Belföld

Eredmények megjelenítése 1-től 20-ig 6935 találatból.

Kun-Mediátor-ügy - Jogerősen tíz évre ítélték a vádlottat

Belföld - 2023-05-25

Jogerősen tíz év börtönbüntetéssel sújtotta a Szegedi Ítélőtábla csütörtökön a Kun-Mediátor Kft. vezetőjét, aki több mint tíz éven át gyűjtött betétet több száz ügyfelétől, majd a pénz egy részét nem fizette vissza a sértetteknek.

A táblabíróság csalás bűntettében és más bűncselekményekben mondta ki bűnösnek a vádlottat, a szabadságvesztés mellett 5,4 millió forint pénzbüntetést is kiszabott vele szemben és végleges hatállyal eltiltotta a gazdasági társaság vezető tisztségviselője foglalkozástól.

A vádlottal és a jelenleg felszámolás alatt álló Kun-Mediátor Kft.-vel szemben külön-külön 2,079 milliárd forint, míg a vádlott két hozzátartójával szemben 16, illetve 15 millió forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el a táblabíróság.

A szekszárdi közgyűlés megszüntette a polgármester jogviszonyát

Belföld - 2023-05-25

- A szekszárdi közgyűlés megszüntette csütörtökön a polgármester jogviszonyát összeférhetetlenség miatt, a városvezető, Ács Rezső (Fidesz-KDNP) jogi úton támadja meg a döntést.

Dr. Tóth Bertalan: A kormány a szemünk láttára vesztegeti el az ország jövőjét

Belföld - 2023-05-22

A magyar kormány 25 százalékos pénzromlást, és 40-50 százalékos élelmiszer drágulást hozott össze, miközben jelentős, 14,1 százalékos reálbércsökkenést és a nyugdíjak leértékelését tapasztalhatjuk. Eközben az ország felzárkózásához szükséges uniós források megszerzésének ügyében sem sikerült előre lépni.

Újabb diáktüntetést tartottak Budapesten

Belföld - 2023-05-20

Újabb diáktüntetést tartottak pénteken Budapesten, a résztvevők ezúttal is a pedagógusok bérének haladéktalan emelését és az őket érintő úgynevezett státusztörvény teljes tervezetének azonnali visszavonását követelték, megerősítve a "7igenes" országos népszavazási kezdeményezésben foglaltakat.

A résztvevők a Kossuth Lajos térről, a Parlament mellől indulva az Oktogonhoz vonultak.

A megmozdulást az Egységes Diákfront "Gyerekeket bántasz! - 7igennel a gyermekbántalmazó rendszer ellen" címmel, a korábbiak folytatásaként hirdette meg.

A megmozdulás résztvevői dobszóra gyülekeztek a Kossuth Lajos téren, majd a tömeg elindult az Oktogonhoz.

A transzparenseken egyebek mellett a "Történelmet mindig az ifjúság írja", "Nekünk is van szívhangunk!", "Minden hatalom a népé" szövegek voltak olvashatók.

Grósz Andort választották a Mazsihisz új elnökének

Belföld - 2023-05-14

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) Grósz Andor orvosprofesszort, a Kecskeméti Zsidó Hitközség vezetőjét, a Holocaust Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány (HDKE) kuratóriumának elnökét választotta meg új elnökénekbudapesti közgyűlésén vasárnap - közölték a Mazsihisz közösségi oldalán.

Barnamedvét észleltek az Aggteleki Nemzeti Parkban

Belföld - 2023-05-14

- Barnamedvét észleltek szombaton az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén, a nemzeti park déli határának térségében, Kánó és Felsőtelekes települések között - közölte közösségi oldalán a nemzeti park igazgatósága.

LMP: a kormány hazudott a gázvásárlási szerződésről

Belföld - 2023-05-05

A kormány hazudott a 2021-ben Oroszországgal megkötött hosszú távú gázvásárlási szerződésről - jelentette ki pénteki sajtótájékoztatóján az LMP országos elnökségének tagja.

