Környezetvédelem

Eredmények megjelenítése 1-től 20-ig 345 találatból.

A klímaváltozás fokozta a szélsőséges időjárási események kockázatát

Környezetvédelem - 2023-01-10

- Friss tanulmányok szerint a klímaváltozás jelentősen fokozta a szélsőséges időjárási események kockázatát szerte a világon az elmúlt két évben - írta a The Guardian brit napilap online kiadása.


Budapesti közművek: a fővárosban környezetbarát módon hasznosítják a karácsonyfákat

Környezetvédelem - 2023-01-06

A fővárosban környezetbarát módon hasznosítják az utcákról begyűjtött karácsonyfákat, amelyekből becslések szerint több mint félmilliót szállítanak majd el - közölte a Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. (BKM) FKF Hulladékgazdálkodási Divíziója pénteken.

OVF: az érkezett árhullámból a lehető legtöbb vizet tartja vissza és tározza a vízügy

Környezetvédelem - 2022-12-21

- Az érkezett árhullámból a lehető legtöbb vizet tartja vissza és tározza a vízügy - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szerdán.

Az elmúlt időszak csapadékos időjárása árhullámokat hozott. A megnövekedett vízmennyiséget a vízügy - már a jövő év vízhiányos időszakaira készülve - visszatartja és tározza mindenütt, ahol lehetséges - emelték ki.

Klímaaktivisták megzavarták a közlekedést a müncheni repülőtéren

Környezetvédelem - 2022-12-08

- Klímavédelmi aktivisták megzavarták a közlekedést csütörtökön a müncheni nemzetközi repülőtéren.

Az Utolsó Nemzedék nevű német éghajlatvédelmi csoport aktivistái egyelőre ismeretlen módon hatoltak be a bajor tartományi főváros repülőterének védett övezetébe, ahol ragasztóval az egyik kifutópályához vezető gurulóút burkolatához rögzítették magukat.

Szálló por - Sajószentpéteren veszélyes a levegő minősége

Környezetvédelem - 2022-12-04

- Északkeleten romlott a levegő minősége a magas szállópor-koncentráció miatt, Sajószentpéteren már veszélyes a levegő minősége - derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) adataiból.

LMP: a klímavédelem terén elvesztegetett volt az elmúlt év

Környezetvédelem - 2022-11-23

- Az LMP elvesztegetettnek ítéli az elmúlt évet a klímavédelem szempontjából. Schmuck Erzsébet társelnök szerdai sajtótájékoztatóján közölte: pártja szigorítana a klímacélokon és az alkalmazkodás terén is előre lépne.

Klímaegyezmény - Von der Leyen: a klímacsúcs nem hozta el a várt eredményeket

Környezetvédelem - 2022-11-20

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerint az ENSZ éghajlatváltozási keretegyezményének 27. éves ülése (COP27) nem hozta el a várt eredményt sem a világ legnagyobb kibocsátóinak a fosszilis tüzelőanyagok fokozatos visszaszorítására vonatkozó kötelezettségvállalásai, sem pedig az éghajlatváltozás mérséklésére vonatkozó új vállalások tekintetében.

Ursula von der Leyen, az egyiptomi Sarm-es-Sejkben tartott klímacsúcs eredményeivel kapcsolatban vasárnap kiadott közleményében hangsúlyozta, a tanácskozás nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, "sokkal többre van szükség".

"A tünetek egy részét kezeltük, de nem gyógyítottuk meg a beteget" - fogalmazott.

Az EU új szabványokat javasol a járművek szennyezőanyag-kibocsátásának csökkentése érdekében

Környezetvédelem - 2022-11-10

Az Európai Bizottság csütörtökön javaslatot terjesztett elő az EU-ban értékesített új gépjárművek légszennyezésének csökkentésére, a levegőminőség javításnak érdekében.

A javaslat értelmében, az Euro 7 kibocsátási előírások az összes gépjárműre vonatkozó kibocsátási határértékeket egységes szabályrendszerbe foglalják. Az új szabályok üzemanyag- és technológiasemlegesek, azaz ugyanazokat a határértékeket írják elő, függetlenül attól, hogy a jármű benzint, dízelt, elektromos meghajtást vagy alternatív üzemanyagokat használ.

