Fontos

Eredmények megjelenítése 1-től 20-ig 2831 találatból.

Külföldi ügynökökké nyilvánítaná a nonprofit szervezeteket a boszniai Szerb Köztársaság

Fontos - 2023-09-27

- A külföldről finanszírozott nonprofit szervezetek külföldi ügynökökké nyilvánításáról kezdődött vita a boszniai Szerb Köztársaság parlamentjében kedden, a szavazást várhatóan még a héten megtartják.

Eurostat: tovább emelkedett az EU-ban menedékkérők száma

Fontos - 2023-09-22

- Az áprilisban feljegyzett több mint 72 ezerről májusban 80 ezer, júniusban pedig 83 ezer fölé emelkedett az Európai Unió valamely tagállamában első alkalommal menedéket kérők száma.

Ez 25 százalékkal több az egy évvel korábbinál - közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken.

Az MNB 320 millió forint bírságot szabott ki a SAFIS EVO Inc.-re

Fontos - 2023-09-21

Az MNB 320 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a SAFIS EVO Inc.-re engedély nélküli befektetési alapkezelési tevékenység végzése miatt.

Egy magánszemélyre 32 millió forint összegű piacfelügyeleti bírságot rótt ki a jogosulatlan tevékenységben való érdemi közreműködéséért. A jegybank a bírság mellett azonnali tiltásról is döntött és feljelentést is tesz - jelentette be csütörtöki közleményében a Magyar Nemzeti Bank.

Szentkirályi Alexandra: december végéig meghosszabbítja a kormány a kötelező akciózást

Fontos - 2023-09-14

- A kötelező akciókat az eredeti, szeptember végi határidőről az év végéig meghosszabbítja a kormány - mondta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.

Hangsúlyozta: az online árfigyelő és a kötelező akciók is hozzájárulnak ahhoz, hogy egyre inkább csökken Magyarországon az infláció.

Pollenhelyzet: továbbra is nagyon magas a parlagfű pollenkoncentrációja

Fontos - 2023-09-12

Továbbra is nagyon magas a parlagfű pollenkoncentrációja az országban, tart az allergén gyomnövény virágporszórásának csúcsidőszaka - olvasható a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) közleményében.

A csalánfélék virágpora országosan közepes, helyenként magas koncentrációban van jelen, a libatopféléké alacsony, esetenként közepes szintet érhet el. Országosan alacsony koncentrációban jelen van még a levegőben a pázsitfűfélék, az üröm, a kenderfélék, az útifű, a lórom, az ernyősvirágzatúak, illetve a rézgyom és a szerbtövis pollenje - írták.

EU-prognózis: csökkenő infláció mellett enyhül a gazdaság növekedési lendülete

Fontos - 2023-09-11

- Az infláció várható további csökkenése mellett az Európai Unió gazdasága növekedési pályán marad, noha lendülete enyhül, ami várhatóan 2024-ig elhúzódik - közölte az Európai Bizottság a hétfőn közzétett nyári időközi gazdasági előrejelzésében.

Paolo Gentiloni gazdaságpolitikai biztos a prognózist ismertetve elmondta: az uniós bizottság az EU gazdaságának növekedését a tavaszi előrejelzésében vázolt 1 százalékról 2023 egészére 0,8 százalékra módosítja, 2024-re pedig a 1,7 százalékról 1,4 százalékra. Az euróövezet 2023-as növekedését az előrejelzés 1,1 százalékról 0,8 százalékra, 2024-re pedig a korábban jelezett 1,6 százalékról 1,3 százalékra mérsékeli.

Agrárminisztérium: stratégiai partnerség előtt áll Magyarország és Izrael a mezőgazdaság terén

Fontos - 2023-09-07

- Az öntözés-fejlesztésről, oktatási és tudományos partnerségről, valamint hosszú távú agrár együttműködésekről egyeztetett Nagy István agrárminiszter Avi Dichterrel, Izrael mezőgazdasági és vidékfejlesztési tárcavezetőjével - közölte csütörtökön az Agrárminisztérium (AM).

