Külföld

Eredmények megjelenítése 1-től 20-ig 6210 találatból.

Olasz választás - A Meloni vezette jobboldal többséget szerzett a parlament mindkét házában a végleges eredmények szerint

Külföld - 2022-09-27

A belügyminisztérium kedden közölt végleges adatai szerint az Olasz Testvérek, a Liga és a Hajrá Olaszország alkotta jobbközép szövetség a kétszáz fős felsőházban 112, a négyszáz tagú alsóházban 235 mandátumot szerzett az előrehozott parlamenti választáson.

A baloldali Demokrata Párt (PD) irányította koalíció a felsőházban harminckilenc, az alsóházban nyolcvan helyet foglalhat el.

A helyi koalíciók és függetlenek sikerét hozták a helyi önkormányzati választások Csehországban

Külföld - 2022-09-25

A hagyományoknak megfelelően a különféle helyi koalíciók sikerét hozták a hét végi regionális önkormányzati választások Csehországban - derült ki a cseh statisztikai hivatal által vasárnap délelőtt közzétett végleges eredményekből.

Államosítás előtt áll a legnagyobb német földgázimportőr

Külföld - 2022-09-20

- Állami tulajdonba veszik az Unipert, Németország első számú földgázimportőrét, a tárgyalások az utolsó szakaszban vannak - közölte kedden az orosz földgázszállítások visszafogása miatt megrendült vállalat.

A közlemény szerint a lezáráshoz közeledő tárgyalások arról szólnak, hogy a szövetségi kormány megvásárolja a Fortum finn állami energetikai vállalattól az Uniperben birtokolt tulajdonrészét és nyolcmilliárd eurós tőkeemelést hajt végre.

II. Erzsébet halála - Befejeződött a búcsúszertartás

Külföld - 2022-09-19

Befejeződött hétfő délután II. Erzsébet néhai brit uralkodó búcsúszertartása a londoni Westminster-apátságban.

A királynőt hosszas betegeskedés után, életének 97., uralkodásának 71. évében, szeptember 8-án érte a halál Balmoralban, a királyi család nyári skóciai rezidenciáján.

A királynő koporsóját a múlt héten négy napra felravatalozták a londoni parlament legősibb épületében, az 1097-ben emelt Westminster Hallban.

A Gazprom leállította a gázszállítást az Északi Áramlaton keresztül

Külföld - 2022-08-31

Nullára csökkent a gázáramlás az Északi Áramlat gázvezetéken keresztül, miután a Portovaja kompresszorállomáson megkezdődtek a tervezett javítási munkálatok - közölte a Kommerszant orosz gazdasági lap a vezeték üzemeltetője, a Nord Stream AG adataira hivatkozva.

A lap által idézett megfigyelési adatok szerint közép-európai idő szerint szerdán hajnali egy óra után a szállítás 14 437 484 kilowattóráról 10 ezer kilowattórára, hat óra után pedig nullára csökkent.

Az előzetes tájékoztatás szerint augusztus 31-én közép-európai idő szerint három órától szeptember 3-án moszkvai idő szerint három óráig nem lesz gázszállítás a vezetéken keresztül

Koronavírus - Olaszországban megszüntették a pedagógusok oltási kötelezettségét

Külföld - 2022-08-21

A tanévkezdés közeledtével feloldották a pedagógusok oltási kötelezettségét, szeptember elsejétől visszatérhetnek az osztálytermekbe a mostanáig oltás nélküli tanárok - közölte a római oktatási minisztérium rendelkezését a Corriere della Sera című napilap vasárnap.

Holland király: Hollandia az ellentmondások és a bizonytalanságok időszakát éli

Külföld - 2022-09-20

Hollandia az ellentmondások és a bizonytalanságok időszakát éli, ez megingatta az emberek bizalmát a kormánynak a társadalmi problémák megoldására irányuló képességében - jelentette ki Vilmos Sándor holland király kedden az új parlamenti ülésszak megnyitása alkalmából Hágában elmondott trónbeszédében.

