Ajánljuk

Eredmények megjelenítése 1-től 20-ig 2918 találatból.

Rekordszinten a cseh személyautógyártás

Ajánljuk - 2024-05-22

- Csehországban az év első négy hónapjában 14,4 százalékkal 531 355 darabra nőtt a legyártott személyautók száma, ami új rekord - közölte a cseh autógyártók szövetsége szerdán Prágában.

A közlemény rámutat: a félmilliós határt az autógyárak az idén egy hónappal korábban lépték át, mint tavaly. Áprilisban 134 912 autót gyártottak, az éves növekedés 24 százalékos volt.

Űrturistákkal a fedélzetén Texasból ismét elindult a Blue Origin űrkapszula

Ajánljuk - 2024-05-20

Ismét elindult vasárnap Texasból a Blue Origin űrturistákat szállító kapszulája.Jeff Bezos milliárdos üzletember űrhajózási vállalkozásának járműve 10 percen át tartó űrélményt és a súlytalanság átélését kínálja ügyfeleinek. Ez volt a hetedik útja, amely fizető turistákat jutatott el a világűrbe.

Mabisz: újabb járművekre kell kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kötni

Ajánljuk - 2024-05-13

Bővül azoknak a járműveknek a köre július 16-tól, amelyekre kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kell kötni - hívta fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) hétfői közleményében.

A szervezet jelezte: az április 30-án kihirdetett új rendelkezések szerint egyes mikromobilitási eszközökre, egyebek mellett bizonyos elektromos rollerekre is kiterjed majd a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb). A jármű nettó tömege, illetve tervezési sebessége dönti el, hogy szükséges-e felelősségbiztosítást kötni az adott járműre.

Cameron: az Izrael elleni fegyverembargó a Hamászt segítené

Ajánljuk - 2024-05-12

- David Cameron brit külügyminiszter szerint az Izrael elleni brit fegyverszállítási tilalom a Gázai övezetet uraló Hamász terrorszervezetet segítené.

Cameron a BBC brit közszolgálati televízió vasárnapi politikai magazinműsorában kijelentette: Nagy-Britannia nem támogatja a gázai Rafah elleni nagyszabású izraeli hadműveletet, amíg Izraelnek nincsenek kidolgozott tervei a helyi lakosság biztonságba helyezésére, illetve menedék, élelmiszer és gyógyszerek biztosítására a civilek számára.

"Ilyen tervet eddig nem láttunk" - tette hozzá a londoni külügyi tárca vezetője.

Strindberggel zárja bemutatói sorát a Radnóti Színház

Ajánljuk - 2024-05-09

-August Strindberg A pelikán című művével zárja bemutatóinak sorát a Radnóti Színház pénteken; a darabot Ördög Tamás rendezésében tűzik műsorra.

A modern dráma egyik úttörője, August Strindberg darabja az emberi természet kíméletlen tanulmánya, a psziché mélyére hatol, hogy feltárja egy családon belül a hamis illúziók működtetésének hatásait - áll a színház közleményében.

A gazdák támogatják a vízmegtartó intézkedéseket

Ajánljuk - 2024-05-09

- A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos felmérésében megkérdezett gazdák csaknem 80 százaléka fontosnak tartja a termőterületi vízmegtartást és az ehhez szükséges lépéseket - közölte a NAK szerdán

A NAK falugazdász-hálózata a vízvisszatartásra alkalmas területek termelőit kérdezte meg, akik a természeti-környezeti és műszaki szempontok alapján kijelölt 40 ezer hektár mélyfekvésű területen dolgoznak. Alig 1 hónap alatt a csaknem 11 ezer érintettből több mint 10 ezren válaszoltak, ami a NAK szerint azt igazolja, hogy a gazdák szerint is foglalkozni kell az időjárási szélsőségek okozta helyzettel.

Cseh alkotmánybíróság: a műtét nem feltétele a nemváltás hivatalos elismerésének

Ajánljuk - 2024-05-07

- Műtét elvégzése nem lesz már feltétele a nemváltás hivatalos elismerésének Csehországban - döntött a cseh alkotmánybíróság.

- Az EU kész lezárni a Lengyelországgal szemben indított 7-es cikk szerinti eljárást

Ajánljuk - 2024-05-06

Az Európai Bizottság véglegesítette elemzését a jogállamiság lengyelországi helyzetéről az uniós szerződések 7-es cikke szerinti eljárással összefüggésben, és úgy ítélte meg, hogy Lengyelországban már nem áll fenn egyértelműen a jogállamiság súlyos megsértésének veszélye, ezért le kívánja zárni az eljárást - tájékoztatott az uniós bizottság hétfőn.

Látványos csillaghullás várható május első hétvégéjén

Ajánljuk - 2024-05-02

- Az év egyik legszebb meteorraja, az Éta Aquaridák csillaghullása lesz látható vasárnap hajnalban. Az idei évre a raj egy kisebb kitörését jósolják, amelyhez hasonló valószínűleg nem lesz 2046-ig.

A fészkelő erdei fülesbaglyok állományának felmérésében segíthet a lakosság

Ajánljuk - 2024-04-29

Az erdei fülesbaglyok fészkelő állományának felmérésében kéri a lakosság segítségét a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

A szervezet legutóbb, januárban a telelő erdei fülesbaglyok felmérésekor kérte a lakosság segítségét. Az egyesület az évek alatt szerzett pozitív tapasztalatok alapján folytatja a fajra vonatkozó országos adatgyűjtést

Kondor Béla 40 éve nem látott festményét árverezi el a Virág Judit Galéria

Ajánljuk - 2024-04-25

Kondor Béla négy évtizede nem látott alkotása mellett Gábor Jenő egyik főműve és Czigány Dezső csendélete is szerepel a Virág Judit Galéria tavaszi aukciójának kínálatában.

