Belföld

Eredmények megjelenítése 81-től 100-ig 5562 találatból.

Lázár: mégsem kell engedélyeztetni a háztartási célú kutakat

Belföld - 2017-04-06

A kormány döntése alapján hatályon kívül helyezik azokat a rendeleteket, amelyek szerint fennmaradási engedélyt kellene kérni a háztartási célú kutakra - mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

- A DK népszavazási kérdést nyújtott be a CEU érdekében

Belföld - 2017-04-05

A Demokratikus Koalíció pártigazgatója szerdán népszavazási kérdést nyújtott be annak érdekében, hogy a Közép-Európai Egyetem (CEU) tovább működhessen Magyarországon.

Sebián-Petrovszki László a DK által korábban már megelőlegezett lépést budapesti sajtótájékoztatóján azzal indokolta, hogy a kormány "24 óra alatt keresztülverte" a parlamenten azt a törvényt, amely gyakorlatilag bezárja a CEU-t. A politikus véleménye szerint ez a jogszabály egy hét éve zajló folyamat része, amelynek során Orbán Viktor miniszterelnök Nyugatról Kelet, Vlagyimir Putyin Oroszországa felé közelíti Magyarországot.

Első fokon pert nyert az Eximbank ellen Schiffer András az alapkezelői pályázatok ügyében

Belföld - 2017-04-05

Első fokon pert nyert Schiffer András volt országgyűlési képviselő (LMP), miután a Fővárosi Törvényszék az alapkezelők számára kiírt pályázatra beérkezett dokumentumok kiadására kötelezte az Eximbankot szerdán.

A testület indoklása szerint a pályázati dokumentumok nem minősülnek üzleti titoknak, mivel az Eximbank közfeladatot lát el. Az ítélet szerint azonban a pályázaton vesztes magánszemélyek és a pályázati anyagokban érintett magánszemélyek személyes adatai nem hozhatók nyilvánosságra.

Aktivisták néhány percre lezárták az Erzsébet híd egy részét

Belföld - 2017-04-05

Rövid időre tucatnyi aktivista lezárta a fővárosban az Erzsébet híd Pestről Budára vezető sávjait szerda délben, tiltakozásul a felsőoktatási törvény CEU-t is érintő előző napi módosítása ellen. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) kora délután azt közölte a police.hu oldalon, hogy a Margit hídról előállítottak egy nőt.

- Vadai: a DK elindítja a népszavazást a CEU megmentéséért

Belföld - 2017-04-04

A Demokratikus Koalíció elindítja hétfőn bejelentett népszavazási kezdeményezését annak érdekében, hogy megakadályozzák a CEU megszüntetését - közölte a párt alelnöke.

Vadai Ágnes keddi, budapesti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: a Fidesz megszavazta a legjobb hazai egyetem, a CEU bezáratását, ami egy világos és félreérthetetlen támadás az oktatás, a tudomány és a magyar fiatalok jövője ellen.

Az LMP az Alkotmánybírósághoz fordul

Belföld - 2017-04-04

Az LMP az Alkotmánybírósághoz fordul a "lex CEU" miatt - közölte a párt két társelnöke, Szél Bernadett és Hadházy Ákos az MTI-vel kedden azt követően, hogy az Országgyűlés kormánypárti többsége megszavazta a felsőoktatási törvényt módosító javaslatot.

Mint írták, a CEU ellehetetlenítéséről szóló előterjesztés az LMP álláspontja szerint nemcsak elfogadhatatlan és káros, de alaptörvény-ellenes is. A párt ezért az Alkotmánybírósághoz fordul és kéri a többi ellenzéki párt támogatását a beadványához.

Április 16-án tartják az Élet menetét

Belföld - 2017-04-04

Április 16-án, vasárnap, a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján tartják az Élet menetét. A holokauszt áldozataiért évről évre megrendezett emlékséta idén a "Cipők a Duna-parton" emlékműtől indul és a Clark Ádám térre érkezik - közölték a szervezők a programot beharangozó sajtótájékoztatón, kedden Budapesten.


