Külföld

Eredmények megjelenítése 1-től 20-ig 5000 találatból.

Orbán Moszkvában: kiegyensúlyozott, kiszámítható a magyar-orosz kapcsolat

Külföld - 2018-09-18

- Kiegyensúlyozottnak és kiszámíthatónak nevezte a Magyarország és Oroszország közötti kapcsolatot Orbán Viktor miniszterelnök kedden Moszkvában a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel való tárgyalása előtt.

A kormányfő a Kremlben az őt fogadó orosz elnök társaságában örömét fejezte ki, hogy idén is megtartják a kétoldalú találkozójukat. "Az önnel való találkozónak nagy jelentősége van a magyar politikában, hiszen fontos partnerei vagyunk egymásnak" - mondta Vlagyimir Putyinnak.

Magyarországnak szüksége van a kiszámítható partnerekre, és "örülök annak, hogy évek óta kiegyensúlyozott és kiszámítható a két ország közötti kapcsolat" - fogalmazott Orbán Viktor.

Azt nem mondhatni - folytatta a miniszterelnök -, hogy a nemzetközi környezet mindig kedvező lett volna az együttműködéshez, de "a kedvezőtlen dolgok arra valók, hogy legyőzzük őket", és ez végül is sikerült, mert hiába esett vissza a két ország közötti kereskedelem a szankciók következtében, sikerült megfordítani a tendenciákat.

A németek többsége továbbra is hajlandó menekültek befogadására

Külföld - 2018-09-17

- A németek többsége továbbra is hajlandó menekültek befogadására és úgy véli, hogy a menekültek gazdaságilag és kulturálisan is kedvező hatással vannak hazájukra, azonban a többség a befogadás korlátozását is fontosnak tartja - mutatta ki egy hétfőn ismertetett felmérés.

Sargentini-jelentés -visszhang és vélemények

Külföld - 2018-09-14

A Sargentini-jelentés ideologizálásával annak készítője elriasztott néhány megszerezhető szlovák igen szavazatot, s lehetővé tette azt is, hogy a néppárt egy része megkegyelmezzen Orbánnak - írta a liberális pozsonyi Sme.

Külföldi sajtó Magyarországról - Továbbra is téma a hetes cikk szerinti eljárás elindítása

Külföld - 2018-09-14

- Az európai sajtó továbbra is nagy teret szentel az uniós szerződés 7-es cikke szerinti eljárás Magyarország elleni elindításának.

Weber: Magyarországon rendszerszintű veszély fenyegeti a jogállamiságot

Külföld - 2018-09-14

Magyarországon jelenleg rendszerszintű veszély fenyegeti a jogállamiságot, és ezen uniós alapértékek tekintetében nem szabad kompromisszumot kötni, ezért is volt szükség a magyar helyzetről szóló különjelentés megszavazására az Európai Parlamentben - jelentette ki Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője a Le Soir című belga lapnak adott pénteki interjújában.

Weber elmondta, azért szavazott igennel az úgynevezett Sargentini-jelentésre, mert Orbán Viktor kormánya nem tett lépéseket a kompromisszum felé annak ellenére sem, hogy korábban még az alkotmányt is hajlandó volt módosítani az Európai Bizottság kifogásai miatt, ezért most "más szintre" kell emelni a párbeszédet.

Külföldi sajtó Magyarországról - A Sargentini-jelentés elfogadásának visszhangja

Külföld - 2018-09-13

- Az európai sajtó széles körben kommentálta csütörtökön, hogy milyen okok állnak az uniós szerződés 7-es cikke szerinti eljárás Magyarország elleni elindítása mögött és mik lesznek a döntés várható politikai következményei.

Cikkek a Sargentini-jelentés kapcsán felszínre került uniós megosztottságról

Külföld - 2018-09-12

A Sargentini-jelentés kapcsán felszínre került uniós és néppárti megosztottságról, valamint a magyar kormány körüli konfliktusnak az uniós politika előterébe kerüléséről cikkeztek nyugat-európai lapok szerdán.

Sargentini-jelentés - Osztrák EU-elnökség: nem köthetünk kompromisszumot a demokrácia és a jogállamiság ügyében

Külföld - 2018-09-11

- Az Európai Unió Tanácsa és annak osztrák elnöksége nagy jelentőséget tulajdonít a demokrácia, a jogállamiság és az emberi jogok fenntartásának - jelentette ki a soros elnökség képviseletében Karoline Edtstadler osztrák belügyi államtitkár a magyarországi helyzet keddi európai parlamenti (EP-) vitáján.

"Ebben nem köthetünk kompromisszumot, ezek közös elveink, szabályaink, amelyeket meg kell védenünk" - szögezte le felszólalásában Edtstadler.

