Belföld

Eredmények megjelenítése 21-től 40-ig 6535 találatból.

Koronavírus - DK: kezdjen azonnal érdemi válságkezelésbe a kormány!

Belföld - 2020-06-07

A Demokratikus Koalíció (DK) az élelmiszerárak növekedésére hivatkozva azt követeli, hogy kezdjen azonnal érdemi válságkezelésbe a kormány.

Barkóczi Balázs, a párt szóvivője vasárnapi online sajtótájékoztatóján azt mondta: a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai és egy áruházlánc árai alapján kiszámolták, hogy egy négytagú családnak most, a koronavírus-járvány idején 500 forinttal többet kell fizetnie egy vasárnapi ebédért, mint néhány hónappal ezelőtt. Számításuk szerint a három hónapja még 4300 forintba kerülő vasárnapi ebéd ma 4800 forintból készíthető el.


Párbeszéd: méltó elismerést és béreket a pedagógusoknak, emberséges iskolát a gyermekeknek!

Belföld - 2020-06-07

A Párbeszéd méltó elismerést és béreket szeretne a pedagógusoknak és emberséges iskolákat a gyermekeknek - mondta a párt szóvivője vasárnapi online sajtótájékoztatóján.

Ötpontos oktatási javaslatcsomagot mutatott be az MSZP

Belföld - 2020-06-07

- Ötpontos oktatási javaslatcsomagot mutatott be Hiller István, az Országgyűlés szocialista alelnöke vasárnapi online sajtótájékoztatóján.A politikus pedagógusnap alkalmából köszöntötte az óvodapedagógusokat, tanárokat és tanítókat, akik "joggal lehetnek büszkék" teljesítményükre, valamint köszönetet mondott a szülőknek is a koronavírus-járvány idején mutatott együttműködésükért.

Hangsúlyozta: az MSZP szakértők bevonásával kidolgozott javaslatcsomagja alkalmas arra, hogy Magyarországot és a magyar oktatási rendszert újjáépítsék.

DK: minden balatoni településnek legyen kötelező kijelölni ingyenesen használható strandot!

Belföld - 2020-06-06

Törvénymódosítást kezdeményez a Demokratikus Koalíció (DK) azért, hogy minden balatoni településnek ki kelljen jelölnie a területén ingyenesen használható szabadstrandot - jelentette be a párt frakcióvezető-helyettese szombati online sajtótájékoztatóján.

Áder: A magyar nemzet nemcsak volt, de lesz is

Belföld - 2020-06-04

A magyar nemzet nemcsak volt, de lesz is - mondta Áder János államfő a trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulóján, az Országgyűlés emlékülésén, csütörtökön.

"Száz év elteltével, két világháború után, Trianontól és gazdasági válságoktól gyötörten, egy több mint négy évtizedes kommunista-szocialista vargabetű után, egy levert forradalmat követően, többször is az államcsőd szélére jutva itt vagyunk, élünk" - hangoztatta az államfő.

A köztársasági elnök kijelentette: senki nem vitathatja el tőlünk a jogot, hogy azért dolgozzunk, hogy a nemzet lelki határai változatlanok maradjanak, ha már a nemzet földrajzi határai megváltoztak.

Száz évvel ezelőtt Magyarország gyászolt, emlékeztetett Áder János, hiszen egyetlen magyar sem tudta feldolgozni a veszteséget, a megaláztatást, a törvénnyé tett törvénytelenséget. Azt, hogy az ország elveszítette a területének kétharmadát, népessége pedig 18 millióról 7 és fél millióra zsugorodott.

Több mint három millió magyar került a határon kívülre, Románia egyedül nagyobb területhez jutott, mint amekkora Magyarországnak megmaradt.

A szakszervezetek közösen tiltakoznak a 24 hónapos munkaidőkeret bevezetése ellen

Belföld - 2020-06-03

Az öt szakszervezeti konföderáció közösen tiltakozik a 24 hónapos munkaidőkeret bevezetése ellen, amelyre a "veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és az egészségügyi készenlétről" szóló törvénytervezet ad lehetőséget. Az érdekképviseletek levélben fordultak a parlamenti képviselőkhöz, és azt kérték, hogy ne szavazzák meg a jelen formájában a tervezetet - közölte a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASzSz) szerdán.

