Környezetvédelem

Eredmények megjelenítése 1-től 20-ig 389 találatból.

EM: először termeltek 3000 megawatt felett a hazai ipari naperőműparkok

Környezetvédelem - 2024-03-20

A Mavir bruttó üzemirányítási adatai szerint szerda délelőtt tartósan meghaladta a 3000 megawattot az 50 kilowatt (kW) feletti méretű napelemes rendszerek összes teljesítménye Magyarországon - írja az Energiaügyi Minisztérium (EM) szerdán Facebook-bejegyzésében.

Kiemelték, a korábbi csúcsot egy bő hónapja, február 16-án mérték, a hitelesített adat szerinti 2792 megawattal. Az 50 kW feletti napelemes rendszerek nemcsak ezt a szintet, hanem az eddig soha meg sem közelített 3000 megawattot is felülteljesítették 2024. március 20-án - hangsúlyozták.

Felidézték, az elmúlt években óriási naperőművi kapacitások épültek ki Magyarországon. A 2021 végi adatokhoz képest több mint kétszeres a bővülés az összteljesítményben, és közel van a duplázás a háztartási méretű kiserőművek darabszámában is.

EM: a zöldenergia célok teljesítéséhez szükséges ipari erőművek és tárolók csatlakozhatnak az áramhálózatra 2030-ig

Környezetvédelem - 2024-03-07

- A zöldenergia célok teljesítéséhez szükséges ipari erőművek és tárolók csatlakozhatnak az áramhálózatra 2030-ig - közölte az Energiaügyi Minisztérium.

A közlemény szerint a hálózati társaságok második közzétételi eljárásában a várakozásokat nagymértékben felülmúló mennyiségben érkeztek be igények új időjárásfüggő megújuló és energiatárolói kapacitások csatlakoztatására.

LMP: le kell állítani az akkumulátorgyárak telepítését!

Környezetvédelem - 2024-02-22

Az LMP továbbra is követeli az akkumulátorgyárak magyarországi telepítésének leállítását, illetve azok eltávolítását, az ellenzéki párt szerint csak szennyezés érkezik ezekből az üzemekből, súlyosan veszélyeztetve a helyben élőket.

Csárdi Antal, az LMP frakcióvezető-helyettese csütörtöki, online is követhető sajtótájékoztatóján a gödi akkumulátorgyárat hozta példaként, ahol szavai szerint az eddigi feltételezéseiknél is sokkal nagyobb a baj.

Csaknem tizenkétezer erdei fülesbagoly telelt Magyarországon

Környezetvédelem - 2024-02-19

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) idén is elkészítette a Magyarországon telelő erdeifülesbagoly-csapatok országos felmérését. A beérkező adatok szerint január végén hazánkban megközelítőleg 12 ezer erdei fülesbagoly telelt.

idén is a lakosság és a média segítségét kérték a Magyarországon telelő erdeifülesbaglyok felméréséhez, amiben az MME Ragadozómadár-védelmi Szakosztálya, helyi csoportjai, munkatársai és önkéntesei, a nemzetipark-igazgatóságok természetvédelmi őrszolgálata, más civil szervezetek, óvodák és iskolák, összesen legalább 431 felmérő vett részt. Ennek köszönhetően Magyarország összes vármegyéjéből és a fővárosból is érkeztek megfigyelési adatok - hangsúlyozták.

Az energia drága kincs

Környezetvédelem - 2024-01-29

A fenntarthatóságról, a megújuló vagy annak gondolt energiaforrásokról és a mai kor emberének életmódjáról is beszélgetett Gelencsér Andrással, a Pannon Egyetem rektorával Áder János volt államfő a Kék bolygó című podcastjének hétfőn megjelent legújabb adásában, amely elérhető a legnépszerűbb videómegosztó portálon is.

Áder János, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke a beszélgetés elején felidézte: Gelencsér András az Ábrándok bűvöletében - A fenntartható fejlődés korlátai című, "több mint gondolatébresztő" könyvében szakmai érvekkel cáfol számos olyan hiedelmet, ami a jelenlegi közbeszédben elhangzik a fenntarthatósággal kapcsolatban.

Egy tanulmány szerint 2030-ra évi 110 millió tonnára nő a globális hidrogéntermelés

Környezetvédelem - 2024-01-24

A globális hidrogéntermelés 2030-ra a korábbi növekedési ütem alapján a jelenlegi 95 millióról évi 110 millió tonára, 2040-re pedig várhatóan 240 millió tonnára emelkedik - állapítja meg a Roland Berger tanácsadó cég tanulmányában.

A társaság 2030-ra vonatkozó elemzése szerint a kereslet egyre diverzifikáltabbá válik: a feldolgozóipar mellett, amely a megtermelt hidrogén közel felét (48 százalékát) fogja felhasználni, a mobilitási és az energiaágazat is jelentős szerepet játszik majd a keresleti oldalon, 30, illetve 15 százalékkal.

