Archívum

Eredmények megjelenítése 1-től 20-ig 58101 találatból.

Több mint 2000 évvel ezelőtti gazdaságot tártak fel Észak-Izraelben

Külföld - 2022-05-25

Egy 2100 évvel ezelőtt működő mezőgazdasági birtokot tártak fel Észak-Izraelben, Galileában - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet szerdán.

A kelet-galileai Arbel közelében, a Kinneret, vagyis Galileai-tótól mintegy hat kilométerre felfedezett uradalom kiváló állapotban maradt fenn. "A tárgyak azon a helyen hevertek, ahova az egykori lakók letették őket, úgy tűnik, hogy hirtelen hagyták el a helyet, talán katonai fenyegetés miatt" - mesélte a lapnak az ásatás vezetője.

Orbán: megvédjük a rezsit és elvesszük az extraprofitot

Belföld - 2022-05-25

Rezsivédelmi és honvédelmi alap létrehozását jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szerdán.

A kormányfő a Facebook-oldalán közzétett videóban elmondta: kötelezik a bankokat, a biztosítókat, a nagy kereskedelmi láncokat, az energiaipari és kereskedőcégeket, a telekommunikációs vállalatokat és a légitársaságokat, hogy extraprofitjuk nagy részét ebbe a két alapba fizessék be.

Ebből a két alapból fogják finanszírozni a rezsicsökkentés és a honvédség megerősítésének költségét - tette hozzá.

Ismertette azt is, hogy az intézkedések időben korlátozottak: két évre, 2022-re és 2023-ra vonatkoznak.

A Csokonai Színház tizenhét bemutatóra készül a jövő évadban

Színházak - 2022-05-25

A következő színházi évadban 17 új bemutatóra készül a debreceni Csokonai Színház társulata, amely az évadot az új színházépületben, a Csokonai Fórumban nyitja meg, de 2023 tavaszától már a felújított Kossuth utcai nagyszínházban is játszik - hangzott el a színház szerdai évadismertető sajtótájékoztatóján.

Puskás István (Fidesz-KDNP), Debrecen kulturális alpolgármestere az eseményen ritka együttállásnak nevezte, hogy egyetlen évadban két új színházi tér nyílik meg vagy nyílik újra egy városban. Mindezt csak fokozza, hogy 2023 tavaszán a Csokonai Színház és az egész debreceni színházi élet fontos szereplője lesz a Színházi Olimpiának - jegyezte meg.

A pedagógusok sztrájkbizottsága előzetes normakontroll eljárásra kéri az államfőt

Olvastuk - 2022-05-25

A pedagógusok sztrájkbizottsága arra kéri Novák Katalin köztársasági elnököt, hogy küldje előzetes normakontrollra a sztrájkot korlátozó törvényt - közölte a sztrájkbizottságot alkotó két nagy pedagógus szakszervezet szerdán.

A Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete azt kéri, hogy az államfő ne írja alá az Országgyűlés által kedden elfogadott, a Nemzeti köznevelésről szóló törvény módosítását, hanem azt küldje meg az Alkotmánybírósághoz előzetes normakontroll eljárásra.

Billie Jean King Kupa - A CAS 12 millió dolláros büntetést szabott ki az elmaradt budapesti döntő miatt

Jogtudor - 2022-05-25

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) 12 millió dollár megfizetésére kötelezte a Magyar Tenisz Szövetséget (MTSZ) és a Nemzeti Sport Ügynökséget (NSÜ) a tavaly Budapesten elmaradt Billie Jean King Kupa-döntő miatt.

Az MTSZ szerdai tájékoztatása szerint a CAS az ITF Licensing Limited (ITFL) cég által kért 52 millió dollár helyett 12 millió dollár megfizetésére kötelezte a két magyar szervezetet, figyelembe véve, hogy a magyar fél 2019-ben a rendezési szerződés alapján már 8 millió dollárt megfizetett.

LMP: a kormánynak lenne lehetősége fellépni a Sajó szennyezése ellen

Környezetvédelem - 2022-05-25

A magyar kormánynak lenne lehetősége fellépni a Sajót ért szlovákiai szennyezés megszüntetése érdekébe.

Erre ugyanis a határvízi egyezmények lehetőséget teremtenek - mondta szerdai sajtótájékoztatóján az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke.Keresztes László Lóránt kedden második alkalommal járt a Sajó azon felvidéki szakaszán, ahová már három hónapja napi 2,5 tonna szennyezett bányavíz folyik be egy elhagyott bányából. Ez alkalommal vízmintát is hozott az agrárminiszternek, hogy Nagy Istvánnak legyen lehetősége megvizsgálni azt.

Az LMP politikusa szerint ugyanis nem igaz az a kormányzati állítás, miszerint csak nem mérgező vasoxid került a vízbe: az arzén az európai határérték négyszázszorosában van jelen a folyóban, a cink a százszorosában, de nikkel és antimon is a vízbe jut.

