Archívum

Eredmények megjelenítése 1-től 20-ig 54110 találatból.

Szakértő: évekbe telhet behozni a távoktatás miatti lemaradást

Egy friss kutatás szerint a tavaszi távoktatás komolyan visszavetette a holland diákok iskolai teljesítményét. Csapó Benő neveléstudományi kutató Magyarországon is hasonlóra számít.

Egy átlagos holland általános iskolásnak mintegy két hónapnyi tanulás esett ki a járványhelyzet miatt bevezetett 8 hetes tavaszi távoktatás alatt – erre jutott egy frissen publikált tanulmány. A vizsgálat szerint a hátrányos helyzetű és a kevésbé képzett szülők gyerekei az átlagosnál is rosszabbul teljesítettek. Ráadásul a távoktatás alatt a diákok matematikához vagy szövegértéshez szükséges készségei sem fejlődtek.

A Szegedi Tudományegyetem Neveléstudományi Intézetének egyetemi tanára szerint a tavaszi távoktatás miatt Magyarországon is van lemaradás. Csapó Benő kiemelte: bár pontos eredményeket csak 2–3 éve múlva kapnak a kutatók, korábban a szünidő alatt végzett vizsgálatok bebizonyították, hogy minél fiatalabb egy diák, annál nagyobb a lemaradás

Belgiumban minden járványadat javult a hét folyamán

Külföld - 2020-11-22

Folytatódott a koronavírus-fertőzés miatt kórházba szállítottak, a kórházban ápoltak és az intenzív osztályokon kezeltek, valamint a járvány miatt elhunytak számának csökkenő tendenciája Belgiumban, ahol az előző hét adataihoz képest jelentősen, huszonegy százalékkal 4165-re zsugorodott az új fertőzöttek napi átlagos száma is - közölte az illetékes belga közegészségügyi intézet vasárnap.

Reggel mínuszok voltak, a jövő héten napközben is hideg lehet

Közérdekű - 2020-11-22

Reggel csaknem mínusz 10 fok volt Kakucson, a jövő héten pedig helyenként napközben is csak 0 fokig emelkedik a hőmérséklet. Emellett jellemzően borús idő várható, több éjszaka ónos szitálásra is készülni kell.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap a Facebook-oldalán tudatta, hogy ismét erős volt az éjszakai lehűlés, mínusz 10 és mínusz 1 Celsius-fok közé csökkent a hőmérséklet. A leghidegebbet a Pest megyei Kakucson mérték, ahol mínusz 9,7 fokig csökkent a hőmérséklet.

Előrejelzésük szerint a jövő héten kissé mérséklődik a hajnali hideg.

Koronavírus - Három lépcsős lesz a karantén fokozatos feloldása Franciaországban

Külföld - 2020-11-22

- Három lépcsőben oldja fel fokozatosan 2021 januárjáig a francia kormány a koronavírus-járvány miatt bevezetett általános karantént - mondta Gabriel Attal kormányszóvivő a Le Journal du Dimanche című vasárnap megjelenő hetilapnak adott interjúban.

Romániában meghaladta a tízezret a járvány halálos áldozatainak száma

Külföld - 2020-11-22

A stratégiai kommunikációs törzs által vasárnap, kora délután közölt hivatalos adatok szerint a járvány kezdete óta 10 047 koronavírus-fertőzött halt meg Romániában, az elmúlt 24 órában 131-gyel nőtt az áldozatok száma.

A hivatalos adatok azt jelzik, hogy Romániában is állandósult a fertőzés terjedésének üteme, immár nem növekednek a fertőzés sarokszámai.

NNK: Továbbra is elérhető az ingyenes influenza elleni oltóanyag minden magyarnak

Egészségügy - 2020-11-22

- Továbbra is elérhető az ingyenes influenza elleni oltóanyag minden magyar állampolgár számára - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) vasárnap.

Ukrajnában több mint 12 ezer fertőzöttet azonosítottak egy nap alatt

Külföld - 2020-11-22

Továbbra sem lassul a koronavírus-fertőzés terjedése Ukrajnában, vasárnapra is több mint 12 ezer új beteget jegyeztek fel egy nap alatt, a járvány kezdete óta elhunytak száma pedig már megközelítette a 11 ezret.

