Külföld

Eredmények megjelenítése 61-től 80-ig 5572 találatból.

ENSZ-főtitkár: minél több a nő a parlamentben, annál több a fejlesztés az egészségügyben és az oktatásban

Külföld - 2020-03-08

Minél nagyobb a nők aránya egy ország parlamentjében, annál több az újítás és a beruházás az egészségügyben és az oktatásban - mutatott rá az ENSZ főtitkára egy vasárnapi, a nemzetközi nőnap alkalmából közölt írásában.

Antonio Guterres a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung című német lapban közölt vendégkommentárjában kiemelte, hogy a nemek közötti egyenlőtlenség "korunk legnagyobb egyenlőtlensége, és az emberi jogok érvényesítését hátráltató legnagyobb kihívás", pedig a nemek egyenlősége megoldásokat kínál a jelenkor legsúlyosabb problémáira.Kifejtette, hogy a nők évszázadok óta tartó diszkriminációja és a társadalmakban mélyen gyökerező férfiuralom roppant nagy egyenlőtlenséget okoz a gazdasági és a politikai rendszerben, ami szinte valamennyi területen tapasztalható.

A digitális technológiákat tekintve például "mélységesen aggasztó", hogy nincs egyenlőség nők és férfiak között az egyetemeken, a startup cégekben - digitális innovációval foglalkozó feltörekvő vállalkozásokban - és a Szilícium-völgy nagyvállalatainál, holott ezek a tudományos intézmények és üzleti vállalkozások meghatározó befolyást gyakorolnak a jövő gazdaságára, ezért "nem engedhetjük meg, hogy bebetonozzák a férfiak dominanciáját".

Ferenc pápa a koronavírus fertőzöttjeihez és a betegeket kezelőkhöz való közelségét hangoztatta

Külföld - 2020-03-08

A koronavírus fertőzöttjeihez és a betegeket kezelő orvosokhoz, ápolókhoz való közelségét hangoztatta vasárnap Ferenc pápa, aki a járvány olaszországi terjedése miatt nem jelent meg személyesen a Szent Péter téren, hanem videokapcsolatban mondta el beszédét.

Koronavírus - Spanyolország köszöni az olasz kormány intézkedéseit

Külföld - 2020-03-08

- Spanyolország elismeri és köszöni azokat a "drasztikus" intézkedéseket, amelyeket Olaszország tesz a koronavírus-fertőzések megfékezése érdekében - közölte a spanyol egészségügyi miniszter vasárnap az után, hogy az olasz kormány vesztegzár alá helyezte Lombardia tartományt.

A pápa elfogadta a pedofil ügyek elhallgatásával megvádolt lyoni érsek lemondását

Külföld - 2020-03-06

Ferenc pápa pénteken elfogadta Franciaország egyik legbefolyásosabb és legismertebb katolikus vezetőjének, Philippe Barbarin bíborosnak, lyoni érseknek a lemondását, akit azzal vádoltak meg egy pedofil pap áldozatai, hogy bár tudomása volt a molesztálásokról, nem jelentette a hatóságoknak, jóllehet a fellebbviteli bíróság januárban felmentette az érseket.

Illegális bevándorlás - Török belügyminiszter: Ankara ezer rohamrendőrt küld a görög határra

Külföld - 2020-03-05

Törökország a különleges rendőri erők ezer tagját küldi a görög szárazföldi határra, hogy megakadályozza a migránsok visszatoloncolását - nyilatkozta Süleyman Soylu török belügyminiszter csütörtökön Edirnében a sajtónak, miután helikopterről megszemlélte a török-görög szárazföldi határ térségét.

Utasszállító repülőgépeket fenyegettek meg robbantással Oroszországban

Külföld - 2020-03-05

- Négy utasszállító repülőgéppel kapcsolatban kaptak az orosz hatóságok csütörtökön olyan névtelen figyelmeztetést, hogy pokolgépet helyeztek el a fedélzetükön - közölték hírügynökségek.

Szlovák kormányalakítás - Megbízta a kormányalakítással Igor Matovicot az államfő

Külföld - 2020-03-04

- Zuzana Caputová szlovák államfő szerdán megbízta az új kormány megalakításával Igor Matovicot, a múlt szombati parlamenti választásokon győzelmet arató, jobboldali Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) párt elnökét.

Amerikai előválasztás - Biden megállította Sanders menetelését a demokraták elnökjelöltsége felé

Külföld - 2020-03-04

Joe Biden, az Obama-kormány alelnöke a szuperkedden megtartott előválasztásokon megakasztotta Bernie Sanders vermonti szenátor menetelését az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltsége felé.

A szuperkedden 14 tagállamban - Alabama, Arkansas, Colorado, Észak-Karolina, Kalifornia, Maine, Massachusetts, Minnesota, Oklahoma, Tennessee, Texas, Utah, Vermont és Virginia - és egy tengerentúli területen, Amerikai Szamoán tartottak előválasztásokat.

Szíria - Moszkva: a terroristák megerősített övezetei összenőttek a török megfigyelőállásokkal

Külföld - 2020-03-04

Ankara nem teljesíti az idlíbi rendezésről Szocsiban megkötött megállapodást, a terroristák megerősített övezetei összenőttek a török megfigyelőállásokkal a feszültségcsökkentési övezet határán - jelentette ki Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője szerdán Moszkvában.

Török belügyminiszter: eddig csaknem 118 ezer migráns hagyta el az országot az EU irányába

Külföld - 2020-03-02

Törökország nyugati határainak csütörtök éjszakai megnyitása óta 117 ezer 677 migráns hagyta el az országot az Európai Unió irányába - közölte Süleyman Soylu török belügyminiszter hétfőn hivatalos Twitter-fiókján.