A Dutchnews hírportál tudósítása szerint a király beszédének komor hangvétele tükrözte a kormány előtt álló számos aktuális kihívást: a növekvő energiaszámlákat és az inflációt, az ukrajnai háborút és a holland gazdák elégedetlenségét a kormány nitrogéncsökkentési tervei miatt.

II. Erzsébet halála - Továbbra is hatalmas sor a ravatal előtt, érkeznek a külföldi állam- és kormányfők

Külföld - 2022-09-18

Vasárnap is hatalmas sor állt a múlt héten elhunyt II. Erzsébet királynő londoni ravatala előtt. A néhai brit uralkodótól hétfőn vesznek végső búcsút, és a hétvégén folyamatosan érkeztek a szertartásra meghívott külföldi állam- és kormányfők. Joe Biden amerikai elnök repülőgépe vasárnap hajnalban szállt le a londoni Stansted repülőtéren.

II. Erzsébet királynőt hosszas betegeskedés után, életének 97., uralkodásának 71. évében, szeptember 8-án érte a halál Balmoralban, a királyi család nyári skóciai rezidenciáján.

II. Erzsébet halála - Lezárták a ravatalhoz vezető sort a hatalmas tömeg miatt

Külföld - 2022-09-16

Lezárták pénteken a londoni hatóságok a múlt héten elhunyt II. Erzsébet királynő ravatalához vezető sort a hatalmasra duzzadt tömeg miatt. Becslések szerint jelenleg több mint fél napig tart, mire a sor végén állók a ravatalhoz érnek.

Horvát kormány: az INA-nak minden Horvátországban kitermelt gázt a HEP-nek kell eladnia

Külföld - 2022-09-14

A horvát kormány szerdai döntése szerint az INA horvát olajipari vállalatnak minden Horvátországban kitermelt gázt a kizárólag állami tulajdonban lévő Horvát Elektromos Műveknek (HEP) kell eladnia, továbbá meg kell emelnie a termelését tíz százalékkal - közölte a horvát közszolgálati televízió (HRT).

Románia is belépett abba az eljárásba, amelyet Ukrajna indított Oroszország ellen a Nemzetközi Bíróságon

Külföld - 2022-09-13

Románia is belépett abba az eljárásba, amelyet Ukrajna indított február 26-án Oroszország ellen a hágai Nemzetközi Bíróságon (ICJ), az 1948. évi ENSZ-egyezmény népirtással kapcsolatos rendelkezéseinek értelmezése és alkalmazása érdekében - közölte kedden a bukaresti külügyminisztérium (MAE).

Elhunyt II. Erzsébet királynő

Külföld - 2022-09-08

Elhunyt II. Erzsébet királynő, az Egyesült Királyság uralkodója - közölte csütörtökön a Buckingham-palota. A királynőt életének 97., uralkodásának 71. esztendejében érte a halál nyári rezidenciáján, a skóciai Balmoral kastélyában.

Halálának pillanatától elsőszülött fia, a 73 esztendős eddigi trónörökös, Károly a brit uralkodó.

Károly trónra lépése azt is jelenti, hogy az új király idősebb fia, Vilmos cambridge-i herceg a trónörökös.

II. Erzsébet királynő 1952. február 6-án - édesapja, VI. György király halála után - lépett az Egyesült Királyság trónjára.

Ő volt a negyvenedik angol-brit uralkodó azóta, hogy Hódító Vilmost 1066 karácsonyán a londoni Westminster apátságban Anglia királyává koronázták, de egyik elődjének sem adatott meg ilyen hosszú élet és ennyi idő a trónon.

Ferenc pápa szentszéki hatáskörbe vonta a Szuverén Máltai Lovagrend működését

Külföld - 2022-09-03

- Azonnali hatállyal visszavonta a római székhelyű Szuverén Máltai Lovagrend vezetőinek megbízatását, és ideiglenes testületet nevezett ki az intézmény élére Ferenc pápa, aki szentszéki hatáskör alá helyezte a keresztény világ egyik legrégebbi szervezetét a szombaton kiadott pápai rendelkezéssel.

