Tudomány

Eredmények megjelenítése 1-től 20-ig 1595 találatból.

Az öregedés megértése felé tettek lépést az ELTE genetikusai

Tudomány - 2023-09-22

Komoly lépést tettek az öregedés megértése felé az ELTE genetikusai, Vellai Tibor és Sturm Ádám. Kutatásuk szerint a DNS mobilis részei, vagyis a transzpozábilis elemek mozgásuk következtében túlságosan destabilizálják genetikai kódunkat, ami az öregedés hátterében állhat.

Tudósok korábban azonosítottak egy specifikus folyamatot, a Piwi-piRNS útvonalat, amely segít szabályozni ezeket a transzpozábilis elemeket és védelemmel szolgál ellenük. Ez olyan sejtekben vagy élőlényekben található meg, amelyek nem öregszenek, például a rákos őssejtekben. Amikor az ELTE kutatói a Caenorhabditis elegans nevű féregben bekapcsolták ezt védelmet, a féreg jelentősen tovább élt - írta az ELTE Genetikai Tanszéka pénteki közleményben.

A magyar genetikusok eredményei a rangos Nature Communications folyóiratban jelentek meg

A szegedi lézeres kutatóközpont Európa jövőjét jelenti

Tudomány - 2023-09-14

A szegedi lézeres kutatóközpont, az ELI ALPS (Extreme Light Infrastructure Attosecond Light Pulse Source) Európa jövőjét jelenti - közölte a területfejlesztési miniszter csütörtökön Szegeden.

Navracsics Tibor a kutatóközpont elkészülte alkalmából tartott rendezvényen úgy fogalmazott, Szeged felsőoktatási, tudományos kutatásbéli hagyományai, előzményei és hősei alapozták meg azt, hogy Európa és a világ egyik kutatási központjává váljon. Hozzátette: a beruházás létrejöttét az Európai Unió adófizető polgárainak anyagi hozzájárulása tette lehetővé.

Elhunyt Daróczy Zoltán matematikus, az MTA rendes tagja

Tudomány - 2023-09-12

Életének 85. évében, szeptember 12-én elhunyt Daróczy Zoltán Széchenyi-díjas matematikus, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) rendes tagja, a Debreceni Egyetem egykori rektora - tudatta az MTA kedden. Daróczy Zoltán 1938-ban született Bihartordán. Debrecenben, a Kossuth Lajos Tudományegyetem matematika-ábrázoló geometria szakán szerzett középiskolai tanári diplomát 1961-ben

AM: az inváziós fajok behurcolása és terjedése világszerte a biodiverzitás csökkenésének egyik legfőbb okozója

Tudomány - 2023-09-11

- Az idegenhonos inváziós fajok rendkívül jelentős negatív hatást gyakorolnak a természeti környezetre, a gazdaságra, az élelmiszerbiztonságra és a humán egészségre - közölte az agrártárca a biodiverzitás és az ökoszisztéma-szolgáltatások értékelésével foglalkozó tudományos és szakmapolitikai kormányközi platform, az IPBES legújabb jelentésére hivatkozva a hétfőn.

A 2012-ben alakult, immár 143 tagországot számláló kormányközi testület tudományos értékeléseket készít bolygónk élővilágának, ökoszisztémáinak és általuk az emberiség számára nyújtott természeti javak gyorsan romló helyzetéről.

Izraeli tudósok szintetikus embriót készítettek megtermékenyített petesejt nélkül

Tudomány - 2023-09-07

- Izraeli tudósok megtermékenyített petesejt nélkül, szintetikus embriómodellt állítottak elő - jelentette a The Jerusalem Post című angol nyelvű izraeli lap hírportálja.

A Rechovot nevű városban található Weizmann Intézet tudósainak új módszere messzemenő távlatokat nyit annak tanulmányozására, hogy az őssejtek hogyan képeznek különböző szerveket a fejlődő embrióban, és a jövőben várhatóan lehetővé teszi szövetek és szervek kitenyésztését transzplantációhoz.

