Külföld

Eredmények megjelenítése 81-től 100-ig 4933 találatból.

Felmérés: Csehországban a korrupciót tartják a legégetőbb társadalmi problémának

Külföld - 2018-03-20

Csehországban a korrupciót, a bevándorlást és a gazdasági bűnözést tartják az emberek a legégetőbb társadalmi problémának, s a legkevesebb nehézséget a kultúrában látják - derült ki abból a februári országos felmérésből, amelynek eredményét kedden tették közzé Prágában.

A CVVM közvélemény-kutató intézet felmérésében a megkérdezettek 62 százaléka a korrupciót, 54 százalék a bevándorlást, míg 53 százalék a gazdasági bűnözést nevezte meg a legégetőbb problémának.

Külföldi sajtó Magyarországról - A cseh Hospodárské Noviny a magyar választásról

Külföld - 2018-03-19

Orbán Viktor magyar kormányfő láthatóan ideges, mert nem biztos, hogy az április 8-ra tervezett választáson olyan nagyarányú győzelmet arat, mint azt eddig várta - írja a Hospodárské Noviny című cseh gazdasági és politikai napilap hétfőn.

Marosvásárhelyi iskolaügy - Elbukta az alkotmányossági kontrollt a tanintézmény újraalapításáról rendelkező törvény

Külföld - 2018-03-19

Alaptörvénybe ütközőnek minősítette hétfőn a román alkotmánybíróság a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium újraalapításáról rendelkező törvényt.

Valer Dorneanu, a taláros testület elnöke a döntést azzal magyarázta, hogy a parlament csak általános érvényű jogszabályokat hozhat, és nem szabályozhat törvénnyel egyedi eseteket.

Amerikai szenátorok Facebook-profilok magánfelhasználására kérnek magyarázatot

Külföld - 2018-03-19

Amerikai törvényhozók magyarázatra szólították fel vasárnap a Facebook közösségi portált több mint ötvenmillió profil adatainak magáncélú felhasználása ügyében.

Két demokrata párti szenátor, a minnesotai Amy Klobuchar és a virginiai Mark Warner felszólította Mark Zuckerberget, a Facebook alapító-vezérigazgatóját, hogy a kongresszus előtt adjon választ kérdéseikre. Arra, miképpen történhetett meg, hogy a Donald Trump elnökválasztási kampányának dolgozó egyik cég ötvenmillió felhasználó profilját és adatait "szippantotta le" anélkül, hogy a közösségi oldal működtetői erről értesítették volna a felhasználókat.

Orosz elnökválasztás - Kijevben, Lembergben tüntetnek az orosz képviselet előtt, Odesszában bombariadó volt

Külföld - 2018-03-18

- Az ukrán hatóságok előzetes bejelentésükhöz híven csak diplomatákat engednek be az ukrajnai orosz külképviseletekbe vasárnap, az orosz elnökválasztás ideje alatt.


Szkripal-ügy - Theresa May: London nem tűri, hogy az orosz kormány britek életét veszélyeztesse

Külföld - 2018-03-18

Theresa May szerint London soha nem fogja eltűrni, hogy az orosz kormány brit állampolgárok és mások életét veszélyeztesse brit földön.

A brit miniszterelnök a kormányzó Konzervatív Párt Londonban megrendezett tavaszi politikai fórumának szombati zárónapján felszólalva kijelentette: az angliai Salisbury városában idegméreggel elkövetett gyilkossági kísérlet az orosz agresszió olyan megnyilvánulása, amely "pontosan az ellentéte mindazon demokratikus és liberális értékeknek, amelyek az Egyesült Királyság létét meghatározzák".

Illegális bevándorlás - Frontex: jelentősen csökkent az Európába érkezők száma februárban

Külföld - 2018-03-15

Jelentősen csökkent az Európai Unióba érkező illegális bevándorlók száma februárban, az olasz partokon körülbelül tizedannyi embert regisztráltak, mint a tavalyi év azonos időszakában - derül ki az uniós part- és határvédelmi ügynökség (Frontex) csütörtökön közzétett jelentéséből.