NBA - Hayward Charlotte-ban, Rondo Atlantában folytatja

Sport - 2020-11-22

Gordon Hayward a Boston Celticsből a Charlotte Hornetsbe, Rajon Rondo pedig a bajnoki címvédő Los Angeles Lakerstől az Atlanta Hawkshoz szerződött az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) szabadügynök-piacának nyitása után.

Újabb politikussal bővül a Demokratikus Koalíció

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke, a párt frakcióvezetője vasárnap sajtótájékoztató keretében mutatta be a DK új politikusát, Benedek Szilvesztert. A DK elnöke emlékeztetett, hogy az elmúlt hónapokban jó párszor jelentették be új emberek csatlakozását a párthoz.

Gyurcsány Ferenc elmondta, Benedek Szilveszter 33 éves, de már jelentős szakmai múltja van a mezőgazdaságban, és ennek közpolitikai hátterében. Benedek elmondta, agrármérnökként végzett és egy mezőgazdasági céget vezet. Szakpolitikusként pedig az a célja, hogy a hazai agrárélet jelenlegi igazságtalan rendszerén változtasson - kiemelve például a támogatások elosztásának mostani visszás helyzetét.

A korlátozások meghosszabbítását sürgetik vezető német politikusok

Vélemény - 2020-11-22

A koronavírus-járvány második hulláma miatt bevezetett korlátozások meghosszabbítását sürgette a német kormánykoalíció több vezető politikusa vasárnap. A november 2-án bevezetett korlátozások az eredeti tervek szerint a hónap végén automatikusan megszűnnek. Angela Merkel kancellár és a tartományi kormányfők szerdán tárgyalnak arról, hogy miként folytassák a védekezést decembertől.

Főpolgármesteri Hivatal: elindult a főváros CT-, MR-programja

Belföld - 2020-11-22

Elindult a főváros CT-, MR-programja, amitől rövidebb várólistát és gyorsabb diagnózist várnak - közölte a Főpolgármesteri Hivatal vasárnap.

A főváros és a kormány korábban megállapodott abban, hogy megépülhet az atlétikai stadion, amelyért cserébe a főváros öt év alatt 50 milliárd forintot kap egészségügyi fejlesztésekre a központi költségvetésből.

Ennek részeként érkezett meg a Fővárosi Önkormányzat számlájára az aktuális kétmilliárd forintos támogatás, amelyet a főváros egyből a diagnosztikai vizsgálatok számának növelésére, és ezzel együtt a budapesti daganatos betegséggel beutalt betegek várólistájának csökkentésére költ - írták

Tovább javul a járványhelyzet Csehországban

Olvastuk - 2020-11-22

Tovább javul a járványhelyzet Csehországban. A laboratóriumi tesztek szombaton 3187 új igazolt koronavírus-fertőzést mutattak ki, ami ezerrel kevesebb, mint egy hete. Az aktív fertőzöttek száma 88 825-re csökkent - derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján vasárnap reggel nyilvánosságra hozott legfrissebb adatokból.

Meghalt 111 beteg, 4320-szal nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

...kontra - 2020-11-22

Meghalt 111, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 4320 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu vasárnap. A kormányzati portálon azt írták: 174 618-ra nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 3800-re emelkedett, 42 915-en már meggyógyultak.

Az aktív fertőzöttek száma 127 903. Az aktív fertőzöttek 22 százaléka, az elhunytak 25 százaléka, a gyógyultak 26 százaléka budapesti. 7278 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 618-an vannak lélegeztetőgépen.

Hatósági házi karanténban 42 370-en vannak, a mintavételek száma 1 502 847-re emelkedett.

Kiemelték, hogy egész Európában exponenciálisan nő a fertőzöttek száma, egyre többen igényelnek kórházi ellátást. A járványt megállítani nem lehet, a cél a járvány lassítása és a kórházak teljesítőképességének védelme - hangsúlyozták. Ezt szolgálják a veszélyhelyzettel kihirdetett újabb védelmi intézkedések, amelyek hatását és szükségességét a kormány jövő szerdai ülésén értékeli. Továbbra is az emberek együttműködését és fegyelmezettségét kérik a szabályok betartásában.