Országgyűlési krónika

Belföld - 2020-06-02

A napirend előtti felszólalások sorát Szabó Timea nyitotta meg.A Párbeszéd frakcióvezetője olcsó szemfényvesztésnek nevezte a veszélyhelyzet visszavonásáról szóló javaslatot. Szerinte ugyanis törvényjavaslat nem szünteti meg a veszélyhelyzetet, mivel még határidőt sem ad arra, hogy a jogszabályt mikor vonják vissza. Emellett - folytatta - az ezzel egy időben benyújtott kétszáz oldalas salátatörvényben Orbán Viktor és kormánya átnevezi a veszélyhelyzetet egészségügyi válsághelyzetre, és alaptörvény-ellenesen minden kontrollt kivesz a kormányzás fölül. Az egészségügyi válsághelyzetben Orbán Viktor felfüggeszthet törvényeket, korlátozhat alapjogokat és "tovább lophatja szabadon a közpénzeket", mindezt a parlament teljes kihagyásával - értékelt, bocsánatkérésre szólítva fel Orbán Viktort.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára azt mondta: Magyarországnak sikerült elkerülnie a tömeges megbetegedések szakaszát a járványban, ami a magyarok fegyelmezettségének, a kiváló egészségügyi szakembereknek és annak köszönhető, hogy a kormány idejekorán hozta meg a szükséges intézkedéseket.

Megkezdődött a balatoni vitorlás szezon

Belföld - 2020-05-30

A Balaton megkoszorúzásával és szolid ünnepséggel vette kezdetét az idei vitorlás szezon szombat délelőtt Balatonfüreden. Kollár Lajos, a Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ) elnöke hangsúlyozta: a koronavírus-járvány miatt elhalasztott olimpia fájdalmasan érintett mindenkit, de a szövetségben az a feladat, hogy a már megszerzett kvótákat megőrizve segítsék az olimpikonokat és a vitorlázókat abban, hogy formában tartsák, vagy újra formába hozzák magukat jövő nyárra, Tokióra.

Hozzátette: vannak még "halvány remények" további kvótaszerzésre is. Az elnök arra biztatta a vitorlázókat: döntsenek rekordokat idén, amit elvesztettek tavasszal, hozzák vissza a szezonban, és minél többen vegyenek részt a versenyeken.

Szimbolikusnak nevezte a rendezvényt Bóka István, Balatonfüred polgármestere. A városvezető úgy fogalmazott: a vitorlabontó ünnepség azt üzeni, hogy "élünk, itt vagyunk, és várjuk a balatoni szezont".

I. kerületi polgármester: a költségvetés újratervezésére kényszerült a kerület

Belföld - 2020-05-29

- Budapest I. kerületét és a Budavári Önkormányzatot is a költségvetés újratervezésére kényszeríti a koronavírusjárvány, amelynek kezeléséhez nem kap kormányzati segítséget, csak elvonást - emelte ki V. Naszályi Márta, a kerület polgármestere.

Koronavírus - Jobbik: nemzeti konzultáció helyett létbiztonságot finanszírozzon a kormány!

Belföld - 2020-05-29

Bírálta a miniszterelnök által kevéssel korábban bejelentett nemzeti konzultációt pénteki Facebook-videójában Jakab Péter, a Jobbik elnöke.Szerinte ez nem válságkezelés, hanem a magyar emberek hátba szúrása, a "nemzeti konzultálgatásra" fordított összeget pedig oda lehetne adni az embereknek, hogy "túl tudják élni a holnapot".

Párbeszéd: ne engedélyezzék a Budapest Bank, a Takarékbank és az MKB fúzióját!

