Egészségügy

Eredmények megjelenítése 1-től 20-ig 1271 találatból.

ENSZ-jelentés: nőtt a kábítószer-kereskedelem és a drogfogyasztás világszerte

Egészségügy - 2024-06-26

Világszerte nőtt a kábítószer-kereskedelem és -fogyasztás mértéke - derül ki az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatalának (UNODC) szerdán kiadott éves jelentéséből, amely a kábítószer-használatra és -kereskedelemre, valamint az ezekkel kapcsolatos bűncselekményekre vonatkozik.

A jelentés szerint az új szintetikus opioidok megjelenése, illetve a drogkereskedelem és a kábítószerek iránti kereslet megnövekedése jelentősen súlyosbították a tudatmódosító szerek okozta problémákat világszerte, emelve a drogok miatti egészségkárosodások és erőszakos cselekmények számát.

"A kábítószergyártás és -kereskedelem, illetve maga a droghasználat folyamatosan súlyosbítják az instabilitást és az egyenlőtlenséget, miközben mérhetetlen károkat okoznak az emberek egészségében, biztonságában és jólétében" - jelentette ki Ghada Waly, az UNODC ügyvezető igazgatója.

Különleges koponyasebészeti eljárást végeznek a daganatos betegeken a PTE szakemberei

Egészségügy - 2024-04-17

- Rendkívül bonyolult, oldalsó-koponyaalapi műtéteket végeznek daganatos betegeken a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ (PTE KK) fül-orr-gégészei és idegsebészei - közölte a felsőoktatási intézmény szerdán.

A PTE közleményében azt írták: a speciális eljárás Magyarországon jelenleg csak a pécsi klinikán érhető el rendszeresen az érintett páciensek számára.

Az oldalsó koponyaalapi elváltozások kezelésében elvégzett összetett speciális műtétek hatalmas kihívás elé állítják az orvosokat, hiszen a beavatkozásokhoz komoly szakmai tapasztalatra és felkészültségre van szükség - jelezték.

Országszerte magas a szálló por koncentrációja

Egészségügy - 2024-04-01

- A délies áramlással érkező meleg levegő jelentős mennyiségű szaharai port hozott a térségbe, ennek következtében országszerte magas az aeroszol részecskék (PM10, szálló por) koncentrációja - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a Facebook-oldalán hétfőn.

Tájékoztatásuk szerint a levegőben található nagyobb, természetes eredetű részecskék is bejutnak a légzőrendszerbe, és az egészséges lakosságcsoportnál is légúti irritációt vagy köhögést okozhatnak. Emellett gyakori tünet a szemirritáció.

Pollenhelyzet - Emelkedni fog a nyírfapollen koncentrációja

Egészségügy - 2024-03-26

A kora tavaszi fák - az éger, a ciprus- és tiszafafélék, valamint a mogyoró - pollenjének mennyisége várhatóan hétvégére lecsökken, míg a nyírfapollen koncentrációja jelentősen emelkedni fog a levegőben - áll a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) kedden közzétett pollenjelentésében.

Az NNGYK azt javasolja, hogy a nyírfa virágporára allergiások magas pollenterhelés esetén kerüljék a nyírfával beültetett parkokat, illetve utcaszakaszokat. Az ajánlás szerint amennyiben ablakuk közelében ilyen fa található, lehetőség szerint másfelé nyíló ablakon át szellőztessenek, vagy gyakran töröljék le nedves ruhával a bútorokat és a padló felületére lerakódott port.
Azt írták, a húsvéti dekorációnál a fűzfák finoman molyhos, ezüstös-szürke, virágrügyekkel borított ágait ne tegyük vízbe, mert kinyílik, és apró, sárga színű porzók jelennek meg a rügy szürke, finoman bolyhos felszínén. A barka ekkor kezdi szórni az erősen allergén virágport

dr. Komáromi Zoltán: Végzetes következménye lehet a kormány tervének az új szülészetek létrehozásáról

Egészségügy - 2024-03-20

Eleve kudarcra van ítélve a kormány terve, miszerint a nők komplikációmentes várandósság esetén alacsonyabb ellátottsággal rendelkező osztályokon szülhetnének. Nem egy eset bizonyítja, hogy végzetes következményekkel járhat, ha váratlan helyzetekben nincsen megfelelő orvos a közelben.

Az Árnyékkormány szerint a szakemberhiányt nem lehet úgy csökkenteni, hogy egyre több helyen lehet szülni, hiszen így egyre több helyen nem fog rendelkezésre állni megfelelő szülész szakorvos. Bármilyen szülőszobákat is hoz létre a kormány, csak akkor lesz biztonságos, ha felkészült szakembergárda és modern eszközök is vannak a közelben.

