EU

Eredmények megjelenítése 41-től 60-ig 1629 találatból.

Európa Tanács: egyre kevésbé képesek a magyar hatóságok azonosítani az embercsempészet áldozatait a tranzitzónákban

EU - 2018-04-27

Egyre kevésbé képesek a magyar hatóságok azonosítani az embercsempészet lehetséges áldozatait az illegális bevándorlók és menedékkérők körében - állapította meg az Európa Tanács (ET) emberkereskedelem elleni szakértői csoportja (GRETA) pénteken nyilvánosságra hozott legújabb jelentésében. Az ET szakértői a Magyarország és Szerbia közötti tranzitzónákban tettek nemrég látogatást. Tapasztalataikról azt írták, hogy az előző jelentésükben Magyarországgal kapcsolatban megfogalmazott aggályaik tovább növekedtek a magyar hatóságok által alkalmazott további korlátozások és intézkedések miatt.

A tranzitövezetekben nincs jelen "a bizalomnak az a légköre, amely lehetővé tenné az embercsempészek áldozatainak, hogy előlépjenek és beszéljenek a helyzetükről" - írták a jelentésben. A menedékkérőket továbbá nem tájékoztatják megfelelően a jogaikról és velük szemben alkalmazandó eljárásokról.

Az Európai Unió 250 millió eurót ad a Szajol és Debrecen közötti vasútvonal fejlesztésére

EU - 2018-04-26

Csaknem 250 millió euró (mintegy 78 milliárd forint) összegű finanszírozással segíti az Európai Unió a kohéziós forrásokból a Szajol és Debrecen közötti észak-alföldi vasútvonal fejlesztését - jelentették be csütörtökön Brüsszelben.

Az Európai Bizottság tájékoztatása szerint az EU által társfinanszírozott projekt egészen pontosan a Püspökladány-Ebes szakasz felújítását érinti.

"Az EU finanszírozást nyújt ahhoz, hogy a páneurópai közlekedési hálózat részeként Magyarország korszerűbb vasúti hálózattal rendelkezzen. Az EU-nak köszönhetően a vonalat igénybe vevő térségbeli lakosok rövidebb menetidőkkel, nagyobb biztonságban és kényelemben utazhatnak" - közölte Corina Cretu regionális politikáért felelős uniós biztos.

Hozzátette, a projekt a térségben előmozdítja a tiszta közlekedést, a lakosok így a jobb levegőminőség előnyeit is élvezhetik majd.

Uniós biztos: az uniós pénzügyi források folyósítását a jogállamiság elveinek betartásához kell kötni

EU - 2018-04-25

Az uniós biztosok testülete szerdai ülésén egyetértett azzal, hogy az uniós pénzügyi források folyósítását a jövőben a jogállamiság elveinek betartásához kell kötni - közölte Vera Jourová, az Európai Bizottság jogérvényesülésért felelős biztosa Brüsszelben szerdán tartott sajtótájékoztatóján. Jourová újságírói kérdésre válaszolva elmondta, biztosok testülete folytatja a kérdés megvitatását, hogy a testület jövő szerdán esedékes ülésén végleges döntést hozhasson.

A Financial Times brit üzleti napilap hétfőn számolt be arról, hogy több tízmilliárd euró fejlesztési forrást csoportosítana át az Európai Unió a közép- és kelet-európai tagországoktól a pénzügyi válság által leginkább sújtott déli tagállamokba, köztük Spanyolországba és Görögországba a következő költségvetési időszakban

Uniós bíróság: jogszerűen függesztette fel az EB több magyar adóintézkedés alkalmazását

EU - 2018-04-25

Az Európai Bizottság (EB) jogszerűen utasította Magyarországot, hogy függessze fel a dohányipari vállalkozásokat terhelő egészségügyi hozzájárulás és az élelmiszeripari vállalkozások élelmiszerlánc-felügyeleti díjának alkalmazását addig, míg a hivatalos vizsgálat lezárul - így döntött az Európai Unió Bírósága szerdán.

A luxembourgi székhelyű uniós törvényszék ítélete szerint az Európai Bizottság korábban helyesen következtetett arra, hogy a két ügyben a hivatalos vizsgálati eljárás lezárásáig Magyarország nem kívánja felfüggeszteni a díjak alkalmazását.

Bírálják a magyarországi helyzetet az EP költségvetés-ellenőrzési bizottságának véleményében

EU - 2018-04-25

Komoly bírálatokat fogalmazott meg a magyarországi korrupciós helyzet kapcsán az Európai Parlament (EP) költségvetés-ellenőrzési bizottsága (CONT), amely nagy többséggel szavazta meg szerdán a témával kapcsolatos véleményét.

