Belföld

Eredmények megjelenítése 41-től 60-ig 6603 találatból.

Sztrájkot hirdetett a közalkalmazottak szakszervezete

Belföld - 2020-09-02

Szerdától háromnapos önkormányzati sztrájkot hirdetett a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) - jelentette be az érdekképviselet elnöke szerdán Budapesten.

A Belügyminisztérium épülete előtt megtartott sajtótájékoztatón Boros Péterné az (MKKSZ) elnöke hangsúlyozta: minderre azt követően kerül sor, hogy a belügyminiszter nem volt hajlandó érdemi párbeszédre aszakszervezettel és közölte, hogy egyik követelésüket sem tartja tárgyalási alapnak.

Fő követelésük, az önkormányzatok költségvetési finanszírozásának rendezése, illetve azon kiadások megtérítése, amit az önkormányzatok a járvány elleni védekezésre fordítottak a kormány rendeletei alapján - tette hozzá.

A szakszervezeti vezető elmondta: az elmúlt hónapok kormányzati döntései ellehetetlenítették az önkormányzatok gazdálkodását. Ezzelpedig veszélybe sodorták több ezer önkormányzati dolgozó munkáját, megélhetését, jövőjét - húzta alá.

Meghalt három beteg, 365-tel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

Belföld - 2020-09-02

Meghalt három idős, krónikus beteg, és újabb 365 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu szerdán.

A kormányzati portálon azt írták: a 365 új beteggel 6622-re nőtt a Magyarországon eddig azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 619-re emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma 2100, 3903-an pedig már meggyógyultak.

Az aktív fertőzöttek 45 százaléka, az elhunytak 60 százaléka, a gyógyultak 42 százaléka budapesti.

Kórházban 98 koronavírusos beteget ápolnak, közülük heten vannak lélegeztetőgépen.

Hatósági házi karanténban 11 485-en vannak, és 437 531 mintavétel történt.

A közlemény szerint Európában a járvány második hulláma érzékelhető, nő a fertőzések száma, a vírus behurcolásának megfékezéséért keddtől ismét szigorodtak a külföldről való beutazás feltétételei. Alapszabály szerint külföldi állampolgárok nem léphetnek Magyarország területére, a külföldről hazatérő magyar állampolgároknak pedig kötelező a 14 napos hatósági házi karantén.

A tanévkezdés miatt kiemelten fontos a szülők és a pedagógusok felelőssége: tünetes, beteg gyermeket nem szabad iskolába, óvodába engedni. A cél, hogy az iskolák működése zavartalan legyen, és hagyományos oktatást tartsanak. Az iskolák járványügyi ajánlásokat kaptak, amelyeket saját hatáskörben további intézkedésekkel egészíthetnek ki - írták.

ITM: a MÁV vasútvonalain is megkezdődött az illegális hulladék felszámolása

Belföld - 2020-08-28

Megkezdődött a Tisztítsuk meg az Országot! projekt második lépése, a belföldi vasútvonalak környékének megtisztítása az illegális hulladéktól a MÁV Zrt. közreműködésével - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára pénteken a fővárosi X. kerületben a Rákos állomás rakodóterületén tartott sajtótájékoztatón.

Válaszd a hazait! elnevezéssel kampányt indít a kormány

Belföld - 2020-08-27

- Válaszd a hazait! elnevezéssel kampányt indít a kormány a hazai előállítású termékek népszerűsítésére - mondta csütörtökön Dunaharasztiban az agrárminiszter.

Állami kitüntetéseket és miniszteri kulturális díjakat adtak át

Belföld - 2020-08-19

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára és Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára állami kitüntetéseket és miniszteri kulturális díjakat adott át március 15. és augusztus 20. alkalmából a Pesti Vigadóban.

Kitüntetések - Széchenyi-díj

Belföld - 2020-08-19

Magyarország köztársasági elnöke nemzeti ünnep, március 15. alkalmából kitüntetéseket adományozott.

