Külföld

Eredmények megjelenítése 1-től 20-ig 4960 találatból.

Civil törvény - Svédország beavatkozik az Európai Bizottság oldalán az uniós bíróság előtti perben

Külföld - 2018-08-06

Svédország beavatkozik az Európai Bizottság oldalán a külföldről támogatott civil szervezetekre vonatkozó jogszabály miatt Magyarország ellen indított perben az Európai Bíróságon - jelentette be a stockholmi kormány.

A svéd kormány honlapján megjelent közlemény szerint a kabinet úgy határozott, hogy a felperesnek számító brüsszeli testületet támogatva be fog avatkozni a civil törvény miatti jogi eljárásba.

"A kormány szorosan figyelemmel követi a magyarországi fejleményeket, aggodalommal töltik el azok a magyar és nemzetközi jelentések, amelyek szerint az országban gyorsan romlik a civil szervezetek helyzete" - közölte Ann Linde svéd EU-ügyi miniszter, kiemelve, hogy az ellenőrző szerepet betöltő civil társadalom nélkülözhetetlen előfeltétele a demokratikus fejlődésnek és a jogállamiságnak.

Hozzátette: "a svéd kormány sürgősnek tartja, hogy támogatásáról biztosítsa az Európai Bizottság álláspontját, valamint kiálljon a civil társadalom függetlensége és a jogállamiság mellett".

Hőség - A hét közepén tetőzik a kánikula Németországban

Külföld - 2018-08-06

Tovább tart és csak a hét közepén tetőzik a kánikula Németországban, akár új melegrekordot is mérhetnek majd. A hőség és az aszály egyre súlyosabb gondokat okoz, Brandenburg tartományban már a folyók kiszáradásával fenyeget.

A Schwarze Elster 18 méter széles medrét általában két méter magas vízoszlop tölti meg a Senftenberg nevű város közelében, most viszont egy több kilométeres szakaszon porzik a meder, és itt-ott kagylóhéjak és haltetemek borítják - áll a BZ című berlini lap hétfői riportjában.

Medvegyev: katasztrofális következményei lehetnek Georgia NATO-csatlakozásának

Külföld - 2018-08-06

Katasztrofális következményei lehetnek annak, ha Georgia a NATO tagállamává válik - figyelmeztetett Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök hétfőn a Kommerszant FM rádiónak nyilatkozva. Georgia belépése a NATO-ba "szörnyű konfliktust provokálhat ki, nem világos, miért lenne erre szükség" - idézte Medvegyev rádióinterjúját a TASZSZ orosz hírügynökség.

A Wizz Air induló repülőgépei késtek a legtöbbet tavaly Nagy-Britanniában

Külföld - 2018-08-06

A Wizz Air repülőgépei indultak a legnagyobb, a brit polgári repülésügyi hatóság (CAA) adatai alapján hétfőn közölt összesítés szerint átlagosan 23 perces késéssel az Egyesült Királyság repülőtereiről tavaly.

A legpontatlanabb légitársaságok 2017-es listáján a magyar hátterű cég után a Norwegian Air Shuttle lett a második, utána pedig a Vueling Airlines, a Thomas Cook Airlines és a BMI Regional következik.

A hétfői brit sajtóban közölt összesítés során 44 olyan légitársaságot vettek figyelembe, amelyek legalább kétezer menetrendszerinti járatot indítottak az Egyesült Királyság repülőtereiről tavaly

Hőség - Csak éjjel tudnak közlekedni a svájci harckocsik, mert olvad az aszfalt

Külföld - 2018-08-06

Éjszakai szolgálatra vezényelték át a páncélos egységeket a svájci hadseregben, mert a harckocsik sok utat tönkre tennének a megolvadt aszfalt miatt - tudatta hétfőn a svájci haderő egyik szóvivője.

Megnyílt a világhírű londoni áruház karácsonyi vására

Külföld - 2018-08-03

- Bár Európa nagy része hőségtől tikkad, Londonban már megnyílt a Selfridges karácsonyi vására. A világhírű áruház 145 nappal az ünnepek előtt ötszáz darabos "kapszulakollekció" árusítását kezdte meg Oxford Street-i üzletében, szeptember 4-től pedig már 3800 termékből válogathatnak a világ minden tájáról érkező vevők.

Amerikai katolikus püspöki kar: "az egyház erkölcsi válságtól szenved"

Külföld - 2018-08-02

- "Az egyház erkölcsi válságtól szenved" - fogalmazta meg közleményében az amerikai katolikus püspöki kar, amely az elmúlt időszakban kirobbant szexuális visszaélések botrányai okán tette közzé álláspontját.

A közleményt a püspöki kar elnöke, Daniel DiNardo bíboros, a texasi Galveston-Houston érseke írta alá, aki a legutóbbi botrányra, Washington volt érsekének, Theodore McCarricknek a szexuális zaklatási ügyére reagált.