Sargentini-jelentés - Lengyel lap: az Európai Néppárt lengyel tagjai a 7. cikk elindítása mellett szavaznának -

Külföld - 2018-09-11

A Sargentini-féle magyar különjelentés elfogadása mellett készülnek szavazni a Lengyelországban ellenzékben lévő Polgári Platform (PO) és Lengyel Parasztpárt (PSL) képviselői, akik az Európai Parlament legnagyobb frakciójának, az Európai Néppártnak (EPP) a tagjai - derül ki a Rzeczpospolita című lengyel napilap keddi cikkéből. A lengyel kormánypárt viszont jelezte: képviselői nemmel szavaznak.

Három amerikai tagállamban hirdettek rendkívüli állapotot a közelgő Florence hurrikán miatt

Külföld - 2018-09-10

Az Egyesült Államok három tagállamában hirdettek rendkívüli állapotot hétfőn a közelgő Florence hurrikán miatt.

Észak- és Dél-Karolinában valamint Virginiában a kormányzók kihirdették a rendkívüli állapotot, míg Marylandben Larry Hogan kormányzó egyelőre csak figyelmeztetés adott ki az Egyesült Államok keleti partvidékét fenyegető hurrikán miatt.

Semjén Zsolt: a kárpátaljai magyarok soha nem követeltek Ukrajnától olyat, amire ne lenne számtalan példa az EU-ban

Külföld - 2018-09-10

A magyar nemzet és így a kárpátaljai magyar nemzetrész soha nem követelt Ukrajnától olyat, amire ne lenne számtalan példa az Európai Unióban (EU), így minden, ami a magyar megmaradás érdekében magyar kérés, az evidencia az EU-ban - jelentette ki Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola tanévnyitó ünnepségén hétfőn Beregszászon.

Semjén Zsolt a beregszászi református templomban megtartott ünnepségen mondott köszöntőjében hangsúlyozta, ha Ukrajna az EU-ba törekszik, akkor be kell tartania az ott érvényes jogokat, például azt, hogy szerzett jogokat nem lehet visszavenni. Ha valaki be akar kerülni egy klubba, akkor annak szabályait be kell tartania - tette hozzá.

A politikus emlékeztetett arra, hogy "Magyarország mindent megtett Ukrajnáért, így elsőként ismertük el az ország függetlenségét, s Magyarország és Orbán Viktor miniszterelnök volt az élharcosa annak, hogy a vízummentességet adjuk meg az ukrán állampolgároknak." Jelezte, Magyarország mindig segítségére van Kárpátaljának és Ukrajnának, amikor arra szükség van, legyen szó akár árvízről, védőoltásokról járványok idején, vagy Kelet-Ukrajnában megsebesült katonák gyermekeinek magyarországi üdültetéséről. "Tehát mindent gesztust megtettünk Ukrajna, az ukrán nép felé, de a megmaradásunk érdekében azokhoz a jogokhoz, amelyeket megszereztünk, egész egyszerűen ragaszkodni fogunk, mert ezek az EU-ban bevett jogok" - emelte ki.

Leszállás nélküli rekordtávot repült az ukrán óriás szállítógép az Egyesült Államok csendes-óceáni partjáig

Külföld - 2018-09-10

- Leszállás nélkül tette meg a légi utat hétfőn az An-225 "Mrija" (Álom) elnevezésű ukrán óriás szállító repülőgép Ukrajnából az Egyesült Államok csendes-óceáni partvidékéig, új távolsági rekordot felállítva - adta hírül az UNIAN ukrán hírügynökség Vitalij Trubnyikov pilóta a Facebookon közzétett beszámolója alapján.

A repülőgép a Kijev melletti Hosztomelből szállt fel és az auklandi nemzetközi repülőtéren landolt. A 9800 kilométeres utat 13 óra alatt tette meg leszállás nélkül. A pilóta szavai szerint onnan a gép tovább folytatja útját Hawaii-ba és Guam szigetére.

Július végén az Antonov vállalat egy másik rekordról számolt be, amit a szállítógéppel állítottak fel. Akkor az egymást követő járatszámok rekordját döntötték meg az AN-225-ös üzemeltetésének történelmében: egymás után 12 fordulattal, 12 darab 160 tonnás hőerőmű-generátort szállított le a gép Chiléből Bolíviába a Hansa Meyer Global Transport GmbH and Co vállalat megbízásából.

Amerikai nagykövet: szeptember 11. megerősíti, hogy éberen figyelni kell a terrorveszélyre

Külföld - 2018-09-10

Az amerikaiak számára szeptember 11. olyan nap lett, amelyen megerősítik elhatározásukat, hogy mindig éberen figyelnek a terrorveszélyre - hangsúlyozta David B. Cornstein budapesti amerikai nagykövet videóüzenetében a 2001. szeptember 11-i terrortámadások évfordulója alkalmából.

A videófilmben - amelyet a nagykövetség a Facebook-oldalán tett közzé hétfőn - a nagykövet azt mondta: "nem feledjük a világ minden tájáról felénk áradó baráti támogatást, köztük NATO-szövetségesünkét, Magyarországét, akik mind szolidaritásukról biztosítottak minket azokban a nehéz időkben".