A Virág Judit Galéria május 13-án tartja 75. Tavaszi aukcióját a 19. és 20. századi festészet kiemelkedő alkotásaiból a Budapesti Kongresszusi Központban, másnap pedig kortárs művekre licitálhat a közönség - áll a galéria csütörtöki közleményében

Befejezték a Balaton vízeresztését, elzárták a Sió-zsilipet

Ajánljuk - 2024-04-24

Befejezte a Balaton vízeresztését a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szerdán a siófoki vízszintszabályozó zsilip zárásával - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

Siklós Gabriella hozzátette, a vízeresztés 2023. december 27-től zajlott folyamatosan, változó intenzitással.

Az EP megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról

Ajánljuk - 2024-04-23

- Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta azt az új jogszabályt, amely lehetővé teszi az EU számára, hogy betiltsa a kényszermunkával előállított termékek értékesítését, behozatalát és kivitelét - tájékoztatott az uniós parlament kedden.

Fucsovics 29 helyet javított a tenisz-világranglistán, Marozsán a 38.

Ajánljuk - 2024-04-22

- Fucsovics Márton a bukaresti tornagyőzelmével 29 helyet javított, ezzel 53. a férfi teniszezők világranglistáján, melyen legjobb magyarként Marozsán Fábián a 38.

Fucsovics a román főváros 579 ezer euró összedíjazású viadalán karrierje második ATP-diadalát aratta, a rangsorban elfoglalt pozíciójával pedig nagyon közel került a párizsi olimpiai részvétel kivívásához.

A kijutáshoz június 10-én kell - alapesetben - az első 56-ban lenni a világranglistán, ugyanakkor nemzetenként maximum négy játékos szerepelhet egyesben a nyári játékokon, így további pozíciók is kvótát érhetnek majd.

Cseh belügyminiszter: a migrációs paktum nem tökéletes, de jó alap az újabb intézkedések meghozatalára

Ajánljuk - 2024-04-18

Az Európai Unió migrációs paktuma nem tökéletes, de jó alapot ad újabb intézkedések meghozatalára - jelentette ki Vít Rakusan cseh belügyminiszter csütörtökön Prágában a képviselőház tervezett rendkívüli ülése előtt, amelyet az ellenzéki Igen-Elégedetlen Polgárok Akciója (ANO) mozgalom kezdeményezett.

Az Andrej Babis volt kormányfő vezette mozgalom az uniós migrációs csomag cseh támogatását a Petr Fiala vezette kormány egyik legsúlyosabb hibájának tartja. Andrej Babis ismételten úgy nyilatkozott, hogy a paktum a migrációs problémát nem oldja meg, és rejtetten tartalmazza a migránsok újraelosztását is. Az ANO szerint a migrációs paktum támogatásával Petr Fiala kormánya elárulta a cseh társadalom érdekeit, Vít Rakusan védelmezi a paktumot, s azt állítja, hogy az lehetővé teszi a külső schengeni határok hatékonyabb védelmét, és felgyorsítja a kitoloncolásokat.

Már a közeljövőben a házastársakhoz hasonló jogokkal rendelkeznek az azonos nemű párok Csehországban

Ajánljuk - 2024-04-17

Már a közeljövőben a házastársakhoz hasonló jogokkal rendelkeznek az azonos nemű párok Csehországban, miután a szenátus közvetlenül az államfőhöz utalta az erre vonatkozó jogszabályt aláírásra.

A cseh parlamenti felsőház vezetése szerdán döntött úgy, hogy nem veszi napirendre az azonos neműek jogait szélesítő, a képviselőház által tavaly ősszel már elfogadott jogszabályt, amely így a hatályos szabályoknak megfelelően azonnal az elnökhöz kerül aláírásra. Ha Petr Pavel ellátja névjegyével, amit már előre jelzett, akkor a módosított polgárjogi törvénykönyv vonatkozó paragrafusa 2025. január elsején életbe lép.

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Ajánljuk - 2024-04-16

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

A biokémikus keddi előadásán - melyen beszámolt a tavaly decemberi, stockholmi Nobel-hét eseményeiről - bejelentette, hogy az egyetemnek adományozza elismerésének másolatát, valamint a díjjal járó több mint félmillió dollárt, melyből a kiváló tanárok és diákok részesülnek majd.

A Samsung volt a világ legnagyobb okostelefon-kiszállítója az első negyedévben

Ajánljuk - 2024-04-15

A Samsung dél-koreai cég lett a világ legnagyobb okostelefon-kiszállítója az első negyedévben, miután a tavalyi utolsó három hónapban még az amerikai Apple állt az élen - derül ki az amerikai International Data Corporation (IDC) informatikai és távközlési piackutató vállalat honlapjára hétfőn feltett jelentéséből.

Az Egyesült Államok területén elkövetett terrortámadás megnövekedett veszélyére hívta fel a figyelmet az FBI igazgatója

Ajánljuk - 2024-04-12

- Az Egyesült Államokat fenyegető összehangolt terrortámadás megnövekedett veszélyével érvelve kért megnövelt költségvetési forrásokat az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója csütörtökön kongresszusi meghallgatásán.

Csütörtökön indul a Budapest Ritmo

Ajánljuk - 2024-04-10

Huszonkét koncert és 3 dj-szett, mások mellett Salif Keita, Gérald Toto, Gaye Su Akyol és a BCUC fellépése szerepel a csütörtökön kezdődő Budapest Ritmo programjában.