A krónikus vesebetegség időbeni felismerésével kivédhetők a súlyos szövődmények

Egészségügy - 2024-03-05

- Az idült vesebetegség kialakulásában nagy szerepet játszik a cukorbetegség és a magas vérnyomás, a kockázati csoportba tartozók rendszeres laborvizsgálata elengedhetetlen a szakemberek szerint; a betegség korai felismerésével a súlyos szövődmények kivédhetők.

Koronavírus - Európai Bizottság: a helyreállítási finanszírozás kézzelfogható eredményeket hozott

Egészségügy - 2024-02-21

A koronavírus-járvány utáni helyreállítást segítő és az ellenállóképességet fokozó európai uniós eszköz (RRF) félidős értékelése azt mutatja, hogy a finanszírozás a reformok és beruházások végrehajtásában pozitív változást és kézzelfogható eredményeket hozott - jelentette ki Paolo Gentiloni, az Európai Bizottság gazdaságpolitikáért felelős tagja Brüsszelben szerdán.

WWF: Az étkezési kultúra megváltoztatása segítheti a fenntarthatóságot

Egészségügy - 2024-02-20

- Az étkezési kultúra megváltoztatása segítheti a fenntarthatóságot a WWF legfrissebb, Közép-Európában végzett felmérése szerint.

A Tányérunkon a változás - a WWF jelentése a fenntartható táplálkozásról Közép-Európában című tanulmány azokra a legfontosabb adatokra hívja fel a figyelmet, amelyekből kiderül, hogy az étkezési kultúra megváltoztatásával nemcsak a bolygó védelméért, de az emberek egyéni testi-lelki egészségéért is komoly lépéseket lehetne tenni - hangzott el a tanulmányt bemutató keddi, budapesti sajtótájékoztatón.

Koronavírus - PTE: lehetővé vált a súlyos állapotok kialakulásának előrejelzése

Egészségügy - 2024-01-29

A koronavírussal kapcsolatos, most lezárult kutatás adatai lehetővé teszik a fertőzés okozta krónikus, súlyos állapotok kialakulásának előrejelzését - tájékoztatta a Pécsi Tudományegyetem (PTE) hétfőn azt közölte, hogy a pécsi universitas szakemberei a Szegedi Tudományegyetemmel, az AdWare Research Kft.-vel és a Cortex CPS Kft.-vel közösen dolgoztak a projektben azon, hogy a Covid-19 fertőzést követő post-Covid tüneteit megismerjék.

A MOK ragaszkodik a szakmai szabályok betartásához az ügyeleti rendszerben is

Egészségügy - 2024-01-19

- A Magyar Orvosi Kamara (MOK) ragaszkodik a szakmai szabályok betartásához, a betegek biztonságos ellátásához a háziorvosi és házi gyermekorvosi ügyeleti rendszerben is - közölte a szervezet pénteken az MTI-vel.

Azt írták, a Magyar Orvosi Kamarát olyan, a betegágyak mellett dolgozó orvosok, egészségügyi szakemberek alkotják, akik elkötelezettek a hivatásuk iránt, a MOK kizárólag szakmai szempontok alapján fogalmazza meg véleményét, és ha a gyógyítás feltételeinek romlását észleli, azt a jövőben is jelezni fogja. Úgy látják, az új ügyeleti ellátási rendszer továbbra sem problémamentes.

Új kutatás igazolja: a dohányfüst visszafordíthatatlanul károsíthatja a hasnyálmirigyet

Egészségügy - 2023-12-18

Magyar kutatók igazolták először hogyan járul hozzá a dohányfüst a krónikus hasnyálmirigy-gyulladás kialakulásához és miért tehető felelőssé a folyamatosan fennálló gyulladásért - közölte a Semmelweis Egyetem (SE) hétfőn.

A Semmelweis Egyetem, a Szegedi és a Pécsi Tudományegyetem legújabb közös kutatási eredményét Budapesten mutatták be a tudományterület hazai és nemzetközi képviselőinek.

A krónikus hasnyálmirigy-gyulladás Magyarországon évente több ezer embert érint, hatására a szervben ciszták, meszesedések, zsugorodás alakulhat ki, a hasnyálmirigy-vezetékek, az epeúti vezeték beszűkülhet, cukorbetegség és hasnyálmirigyrák alakulhat ki. Az alkoholfogyasztás mellett a dohányzás is fontos szerepet játszik kialakulásában - mára a dohányzást az egyik legfontosabb kockázati tényezőként tartják számon.

- Népegészségügyi központ: csaknem 29 ezer beteg fordult orvoshoz a múlt héten influenzaszerű tünetekkel

Egészségügy - 2023-12-07

- A múlt héten - az előző heti 23 ezer főről - 28 900-ra nőtt az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma - derül ki a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) csütörtöki, MTI-hez eljuttatott tájékoztatásából.

