-n kívüli országokból érkezőkre vonatkozó utazási korlátozások részleges és fokozatos megszüntetését.

Ylva Johansson uniós belügyi biztos brüsszeli sajtótájékoztatóján közölte, hogy egyes harmadik államokban továbbra sem stabil az egészségügyi helyzet, így ebben a szakaszban nem javasolják az utazási korlátozások teljes megszüntetését.

Lengyel belügyminiszter: a kormány elutasítja a migránsok szétosztását

EU - 2020-06-08

A lengyel kormány határozottan elutasítja az illegális bevándorlók elosztását az Európai Unió tagországai között - hangsúlyozta hétfői varsói sajtóértekezletén Mariusz Kaminski belügyminiszter az Európai Bizottság új tervei kapcsán.

Kaminski ezzel megerősítette azt az álláspontot, amelyet az Európai Bizottsághoz pénteken továbbított levelében hét közép-európai tagállam - a négy visegrádi ország, valamint Lettország, Észtország és Szlovénia - fejtett ki, tiltakozva az újabb uniós menekültelosztási terv ellen.

"Határozott tiltakozásunkat fejezzük ki, nyomatékosan kijelentjük, hogy ilyen eszközöket és megoldásokat nem fogadunk el" - fogalmazott Kaminski.

Uniós biztos: július elejétől fokozatosan meg lehet nyitni az EU külső határait

EU - 2020-06-05

Július elejétől, megfelelő óvintézkedések bevezetésével, meg lehet nyitni az Európai Unió külső határait, miután a közösségen belüli határzárakat június végig feloldottuk - jelentette ki a belügyekért felelős uniós biztos az EU-tagállamok belügyminisztereinek pénteki videokonferenciáján.


Európai Bizottság: elengedhetetlen a tisztességes megélhetés

EU - 2020-06-03

A koronavírus-járványt követő fellendüléshez, valamint a méltányos és erős gazdaság megteremtéséhez elengedhetetlen, hogy az Európai Unióban legyen tisztességes a megélhetés, amiben a minimálbérek alapvető szerepet játszanak - közölte az Európai Bizottság az európai minimálbérről folytatott konzultáció második szakaszának indításakor szerdán.

Az uniós bizottság az európai szakszervezetekkel és munkáltatói érdekképviseletekkel folytatott konzultáció során arra keresi a választ, miként garantálható tisztességes minimálbér valamennyi európai uniós munkavállaló számára.

- Az Európai Bizottság bemutatta gazdasági helyreállítási és ellenállóképesség erősítését célzó eszközét

EU - 2020-05-28

Az Európai Bizottság bemutatta a koronavírus-járvány okozta válság utáni gazdasági helyreállítást és az ellenállóképesség erősítését segítő pénzügyi eszközét (RRF) csütörtöki sajtókonferenciáján.

Az RRF, amely az előző nap bemutatott uniós helyreállítási terv, az Új nemzedék EU eszköz központi eleme, a tartós fellendüléshez nélkülözhetetlen beruházások és reformok támogatását, a tagállamok gazdasági és társadalmi ellenálló képességének javítását, valamint a zöld és a digitális átmenet előmozdítását célozza. Az 560 milliárd eurós támogatás minden tagállam számára elérhető lesz, azonban leginkább a járvány által legjobban sújtott uniós területeire koncentrálódik.

Összevert klarinétos és a haldokló apjához ki nem engedett rab ügyében is pert nyert a Helsinki Bizottság

EU - 2020-05-26

A Magyar Helsinki Bizottság 1989 óta íródó történelmében még egyszer sem fordult elő, hogy egyetlen nap alatt három, ráadásul jellegében különböző ügyét is megnyerje a civil jogvédő szervezet. Kedden azonban három perben is a Helsinki Bizottságnak adott igazat az Emberi Jogok Európai Bírósága.

Az egyik per a 2013. márciusi, Sándor-palota előtti tüntetés betiltására vonatkozott. A szervezet közleményében emlékeztet, hogy azután, hogy az Országgyűlés elfogadta az Alaptörvény negyedik módosítását, mozgalom indult, hogy Áder János köztársasági elnök ne írja alá a törvényt. Tüntetést szerettek volna a köztársasági elnök rezidenciája előtt tartani, de a Terrorelhárítási Központ (TEK) lezárta a Sándor-palota előtt teret, mondván, az „műveleti terület”.

Gulyás: felszámolják a tranzitzónákat

EU - 2020-05-21

A kormány felszámolja a tranzitzónákat, csak az ország határain kívül, külképviseleteken lehet menekültügyi kérelmet benyújtani - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

A tárcavezető közölte: az intézkedés végrehajtása folyamatban van, négy ember, akik idegenrendészeti őrizetben voltak, abban is maradnak, 280 embert menekültügyi befogadóállomásra visznek. A Belügyminisztérium, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium az Igazságügyi Minisztériummal együttműködve megteszi a szükséges lépéseket - tette hozzá.