Nagyon magas a parlagfű pollenszórása

Fontos - 2023-09-05

- Országos szinten nagyon magas a parlagfű pollenkoncentrációja, a héten jelentős változás nem várható.

Az elmúlt héten az esőzések és a lehűlés hatására a parlagfű pollenkoncentrációja jelentősen csökkent, azonban az időjárás felmelegedésével ismét felerősödött a pollenterhelés.

Az aerobiológiai hálózat mérési eredményei alapján az idei parlagfű-pollenszezon a tavalyinál erősebb. Tüneteket okozó, közepes pollenkoncentrációt először július utolsó hetében, az előző évinél néhány nappal korábban regisztráltak. Az országos átlag néhány nappal korábban érte el a közepes szintet, valamint a magas és nagyon magas koncentrációjú napok is egy-két nappal korábban jelentkeztek.

Gazdasági csalás miatt vádat emeltek Pécsvárad polgármestere ellen

Fontos - 2023-09-04

- Jelentős vagyoni hátrányt okozó gazdasági csalás miatt emeltek vádat a pécsváradi polgármester ellen, amiért az önkormányzat által elnyert pályázati összegből fiktív számlákkal saját magának szerzett meg egy részt - közölte a Baranya Vármegyei Főügyészség hétfőn.

Elkészült a tízmilliomodik elektromos kormánymű a maklári Boschnál

Fontos - 2023-09-02

Legördült a tízmilliomodik elektromos kormánymű a gyártósorról az 1600 munkavállalót foglalkoztató maklári Robert Bosch Automotive Steering Kft.-nél.

Az idén húszéves cég a régió meghatározó vállalatává és egyik legnagyobb foglalkoztatójává vált. A 70 ezer négyzetméteres maklári Bosch gyár nemcsak az újgenerációs elektromos kormányművek gyártásában tölt be fontos szerepet, hanem a kormányoszlopok és -tengelyek fejlesztésben is; mintegy 6,5 millió terméket és részalkatrészt gyártanak évente.

Már 195 ezerre nőtt a Vöröskereszt és a Vörös Félhold által keresett eltűntek száma

Fontos - 2023-08-30

Már 195 ezerre nőtt a Nemzetközi Vöröskereszt és a Vörös Félhold nemzetközi mozgalom által keresett eltűntek száma a világban - közölte a Magyar Vöröskereszt és a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) az eltűntek szerdai világnapja alkalmából.

Hétfőn mérték az idei nyár legnagyobb áramfogyasztását

Fontos - 2023-08-29

- Hétfőn regisztrálták az idén nyári áramfogyasztási csúcsot, de a két évvel ezelőtt mért rekordot a rendkívül meleg időjárás ellenére sem haladta meg az ország áramfogyasztása - közölte a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. kedden.

A rendszerterhelés csúcsértéke 6626 megawatt (MW) volt hétfőn, a 19,30 és 19,45 óra közötti negyedórában.

A magyarországi áramfogyasztás az eddigi abszolút nyári rekordot 2021. június 24-én érte el, azon a napon 6940 MW-os rendszerterhelést mértek. Továbbra is jellemző ugyanakkor, hogy a téli áramfogyasztás nagyobb a nyárinál, a történelmi rekordot 2022. január 25-én regisztrálta a rendszerirányító, akkor 7396 MW volt a rendszerterhelés.

Hőség - Meteorológia: megdőlt a legmagasabb minimum-hőmérsékleti országos rekord

Fontos - 2023-08-27

- Ismét megdőlt a hajnali melegrekord a fővárosban: szombat hajnalban a János-hegyen csupán 24,6 Celsius-fokig csökkent a hőmérséklet, ezzel új fővárosi és országos rekord is született - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján vasárnap.

Azt írták, az erre a napra vonatkozó országos és fővárosi legmagasabb minimum-hőmérsékleti rekord is megdőlt.

