Belföld

Eredmények megjelenítése 81-től 100-ig 5972 találatból.

OGY - Alakuló ülés - Elfogadták a bizottsági struktúrát

Belföld - 2018-05-08

Az előző ciklussal azonos bizottsági struktúrában folytatja munkáját a parlament, a keddi alakuló ülésen megválasztották a testületek elnökét, alelnökeit és tagjait is. Az Országgyűlés bizottságainak létrehozásáról, tisztségviselőinek és tagjainak megválasztásáról szóló országgyűlési határozati javaslatot 183 igen szavazattal, egyhangúlag fogadta el a Ház.

A képviselők a törvényalkotási bizottság elnökévé választották Hende Csabát (Fidesz), a Ház törvényalkotási alelnökét.

A parlamentben ezúttal is 15 állandó bizottság működik, ebből 10-nek a kormánypártok, 5-nek az ellenzék adja az elnökét.

Az Országgyűlés állandó bizottságainak megalakítását az alaptörvény mondja ki, az országgyűlési törvény pedig rögzíti, hogy ezek a testületek a parlament kezdeményező, javaslattevő, véleményező, törvényben és a határozati házszabályi rendelkezésekben meghatározott esetekben ügydöntő, valamint a kormányzati munka ellenőrzésében közreműködő szervei.

Civilek tüntetnek a parlament megalakulása és az új kormány ellen

Belföld - 2018-05-08

Civilek tüntetnek a parlament megalakulása és az új kormány ellen kedden a Kossuth téren a Civil Ellenzéki Kerekasztal elnevezésű szervezet felhívására. Dél előtt néhány perccel a demonstrálók egy csoportja megpróbálta áttörni a rendőrök sorfalát az Országház déli kapujánál, de kisebb dulakodás után visszaszorították őket.

A Nem akarjuk ezt a parlamentet és kormányt! címmel meghirdetett demonstrációról a szervezők a Facebookon azt írták: "A többség nem akarja, hogy a csalással megválasztott új parlament és kormány felálljon!"

Megalakult az új Országgyűlés

Belföld - 2018-05-08

Letették esküjüket az országgyűlési képviselők kedden, ezzel megalakult az új parlament. A képviselők a történelmi zászlók előtt tettek esküt.

A Demokratikus Koalíció képviselői - akik csak az eskütétel idejére jelentek meg az ülésteremben, azt követően azonnal távoztak is - azzal egészítették ki a hivatalos esküszöveget, hogy minden törekvésükkel azon lesznek, hogy "helyreállítsák a köztársaságot", és új demokratikus alkotmányt adjanak a hazának.

Az LMP-s Hadházy Ákos nem vett részt az eskütételen.

Ezt megelőzően az Országgyűlés korelnökéből - aki a legidősebb képviselő, a 82 éves, fideszes Turi-Kovács Béla - és a korjegyzőkből - vagyis a legfiatalabb képviselőkből - álló testület jelentést tett a mandátumvizsgálat eredményéről, amely mindenki megbízólevelét szabályszerűnek találta. Ezután a parlament - 189 igen szavazattal, egyhangúlag - igazolta a képviselők és a nemzetiségi szószólók mandátumát.

A parlamentnek ezúttal is 199 képviselő a tagja, a Ház munkájában további 12 szószóló vesz részt.

OGY - Alakuló ülés - Jobbik: sunyi megoldás a Kossuth tér élőerős védelme

Belföld - 2018-05-08

A Jobbik sunyi megoldásnak tartja a Kossuth tér élőerős rendőri védelmét, azt ugyanakkor egyfajta győzelemként értékeli, hogy fémkordonok nincsenek az Országház körül.

Mirkóczki Ádám, az ellenzéki párt szóvivője kedden újságíróknak azon álláspontjának adott hangot, hogy a közösségi együttlétnek és a politikai véleménynyilvánításnak nemcsak akkor kell teret engedni, amikor valakit ünnepelnek, hanem akkor is, amikor kritizálnak.

Szerinte utóbbit a Fidesz-kormány nem engedi, míg a Jobbik azon van, hogy Magyarország szabad ország maradjon és pártállástól függetlenül bárki kifejthesse a véleményét

Faültetés Budapesten Izrael alapításának 70. évfordulója alkalmából

Belföld - 2018-05-06

Csoportképhez gyülekeznek az Izrael állam megalapításának 70. évfordulója alkalmából rendezett faültetésen az újlipótvárosi Szent István parkban 2018. május 6-án. A zsidó államot 1948. május 14-én kiáltotta ki David Ben-Gurion, Izrael első miniszterelnöke.