Az Európai Bizottság bemutatta új biológiai sokféleséggel és fenntartható mezőgazdasággal kapcsolatos stratégiáit

EU - 2020-05-20

Az Európai Bizottság szerdán Brüsszelben bemutatta a környezetbarátabb mezőgazdasági termeléssel, és a biológiai sokféleséggel, az úgynevezett biodiverzitással kapcsolatos stratégiáit.

A környezetbarát mezőgazdasági , "termelőtől a fogyasztóig" stratégia célja az unió élelmiszerrendszerének átalakítása, többek között a növényvédő szerek használatának 50 százalékos, a műtrágyahasználat legalább 20 százalékos, illetve a haszonállatok és az akvakultúra esetében alkalmazott antibiotikumok használatának ugyancsak 50 százalékos csökkentése. Emellett, cél a biogazdálkodás kiterjesztése a mezőgazdasági területek 25 százalékéra.

"Becsléseink szerint - globális szinten -, a fenntartható élelmezési rendszer gazdasági értéke több mint 1800 milliárd euró lesz" - jelentette ki Frans Timmermans az Európai Bizottság alelnöke a stratégiákkal kapcsolatos sajtókonferencián. Hozzátette: az ökogazdálkodás fejlesztése hektáronként 10-22 százalékkal több munkahelyet hozhat létre, mint a hagyományos gazdálkodás.

- Európai Bizottság: a migránsokat a karantén lejárta után partra kell szállítani

EU - 2020-05-18

A tengerből kimentett és hajókon rekedt migránsokat a koronavírus-járvány kapcsán elrendelt karantén lejártát követően biztonságos kikötőbe kell szállítani, addig is jólétükért a máltai kormány felelős - közölte Adalbert Jahnz, az Európai Bizottság szóvivője újságírói kérdésre válaszolva hétfőn.

A szóvivő a brüsszeli testület sajtótájékoztatóján azt mondta, az uniós bizottság elismeri mindazon nehézségeket, amelyekkel a koronavírus megjelenésével más tagállamok mellett Málta szembesült, ugyanakkor továbbra is érvényesek a tengeren kimentettek életének védelemről szóló nemzetközi jogi kötelezettségek.

Az Európai Parlament a magyar koronavírus törvényről vitázott

EU - 2020-05-14

A magyarországi helyzet aggodalomra ad okot, a koronavírus elleni védekezésről szóló törvény nem tartalmaz világos időkorlátot, és szélesebb körű felhatalmazást ad a kormánynak, mint más tagországokban, de még nem indul kötelezettségszegési eljárás Magyarország ellen - hangsúlyozta Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke az Európai Parlament (EP) csütörtöki brüsszeli plenáris vitáján.

Vera Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke leszögezte, hogy szorosan figyelemmel követik a magyarországi helyzetet, de aktívan vizsgálják a fejleményeket az EU többi tagállamában is.

Kiemelte, hogy a rémhírterjesztésre vonatkozó magyar szabályok nincsenek egyértelműen meghatározva, és komoly szankciókat tesznek lehetővé, ez aggályos lehet a jogbiztonság és a szólásszabadság szempontjából. Ennek kapcsán úgy vélekedett, hogy Magyarországon egyébként is évek óta romlik a médiakörnyezet.

Az Európai Bizottság az unióba irányuló, nem alapvető fontosságú utazásokra vonatkozó korlátozás meghosszabbítását kérte

EU - 2020-05-08

- Az Európai Bizottság arra kérte a schengeni övezet tagállamait, illetve a schengeni társult államokat, hogy további 30 nappal, június 15-ig hosszabbítsák meg az Európai Unióba irányuló, nem alapvető fontosságú utazásokra vonatkozó ideiglenes korlátozást - közölte az uniós bizottság pénteken.

Az EU fokozza a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelmet

EU - 2020-05-07

Az Európai Bizottság szerdán új átfogó cselekvési tervet terjesztett elő az unió pénzmosás és terrorizmus finanszírozás elleni küzdelmének további megerősítésére, és az ezekre vonatkozó uniós jogszabályok megszilárdítására.

Valdis Dombrovskis, a brüsszeli testület alelnöke sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy véget kell vetni a "piszkos pénzek európai pénzügyi rendszerekbe történő beszivárgásának".

"Nem szabad, hogy gyenge láncszemek maradjanak szabályainkban és végrehajtásukban. Elkötelezettek vagyunk, hogy a ma bemutatott intézkedéseket gyorsan és következetesen hajtsuk végre" - hangsúlyozta.