Mágnesesen árnyékolt laboratóriumot hoztak létre Fertőbozon

Tudomány - 2023-09-05

Magyaroszágon eddig megvalósíthatatlan geofizikai, űrkutatási, kőzettani, metallurgiai, biológiai és orvostudományi kutatások és alkalmazások elvégzésére nyílik lehetőség annak az új, mágnesesen árnyékolt laboratóriumnak a megnyitásával, amelyet a Magyar Kutatási Hálózat Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet és a Wigner Fizikai Kutatóközpont konzorciuma hozott létre Fertőbozon - közölte a két kutatóközpont a kedden.

A laboratórium több mint 400 millió forint értékű GINOP pályázati támogatással valósult meg - áll a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet és a Wigner Fizikai Kutatóközpont, a Magyar Kutatási Hálózat (Hungarian Research Network - Hun-Ren) közös közleményében.

A hatékony hormontárolás eddig ismeretlen folyamatát fedezték fel az ELTE kémikusai

Tudomány - 2023-08-25

- Az ELTE kémikusai a fehérjék normális és kóros téralkatának vizsgálata közben felfedezték, hogy az amiloidok nemcsak a neurodegeneratív betegségek kialakulásánál vannak jelen, hanem jótékony folyamatokban is részt vesznek, például a vércukorszint egyensúlyának szabályozásában.

Roszkoszmosz: hajtóműhiba okozta a Luna-25 pusztulását

Tudomány - 2023-08-21

- A Luna-25 korrekciós hajtóműve 84 másodperc helyett 127 másodpercig működött, amikor az űrállomás megpróbált a leszállás előtti pályára állni, és a jármű a Holdba csapódott - jelentette ki Jurij Boriszov, a Roszkozmosz orosz állami űrvállalat vezérigazgatója hétfőn a Rosszija 24 televíziós hírcsatornán.

A gyümölcsök minősége a beporzó állatok jelenlététől is függ

Tudomány - 2023-08-18

A gyümölcsök minősége közel egynegyed részben függ a beporzó állatok jelenlététől, az állati beporzás kulcsszerepet játszik a mezőgazdasági termelés minőségének meghatározásában - állapították meg a Padovai Egyetem és Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Ökológiai Kutatóközpont (ELKH ÖK) kutatói.

Elena Gazzea és Lorenzo Marini, a Padovai Egyetem kutatói és Batáry Péter, az ELKH ÖK tudományos tanácsadója a meta-analízis statisztikai módszerén alapuló kutatás során először számszerűsítették globális szinten a természetes beporzóknak a termények minőségére gyakorolt hatását.

Átvette a Theodor Boveri-díjat Würzburgban Karikó Katalin

Tudomány - 2023-07-31

Az orvosbiológia területén új lehetőségeket nyitó kutatásai elismeréseként átvette a Theodor Boveri-díjat, a würzburgi Julius-Maximilians Egyetem legmagasabb élettudományi elismerést Karikó Katalin.

A Naphoz hasonló csillagok születéséről küldött felvételeket a Webb-űrteleszkóp

Tudomány - 2023-07-12

A Webb-űrtávcső több tucat születőben lévő csillagról készített felvételét tette közzé az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) szerdán.

A fotókon a Földtől mintegy 390 fényévre lévő Rio Opiuchi csillagközi felhőben mintegy 50 csillag születése látható, amelyek többsége a Naphoz hasonló. A nyilvánosságra hozott felvételek a bolygók keletkezésének azt az állapotát mutatják, amelyben a Nap is létrejöhetett - olvasható a szakmai beszámolóban.

"Mindenki készüljön a megdöbbenésre!" - írta a képek bemutatása előtt Bill Nelson, a NASA igazgatója, aki a fotókat "impresszionista mesterművekhez" hasonlította

Szalay Sándor a National Academy of Science tagja lett

Tudomány - 2023-07-03

- Tagjai sorába választotta Szalay Sándor Széchenyi-díjas fizikust a National Academy of Science, az Egyesült Államok legnagyobb tekintélyű tudományos társasága.

Az 1863-ban alapított NAS legutóbbi közgyűlésén százhúsz új tagot választott, köztük van Szalay Sándor Széchenyi-díjas fizikus, az MTA levelező tagja - közölte a Magyar Tudományos Akadémia kommunikációs főosztálya hétfőn az MTI-vel.

