Külföld

Eredmények megjelenítése 1-től 20-ig 6498 találatból.

Ukrajnai háború - Ukrán hírszerzés: az orosz erők Iszkander rakétakilövőket telepítettek az ukrán határhoz

Külföld - 2024-02-21

Oroszország mostanáig 48 darab Iszkander típusú rakétakilövőt telepített az ukrán határ mentén - jelentette ki Vadim Szkibickij vezérőrnagy, az ukrán katonai hírszerzés helyettes vezetője az Interfax-Ukrajina hírügynökségnek adott, szerdán megjelent interjújában.

A hírszerző tiszt hozzátette, hogy az orosz hadseregben létrehoztak egy új taktikai csoportot, amely ballisztikus rakétákat indít orosz területről Ukrajnára.

Megszavazta a moszkvai alsóház a Barents-tengeri orosz-brit halászati megállapodás felmondását

Külföld - 2024-02-21

Megszavazta a Barents-tengeren folytatott halászatról Nagy-Britanniával kötött megállapodás felmondásáról szóló törvényt szerdán az orosz parlament alsóháza.

Vesztegetéssel vádolják a Bank of China volt elnökét

Külföld - 2024-02-19

Vádat emeltek Liu Lan-kö, a Bank of China volt elnöke ellen vesztegetés és illegális hitelnyújtás gyanújával - közölték hétfőn kínai ügyészek.

Liut azzal vádolják, hogy kihasználta a Bank of Chinánál és korábban a Kínai Export-Import Bank elnökeként betöltött pozícióit, és ingatlanokért, készpénzért cserébe kölcsönökkel és személyzeti kinevezésekkel segített másoknak, valamint az előírásokat megszegve nyújtott kölcsönöket, jelentős veszteséget okozva ezáltal - jelentette be a kínai Legfelsőbb Népi Ügyészség közleményében.

Traktorokkal tüntetnek a gazdák Horvátországban is

Külföld - 2024-02-19

Tüntetnek a gazdák traktorokkal két horvát városban, a kelet-horvátországi Gyakovóban (Dakovo) és az észak-horvátországi Csáktornyán (Cakovec), hogy felhívják a figyelmet a mezőgazdaság problémáira - írta a Jutarnji List című horvát napilap hétfőn.

Hollandiában az ombudsman vizsgálatot indít a terrorgyanús személyek titkos listájával kapcsolatban

Külföld - 2024-02-19

- Reinier van Zutphen holland nemzeti ombudsman hétfőn bejelentette, hogy vizsgálatot indít azzal kapcsolatban, hogy az állam milyen módon kezeli a terrorgyanús személyek titkos listáját.

Az ombudsman amiatt fejezte ki aggodalmát, hogy a polgárok gyakran nincsenek tisztában azzal, hogy a nevük szerepel a listán, nem tudják, hogyan kerültek a listára, és azt sem, hová fordulhatnak ezzel kapcsolatos kérdéseikkel. Közölte, hogy egyesek akkor tudják meg, hogy regisztrálták őket, amikor nem engedélyezik belépésüket egy idegen országba, vagy például külföldön őrizetbe veszik őket. Hozzátette: a listán szereplőket hivatalosan "szélsőséges nézetekkel" vagy "terrorista szimpátiával" rendelkezőként tartják nyilván, márpedig ez komoly következményekkel járhat az életvitelükre nézve.

Elhalasztották a belgrádi közgyűlés megalakulását, mert nem volt meg a szavazóképesség

Külföld - 2024-02-19

- Nem volt jelen elegendő képviselő hétfőn ahhoz, hogy szavazatképes legyen a belgrádi városi képviselő-testület, ezért az alakuló ülést március elsejére halasztották.

Meghalt Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus

Külföld - 2024-02-16

Meghalt a börtönben Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus - közölte pénteken az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN).

