Külföld

Eredmények megjelenítése 41-től 60-ig 5217 találatból.

Illegális bevándorlás - Romániában tavaly megfeleződött a menedékkérők száma

Külföld - 2019-02-12

Romániától tavaly 2138 külföldi kért menedékjogot, ami 125 százalékos csökkenést jelent az egy évvel korábban regisztrált, 4800 menedékkérelmet meghaladó statisztikai adathoz képest - derült ki a bevándorlási hivatal (IGI) kedden közzétett éves jelentéséből.

Felmérés: Németországnak évi 260 ezer bevándorlóra van szüksége

Külföld - 2019-02-12

Évente legalább 260 ezer bevándorlóra van szüksége Németországnak a demográfiai változások munkaerőpiaci hatásának ellensúlyozásához egy kedden bemutatott kutatás szerint.

A szövetségi munkaügyi hivatal munkaerőpiaci és foglalkoztatási kutatóintézete (Institut für Arbeitsmarkt- und Berufsforschung - IAB) és a coburgi egyetem szakértőinek vizsgálatát bemutató kutatási jelentésben kiemelték, hogy "a bevándorlás a megoldás része" a demográfiai változások kezeléséhez.

A munkaképes korú lakosság bevándorlás nélkül várhatóan 16 millióval csökken 2060-ig, a jelenlegi 47 millióról 31 millióra. Ezt a visszaesést még akkor is csak részben lehetne ellensúlyozni, ha a nyugdíjkorhatárt felemelnék 70 évre, a német és az országban élő külföldi nők foglalkoztatottsági rátáját pedig a német férfiak foglalkoztatottságának szintjére emelnék. Ezekkel a "szélsőséges" lépésekkel négymillió fővel lehetne növelni a munkaerőpiac tartalékait, vagyis mindössze a kiesés egynegyedét lehetne pótolni.

EP-választás - Felmérés: hét párt, köztük az RMDSZ juthat be Romániából

Külföld - 2019-02-12

Hét romániai politikai tömörülés, köztük a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) lépheti át a májusi európai parlamenti (EP-) választásokon az ötszázalékos bejutási küszöböt egy kedden közzétett felmérés szerint.

ET: a második világháború vége óta nem volt ilyen törékeny helyzetben a sajtószabadság Európában

Külföld - 2019-02-12

A második világháború vége óta nem volt ilyen törékeny helyzetben a sajtószabadság Európában, ezért mielőbbi határozott politikai intézkedésekre van szükség - figyelmeztetett kedden közzétett jelentésében az Európa Tanács (ET).

Francia zavargások - Ismét tüntettek a sárgamellényesek, egy ember súlyosan megsérült -

Külföld - 2019-02-09

Tizenharmadik alkalommal is az utcákra vonultak szombaton országszerte a francia kormány adó- és gazdaságpolitikája ellen tiltakozó sárgamellényesek, Párizson kívül Marseille-ben, Bordeaux-ban, Toulouse-ban, Montpellier-ben és Nizzában is felvonulásokat rendeztek különböző jelszavakkal.

A Kreml Washington nyomását látja az uniós gázirányelv tervezett módosítása mögött

Külföld - 2019-02-08

Az amerikai gáz megvételére próbálja rákényszeríteni az uniós országokat a Egyesült Államok az EU gázirányelvének megváltoztatása révén - hangoztatta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak pénteken Moszkvában.

Merkel: az álhírterjesztés az egyik legnagyobb nemzetbiztonsági kihívás

Külföld - 2019-02-08

- Az álhírterjesztés az egyik legnagyobb nemzetbiztonsági kihívás - hangsúlyozta Angela Merkel német kancellár pénteken Berlinben a szövetségi hírszerző szolgálat (BND) új központjának felavató ünnepségén.