Resident Art Fair 120 képzőművész 330 munkájával

Fontos - 2020-11-22

- Harmadszor nyílik meg a Resident Art Fair kortárs karácsonyi vására, amely során mintegy 120 képzőművész 330 munkáját vonultatja fel december 3-tól 22-ig a Horánszky utcai A.P.A. Galériában.

Meghaladta a hatezret a halottak száma a Nyugat-Balkánon

Egyre súlyosabb a koronavírus-járvány a nyugat-balkáni országokban, a térségben mindenhol nő a kórházi kezelésre szorulók és a halottak száma.

Meghaladta az 58 milliót a fertőzöttek száma a világon

Pro... - 2020-11-22

A világszerte hivatalosan nyilvántartott koronavírus-fertőzöttek száma 58 095 887-re emelkedett vasárnapra, a halálos áldozatok száma 1 379 839-re, a gyógyultaké pedig 37 170 883-ra nőtt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem adatai szerint.

Megerősített többfokozatú készenléti rendszer lép életbe Angliában decembertől

Ajánljuk - 2020-11-22

A londoni miniszterelnöki hivatal vasárnapi tájékoztatója szerint a korábbihoz hasonló, de egyes elemeiben megerősített többfokozatú készenléti rendszer lép életbe Angliában a koronavírus-járvány megfékezését célzó jelenlegi zárlat december eleji lejárta után.

Történelmi esélyt adott az Európai Uniónak Orbán vétója

Orbán Viktor egyik kedvenc szófordulata mostanában, hogy „az Európai Uniót nem azért hoztuk létre ……”. Nem árt tudni ilyenkor, hogy az 1993. november 1-én létrejött Európai Unió alapításához, az alapítók akaratához a magyaroknak, és így Orbán Viktornak sem volt – sajnos – semmi közünk, hasonlóan a többi csatlakozó országhoz. Ezért kizárólag az alapítóknak (Németország, Franciaország, Olaszország, Hollandia, Belgium és Luxemburg) van morális joguk ahhoz, hogy kijelentsék, hogy Ők az Uniót nem azon nemtelen érdekek segítése érdekében hozták létre, amelyeket a magyar és a lengyel kormányfő képvisel, hanem éppen azon politikai fellépések tagadására.

Orbán Viktorral szemben az őt leginkább bíráló Holland miniszterelnöknek valóban megvan a morális alapja ahhoz, hogy az általuk alapított szövetséghez, az Országgyűlés döntését követően, melyet Orbán Viktor is megszavazott, Magyarország 1994. április 1-én nyújtotta be csatlakozási szándékát azzal, hogy vállalja az ország jogrendjének átalakítását úgy, hogy az megfeleljen az Alapítók által megfogalmazott céloknak.

Magyarország ekkor elismerte, hogy az ország nemzeti jogrendje nem felel meg az Unió alapértékeinek, de vállalta, hogy azt átalakítja, mert számára az Unió alapértékei olyanok, amelyek a magyar emberek számára jobbak és követendőbbek, mint amivel a nemzeti jogrendünk rendelkezett.

Főpolgármesteri Hivatal: offshore hátterű cég nem indulhat közbeszerzésen

Belföld - 2020-11-20

Karácsony Gergely főpolgármester arra hívta fel a fővárosi önkormányzat tulajdonában álló gazdasági társaságokat, hogy - a hatályos jogszabályoknál szigorúbb mércét érvényesítve - a közbeszerzéseiket úgy írják ki, hogy offshore hátterű cégek egyáltalán ne adhassanak be ajánlatot - tudatta a Főpolgármesteri Hivatal pénteken

Az Európai Bizottság jelentős összeggel támogatja az oknyomozó újságírást és a médiaszabadságot nemzetközi programokban

Jogtudor - 2020-11-20

Az Európai Bizottság 3,9 millió eurós pályázati felhívást tett közzé pénteken a "határokon átnyúló oknyomozó újságírás" támogatására, valamint a médiaszabadság megsértésével kapcsolatos esetek feltérképezésére.