Külföld

Eredmények megjelenítése 61-től 80-ig 5075 találatból.

A konstantinápolyi pátriárka visszaverte Moszkva támadását az ukrán nemzeti egyház létrehozása körüli vitában

Külföld - 2018-09-28

I. Bartolomaiosz ökumenikus konstantinápolyi pátriárka történelmi, levéltári dokumentumokkal alátámasztva cáfolta meg a moszkvai vádakat, amelyek szerint nincs kánoni joga Ukrajna területén, így nem folytathatná le Kijev kérésére az ukrán ortodox egyház egységes nemzeti egyházzá minősítésének folyamatát - jelentette pénteken az UNIAN ukrán hírügynökség.

Nemrég az orosz ortodox egyház, majd azt követően az ukrán ortodox egyház Oroszországhoz hű "szárnya", a moszkvai patriarchátus intézett támadást a konstantinápolyi pátriárka ellen, aki elhatározta, hogy Moszkva heves tiltakozása ellenére is függetlenné teszi az ukrán egyházat az orosztól.

RMDSZ: újra magyar tanítók oktathatják a román nyelvet a magyar elemi osztályokban

Külföld - 2018-09-27

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kérésére a román kormány törölte augusztusban kiadott rendeletének a magyar diákokat hátrányosan érintő cikkelyét, így újra magyar tanítók oktatják a román nyelvet a magyar elemi osztályokban - adta hírül csütörtökön az RMDSZ.

Nem sokkal később Nelu Barbu kormányszóvivő is megerősítette: a kormány csütörtöki ülésén sürgősségi rendelettel módosította augusztusban elfogadott intézkedését, oly módon, hogy ezentúl az érintett kisebbségi tannyelvű osztályokban egyébként is tanító pedagógusok taníthatják a román nyelvet is.

Több európai ország agrárkamarája szorgalmazza a sertéstenyésztők helyzetének javítását

Külföld - 2018-09-27

Az afrikai sertéspestis járvány további terjedésére és a harmadik országok piacainak az európai termelés előtt való fokozatos bezárása miatt a visegrádi országok (V4) mellett a román, a bolgár, a horvát és a litván agrárkamarák is egyetértettek abban, hogy az Európai Bizottságnak pénzügyi és egyéb eszközök formájában megoldást kell találnia a sertéstenyésztők megsegítésére - közölte a V4-ek agrárkamaráinak kibővített keddi ülését követően a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) csütörtökön.

Megszavazta az orosz parlament alsóháza a nyugdíjkorhatár emelését

Külföld - 2018-09-27

Megszavazta az orosz parlament alsóháza harmadik, végleges olvasatában azt a törvénytervezetet, amely a nők esetében fokozatosan 55-ről 60, a férfiakéban pedig 60-ról 65 évre emeli fel a nyugdíjkorhatárt.

Magyarázatot közölt Ferenc pápa a Kínával kötött megállapodásról

Külföld - 2018-09-26

A kínai katolikusokhoz és az egyetemes egyházhoz intézett üzenetet közölt Ferenc pápa szerdán, részletes magyarázatot adva a Vatikán és Kína között aláírt megállapodásra, amelyet korábban bírálat ért a kínai hatóságok által kinevezett katolikus püspökök szentszéki elismerése miatt.

A Kreml elismerte, hogy a nyugdíjreform hatással volt a regionális választásokra

Külföld - 2018-09-26

A Kreml elismerte, hogy a nyugdíjkorhatár emelésének kormányzati tervezete hatással volt a szeptemberi regionális választásokra - jelentette az Interfax hírügynökség szerdán egy, az elnöki hivatalhoz közel álló forrásra hivatkozva.

- Bocsánatot kért a német katolikus egyházban történt gyermekbántalmazásokért a püspöki konferencia elnöke

Külföld - 2018-09-25

Bocsánatot kért a német katolikus egyházban történt gyermekbántalmazásokért a német katolikus püspöki konferencia elnöke kedden a testület Fuldában tartott tanácskozásán.