Belföld - 2020-05-29

A Párbeszéd arra kéri a Magyar Nemzeti Bankot, hogy egyelőre ne engedélyezze a Budapest Bank, a Takarékbank és az MKB Bank tervezett fúzióját. A párt szóvivője pénteki, online sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: élnek a gyanúval, hogy ezek a bankok arra szolgálnak, hogy finanszírozzák a Nemzeti Együttműködés Rendszerének gazdasági érdekköreit.

Péntektől látogathatók a fővárosi éttermek belső terei és a szabadtéri rendezvények

Belföld - 2020-05-28

Péntektől be szabad menni a fővárosi éttermek belső tereibe, fogadhatnak vendégeket a budapesti szálláshelyek, és a sportrendezvények, valamint a nemzeti parkok szabadtéri bemutató létesítményei is látogathatók - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a csütörtöki online sajtótájékoztatón.

Kiss Róbert alezredes elmondta, megjelent a Magyar Közlönyben a fővárosi védelmi intézkedések következő üteméről szóló kormányrendelet; ennek értelmében a vendéglátóhelyek belső részében a tartózkodás, a megrendelt étel fogyasztása megengedett, de a dolgozóknak a vendégek által látogatott területeken maszkot kell viselniük, és be kell tartani a védőtávolságot. Emellett fogadhatnak vendéget a fővárosi szálláshelyek, kinyithatnak a szabadtéri játszóterek is.

A miskolci közgyűlési többség visszautasítja a Fidesz-KDNP vádjait

Belföld - 2020-05-27

A miskolci közgyűlési többséget adó Velünk a Város frakció szerdán közleményében visszautasította a helyi Fidesz-KDNP sajtótájékoztatóján elhangzott, egyebek mellett a város csődközeli helyzetére figyelmeztető kijelentéseket.

Karácsony: a nemzet érdekével ellentétes a központi költségvetés tervezete

Belföld - 2020-05-26

A nemzet érdekével ellentétes a központi költségvetés 2021. évi tervezte, az ebben foglalt megszorítás nemcsak egyszerűen az önkormányzatokat, hanem a helyi közösségeket érinti rendkívül súlyosan - mondta Karácsony Gergely főpolgármester keddi budapesti sajtótájékoztatóján, amelyet online közvetíttek a Facebook-oldalán.

A kedden benyújtott költségvetési javaslatról szólva Karácsony Gergely arról beszélt: úgy tűnik, hogy a járvány és a járvány nyomán kialakuló gazdasági, társadalmi válságot az Orbán-kormány arra használja fel, hogy a "magyar közélet egyedüli hatalmi ellensúlyát, az önkormányzati szektort tönkretegyék".

Két olyan változás is van a törvényjavaslatban, amelyek drámai mértékben lehetetleníti el az önkormányzatokat - mondta a főpolgármester.

Mint kifejtette, az egyik ilyen változás a gépjárműadó átcsoportosítása, amelynek fele része eddig az önkormányzatok bevételét erősítette. Korábban a kormány döntött a gépjárműadó átmeneti átcsoportosításáról, de úgy tűnik, hogy ez nem átmeneti, hiszen a tervezetben is ez szerepel - mondta Karácsony Gergely.

A másik - mint folytatta - az önkormányzatokra kivetett adó, az úgynevezett szolidaritási hozzájárulás összegének megemelése.

Az idei 10 milliárd forint helyett, a számításaik szerint közel négyszeresét kell majd a fővárosnak adó formájában befizetni a központi költségvetésbe - közölte Karácsony Gergely.

Hozzátette: mindezt egy olyan helyzetben teszik, amikor drámainak csökkentek a tömegközlekedés jegybevételei, és egyelőre nem is tudják felmérni, de várhatóan drámaian csökkeni fog az önkormányzat legfontosabb bevételi forrása, az iparűzési adóból befolyó összeg is.

DK: a jövő évi költségvetési javaslat mellőzi a józan észt és a szakértelmet

Belföld - 2020-05-26

A Demokratikus Koalíció semmitmondónak tartja a 2021-es költségvetési javaslatot, a párt szerint az indítvány mellőzi a józan észt és a szakértelmet.

