Archívum

Eredmények megjelenítése 1-től 20-ig 63093 találatból.

Izraeli miniszterelnök: Palesztina európai elismerése a terror jutalmazása

Külföld - 2024-05-22

- A palesztin állam elismerésével az európai államok a terrort jutalmaznák - jelentette ki Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök az X-re feltöltött videónyilatkozatában.

A kormányfő a "terrorizmus által elnyert díjnak" nevezte Írország, Norvégia és Spanyolország szerdai bejelentését, miszerint hamarosan elismerik a palesztin államot.

"Ciszjordániában (Júdeában és Szamáriában) a palesztinok nyolcvan százaléka támogatja az október 7-i szörnyű mészárlást. Az ilyen gonoszságnak tilos államot adni" - hangoztatta Netanjahu.

"Ez egy terrorista állam lesz, mely újra és újra megpróbálja végrehajtani az október 7-i mészárlást, és mi ebbe nem fogunk beleegyezni"- mondta az izraeli kormányfő az iszlamista fegyveresek őszi terrortámadására utalva, mely nyomán kitört a gázai háború.

DK: Sulyok Tamás húsz éve ügyvédként játszott át magyar termőföldeket külföldieknek

- Sulyok Tamás köztársasági elnök korábban, még ügyvédként, törvényellenesen, vélhetően bűnszervezetben játszott át magyar termőföldeket külföldieknek - mondta szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján a Demokratikus Koalíció (DK) EP-képviselője.

Dobrev Klára közölte, hogy az általa említett bűncselekmények a kétezres évek elején történtek. A politikus hangsúlyozta, az mindig is bűncselekménynek minősült, ha törvényellenesen adtak át magyar földet külföldieknek, de ezt a magatartást 2014-ben az Orbán-kormány külön tényállássá tette a Btk-ban.

A DK-MSZP-Párbeszéd EP-listavezetője arról beszélt, hogy Szeged környékén korábban több mint ezer hektárnyi földet "sikerült külföldiek kezére játszani" három-négy helyi ügyvéd közreműködésével. Szavai szerint hogy mindez ne legyen feltűnő, ezek az ügyvédek segédkeztek egymás ügyeiben. Azért, hogy ne ugyanaz írja alá az összes iratot, az egyik az ajándékozást ellenjegyezte, a másik a kölcsönszerződést, a harmadik pedig a haszonélvezeti jogot, "és ennek az egyik figurája volt Sulyok Tamás, aki akkor ügyvédként dolgozott" - szögezte le Dobrev Klára.

- Intenzív harcok folynak a Gázai övezetben és Ciszjordániában

Külföld - 2024-05-22

- Intenzív harcok folynak szerdán a Gázai övezetben és Ciszjordániában az izraeli hadsereg (IDF) jelentése szerint.

Egyiptomi források szerint Izrael már ellenőrzés alá vette az övezet déli részén Rafahnál az Egyiptom és a Gázai övezet közötti határövezet mintegy felét. A gázaiak különösen erős bombázásokról is beszámoltak, az izraeli egységek drónok, helikopterek, repülőgépek és tankok tüze mellett haladtak előre.

Hollandia leállítja a külföldről történő örökbefogadást

Külföld - 2024-05-22

Hollandia azonnali hatállyal leállítja a külföldről történő örökbefogadást, a továbbiakban nem fogadnak el új kérelmeket, a folyamatban lévő eljárások azonban lezárulhatnak - jelentette be Franc Weerwind jogvédelemért felelős ügyvivő miniszter a parlamentnek írt feljegyzésében.

Kivonulhat Romániából az E.ON energiaszolgáltató

Gazdaság - 2024-05-22

Megfontolja a kivonulást Romániából az E.ON energiaszolgáltató - jelentette ki Leonhard Birnbaum, a vállalat vezérigazgatója az Athénban zajló Eurelectric Power Summit 2024 konferencián.

"Számba vesszük az összes lehetőséget. A kérdés az, hogy a kockázatok és a hozamok indokolják-e az ottani tőkénket" - idézi az economedia.ro Leonhard Birnbaumot szerdán.A cégvezető szerint a bukaresti kormány által a gáz- és áramszolgáltatásban bevezetett hatósági ár, illetve a kompenzációs rendszer miatt merült fel, hogy a vállalat kivonuljon a romániai piacról. Az E.ON vezérigazgatója a stabilitást és a kiszámíthatóságot hiányolja Romániában."A romániai szolgáltatási üzletágban akkora a kockázat, hogy 2022-ben és 2023-ban elveszítettük azt, amennyit 20 év alatt nyerhettünk volna" - nyilatkozta Birnbaum.

