Belföld

Eredmények megjelenítése 61-től 80-ig 6508 találatból.

Gulyás Gergely: változatlanok maradnak a polgármesterek jogosítványai veszélyhelyzetben

Belföld - 2020-04-01

Továbbra is az eddigiek szerint lesznek gyakorolhatók a polgármesterek jogosítványai veszélyhelyzetben, a kormány eltekint az erre vonatkozó módosítási szándékától - nyilatkozta Gulyás Gergely szerdán az MTI-nek.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt közölte: az elmúlt hetekben éppen az ellenzék részéről érték kritikák azt a gyakorlatot, amely a polgármestereket jogosítja fel arra, hogy veszélyhelyzetben a védekezés érdekében a képviselő-testület jogaival éljenek.

A kedden benyújtott törvényjavaslat ezt a helyzetet kívánta orvosolni - mondta.

Koronavírus - A kormány meghosszabbította a veszélyhelyzeti intézkedéseket

Belföld - 2020-03-31

- A kormány az Országgyűléstől kapott hétfői felhatalmazása alapján elrendelte a március 11-én kihirdetett veszélyhelyzettel összefüggő rendkívüli intézkedések meghosszabbítását - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ kedden.

OGY - Koronavírus - Elfogadta a védekezésről szóló törvényt a parlament

Belföld - 2020-03-30

- Elfogadta a parlament hétfőn a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényt. A veszélyhelyzet idején a kormány a jogszabályoktól eltérő rendkívüli intézkedéseket hozhat az emberek egészsége, a jogbiztonság és a gazdaság stabilitása érdekében.

Koronavírus - Jobbik: garantálja a kormány a kieső bér legalább négyötödét!

Belföld - 2020-03-30

Garantálja a kormány a koronavírus-válság miatt veszélybe került állásokban dolgozó magyarok kieső bérének legalább négyötödét - sürgette hétfői online sajtótájékoztatóján Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke.

Koronavírus - Szakszervezetek: a kormány függessze fel a Nemzeti alaptanterv bevezetését!

Belföld - 2020-03-30

Közös levélben kéri a Pedagógusok Szakszervezete, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Civil Közoktatási Platform, valamint több civil és szakmai szervezet a kormánytól, hogy a koronavírus-járvány miatt függessze fel a Nemzeti alaptanterv (Nat) szeptemberi bevezetését és átmenetileg a szakképzés átalakítását is.

Koronavírus - Orbán: az idei költségvetés radikális átalakítására van szükség

Belföld - 2020-03-30

A válságkezelés és a gazdaság újraindítása érdekében az idei költségvetés radikális átalakítására van szükség - jelentette ki a miniszterelnök hétfőn Budapesten.

Orbán Viktor a kormány és a gazdasági kamarák vezetőivel tartott videokonferencián úgy fogalmazott, hozzá kell igazítani az idei költségvetést a jelenlegi helyzethez és az év végéig előrejelzett változásokhoz.

A kormányfő Palkovics László innovációs és technológiai miniszter társaságában a jegybank, a gazdasági kamarák, valamint vállalkozói érdekképviseletek vezetőinek kifejtette, jelenleg nincs értelme új költségvetést készíteni, hiszen nem tudni, mi fog történni a közeljövőben, és lehet, hogy két hónap múlva egy újabb büdzsét kellene összeállítani. Hozzátette: a jogszabályok azonban lehetőséget adnak az eltérésre az elfogadott költségvetéstől.

Koronavírus - Időkorlátot kér a koronavírus-járvány elleni törvénybe az ellenzék

Belföld - 2020-03-30

Az ellenzéki pártok abban az esetben hajlandóak támogatni a koronavírus-járvány elleni védekezésről szóló törvényt, ha abba időkorlátot építenek. Ezt az álláspontot az MSZP, a Párbeszéd, a Jobbik, a DK, az LMP és a Momentum politikusai is megerősítették hétfői, budapesti sajtótájékoztatójukon.

Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezetője azt mondta, az ellenzék csak bizonyos időkeretek között hajlandó a kormánynak az alaptörvényben meglévőnél jóval szélesebb körű felhatalmazást adni. Az ellenzék abban is partner, hogy szükség esetén a felhatalmazást meg lehessen hosszabbítani, de a veszélyhelyzetben meghozott döntéseknek kell, hogy legyen záróidőpontja - közölte.

Kijárási korlátozást vezetnek be Magyarországon

Belföld - 2020-03-27

Kijárási korlátozást vezetnek be Magyarország egész területére március 28. és április 11. között a koronavírus-járvány miatt. Így két héten keresztül az otthonokat, a lakóhelyeket csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása céljából lehet elhagyni - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs kora reggeli tanácskozása után.