Áder: tehetséges magyarok kiváló tettei hálózzák be a világot

Belföld - 2018-05-06

Bölcs, bátor, tehetséges magyarok remek gondolatai, kiváló tettei és nagyszerű teljesítményei hálózzák be a világot - mondta Áder János, köztársasági elnök a Magyarország Barátai program budapesti vendégeit köszöntve vasárnap a Sándor palotában.

Áder János úgy fogalmazott: bárhol is születtek, bárhol is élnek, bárhol is teljesítették ki hivatásukat, mi mindannyian büszkék lehetünk arra, amit elértek.

Büszkék arra, amit mi, magyarok adtunk a világnak - hangsúlyozta az államfő.

Áder János kiemelte: a Magyarország Barátai Alapítvány ma már több mint barátság. Itthoni és külhoni magyarok erős szövetsége, határon inneniek és túliak érdek- és értékközössége.

Az alapítvány vállalt feladata látszólag nem bonyolult, folytatni a munkát, ami barátokká tett minket, és ezzel kivívni mások elismerését - mutatott rá, kiemelve a közös hangot és a közös értékrendet.

Áder János hozzátette: idén is szeretné megköszönni mindannyiuknak, hogy a legtermészetesebb módon, munkájukkal, szakértelmükkel óvják és növelik a magyarok becsületét mindenütt a világban.

Nagy Futam - Kétszázezer néző Budapest belvárosában

Belföld - 2018-05-01

Kétszázezer néző tekintette meg Budapest belvárosában a hatodik alkalommal megrendezett Nagy utam elnevezésű autó-, motorsport és légi bemutatót kedden .

A program délelőtt az autó- és motorsport bemutatóval kezdődött az Erzsébet tér-Károly körút-Astoria-Ferenciek tere útvonalon kialakított "pályán", a sztárvendég pedig Max Verstappen, a Forma-1-es Red Bull istálló holland pilótája volt, aki egy 2015-ös F1-es versenyautót vezetett.

A német túraautó-bajnokságot (DTM) a címvédő René Rast egy Audival, a korábbi F1-es versenyző német Timo Glock pedig egy BMW-vel képviselte, de tartott bemutatót Magyarország eddigi egyetlen Forma-1-es pilótája és pontszerzője, Baumgartner Zsolt is, aki egy Formula Renault típusú versenyautóval szórakoztatta a kilátogatókat.

Végigment a pályán a múlt hétvégén a Hungaroringen versenyző túraautó-világkupa (WTCR) mezőnyének néhány autója, valamint a ralisok, terepralisok, autókrosszosok, ralikrosszosok és gyorsasági kamionversenyzők is megmutatták magukat. Érdekesség, hogy a nézők az egyesült államokbeli NASCAR versenysorozat Magyarországon ritkán látható autóit is megtekinthették menet közben.

Szél Bernadett lesz az LMP parlamenti frakcióvezetője

Belföld - 2018-04-27

Szél Bernadett lesz az LMP kilencfős parlamenti frakciójának vezetője - jelentette be a párt társelnöke pénteken Siófokon az LMP kihelyezett frakcióülését követően.Szél Bernadett hozzátette: a képviselőcsoportból Demeter Márta, Keresztes László Lóránt és Schmuck Erzsébet frakcióvezető-helyettesként fog dolgozni.

Balog: újabb iskolát építhet Irakban a kormány

Belföld - 2018-04-27

Újabb iskolát építhet Irakban a magyar kormány - közölte az emberi erőforrások minisztere pénteken Budapesten, a Magyarországon ösztöndíjasként tanuló üldözött keresztény fiatalok évzáró ünnepségén.

Az elsőfokú eljárás megismétléséről döntött az ítélőtábla a költségvetési csalással vádolt P. Koltai Gábor filmproducer ügyében

Belföld - 2018-04-26

Az ítélet megalapozatlansága miatt az elsőfokú eljárás megismétléséről határozott csütörtökön a Fővárosi Ítélőtábla a többmilliárdos költségvetési csalással vádolt P. Koltai Gábor filmproducer ügyében.

Ismét elnapolta a hódmezővásárhelyi közgyűlés rendkívüli ülését a polgármester

Belföld - 2018-04-26

Mindössze tízperces vita után 15 munkanapra - a keddi ülést követően ismét - elnapolta a hódmezővásárhelyi közgyűlés rendkívüli ülését Márki-Zay Péter (független) polgármester csütörtökön.

A politikus azt követően döntött az ülés elnapolása mellett, hogy a testület többségét alkotó fideszes képviselők szavazatával napirendre vették a város csaknem félszáz belterületi útjának, illetve több nagy forgalmú utca járdájának felújítására tett javaslatot, és az ehhez kapcsolódó költségvetési átcsoportosításokra.

