EU

Eredmények megjelenítése 81-től 100-ig 1959 találatból.

Mogherini: valódi sajtószabadság nélkül nincs demokrácia

EU - 2019-05-02

A demokratikus folyamatok minősége szorosan kapcsolódik a véleménynyilvánítás, valamint a média szabadságához és pluralizmusához. Valódi sajtószabadság nélkül nincs demokrácia - jelentette ki Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, a sajtószabadság pénteken esedékes világnapja alkalmából tett nyilatkozatában csütörtökön.

Juncker: történelmi jelentőségű pillanat volt az Európai Unió 2004-es bővítése

EU - 2019-05-01

Történelmi fontosságú pillanat volt az Európai Unió kereken 15 évvel ezelőtti bővítése, amelynek során tíz, jórészt volt szocialista ország csatlakozott a közösséghez - jelentette ki Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szerdán.

EUObserver: az EU figyelmen kívül hagyta a magyar vétót egy Izraelt elítélő nyilatkozat ügyében

EU - 2019-05-01

Az Európai Unió gyakorlatilag figyelmen kívül hagyta a magyar kormányzat utolsó pillanatban benyújtott vétóját, és annak ellenére is egyfajta közös álláspontot fogalmazott meg Izrael ügyében az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén - jelentette az EUObserver szerdán.

Uniós főtanácsnok: jogsértő a menekültügyi közigazgatási határozatok felülvizsgálatának magyarországi rendszere

EU - 2019-04-30

Ellentétes az uniós joggal a menekültügyi közigazgatási határozatok bírósági felülvizsgálatának magyarországi rendszere - foglalt állást kedden az Európai Bíróság illetékes főtanácsnoka.

Az ügy előzménye, hogy az Igaz Ügy nevű orosz ellenzéki párt egyik tagja egy oroszországi büntetőeljárás elől Magyarországra menekült, ahol is nemzetközi védelem iránti kérelmet nyújtott be. A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal végül elutasította a kérelmét, mondván, a férfit nem fenyegeti hazájában üldöztetés, halálbüntetés, kínzás vagy embertelen bánásmód.

A panaszos fellebbezett a döntés ellen, a bíróság pedig új eljárásra kötelezte a hivatalt, amely ismét csak elutasította a beadványt. Ezt újabb fellebbezés, majd újabb elutasítás követte.

A pécsi törvényszék szerint az immár négy éve rendezetlen jogi státusszal Magyarországon élő férfi megalapozottan fél attól, hogy a hazájában üldöztetésnek lenne kitéve.

Brexit - Egyre nő a függetlenség támogatottsága Skóciában

EU - 2019-04-30

A Brexit-folyamat nyomán egyre nő a függetlenség támogatottsága Skóciában - közölte a Budapesti Corvinus Egyetem docense az M1 aktuális csatorna keddi műsorában. A felmérések szerint a skót választók 51-53 százaléka támogatja a kiválást az Egyesült Királyságból - mondta Gálik Zoltán.

A szakértő annak apropóján beszélt erről, hogy Nicola Sturgeon skót miniszterelnök új függetlenségi népszavazást helyezett kilátásba, ha az Egyesült Királyság kilép az Európai Unióból.

A kutatások azt jelzik, amennyiben az Egyesült Királyság rendezetlen módon hagyja el az EU-t, még nagyobb mértékű, 55-56 százalékos lenne a skót függetlenség támogatása - közölte.

EP-választás - Manfred Weber: a kereszténység nem múzeumba való, ma is iránymutatást ad a jövőhöz

EU - 2019-04-28

- A kereszténység nem a múlt múzeumba való része, hanem az európai értékrend alapja, ami segíti az eligazodást a jövőben - hangsúlyozta Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti (EP-) választási csúcsjelöltje a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) közös EP-választási kampányindító rendezvényén, a németországi Münsterben.

Európai Bizottság: romlott a bírói függetlenség megítélése az elmúlt évben Magyarországon

EU - 2019-04-26

Valamelyest romlott az igazságszolgáltatás függetlenségének megítélése az elmúlt évben Magyarországon a lakosság és a vállalati szféra körében is - derült ki az Európai Bizottság pénteken közzétett jelentéséből.


Eurobarometer: történelmi csúcson az Európai Unió támogatottsága a tagállamokban

EU - 2019-04-25

Továbbra is történelmi csúcson áll az Európai Unió támogatottsága a tagországokban a különböző kihívások, illetve az euroszkeptikus és populista erők előretörése ellenére - derül ki a legfrissebb uniós közvélemény-kutatásból (Eurobarometer).

