Külföld

Eredmények megjelenítése 61-től 80-ig 5320 találatból.

Spanyol választások - Sánchez üdvözölte a 11 év után első szocialista párti győzelmet

Külföld - 2019-04-29

Üdvözölte a spanyol szocialisták 11 éve első választási győzelmét Pedro Sánchez főtitkár, spanyol miniszterelnök vasárnap éjjel a párt madridi székháza előtt összegyűlt ünneplő tömeghez szólva, miután kiderült, hogy a szavazatok 28,7 százalékával győzedelmeskedtek az előrehozott parlamenti választásokon.

"A spanyolok egyértelműen azt akarják, hogy a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) kormányozza és vezesse az országot a következő négy évben" - fogalmazott a jelenlegi kormányfő, akinek szavait többször is elnyomta az egybegyűltek örömujjongása és a lelkes skandálása.

Skót miniszterelnök: eljött az ideje Skócia függetlenné válásának

Külföld - 2019-04-28

A skót miniszterelnök szerint eljött az ideje Skócia függetlenné válásának. Nicola Sturgeon a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) Edinburghban rendezett tavaszi kongresszusának vasárnapi záró munkanapján felszólalva kijelentette: a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) a kormányzó brit Konzervatív Párt "megbocsáthatatlan szabotázsa Skócia ellen".

Hszi Csin-ping: több mint 64 milliárd dollár értékben írtak alá megállapodásokat az Egy övezet, egy út fórumon

Külföld - 2019-04-28

Az Egy övezet, egy út (BRI) fórum résztvevői több mint 64 milliárd dollár (18 514 milliárd forint) értékben kötöttek együttműködési megállapodásokat a kezdeményezés Pekingben tartott csúcstalálkozóján - közölte szombati sajtótájékoztatóján Hszi Csin-ping kínai elnök.

"A fórum előkészületei és a találkozó idején összesen 283 megállapodás, egyebek mellett kormányok közti egyezmény, gyakorlati együttműködésről, illetve együttműködési platform létrehozásáról szóló megállapodás született" - tette hozzá.

Brexit - London nem engedélyezi az újabb skót függetlenségi népszavazást

Külföld - 2019-04-25

London nem kíván hozzájárulni az újabb skót függetlenségi népszavazás kiírásához - mondta csütörtökön a brit kormány kabinetirodájának vezetője.

Zelenszkij hivatalba lépése után vizsgálat alá veti a nyelvtörvényt

Külföld - 2019-04-25

Volodimir Zelenszkij megválasztott ukrán elnök közölte, hogy hivatalba lépése után megvizsgálja a csütörtökön a parlament által megszavazott nyelvtörvényt arra vonatkozóan, tiszteletben tartja-e a jogszabály minden állampolgár jogait.

Ukrán válság - EU: az egyszerűsített orosz állampolgársági eljárás támadás Ukrajna szuverenitása ellen

Külföld - 2019-04-25

Újabb támadást jelent Ukrajna szuverenitása ellen Oroszország azon döntése, hogy ezentúl egyszerűsített eljárásban adja meg az állampolgárságot a kelet-ukrajnai szakadár területeken élőknek - hangsúlyozta csütörtökön az Európai Unió külügyi szolgálatának szóvivője.

Az ukrán parlament elfogadta a sokat vitatott nyelvtörvényt

Külföld - 2019-04-25

- Az ukrán parlament elfogadta csütörtökön a nyelvtörvényként emlegetett törvényjavaslatot, amely ellen a közelmúltban hevesen tiltakoztak a kárpátaljai magyar szervezetek, mert szerintük felszámolja a kisebbségek valamennyi eddigi nyelvi jogát.

Az EJEB meghallgatást tartott egy szíriai család elutasított humanitárius vízumkérelme ügyében

Külföld - 2019-04-24

Meghallgatást tartott az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) szerdán egy szíriai család ügyében, amelynek tagjai legális úton szerettek volna eljutni Aleppóból Belgiumba, hogy ott menekültstátusért folyamodjanak, de a hatóságok elutasították a humanitárius vízumra vonatkozó kérelmüket.

Háromezer éves várfal bizonyíthatja egy erős júdai királyság létét

Külföld - 2019-04-24

Háromezer éves, masszív várfalat találtak Lakisban, Izrael középső részén, ami az ásatásokat vezető régészprofesszor, Joszef Garfinkel szerint a Bibliában szereplő erős júdai királyság létét bizonyítja Salamon király fiának idején, az i.e. 10. században - jelentette a Háárec című újság honlapja.

Az izraeli régészek körében évtizedek óta vita dúl arról, hogy a Bibliában leírt királyság Dávid király, majd fia, Salamon alatt valóban létezett-e, és ha igen, mekkora volt a területe, jelentősége.

A minimalista tábor szerint a Biblia szövege a legendák világába való, mert mindeddig nem támasztották alá egyértelmű régészeti bizonyítékok az első zsidó királyságot, míg a másik tábor szerint a szöveg többé-kevésbé valóságos tényeket írt le.

Ukrán elnökválasztás - A parlamenti frakciók elmondták, hogy mit várnak Zelenszkijtől

Külföld - 2019-04-23

- Az ukrán parlament keddi plenáris ülésén különböző frakciók képviselői mondták el, milyen intézkedéseket várnak Volodimir Zelenszkijtől azután, hogy átveszi az államfői tisztséget.