Az épületek fűtése a kereslet hét százalékát teszi majd ki - írták. Az előrejelzésük szerint a zöld hidrogén projektek kapacitása 2030-ra 119 gigawattra (GW) nő, amely mintegy fele a kormányzati vállalásoknak, és ötöde annak a szintnek, amellyel tartható lenne a Párizsi Klímacsúcson meghatározott 1,5 Celsius fokos globális átlaghőmérséklet-növekedés.

Szálló por - Az ország több pontján is veszélyessé vált a levegő minősége

Környezetvédelem - 2024-01-23

- Az ország több pontján is veszélyessé vált a szálló por miatt a levegő minősége - derül ki a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) kedden közzétett, az előző napi méréseket ismertető térképének adataiból.

Az EU 32,1 millió tonna hulladékot exportált EU-n kívüli országokba 2022-ben

Környezetvédelem - 2024-01-18

Az Európai Unió 2022-ben 32,1 millió tonna hulladékot exportált EU-n kívüli országokba, ami enyhe, 3 százalékos csökkenést jelent 2021-hez képest, ezzel egyidőben az EU-n kívüli országokból származó hulladékimport 2021 óta 5 százalékkal, 18,7 millió tonnára csökkent - tájékoztatott az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtökön.

Az uniós hivatal közlése szerint az unióból származó hulladékexport felét a vasfémhulladék tette ki.

Gyorsan olvad az Antarktiszról leszakadt óriási jéghegy

Környezetvédelem - 2024-01-16

Gyorsan olvad a világ legnagyobb jéghegye, az Antarktiszról leszakadt A23a - állapították meg a kutatók, akik az Eyos expedíciós vállalat hajójával vasárnap érték el az óriási jégtömböt.

Ian Strachan, az expedíció vezetője a BBC Newsnak elmondta, hogy a jéghegyet 3-4 méteres hullámok mossák, és így eróziója folyamatos. Az expedíció vasárnap drónos megfigyelést végzett a jéghegynél.

A mintegy négyezer négyzetkilométer területű A23a még 1986-ban szakadt le a fehér kontinensről, de csak pár hónapja mozdult meg, és kezdett elsodródni a Weddell-tengeren a partvidéktől. A jéghegy jelenleg az Antarktisz sarki áramlatain sodródik, amely az óra járásával egy irányban forog az Antarktisz körül.

Biomasszaként hasznosulnak a karácsonyfák Pécsen

Környezetvédelem - 2024-01-05

A Veolia csoporthoz tartozó Pannon Hőerőmű Zrt. idén is fogadja a Pécs környékén utcára dobott karácsonyfákat, és biomasszaként hasznosítja újra a város erőművében - közölte a cég pénteken.

Az MVM csoport megvásárolja Magyarország egyik legnagyobb naperőművét

Környezetvédelem - 2023-12-08

Jelentősen bővíti napelemes erőművi portfólióját az MVM csoport, a december 7-én lezárult tranzakció értelmében a megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata, az MVM Zöld Generáció Kft. megvásárolja a CMC, a Genertec International csoport tagjának fejlesztésében épült és tulajdonában lévő kaposvári 100 MWe beépített kapacitású napelemes erőművet, amely Magyarország egyik legnagyobb fotovoltaikus erőműve

Az LMP védőzónát és építési moratóriumot követel a Balaton partján

Környezetvédelem - 2023-12-06

- Az LMP azt követeli, a kormány adjon biztosítékot arra, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat Siófoki Viharjelző Obszervatóriumának területén nem kezdenek építkezésekbe és a területet nem adják el - mondta az ellenzéki párt országos elnökségének tagja szerdai, online is közvetített budapesti sajtótájékoztatóján.

Áder János: csak óriási erőfeszítésekkel érhető el a 2015-ös párizsi klímacsúcson megfogalmazott célkitűzés

Környezetvédelem - 2023-11-24

- Csak óriási erőfeszítésekkel és jelentős gazdaságátalakítással érhető el a 2015-ös párizsi klímacsúcson megfogalmazott célkitűzés, hogy az iparosodáshoz képest 2 Celsius-fok alatt maradjon a globális átlaghőmérséklet emelkedése, de az a pálya, amelyen a világ halad, közelebb jár a 3 Celsius-fokhoz - mondta Áder János, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke egy pénteki konferencián, Budapesten.A volt köztársasági elnök A fenntarthatósági szemlélet beépítése a gazdaságfejlesztésbe címmel tartott előadásában arra hívta fel a figyelmet, hogy a nyolc évvel ezelőtti megállapodás idején a szakemberek tisztában voltak azzal, hogy nem reális az akkor optimális célként megjelölt 1,5 Celsius-fokos küszöbérték teljesítése.