A friss értékelés szerint a múlt hónapban mintegy 3400-an érkeztek a négy fő migrációs útvonalon keresztül az EU-ba, ami csaknem 75 százalékos csökkenést jelent az egy évvel korábbiakhoz képest, és kevesebb mint a fele a januári adatoknak.

Noha a számok stagnáltak, az Olaszországban tapasztalt csökkenés miatt a legfőbb belépési pont ezúttal Görögország volt. A görög szigeteken kikötő - többségében szíriai és török - menedékkérők száma 1600 körül volt, ami nagyjából megfelel az egy évvel korábbi adatoknak.

Kárpátaljára tartó feltételezett provokátorokat tartóztattak fel a megyehatáron az ukrán biztonságiak

Külföld - 2018-03-15

Lemberg (Lviv) irányából Kárpátaljára tartó, baseball ütőkkel, boxerekkel és késekkel felszerelt 29 személyt tartóztattak fel az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) munkatársai csütörtök délelőtt a megyehatárt képező Alsóvereckén - adta hírül a mukachevo.net munkácsi hírportál rendőrségi forrásokra hivatkozva.

Szkripal-ügy - Moszkva durva provokációnak minősítette May beszédét, és válaszlépéseket ígért

Külföld - 2018-03-14

Precedens nélküli, a nemzetközi párbeszéd alapjait aláásó durva provokációnak minősítette az orosz külügyminisztérium szerdán Theresa May brit miniszterelnöknek a Szkripal-ügy kapcsán Oroszország "megbüntetéséről" elmondott beszédét, egyúttal közölte, hogy a brit lépésekre adandó válasz nem várat sokat magára.

Szkripal-ügy - London orosz diplomatákat utasít ki, felfüggeszt minden magas szintű érintkezést Moszkvával

Külföld - 2018-03-14

A brit kormány kiutasít 23 olyan orosz diplomatát, akikről megállapította, hogy hírszerzési tevékenységet folytatnak Nagy-Britanniában, és felfüggeszt minden tervezett magas szintű kétoldalú diplomáciai érintkezést Oroszországgal, de a párbeszédet nem akarja teljesen megszakítani az orosz kormánnyal - jelentette be szerdán a londoni alsóházban Theresa May brit miniszterelnök.

A diplomatáknak egy hetük van arra, hogy elhagyják az Egyesült Királyságot.

Szkripal-ügy - NATO: az idegméreg használata nemzetközi normák megszegését jelenti

Külföld - 2018-03-14

A brit külső hírszerzés (MI6) volt orosz ügynöke, Szergej Szkripal és a lánya ellen Nagy-Britanniában elkövetett mérgezés a nemzetközi normák és megállapodások egyértelmű megszegését jelenti - közölte nyilatkozatában az Észak-atlanti Szerződés Szervezete szerdán.

Német kormányalakítás - Megalakult Angela Merkel negyedik kormánya

Külföld - 2018-03-14

A miniszterek szövetségi parlamenti (Bundestag-) eskütételével véget ért szerdán délután a második világháború utáni német történelem leghosszabb kormányalakítási folyamata, és megalakult Angela Merkel negyedik kormánya.

Az Angela Merkel vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU), a Horst Seehofer vezette bajor Keresztényszociális Unió (CSU) és az Olaf Scholz vezette Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kormányának 15 minisztere van, köztük két eddigi tartományi kormányfő.

Donald Trump amerikai elnök menesztette Rex Tillerson külügyminisztert

Külföld - 2018-03-13

Az amerikai elnök menesztette Rex Tillerson külügyminisztert, akinek posztjára Mike Pompeót, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) eddigi vezetőjét jelöli.