Úgy vélte, az amerikaiak számára szeptember 11. olyan nap lett, amelyen felidézik az elhunytak emlékét, és tisztelegnek a készenléti egységek bátor áldozatvállalása előtt. Egyúttal megerősítik elhatározásukat, hogy megvédik a sajátjaikat, és mindig éberen figyelnek a terrorveszélyre - jelentette ki.

Kevés kivétellel az orosz kormánypárt jelöltjei győztek a regionális választásokon

Külföld - 2018-09-10

Az előzetes eredmények szerint csaknem az összes régióban a kormányzó Egységes Oroszország jelöltjei győztek az oroszországi választásokon - derült ki a Központi Választási Bizottság által hétfőn Moszkvában nyilvánosságra hozott eredményekből.

Szkripal-ügy - Brit belügyminiszter: az orosz katonai hírszerzés az orosz állam legmagasabb szintjeitől kapja a parancsokat

Külföld - 2018-09-09

A brit belügyminiszter szerint az orosz katonai hírszerzés (GU) az orosz állam legmagasabb szintjeitől kapja utasításait.

A brit vádhatóság és a Scotland Yard a héten közölte, hogy a GU két ügynökét, Alekszandr Petrovot és Ruszlan Bosirovot gyanúsítja Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős ügynök és lánya, Julija Szkripal tavaszi angliai megmérgezésével, bár a rendőrség meggyőződése szerint az ügynökök álnevekre kiállított útlevelekkel léptek be Nagy-Britanniába.

Ténylegesen is birtokba vette a nagyváradi római katolikus püspökség a 70 éve államosított püspöki palotát

Külföld - 2018-09-07

A püspöki palota kulcsát Pásztor Sándor, a Bihar megyei önkormányzat elnöke adta át csütörtökön Böcskei László megyéspüspöknek azt követően, hogy az épületből kiköltözött a megyei tanács alárendeltségében működő Körösvidéki múzeum.

Az ünnepségen Pásztor Sándor elmondta: az elmúlt két évben, amióta a megyei önkormányzat élére került, kiemelt fontosságú ügyként kezelte az egykori királyi hadapródiskola épülete felújításának a befejezését, ahová a múzeum költözhetett.

Több ezer utórengés is követheti a csütörtöki japán földrengést

Külföld - 2018-09-07

Több ezer utórengés is követheti a Japán északi részén fekvő Hokkaidó szigetén történt 6,7-es erősségű csütörtöki földrengést - közölte Varga Péter szeizmológus az M1 aktuális csatornán pénteken.A sekélyfészkű földrengéseket több száz, akár több ezer utórengés követheti, ezek közül néhányat a lakosság is megérezhet, sőt akár további rombolások forrása is lehet - fűzte hozzá.

A földrengést egy tájfun előzte meg, a nagy esőzések miatt fellazult talajt a földrengés földcsuszamlás formájában zúdította rá a lakott területekre - magyarázta a szakértő.

Elmondta: Japán egy földrengések által veszélyeztetett területen fekszik, főképp az ország Csendes-óceán felőli részén tapasztalhatók erős földmozgások. A csendes-óceáni tábla nyomást gyakorol az eurázsiai kéreglemezre, és ennek hatására tapasztalhatók az erős földrengések.

A Facebook és a Twitter vezetői elismerték, hogy nem voltak felkészülve az orosz dezinformációs hadjáratra

Külföld - 2018-09-05

- A Facebook és a Twitter vezetői szerdai szenátusi meghallgatásukon elismerték, hogy az általuk irányított közösségi médiumok nem voltak felkészülve a 2016-os választási kampányba való orosz dezinformációs hadjáratra.

A médiaóriások vezetőit a szenátus hírszerzési bizottságában hallgatták meg. A törvényhozók várták volna a Google-t működtető Alphabet vállalat vezetőjét is, Larry Page vezérigazgató azonban lemondta a részvételt.

Külföldi sajtó Magyarországról - Politico, Spiegel

Külföld - 2018-09-05

- "Halálos veszély" fenyegeti az európai projektet belső és külső ellenfelek részéről egyaránt - jelentette ki a Politico brüsszeli hírportál szerdai cikke szerint Günther Oettinger uniós költségvetési biztos, többek között Magyarországot, Lengyelországot és Oroszországot említve példaként.

"Véleményem szerint a projekt halálos veszélyben van. Európán belül egyesek a meggyengítésére vagy akár a lerombolására törekszenek: Lengyelország, Magyarország, Románia, az olasz kormány" - mondta Oettinger egy brüsszeli rendezvényen.

Lódarázstámadás Németországban, 18 sérült

Külföld - 2018-09-03

- Megvadult lódarazsak támadtak egy csoport kirándulóra a hétvégén a németországi Karlsruhe közelében, 18 ember megsérült. A csípések miatt 13 sérültet kórházba szállítottak. Gyerekek nincsenek közöttük, és egyikük állapota sem életveszélyes - jelentette hétfőn a Der Westen című hírportál.