Egészségügy

Eredmények megjelenítése 1-től 20-ig 1265 találatból.

Koronavírus - Európai Bizottság: a helyreállítási finanszírozás kézzelfogható eredményeket hozott

Egészségügy - 2024-02-21

A koronavírus-járvány utáni helyreállítást segítő és az ellenállóképességet fokozó európai uniós eszköz (RRF) félidős értékelése azt mutatja, hogy a finanszírozás a reformok és beruházások végrehajtásában pozitív változást és kézzelfogható eredményeket hozott - jelentette ki Paolo Gentiloni, az Európai Bizottság gazdaságpolitikáért felelős tagja Brüsszelben szerdán.

WWF: Az étkezési kultúra megváltoztatása segítheti a fenntarthatóságot

Egészségügy - 2024-02-20

- Az étkezési kultúra megváltoztatása segítheti a fenntarthatóságot a WWF legfrissebb, Közép-Európában végzett felmérése szerint.

A Tányérunkon a változás - a WWF jelentése a fenntartható táplálkozásról Közép-Európában című tanulmány azokra a legfontosabb adatokra hívja fel a figyelmet, amelyekből kiderül, hogy az étkezési kultúra megváltoztatásával nemcsak a bolygó védelméért, de az emberek egyéni testi-lelki egészségéért is komoly lépéseket lehetne tenni - hangzott el a tanulmányt bemutató keddi, budapesti sajtótájékoztatón.

Koronavírus - PTE: lehetővé vált a súlyos állapotok kialakulásának előrejelzése

Egészségügy - 2024-01-29

A koronavírussal kapcsolatos, most lezárult kutatás adatai lehetővé teszik a fertőzés okozta krónikus, súlyos állapotok kialakulásának előrejelzését - tájékoztatta a Pécsi Tudományegyetem (PTE) hétfőn azt közölte, hogy a pécsi universitas szakemberei a Szegedi Tudományegyetemmel, az AdWare Research Kft.-vel és a Cortex CPS Kft.-vel közösen dolgoztak a projektben azon, hogy a Covid-19 fertőzést követő post-Covid tüneteit megismerjék.

A MOK ragaszkodik a szakmai szabályok betartásához az ügyeleti rendszerben is

Egészségügy - 2024-01-19

- A Magyar Orvosi Kamara (MOK) ragaszkodik a szakmai szabályok betartásához, a betegek biztonságos ellátásához a háziorvosi és házi gyermekorvosi ügyeleti rendszerben is - közölte a szervezet pénteken az MTI-vel.

Azt írták, a Magyar Orvosi Kamarát olyan, a betegágyak mellett dolgozó orvosok, egészségügyi szakemberek alkotják, akik elkötelezettek a hivatásuk iránt, a MOK kizárólag szakmai szempontok alapján fogalmazza meg véleményét, és ha a gyógyítás feltételeinek romlását észleli, azt a jövőben is jelezni fogja. Úgy látják, az új ügyeleti ellátási rendszer továbbra sem problémamentes.

Új kutatás igazolja: a dohányfüst visszafordíthatatlanul károsíthatja a hasnyálmirigyet

Egészségügy - 2023-12-18

Magyar kutatók igazolták először hogyan járul hozzá a dohányfüst a krónikus hasnyálmirigy-gyulladás kialakulásához és miért tehető felelőssé a folyamatosan fennálló gyulladásért - közölte a Semmelweis Egyetem (SE) hétfőn.

A Semmelweis Egyetem, a Szegedi és a Pécsi Tudományegyetem legújabb közös kutatási eredményét Budapesten mutatták be a tudományterület hazai és nemzetközi képviselőinek.

A krónikus hasnyálmirigy-gyulladás Magyarországon évente több ezer embert érint, hatására a szervben ciszták, meszesedések, zsugorodás alakulhat ki, a hasnyálmirigy-vezetékek, az epeúti vezeték beszűkülhet, cukorbetegség és hasnyálmirigyrák alakulhat ki. Az alkoholfogyasztás mellett a dohányzás is fontos szerepet játszik kialakulásában - mára a dohányzást az egyik legfontosabb kockázati tényezőként tartják számon.

- Népegészségügyi központ: csaknem 29 ezer beteg fordult orvoshoz a múlt héten influenzaszerű tünetekkel

Egészségügy - 2023-12-07

- A múlt héten - az előző heti 23 ezer főről - 28 900-ra nőtt az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma - derül ki a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) csütörtöki, MTI-hez eljuttatott tájékoztatásából.