Az ellenzéki képviselő közölte, a Sajó emiatt több tízkilométeres szakaszon vált "halottá", és az élet csak évtizedes távlatban térhet majd vissza.

Bár a folyó magyarországi szakaszán valóban a határérték alatt vannak ezek a veszélyes anyagok, köszönhetően a Sajóba befolyó vizek hígító hatásának, arra az agrártárca sem adott választ, hogy a nyári, kisvizes időszakban is megmaradnak-e ezen a szinten, és ha nem, mit tesz majd a minisztérium - sérelmezte a politikus.

MNB: 58 millió forint díjat köteles visszafizetni a CIB Bank ügyfeleinek

Ajánljuk - 2022-05-25

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 10 millió forint fogyasztóvédelmi bírság kiszabása mellett arra kötelezte a CIB Bankot, hogy csaknem 58 millió forint jogtalanul felszámított díjat fizessen vissza ügyfelei számára - jelentette be szerdán a jegybank.

Koronavírus - 6,4 millió a beoltottak, 3080 az új fertőzött száma, múlt héten elhunyt 61 beteg

...kontra - 2022-05-25

- A beoltottak száma 6 409 451, közülük 6 195 684-en a második, 3 875 291-en a harmadik, 298 288-an pedig már a negyedik oltást is megkapták - közölte a múlt heti összesített adatokat szerdán a koronavirus.gov.hu.

A kormányzati portálon azt írták: az elmúlt héten 3080 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta összesen 1 917 777-re nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 61, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 46 507-re emelkedett.

Koronavírus - A fertőzöttek száma 526,6 millió, a halálos áldozatoké 6,280 millió a világon

Pro... - 2022-05-25

A világon 526 694 571 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 6 280 380 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szerda reggeli adatai alapján.

A fertőzés 193 országban és régióban van jelen. A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta Covid-19-nek az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 83 501 455. A halálos áldozatok száma 1 002 726.

A DK reagálása Orbán Viktor bejelentésére: A törvénytelen kormány a magyar emberekkel fizetteti meg elhibázott politikájának és féktelen korrupciójának árát

Belföld - 2022-05-25

Orbán Viktor szerda délután jelentette be, hogy minden Magyarországon lévő energetikai cég, telekommunikációs cég, bank, légitársaság köteles lesz befizetni a rezsivédelmi és a honvédelmi alapba. A Demokratikus Koalíció felhívja mindenki figyelmét, hogy ez nem jelent mást, minthogy végső soron a törvénytelen kormány a magyar emberekkel fizetteti meg az elhibázott politikája, a mértéktelen lopás és az esztelen költekezések árát

- Vessen véget a kormány a vendégmunkások üzemszerű importjának!

Hogy a veszélyhelyzetre hivatkozva visszaél a fideszes kormány a jogállami normákkal, az nem újdonság.

Nincs ez másként a szervezett munkaerőimporttal sem. A multicégek kegyeit tovább keresve, láthatólag végérvényessé tették a harmadik országokból érkező munkavállalók foglalkoztatását könnyítő szabályozást.

Úgy tűnik, fideszes olvasatban a teljes foglalkoztatás úgy néz ki, hogy miközben harsányan kikelnek a migrációval szemben, nem csak, hogy engedik, de kifejezetten szervezik az egzotikus országokból történő munkaerőimportot ma már tízezres nagyságrendben

Felakasztotta magát egy debreceni férfi, miután egy hétig szedte a pszichiátrián felírt tablettáit.

Egészségügy - 2022-05-23

A kezelőorvosa, aki szinte meg sem vizsgálta őt, csak annyit mondott róluk, hogy bőrkiütést okozhatnak, miközben a felírt szerekről tudott, hogy kiválthatnak öngyilkossági gondolatokat.

A férfi azért fordult pszichiáterhez, mert annyira leromlott a hangulata, hogy szinte semmi sem érdekelte.A feleségével jelent meg a rendelőben egy előre megbeszélt időpontban, ám csalódottan látták, hogy a pszichiáternő csak két különböző pszichiátriai szert írt fel, miután végighallgatta a férfi panaszait. A pszichiáternő egyetlenegyszer nézett fel a monitor mögül a páciensére, de a feleség elmondása alapján még csak meg sem nézte közelről a férfit.

Kizárólag a hallottakra alapozva a pszichiáternő megírta a recepteket, majd hozzátette: "ha bőrkiütései lesznek, hagyja abba a szedését, illetve a nagyobb dózisút még ne váltsák ki a patikából."

A férfi hat napig szedte a tablettákat, és bár egyre rosszabbodott a hangulata, kitartóan folytatta a hatásosnak vélt "terápiát". A hetedik napon azonban minden előjel nélkül felakasztotta magát.

Szakszervezetek: ne korlátozzák a pedagógusok sztrájkjogát!