A közlemény szerint a 48. életévében járó Navalnij pénteken séta után rosszul lett, és gyakorlatilag azonnal eszméletét vesztette a Harp településen lévő 3. számú büntetőtelepen, a Jamal-Nyenyec Autonóm Körzetben. Haladéktalanul egészségügyi alkalmazottak érkeztek az őrizeteshez, és mentőt is hívtak hozzá.

A tájékoztatás értelmében az újraélesztési kísérletek nem jártak sikerrel, és az orvosok megállapították a halál beálltát. Vizsgálat indult annak megállapítására, hogy mi volt Navalnij halálának oka, a FSZIN a központi hivatal operatív, biztonsági és egészségügyi osztályának szakértőiből álló bizottságot küldött a helyszínre. A történteket a Nyomozó Bizottság (SZK) is vizsgálja.

Vezérkari főnök: Izrael felkészül az északi háborúra

Külföld - 2024-02-15

Izrael északi határánál is felkészül a harcra - hangsúlyozta Herci Halevi izraeli vezérkari főnök a libanoni határnál tartott katonai tanácskozáson szerda este.

A vezérkari főnök a háborús készenlét fontosságára figyelmeztetett az északi határon állomásozó tartalékos tisztekkel és az északi parancsnokságot irányító Uri Gordinnal, valamint vezető tisztekkel tartott helyzetértékelő megbeszélésen.

Libanoni rakétatámadás ért izraelieket, áldozatok

Külföld - 2024-02-14

Megölt egy, és megsebesített nyolc izraelit egy libanoni rakétatámadás az ország északi részén, Galileában - jelentette az izraeli mentőszolgálat szerdán.

Vasárnapi istentiszteleten nyitott tüzet egy nő a hívőkre Texasban

Külföld - 2024-02-12

Texasban szolgálaton kívüli rendőrök lőttek le egy nőt, aki a vasárnapi istentisztelet kezdetén egy templomban tüzet nyitott a hívekre, egy kisgyerek súlyosan megsebesült - közölték a hatóságok Houstonban.

Az Európai Parlament szerint Szerbia nem teljesítette a szabad választásokra vonatkozó kötelezettségeit

Külföld - 2024-02-08

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén állásfoglalást szavazott meg, amelyben úgy ítélte meg, hogy mivel a december 17-i szerbiai választások "nem igazságos" körülmények között zajlottak, Belgrád nem teljesítette a szabad választásokra vonatkozó kötelezettségeit. A Fidesz EP-képviselői szerint a határozat alaptalan bírálatokat tartalmaz, a balliberális többség szavazta meg.

Az EP közleménye szerint a 461 igen szavazattal, 53 ellenében és 43 tartózkodás mellett csütörtökön elfogadott állásfoglalásban a képviselők kiemelték: tekintettel egyebek között arra, hogy tisztességtelen előnyök érdekében a közhivatalok gyakorlói "folyamatosan és rendszeresen visszaélnek az intézményekkel és a médiával", a legutóbbi szerbiai parlamenti és helyhatósági választások "elmaradtak az EU-tagjelölt országtól elvárható normáktól".

Macron: a Hamász Izrael elleni támadása "századunk legnagyobb antiszemita mészárlása"

Külföld - 2024-02-07

Emmanuel Macron francia államfő "századunk legnagyobb antiszemita mészárlásának" nevezte a Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én Izrael ellen végrehajtott terrortámadását a 42 francia áldozat emlékére Párizsban rendezett állami megemlékezésen szerdán.

"Október 7-én hajnalban a történelem mélyéről felszínre tört a leírhatatlan" - mondta a köztársasági elnök az Invalidusok díszudvarán a francia áldozatok fotói és hozzátartozói előtt. "Reggel 6 óra volt, amikor a Hamász meglepetésszerű tömeges és aljas támadást indított, századunk legnagyobb antiszemita mészárlását" - jelentette ki.

"68 millió francia gyászol az október 7-i terrortámadások miatt. 68 millió mínusz 42 kioltott élet, 68 millió, köztük hat megsebesített élet, 68 millió, köztük négy, a fogságban örökre tönkrement élet, 68 millió, akik közül három élet még mindig túszul van ejtve, az ő szabadon bocsátásukért nap mint nap harcolunk. Az ő üres székeik itt vannak" - fogalmazott Emmanuel Macron.

