Belföld

Eredmények megjelenítése 21-től 40-ig 6711 találatból.

DK: vissza kell hívni az orvosokat és ápolókat

Belföld - 2021-05-25

- A Demokratikus Koalíció (DK) miniszterelnök-jelöltje szerint a következő években lépésről-lépésre vissza kell hívni az egészségügyi rendszerbe a hiányzó orvosokat és ápolókat.

Dobrev Klára egy hétfői, a párt Facebook-oldalán online is közvetített sajtótájékoztatón azt mondta, hogy közel kilencezer szakdolgozó és szakápoló, több, mint ötszáz háziorvos és több, mint háromezer orvos hiányzik az ágazatból.

A párt kormányfőjelöltje, aki a felújított Pestszentimrei Gyermekorvosi Szakrendelő átadásán beszélt úgy fogalmazott: embert csak ember tud gyógyítani, a magyar egészségügynek pedig az az "egyik drámája, hogy fájóan hiányoznak" az orvosok, háziorvosok, szakdolgozók, ápolók a rendszerből.

Koronavírus - Szeged díszpolgára lett Karikó Katalin biokémikus

Belföld - 2021-05-21

Szeged díszpolgári címével tüntették ki Karikó Katalin biokémikust, az elismerést Botka László (Összefogás Szegedért) polgármester adta át pénteken, Szeged napján.Botka László az ünnepségen úgy fogalmazott, a szegediek a tudásban, a tehetségben és a szorgalomban hisznek. "Szeged napján büszke, sokszínű, szabad városunkat ünnepeljük, és legjobbjainkat köszöntjük, akik munkásságukkal jó példát állítanak mindannyiunk elé" - tette hozzá.

A polgármester kiváló tudósnak és kutatónak nevezte Karikó Katalint, aki az emberiségnek reményt adott a világjárvány idején.

Az ünnepségen elhangzó méltatás szerint Karikó Katalin Kisújszálláson nőtt fel, majd Szegeden szerzett biológus diplomát, és kutatómunkáját is a városban kezdte el; 1985-ben létszámcsökkentés miatt elküldték, így családjával az Egyesült Államokba költözött, előbb a philadelphiai Temple Egyetemen, majd a Pennsylvania Egyetemen dolgozott.

2004-ben egy kollégájával, Drew Weissmann-nal szabadalmat jegyeztettek be a módosított nukleozidokat tartalmazó mRNS terápiás alkalmazásra. Ezt a szabadalmat vásárolta meg 2011-ben a BioNTech és a Moderna. 2014-ben Karikó Katalin a német BioNTech cég alelnöke lett. 2018-ban a Pfizer gyógyszercéggel közösen kezdtek ezen a technológián alapuló oltást fejleszteni, ennek is köszönhető, hogy a koronavírus megjelenése után néhány hónappal már el is indult a vakcina tesztelése, tavaly december elején pedig a széles körű felhasználás.

Karácsony Gergely: a főváros vezetése nem támogatja a Fudan Egyetem megépítését

Belföld - 2021-05-17

A főváros vezetése a Palkovocs László innovációs és technológiai miniszterrel hétfőn folytatott megbeszélésen megismert információk alapján "különösen" nem támogatja a Fudan Egyetem megépítését Budapesten, és "különösen" nem a diákváros területén - mondta sajtótájékoztatón Karácsony Gergely főpolgármester.

Karácsony Gergely és Baranyi Krisztina (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP) IX. kerületi polgármester többórás megbeszélést folytatott Palkovics Lászlóval a kínai egyetemről.

A főpolgármester a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: a tárgyalás "hosszú és eredménytelen" volt. Eddig a kormány nem osztotta meg a kínai egyetemmel kapcsolatos elképzeléseit, most pedig kiderült, hogy "amit eddig gondoltunk, sajnos az az igaz", több mint 500 milliárd forint magyar közpénzből egy kínai elit magánegyetem épül a diákváros területén, a diákváros pedig összezsugorodik, a 8000 kollégiumi férőhely "embertelen", zsúfolt körülmények között valósulhat csak meg.