Az utóbbi 27 év legfontosabb népszavazására készül Macedónia

Külföld - 2018-09-25

Legutóbb huszonhét éve volt akkora tétje népszavazásnak Macedóniában, mint most, hiszen 1991-ben a macedónok arról határoztak, hogy függetlenné váljanak-e Jugoszláviától, vasárnap pedig azért járulnak az urnák elé, hogy a nyugat-balkáni ország nevének megváltoztatásáról döntsenek, és ezáltal lehetővé tegyék Macedónia számára az euroatlanti integráció folytatását.

Mogye-ügy - Rektor: befejeződött az egyetemegyesítés

Külföld - 2018-09-24

Leonard Azamfirei, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) rektora hétfőn bejelentette: befejeződött a helyi Petru Maior Egyetem bekebelezése, és az egyesült egyetem szeptember 20-tól a Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológai Egyetem (MOGYTTE) nevet viseli - közölte hétfőn az Agerpres hírügynökség.

Külföldi sajtó Magyarországról - A cseh Právo Magyarország jogáról az önálló politikára

Külföld - 2018-09-24

Egyfajta légüres térben lebeg az az állítás, miszerint Magyarországnak joga van önálló módon kormányozni önmagát, mert figyelmen kívül hagyja azt a tényt, hogy 14 éve önkéntes tagja egy elit klubnak, amely bizonyos értékeken és szabályokon alapszik - írta hétfői jegyzetében a Právo című független baloldali cseh lap.

Természetesen minden döntés, amely a szabályok megszegéséről szól, bizonyos fokig vitatható, mert az európai értékek nincsenek pontosan megfogalmazva a szerződésekben. És egy eljárás megindítása a szabályok megsértéséért mindig inkább politikai, semmint alkotmányjogi döntés - véli Jirí Pehe politológus a lap hasábjain

Külföldi sajtó Magyarországról - Le Monde

Külföld - 2018-09-23

Orbán Viktor migránsellenessége a magyar demokrácia leépítésének elfedésére szolgál, s az Európai Unió értékrendje alapján Magyarországot ki kellene zárni az Európai Unióból - vélte a Le Monde című francia napilapnak adott interjúban Luuk van Middelaar holland politikafilozófus, aki korábban Herman Van Rompuy, az Európai Tanács volt elnökének tanácsadójaként dolgozott.

Sargentini-jelentés - Manfred Weber a spanyol ABC-nek: Orbán nem mutatott kompromisszumkészséget

Külföld - 2018-09-23

A magyar kormányfő nem mutatott kompromisszumkészséget a Sargentini-jelentésről szóló európai parlamenti vitában - nyilatkozta Manfred Weber az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakciójának vezetője a spanyol ABC című konzervatív napilapban vasárnap megjelent interjúban.

Klimkin: Magyarország elérte a tűréshatárt az állampolgárság osztogatásával

Külföld - 2018-09-21

Magyarország elérte a tűréshatárt a kétoldalú kapcsolatokban, a magyarok nem fogják csak úgy osztogatni az állampolgárságot, és nem fogják manipulálni az ukrán állampolgárokat, az ukrán kormány már vizsgálja a Kárpátalján folyó magyar tevékenység finanszírozási mechanizmusait - jelentette ki Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter egy pénteki kijevi televíziós beszélgetőműsorban.

Az 1+1 országos ukrán televíziós csatorna vendégeként az ukrán diplomácia vezetője - Szijjártó Péter csütörtöki nyilatkozatára reagálva, amelyben a külgazdasági és külügyminiszter "kifejezetten barátságtalan" lépésnek nevezte, hogy a beregszászi magyar konzulátuson állampolgársági eskütételről rejtett kamerával készített felvételeket a kárpátaljai magyarok megfélemlítésére használják - elmondta: a következmények nagyon egyszerűek lesznek, ismét leülnek a magyarokkal tárgyalni. "Áttekintjük, hogyan hosszabbítható meg az átmeneti időszak az ukrán oktatási törvény esetében, ez fontos kérdés számukra" - idézte a minisztert a tsn.ua ukrán hírportál.