Már a díjátadón ellopták a matematika Nobel-díjának is nevezett Fields-érmet az egyik kitüntetettől

Külföld - 2018-08-02

Már a brazíliai díjátadó helyszínén ellopták a matematika Nobel-díjának is nevezett Fields-érmet az egyik kitüntetettől, Caucher Birkartól.

A Cambridge-i Egyetem professzoraként dolgozó Birkar, három másik matematikussal - Alessio Figalli, Peter Scholze és Akshay Venkatesh - megosztva vette át az elismerést szerdán, a Nemzetközi Matematikai Unió Rio de Janeiró-i nemzetközi kongresszusán - írta a BBC News.

Brit jelentés: kiterjedt a szexuális visszaélések gyakorlata a segélyszervezeteknél

Külföld - 2018-07-31

Kiterjedt a szexuális visszaélések gyakorlata a segélyszervezeteknél - állapította meg kedden ismertetett, súlyosan elmarasztaló jelentésében a brit parlament alsóházának nemzetközi fejlesztési ügyekben illetékes bizottsága az Oxfam nagy-britanniai székhelyű, globális segélycsoport körül év elején kirobbant botrány nyomán indult vizsgálatában.

Az olaszok 61 százaléka elégedett az Öt Csillag-Liga kormánnyal

Külföld - 2018-07-30

Az olaszok 61 százaléka pozitívan értékeli az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Liga pártja által alkotott koalíciós kormány első két hónapját, amely jelenleg az olasz politika utóbbi évtizedei legnépszerűbb politikai formációjának bizonyul - derült ki az olasz sajtóban megjelent felmérésekből.

A pápa elfogadta a pedofília eltussolása miatt elítélt ausztrál bíboros lemondását

Külföld - 2018-07-30

Ferenc pápa elfogadta Philip Edward Wilson, az ausztráliai Adelaide érsekének lemondását - közölte a Vatikán hétfőn. Az érseket az ausztráliai bíróság 12 év börtönre ítélte papi pedofília eltitkolása miatt. A Szentszék szűkszavú közleményben jelentette be Wilson érsek távozását a helyi egyház éléről.

Romániai magyar média: a román sajtó támadásként értelmezte Orbán Viktor tusnádfürdői beszédét

Külföld - 2018-07-30

A romániai magyar média szerint a román sajtó támadásként értelmezte Orbán Viktor miniszterelnök tusnádfürdői beszédét, főként azt a részét, amelyben a magyar miniszterelnök azt kérte a románságtól: fogadják el, hogy a magyaroknak nincs mit ünnepelniük Erdély Romániával való egyesülése alkalmából.

A Háromszék című sepsiszentgyörgyi napilap cikkírója szerint a román sajtó árgus szemekkel követte mindazt, ami Tusványoson zajlott, és alig várta, hogy valami olyan kijelentés hangozzék el, amire lecsapva újabb magyarellenes hisztériát kelthet.

Tusványos - A román lapok szerint Orbán Viktor illiberális jövőt jósol Európának

Külföld - 2018-07-30

A román médiában többnyire sértőnek tekintették, hogy Orbán Viktor szombati tursnádfürdői beszédében, a Bálványosi Nyári Szabadegyetemen leszögezte: a román centenárium (az Erdély és Románia egyesülését követelő 1918-as gyulafehérvári román nemzetgyűlés századik évfordulója) a magyarok számára nem ünnep, a hétfői lapokban azonban már árnyaltabb, a magyar miniszterelnök ideológiai és külpolitikai eszmefuttatásaira is kitérő kommentárok láttak napvilágot.

A konzervatív Romania Liberaban Marius Ghilezan arról ír, hogy Romániában mindenki csak arra figyelt, hogy Orbán Viktor számára nem ünnep a román centenárium, és nem azt kommentálta, hogy szerinte Európa jövője illiberális. A temesvári neveltetése okán magát esetleg "elfogultnak" bélyegző szerző szerint ténykérdés, hogy a székelyek a modern Románia megalakulása előtt is léteztek. A szerző úgy vélekedett, hogy a "több autonómia több demokráciát" jelent.

Külföldi sajtó Magyarországról - A The Times Orbán Viktor tusnádfürdői beszédéről

Külföld - 2018-07-30

- Orbán Viktor miniszterelnök tusnádfürdői beszédéről közölt összegzést hétfői számában a The Times. A brit napilap szerint a miniszterelnök kesztyűt dobott a politikai fősodornak szerte az Európai Unióban a jövő májusi európai parlamenti (EP-)választások előtt, amelyeket döntőnek nevezett a keresztény Európa jövője számára.Orbán Viktor páneurópai kampányt akar folytatni, hogy helyreállítsa a hagyományos konzervatív politikát, amely szerinte ellenzi a bevándorlást és a multikulturalizmust, kiáll viszont a hagyományos keresztény családmodell mellett - olvasható a konzervatív lapban.