Tetlák Örs azt mondta: bár a szerződés titkos, a külkereskedelmi statisztika árulkodó. Abból kiderül, hogy nemhogy kedvezményesen nem kapjuk a gázt, de a tőzsdei árnál még 10-20 százalékkal drágábban is vesszük azt - mondta. Ez szerinte csak februárban 113 milliárd forintos többlet terhet jelentett az országnak.

OGY - Elfogadta az Európai Bizottsággal egyeztetett igazságügyi csomagot a parlament

Belföld - 2023-05-03

Megerősíti az Országos Bírói Tanácsot (OBT) az igazságügyi törvények parlament által szerdán elfogadott módosítása, amely további feltételeket határoz meg arra, ki lehet a Kúria és az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke.

Az Országgyűlés 151 igen szavazattal és 23 tartózkodás mellett fogadta el az egyes igazságügyi tárgyú törvényeknek a magyar helyreállítási és ellenállóképességi tervhez kapcsolódó módosítását.

A javaslat - amelyet az igazságügyi miniszter március elején még más címmel, az Európai Bizottsággal való megegyezés érdekében a vagyonnyilatkozatokkal kapcsolatos szabályok módosításáról szóló törvényjavaslatként terjesztett be a parlamentnek - a törvényalkotási bizottság révén jelentősen módosult, miután Varga Judit bejelentette, megállapodtak az Európai Bizottsággal az igazságügyi csomagról a kohéziós forrásokhoz és a helyreállítási alapokhoz való hozzájutás érdekében.

Az új rendelkezések alapján a jövőben az Országos Bírói Tanács jogi személyiséggel, önálló költségvetéssel rendelkezik, és bővülnek a feladatai, munkáját titkárság segíti.

Ukrajnai háború - OGY - A kormány meghosszabbíthatja a veszélyhelyzetet

Belföld - 2023-05-03

Az Országgyűlés felhatalmazta a kormányt, hogy az orosz-ukrán háború miatti veszélyhelyzetet november 25-ig meghosszabbítsa. Az erről szóló jogszabályt szerdán fogadta el a parlament.

A képviselők 132 igen és 58 nem szavazat mellett hagyták jóvá a szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus, illetve humanitárius katasztrófa magyarországi következményeinek elhárításáról és kezeléséről szóló törvény módosítását.

OGY - Politikai nyilatkozatot fogadott el a parlament a migráció elutasításáról

Belföld - 2023-05-03

Politikai nyilatkozatot fogadott el az Országgyűlés szerdán a migráció elutasításáról és a kibocsátó országok helyben történő támogatásáról a KDNP képviselőinek kezdeményezésére.

OGY - Ellenzéki pártok törvénymódosítással védenék az LMBTQ-csoport tagjait a gyűlöletbeszédtől

Belföld - 2023-05-02

A témáról az Országházban kedden tartott sajtótájékoztatón Bedő Dávid, a Momentum parlamenti képviselője felidézte, hogy tavaly októberben öt országgyűlési frakció részvételével megalakult a Sokszínű Magyarországért képviselői csoport.

Célja, hogy a parlamenten kívül és belül is felerősítse az LMBTQ-közösség hangját, érdekképviselettel segítse az érintetteket. A keddi sajtótájékoztatót is a Sokszínű Magyarországért hívta össze - fűzte hozzá.

A szervezet már sok mindent tett - eseményeket rendezett, diplomáciai utakon járt -, most pedig az Országgyűlésen belül is elkezdi felerősíteni az LMBTQ-közösség hangját - jelentette ki. Közölte: benyújtják első törvényjavaslatukat. Bedő Dávid ugyanakkor úgy fogalmazott, hogy az elmúlt tizenhárom évben a parlament intézményét sajnos kiüresítették, az ellenzéki képviselők által benyújtott javaslatokat általában vita nélkül leszavazzák.