TIM: hatvanezernél is több van már zöld rendszámos járművekből

Környezetvédelem - 2022-11-07

Októberben túllépte a hatvanezret a világoszöld alapszínű hatósági jelzéssel forgalomba helyezett gépjárművek száma. Tisztán elektromos személyautóból a múlt hónapban állt forgalomba a harmincezredik Magyarországon. A környezetkímélő, csendes teherautókból, buszokból és motorokból is tempósan bővülő állomány járja a hazai utakat - jelentette be hétfői közleményében a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM).

A kék bálnák a legnagyobb mikroműanyag-fogyasztók a világon

Környezetvédelem - 2022-11-02

Naponta mintegy tízmillió mikroműanyag-részecske kerül a kék bálnák emésztőrendszerébe egy új tanulmány szerint, és ezzel a hatalmas tengeri emlősök a legnagyobb műanyagszemét-fogyasztók a világon - írta honlapján a The Guardian című brit napilap.

Ez azt jelenti, hogy három-négy hónapos táplálkozási időszakuk alatt több mint egymilliárd részecske köt ki a bálnákban. Az ezalatt elfogyasztott műanyag tömege 230 kilogrammtól négy tonnáig terjedhet a becslés szerint.

Kutatók úgy vélik, ha a szennyezés ilyen ütemben folytatódik tovább, akkor naponta akár 150 millió mikroműanyag-részecske is kerülhet a bálnák tápcsatornájába.

Eurostat: az EU-ban lakosonként 127 kilogramm élelmiszer ment kárba 2020-ban

Környezetvédelem - 2022-10-25

Lakosonként mintegy 127 kilogramm élelmiszer ment kárba az Európai Unióban 2020-ban, a koronavírus-járvány első évében - közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat kedden.

A hivatal első ilyen témájú jelentése szerint 2020-ban a háztartások termelték az élelmiszer-hulladék 55 százalékát, amely lakosonként 70 kilogrammot tett ki, míg az élelmiszerlánc szereplőinél ez 57 kilogramm volt.

Az LMP erdővédő csoportja 80 fa kivágását akadályozta meg Tóalmáson

Környezetvédelem - 2022-10-24

Az LMP erdővédő csoportja 80 fa kivágását akadályozta meg vasárnap a tóalmási Andrássy-kastély természetvédelem alatt álló parkjában - közölte Bakos Bernadett, az LMP országgyűlési képviselője hétfői sajtótájékoztatóján.

Az EU további korlátozásokat fogadott el a hulladékban tartósan előforduló vegyi anyagokról

Környezetvédelem - 2022-10-24

Az Európai Unió Tanácsa rendeletet fogadott el a környezetben tartósan megmaradó szerves szennyező anyagok hulladékokban való jelenlétére vonatkozó határértékek csökkentéséről - tájékoztatott az uniós tanács hétfőn.

A rendelet célja, hogy a környezetben tartósan megmaradó szerves szennyező anyagok ne kerüljenek be újra a gazdasági körforgásba.


A Spar Magyarország 49 százalékkal csökkentette az üvegházhatású gázok kibocsátását

Környezetvédelem - 2022-10-17

A Spar Magyarország energia-megtakarítás terén bevezetett intézkedéseinek és az üzletek modernizálásának eredményeképpen a hálózatban 2021-re 49 százalékkal csökkent az üvegházhatású gázok kibocsátása a 2017-es értékekhez képest - közölte az áruházlánc hétfőn.

Az átépítések során az áruházak fénycsöves lámpatesteit LED lámpákra cserélik, és akkor is alkalmazzák ezt a technológiát, ha nem a teljes épületet modernizálják, csak annak elektromos rendszerét.

A Spar Magyarország 2018-ban új hűtéstechnikákra állt át, amelyek a korábbinál környezetkímélőbbek, hatékonyabbak és hosszú távon is gazdaságosan üzemeltethetők.

A taxonómia rendelet visszavonását követelik környezetvédők

Környezetvédelem - 2022-09-19

Környezetvédő szervezetek az uniós taxonómiarendelet azon fejezeteinek hatályon kívül helyezését követelik, amely a nukleáris energiával és földgázzal kapcsolatos tevékenységeket a környezeti szempontból fenntartható gazdasági tevékenységek körébe sorolja - derült ki az érintett civil szerveztek hétfőn közzétett közös közleményéből.