Olasz igazságügy-miniszter: a magyar bíróság önállóan dönt a letartóztatásban levő olasz aktivista ügyében

Külföld - 2024-02-07

Az olasz állam nem hagyta magára a Magyarországon bírósági eljárás alá helyezett olasz állampolgárt, és minden lehetőt megtett az érdekében, de tiszteletben tartja más állam önállóságát, a magyar bíróság önállóan dönt az ügyben - hangoztatta Carlo Nordio olasz igazságügy-miniszter a Corriere della Sera napilapban megjelent interjúban szerdán.

Donald Trump fellebbez, miután a bíróság elutasította az elnöki immunitásról szóló beadványát

Külföld - 2024-02-06

- Donald Trump volt amerikai elnök fellebbez az elnöki immunitásról kedden hozott elutasító bírói döntés ellen, amely szerint nem élvez teljes jogi mentességet az elnöki hivatali ideje alatt hozott intézkedésekkel kapcsolatban.

Ukrán hadsereg: az orosz fekete-tengeri flotta egyharmada vált működésképtelenné

Külföld - 2024-02-06

Az ukrán erők az orosz fekete-tengeri flotta hadihajóinak mintegy 33 százalékát tették működésképtelenné az Oroszország által Ukrajna ellen indított orosz invázió kezdete óta - közölte az ukrán fegyveres erők stratégiai kommunikációs osztálya kedden a Telegramon.

Cseh kormányfő: ne feledjük, ki az agresszor és ki az áldozat az izraeli-palesztin konfliktusban

Külföld - 2024-02-06

Bár megoszlanak a vélemények a közel-keleti izraeli-palesztin konfliktusról, nem szabad soha elfeledni, hogy ki az agresszor és ki az áldozat - jelentette ki Petr Fiala cseh miniszterelnök kedden Prágában, amikor találkozott a külföldi diplomáciai képviseletek vezetőivel. Hangsúlyozta, hogy Csehország a konfliktusban egyértelműen Izrael oldalán áll.

Spanyolországban a minimálbér emeléséről döntött a kormány

Külföld - 2024-02-06

A spanyol kormány öt százalékkal, havi bruttó 1134 euróra (421 ezer forint) emelte a minimálbért keddi ülésén Madridban.Az emelt összeget 14 havi kifizetésben kapja meg januártól visszamenőleg mintegy 2,5 millió munkavállaló.

Felmentették a francia elnöki párttal szövetségben álló Modem vezetőjét az európai parlamenti fiktív asszisztensi állások miatt perben

Külföld - 2024-02-05

Felmentette a párizsi büntetőbíróság hétfőn Emmanuel Macron francia államfő egyik legfőbb szövetségesét, a centrista Demokrata Mozgalmat (Modem) vezető Francois Bayrou-t, akinek tíz párttársával kellett felelnie a pártjuk európai parlamenti (EP) fiktív asszisztensi állásai ügyében. A vádlottak közül nyolcat felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek.

Illegális bevándorlás - Csoportos erőszakot követtek el fiatalkorú egyiptomiak egy kiskorú lányon Szicíliában

Külföld - 2024-02-05

- Bevándorlóként Olaszországba érkezett hét egyiptomi fiatalt, köztük két kiskorút tartóztattak le egy 13 éves lány elleni nemi erőszakért a szicíliai Cataniában, az elkövetőket hétfőn állítják bíróság elé.

A jemeni húszik egyik vezetője megfenyegette Olaszországot, hogy célponttá válhat

Külföld - 2024-02-05

Olaszországnak vigyáznia kell, ha megtámad bennünket, célponttá válik - üzente Mohamed Ali al-Húszi, a jemeni húszi lázadók egyik vezetője, aki a La Repubblica napilapban a nyugati szövetségesek vörös-tengeri missziójának lehetséges következményeiről beszélt hétfőn.