Kiemelte: az internet nagyon alkalmas az információk terjesztésére, és "valamennyien tudjuk, hogy ezek az információk gyakran manipulatívak", féligazságot tartalmaznak vagy "célzott állami propaganda" révén jelennek meg.

Közös programot indítanak a V4-ek Németországgal a migráció megfékezésére Marokkóban

Külföld - 2019-02-07

- Közös programot készítenek elő a migráció megfékezésére a visegrádi országok - Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország - Németországgal együttműködve Marokkóban - jelentette be Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök azon a sajtótájékoztatón, amelyet a V4-ek és Németország miniszterelnökeinek csúcstalálkozója után tartottak Pozsonyban csütörtökön.

A migráció külső okainak felszámolásán alapuló program több évre szól, részletei, valamint az arra előirányzott források mértékét néhány héten belül hozzák nyilvánosságra - mondta a tervről a szlovák kormányfő.

Peter Pellegrini elmondta: a találkozó fő témái az Európai Unió 2021-2027 közötti keretköltségvetése, az idei európai parlamenti választások, az EU jövője, valamint a 30 évvel ezelőtti európai társadalmi változások voltak. Utóbbival kapcsolatban arról tájékoztatott, hogy az évforduló kapcsán közös nyilatkozatot fogadtak el, ebben egyebek mellett megállapítják: az aláírók erős, egységes és versenyképes Európát akarnak.

Brexit - London garanciákat kér arra, hogy Nagy-Britannia "nem ragad bele" a készenléti mechanizmusba

Külföld - 2019-02-07

- London olyan megoldást keres, amely garantálja, hogy az Egyesült Királyság "nem ragad bele" végleg az ír-északír határ újbóli fizikai ellenőrzésének elkerülésére kidolgozott készenléti mechanizmusba - közölte Theresa May csütörtöki brüsszeli látogatása előtt a Downing Street.

A brit kormányfő hivatalának csütörtök hajnali tájékoztatása szerint May azt közli majd uniós tárgyalópartnereivel, hogy hajlandó megfontolni különféle módozatokat ennek garantálására, de egyértelműen azt vallja, hogy kötelező jogi erővel bíró megoldást kell találni, és ez módosításokat tesz szükségessé a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét tartalmazó kilépési megállapodásban.

Theresa May hivatala a kormányfő tárgyalási célkitűzéseit ismertető tájékoztatásában elismerte, hogy e változtatásokat nem lesz könnyű elérni.

A londoni alsóház - mindenekelőtt az ír-északír határellenőrzés újbóli bevezetésének kivédését szolgáló tartalékmechanizmus (backstop) miatt - a múlt hónapban példátlan, 230 fős többséggel elutasította az Európai Unióval (EU) novemberben elért 585 oldalas kilépési megállapodást.

Mol-INA-ügy - Horvátország kifogással élt a washingtoni döntőbíróság hatáskörével szemben

Külföld - 2019-02-06

A Mol Nyrt. által indított nemzetközi választottbírósági eljárás folyamatban van és döntésre vár, Horvátország ugyanakkor kifogással élt a washingtoni döntőbíróság hatáskörével szemben - közölte a horvát kormány szerdán a Hina horvát hírügynökség megkeresésére.

Macedón különleges ügyészség: Gruevszkinek nem segítettek az állami szervek a szökésben

Külföld - 2019-02-06

Nikola Gruevszki volt miniszterelnöknek nem segítettek a macedón állami szervek megszökni az országból - ismertette nyomozásának eredményét a szervezett bűnözésért felelős macedón különleges ügyészség szerdán.

Bukaresti magánkórházakban tevékenykedő, magát sebésznek kiadó olasz állampolgárt állítottak elő a román hatóságok

Külföld - 2019-02-06

- Bukaresti magánkórházban tevékenykedő, magát sebészorvosnak kiadó olasz állampolgárt állítottak elő szerda reggel a román-magyar határon a román hatóságok. A férfit leszállították a vonatról.