Az elfogadott szövegben kiemelték: "a korrupció jelenlegi szintje, az államháztartás elszámoltathatóságának és átláthatóságának hiánya, illetve a nem támogatható kiadások vagy a finanszírozott projektek túlárazása hatással van az uniós források magyarországi felhasználására", ez pedig sértheti az EU alapértékeit, ezért indokolt az alapszerződés hetes cikke szerinti jogállamisági eljárás megindítása.

Német lap: a korrupció elleni harc sikere lehet az EU-s támogatások elosztásának egyik új feltétele

EU - 2018-04-24

A jogállamiság elveinek tisztelete mellett a korrupció elleni harc sikeressége is bekerülhet az európai uniós (EU-) támogatások elosztásának tervezett új jogosultsági feltételrendszerébe az Európai Bizottság (EB) szándéka szerint - írta kedden a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című konzervatív német lap, kiemelve, hogy a brüsszeli tervek főleg Lengyelországot és Magyarországot érinthetik hátrányosan.

Financial Times: jelentős forrásokat csoportosítana át az EU Kelet-Európából a déli tagországokba

EU - 2018-04-23

Több tízmilliárd euró fejlesztési forrást csoportosítana át az Európai Unió a közép- és kelet-európai tagországoktól a pénzügyi válság által súlyosan meggyötört déli tagállamokba, köztük Spanyolországba és Görögországba a következő költségvetési időszakban - írta a hétfői Financial Times.

A londoni gazdasági napilap értesülése szerint Brüsszel a 2021-2027-es költségvetési periódusban véget akar vetni annak a gyakorlatnak, amelynek alapján szinte kizárólag az egy főre jutó hazai össztermék (GDP) határozza meg a fejlesztési források elosztási mértékét a tagországok között.

A Financial Times szerint az EU a következő időszakban jóval szélesebb feltételrendszert alkalmazna, amelyben a fiatalokat sújtó munkanélküliségtől kezdve az oktatáson és a környezetvédelmen át a migrációig és az innovációig "minden benne lenne".

Az Európai Bizottság emellett megerősítené a jogosultsági feltételrendszert is, beleértve a megfelelést a jogállamisági követelményeknek, és több korlátozást is alkalmazna az uniós források elköltésnek lehetséges módozataira.

A Financial Times által látott tervezetben a folyósítási program a "Kohézió és értékek" főcímet viseli, amely a lap szerint egyértelmű jelzés arra, hogy a jövőbeni EU-folyósításokhoz milyen elvárások kapcsolódnak majd.

Brexit - Parlamenti bizottság: "katasztrófa" lenne a brit élelmiszeriparnak a kereskedelmi megállapodás elmaradása

EU - 2018-04-22

- "Katasztrofális" következményekkel járna a brit élelmiszeripar számára, ha Nagy-Britannia kereskedelmi megállapodás nélkül lépne ki jövőre az Európai Unióból - áll a brit parlament illetékes szakbizottságának vasárnap ismertetett átfogó tanulmányában.

Merkel: az EU megújítása nem lehet az "elitek projektje"

EU - 2018-04-19

Az Európai Unió (EU) reformja nem lehet az "elitek projektje", hanem az emberek javát kell szolgálnia - jelentette ki Angela Merkel német kancellár csütörtökön Berlinben a francia államfővel folytatott megbeszélése előtt.

Emmanuel Macronnal tartott tájékoztatóján elmondta, hogy Franciaország után Németországban is elkezdődik az EU jövőjéről szóló társadalmi párbeszéd. A konzultáció május 7-én indul, és valószínűleg lesz olyan eseménye is, amelyen a francia elnökkel együtt vesz részt - mondta a német kancellár.

Az Európai Bizottság javaslatot tett Albánia és Macedónia uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdésére

EU - 2018-04-17

Albánia és Macedónia uniós csatlakozási tárgyalásainak megkezdésére tett javaslatot kedd délután az Európai Bizottság. Macedónia és Albánia előrehaladása fontos előrelépés a nyugat-balkáni régió egésze számára - jelentette ki Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

Macron: a liberális demokrácia Európa identitásának alapja

EU - 2018-04-17

Európa közös identitása az alapjogok és az emberi jogok tiszteletben tartására épülő liberális demokrácián alapul - jelentette ki Emmanuel Macron francia elnök kedden Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésének az Európai Unió jövőjéről folytatott vitájában.

Macron a felszólalásában hangsúlyozta, hogy Európát a liberális úton kell tartani. Nem szabad hagyni, hogy az unió más irányt vegyen, meg kell akadályozni a tekintélyelvűség jelentette veszélyt, hiszen ez lebontaná, gyengítené a demokráciát. Azt a demokráciát, amely megvédi az embereket, és garantálja az egyenlőséget - hangoztatta.

Európa demokráciája nem csak a szabadságjogok demokráciája, hanem összes régiójának és lakójának egyenlőségét és teljes elfogadását, valamint a gondolati szabadságot jelenti. Ez sérülékeny, de minden másnál erősebb modell, amelyet meg kell védeni - húzta alá a francia elnök.