Hatpontos akciótervet nyújt be a Párbeszéd a kórházi fertőzések visszaszorítására

Egészségügy - 2023-12-06

Hatpontos akciótervet nyújt be a Párbeszéd - Zöldek a kórházi fertőzések visszaszorítása érdekében szerdán az Országgyűlésnek - közölte szerdán a párt Facebook-oldalán Szabó Tímea országgyűlési képviselő.

Hangsúlyozta, az akcióterv megvalósítása esetén a kórházi fertőzések 30-50 százaléka megelőzhető, ami évi 15-20 ember életének megmentését jelenti.

Debreceni Egyetem: létrejött az integrált Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika

Egészségügy - 2023-10-30

Átvette kinevezését a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika igazgatója, szakmai koordinátora, vezető ápolója, valamint általános ápolásszakmai koordinátora. A megbízásokat a Klinikai Központ elnöke, Szabó Zoltán professzor és Gál Mária ápolási és szakdolgozói igazgató adta át.

Dinamikus fejlődésen megy keresztül a betegellátás a klinikai integráció kezdete óta a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában. A betegellátó rendszer integratív átalakításának következő fontos, egyben befejező állomásaként újabb klinikai szervezeti egység vezető szakemberei vehették át kinevezéseiket.

Nébih: egyre közelebb kerül Magyarország déli határához az afrikai sertéspestis

Egészségügy - 2023-10-25

Egyre közelebb kerül az ország déli határához az afrikai sertéspestis (ASP), amelynek jelenlétét október közepén a Magyarországgal határos, horvátországi Eszék-Baranya megyében is igazolták a házisertés-állományokban - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a honlapján.

Hemzsegnek az ágyi poloskák az ápoltak körül.

Egészségügy - 2023-10-22

Újabb pszichiátriai intézetről derült ki, hogy hemzsegnek az ágyi poloskák az ápoltak körül.

A kiskunhalasi pszichiátriai otthon 2-6 ágyas szobáiban évek óta kínozzák a vérszívók az ápoltakat, mégsem történnek érdemi lépések a kiirtásukra. Egy emberjogi szervezet most bejelentést tett a hatóságokhoz.

Új MR-készüléket adtak át a debreceni klinikai központban

Egészségügy - 2023-10-18

Ünnepélyesen is üzembe helyezték a Debreceni Egyetem (DE) új MR-készülékét a klinikai központ orvosi képalkotó klinikáján szerdán.

Balla György akadémikus, az egyetemet fenntartó Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi tagja felidézte, hogy 102 évvel ezelőtt szervezte meg a röntgen tanszéket az egyetemen Elischer Gyula, az első magyar radiológusprofesszor, aki a tanszéket rövid idő alatt a magyar radiológia központjává tette.

Egyre több érv szól amellett, hogy csökkenteni kell az ingyenes mellrákszűrés korhatárát

Egészségügy - 2023-10-06

- Egyre több érv szól amellett, hogy csökkenteni szükséges az ingyenes mellrákszűrés alsó korhatárát a jelenlegi 45 évről 40 évre. A legfrissebb adatok szerint ugyanis 30 százalékkal nőtt a mellrákkal diagnosztizált fiatal, 50 év alattiak száma - olvasható az az Egészség Hídja Összefogás az Egészségért a Mellrák Ellen Egyesület pénteki közleményében.

Mint írták, az előző évtizedben nem emelkedett a mellrákkal diagnosztizáltak száma Magyarországon, de drámaian, 30 százalékkal nőtt a fiatal, 50 év alattiak érintettsége. A szűrésnek és a modern terápiáknak köszönhetően javultak a túlélési esélyek 2011 óta, de még mindig sokat kell tenni annak érdekében, hogy minél kevesebb nő veszítse életét ebben a betegségben.

Magyarországon a mellrák a nők leggyakoribb daganatos betegsége, minden nyolcadik-kilencedik nőt érintheti.

Pollenhelyzet: még mindig magas a parlagfű pollenkoncentrációja

Egészségügy - 2023-09-18

- Országosan még mindig magas a parlagfű pollenkoncentrációja - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) hétfőn .

Miért halt meg egy fiatalember?

Egészségügy - 2023-08-17

Az Állampolgári Bizottság Az Emberi Jogokért Közép-Kelet-Európa Alapítvány közleménye

A nemrég gyanús körülmények között elhunyt fiatalember korábban többször is mellkasi panaszok miatt kért segítséget a kórháztól, míg végül kiderült, hogy szívelégtelensége van. Ez azonban nem tartotta vissza az orvosait, hogy olyan veszélyes injekcióval csillapítsák a nyugtalanságát újra meg újra, amit szívbeteg sosem kaphatna. A család panasszal fordult a hatóságokhoz, hogy kiderüljön, ki a felelős fiuk korai haláláért.