Ausztria holokausztban viselt felelősségéről beszélt Alexander Van der Bellen osztrák államelnök Jeruzsálemben

Külföld - 2019-02-04

- Ausztria holokausztban viselt felelősségéről beszélt Alexander Van der Bellen osztrák államfő Jeruzsálemben hétfői, Reuven Rivlin izraeli elnökkel folytatott megbeszélésén - jelentette a helyi média.

Francia zavargások - A rendőri erőszak ellen tüntettek a sárgamellényesek

Külföld - 2019-02-03

Tizenkettedik alkalommal is az utcákra vonultak szombaton a francia kormány adó- és gazdaságpolitikája ellen tiltakozó sárgamellényesek: a párizsi felvonuláson ezúttal a tüntetéseken megsérült tiltakozókra emlékeztek, valamint a "rendőri erőszak", elsősorban a gumilövedékek használata ellen tiltakoztak.

- EJEB: Oroszországnak tízmillió euró kártérítést kell fizetnie a tömegesen kiutasított georgiai állampolgároknak

Külföld - 2019-01-31

Tízmillió euró kártérítés megfizetésére kötelezte Oroszországot az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) csütörtökön a 2006 és 2007 között tömegesen őrizetbe vett és kiutasított georgiai állampolgárok számára.

Venezuelai válság - Az Európai Parlament elismerte az ideiglenes venezuelai elnököt

Külföld - 2019-01-31

- Elismerte Venezuela ideiglenes államfőjeként Juan Guaidót, az ellenzéki többségű törvényhozás elnökét csütörtökön az Európai Parlament (EP).

Holokauszt-emléknap - Bundestag-elnök: szégyent hoz Németországra, hogy zsidók ismét a kivándorláson gondolkodnak

Külföld - 2019-01-31

Szégyent hoz Németországra, hogy zsidók ismét a kivándorlás gondolatával foglalkoznak - jelentette ki Wolfgang Schäuble, a német szövetségi parlament (Bundestag) elnöke csütörtökön az auschwitz-birkenaui náci haláltábor felszabadításának 74. évfordulója alkalmából tartott ünnepi ülésen.

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa a képviselők és a kormányfő, az államfő és az alkotmánybíróság elnöke - Angela Merkel, Frank-Walter Steinmeier és Andreas Vosskuhle - részvételével tartott ünnepségen aláhúzta, hogy a Bundestag és egész Németország nemcsak Auschwitz-Birkenau áldozatainak emléke előtt tiszteleg, hanem a "németek szerte Európában folytatott megsemmisítő háborújának" valamennyi áldozatára emlékezik.

Alkotmánysértőnek bizonyult Romániában a lehallgatásokra alapozott perek újratárgyalásáról elfogadott törvénytervezet

Külföld - 2019-01-30

Elbukta az előzetes alkotmányossági kontrollt Romániában a lehallgatásokra alapozott perek újratárgyalásáról elfogadott törvénytervezet, amely jogalapot teremtett volna minden olyan, az utóbbi 13 évben hozott jogerős ítélet megkérdőjelezésére, amelyeknél titkosszolgálati lehallgatásokból származó bizonyítékokat használtak fel.

Hollandia több mint hatszáz gyereknek ad menedéket

Külföld - 2019-01-30

- Mintegy 630 gyerek és családjaik maradhatnak Hollandiában, miután évek óta húzódó sikertelen kérelmezést követően menedékstátuszt kaptak a kormánykoalíció kivételesnek számító döntése értelmében - közölte a helyi média szerdán.

Brexit - Theresa May: jelentős és jogilag kötelező változások kellenek a Brexit-megállapodásban

Külföld - 2019-01-29

Theresa May brit miniszterelnök szerint jelentős és jogilag kötelező erejű változtatások szükségesek a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről elért megállapodásban. May elismerte ugyanakkor, hogy e változtatások elérése nem lesz könnyű feladat.