Széchenyi-díjat adományozott

BERLÁSZ MELINDA Szabolcsi Bence-díjas zenetörténész, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpontja Zenetudományi Intézetének nyugalmazott főmunkatársa részére Magyarország számára kivételesen értékes tudományos pályája során a 20. századi magyar zenetörténet területén folytatott hiánypótló kutatásai, valamint az emigrációba kényszerült, és emiatt kevésbé ismert hazai zeneszerzők, illetve előadóművészek életművének széles körű megismertetése érdekében végzett munkája elismeréseként;

Kitüntetések - Kossuth-díj

Belföld - 2020-08-19

Kossuth-díjat adományozott:

ÁCS MARGIT József Attila-díjas és Babérkoszorú díjas író, műkritikus, szerkesztő, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja részére Magyarország számára kivételesen értékes művészi pályafutása során létrehozott, több műfajt átfogó, sokoldalú prózaírói és irodalomkritikusi életműve, a lélektani mélységek ábrázolása mellett a társadalomkritikai igazságkeresésre is nagy hangsúlyt fektető, örök érvényű írásai, valamint a rendszerváltoztatás történetét bemutató hiánypótló elbeszélései elismeréseként;

BERCZELLY ISTVÁN Liszt Ferenc-díjas operaénekes, kiváló és érdemes művész, a Magyar Állami Operaház örökös tagja részére Magyarország számára kivételesen értékes művészi pályafutása során a magyar operajátszás egyik legnagyobb formátumú, markáns színpadi egyéniségeként főként basszbariton szerepekben nyújtott sikeres alakításai mellett példaértékű szakmai alázatról is árulkodó előadóművészete elismeréseként

Átadták a Kossuth- és Széchenyi-díjakat

Belföld - 2020-08-19

A magyar történelem egyik csodája, hogy a közös cél különleges rangra emelte a közös munkát - utalt az 1948-49-es forradalom és szabadságharc idején a hátországban feladatot teljesítők munkájára a köztársasági elnök szerdán az Országházban, a március 15-e alkalmából odaítélt Kossuth- és Széchenyi-díjak, valamint a Magyar Érdemrend Középkeresztjének ünnepélyes átadásán.

Áder János kiemelte: minden magyar ember tudja, mi zajlott Pesten és Budán 1848. március 15-én, annak a napnak minden mozzanatából történelem lett; 1848. augusztus 19-ét azonban közel sem őrzi ilyen erős nemzeti emlékezet, pedig ekkor az Országgyűlésben a képviselők a haderőről készültek dönteni.

A háztartások mindössze felének van 2 hónapra tartaléka egy felmérés szerint

Belföld - 2020-08-11

A magyar munkavállalók mindössze felének van 2 hónapra elegendő tartaléka, míg a mostanában munka nélkül maradtak átlagosan 3 hónapra tartalékoltak be - derül ki a BNP Paribas Cardif és a Medián kedden közölt felméréséből.

Az anyagi tartalékok jelentőségét azért emelték ki, mert a munkavállalók csaknem harmadát érintette a járványhoz kapcsolódó valamilyen típusú jövedelemcsökkenés. A visszajelzések szerint 10 százalék vesztette el a munkáját, 8 százalék csak részmunkaidőben dolgozhat, 11 százalék több feladatot kénytelen végezni a leépítések miatt, és a legkedvezőbb helyzetűek is legfeljebb 5 hónapot vészelnének át bevétel nélkül - írták.

Több mint 8 tonna hulladék gyűlt össze a PET Kupán

Belföld - 2020-08-10

Összesen 8,2 tonna, majdnem felerészben újrahasznosítható hulladék gyűlt össze a Tisza árteréből az idei PET Kupán - közölték a szervezők hétfőn.

A Természetfilm.hu Egyesület azt írta, hogy az összegyűjtött anyagokat fajtánként átválogatva többféle termék gyártásában is hasznosítani lehet.

DK: az ellenzék csak közösen győzheti le a Fideszt

Belföld - 2020-08-06

- A Demokratikus Koalíció (DK) szerint a Hajógyári-sziget esete megmutatta, hogy az ellenzék csak közösen győzheti le a Fideszt a 2022-es választáson.