Hatpontos akciótervet nyújt be a Párbeszéd a kórházi fertőzések visszaszorítására

Egészségügy - 2023-12-06

Hatpontos akciótervet nyújt be a Párbeszéd - Zöldek a kórházi fertőzések visszaszorítása érdekében szerdán az Országgyűlésnek - közölte szerdán a párt Facebook-oldalán Szabó Tímea országgyűlési képviselő.

Hangsúlyozta, az akcióterv megvalósítása esetén a kórházi fertőzések 30-50 százaléka megelőzhető, ami évi 15-20 ember életének megmentését jelenti.

Debreceni Egyetem: létrejött az integrált Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika

Egészségügy - 2023-10-30

Átvette kinevezését a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika igazgatója, szakmai koordinátora, vezető ápolója, valamint általános ápolásszakmai koordinátora. A megbízásokat a Klinikai Központ elnöke, Szabó Zoltán professzor és Gál Mária ápolási és szakdolgozói igazgató adta át.

Dinamikus fejlődésen megy keresztül a betegellátás a klinikai integráció kezdete óta a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában. A betegellátó rendszer integratív átalakításának következő fontos, egyben befejező állomásaként újabb klinikai szervezeti egység vezető szakemberei vehették át kinevezéseiket.

Nébih: egyre közelebb kerül Magyarország déli határához az afrikai sertéspestis

Egészségügy - 2023-10-25

Egyre közelebb kerül az ország déli határához az afrikai sertéspestis (ASP), amelynek jelenlétét október közepén a Magyarországgal határos, horvátországi Eszék-Baranya megyében is igazolták a házisertés-állományokban - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a honlapján.

Hemzsegnek az ágyi poloskák az ápoltak körül.

Egészségügy - 2023-10-22

Újabb pszichiátriai intézetről derült ki, hogy hemzsegnek az ágyi poloskák az ápoltak körül.

A kiskunhalasi pszichiátriai otthon 2-6 ágyas szobáiban évek óta kínozzák a vérszívók az ápoltakat, mégsem történnek érdemi lépések a kiirtásukra. Egy emberjogi szervezet most bejelentést tett a hatóságokhoz.

Új MR-készüléket adtak át a debreceni klinikai központban

Egészségügy - 2023-10-18

Ünnepélyesen is üzembe helyezték a Debreceni Egyetem (DE) új MR-készülékét a klinikai központ orvosi képalkotó klinikáján szerdán.

Balla György akadémikus, az egyetemet fenntartó Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi tagja felidézte, hogy 102 évvel ezelőtt szervezte meg a röntgen tanszéket az egyetemen Elischer Gyula, az első magyar radiológusprofesszor, aki a tanszéket rövid idő alatt a magyar radiológia központjává tette.

Egyre több érv szól amellett, hogy csökkenteni kell az ingyenes mellrákszűrés korhatárát

Egészségügy - 2023-10-06

- Egyre több érv szól amellett, hogy csökkenteni szükséges az ingyenes mellrákszűrés alsó korhatárát a jelenlegi 45 évről 40 évre. A legfrissebb adatok szerint ugyanis 30 százalékkal nőtt a mellrákkal diagnosztizált fiatal, 50 év alattiak száma - olvasható az az Egészség Hídja Összefogás az Egészségért a Mellrák Ellen Egyesület pénteki közleményében.

Mint írták, az előző évtizedben nem emelkedett a mellrákkal diagnosztizáltak száma Magyarországon, de drámaian, 30 százalékkal nőtt a fiatal, 50 év alattiak érintettsége. A szűrésnek és a modern terápiáknak köszönhetően javultak a túlélési esélyek 2011 óta, de még mindig sokat kell tenni annak érdekében, hogy minél kevesebb nő veszítse életét ebben a betegségben.

Magyarországon a mellrák a nők leggyakoribb daganatos betegsége, minden nyolcadik-kilencedik nőt érintheti.

Pollenhelyzet: még mindig magas a parlagfű pollenkoncentrációja

Egészségügy - 2023-09-18

- Országosan még mindig magas a parlagfű pollenkoncentrációja - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) hétfőn .

Miért halt meg egy fiatalember?