Eddig a 2011-ben Lágymányoson mért 23,4 fok és a Szeged belterületen regisztrált 24,5 fok volt a napi szélsőérték - jegyezték meg.

Koronavírus - Magyarországon is azonosították a vírus új variánsát

Fontos - 2023-08-25

- Magyarországon is azonosították a koronavírus új variánsát, az Erist - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) pénteken.

Azt írták: az új variánst humán megbetegedésekről azonosították laboratóriumi mintákból.

A SARS-CoV-2 EG.5-höz (Eris) köthető esetszámok világszerte jelentős emelkedést mutatnak az elmúlt hetekben, és az Egészségügyi Világszervezet a "figyelmet igénylő változatok" kategóriába emelte ezt a variánst - tették hozzá.

Eddig öt pályázat érkezett a Zeneakadémia rektori posztjára

Fontos - 2023-08-23

Győriványi György Sándor, Keller András, Kutnyánszky Csaba, Marosi László és Tóth Péter pályázata érkezett be eddig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektori pozíciójára kiírt felhívásra.

A kínai jegybank vártnál kevésbé csökkentette az egyéves alapkamatot

Fontos - 2023-08-21

A kínai központi bank a vártnál kisebb mértékben csökkentette az egyéves alapkamatot, és a szakértők által várt csökkentés helyett szinten tartotta az ötéves hitel kamatát hétfőn.

A kínai jegybank 3,45 százalékra vitte le az egyéves hitelek referenciakamatát (Loan Prime Rate/LPR) hétfői döntésével az eddig érvényes 3,55 százalékról. Szakértők nagyobb csökkentést vártak, 3,40 százalékra.

Megtévesztő telemarketingért szabott ki több mint százmilliós bírságot a versenyhatóság

Fontos - 2023-08-18

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) csaknem 117 millió forintos bírságot szabott ki a cseh Helvetia Direct Marketing s.r.o.-ra, amiért megtévesztően, a legalapvetőbb információkat is mellőzve értékesítette telefonon étrend-kiegészítőit a magyar fogyasztóknak - közölte a GVHpénteken.

A versenyhatóság lezárta a Helvetia Apotheke étrend-kiegészítők forgalmazóival szemben folytatott eljárását, amely a termékek telemarketinges értékesítését vizsgálta.

A vizsgálat megállapította: a cseh forgalmazók jogsértő gyakorlatot folytattak, úgy próbálták a magyar fogyasztókat rendszeres (4 hetente automatikusan érkező) termékcsomagjaik megrendelésére rábírni, hogy a hívások során a még a döntéshez szükséges leglényegesebb információkat is elhallgatták.

Együttműködési megállapodást kötött a KIM a Nemzeti Pedagógus Karral

Fontos - 2023-08-17

Együttműködési megállapodást írt alá Csák János kulturális és innovációs miniszter a Nemzeti Pedagógus Kar elnökével, Horváth Péterrel csütörtökön Budapesten.

Csák János az eseményen hangsúlyozta, hogy a fiatal nemzedékek érdekében döntöttek a komplex, átfogó megállapodásról, amelynek eredményei az egész nemzet sorsát meghatározhatják.

.

Elfogták a gödöllői HÉV-en fosztogató, utasokra támadó két férfit

Fontos - 2023-08-16

- Elfogtak a rendőrök két férfit, akik a gyanú szerint a gödöllői HÉV-en követtek el lopásokat.

Több utas nyakából kitépték a láncot a szerelvényen vagy a megállóban, és később a lopott bankkártyákkal vásároltak - közölte a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság szerdán a police.hu oldalon.

Negyedszer is bűnvádat emeltek Donald Trump ellen, ezúttal a 2020-as választások eredményének megváltoztatási kísérlete miatt

Fontos - 2023-08-15

Vádat emeltek helyi idő szerint hétfőn Georgia államban Donald Trump volt amerikai elnök és 18 munkatársa ellen a 2020-as választások eredményének megváltoztatására irányuló kísérlet vádjával.