Külföldi egyetemek - Többen emeltek szót a felsőoktatási törvény módosítása ellen

Belföld - 2017-04-04

Több intézmény és szervezet képviselői emeltek szót a felsőoktatási törvény kedden elfogadott módosítása ellen. Áder János államfőhöz fordultak, azt kérve: ne írja alá a törvényt.A Pedagógusok Szakszervezete arra kérte a köztársasági elnököt, hogy ne írja alá a törvénymódosítást, hanem forduljon az Alkotmánybírósághoz.

A szervezet állásfoglalása szerint összeegyeztethetetlen a jogállami kritériumokkal az az eljárás, amelynek keretei között minden egyeztetés nélkül a kormány törvényjavaslatot nyújt be az Országgyűlésnek, amely azt érdemi tárgyalás nélkül egyetlen nap alatt elfogadja.

OGY - Külföldi egyetemek - Szigorodtak a működési feltételek

Belföld - 2017-04-04

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik. A felsőoktatási törvény módosítását 123 kormánypárti igen és 38 nem szavazattal fogadta el az Országgyűlés kedden a kormány kezdeményezésére. A változás alapján ha az egyetem székhelye egy föderatív államban van, és ott a nemzetközi szerződés kötelező hatályának elismerésére nem a központi kormányzat jogosult, akkor a központi kormánnyal létrejött előzetes megállapodáson kell alapulnia az oklevél kiadásához szükséges nemzetközi szerződésnek.

Ezeket az előzetes megállapodásokat a föderatív állam kormányával a törvény hatályba lépését - a kihirdetését követő napot - követő fél éven belül meg kell kötni.

Élőlánccal tiltakoztak az Országgyűlés CEU-t érintő döntése miatt

Belföld - 2017-04-04

Több ezer demonstráló élőlánccal tiltakozott az Országgyűlés CEU-t (Central European University) érintő oktatási törvénymódosítása miatt kedd délután az intézmény épületénél, Budapesten.

Az élőlánc után a CEU előtt felszólalók, köztük a diákok többször is arra kérték Áder János köztársasági elnököt, éljen politikai vagy alkotmányos jogával, és vétózza meg a törvényt. A tömeg többször is azt skandálta, "Ne írd alá János! Ne írd alá János!"

Elhangzott az is, hogy eddig mintegy 30 ezren írták alá a CEU melletti petíciót, és mivel az országgyűlési képviselők ezt nem vették figyelembe, valójában nem őket képviselik ebben a kérdésben. Hozzátették, úgy látják az érintettek nélkül meghozott döntések antidemokratikusak. "Semmit rólunk, nélkülünk" - skandálták.

László Luca, a CEU elsőéves diákja felháborítónak nevezte, hogy két nap alatt sikerült ellehetetleníteni egy nemzetközi egyetemet.

"Ezt nem hagyjuk szó nélkül, ezért vagyunk itt" - tette hozzá.

Az épület előtt szónokolók szerint az Országgyűlés döntése nemcsak a CEU-ról, hanem a jogállamiság jelenéről és jövőjéről is szól, és a döntés súlyos károkat okoz Magyarországnak és a magyar társadalomnak. Hozzátették, az egyetemi autonómia évszázados érték.

LMP: európai jelentőségű a CEU ügye

Belföld - 2017-04-03

Az LMP európai jelentőségűnek tartja a CEU ügyét, és állításuk szerint az egyetem nem sértett törvényt. Az ellenzéki párt európai parlamenti képviselője azt szeretné, ha az Országgyűlés nem is tárgyalná a felsőoktatási törvény módosítását, amely szerinte kizárólag a CEU-ról szól.

Meszerics Tamás hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján kijelentette: egy jogállamban diszkriminatívnak tekintik azt a törvényhozást, amely egyetlen alanyra koncentrál. A kifogásolt törvényjavaslatnak ugyanakkor szerinte ennél nagyobb tétje van: az az akadémiai szabadságról szól Európa szerte. Ezért pártja kezdeményezi, hogy az Országgyűlés, ha napirenden tartja az előterjesztést, uniós napirendként tárgyalja azt.

Külföldi egyetemek - Jobbik: elterelő hadművelet folyik

Belföld - 2017-04-02

Elterelő hadműveletnek nevezte Szávay István országgyűlési képviselő, a Jobbik nemzetpolitikai kabinetjének elnöke a felsőoktatási törvény tervezett módosítását vasárnap Budapesten, sajtótájékoztatón.