Rekordszinten a cseh személyautógyártás

Ajánljuk - 2024-05-22

- Csehországban az év első négy hónapjában 14,4 százalékkal 531 355 darabra nőtt a legyártott személyautók száma, ami új rekord - közölte a cseh autógyártók szövetsége szerdán Prágában.

A közlemény rámutat: a félmilliós határt az autógyárak az idén egy hónappal korábban lépték át, mint tavaly. Áprilisban 134 912 autót gyártottak, az éves növekedés 24 százalékos volt.

Brit védelmi miniszter: a NATO-n kívüli európai országoknak is csatlakozniuk kellene a szövetséghez

Vélemény - 2024-05-22

A brit védelmi miniszter szerint a NATO-n kívüli európai országoknak is csatlakozniuk kellene az észak-atlanti szövetséghez.

Grant Shapps a szerdán Londonban megrendezett védelmi konferencián (London Defence Conference) kijelentette azt is, hogy Kína és Oroszország közösen dolgozik ukrajnai bevetésre szánt hadszíntéri eszközök hadrendbe állításán.

Spanyolország is elismeri az önálló palesztin államot

Pro... - 2024-05-22

A spanyol kormány május 28-án önálló államként fogja elismerni Palesztinát - jelentette be Pedro Sánchez miniszterelnök a spanyol parlamentben szerdán Madridban.

Izraelben a külügyminisztériumba kérették a norvég, az ír és a spanyol nagykövetet

...kontra - 2024-05-22

Izrael azonnali konzultációra hazarendelte nagyköveteit Norvégiából, Írországból és Spanyolországból, és az izraeli külügyminisztériumba bekérették ezen országok nagyköveteit, miután bejelentették, hogy a jövő héten elismerik a palesztin államot.

A Yale Egyetem tiszteletbeli doktorává avatták Lovász Lászlót

Fontos - 2024-05-22

A Yale Egyetem tiszteletbeli doktorává avatták Lovász László matematikust, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) korábbi elnökét a kombinatorikában végzett úttörő munkásságáért - közölte az MTA szerdán.

A Yale Egyetemen 1702 óta hagyomány, hogy a kimagasló teljesítményért vagy a közjóhoz való példaértékű hozzájárulásért tiszteletbeli doktori címet adományoznak. Az egyetem idei diplomaosztó ünnepségén kilencen vehették át az elismerést, közöttük Lovász László matematikus, az MTA rendes tagja, korábbi elnöke - olvasható az MTA közleményében

Áprilisban nőtt az eladott új autók száma az Európai Unióban

Gazdaság - 2024-05-22

Nőtt a forgalomba helyezett új autók száma áprilisban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára szerdán fölkerült adatok szerint.

Az áprilisban eladott 913 995 személyautó 13,7 százalékkal több a tavalyinál, miután márciusban 5,2 százalékos csökkenést jegyeztek föl. Márciusban csökkent idén először az eladott autók száma, amiben szerepe volt a húsvéti munkaszüneti napoknak is. Az idei áprilisi növekedéshez pedig hozzájárult, hogy két értékesítési nappal több volt tavaly áprilishoz képest, amikor erre a hónapra esett a húsvéti ünnep.

Az EU valamennyi vezető piacán nőttek az eladások idén áprilisban: Spanyolországban 23,1 százalékkal, Németországban 19,8 százalékkal, Franciaországban 10,9 százalékkal, Olaszországban pedig 7,7 százalékkal.

Mintegy százmillió forintnyi hamisított terméket talált a NAV egy bolgár kamionban

Fogyasztóvédelem - 2024-05-22

- Hamis márkajelzésű cipőket, sportmezeket, adatkábeleket és fülhallgatókat foglaltak le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyőrei mintegy százmillió forint értékben egy bolgár kamionban Gyulánál.

Az AutoWallis csoport Renault és Dacia márkakereskedést nyit Budapesten

Befektetés - 2024-05-22

Közös vállalatot alapított 50-50 százalékos tulajdoni arányban az AutoWallis csoport portugál partnerével, a Salvador Caetano csoporttal, és várhatóan idén nyáron megnyitják első budapesti Renault és Dacia kereskedésüket.

Roadpol-akció: több mint kétezer jogsértést követtek el teherautó- és buszvezetők

Kékhírek - 2024-05-22

A rendőrök 2133 alkalommal állapítottak meg jogsértést a múlt heti Roadpol országos akcióban, amelynek során tehergépkocsikat és autóbuszokat ellenőriztek Magyarország közútjain - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szerdán a police.hu-n.