Az MSZP Karácsony Gergelyt támogatja miniszterelnök-jelöltként az előválasztáson

Belföld - 2021-05-16

Az MSZP Karácsony Gergelyt támogatja miniszterelnök-jelöltként az ellenzéki előválasztáson.

A párt azt írta közleményében: országos elnöksége egyhangú döntésével Karácsony Gergelyt támogatja az MSZP és a Párbeszéd Magyarországért közös miniszterelnök-jelöltjeként a 2022. évi országgyűlési választást megelőző előválasztáson.

Hozzátették, azért támogatják Karácsony Gergelyt, mert modern, fiatal, 21. századi miniszterelnöke lehet Magyarországnak. Olyan kormányfő, aki elkötelezetten támogatja és meg is valósítja az MSZP korszakváltó programját

Nyílt levélben tiltakoznak a budapesti DK-s polgármesterek a lakástörvény módosítása ellen

Belföld - 2021-05-15

Nyílt levélben tiltakoznak a Demokratikus Koalíció (DK) fővárosi polgármesterei a lakástörvény módosítása ellen.

A fideszes polgármestereknek szóló, az MTI-hez szombaton eljuttatott levélben az aláírók - Gy. Németh Erzsébet, humán területekért felelős főpolgármester-helyettes, Kiss László (III.), Niedermüller Péter (VII.), László Imre (XI.), Cserdiné Németh Angéla (XV.) és Szaniszló Sándor (XVII.) - közölték: kedd éjszaka a Fidesz egyik képviselője olyan törvényjavaslatot nyújtott be az Országgyűléshez, amely arra kötelezi az önkormányzatokat, hogy a piaci ár töredékéért "árusítsák ki" bérlakásaikat

Karácsony Gergely miniszterelnök-jelöltként indul az ellenzéki előválasztáson

Belföld - 2021-05-15

A budapesti főpolgármester szombat reggel a Facebook-oldalán jelentette be döntését. A politikus gyermekkori lakhelyéről, Nyírtassról jelentkezett be.

Karácsony Gergely úgy fogalmazott, "egy életünk van és egy hazánk", ő pedig az élete elmúlt bő tíz évét igyekezett a hazája szolgálatába állítani.

Mostani döntését azzal indokolta, hogy úgy érzi, a hazája nagy bajban van, és a sok baj közül talán az a legfontosabb, hogy Magyarországot "egyre kevésbé érezzük a közös hazánknak". Egyre kevésbé érezzük azt, hogy Magyarország egy és oszthatatlan, egyre inkább azt érezzük, hogy a hazánk végletekig megosztott - jelentette ki a főpolgármester, hozzátéve: elsősorban azt a célt szeretné szolgálni, hogy Magyarországot újraegyesítsék.

Karácsony Gergely a Párbeszéd Magyarországért Párt miniszterelnök-jelöltje

Belföld - 2021-05-14

A Párbeszéd Magyarországért Párt küldöttgyűlése felkérte Karácsony Gergely társelnököt, Budapest főpolgármesterét, hogy miniszterelnök-jelöltként széles körű társadalmi koalíciót létrehozva képviselje a párt programját, a zöld és szociális fordulat esélyét az ellenzéki előválasztáson.

Horváth Csaba: a kormány folytatja Zugló kifosztását

Belföld - 2021-05-13

LMP), Zugló polgármestere csütörtökön, online sajtótájékoztatón kijelentette, a kormány folytatja a XIV. kerület kifosztását, a kerületi önkormányzat, ha forrásait elvonják, nem képes eleget tenni kötelességeinek.