A Brüsszelben csütörtök délelőtt közzétett felmérés szerint az európaiak 68 százalékának határozott meggyőződése, hogy hazájának előnyére vált a csatlakozás, ez a legmagasabb érték 1983 óta.

A válaszadók nagyjából 61 százaléka nem csak hasznos, hanem összességében jó dolognak is tartja országa EU-tagságát.

Jóváhagyta az EP a nehézgépjárművek szén-dioxid-kibocsátásának csökkentéséről szóló szabályokat

EU - 2019-04-18

- Elfogadta az új nehézgépjárművek átlagos szén-dioxid-kibocsátásának csökkentéséről szóló megállapodást az Európai Parlament (EP) csütörtökön.

Európai Bizottság: a vidékfejlesztési programok segíthetik az EU-ban legálisan tartózkodó menekültek beilleszkedését

EU - 2019-04-17

A közös agrárpolitika és a migráció annyiban kapcsolódik egymáshoz az unió költségvetéséről szóló vitában, hogy a vidékfejlesztési programok is segíthetik egyes kedvezőtlen helyzetű társadalmi csoportok - például a vidéki területen élő, unión kívüli országok állampolgárai, köztük a legálisan ott tartózkodó menekültek - könnyebb társadalmi beilleszkedését - írta közleményében az Európai Bizottság szerdán.

Az EU 20 milliárd dollárnyi amerikai termékre vethet ki vámokat a Boeing-ügyben

EU - 2019-04-17

Nagyjából 20 milliárd dollárnyi amerikai termékre vethet ki importvámokat az Európai Unió a Boeing repülőgépgyártónak nyújtott tiltott washingtoni támogatások miatt - jelentették be szerdán Brüsszelben.Az Európai Bizottság előkészített és nyilvános konzultációra bocsátott egy listát azon termékekről, amelyeket ellenintézkedésként büntetővámokkal sújthat.

EP-választás - 230 ezren csatlakoztak a részvételre ösztönző európai kampányhoz

EU - 2019-04-17

- Európa-szerte csaknem 230 ezren csatlakoztak az Európai Parlament (EP) politikamentes tájékoztató kampányához, amelyben a választási részvételre ösztönöznek. A Magyarországon Szavazni fogok címen futó kampányhoz idehaza mintegy nyolc és fél ezren csatlakoztak, hogy elmondják, miért tartják fontosnak voksuk leadását a májusi szavazáson.

Az idén először meghirdetett Szavazni fogok (This time I'm voting) kampány célja, hogy felhívja a figyelmet a demokratikus részvétel, a szavazás fontosságára, ösztönözze a részvételt az európai választáson, és mozgósítsa azokat, akik hasznosnak gondolják az EU-t.

Az Európai Parlament mint intézmény nem támogat egyetlen politikai csoportot vagy jelöltet sem, azt tartja fontosnak, hogy a szavazópolgárok éljenek választójogukkal, a lehetőséggel, hogy befolyásolják a döntéseket.

A kezdeményezéshez Magyarországról a szavaznifogok.eu weboldalon lehet csatlakozni, ehhez névre és email-címre van szükség. A regisztrálók egyedi linket kapnak, amelyre elkészíthetik saját videójukat arról, miért tartják fontosnak a választási részvételt, és ezt a linket megoszthatják ismerőseikkel az online térben.

A feliratkozók így hitelesen, a "saját nyelvükön" adhatják tovább, kinek miért fontos, hogy részt vegyen jövője alakításában.

Az Európai Bizottság hatékonyabbá tenné a döntéshozatalt az uniós szociálpolitika területén

EU - 2019-04-16

- Vitát kezdeményezett az uniós szociálpolitikai döntéshozatal hatékonyságának javításáról kedden az Európai Bizottság, a fő kérdés, hogy a tagállamok kormányait tömörítő tanácsban az eddig kimaradó területeken is áttérjenek-e a minősített többségi szavazásra.

A tanácsi eljárások során jelenleg a szociálpolitika néhány területén még egyhangú szavazásra van szükség, és ezért gyakran nem sikerül határozni kulcsfontosságú kezdeményezésekről, így felmerül a kérdés, hogy célszerű lenne-e fokozatosan kiterjeszteni a legtöbb más szakpolitikai területen már jelenleg is alkalmazott minősített többségi döntéshozatalt, felszámolva a tagállamok vétójogát.