Hídivásárt rendeznek a hétvégén Szegeden

Programajánló - 2024-05-22

Kétszázötven kiállító mutatkozik be a szombaton kezdődő szegedi Hídivásáron, péntektől pedig könnyűzenei koncertek várják a közönséget a Dóm téren - tájékoztatta a programsorozatot szervező Szegedi Városkép és Piac Kft. ügyvezető igazgatója.Rácz Attila elmondta, több évtizedes hagyomány, hogy változatos kulturális és gasztronómiai programokkal köszöntik Szeged napját.

A programsorozat részeként immár 23. alkalommal szervezik meg a Szegedi Hídivásárt. Szombaton és vasárnap az autók és a tömegközlekedési eszközök helyét több, mint 250 hazai kézműves és iparművész veszi át a Belvárosi hídon és a Híd utcában. A standoknál mindenki kedvére válogathat hazánk legjobb keramikusai, bőrdíszművesei, fafaragói, egyéb kézművesei egyedi portékáiból. A két nap során több kisebb zenei programmal, valamint utcaművészekkel, különböző vásári produkciókkal találkozhatnak a kilátogatók a hídon, a Civilek utcájába átsétálva pedig szegedi civil szervezetek izgalmas interaktív bemutatóit tekinthetik meg.

A Biden-kormányzat pert indított Oklahoma állam ellen a bevándorlókra vonatkozó törvény miatt

- Az amerikai kormányzat beperelte kedden Oklahoma államot, amivel a szövetségi állam által az illegális bevándorlók ellen hozott törvényt támadta meg.

A méhgyilkos glifozát használatát mielőbb be kell tiltani! -

Az LMP – Magyarország Zöld Pártja a méhek világnapján újra benyújtja határozati javaslatát az országgyűlés felé, melynek célja a méhgyilkos glifozát gyomirtószer betiltása.

A méhek tömeges pusztulása évtizedek óta tart az erőltetett nagyipari, monokultúrás mezőgazdaság egyeduralma, a természetes élőhelyek és a biológiai sokféleség csökkenése, a különféle rovarbetegségek megjelenése, az éghajlatváltozás, és nem utolsó sorban a méhgyilkos vegyszerek, köztük a glifozát gyomirtószer tömeges mezőgazdasági használata miatt.

A felmérések szerint a globális élelmiszertermelés háromnegyede, az európai növényfajok 84%-a a házi- és vadméh fajok beporzásától függ. Minden harmadik falat étel nekik köszönhető.

Donald Tusk: Varsó 300 millió eurós hitelt vesz fel az EIB-től az európai légvédelemhez kapcsolódó műholdprogramra

Vélemény - 2024-05-20

- Lengyelország 300 millió eurós hitelt vesz fel az Európai Beruházási Banktól (EIB) az európai légvédelmi projekt részét képező lengyel-francia műholdprogramra - jelentette be Donald Tusk lengyel kormányfő hétfőn Varsóban, Nadia Calvino EIB-elnökkel közös sajtókonferenciáján.

Átadták Románia legnagyobb kőolajtározóját

Gazdaság - 2024-05-20

Átadták Románia legnagyobb kőolajtározóját - közölte hétfőn az OMV Petrom cég. A 60 ezer köbméteres tározó építése két évbe tellett, s 23 millió euróba (8,921 milliárd forint) került. Az építmény a Dél-Romániában található Petrobrazi finomító területén található - idézte a közleményt az economedia.ro hírportál.

"A tározó tervezése és kivitelezése a legmodernebb szabványok szerint történt, melyek fokozott biztonságot nyújtanak a működés során" - olvasható a bukaresti értéktőzsdén (BVB) közzétett tájékoztatóban.

A tízemeletes lakóépületnél magasabb tartálynak dupla alumíniumfala van, s a dómfedél alatt egy belső úszó fedél biztosítja, hogy minimális mennyiségű, gáz halmazállapotú szénhidrogén kerüljön a légkörbe. A tározóban tárolt kőolajból 1,2 millió tankolásnak megfelelő mennyiségű üzemanyagot lehet előállítani.

Cannes - Kevin Costner is saját vagyonából finanszírozta új westernfilmjét

Kultúra - 2024-05-20

Francis Ford Coppolához hasonlóan Kevin Costner is saját vagyonából finanszírozta legújabb filmjét: a Horizont: Egy amerikai eposz című westernfilmsorozatának első részét, amelynek versenyen kívüli világpremierjét vasárnap este tartották a 77. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon.

"Senki sem lelkesedett (Hollywoodban) azért, hogy ilyen filmeket készítsen. Azt mondták nekem: csináljunk egyet, és nézzük meg, hogy megy. Senki sem csinál belőle egyből kettőt, Kevin. Miért akarsz négyet csinálni?" - mondta cannes-i sajtótájékoztatóján a 69 éves amerikai színész, rendező, aki az 1990-ben forgatott, hét Oscar-díjat nyert Farkasokkal táncoló kalandfilmjével vált világhírűvé.