Kiss László DK-s politikus, a III. kerület polgármestere csütörtöki, online sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a területen a kormány óriási pusztításra készült.

Jobbik: legyenek adó- és járulékmentesek az önkormányzatok által nyújtott egyszeri juttatások!

Belföld - 2020-08-06

- A Jobbik azt javasolja, hogy veszélyhelyzet idején legyenek adó- és járulékmentesek az önkormányzatok által nyújtott egyszeri juttatásokat.

Pintér Tamás, Dunaújváros polgármestere egy csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a koronavírus-járvány idején a szociális dolgozók emberfeletti munkát végeztek, de a kormánytól mégsem kaptak külön juttatást.

Állatvédelmi törvénycsomagot készített a DK

Belföld - 2020-08-05

A Demokratikus Koalíció (DK) hét elemből álló állatvédelmi törvénycsomagban kér szigorúbb fellépést az állatkínzók ellen. A javaslatokról előbb az állatvédő szervezetekkel egyeztetnek, majd azokat a tervek szerint az ősszel benyújtják a parlamentnek.

Arató Gergely frakcióvezető-helyettes szerdai, online sajtótájékoztatóján rendkívül fontosnak nevezte a civil szervezetek munkáját, de hozzátette, hogy az önmagában nem elég a probléma megoldásához.

Az ellenzéki párt ezért áttekintette azokat az elmúlt években a parlamentnek benyújtott törvényjavaslatokat, amelyekből nem született jogszabály, és azok alapján készítette el saját indítványait - közölte.

Vihar - Száz kilométeresnél erősebb széllökést is észleltek kedden

Belföld - 2020-08-05

Száz kilométer/órásnál erősebb széllökést és több mint százmilliméternyi csapadékot is regisztráltak a keddi zivataros időben - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdán a Facebook-oldalán.

"Esemény- és csapadékdús" volt a keddi nap - fogalmaztak, hozzátéve, hogy már délelőtt elrobogott keleten néhány zivatar. Délután Horvátország felől egy kifejlett szupercella érte el Baranya megyét, majd folytatta útját északkelet felé, maga előtt további heves zivatarokat gerjesztve. Este északkeletre helyeződött át az aktivitás.

Kiadós csapadékmennyiség gyűlt össze, Balatonakaliból például 118,5 milliméterről érkezett jelentés. A heves zivatarokat néhol viharos, erősen viharos széllökések is kísérték, ez inkább este volt jellemző. A debreceni repülőtérnél 103,7 kilométer/órás széllökést is regisztráltak - közölték.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdai veszélyjelzésében azt írta: legkevésbé az északi, északnyugati területeken lehetnek zivatarok, majd kelet felől egyre inkább megszűnnek a feltételek a zivatarok kialakulásához.

Vihar okozott károkat Bács-Kiskun megyében

Belföld - 2020-08-05

A kedd esti felhőszakadás és viharos szél Bács-Kiskun megyében több helyszínen okozott vezetékszakadást és oszlopok is kidőltek, de szerda estére várhatóan minden helyszínen helyreáll az áramszolgáltatás.

Az NKM Nemzeti Közművek Zrt.közleménye szerint az üzemzavar elhárításán az NKM Áramhálózati Kft. munkatársai külső vállalkozók bevonásával folyamatosan dolgoznak. Délelőtt Kecskeméten még 1500, Cegléden 244 ügyfélnél volt áramszünet, a környező települések közül Albertirsán és Lajosmizsén néhány tucat fogyasztási helyen szünetelt a szolgáltatás. A javítás folyamatos, az esti órákra várhatóan mindenütt megszűnik az üzemzavar, és helyreáll a villamosenergia-szolgáltatás.

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivőjének tájékoztatása szerint több mint százötven esetben kellett beavatkozniuk a tűzoltóknak a kedd délután Bács-Kiskun megyén átvonuló vihar okozta károk miatt.

Kovács Andrea elmondta, kidőlt fák és letört ágak miatt hívták a tűzoltókat, az emberek a házak pincéjében, garázsában összegyűlt csapadék eltávolításához kértek segítséget, de villámcsapásról és megbontott tetőszerkezetekről is érkeztek bejelentések.

