Külföld

Eredmények megjelenítése 1-től 20-ig 5461 találatból.

Zelenszkij két hetet adott az ukrán hatóságoknak, hogy kiderítsék, ki hallgatta le a kormányfőt

Külföld - 2020-01-17

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök utasította a bűnüldöző szerveket, hogy két héten belül állapítsák meg, kik állnak Olekszij Honcsaruk miniszterelnök, valamint a kormány és a jegybank képviselői közti beszélgetés lehallgatása mögött - hozta nyilvánosságra pénteken az elnök hivatala.

Hongkongi kormányzó: a terület megtarthatná különleges státuszát, ha megőrzi a jó viszonyt Pekinggel

Külföld - 2020-01-16

Hongkong megtarthatná különleges státuszát az "egy ország, két rendszer" elv alapján a Kína által vállalt 2047-es határidőn túl is, ha megőrzi a jó viszonyt Pekinggel - jelentette ki Carrie Lam hongkongi kormányzó csütörtökön a helyi törvényhozás ülésén elmondott beszédében.

A Velencei Bizottság a bíróságokról szóló lengyel törvénymódosítások elvetését javasolja

Külföld - 2020-01-16

A lengyel szenátusban minap vitára bocsátott, a bíróságokról szóló törvénymódosítások elutasítását javasolta csütörtökön nyilvánosságra hozott jelentésében a 47 országot tömörítő Európa Tanács szakértői testülete, a Velencei Bizottság - közölte a lengyel média.

Az ellenzéki többségű felsőház elnöke, Tomasz Grodzki kérésére készített, sürgősségi eljárásban kiadott, nem kötelező érvényű állásfoglalás szerint egyes tervezett törvénymódosításokat a lengyel igazságügyi rendszer "további gyengítésének lehet tekinteni".

Az EP megszavazta a Magyarországot és Lengyelországot elmarasztaló állásfoglalását

Külföld - 2020-01-16

Az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén csütörtökön megszavazta a Magyarország és Lengyelország ellen indított jogállamisági eljárással összefüggő, a két uniós tagállamot elmarasztaló állásfoglalási indítványát.

A parlament előző nap vitázott a jogállamiság magyarországi és lengyelországi helyzetéről.

A vitát követő csütörtöki szavazáson 446 szavazattal, 178 ellenében, és 41 tartózkodás mellett elfogadott, nem kötelező érvényű határozatában az EP Magyarország esetében elsősorban az igazságszolgáltatás függetlensége, a szólásszabadság, a korrupció, a kisebbségek jogai, valamint a bevándorlók és menekültek helyzete miatt fejezte ki aggodalmát.

Az állásfoglalás arra figyelmeztetett, hogy a Magyarországgal és Lengyelországgal folytatott uniós egyeztetések még nem vezettek eredményre az uniós alapértékek tiszteletben tartása terén, a jogállamiság a korábbinál rosszabb állapotban van a két tagállamban.

A képviselők felkérték az Európai Unió tagországait tömörítő Tanácsot, hogy az uniós jogszabályok tiszteletben tartásának garantálása érdekében adjon határidőket is magába foglaló, konkrét ajánlásokat az érintett országoknak.

Továbbra is "aláássa a közös európai értékek integritását, a kölcsönös bizalmat és az unió egészének hitelességét" az, hogy a Tanács nem alkalmazza hatékonyan az uniós szerződés 7-es cikkét - jegyezték meg.

Állami támogatást kér a német autóipari szövetség

Külföld - 2020-01-15

- Segítséget kér a berlini vezetéstől a német autóipari szövetség (Verband der Automobilindustrie - VDA), az ágazat legnagyobb munkaadói érdekképviseletének szerdai állásfoglalása szerint legkevesebb tízmilliárd euró (3350 milliárd forint) állami támogatásra van szükség.

ENSZ: A Föld felszínének 30 százalékát kell védelembe venni 2030-ig

Külföld - 2020-01-15

A szárazföldek és a vizek felszínének 30 százalékát kellene védelembe venni 2030-ig az ENSZ hétfőn ismertetett javaslattervezete szerint. A természet és a fajok pusztulásának megállítását a majdnem 200 ország részvételével októberben megtartandó biodiverzitási csúcstalálkozón vitatják meg, ez lesz a 15. értekezlet a témában 1994 óta - olvasható a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő portálon.

Mostanáig a politikai támogatás hiánya, a hatályba lépés és a kivitelezés elmaradása miatt az ENSZ nem érte el az ökoszisztémák védelmében kitűzött céljait.

A cselekvésre sosem volt ilyen sürgető szükség: az ENSZ tavalyi - két évtized után első - jelentése a természet állapotáról megállapította, hogy egymillió növény- és állatfajt fenyeget kihalás.

Brexit - Johnson nem engedélyezi az újabb skóciai függetlenségi népszavazást

Külföld - 2020-01-15

Elutasította kedden az újabb skóciai függetlenségi népszavazás engedélyezését Boris Johnson brit miniszterelnök. Nicola Sturgeon skót kormányfőnek küldött, a Downing Street által ismertetett levelében Johnson leszögezi: Sturgeon és elődje, Alex Salmond előző skót miniszterelnök egyaránt személyesen ígérte meg a skót függetlenségről 2014-ben tartott népszavazás előtt, hogy az a referendum egy teljes nemzedéknyi időre szól.