Az ellenzéki politikus hangsúlyozta: a tervezett törvénymódosítás a határon túli magyar egyetemek működését is veszélybe sodorhatja, ha nem kellő óvatossággal nyúlnak a kérdéshez. Emlékeztetett arra, hogy a magyar állam által anyagilag támogatott erdélyi magyar egyetemek sem államközi szerződés alapján működnek. Hozzátette: a Közép-európai Egyetem (CEU) versenyelőnye ellen nem a tönkretétel a megoldás, hanem a felsőoktatás "normális finanszírozása".

A CEU melletti tüntetés kezdődött Budapesten

Belföld - 2017-04-02

A Közép-európai Egyetem (CEU) melletti tüntetés kezdődött vasárnap délután Budapesten. Az Oktatási szabadságot csoport szervezésében tartott demonstráción a Fővám téren Deák Dániel, a Budapesti Corvinus Egyetem professzora azt mondta: a jelenlegi helyzet nem elfogadható, mert gyermekeink jövőjét teszi kockára "a politikai önkény".

Deák Dániel azt hangoztatta: "Vegyük vissza az egyetemet, az egyetem a miénk, az egyetem szabaddá tesz".

A demonstráció elején a szervezők a CEU-t is érintő felsőoktatási törvénytervezet visszavonását kérték, és arra hívták fel a figyelmet, hogy Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős uniós biztos is "kiállt" a CEU mellett.

A demonstrálók a Budapesti Corvinus Egyetem épülete előtt gyülekeztek a Fővám téren, onnan indultak egy "Oktatási szabadságot, Freedom for education" feliratú molinó mögött a CEU Nádor utcai épülete felé. A menet a Kossuth térre, a Parlament elé érkezik. A tömegben magyar és európai uniós zászlókat, valamint olyan táblákat lehetett látni, mint "A szabad magyar felsőoktatásért", "Nem akarunk CEU-tanáziát" és "Budapest az otthonunk".

Az esemény meghívójában a szervező Oktatási szabadságot csoport azt írta: a tüntetés célja, hogy kiálljanak az oktatási autonómia mellett. A tüntetést a kedden benyújtott kormányzati törvénytervezet miatt tartják, amely a szervezők szerint "ellehetetlenítené az ország egyik legjobb egyeteme", a CEU működését. Úgy fogalmaztak: ez a törvénymódosítás "támadás a magyarországi tanszabadság és az egyetemi autonómia ellen", aminek az egész társadalomra ható, hosszú távú következményei lesznek, és a CEU "eltávolítása" csak a kezdet.

Az első áprilisi hétvégén már 25 fok is lehet

Belföld - 2017-03-30

A következő napokban is marad a száraz, meleg idő, az első áprilisi hétvégén többfelé már 25 Celsius-fok körül alakulhatnak a maximumok - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből.

Pénteken napközben napos időre lehet számítani, legfeljebb keleten képződhet több gomolyfelhő, de csapadék ott sem várható. A Dunántúlon ismét megélénkül, a Kisalföld környékén megerősödik a szél. A legalacsonyabb hőmérséklet 0 és 6 fok között alakul, de az északi völgyekben ennél hidegebb is lehet. A nappali maximumok 18 és 23 fok között alakulnak.

Közjegyzői kamara: kevesen és helytelenül végrendelkeznek Magyarországon

Belföld - 2017-03-30

Kevesen és helytelenül végrendelkeznek Magyarországon, a fővárosban a hibás végrendeletek több mint kilencven százalékát megtámadják - írta a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) .Nyilvántartásuk szerint tavaly tíz százalékkal nőtt a hivatalosan regisztrált végintézkedések száma, száz ember közül azonban még mindig csupán négy készít végrendeletet.

Jubilál a Bükki Nemzeti Park

Belföld - 2017-03-30

Az erdők óvásáról, a természet védelmének fontosságáról, az emberek felelősségéről beszélt Áder János a lillafüredi Palotaszállóban csütörtökön a Bükki Nemzeti Park megalakulásának negyvenedik évfordulója alkalmából megtartott ünnepségen.

A köztársasági elnök egyebek mellett arról szólt, hogy a természet nemcsak erőforrás és a gazdálkodás terepe, hanem nemzeti kincs.