Ferenc pápa törvényerejű rendelkezése szerint a Szuverén Jeruzsálemi, Rodoszi és Máltai Szent János Katonai és Ispotályos Rend jelenlegi vezetőinek megbízatása megszűnt, feloszlott a rendet vezető testület, amelynek helyét az egyházfő által kinevezett ideiglenes tanács veszi át.

- A bánffyhunyadi önkormányzat elutasította a magyar állam támogatásával épített óvoda használatba vételét

Külföld - 2022-08-31

Bánffyhunyad önkormányzati testülete szerdai ülésén elutasította a magyar állam támogatásával felépített óvoda ingyenes használatba vételéről szóló határozattervezetet.

A testületben csak a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) három képviselője szavazott igennel a tervezetre. A többség azt a kitételt kifogásolta, hogy az épületben magyar tannyelvű óvodai és bölcsődei csoportoknak kell működniük.

Több ezer iskolai dolgozó léphet sztrájkba a tanév kezdetén az Egyesült Államokban

Külföld - 2022-08-21

Philadelphiában sztrájkot hirdetett szombaton a több ezer iskolai dolgozót képviselő szakszervezet egy héttel a tanév megkezdése előtt a tarthatatlan munkakörülményeikre hivatkozva.

Újabb amerikai kongresszusi delegáció utazott Tajvanra

Külföld - 2022-08-14

Újabb amerikai kongresszusi delegáció utazott Tajvan fővárosába vasárnap, ami bő egy héten belül a második hivatalos és előre be nem jelentett amerikai látogatás a szigetre. Az előző, amelyet Nancy Pelosi házelnök vezetett, komoly diplomáciai konfliktust okozott az Egyesült Államok és a Tajvant egyik saját tartományának tartó Kína között.

Salman Rushdie-t levették a lélegeztető gépről

Külföld - 2022-08-14

Levették a lélegeztetőgépről, és beszélni tudott a környezetével Salman Rushdie - közölte az indiai születésű brit-amerikai író ügynöke. Rushdie-t pénteken egy előadáson késsel támadott meg egy férfi New Yorkban.

A 75 éves szerzőt egy nyilvános eseményen tartott pódiumbeszélgetésen érte a támadás a New York-i Chautauqua Intézetben, az eseményen az üldöztetésnek kitett írók helyzetéről volt szó.

Ukrajnai háború - Harkiv megyei település elfoglalását jelentette be az orosz katonai szóvivő

Külföld - 2022-08-14

- A Harkiv megyei Udi település elfoglalásáról tett bejelentést Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a vasárnapi hadijelentést ismertetve.

Olasz választások - Már több mint nyolcvan politikai formáció jelentkezett

Külföld - 2022-08-14

- A Cselekvő Költők Társasága, a Michelangelo ihlette Reneszánsz párt, valamint a helyes táplálkozást szorgalmazó mozgalom is regisztrált a szeptember 25-i olasz parlamenti választásokra; vasárnap délelőttig több mint nyolcvan politikai formáció jelentkezett.

Rekordnagyságú területen pusztított erdőtűz az idén Európában

Külföld - 2022-08-14

Minden korábbinál nagyobb területen pusztított erdőtűz Európában az idén az Európai Unió figyelőszolgálatának vasárnap ismertetett adatai szerint. A közösség műholdakkal és földi szenzorokkal működő megfigyelési programja, a Copernicus adataira támaszkodó európai erdőtűz-információs rendszer (EFFIS) kimutatása szerint az idén augusztus 12-ig 659 541 hektáron pusztított erődtűz.

Az eddigi rekordot 2017-ben jegyezték fel, amikor időarányosan - az év elejétől augusztus 13-ig - 420 913 hektár erdő égett le. Azelpusztított terület nagysága az év végére megközelítette az egymillió hektárt, 988 087 hektárra nőtt.