Orbán Viktor az intézkedést észszerűnek, arányosnak nevezte, jelezve, hogy nemzetközi példák alapján állították össze, és a magyar elsősorban a bajor megoldásból indul ki, de kicsit szigorúbb. Megpróbálják ugyanis "elviselhető módon" elválasztani a veszélyeztetett időseket a fiataloktól - magyarázta -, így a továbbra is nyitva tartó élelmiszerboltok, drogériák, patikák esetében olyan speciális szabály lép életbe, hogy a 65 év felettiek délelőtt 9 és 12 óra között látogathatják ezeket az üzleteket. Ebben az időszakban más nem mehet be ezekbe.

Koronavírus - MSZP: akár már szerdán szavazni lehetne a veszélyhelyzet meghosszabbításáról

Belföld - 2020-03-24

- Az MSZP kész akár már szerdán megszavazni a koronavírus elleni védekezésről szóló kormányzati törvényjavaslatot, ha abban szerepel a veszélyhelyzet határideje és az Országgyűlés elektronikus ülésezésének lehetősége - közölte az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese kedden online sajtótájékoztatóján.

Harangozó Tamás az MSZP Facebook-oldalán látható videóban közölte, határozottan visszautasította Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető vádaskodását.

Koronavírus - Megjelentek a közterhekkel kapcsolatos szabályok

Belföld - 2020-03-24

- Megjelentek a Magyar Közlönyben a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítésére hozott azonnali intézkedések.Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn jelentette be, hogy a taxisok után további kisvállalkozóknak ad június 30-ig mentességet a kormány a kata átalányadó-fizetési kötelezettség alól a koronavírus-járvány miatt. A március 1-je előtt keletkezett kata-tartozásokra haladékot adnak; a turizmushoz és a vendéglátáshoz hasonlóan a magyarországi médiaszolgáltatások mentességet kapnak a kieső reklámbevételek miatt;

Megjelentek a családtámogatások meghosszabbításáról szóló rendeletek

Belföld - 2020-03-24

Megjelentek a koronavírus-járvány elleni védekezéssel összefüggő, a családtámogatások meghosszabbításáról szóló rendeletek a Magyar Közlöny legfrissebb számában.

Az erre vonatkozó rendelet módosítása szerint a veszélyhelyzet megszűnéséig meghosszabbodik a gyermek gondozására, nevelésére nyújtott - kormányrendeletben meghatározott - egészségbiztosítási és családtámogatási ellátásokra való jogosultság.

Nem járult hozzá az ellenzék a koronavírus-törvény házszabálytól eltérő tárgyalásához

Belföld - 2020-03-23

Nem járult hozzá az ellenzék, így az Országgyűlés elutasította a koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslat házszabálytól eltérő tárgyalását hétfőn, ezért az előterjesztést sürgősséggel, legkorábban hat nap múlva fogadhatja el a Ház.

A házszabálytól eltérő tárgyalást 137 igen, 52 nem szavazattal utasította el a parlament. Igennel szavaztak a Fidesz és a KDNP képviselői, a nemzetiségi képviselő, illetve négy, a Mi Hazánk színeiben politizáló független képviselő, elutasították a házszabálytól eltérést a Jobbik-, az MSZP-, a DK-, az LMP-, a Párbeszéd-frakció jelenlévő képviselői, valamint hat független képviselő.

A sürgősségi javaslatot kétharmados támogatással 152 igen, 31 nem szavazattal hagyta jóvá az Országgyűlés. Támogatta a javaslatot a Fidesz, a Jobbik- és a KDNP-frakció, valamint a nemzetiségi képviselő, illetve négy, a Mi Hazánk színeiben politizáló független képviselő. Nemmel szavaztak az MSZP-, a DK-, a Párbeszéd-frakció jelenlévő képviselői, valamint hat független képviselő. Az LMP-sek nem szavaztak.

- Védőmaszkokat ajándékozott egy kínai bank Magyarországnak

Belföld - 2020-03-23

Húszezer maszkot adományoztak a China Construction Bank (Europe) S.A. magyarországi fióktelepének képviselői Magyarországnak a koronavírus-járvány miatt; az adományt szállító kamion hétfőn érkezett meg - közölte az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK).

A kínai nagykövetség, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium megállapodását követően a kamion Párizsból, Németországon és Ausztrián keresztül szállította a maszkokat az ÁEEK központi épületéhez..

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége a kormányzati kommunikáció súlyos zavarairól

Belföld - 2020-03-23

Vészhelyzetben a korrekt, gyors, pontos információ életeket ment. A tévinformáció, az elhallgatás és a cenzúra emberéleteket veszélyeztet. A kormánykommunikáció jelenlegi formája nem segítség, hanem veszélyforrás.