AM: alkalmazkodás, innováció és tudásátadás lehet az ellenszer a klímaváltozásra

Környezetvédelem - 2022-07-29

- A 2022-es év a mezőgazdaság számára olyannyira rendkívüli, hogy amióta adatok vannak a klimatikus viszonyokról, aszályról, fagyról, termésátlagról, soha nem volt tapasztalható még csak hasonló negatív állapot sem - fogalmazott Juhász Anikó, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára egy kerekasztal-beszélgetés résztvevőjeként az Agrárminisztérium pénteki közleménye szerint.

A század végéig tovább nőhet a súlyosan aszályos évek száma Magyarországon

Környezetvédelem - 2022-07-29

Várhatóan nagy területen az idei lesz a legsúlyosabb aszály az elmúlt 50 évben Magyarországon, és a század végéig tovább nőhet a súlyosan aszályos évek száma - írta pénteki cikkében a Másfélfok - Éghajlatváltozás közérthetően című szakportál.

Kecskemét és Nyíregyháza környékén már most sokkal rosszabb a helyzet, mint az eddigi legextrémebb, 2003-as aszályos évben - tették hozzá.

Szabó Péter éghajlatkutató és Pongrácz Rita meteorológus közös elemzésében felhívta a figyelmet, hogy a súlyosan aszályos időszakok száma 1990 óta mutat növekvő tendenciát. Országosan az látható, hogy alapvetően kevesebbszer, de többet esik, ezzel párhuzamosan pedig a száraz napok száma is nő.

LMP: számos előnye lenne a klímabérlet bevezetésének

Környezetvédelem - 2022-07-20

Az LMP által javasolt klímabérlet előnyeire hívta fel a figyelmet szerdai budapesti sajtótájékoztatóján Tetlák Örs, a párt országos elnökségének tagja.Érd LMP-s alpolgármestere a többi között azt mondta: városából vonattal és más közösségi közlekedéssel mintegy negyven perc alatt ért a budapesti Széll Kálmán térre, míg ez autóval legalább egy óra lett volna, amit a parkolóhely keresése tovább nyújthat.

Az utazási költségeket tekintve is jelentős különbség lenne az autózás és a havi ötezer forintos, országosan érvényes klímabérlet között - sorolta -, de javaslatuk a jelenlegi közösségi közlekedési áraknál is olcsóbb lenne, így sokakat terelne a vonatozás, a buszozás irányába.

Előnye lenne még, hogy csökkenne az autók száma az utakon, így a károsanyag-kibocsátás is. Tetlák Örs rámutatott: Magyarországon évente tizennégyezer ember hal meg idő előtt a szennyezett levegő miatt.

Jelentősen csökkenthetik a hőterhelést a városi zöldfelületek az SZTE kutatói szerint

Környezetvédelem - 2022-07-10

Jelentősen csökkenthetik a hőterhelést és javíthatják az ott élők komfortérzetét a városi zöldfelületek a Szegedi Tudományegyetem városklíma-kutatócsoportjának mérései szerint.

A csoport a városi hősziget-intenzitás pontos tér- és időbeli jellegzetességeit vizsgálja, méri, milyen szerepe van a beépítettségnek a folyamat erősödésében, és előrejelzést is nyújt a jelenségről.

Az emberi szervezetet érő hőterhelést fiziológiailag egyenértékű hőmérséklet (Physiologically Equivalent Temperature - PET) index segítségével számszerűsítik. A mérőszám egyszerre veszi figyelembe a levegő hőmérsékletét, a szélsebességet, a légnedvesség mértékét és a napsugárzásból érkező energia mennyiségét, mivel ez a négy tényező együttesen befolyásolja a hőérzetet, ezért "beszédesebb" az egyszerű léghőmérséklet-adatnál

Villanyvezetéket helyeztek föld alá Nagyszalonta térségében Románia túzokpopulációja védelmében

Környezetvédelem - 2022-06-17

Mintegy hat kilométeren helyeztek a föld alá egy középfeszültségű villanyvezetéket Nagyszalonta térségében, Románia egyetlen megmaradt túzokpopulációjának védelmében - közölte pénteken a Milvus Csoport Madártani és Természetvédelmi Egyesület.