A cikk a magyar miniszterelnök szövetségesei között említette Lengyelországot és Sebastian Kurz osztrák kancellárt.

Nigéria - Szakértő: földért és vízért harcolnak az afrikai országban

Külföld - 2018-07-30

Földért és a vízért harcolnak Nigériában, az összecsapásokért leginkább a népességrobbanás, illetve a globális felmelegedés következményei a felelősek - mondta Búr Gábor Afrika-szakértő az M1 aktuális csatornán hétfőn.

Afrika a legkevésbé felelős, mégis ő szenvedi el leginkább a globális felmelegedés következményeit - tette hozzá. Elmondta: nehéz értékelni a helyzetet, mivel az évszázadokig szimbiózisban élő földművesek és állattenyésztők kerültek konfliktusba, akiknek kulturális, vallási és életmódbeli különbségei a hiányállapotokban méginkább kiéleződtek.

Nyugat-németországi városok önként befogadnak menekülteket

Külföld - 2018-07-27

Észak-Rajna-Vesztfália több városa, Köln, Bonn és Düsseldorf is önként befogad olyan embereket, akiket a Földközi-tengeren mentenek ki a vízből - tudatták pénteken a városok vezetői.

Henriette Reker kölni, Thomas Geisel düsseldorfi és Ashok Sridharan bonni főpolgármester közös levélben tudatta szándékát Angela Merkel kancellárral - jelentette az n-tv német hírcsatorna.

"Az emberségesség, az oltalomhoz való jog és az integráció üzenetét szeretnénk küldeni azoknak, akik menekülni kényszerülnek" - írták a városvezetők.

A nemzetközi stabilitáshoz is fontosnak tartja a vallásszabadság előmozdítását a washingtoni nemzetközi konferencián kiadott zárónyilatkozat

Külföld - 2018-07-27

Nyilatkozattal és akciótervvel zárult csütörtökön a vallásszabadságról szóló háromnapos nemzetközi konferencia Washingtonban. A Potomac Nyilatkozatnak nevezett dokumentum - az amerikai külügyminisztérium közleménye szerint - híven tükrözi az amerikai kormány álláspontját, miszerint a vallásszabadság és az egyetemleges emberi jogok előmozdítása eszköz a nemzetek közötti békesség és stabilitás biztosításához, a Potomac Akcióterv pedig javaslatokat fogalmaz meg a nemzetközi közösségnek arra, hogyan és mit tegyen a vallásszabadság előmozdítása és a hitük miatt üldöztetést szenvedők megsegítése, illetve az ilyen jellegű erőszak visszaszorítása érdekében.

Külföldi sajtó Magyarországról - Román lap Németh Zsolt előadásáról, német lap Orbán Viktor balkáni törekvéseiről

Külföld - 2018-07-26

- Az Evenimentul Zilei című román lap Németh Zsolt tusványosi előadását kifogásolva foglalkozott Magyarországgal csütörtökön, míg a Die Presse című osztrák napilap Orbán Viktor miniszterelnök balkáni törekvéseiről közölt cikket.

Az Evenimentul Zilei "magyar revizionizmus perverz támadásának" nevezte tusnádfürdői tudósítása címében Németh Zsoltnak a Bálványosi Nyári Szabadegyetemen elhangzott előadását.

Ryanair-sztrájk - Spanyolországban napi 200 járatot érint a munkabeszüntetés

Külföld - 2018-07-25

panyolországban napi 200 járatot érint a Ryanair dolgozóinak több európai országra kiterjedő, szerdán kezdődött 48 órás sztrájkja. A La Vanguardia című napilap szerint ebben a két napban az ír légitársaság menetrendjében 1260 spanyolországi járat szerepel, amelyből 76 százalék közlekedik majd.

A munkabeszüntetés mintegy 75 ezer utast érint a spanyolországi viszonylatokon, de a légitársaság állítja: 90 százalékuk esetében vagy megoldották utazásukat más járatokkal, vagy visszatérítették a jegy árát.

Hat évtizede nem tapasztalt szárazság és hőhullám sújtja Nagy-Britanniát

Külföld - 2018-07-24

- 1961 óta nem tapasztalt szárazság és hőhullám sújtja Nagy-Britanniát, az ország egyes részein éjszaka sem csökken a hőmérséklet a nyári nappalokon amúgy megszokott 21-24 Celsius-fok alá, a lakosságot pedig figyelmeztették: kerüljék a napsütést, főleg a délelőtt 11 és a délután 3 közötti órákban. Keddi előrejelzések szerint a hőség csütörtökön vagy pénteken 35 fok felett tetőzhet.