LMP: a kormány politikai irányítás alá vonná az atomenergia hivatalt

Belföld - 2021-05-13

Az LMP szerint a kormány politikai irányítás alá akarja vonni az Országos Atomenergia Hivatalt - mondta az ellenzéki párt frakcióvezetője csütörtökön, a Facebookon közvetített sajtótájékoztatón.

Megállapodtak az ellenzéki pártok az előválasztás módjáról

Belföld - 2021-05-12

Az online regisztrációra és az internetes szavazásra is lehetőség lesz az ellenzéki pártok előválasztásán - a többi között erről állapodtak meg a Jobbik, a DK, az MSZP, az LMP, a Párbeszéd és a Momentum vezetői keddi ülésükön az előválasztás kulcskérdései között.

A miniszterelnök-jelöltet két fordulóban választják meg a pártok, a második fordulóba a legtöbb szavazatot kapott három jelölt jut tovább - olvasható a hat párt közös közleményében.

Az első fordulót idén szeptember 18. és 26. között tartják, míg a másodikat október 4. és 10. között.

A választókerületi jelöltekről egy fordulóban döntenek, az első forduló időpontjában.

Az egyetemek visszavételét ígéri Dobrev Klára a magánalapítványoktól

Belföld - 2021-05-11

A magánalapítványok felügyelete alá került egyetemek visszavételét ígéri Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) miniszterelnök-jelöltje, amennyiben az ellenzék alakíthat kormányt 2022-ben.

Dobrev Klára keddi, online sajtótájékoztatóján arról beszélt, az új kormány megalakítását követően az első dolguk az lesz, hogy visszaveszik az egyetemeket, újra közvagyont csinálnak a magánvagyonból, hogy megkaphassák az európai uniós fejlesztéseket ezek az intézmények.

Hozzátette: nem engedhetik meg, hogy "fideszes pártkatonák és oligarchák gazdagodjanak a köz vagyonából".

Dobrev Klára a DK miniszterelnök-jelöltje az ellenzéki előválasztáson

Belföld - 2021-05-02

- A Demokratikus Koalíció Dobrev Klárát, a párt EP-képviselőjét indítja miniszterelnök-jelöltként az ellenzéki pártok őszre tervezett előválasztásán.A kormányfő-jelölt személyét hivatalosan vasárnap jelentették be online közvetített rendezvényen.


Koronavírus - DK: hetente teszteljék azokat az óvodásokat és iskolásokat, akiknek a szülei ezt kérik!

Belföld - 2021-04-27

A Demokratikus Koalíció (DK) arra kéri a kormányt, hogy minden héten biztosítson ingyenes koronavírus-tesztet azoknak az óvodásoknak és kisiskolásoknak, akiknek a szülei ezt igénylik.

- A kormány közzétette az újraindítás lépéseit 4 millió beoltottnál

Belföld - 2021-04-26

Véglegesítette a kormány azokat az új szabályokat tartalmazó rendeleteket, amelyek azután lépnek érvénybe, hogy a koronavírus ellen beoltottak száma eléri a négymilliót.

A kormany.hu oldalra hétfőn feltöltött közlemény szerint a magyar oltási program európai összehasonlításban is kiemelkedően eredményes. "Ez lehetővé teszi, hogy újabb lépéseket tegyünk a mindennapi élet és a gazdaság újraindítása érdekében" - írták.

Koronavírus - Orbán: szombaton nyithatnak a teraszok

Belföld - 2021-04-23

Megvan a 3,5 millió beoltott, így a teraszok szombat reggeltől kinyithatnak - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.

Felelős állattartást elősegítő ivartalanítási program indul

Belföld - 2021-04-19

- Félmilliárd forintos keretösszeggel jelent meg pályázat kutyák azonosító chippel való ellátására, veszettség elleni oltásra, valamint kutyák és macskák ivartalanítására hétfőn falvak önkormányzatai számára - jelentette be az Etyek-Botpusztai állatmenhelyen a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

Gyopáros Alpár elmondta, a Magyar falu programon belül meghirdetett pályázaton egy-egy önkormányzat legfeljebb másfél millió forint támogatási összeget igényelhet.

