Archívum

Eredmények megjelenítése 1-től 20-ig 60507 találatból.

Romániában a kormány újabb ígérete ellenére jövő héten is folytatódik a pedagógusok sztrájkja

Olvastuk - 2023-05-28

- Romániában jövő héten is folytatódik az oktatásban dolgozók tiltakozása.

Bár a bukaresti kormány vasárnap újabb bérpótlékokra tett ígéretet, a tanügyi szakszervezetek nem fogadják el az újabb ajánlatot - jelentette be Marius Nistor szakszervezeti vezető.

Az egyik legnagyobb romániai tanügyi szakszervezeti szövetség vezetője a News.ro hírügynökségnek nyilatkozva elmondta: a vasárnapi bejelentés nem jelent lényegi változást a korábbi ajánlatokhoz képest, amelyeket már visszautasítottak a szakszervezetek.

Kifejtette: jövő héten is folytatódik a sztrájk, és kedden a Bukarestbe tervezett nagyszabású tiltakozóakciót is megtartják, melyre húszezer pedagógust várnak, illetve más városokban is lesznek megmozdulások

Felső élelmiszer-árkorlát önkéntes alkalmazásáról tárgyal a brit kormány a szupermarketekkel

Egyes alapvető élelmiszerek felső árkorlátjának önkéntes alkalmazásáról tárgyal a brit kormány.

A vasárnapi brit sajtó által idézett kormányzati források hangsúlyozták, hogy nincsenek tervek kötelező érvényű árplafon bevezetésére.

A The Daily Telegraph című konzervatív brit napilapnak a londoni pénzügyminisztérium egy illetékese elmondta: az élelmiszerek árinflációja a kormány által korábban vártnál sokkal makacsabb, és nehéz letörni

Június 24-én rendezik meg a Múzeumok éjszakáját

Ajánljuk - 2023-05-28

Június 24-én, szombaton rendezik meg a Múzeumok éjszakáját, amelynek kiemelt helyszíne az idén Veszprém lesz.

Az ország legnagyobb kulturális rendezvényét, a Múzeumok éjszakáját minden évben a nyári napfordulóhoz legközelebb eső hétvégén, az idén június 24-én, szombaton rendezik meg.

A tavalyihoz hasonlóan idén is több száz helyszínen több ezer programmal készülnek a múzeumok és kiállítóterek. Koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi programokkal, valamint számos meglepetéssel várják az érdeklődőket

Apostoli nuncius: a vallásszabadság a legalapvetőbb emberi szabadságjog

Vélemény - 2023-05-28

A vallásszabadság a legalapvetőbb emberi szabadságjog, hiszen az ember legbensőjét érinti,

Ezt mondta Michael Wallace Banach apostoli nuncius a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Michael Wallace Banach a kereszténység európai helyzetéről szólva emlékeztetett: az elmúlt években megszaporodtak és állandóan emelkednek a keresztények elleni gyűlöletbűncselekmények. Ennek okát a nuncius a szekularizálódásban és az igazságtól való félelemben látja.

Helyhatósági választásokat tartanak Spanyolországban

...kontra - 2023-05-28

- Helyhatósági választásokat tartanak ma Spanyolországban, ahol több mint nyolcezer település, továbbá tizenkét tartomány vezetéséről dönt mintegy 35,5 millió szavazásra jogosult.

A szavazóhelyiségek reggel kilenc órakor nyitnak, a választók este nyolc óráig adhatják le voksaikat.

Választási felmérést utoljára hétfőn hozhattak nyilvánosságra, ennek alapján szoros eredményekre lehet számítani az országot koalícióban kormányzó Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) és a legnagyobb ellenzéki erőnek számító konzervatív Néppárt (PP) között.

A mostani szavazásban érintett 12 tartomány közül tízben jelenleg a PSOE, kettőben a PP kormányoz. A közvélemény-kutatások szinte biztosra veszik, hogy a PP megtartja Murcia és Madrid régiókat, de akár további négy-hat tartományban is fordíthat. Az abszolút többség, és így az önálló kormányzás megszerzését viszont nem valószínűsítik a felmérések függetlenül attól, hogy végül ki győz egy-egy térségben.

Török választások - Ma tartják az elnökválasztás második fordulóját

Pro... - 2023-05-28

a köztársaságielnök-választás második fordulójában Recep Tayyip Erdogan hivatalban lévő államfő és a fő ellenzéki jelölt, Kemal Kilicdaroglu mérkőzik meg egymással.

Második forduló azért szükséges, mert a május 14-i első fordulóban egyik indulónak sem sikerült abszolút többséget szereznie. Ma már csak a legjobban szereplő két jelölt méretteti meg magát.

Így emelné a béreket az Árnyékkormány

Árakban az elsők, a bérekben az utolsók lettünk Európában.