Soylu szűkszavú bejegyzésében részleteket nem közölt. A török belügyminiszter által közölt adatok az Európába tartó bevándorlók számának óriási léptékű növekedéséről tanúskodnak, a tárcavezető szombat éjszaka még csak 47 ezer, vasárnap délelőtt pedig már 76 ezer távozó migránsról számolt be.

Mindazonáltal az elsősorban érintett görög hatóságok a török adatokat cáfolják, mondván az időközben megerősített határvédelemnek köszönhetően a tízezresre duzzadt migránstömegből csak nagyon kevesen tudják átlépni ténylegesen a határt, és aki megteszi, azt is őrizetbe veszik vagy visszaküldik.

Az ausztrál nyarak "kétszer olyan hosszúak", mint a telek

Külföld - 2020-03-02

Az ausztrál nyarak már kétszer olyan hosszúak, mint a telek a klímaváltozás okozta hőmérséklet-emelkedés nyomán - derült ki a meteorológiai adatok legfrissebb elemzéséből.

Az Ausztrália Intézet nevű agytröszt által közzétett adatok szerint az ország döntő részén nagyjából egy hónappal lett hosszabb a nyári időszak az elmúlt 20 évben a 20. század közepéhez képest, miközben a téli időszak megrövidült.

Koronavírus - Elhalasztják a cannes-i nemzetközi ingatlanszakmai kiállítást, a MIPIM-et

Külföld - 2020-03-01

Márciusról júniusra halasztották a MIPIM nemzetközi ingatlanszakmai kiállítást és vásárt az új koronavírus-járvány miatt - jelentették be a szervezők a hétvégén.

A MIPIM-et március 10-13. helyett június 2-5-én tartják majd meg a dél-franciaországi Cannes-ban.

Koronavírus - Csehországban is megjelent az új koronavírus

Külföld - 2020-03-01

- Csehországban is megjelent az új koronavírus, rögtön három beteget is találtak.

Adam Vojtech cseh egészségügyi miniszter vasárnap délután rendkívüli sajtótájékoztatón Prágában jelentette be, hogy két beteget Prágában, egyet pedig az észak-csehországi Ústí nad Labem kórházában kezelnek.

Ingyenessé vált a tömegközlekedés Luxemburgban

Külföld - 2020-03-01

- A világ országai közül elsőként a Luxemburgi Nagyhercegség egész területén teljesen ingyenessé vált vasárnaptól a tömegközlekedés. Az ingyenesség a vonatokra, a buszokra és a villamosokra egyaránt vonatkozik az ország egész területén.

Szlovák választások - Hat párt jutott be az új parlamentbe

Külföld - 2020-03-01

Hat párt jutott be az új szlovák parlamentbe a szombaton tartott választáson a választási jegyzőkönyvek több mint 99 százalékának összesítése alapján.

A szlovák statisztikai hivatal (SÚSR) vasárnap közölte, hogy az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) nevű jobboldali ellenzéki párt a leadott szavazatok csaknem 25 százalékával végzett az első helyen.

A leköszönő kormány legerősebb pártja, a Robert Fico vezette, Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) 18,3 százalékkal - eddigi legrosszabb választási eredményével - a második helyen végzett.

Szíria - Ankara: tűz alá vették a szíriai kormányerők több mint 200 hadállását, katonák százait "ártalmatlanították"

Külföld - 2020-02-28

- A török hadsereg intenzív tűz alá vette pénteken Szíriában a kormányerők több mint 200 hadállását, válaszul arra, hogy előző nap 33 török katona meghalt, 32 pedig megsebesült a kormányerők egy támadásában Idlíb tartományban - közölte Hulusi Akar török védelmi miniszter.

Terjedésnek indult a vírus Németország legnépesebb tartományában

Külföld - 2020-02-26

Terjedésnek indult az új típusú koronavírus Németország legnépesebb és legsűrűbben lakott tartományában, a 18 milliós Észak-Rajna-Vesztfáliában. A hatóságok szerdai nap közbeni összesítése szerint két fertőzést regisztráltak és több tucat vizsgálathoz kezdtek hozzá fertőzésgyanú miatt 24 óra alatt.

Bekövetkezett, amire az első bajorországi esetek óta számítani kellett, a vírus Észak-Rajna-Vesztfáliában is megjelent - mondta Karl-Josef Laumann tartományi egészségügyi miniszter düsseldorfi tájékoztatóján.

Hangsúlyozta: a hatóságok teljes erővel dolgoznak, hogy "amennyire csak lehet, megállítsák a koronavírus további terjedését".

- Rendkívüli elnökválasztó kongresszust tart a CDU áprilisban

Külföld - 2020-02-24

- Rendkívüli elnökválasztó kongresszust tart a kormányzó német Kereszténydemokrata Unió (CDU) április 25-én - jelentette be a párt távozó elnöke hétfőn Berlinben. Annegret Kramp-Karrenbauer a párt vezető testületeinek ülése után tartott tájékoztatóján elmondta, hogy az egynapos berlini kongresszus egyetlen témája az új elnök megválasztása lesz.

Megkezdődött Londonban Julian Assange kiadatási pere

Külföld - 2020-02-24

- Megkezdődött hétfőn Londonban a WikiLeaks kiszivárogtató portál alapítója, Julian Assange kiadatási pere. A várható fellebbezések miatt valószínűleg évekig tartó bírósági eljárás tétje az, hogy Assange-t a brit kormány kiadhatja-e az Egyesült Államoknak.

A spanyol kormány elfogadta a Google-adó bevezetéséről szóló javaslatot

Külföld - 2020-02-18

Technológiai nagyvállalatok meghatározott digitális szolgáltatásainak megadóztatásáról szóló javaslatot fogadott el a spanyol kormány keddi ülésén Madridban.