Választás 2018 - A DK három körzetben is megismételtetné a szavazást

Belföld - 2018-04-25

A Demokratikus Koalíció arra kéri a Nemzeti Választási Bizottságot, hogy ismételtesse meg a szavazást abban a három, ukrán határhoz közeli körzetben, ahová szervezetten szállítottak határon túli kettős állampolgárokat voksolni

Hajdu László, a XV. kerület DK-s polgármestere a parlamentben folytatja

Belföld - 2018-04-25

Lemond XV. kerületi polgármesteri tisztségéről Hajdu László, aki a Demokratikus Koalíció (DK) képviselőjeként a májusban megalakuló Országgyűlésben folytatja munkáját.

Az ellenzéki politikus a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülése előtt jelentette be döntését, amelynek értelmében a közgyűlési képviselőségét is elveszti. Hajdu László azt is közölte, hogy ideiglenesen Németh Angéla alpolgármester veszi át a városrész irányítását, és a DK az utódlásáról döntő időközi választáson is akarja indítani.

Csongrád megyében folytatja panasznapsorozatát az ombudsman

Belföld - 2018-04-24

Csongrád megyében folytatja helyi panasznapsorozatát június 5-én és 6-án Székely László, az alapvető jogok biztosa, az állampolgári beadványok gyűjtése szerdán kezdődik el.

Az ombudsmani hivatal szerint a helyi panasznapok egyik fontos célja az, hogy az állampolgárok közvetlenül is kérhessék az ombudsman segítségét, ha úgy látják, hogy valamely hatóság vagy közszolgáltató szerv sérelmet okozott nekik, és azt nem követte elfogadható megoldás.

A jogszabályok alapján az alapvető jogok biztosa azoknak nem tud segíteni, akik ügyükben nem merítették ki a rendelkezésre álló közigazgatási jogorvoslati lehetőségeket vagy akiknek az ügye 1989. október 23-a előtt indult, akik esetében a hatóság egy évnél régebben hozta meg jogerős határozatát, illetve ha az ügy elbírálása ügyészi és bírói hatáskörbe tartozik.

Választás 2018 - LMP: egy szűk kör kezében van a választási informatikai rendszer

Belföld - 2018-04-23

Az LMP szerint egy egymással összejátszó kör tartja kezében a választási informatikai rendszert, amelyen komoly biztonsági rések is vannak. Szél Bernadett társelnök és Demeter Márta országgyűlési képviselő hétfőn Budapesten osztotta meg újságírókkal tapasztalatait, miután április 9-e óta informatikusok, adatelemzők és jogászok segítségével áttekintette a választás lebonyolításában érintett intézmények, cégek, és a használt technikai háttér hálózatát.

A politikusok "megdöbbentő összefonódásokról" beszéltek, és a feltárt kapcsolati hálók, illetve a kérdéseikre kapott válaszok alapján kijelentették: mind a választási informatikai rendszer, mind a teljes közigazgatási informatikai és intézményrendszer manipulálható, miután azt egy szűk kör kezébe szervezte ki a kormányzat. Demeter Márta úgy fogalmazott: a cégháló szervezett bűnözői logikán szerveződő mintázatot mutat.

A Nemzeti Választási Iroda és a Belügyminisztérium is vizsgálatot folytat a választási rendszer leállásával kapcsolatban, erre hivatkozva nem kaptak választ számos kérdésükre - közölték az ellenzéki politikusok.

A biztonsági kockázatok közül kiemelték: marokkói kézben van az integrált választási szolgáltatási rendszer korábbi változatának alap forráskódja, s bár arra nincs bizonyítékuk, hogy ennek továbbfejlesztése a mostani rendszer, ez szerintük feltételezhető.

Mészáros Lőrinc visszavonul a közélettől

Belföld - 2018-04-23

Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester lemond tisztségéről, hogy kizárólag gazdasági érdekeltségeire koncentráljon - erről maga az üzletember tájékoztatta hétfőn közleményben az MTI-t.

A dokumentum szerint Mészáros Lőrinc döntéséről április 20-án írásban is tájékoztatta Felcsút község alpolgármesterét és jegyzőjét. Az időközi polgármester-választás időpontjáról a helyi választási bizottság határoz majd, miután keddi ülésén a képviselőtestület is hivatalos tájékoztatást kap Mészáros Lőrinc lemondásáról.