Az árak elszálltak, a bérek és a nyugdíjak pedig nem tudták követni az áremeléseket. Ez egyértelmű feladatot jelent az Orbán-rendszer utáni kormánynak: ahhoz, hogy jobban éljünk, emelni kell a béreket és a nyugdíjakat is. Ennek érdekében az Árnyékkormány szerint ezt az 5 intézkedést kellene végrehajtani:

1. Be kell vezetni az európai minimálbér-szabályozást. Ezzel a lépéssel legalább 50 ezer forinttal emelkedne a magyar minimálbér és ennyivel tolná feljebb a többi fizetést is.

2. Az államnak példát kell mutatnia: béremelést kell végrehajtani az állami alkalmazottak esetében; a pedagógusok, ápolók, szociális munkások, rendőrök, tűzoltók, mentősök, óvodai és bölcsődei dolgozók, közigazgatásban dolgozók béremelése azért is fontos, mert az állam így közvetlenül tudja emelni a bérszínvonalat.

A Királyok évadát hirdette meg a Nemzeti Színház

Színházak - 2023-05-26

Királyok évada címmel hirdette meg a Nemzeti Színház a 2023-2024-es szezonját, amelyben kilenc bemutatóval jelentkezik a társulat.

Jelenleg még tombol az idei évad, és a Színházi Olimpia betölti minden pillanatunkat: ennek részeként játsszuk a Szent István-bazilika előtt a Csíksomlyói passiót, miközben világhírű rendezők sora érkezik. Utána átadjuk a stafétát a nyári színházaknak - mondta el a Nemzeti Színház pénteki budapesti sajtótájékoztatóján Vidnyánszky Attila vezérigazgató.

Mint hozzátette, október közepéig még tartanak a Színházi Olimpia eseményei - ennek keretében rendezik meg ősszel a 10. MITEM-et is -, szeptembertől azonban megkezdődik a Nemzeti következő színházi szezonja. Ez a Királyok évada nevet kapta, hiszen csaknem mindegyik új produkcióban szerepelnek uralkodók.

Vidnyánszky Attila hangsúlyozta, hogy a teátrumban gazdag repertoár épült fel, ennek működtetése a fő feladat. A legkisebb kortól indulva a felnőtt generációnak szánt előadásokig több mint 30 élő produkció, külföldi és mai szerzők sokasága várja a közönséget - tette hozzá.

Tizenkettőre emelkedett az idei mászószezon halálos áldozatainak száma az Everesten

- Egy kanadai hegymászó halálával 12-re emelkedett az idei tavaszi mászószezon halottjainak száma a világ legmagasabb hegyén, a Mount Everesten, további öt személyt, köztük Suhajda Szilárdot eltűntként tartanak számon - jelentette pénteken a The Himalayan nepáli hírportál.

Petrus Albertyn Swart 63 éves kanadai hegymászó csúcstámadás közben, az úgynevezett halálzónában, a 4-es tábor felett kapott magassági betegséget. Segítséggel visszajutott a 4-es táborba, útban a 3-as táborba azonban elhunyt.

A hírportál szerint jelenleg öt olyan személy - három külföldi és két nepáli - van, aki eltűntnek számít, illetve akivel nincs kapcsolat, köztük említi a cikk a 40 éves Suhajda Szilárdot, akivel szerdán este szakadt meg a kapcsolat.

NAV: hamis mosószereket kínált vevőinek egy webáruház

Fogyasztóvédelem - 2023-05-26

- Hamis mosószereket kínált vevőinek egy webáruház, az ellenőrök próbavásárlással buktatták le a csalókat - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken.

Jobbik: vendégmunkásimport helyett átképzés-támogatást

"Szervezett vendégmunkásimport" helyett a magyar munkakeresők ingyenes átképzését sürgette Z. Kárpát Dániel, a Jobbik-Konzervatívok alelnöke, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

A politikus hangsúlyozta: a képzési költségeket fedezné a több száz milliárd forintos inflációs felár, hiszen "a magyar családok által megfizetett, brutálisan magas árak után óriási extrabevételekre tett szert a kormány".

Hozzátette: azt is meg kellene vizsgálni, miért inaktív napjainkban a népesség egy része, hiszen normális bérszínvonalat és tisztességes munkafeltételeket teremtve ezeknek az embereknek egy részét is alkalmazásba lehetne állítani.

Növelte árbevételét és eredményét a 2022-2023-as üzleti évben a Zwack

Befektetés - 2023-05-26

- A Zwack Unicum Nyrt. a 2022. április 1. és 2023. március 31. közötti 2022-2023-as üzleti évben 35,364 milliárd forint bruttó árbevétel ért el.

Ez 10,7 százalékkal, 3,415 milliárd forinttal meghaladta az előző évi üzleti évét - közölte a társaság pénteken a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.

Ez idő alatt a társaság jövedéki- és népegészségügyi termékadó nélküli nettó értékesítése 21,215 milliárd forintot tett ki, 15,8 százalékkal, 2,901 milliárd forinttal magasabb a bázis időszakinál.