Belföld - 2022-05-23

Öt magyar szakszervezeti konföderáció azt követeli, hogy ne korlátozzák a pedagógusok sztrájkjogát. A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma, az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, a LIGA Szakszervezetek, a Munkástanácsok Országos Szövetsége és a Magyar Szakszervezeti Szövetség közös közleményében azt írta: "megdöbbenéssel értesültek arról, hogy a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő szabályozási kérdésekről szóló törvényjavaslathoz olyan módosító javaslat került benyújtásra, amely az eddigiekhez képest jelentősen korlátozná a pedagógusok sztrájkjogát".

Alvásproblémákat okoz a globális felmelegedés világszerte

Tudomány - 2022-05-23

Világszerte alvásproblémákat okoz a globális felmelegedés, különösen a nőket és a súlyos betegségekkel küzdő idős embereket viseli meg - olvasható egy új tanulmányban, melyet a The Guardian ismertetett.

Az EU az uniós költségvetési szabályok felfüggesztését szorgalmazza 2023 végéig

Pénzügyek - 2022-05-23

Az Európai Bizottság hétfőn az uniós költségvetési szabályok felfüggesztését javasolta 2023 végéig, tekintettel az ukrajnai háború gazdasági következményeire. Az európai szemeszter hétfőn közzétett tavaszi csomagját bemutató brüsszeli sajtótájékoztatón Valdis Dombrovskis, a bizottság alelnöke elmondta: a javaslat célja, hogy segítse az európai gazdaságokat az ukrajnai háború által okozott gazdasági nehézségek átvészelésében.

A stabilitási és növekedési paktum szabályai szerint, az államháztartási hiánynak a bruttó hazai termék (GDP) 3 százaléka alatt kell maradnia, miközben az államadósság nem emelkedhet a GDP 60 százaléka fölé vagy folyamatosan csökkenő pályán kell lennie.

Megnyílt a Néprajzi Múzeum új épülete

Kultúra - 2022-05-23

Időszaki és állandó kiállításokkal nyílt meg hétfő délután a Néprajzi Múzeum új épülete, amely a Városliget kapujában a Liget Budapest projekt keretében épült fel.

Jelentős pillanat a mai, mert nagy nemzeti gyűjtemény számára új múzeumépület legutóbb a Szépművészeti Múzeummal jött létre Magyarországon - mondta el a Néprajzi Múzeum új otthonának hétfői sajtóbejárásán a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa.

LMP: az inflációt be kell építeni a közalkalmazotti béremelésbe

Belföld - 2022-05-23

Az LMP azt javasolja, hogy a nyugdíjhoz hasonlóan a közalkalmazotti bérekbe is épüljön be az infláció. Így nem fordulna elő, hogy az államnak dolgozók a jövedelmükből idén kevesebbet tudnak vásárolni, mint tavaly ilyenkor - mondta Ungár Péter, az ellenzéki párt frakcióvezetője.

DK: a kormány tétlenül nézi, hogy a magyar gabonát külföldre adják el

Vélemény - 2022-05-23

- A kormány tétlenül nézi, hogy a magyar gabonát külföldre adják el, holott a magyar államnak elővásárlási joga van a terményre - jelentette ki a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője.

Megérkezett Kínába az ENSZ emberi jogi főbiztosa

...kontra - 2022-05-23

Megérkezett Kínába hétfőn Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa, aki hatnapos látogatást tesz az országban, a többi közt felkeresve az északnyugat-kínai Hszincsiangot, ahol a vádak szerint a kínai hatóságok súlyos emberi jogi sérelmeket követnek el az ott élő ujgurokkal és egyéb, zömében muszlim vallású kisebbségi nemzetiségekkel szemben.

PM: áprilisban 326,2 milliárd forint volt a központi alrendszer hiánya

Belföld - 2022-05-23

Az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt, úgynevezett központi alrendszere 326,2 milliárd forint hiánnyal zárt áprilisban, ezzel a négyhavi deficit 2635,6 milliárd forintra nőtt, ami a 3152,7 milliárd forintos éves előirányzat 83,6 százaléka - derül ki a Pénzügyminisztérium (PM) hétfőn kiadott részletes tájékoztatójából.

Januárban 151,3 milliárd forintos többlettel, februárban 1585 milliárd forint, márciusban 875,7 milliárd forint pénzforgalmi hiánnyal zárt a központi alrendszer.

A központi alrendszer első négyhavi 2635,6 milliárd forintos hiánya több mint két és félszerese az egy évvel korábbinak, 152,5 százalékkal magasabb annál. Ezen belül a központi költségvetés 2669,7 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 18,7 milliárd hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 52,8 milliárd forintos többletet mutattak. A központi költségvetés deficitje éppen háromszorosa lett a tavalyi 890 milliárd forintnak, a tb-alapok hiánya viszont mindössze 13,4 százaléka a tavalyi 139,1 milliárd forintos összegnek.