1. Egy országban, ahol az adófizetők évi 130 milliárd forintot fizetnek a közmédia működtetéséért, megengedhetetlen, hogy a miniszterelnök kizárólagos csatornaként a Facebookot használja a vészhelyzeti kommunikációra.

A munkavállalókkal is szolidáris intézkedéseket kér négy szakszervezeti konföderáció

Belföld - 2020-03-22

Négy szakszervezeti konföderáció támogatja a járvány terjedése ellen, az emberéletek megóvása és a megélhetések hosszú távú biztosítása érdekében hozott intézkedéseket, ugyanakkor kérik a kormányt, minden eszközt használjon fel annak érdekében, hogy a világjárvány gazdasági terheit ne csak a munkavállalóknak, a nyugdíjasoknak, a szegénységben élőknek kelljen viselniük.

Koronavírus - Hétpárti egyeztetést kezdeményeznek az ellenzéki pártok a "felhatalmazási törvényről"

Belföld - 2020-03-21

Hétpárti egyeztetést kezdeményeznek az ellenzéki pártok a koronavírus elleni védekezésről szóló, a kormány által előterjesztett törvényjavaslatról.

A Gyurcsány Ferenc (DK), Jakab Péter (Jobbik), Keresztes László Lóránt (LMP), Szabó Tímea (Párbeszéd) és Tóth Bertalan (MSZP) által aláírt, szombaton az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint az ellenzéki pártok azt kezdeményezik, hogy még a hétfői plenáris ülés előtt legyen egy valamennyi parlamenti frakció részvételével zajló egyeztetés a kormánnyal a "felhatalmazási törvényről".

Koronavírus - DK: hozzák nyilvánosságra az ország részletes vírustérképét!

Belföld - 2020-03-21

A Demokratikus Koalíció arra szólította fel a kormányt, hogy a koronavírus-járvány elleni védekezés részeként azonnal hozza nyilvánosságra az ország részletes vírustérképét. A DK szóvivője szombati, online sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy Magyarország kivételével minden európai országban, de még Oroszországban is van nyilvános vírustérkép.

Barkóczi Balázs hangsúlyozta, hogy a területi, nemi és életkori adatokra lebontott vírustérképek semmilyen személyiségi jogot nem sértenek, mert azok alapján senkit nem lehet beazonosítani. Hozzátette, pártjuk több járványügyi szakemberrel és orvossal is egyeztetett, akik azt állítják, hogy egy ilyen térkép nagyban megkönnyíti a járvány elleni védekezést

Koronavírus - Karácsony: egymillió szájmaszkra lenne szüksége Budapestnek

Belföld - 2020-03-20

Legalább egymillió, részecskeszűrővel ellátott - FFP2-es - szájmaszkra lenne szüksége Budapestnek az elkövetkezendő időszakban a koronavírus-járvány miatt - közölte Karácsony Gergely főpolgármester pénteken online sajtótájékoztatón.

Karácsony Gergely a Facebook-oldalán közvetített tájékoztatón elmondta: elsősorban az egészségügyben és a szociális ellátórendszerben dolgozók védelme érdekében lenne szükség ilyen védőfelszerelésre. Továbbá kellene legalább ötmillió sebészeti szájmaszk, amelyet adott esetben a lakosság körében is tudnának terjeszteni - közölte.

Koronavírus - Válságkezelő alapjövedelem bevezetését javasolja a Párbeszéd

Belföld - 2020-03-20

A Párbeszéd azt javasolja, hogy a kormány egy úgynevezett válságkezelő alapjövedelem bevezetésével enyhítse a koronavírus-járvány gazdasági hatásait.

Tordai Bence pénteki, budapesti, online sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy indítványuk havi százezer forintra egészítené ki az erre rászoruló magyar állampolgárok jövedelmét.


Koronavírus - Orbán: felfüggesztik a hitelek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét

Belföld - 2020-03-18

Az év végéig felfüggesztik minden magánszemély és vállalkozás mai napig megkötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szerdán, a kormányülés szünetében a Facebook-oldalán.

A kormányfő a videóban a koronavírus-járvány miatt hozott gazdasági, munkahelyvédelmi intézkedéseket ismertette. Ezek része az is, hogy június 30-ig meghosszabbítják a rövid lejáratú vállalkozási hiteleket.

A csütörtöktől felvett új fogyasztási hitelek teljes hiteldíjmutatóját (thm) pedig a jegybanki alapkamat plusz 5 százalékban maximálják - közölte a miniszterelnök