LMP: környezeti hatásvizsgálat és katasztrófavédelmi engedély nélkül kapott engedélyt egy új akkumulátoripari üzem Iváncsán

Környezetvédelem - 2023-11-14

A helyiek tájékoztatása, környezeti hatásvizsgálat és katasztrófavédelmi engedély nélkül adtak engedélyt a Fejér vármegyei Iváncsán egy új akkumulátoripari gyár építéséhez - közölte az LMP országos elnökségének tagja, Érd alpolgármestere kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

Tetlák Örs azt mondta, az illetékes kormányhivatal akkumulátorcellákat és -modulokat tesztelő létesítményre adott ki engedélyt SK On Hungary Kft.-nek a már meglévő akkumulátorgyár mellett egy kiváló minőségű termőföldön.

Közölte, az új épületben évente 124 ezer akkumulátorcellát és -modult fognak bevizsgálni és megsemmisíteni, többek között leejtik, átszúrják, roncsolják, hősokknak és légnyomáspróbának teszik ki őket.

Feljelentést tesz a Párbeszéd a gödi Samsung-gyár hulladékgazdálkodásával kapcsolatban

Környezetvédelem - 2023-11-07

A Párbeszéd-Zöldek szerint a gödi Samsung-gyárral kapcsolatban felmerül a hulladékgazdálkodás rendje megsértésének gyanúja, ennek kivizsgálását kérik a legfőbb ügyésztől - jelentette be az ellenzéki párt uniós tanácsadója kedden, online sajtótájékoztatón.

Az Európai Bizottság intézkedéseket javasol a szélenergia-ágazat fellendítésére

Környezetvédelem - 2023-10-24

- Annak érdekében, hogy az Európai Unió elérje 2023-as környezetvédelmi vállalásait, az Európai Bizottság azonnali intézkedéseket határozott meg az európai szélenergia-ágazat fellendítésére - tájékoztatott a brüsszeli testület kedden.

Az óceánokat fenyegető veszélyekre figyelmeztet új jelentésében a Greenpeace

Környezetvédelem - 2023-10-17

2018 és 2022 között 8,5 százalékkal, csaknem 8,5 millió órára nőtt a halászati tevékenységgel töltött idő az ócánok nyílt vizein - derült ki a Greenpeace új jelentéséből, amely az óceánokat fenyegető veszélyekről készült.

A tanulmány friss adatokat tartalmaz a túlhalászatról, szennyeződésekről, a mélytengeri bányászat várható hatásairól. Emellett felvázol egy politikai ütemtervet is arról, hogyan lehet 2030-ig az óceánok 30 százalékát védetté nyilvánítani az óceánvédelmi egyezmény alapján, amelyről márciusban állapodtak meg a világ vezetői - olvasható a Greenpeace Magyarország keddi közleményében.

A jelentés előszavát Callum Roberts írta, akinek úttörő modellezési módszerei alapján készült a zöldszervezet által még 2019-ben kiadott 30x30: A Blueprint for Ocean Protection című tanulmánya

A WWF jelentése a vízellátás krízisére figyelmeztetett az élelmezési világnap alkalmából

Környezetvédelem - 2023-10-16

A Természetvédelmi Világalap (WWF) a vízellátás válságára figyelmeztetett az élelmezési világnap alkalmából hétfőn kiadott jelentésében. A WWF The High Cost of Cheap Water (Az olcsó víz magas ára) címmel közölt jelentésében arra hívta fel a figyelmet, hogy a víz áll a növekvő globális válság középpontjában, amely nemcsak az élelmezésbiztonságot fenyegeti, hanem az emberek és a bolygó egészségét is.

Az EU intézkedéseket javasol a műanyag pelletekből származó mikroműanyag-szennyezés csökkentésére

Környezetvédelem - 2023-10-16

Az Európai Bizottság intézkedéseket javasol a műanyag pelletek nem szándékos kibocsátásából eredő mikroműanyag-szennyezés megelőzésére - közölte a brüsszeli testület hétfőn.

A bizottság kiemelte: a műanyag, néhány milliméteres átmérőtől akár a több centiméteres átmérős nagyságig terjedő pellet a nem szándékos mikroműanyag-szennyezés egyik legnagyobb forrása. Az intézkedést indokolja, hogy jelenleg évente mintegy 52-184 ezer tonna pellet kerül a környezetbe a helytelen kezelés miatt.

Párbeszéd: az akkumulátorgyárak nemcsak a környezetre ártalmasak, de a természeti értékeket is tönkreteszik

Környezetvédelem - 2023-10-01

- Az akkumulátorgyárak nemcsak a környezetre ártalmasak, de a működésükhöz szükséges infrastrukturális építkezések a természeti értékeket is tönkreteszik - közölte a Párbeszéd társelnöke vasárnap.