Izvesztyija: Putyin és Kim Dzsong Un csütörtökön találkozik Vlagyivosztokban

Külföld - 2019-04-22

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető találkozóját csütörtökön fogják megrendezni Vlagyivosztokban, a Russzkij szigeten - közölte hétfőn jól értesült forrásra hivatkozva a Kremlhez közel álló, Izvesztyija című napilap.

Kegyetlen erőszaknak nevezte a Srí Lanka-i merényleteket a pápa húsvéti beszédében

Külföld - 2019-04-21

Kegyetlen erőszaknak nevezte a Srí Lanka-i merényleteket Ferenc pápa húsvét vasárnap a vatikáni Szent Péter téren: olasz nyelvű beszédében ismételten „lelki és atyai közelségét” fejezte ki Srí Lanka népének.

A katolikus egyházfő a fegyverek elhallgattatását sürgette a világban, a harctereken éppúgy, mint a városok utcáin.

Ferenc pápa szokás szerint a világ jelenleg is konfliktusok dúlta térségeit sorolta fel húsvéti üzenetében, amelyet a Szent Péter-bazilika lodzsájáról vasárnap délben mondott.

Nagycsütörtöki ajándékot osztott a brit uralkodó

Külföld - 2019-04-18

A sok évszázados hagyománynak megfelelően ezüstpénzeket ajándékozott kiválasztott alattvalóinak nagycsütörtökön a brit uralkodó.

Ukrán elnökválasztás - Új felmérés: Zelenszkij továbbra is fölényesen vezet Porosenkóval szemben

Külföld - 2019-04-18

Volodimir Zelenszkij humorista elnökjelölt továbbra is fölényesen és minden korosztály körében megelőzi támogatottságban Petro Porosenko hivatalban lévő államfőt a Rejting közvélemény-kutató csoport által végzett legfrissebb, az ukrajnai elnökválasztás második fordulója előtt három nappal, csütörtökön közzétett felmérése szerint.

A Notre Dame katedrálisban tombolnak a lángok

Külföld - 2019-04-15

Tűz ütött ki Párizs leghíresebb épületében. A Notre Dame katedrális 96 méter magas fő tornya leomlott, a tűz még vadabbul tombol a világ egyik leghíresebb épületében. A 850 éves gótikus katedrális feltehetőleg a felújítás közben gyulladt ki, Több száz tűzoltó megfeszített munkája sem elég a tűz eloltásához.

Ukrán elnökválasztás - Porosenko hiába várta Zelenszkijt az Olimpiai Stadionban

Külföld - 2019-04-14

Hiába várta Petro Porosenko vasárnap ellenfelét, Volodimir Zelenszkij elnökjelöltet a kijevi Olimpiai Stadionban, utóbbi nem jelent meg a kettejük közti nyilvános vitára, a hivatalban lévő államfő pedig az alkalmat kihasználva sajtótájékoztatót tartott, és szót ejtett a magyar-ukrán kapcsolatokról, és a kárpátaljai magyar kisebbségről is.

Brexit - Felmérések: a Munkáspártnak kormányalakítási esélye lehetne előrehozott választások esetén

Külföld - 2019-04-14

A legfrissebb felmérések szerint a brit ellenzék vezető erejének, a Munkáspártnak valós kormányalakítási esélyei lehetnének, ha a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) folyamatában beállt patthelyzetből az előrehozott parlamenti választások kiírása kínálná a kiutat.

Ferenc pápa: a diadalittas világra Jézus az alázattal válaszol

Külföld - 2019-04-14

- A Jeruzsálembe bevonuló Jézusnak a mai világhoz szóló üzenetéről beszélt Ferenc pápa virágvasárnapi homíliájában a Szent Péter téren bemutatott misén, amellyel megkezdődtek a húsvéti nagyhét szertartásai a Vatikánban.

Ferenc pápa szerint Jézus a kereszthalálát megelőző jeruzsálemi bevonulásával már megmutatta, melyik életutat kívánja példaként felmutatni az emberiségnek. Hozzátette, Jézus a nevét kiáltó jeruzsálemi fiatalokkal együtt örült, szívében Izrael szegényeivel érzett együtt.

Víz alatti múzeumokká alakítják az egykoron elsüllyedt görög hajókat

Külföld - 2019-04-12

Görögország enyhít a víz alatti műkincseit érintő szigorú szabályozáson és lehetővé teszi, hogy búvárok lemerülhessenek egyes ókori hajóroncsokhoz.Eddig csak régészek és különleges engedéllyel rendelkező búvárok csodálhatták meg és tárhatták fel az Égei-tenger mélyén nyugvó ősi hajómaradványokat, mert a hatóságok attól tartottak, hogy kifosztják a páratlan műkincseket.

Az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordul az Alkotmánybíróság döntése miatt az MSZP-Párbeszéd

Külföld - 2019-04-09

Az Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB) fordul jogorvoslatért az MSZP-Párbeszéd, miután az Alkotmánybíróság (Ab) érvényesnek találta a december 12-ei parlamenti törvénymódosításokat.