A társaság éves adózott eredménye 3,448 milliárd forint volt, amely 248 millió forinttal, 7,8 százalékkal haladja meg a bázist. Habár a negyedik negyedévben a bázishoz képest már csökkent a profit, a társaság a tavalyi kiemelkedő évnél is eredményesebb évet tudott zárni, ami az első három negyedévben realizált jelentős profitemelkedésnek köszönhető - írják a beszámolóban.

GFM: több mint 2,3 milliárd dollárnyi forrást vontak be állami fejlesztési bankok a nemzetközi pénzügyi piacokról

Gazdaság - 2023-05-26

- A Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó Exim Magyar Export Import Bank Zrt. (EXIM) és a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) az elmúlt egy hónapban összesen 2,375 milliárd dollárnyi forrást vont be a nemzetközi pénzügyi piacokról - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) pénteken.

Az EXIM április 26-án tartott devizakötvény aukciót, ahol 5 éves lejáratra 1,25 milliárd dollárnyi forrást gyűjtött 6,32 százalékos, euróban kifejezve 5,7 százalékos kamattal.

Az MFB május 24-én tartott devizakötvény kibocsátást, ahol 5 év 1 hónapos lejáratra 1,125 milliárd dollárt vont be, 6,5 százalékos, euróban kifejezve 5,73 százalékos kamattal. Ez volt az MFB történetének eddigi legnagyobb kötvénykibocsátása.

Tizenegy év fegyházra ítélték a debreceni autós ámokfutót

...kontra - 2023-05-26

Tizenegy év fegyházbüntetésre ítélte a debreceni autós ámokfutót a bíróság - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség pénteken.

A férfi ellen az ügyészség hivatalos személy elleni erőszak és közúti veszélyeztetés bűntette, valamint ittas állapotban elkövetett járművezetés vétsége miatt emelt vádat - írták.

Vádat emeltek egy férfi ellen, aki a II. kerületben megerőszakolt egy fiatal lányt

Pro... - 2023-05-26

Vádat emelt az ügyészség egy 40 éves férfival szemben, aki 2013-ban, Budapest II. kerületében megtámadott és megerőszakolt egy hazafelé sétáló 17 éves lányt - közölte a Fővárosi Főügyészség pénteken.

A vádirat szerint a férfi 2013. július 29-én éjjel felfigyelt a buszról leszálló, hazafelé tartó lányra, és követni kezdte. Amikor utolérte, kitépte a kezéből a telefonját, lefogta a karjait és befogta a száját, ezután a vállára emelte, és egy közeli bokros területre vitte, majd megerőszakolta. Kivette a táskájából a lakcímkártyáját, megnézte, hol lakik, és figyelmeztette, hogy ne jelentse fel.

Régészeti leletek megtartása és értékesítése miatt vádat emeltek három férfi ellen

Ajánljuk - 2023-05-26

Vádat emeltek jelentős értékre, üzletszerűen és folytatólagosan elkövetett lopás és más bűncselekmények miatt három férfi ellen.

Kun-Mediátor-ügy - Jogerősen tíz évre ítélték a vádlottat

Belföld - 2023-05-25

Jogerősen tíz év börtönbüntetéssel sújtotta a Szegedi Ítélőtábla csütörtökön a Kun-Mediátor Kft. vezetőjét, aki több mint tíz éven át gyűjtött betétet több száz ügyfelétől, majd a pénz egy részét nem fizette vissza a sértetteknek.

A táblabíróság csalás bűntettében és más bűncselekményekben mondta ki bűnösnek a vádlottat, a szabadságvesztés mellett 5,4 millió forint pénzbüntetést is kiszabott vele szemben és végleges hatállyal eltiltotta a gazdasági társaság vezető tisztségviselője foglalkozástól.

A vádlottal és a jelenleg felszámolás alatt álló Kun-Mediátor Kft.-vel szemben külön-külön 2,079 milliárd forint, míg a vádlott két hozzátartójával szemben 16, illetve 15 millió forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el a táblabíróság.

A szekszárdi közgyűlés megszüntette a polgármester jogviszonyát

Belföld - 2023-05-25

- A szekszárdi közgyűlés megszüntette csütörtökön a polgármester jogviszonyát összeférhetetlenség miatt, a városvezető, Ács Rezső (Fidesz-KDNP) jogi úton támadja meg a döntést.

Meteorológia: nagyon erős UV-B sugárzás várható pénteken az ország egy részében

Nagyon erős UV-B sugárzás várható pénteken a Nyugat-Dunántúlon, a Dél-Alföldön és az Észak-Alföldön - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön. Azt írták: várhatóan ezekben a régiókban meghaladja az UV-index a 7-es értéket pénteken.


Az év legrangosabb salakmotoros versenye lesz pünkösdhétfőn Debrecenben

Vélemény - 2023-05-25

- Az év legrangosabb salakmotoros versenyét rendezik meg a debreceni Perényi Pál Salakmotor Stadionban pünkösdhétfőn - jelentették be a szervezők a Grand Prix-kvalifikáció csütörtöki sajtótájékoztatóján.