Timmermans: az Európai Bizottság elégedett a migránsoknak biztosított bankkártyaprogrammal

EU - 2019-04-15

Az Európai Bizottság elégedett a migránsoknak biztosított bankkártyaprogrammal, amely helyes eszköze a szükséget szenvedők számára biztosítható, valódi humanitárius segítségnyújtásnak - jelentette ki Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke hétfőn Brüsszelben.

EU: a fő globális megatrendek között van a klímaváltozás, az urbanizáció és a demográfiai válság

EU - 2019-04-08

A klímaváltozás, az urbanizáció és a demográfiai válság jelentette kihívások a legfontosabb globális megatrendek között vannak, ezek elkerülhetetlenül és nagyban befolyásolni fogják a világ működését 2030-ig - figyelmeztettek egy hétfőn közzétett európai uniós jelentésben.

Az EU fő intézményeinek szakemberei által közösen összeállított, "Globális trendek 2030-ig: kihívások és lehetőségek Európa számára" című dokumentumot az Európai Parlament brüsszeli székházában mutatták be.

Az összefoglalóban kiemelték, hogy az ipari forradalom előtti szinthez képest 1,5 Celsius-fokos globális felmelegedés gazdasági és környezeti károkat fog okozni. Európának és Afrikának továbbá komoly demográfiai kihívásokkal kell szembenéznie, előbbinek a társadalom elöregedését kell kezelnie, míg utóbbinak a népességrobbanást.

Brexit - Theresa May: nincs jele, hogy a megállapodást a közeljövőben el lehetne fogadtatni

EU - 2019-04-07

Theresa May szerint nincsenek arra utaló jelek, hogy a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő, a londoni alsóház által eddig háromszor elutasított megállapodást a közeljövőben el lehetne fogadtatni, ezért új hozzáállás vált szükségessé.

A konzervatív párti brit miniszterelnök a Downing Street által vasárnap hajnalban ismertetett nyilatkozatában leszögezi: ha a konzervatív frakcióban és a kisebbségi tory kormányt kívülről támogató észak-írországi Demokratikus Unionista Párt (DUP) képviselőcsoportjában nem teremthető meg a többség a Brexit-megállapodás elfogadásához, akkor nem marad egyéb lehetőség, mint az alsóházban jelenlévő többi párt megkeresése.

Európai Bizottság: Magyarország jelentős reformokat vezetett be a hulladékágazat hatékonysága érdekében

EU - 2019-04-05

Magyarország jelentős reformokat vezetett be a hulladékágazatban, amelynek köszönhetően előrelépést ért el a 2020-as célok teljesítésére irányuló intézkedések végrehajtása terén, de csökkenteni kell a tüzelőanyagokból származó részecske-kibocsátást - derült ki az Európai Bizottság pénteken bemutatott, az uniós környezetvédelmi politikák végrehajtásának 2019-es felülvizsgálatát rögzítő jelentésből.

A felülvizsgálat szerint a hulladékgazdálkodást illetően Magyarországon a települési hulladék újrafeldolgozási arányában enyhe növekedés, a hulladéklerakás arányában pedig enyhe csökkenés mutatkozott.

Európai Számvevőszék: a növekvő költségvetési hátralék az unió által finanszírozott jövőbeni projektekre is hatással lehet

EU - 2019-04-02

- Rekordmagasságot ért el az uniós költségvetésből lekötött, de még ki nem fizetett összeg, ami jelentős pénzügyi kockázatot jelent - közölte az Európai Számvevőszék kedden közzétett tájékoztatójában.

Európai Bizottság: Brüsszel nem tudta, hogy Hasszán F. előre feltöltött készpénzkártyával rendelkezett

EU - 2019-03-29

Az Európai Bizottság nem tudta, hogy a terrorizmus gyanújával letartóztatott Hasszán F. előre feltöltött készpénzkártyát kapott Görögországban, mivel a bankkártyaprogramot nem az Európai Bizottság maga bonyolítja le, hanem az ENSZ Menekültügyi Főbiztosának Hivatala (UNHCR) - közölte az Európai Bizottság az MTI-hez eljuttatott nyilatkozatában pénteken.

Brexit - Tusk rendkívüli Brexit-ügyi EU-csúcsot hívott össze április 10-re

EU - 2019-03-29

Rendkívüli csúcstalálkozót tartanak az európai uniós tagországok állam- és kormányfői április 10-én Brüsszelben, tekintettel arra, hogy a londoni alsóház elutasította a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő megállapodást - közölte Donald Tusk tanácsi elnök Twitter-üzenetében pénteken.

A londoni parlament alsóháza pénteken harmadszor is elutasította a kilépési megállapodást.