Mint mondta: az embernek jobban látnia kell tettei következményeit, alázatosabban kell viszonyulnia környezetéhez, és végérvényesen le kell számolnia azzal, hogy joga és lehetősége van a természettől számolatlanul elvennie annak javait.

CEU-rektor: nem zárják be a felsőoktatási intézményt

Belföld - 2017-03-29

Nem zárják be a Közép-európai Egyetemet (CEU) semmilyen körülmények között, a tudományos programok folytatódnak - mondta az intézmény elnök-rektora szerdai budapesti sajtótájékoztatón. Michael Ignatieff kijelentette: Budapest az "otthonuk", és itt akarnak maradni.

Kiemelte: a magyar kormány által benyújtott felsőoktatási törvénymódosítást diszkriminatívnak tartják, támadásként értékelik a CEU-val szemben, és úgy vélik, az a tanszabadság kárára válik egész Európában, károsítja a magyar-amerikai kapcsolatokat. Diszkriminatívnak tartotta a feltételek teljesítésére a 2018 februári határidőt is.

Tarlós: nem működhetnek önkéntes rendőrökként a kerületi közterület-felügyelők

Belföld - 2017-03-29

- Tarlós István szerint az autósok bírságolását érintően nem működhetnek úgy a kerületi közterület-felügyelők, mint "a legrosszabb időkre emlékeztető önkéntes rendőrök".

A főpolgármester az M1 aktuális csatorna szerda esti műsorában a térfigyelő kamerás büntetések ügyében hangsúlyozta, a közterület-felügyelőknek nem az a feladatuk, hogy üldözzék az autósokat, hanem szolgálatot lássanak el.

Vasárnap kezdődik a nyári időszámítás

Belföld - 2017-03-23

Vasárnap kezdődik a nyári időszámítás, amely október utolsó vasárnapjáig tart. Az órákat vasárnap hajnali 2 órakor 3 órára kell állítani, ezzel a módszerrel Magyarország 1980 óta spórol energiát.

Az Európai Unióban 1996 óta egységesen alkalmazott módszer azon alapul, hogy március 21. és szeptember 21. között hosszabbak a nappalok, mint az éjszakák, az órák előreállításával az ébrenlét jobban egybeesik, így kevesebb energiát kell világításra használni.

A Mavir szakemberei 1949 óta gyűjtik és elemzik a mindenkori fogyasztási adatokat, amelyekből az látszik, hogy a tavaszi óraállításkor látványosan változik az esti órák terhelése, hiszen egy órával később kell felkapcsolni a lámpákat. Az átállítás előtti és utáni időszakot összehasonlítva naponta 1,5-3 százalékos fogyasztáscsökkenés tapasztalható az átállítást követő időszakban.

Fővárosi Törvényszék: politikai szereplők kommunikációs eszközként használják a sajtópereket

Belföld - 2017-03-23

- Politikai szereplők nem egyszer kommunikációs eszközként használják a sajtópereket - mondta Madarasi Anna, a Fővárosi Törvényszék sajtószóvivője a sajtó-helyreigazítási perekkel kapcsolatos háttérbeszélgetésen, a törvényszéken csütörtökön.

Jakabosné Németh Monika, a törvényszék sajtópereket tárgyaló tanácselnöke ezzel kapcsolatban elmondta: esetenként érezhető, hogy fontosabb a helyreigazítási eljárást kezdeményezők számára a perről szóló hírek "generálása", mint maga a per.

hirdetés

„Kiadó egy családi ház 120 nm alapterületű földszintje. A ház emeletén egy Pilates és jóga stúdió működik, így elsősorban olyan vállalkozások érdeklődését várjuk, akiknek a tevékenységi köre ezzel összhangban van.

A terület bármilyen csendes sport, vagy egészséges életmódra nevelő tevékenység végzésére alkalmas. A kiadó helyiségekhez öltöző, zuhanyzó, wc, konyha, recepció, rendezett kert, és több férőhelyes a telken kialakított parkoló tartozik. Érdeklődni a helyszínen: Debrecen, Sámsoni út 18. (MM-Pilates Stúdió) vagy a +36 20 204 94 35-ös telefonszámon lehet.

Ár: 240.000.-Ft, mely a rezsit is tartalmazza.