Netanjahu megállapodott az ultraortodoxokkal a katonai behívásról

Külföld - 2018-03-12

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kompromisszumra jutott az ultraortodox Egyesült Tóra pártjának vezetőivel a jesivákban, vallási főiskolákban tanuló vallásosok behívásáról, illetve felmentéséről a katonai szolgálat alól, de a koalícióban részes Avigdor Liberman pártjának, a Jiszrael Béténunak (Izrael a Hazánk) a fenyegetése miatt még nem hárult el végleg az előrehozott választások veszélye - jelentette hétfőn a helyi média.

Szlovák belpolitikai válság - Bejelentette lemondását Robert Kalinák belügyminiszter

Külföld - 2018-03-12

Bejelentette lemondását Robert Kalinák szlovák belügyminiszter, miniszterelnök-helyettes hétfőn Pozsonyban tartott rendkívüli sajtótájékoztatóján. A távozó Kalinákot - akinek lemondását a Most-Híd párt örömmel fogadta - Robert Fico az eddigi kormányai egyik legtehetségesebb miniszterének nevezte.

Putyin: a Krímet nem lehet visszaadni Ukrajnának

Külföld - 2018-03-11

- A Krímet semmilyen körülmények között sem lehet visszaadni Ukrajnának - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök egy róla készült, még be nem mutatott portréfilmben, amelyet vasárnap több orosz hírügynökség is részletesen ismertetett.

"Ön megőrült? Nem, ilyen körülmények soha sem lesznek" - válaszolta Putyin arra kérdésre, hogy létrejöhetnek-e olyan feltételek, amelyek között végbemehet az Ukrajnától 2014-ben elcsatolt - hivatalos moszkvai szóhasználat szerint az anyaországgal "újraegyesített" - félsziget visszaszolgáltatása.

Szkripal-ügy - A hadsereg szakértőinek segítségét kérte a Scotland Yard

Külföld - 2018-03-09

A brit hadsereg szakértőinek segítségét kérte pénteken a Scotland Yard terrorellenes ügyosztálya a délnyugat-angliai Salisbury városában idegméreggel elkövetett gyilkossági kísérlet következményeinek felszámolására.

A londoni rendőrség országos hatáskörű terrorelhárító szolgálata pénteki tájékoztatásában közölte: "számos járművet és egyéb tárgyat" kell eltávolítani Salisbury belvárosából, ahol a bűncselekmény történt, és ehhez kérte a katonai szakértők segítségét, mivel a fegyveres erőknek van megfelelő kapacitásuk és szakértelmük e feladat elvégzéséhez.

Szkripal-ügy - Brit belügyminiszter: "nagyon ritka" idegméreg okozta a mérgezést -

Külföld - 2018-03-08

Amber Rudd brit belügyminiszter szerint "nagyon ritka" idegméreg okozta a délnyugat-angliai Salisbury városában történt mérgezéseket.

Theresa May miniszterelnök óvatos, országnevet nem említő utalást tett a szankciók lehetőségére abban az esetben, ha kiderülne, hogy valamely külföldi állam áll a gyilkossági kísérlet mögött, Gavin Williamson védelmi miniszter ugyanakkor nem titkolta, hogy Oroszország felelősségét sejti az incidens hátterében.

Olasz választás - Az Öt Csillag Mozgalom és a Liga is a balközépen keres szövetségeseket a kormányzáshoz

Külföld - 2018-03-07

Szövetségeseket keres a kormányzáshoz az olasz parlamenti választásokon a legtöbb szavazatot szerzett jobbközép koalíció és az első pártként végzett Öt Csillag Mozgalom is (M5S), és mindkettő a balközéptől vár segítséget - összegezte a választások utáni helyzetet az olasz sajtó szerdán.

Olasz választások - Olasz sajtó: az olaszok haragja érvényesült a parlamenti választásokon

Külföld - 2018-03-06

Az olaszok az ország politikai és migrációs helyzete miatti "haragjukat" fejezték ki azzal, hogy a legtöbb szavazatot az Öt Csillag Mozgalomra és a Liga vezette jobbközépre adták a parlamenti választásokon - írta a keddi olasz sajtó, amelynek információi szerint a kormányalakítási egyeztetés április 2-án kezdődik el.