Kártérítési pert indít a magyar állam ellen a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség

Belföld - 2023-04-28

A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség kártérítési pert készül indítani a magyar állam ellen, mert szerintük jogtalanul fosztották meg őket az egyszázalékos adófelajánlások gyűjtésének lehetőségétől - közölte Iványi Gábor, az egyház elnöke pénteken.

A perben azt kívánják elérni, hogy az állam megtérítse nekik azt az összeget, amely egyházuk technikai számának elvételéből adódott. A pénzt 20 000 ellátottuk megsegítésére és több tucat intézményük működtetésére fordíthatták volna.

Legutóbb csaknem 52 000-en ajánlották fel a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösségnek adójuk egyházi egy százalékát - tette hozzá az elnök - és ezzel számításaik szerint az ötödik legnagyobb magyarországi egyháznak számítanak.

A DK képviselői feljelentik Orbán Viktor miniszterelnököt

Belföld - 2023-04-27

- A Demokratikus Koalíció képviselői állam elleni bűncselekmény feljelentésének elmulasztása, valamint hivatali visszaélés gyanújával feljelentést tesznek Orbán Viktor miniszterelnök ellen.

OGY - A végrehajtókkal kapcsolatban kezdeményez változtatásokat a törvényalkotási bizottság -

Belföld - 2023-04-27

Azonnali hatállyal fel kell függeszteni azt a végrehajtót, aki közvádra üldözendő szándékos bűncselekmény miatt áll büntetőeljárás alatt; a felfüggesztett végrehajtó nem gyakorolhatja a kari tisztségéből eredő jogait - ezt a módosítást javasolta az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága a bírósági végrehajtásról szóló törvényben csütörtökön.

A testület a kormánypárti képviselők kezdeményezésére kiegészítené az Európai Unió Tanácsa 2024. második félévi magyar elnökségével kapcsolatos feladatok ellátására irányuló jogviszonyról, valamint egyes kapcsolódó rendelkezésekről szóló törvényjavaslatot a végrehajtási törvény módosításával.

A módosító javaslat szerint a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar hivatali szervének vezetője a tudomására jutott adatok alapján megállapítja a szolgálatból történő felfüggesztés, valamint a névjegyzékből történő törlés feltételeinek bekövetkeztét, ha a végrehajtó, a végrehajtó-helyettes vagy a végrehajtójelölt közvádra üldözendő bűncselekmény miatt büntetőeljárás hatálya alatt áll.

Ha közvádra üldözendő gondatlan bűncselekmény miatt áll büntetőeljárás hatálya alatt a végrehajtó, akkor a felfüggesztés csak lehetőség, de ha szándékos bűncselekmény miatt, akkor azonnali hatállyal fel kell függeszteni.

A pedagógusok státusztörvénye ellen demonstráltak Budapesten

Belföld - 2023-04-24

A pedagógusok előkészítés alatt lévő státusztörvénye ellen demonstráltak hétfőn Budapesten.A mások mellett a pedagógus szakszervezetek által szervezett Le a bosszútörvénnyel! Le az elnyomással! elnevezésű megmozduláson résztvevők a Kálvin tértől a Ferenciek tere és a Március 15. tér érintésével vonultak a Belügyminisztérium épülete elé.

A belügyi tárca Széchenyi téri épülete előtt Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) országos választmányának tagja beszédében azt követelte, hogy a kormány vonja vissza a státusztörvény tervezetét, mivel annak nem a közoktatás megjavítása a célja, hanem a pedagógusok megregulázása. Úgy folytatta: ehelyett a kormány olyan jogszabályokkal álljon elő, amelyek betöltik azt a szerepet, amelyet a kabinet az EU felé vállalt, mert - mint fogalmazott - "akkor a közoktatás is javulni fog és pénz is lesz".