A DK alelnöke keddi közleményében azt írta, az elmúlt tíz évben és a koronavírus-járvány hónapjai alatt többször bebizonyosodott, hogy az Orbán-kormány semmilyen olyan valódi intézkedést nem akar megtenni, ami tényleg a magyarok javát szolgálná.

Varju László szerint a kabinet évek alatt módszeresen lepusztította az egészségügyet és a gazdaságot, cserbenhagyta a válság miatt tönkrement családokat és vállalkozásokat, miközben egyetlen forinttal sem segítette a bajbajutottakat.

Költségvetés - Párbeszéd: kevés pénz jut az egészségügyre és a gazdaságvédelemre

Belföld - 2020-05-26

A Párbeszéd kevesli a 2021-es költségvetési javaslat egészségügyre és gazdaságvédelemre szánt forrásait.

A párt frakcióvezető-helyettese keddi, online sajtótájékoztatóján elkapkodottnak nevezte, hogy a kormány már most benyújtotta a jövő évre előirányzott büdzsét. Burány Sándor azt mondta, a kabinet nyugodtan várhatott volna még néhány hónapot, semmi gond nem lett volna abból, ha ősszel terjeszti be az indítványt.A részleteket elemezve kijelentette, a javaslatban nincsenek benne azok a tételek, amelyek elégségesek lennének a koronavírus-járvány hatásainak kezeléséhez. Fájó, hogy az egészségügyi költségvetés nem nő érdemben, a néhány százalékos emelés nem elegendő arra, hogy orvosolják az ágazat problémáit - közölte.

Az MSZP vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi

Belföld - 2020-05-26

Az MSZP parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi annak feltárására, hogy hányan szenvedtek súlyos egészségkárosodást vagy haltak meg, mert a koronavírus-járvánnyal összefüggő kormányzati intézkedések miatt nem kaptak megfelelő egészségügyi ellátást - közölte Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselője és Korózs Lajos, az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista elnöke kedden, online sajtótájékoztatón.

A Lánchíd felújítása továbbra is prioritás, de a járvány új helyzetet teremtett

Belföld - 2020-05-22

Fürjes Balázs, a kormány stadiontúlárazásokért, valamint Vitézy Dávidért felelős államtitkára úgy látszik, új feladatot kapott: a főpolgármesterrel való levelezésért felelős főbürokrata lett.

Az új funkciója összefügghet azzal, hogy a régit nem látta el. Hiszen Budapest az államtitkártól - akinek névjegykártyája szerint mégiscsak a főváros fejlesztése lenne a dolga - a járvány elleni védekezéshez néhány Twitter-bejegyzésen kívül semmit nem kapott. Asszisztált viszont az államtitkár úr az önkormányzatokat, benne a fővárost érintő elvonásokhoz, az egyeztetések és a párbeszéd teljes hiányához, a kormány által tett ígéretek be nem tartásához.

Soron kívüli tájékoztatást kér a főpolgármestertől a Széchenyi lánchíd felújításáról Fürjes Balázs államtitkár

Belföld - 2020-05-22

- Soron kívüli tájékoztatást kér Karácsony Gergely főpolgármestertől a Széchenyi lánchíd felújításáról Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára, és személyesen is áll a főpolgármester rendelkezésére a helyzet tisztázása és megoldása érdekében.

Na, ugye!

Belföld - 2020-05-22

A napi.hu számolt be arról a kutatásról, mely szerint a magyarok négyötöde támogatja azt, hogy a munka nélkül maradt honfitársaink valódi támogatást kapjanak az álláskeresés ideje alatt.

Bár ilyen kutatás akkor még nem állt rendelkezésre, az MSZP már két hónappal ezelőtt megfogalmazta azt az 5 pontos csomagot, amely a járvány, és a nyomában járó társadalmi és gazdasági válságkezelésre tesz javaslatot. Az emberek megmentése érdekében írt programunk egyik leghangsúlyosabb eleme, a munkahelyek, és a munka nélkül maradt honfitársaink megmentése volt.