A brit uralkodó nehéz szívvel, de engedélyezi Harry és felesége önállósodását

Külföld - 2020-01-13

- Hozzájárult hétfőn a brit uralkodó ahhoz, hogy Harry herceg és felesége, Meghan hercegnő a jövőben önálló, a monarchiától anyagilag független családi életet éljen. Az udvar hétfő esti közleményéből azonban egyértelműen kiolvasható, hogy II. Erzsébet királynő nehéz szívvel hozta meg ezt a döntést.

Hongkongi tüntetések - Ezrek követelték vasárnap az általános választójog bevezetését

Külföld - 2020-01-12

- Ezrek vonultak utcára Hongkong üzleti negyedében vasárnap az általános választójog bevezetését követelve a szeptemberben esedékes törvényhozó tanácsi választásokra - számolt be internetes oldalán a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap.

"Csúcstalálkozóra" hívta a királyi családot a brit uralkodó a "Harry-válság" megoldására

Külföld - 2020-01-12

Családi csúcstalálkozó helyszíne lesz várhatóan hétfőn a brit uralkodó kelet-angliai téli rezidenciája. II. Erzsébet királynő egybehangzó vasárnapi brit sajtóértesülések szerint azért hívta Sandringham kastélyába a királyi család legmagasabb rangú tagjait, hogy megvitassák Harry herceg és felesége, Meghan hercegnő jövőbeni helyzetét a családon és a monarchián belül.

Ukrán repülő - UNIAN: Buldózerekkel takarítják Iránban a lezuhant ukrán utasszállító roncsait

Külföld - 2020-01-10

Buldózerekkel láttak hozzá Iránban a lezuhant ukrán utasszállító repülőgép roncsainak eltakarításához - jelentette az UNIAN ukrán hírügynökség pénteken a Bellingcat nemzetközi oknyomozó csoport alapítója által közölt információra hivatkozva.

Felmérés: egyre népszerűbbek a Zöldek Ausztriában

Külföld - 2020-01-10

Egyre népszerűbbek a Zöldek Ausztriában a Research-Affairs-Institut január első felében végzett felmérése szerint - ismertette csütörtökről péntekre virradóan a kutatás eredményét az osztrák sajtó.

Az RMDSZ támogatja a romániai parlamenti választások előrehozását

Külföld - 2020-01-08

Támogatja a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), hogy előrehozzák Romániában az év végén esedékes parlamenti választásokat, de erről nem kötött megállapodást a kormányon lévő jobbközép Nemzeti Liberális Párttal (PNL) - közölte szerdán Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője, akit az Agerpres hírügynökség idézett

"Virágzik" a vadvilág a Fukusima körüli lakatlan területeken

Külföld - 2020-01-07

Csaknem egy évtizeddel a fukusimai atomerőmű-baleset után "virágzik" a vadvilág a sugárszennyezettség miatt lakatlanná vált területeken - állapították meg a Georgiai Egyetem kutatói.

Megkezdődtek a francia nyugdíjreformról az egyeztetések a kormány és a szakszervezetek között, pénteken újabb forduló

Külföld - 2020-01-07

Édouard Philippe francia kormányfő egy finanszírozási konferencia megrendezését javasolta kedden a szakszervezeteknek a vitatott nyugdíjreformról, amely ellen 34. napja sztrájkkal tiltakoznak a vasúti és a párizsi közösségi közlekedésben dolgozók.

Ferenc pápa a pénz istenének elutasítására szólított fel

Külföld - 2020-01-06

- A pénz istene, az élvhajhászat, a fogyasztói életmód, a siker hajhászása és az önmagasztalás elutasítására szólított fel hétfőn, vízkereszt alkalmából mondott homíliájában Ferenc pápa a vatikáni Szent Péter-bazilikában.

Az egyházfő annak fontosságát hangsúlyozta, hogy az embereknek arra kell összpontosítaniuk, hogy másokat szolgáljanak, ne önmagukat. Ferenc arra biztatta a híveket, hogy összepontosítsanak a lényegi dolgokra, és szabaduljanak meg a haszontalan és függőséget okozó dolgoktól, amelyek összezavarják az elmét és elzsibbasztják a szívet.

Trump szankciókkal fenyegette meg Irakot, ha az távozásra szólítja fel az amerikai katonákat

Külföld - 2020-01-06

Szankciókkal fenyegette meg Irakot Donald Trump amerikai elnök, ha Bagdad távozásra szólítja fel az amerikai csapatokat.

A jövő héten aláírhatják az amerikai-kínai kereskedelmi háború lezárását célzó részmegállapodást

Külföld - 2020-01-06

A kínai kereskedelmi delegáció január 13-án Washingtonba utazik egy négy napos látogatásra, amelynek során aláírhatják az amerikai-kínai kereskedelmi háború lezárását célzó részmegállapodást - közölte bennfentes forrásokra hivatkozva internetes oldalán a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap.

Korrupciós vádak a súlyemelésben - NOB: az IWF tisztázza magát; gyanúba keveredett sportoló pedig ne mehessen az olimpiára!

Külföld - 2020-01-06

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) felszólította a Nemzetközi Súlyemelő Szövetséget (IWF), hogy tisztázza magát az ARD német közszolgálati televíziós csatorna dokumentumfilmjében elhangzott "komoly és aggasztó vádak" alól,; a doppinggyanúba keveredettek pedig ne vehessenek részt az olimpián!

Hongkongi tüntetések - Összetűzésekbe torkollt az újév első megmozdulása

Külföld - 2020-01-01

Könnygázt vetett be a hongkongi rendőrség a kormányellenes tüntetőkkel szemben, miután erőszakos összetűzésekbe torkollott az újév első napjára szervezett újabb, nagyszabású tömegdemonstráció - olvasható a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap internetes oldalán.