Egészségügy - 2023-08-17

Az Állampolgári Bizottság Az Emberi Jogokért Közép-Kelet-Európa Alapítvány közleménye

A nemrég gyanús körülmények között elhunyt fiatalember korábban többször is mellkasi panaszok miatt kért segítséget a kórháztól, míg végül kiderült, hogy szívelégtelensége van. Ez azonban nem tartotta vissza az orvosait, hogy olyan veszélyes injekcióval csillapítsák a nyugtalanságát újra meg újra, amit szívbeteg sosem kaphatna. A család panasszal fordult a hatóságokhoz, hogy kiderüljön, ki a felelős fiuk korai haláláért.

Dermatológusok: két évtized alatt megduplázódott a magyarországi bőrrákos esetek száma

Egészségügy - 2023-08-16

- Két évtized alatt megduplázódott a magyarországi bőrrákos esetek száma, és a betegek negyede még mindig későn fordul orvoshoz - közölte a Magyar Dermatológiai Társulat (MDT), amely kedden online sajtókonferencián hívta fel a figyelmet a rendszeres önellenőrzés és bőrgyógyászati vizsgálat fontosságára.

Wikonkál Norbert, az Észak-Pesti Centrumkórház-Honvédkórház főigazgatója, bőrgyógyász onkológus, a Magyar Dermatológiai Társulat elnöke kijelentette, küldetésüknek tartják a megelőzésben és korai felismerésben való részvételt.

Világszerte erősíti az antibiotikum-rezisztencia kialakulását a légszennyezettség

Egészségügy - 2023-08-08

Világszerte erősíti az emberi egészséget súlyosan veszélyeztető antibiotikum-rezisztencia kialakulását a légszennyezettség egy új tanulmány eredményei szerint - adta hírül kedden a The Guardian.

A csaknem 20 év adatait felölelő, több mint száz országot lefedő vizsgálat során a kutatók megállapították, hogy ahogy világszerte erősödött a légszennyezettség, azzal egy időben fokozódott az antibiotikum-rezisztencia is.

A tanulmány a Lancet Planetary Health című szaklapban jelent meg.

Egyetlen ujjlenyomattal elérheti minden magyar a leleteit

Egészségügy - 2023-07-17

Eddig 2,3 millióan töltötték le telefonra az EgészségAblak applikációt,

Több mint 2 millió leletet is letöltöttek, így már minden magyar ember egyetlen ujjlenyomattal elérheti az összes leletét - mondta Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkár a IX. kerületi Drégely utcai háziorvosi rendelőben tartott sajtótájékoztatóján.

A politikus hangsúlyozta: egy ujjlenyomattal bárki hozzáférhet az összes leletéhez, laboreredményéhez, zárójelentéséhez, minden más egészségügyi dokumentumához. Az alkalmazás népszerű, eddig 360 ezer receptet töltöttek le azon keresztül. "A cél, hogy minél könnyebb és gyorsabb legyen mindenkinek az egészségügyi ellátása, illetve minél könnyebben hozzáférhetőek legyenek a már feltöltött információk" - fűzte hozzá.

Hőség - Másodfokú hőségriasztást rendelt el az országos tisztifőorvos hétfőtől szerda éjfélig

Egészségügy - 2023-07-07

- Hétfőn nulla órától szerda éjfélig másodfokú hőségriasztást rendelt el az ország egész területére az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján - közölte pénteken a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A Debreceni Egyetem klinikai központjának campusaként működik tovább a berettyóújfalui kórház

Egészségügy - 2023-07-03

A Debreceni Egyetem (DE) részeként, a klinikai központ Gróf Tisza István campusaként folytatja tevékenységét a berettyóújfalui kórház július elsejétől; a fenntartóváltás nem befolyásolja a betegellátást, az továbbra is folyamatos és zavartalan - közölte az egyetem sajtóközpontja hétfőn.

Az Országgyűlés május 11-én kihirdetett döntésével, az egyes egészségügyi, egészségbiztosítási és gyógyszerészeti tárgyú törvények módosításával július elsejétől a Berettyóújfalui Gróf Tisza István Kórház a Debreceni Egyetem Klinikai Központ részeként működik a jövőben, Gróf Tisza István Campus néven. Az egyetemen belül az integráció szakmai részéért a klinikai központ a felelős, az adminisztratív működési folyamatok egyetemhez illesztését pedig a kancellária irányítja.

DK: levelek küldözgetésével nem lehet megoldani a gyógyszerhiányt

Egészségügy - 2023-06-29

- A kormány levelek küldözgetésével nem fogja megoldani azt a súlyos gyógyszerhiányt, ami 100-150 ezer inzulinra beállított, egyes típusú cukorbeteget érint - mondta a Demokratikus Koalíció képviselője csütörtökön, sajtótájékoztatón.