Orbán Moszkvában: kiegyensúlyozott, kiszámítható a magyar-orosz kapcsolat

Külföld - 2018-09-18

- Kiegyensúlyozottnak és kiszámíthatónak nevezte a Magyarország és Oroszország közötti kapcsolatot Orbán Viktor miniszterelnök kedden Moszkvában a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel való tárgyalása előtt.

A kormányfő a Kremlben az őt fogadó orosz elnök társaságában örömét fejezte ki, hogy idén is megtartják a kétoldalú találkozójukat. "Az önnel való találkozónak nagy jelentősége van a magyar politikában, hiszen fontos partnerei vagyunk egymásnak" - mondta Vlagyimir Putyinnak.

Magyarországnak szüksége van a kiszámítható partnerekre, és "örülök annak, hogy évek óta kiegyensúlyozott és kiszámítható a két ország közötti kapcsolat" - fogalmazott Orbán Viktor.

Azt nem mondhatni - folytatta a miniszterelnök -, hogy a nemzetközi környezet mindig kedvező lett volna az együttműködéshez, de "a kedvezőtlen dolgok arra valók, hogy legyőzzük őket", és ez végül is sikerült, mert hiába esett vissza a két ország közötti kereskedelem a szankciók következtében, sikerült megfordítani a tendenciákat.

A németek többsége továbbra is hajlandó menekültek befogadására

Külföld - 2018-09-17

- A németek többsége továbbra is hajlandó menekültek befogadására és úgy véli, hogy a menekültek gazdaságilag és kulturálisan is kedvező hatással vannak hazájukra, azonban a többség a befogadás korlátozását is fontosnak tartja - mutatta ki egy hétfőn ismertetett felmérés.

Sargentini-jelentés -visszhang és vélemények

Külföld - 2018-09-14

A Sargentini-jelentés ideologizálásával annak készítője elriasztott néhány megszerezhető szlovák igen szavazatot, s lehetővé tette azt is, hogy a néppárt egy része megkegyelmezzen Orbánnak - írta a liberális pozsonyi Sme.

Külföldi sajtó Magyarországról - Továbbra is téma a hetes cikk szerinti eljárás elindítása

Külföld - 2018-09-14

- Az európai sajtó továbbra is nagy teret szentel az uniós szerződés 7-es cikke szerinti eljárás Magyarország elleni elindításának.

Weber: Magyarországon rendszerszintű veszély fenyegeti a jogállamiságot

Külföld - 2018-09-14

Magyarországon jelenleg rendszerszintű veszély fenyegeti a jogállamiságot, és ezen uniós alapértékek tekintetében nem szabad kompromisszumot kötni, ezért is volt szükség a magyar helyzetről szóló különjelentés megszavazására az Európai Parlamentben - jelentette ki Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője a Le Soir című belga lapnak adott pénteki interjújában.

Weber elmondta, azért szavazott igennel az úgynevezett Sargentini-jelentésre, mert Orbán Viktor kormánya nem tett lépéseket a kompromisszum felé annak ellenére sem, hogy korábban még az alkotmányt is hajlandó volt módosítani az Európai Bizottság kifogásai miatt, ezért most "más szintre" kell emelni a párbeszédet.

Külföldi sajtó Magyarországról - A Sargentini-jelentés elfogadásának visszhangja

Külföld - 2018-09-13

- Az európai sajtó széles körben kommentálta csütörtökön, hogy milyen okok állnak az uniós szerződés 7-es cikke szerinti eljárás Magyarország elleni elindítása mögött és mik lesznek a döntés várható politikai következményei.

Cikkek a Sargentini-jelentés kapcsán felszínre került uniós megosztottságról

Külföld - 2018-09-12

A Sargentini-jelentés kapcsán felszínre került uniós és néppárti megosztottságról, valamint a magyar kormány körüli konfliktusnak az uniós politika előterébe kerüléséről cikkeztek nyugat-európai lapok szerdán.