Karácsony Gergely kitart a diákváros ügye mellett

Belföld - 2021-04-17

- Kitart Karácsony Gergely főpolgármester a diákváros, vagyis "több mint tízezer magyar fiatal olcsó lakhatásának ügye" mellett, és "nem enged".

Meghosszabbodnak a védelmi intézkedések, de a teraszok már készülhetnek a nyitásra

Belföld - 2021-04-15

- A járvány megfékezése érdekében a kormány meghosszabbítja a jelenleg is érvényben lévő védelmi intézkedéseket, április 19. után is kötelező lesz a közterületeken a maszkviselés, a távolságtartás, valamint érvényben marad az este 10 órakor életbe lépő esti kijárási tilalom is - közölték a kormany.hu oldalon csütörtökön.

A kormányzati portálon azt írták: az oltási program előrehaladásával párhuzamosan közeledik a védelmi intézkedések feloldásának második fokozata is: a teraszok, az óvodák és az iskolák alsó tagozatai is készülhetnek a nyitásra.

A vendéglátóhelyek teraszainak, kerthelyiségeinek nyitása az azt követő napon történhet meg, amikor a beoltottak száma eléri a 3,5 milliót. Ez várhatóan a jövő héten bekövetkezik, hiszen mostanra már 3 millió 90 ezernél is többen kaptak oltást - tájékoztattak.

Úgy fogalmaztak: a vendéglátósok már készülhetnek a teraszok nyitására. A jogszabály szerint a teraszok, kerthelyiségek reggel 5 óra és este fél 10 között lehetnek nyitva. Az itt tartózkodó vendégeknek nem kell maszkot viselni, de a felszolgálóknak igen.

Ellenzék: nemet mondunk az egyetemek átszervezésére

Belföld - 2021-04-09

Az ellenzék közösen utasítja el az egyetemek - általa hatalomátmentésnek tekintett - alapítványokba szervezését - hangoztatták ellenzéki pártok képviselői pénteken online sajtótájékoztatón.

Arató Gergely (DK) arról beszélt: az átalakítás egyik célja a pénzügyi hatalom megszerzése, hiszen 6 ezer milliárdos uniós támogatás érkezik a felsőoktatásba a következő években; ezt osztogatnák szerinte a mostani kormányoldal embereivel feltöltött kuratóriumokon keresztül közbeszerzéseken.

Brenner Koloman (Jobbik) minden magyar polgár jóléte és szabadsága elleni merényletnek, Keresztes László Lóránt (LMP) a felsőoktatás és egyúttal az érintett nagyvárosok, régiók elleni támadásnak nevezte az átalakítást.

Koronavírus - Orvosi kamara: korai még a nyitás

Belföld - 2021-04-07

A korlátozások feloldásának jelenleg egészségügyi, járványügyi alapon nyugvó szakmai indoka nincs - írta a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöksége szerdai közleményében.

"A nyitás megkezdését korainak tartjuk. Változatlanul nem a jelenlegi oltottsági szintet, hanem a járványadatok javulását és az ellátórendszer terhelésének csökkenését tekintjük a nyitás feltételének" - közölték.

Kedden csúcsot döntött a koronavírusban elhunytak száma, a lélegeztetőgépen lévők száma magas szinten stagnál, egyre több a kórházakban a beteg. Jelenlegi ismeretek szerint a járvány harmadik hullámának jó esetben a platóját értük el. A koronavírus elleni oltás csak a második oltást követő 7. nap után nyújt járványügyi szempontból is megnyugtató, bizonyítottan magas szintű védettséget. Ennél korábban csak részleges védettség áll fenn, ami lehetővé teszi a fertőzés terjedését és hamis biztonságérzetet nyújt - írták.