A magyar akadémikusok közül a National Academy of Science-nek Kondorosi Éva és Lovász László is tagja.

Mint írták, a 74 éves Szalay Sándor a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem (JHU) Bloomberg Distinguished professzora, aki egyidejűleg tanára az egyetem Fizika és Csillagászati Tanszékének, illetve Számítógép-tudományi Tanszékének. A JHU 2008-ban az ő kezdeményezésére hozta létre az Adatintenzív Mérnöki és Természettudományi Intézetét (Institute of Data Intensive Engineering and Science, IDIES), amelynek jelenleg is igazgatója.

Újfajta gravitációs hullám jeleire bukkantak az univerzumban a csillagászok

Tudomány - 2023-06-29

Több nemzetközi konzorcium asztrofizikusai is egyszerre tették közzé eredményeiket, amelyek szerint újfajta gravitációs hullám jeleire bukkantak az univerzumban: olyan nagyon alacsony frekvenciájú jeleket észleltek, amelyekről azt feltételezik, hogy a galaxisunkon áthaladó, finoman rezgő gravitációs hullámokból származnak, ezek lehetséges forrásai pedig a szupermasszív fekete lyukak lehetnek.

Áttörést értek el az endometriózis kutatásában ausztrál tudósok

Tudomány - 2023-06-01

Ausztrál tudósok olyan áttörést értek el a női meddőségi esetek majdnem egyharmadának hátterében álló, gyakran nagy fájdalommal járó endometriózis kutatásában, amely hatékonyabbá teheti az ismeretlen eredetű betegség kezelését - adta hírül a The Guardian című brit lap csütörtökön.

Hosszú szünet után folytatódik a gravitációs hullámok megfigyelése

Tudomány - 2023-05-30

Elindult a LIGO-Virgo-KAGRA Kollaboráció új megfigyelési időszaka, amely korszerűsített műszerekkel, új és még pontosabb hullámmodellekkel és fejlettebb adatelemzési módszerekkel zajlik majd - közölte az ELTE.

A kutatók a két amerikai LIGO, az európai Virgo és a japán KAGRA obszervatóriumok hálózatát használják a gravitációs hullámok, vagyis a téridőben keletkező fodrozódások keresésére, amelyeket összeolvadó fekete lyukak és más extrém kozmikus események hoznak létre.

Új eljárást fejlesztettek ki az immunrendszer vizsgálatára Pécsen

Tudomány - 2023-05-23

Egyetlen csepp vérből meghatározható az immunrendszer működése egy új, a Pécsi Tudományegyetemen (PTE) kifejlesztett innovatív módszer segítségével.

A veleszületett immunitás evolúcióját vizsgálták az SZBK kutatói

Tudomány - 2023-05-22

A veleszületett immunitás evolúcióját vizsgálták a Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) és a Kaliforniai Egyetem (University of California, Berkeley) munkatársai.

Kimutatták, a rovaroknál bakteriális eredetű gének töltenek be fontos szerepet a parazita darazsak elleni hatékony védekezésben.

A Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont kutatójának innovatív módszere segít a nagy erejű robbanásos vulkánkitörések azonosításában

Tudomány - 2023-05-04

Egy nemzetközi kutatócsoport, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (CSFK) munkatárásának közreműködésével, újabb bizonyítékokat talált annak alátámasztására, hogy a mai Kárpát-medencében 14,4-18,1 millió évvel ezelőtt történt nagy erejű robbanásos vulkánkitörések során jelentős mennyiségű vulkáni anyag került a felszínre

Már 3000 évvel ezelőtt is használtak kábítószert

Tudomány - 2023-04-07

- A mai Spanyolország területén három évezreddel ezelőtt élő népcsoportok hallucinogén szereket használhattak egy új kutatás szerint.

Minden eddiginél nagyobb mélységben filmeztek le halat tudósok

Tudomány - 2023-04-03

Minden eddiginél mélyebben, több mint nyolcezer méterrel az óceán felszíne alatt sikerült egy ausztrál és japán tudósokból álló csoportnak lefilmeznie csigahalakat Japán délkeleti partjainál - jelentette hétfőn a The Guardian című brit napilap.