Az Árnyékkormány 13 pontos cselekvési tervvel csökkentené az orbáni inflációt

Belföld - 2023-04-24

Az Árnyékkormány ma megtartotta az idei negyedik, összességében pedig a kilencedik Árnyékkormányinfóját. Az Árnyékkormány a mai ülésen az orbáni infláció letörésével, a tanárok elleni státusztörvénnyel, a készülő európai médiaszabályozással és a rendvédelmi dolgozók helyzetévelfoglalkozott.

Molnár Csaba árnyék-kancelláriaminiszter a mai Árnyékkormányinfón egy 13 intézkedésből álló cselekvési tervet ismertetett az orbáni infláció letörésére és hatásainak csökkentésére. Ebben többek között szerepel

- az alapvető élelmiszerek áfájának ideiglenes 0%-ra csökkentése,

- az energiaárakon lévő áfa ideiglenes 5%-ra csökkentése,

az üzemanyagárak literenkénti árának 500 forint alá szorítása adócsökkentésekkel,

- valamint a nyugdíjak emelése és az európai minimálbér bevezetése is.

Nem fogadja el a státusztörvény tervezetét a Pedagógusok Szakszervezete

Belföld - 2023-04-21

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) határozottan felszólítja a kormányt, hogy jelenlegi formájában ne terjessze be a parlamentnek a státusztörvény tervezetét - közölte a szakszervezet pénteken.

Az érdekképviselet arról tájékoztatott, hogy április 21-én ismét tárgyalóasztalhoz ültek a köznevelésért felelős államtitkárság és a pedagógus-szakszervezetek képviselői. Az egyeztetés ugyanakkor a PSZ szerint eredménytelen volt, szerintük "a kormány semmit nem értett meg az elmúlt másfél év tiltakozásaiból".

"A PSZ egyértelművé tette: ragaszkodik a pedagógusok és a szakszervezetek szerzett jogaihoz. Nem hagyja, hogy az oktatásban dolgozók a társadalom legkiszolgáltatottabb és leginkább kizsákmányolt rétege legyen" - olvasható a közleményben, amely rögzíti, hogy az oktatásban dolgozó sztrájkolók és szimpatizánsaik reformokat követeltek, a kormány elképzeléseit azonban nem tartják elfogadhatónak.

OGY - Elkészült az állami építési beruházásokról szóló törvényjavaslat

Belföld - 2023-04-19

- Benyújtotta az állami építési beruházások rendjéről szóló törvényjavaslatot a kormány az Országgyűlésnek szerdán. Lázár János építési és közlekedési miniszter előterjesztése új alapokra helyezi és egységesíti az állami építési beruházások rendszerét.

Az Országgyűlés honlapján olvasható, indoklással együtt hatvanoldalas törvényjavaslat célja, hogy növelje az állami építési beruházások megvalósításának hatékonyságát, megfelelő jogi, szakmai és költségvetési garanciákat nyújtson a beruházások szereplőinek ezen jogviszonyok kiszámíthatósága érdekében.

Baranyi Krisztinát támogatja a Momentum a jövő évi önkormányzati választásokon Ferencvárosban

Belföld - 2023-04-17

Gelencsér Ferenc, a Momentum elnöke, a Facebook-oldalán jelentette be, hogy Baranyi Krisztinát támogatja pártja Ferencvárosban a 2024-es önkormányzati választásokon.

Húsvét - Fabiny Tamás: Jézus az idő fölött áll

Belföld - 2023-04-10

Az evilági királyok hatalma véget ér, eltűnhetnek a templomok is a Föld színéről, de Jézus az idő fölött áll - mondta a budavári evangélikus templomban tartott húsvéti istentiszteleten Fabiny Tamás vasárnap.

A Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke úgy fogalmazott, Jézus a kereszten, önként vállalt, önfeláldozó szenvedésben lett király, és örökké az marad. Különbözött a földi uralkodóktól abban is, hogy nem a kiváltságosokat jutalmazta, feltámadottként sem őket kereste, hanem a megvetetteket, a periférián élőket - tette hozzá.