Brüsszeli szóvivő a Soros-látogatásról: az Európai Bizottság ajtaja a civil szervezetek képviselői előtt is nyitva áll

EU - 2018-04-16

Az Európai Bizottság ajtaja mindenki előtt nyitva áll, ez vonatkozik a civil szervezetek képviselőinek látogatására is - jelentette ki Alexander Winterstein, az Európai Bizottság helyettes szóvivője brüsszeli sajtótájékoztatóján hétfőn.

A szóvivő a milliárdos Soros György hétfői, az uniós bizottság alelnökével folytatott megbeszélésének részleteit firtató újságírói kérdésre válaszolva elmondta, a biztosokkal tartott találkozók ténye minden esetben nyilvános, hozzáférhetőek az interneten is elérhető bizottsági naptárban is. A bizottság a legnagyobb átláthatóság pártján áll, nincs takargatnivalója - tette hozzá.

Uniós külügyminiszterek: az EU támogatja a vegyi fegyverek teljes tilalmát

EU - 2018-04-16

- Az Európai Unió (EU) egyetért és támogatja a vegyi fegyverek teljes tilalmát és a készleteinek felszámolását világszerte, határozottan kiáll azon álláspontja mellett, hogy az ilyen fegyverek használata, beleértve bármely mérgező vegyi anyag fegyverként történő használatát is, mindenhol és minden körülmények között tilos és szigorúan elítélendő - áll az uniós tagországok külügyminisztereinek hétfőn elfogadott állásfoglalásában.

EU: az európaiak többsége szerint hosszú távú feladat a bevándorlók integrációja

EU - 2018-04-13

Az Európai Bizottság pénteken közzétett átfogó felmérése szerint az európaiak 69 százaléka gondolja úgy, hogy a bevándorlással kapcsolatos integrációs intézkedések hosszú távra jelentenek feladatot Európa számára. A magyar válaszadók jelentős része azt a véleményt fogalmazta meg, hogy a bevándorlás problémát jelent az ország számára - derült ki az uniós bizottság felméréséből.

A 28 uniós tagországban végzett reprezentatív felmérés szerint a válaszadók többsége egyetértett abban, hogy melyek azok a fő befolyásoló tényezők, amik meghatározzák és megkönnyítik a bevándorlók beilleszkedését. Ezek között említették az adott országba érkezéskor biztosított nyelvtanfolyamokat, kötelező integrációs programokat, valamint azokat az intézkedéseket, melyek a munkaerőpiacra történő bejutásukat segíthetik elő.

Súlyosan bírálják a magyarországi helyzetet az EP illetékes bizottságának jelentéstervezetében

EU - 2018-04-12

Súlyosan bírálják a magyarországi jogállamisági helyzetet az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottságában (LIBE) készülő különjelentés tervezetében, amelyet csütörtök reggel ismertettek a testület brüsszeli ülésén.

- EB-szóvivő: nincs akadálya, hogy Brüsszel előremutató megbeszéléseket folytasson Budapesttel

EU - 2018-04-10

A vitás kérdésekben indított, nyitott európai uniós jogorvoslati eljárások nem akadályozzák meg, hogy az Európai Bizottság előremutató megbeszéléseket folytasson Budapesttel - jelentette ki Margarítisz Szkínász, a brüsszeli bizottság (EB) szóvivője kedden, a testület szokásos déli sajtótájékoztatóján.

Kilencéves mélyponton az euróövezeti és uniós munkanélküliségi ráta

EU - 2018-04-04

Több mint kilenc éve a legalacsonyabbra csökkent februárban a munkanélküliségi ráta az euróövezetben és az EU-ban az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdán közzétett kimutatása szerint. A magyarországi munkanélküliségi ráta a negyedik legalacsonyabb az EU-ban.

EU sportfórum: kevesebb ember sportol Európában

EU - 2018-03-28

Európában 42-ről 46 százalékra nőtt azoknak az aránya, akik a sport, a mozgás szempontjából inaktívak - hangzott el az Európai Unió szófiai sportfórumán, ahol Magyarországot többek között az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) és a Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) képviselte.

Brexit - Financial Times: az EU az euróbankjegy-kibocsátás profitjából pótolná a brit befizetést

EU - 2018-03-28

Az Európai Bizottság jelentős részben az euróövezeti bankjegykibocsátás hasznából fedezné az uniós költségvetésben a Brexit, a brit EU-tagság jövő évi megszűnése miatt keletkező bevételkiesést - értesült a Financial Times szerdán.

Az EP nőjogi bizottságának véleménytervezetében is bírálják a magyarországi helyzetet

EU - 2018-03-27

Több okból is bírálják a magyar helyzetet az Európai Parlament (EP) nőjogi és esélyegyenlőségi szakbizottságának (FEMM) véleménytervezetében, amelyet a testület keddi brüsszeli ülésén ismertettek.