Lánchíd - Karácsony: a hatósági döntés szűkítheti a közbeszerzésen indulók körét

Belföld - 2020-08-04

- A főváros nem ért egyet a Közbeszerzési Hatóság azon döntésével, amellyel nyolc évre csökkentette a Lánchíd felújítására vonatkozó közbeszerzésnél a referenciaidőszakot, mert a korlátozás alkalmas lehet arra, hogy szűkítse a közbeszerzésen indulók körét - írta Facebook-oldalán a főpolgármester kedden.

OGY - Határozatképtelen volt a rendkívüli ülés

Belföld - 2020-08-03

Határozatképtelenség miatt a napirend előtti felszólalások után véget ért az Országgyűlés hétfői, rendkívüli ülése, amelyet a Demokratikus Koalíció (DK) azért kezdeményezett, mert álláspontjuk szerint a miniszterelnök a júliusi EU-csúcson szembement az Országgyűlés egy korábbi döntésével.

Az ülésen az ellenzéki pártok képviselői vettek csak részt, a Fidesz- és a KDNP-frakció, illetve a kormány tagjai nem jelentek meg. Az ülésen a DK az Európai Tanácsban július 21-én elfogadott megállapodásról szóló politikai nyilatkozatot vitatta volna meg, mert szerintük a kormányfő Brüsszelben szembement a július 14-én hozott parlamenti határozattal.

Párbeszéd: a kormány nem képes megvédeni a természeti értékeket

Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd) napirend előtt bírálta a kormánypárti politikusokat, mert távol maradtak az ülésről. Azt mondta, ezzel azt bizonyítják, hogy egyre inkább a hatalom emberei és nem a nép képviselői.

A kormány arra sem képes, hogy megvédje a természeti értékeket azokkal a "profitéhes" befektetőkkel szemben, akik sorra építik be a Balatont, a Velencei-tavat a Fertő tavat vagy a tatai Öreg-tavat - jelentette ki az ellenzéki képviselő.

DK: a Fidesz az önkormányzati szakrendelők államosítására készül

Belföld - 2020-07-22

A Fidesz a járóbetegállátás központosítására, vagyis az önkormányzati szakrendelők államosítására készül - mondta a XVIII. kerület DK-s polgármestere a Facebookon online közvetített sajtótájékoztatón szerdán.

Az Index Zrt. felmondott a portál főszerkesztőjének

Belföld - 2020-07-22

Bodolai László, a Magyar Fejlődésért Alapítvány kuratóriumi elnöke, aki az Index.hu munkáltatói jogainak gyakorlója kezdeményezte Dull Szabolcs főszerkesztő munkaviszonyának megszüntetését szerdán.

Bodolai László közleményében tudatta: Az "Index.hu Zrt. igazgatósága mérlegelte az elmúlt időszak eseményeit, és az igazgatóság elnöke a mai napon kezdeményezte Dull Szabolcs főszerkesztő munkaviszonyának rendes felmondással történő megszüntetését. (...) A főszerkesztői pozíció jelenleg betöltetlen marad, ennek betöltéséről az igazgatóság később határoz."

Megdőlt a napi szélrekord a keddi viharban

Belföld - 2020-07-22

Megdőlt a napi szélrekord a keddi viharban, amely többfelé károkat is okozott - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdán a honlapján. Kedden markáns hidegfront vonult át az ország fölött, amely főleg a Dunántúl északi felén és Északkelet-Magyarországon okozott jelentős szélerősödést, valamint heves zivatarokat, néhol jégesővel. Fonyódon kedd este 132,5 kilométer/órás széllökést mértek, amely új július 21-i országos szélrekord.

Kitértek arra is, hogy a katasztrófavédelemnek többfelé be kellett avatkozni a keletkezett károk elhárítása miatt, mivel a zivatarokat erős, viharos széllökések és nagy mennyiségű, néhol villámárvizet okozó csapadékhullás kísérte.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdára és csütörtökre is az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a zivatarveszély miatt. Több megyére a felhőszakadás veszélye miatt is kiadták az elsőfokú figyelmeztetést.