Ellenzéki tárgyalás - Több egyeztetést tartanak a jövőben a pártok

Belföld - 2018-04-23

Egy fal dőlt le azzal, hogy az Országgyűlés ellenzéki pártjai egyeztettek egymással a jövőbeli ellenzéki munkáról - vélte Szél Bernadett, az LMP társelnöke hétfői sajtótájékoztatóján, azt követően, hogy pártja kezdeményezésére tárgyalóasztalhoz ültek a Jobbik, az MSZP, az LMP, a DK és a Párbeszéd politikusai.

A megbeszélésről Szél Bernadett részleteket nem árult el, mint fogalmazott, azért, hogy nagyobb eséllyel valósulhassanak meg az elhangzott javaslatok. Csupán annyit közölt: a tárgyalás konstruktív volt, és a jövőben több egyeztetést tartanak majd, hogy minél eredményesebben dolgozhassanak a választókért.

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke újságíróknak azt mondta, konstruktív volt a hangulat az egyeztetésen, a tárgyalásokat kedden folytatják.

Távozik az Emmi éléről Balog Zoltán

Belföld - 2018-04-23

Orbán nem kíván változtatni a minisztériumi struktúrán, ez nem tetszett Balognak, aki így a távozás mellett döntött. Nem megy messzire, a Polgári Magyarországért Alapítványnál dolgozik tovább az Origón megjelent interjú szerint.

Egy, a kormányközeli szócsővé lett Origón megjelent interjúban derült fény arra, hogy távozik az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője és minisztere, Balog Zoltán, miután nem tudott közös nevezőre jutni Orbán Viktor miniszterelnökkel.

Az interjú szerint Balog két, a jövőről szóló hosszabb beszélgetésen is átesett Orbánnal, aki nem kíván változtatni az Emmi struktúráján, az a mostani összeállításban marad. Balognak ezzel kapcsolatban voltak változtatási javaslatai, de ezeket nem fogadta el a miniszterelnök, aki így felajánlotta, hogy válasszon: Balog ebben a formában folytatja a munkáját, vagy más ajánlatot fogad el, és azzal lényegében távozik az Emmi éléről.

Választás 2018 - Külön frakciót alakít az MSZP és a Párbeszéd

Belföld - 2018-04-21

- Az MSZP és a Párbeszéd külön frakciót alakít, és frakciószövetségként dolgozik az Országgyűlésben - jelentették be a két párt vezetői szombaton Budapesten, a szocialista párt választmányának szünetében tartott sajtótájékoztatón. Az MSZP június 17-én tartja tisztújító kongresszusát.


Választás 2018 - A demokráciáért tüntetnek Budapesten

Belföld - 2018-04-21

A demokráciáért kezdődött felvonulásos tüntetés a Mi vagyunk a többség Facebook-közösség szervezésében szombat kora este Budapesten.

A múlt szombati tüntetés folytatásaként "2.0 Mi vagyunk a többség - újabb tüntetés a demokráciáért!" címmel meghirdetett demonstráció részvevői az Országháztól, a Kossuth Lajos térről a Szabad sajtó útra vonultak, ahol majd beszédek hangzottak el.

A szervezők azt írták, hogy a demokráciáért és a sajtószabadságért tüntetnek. A Fidesz leépítette a jogállamot, "beszántotta a sajtót", és ennek is köszönhető a kétharmad - tudatták.

Hozzátették, az ellenzéki pártokra is jut feladat, amelyek szintén "sárosak abban, hogy idáig jutottunk". Velük együtt kell kiharcolnunk egy új, igazságos és tisztességes választási törvényt és a korrupciós esetek kivizsgálását. "Mi (...) egy rendszert akarunk leváltani, Orbán velejéig korrupt, és végtelenül aljas rendszerét, a NER-t" - fogalmaztak.

Többek között Móra Veronika, az Ökotárs Alapítvány vezetője szólalt fel. – Itt vagyok, magyar vagyok, civil vagyok, nő vagyok. Egész életemben azért dolgoztam, hogy Magyarország egy jó hely legyen – kezdi a beszédét. Ezért dolgozunk mi, civilek, és ezért akarnak minket tönkretenni évek óta. De vajon meddig? Megemlíti a Stop Sorost, amire a tömeg elkezdi skandálni: Nem hagyjuk! – A civilek elleni támadás célja a gondolkodók, a függetlenek elhallgattatása. Ha a civileket megfojtják, nem lesz, aki segítsen az elesetteknek A tömeg ismét: Nem hagyjuk!

Móra Veronika arra szólít, hogy együtt védjük meg a védelemre szorulókat., a civileket és a civil szervezeteket is. Aktivizálódást kér. A demokráciát a hétköznapokban fogjuk felépíteni, együtt fogjuk megcsinálni.