Külföld

Eredmények megjelenítése 81-től 100-ig 5149 találatból.

Andrej Babis visszaadná Milan Kunderának a cseh állampolgárságot

Külföld - 2018-11-12

- Andrej Babis cseh kormányfő felajánlotta Milan Kunderának, a Párizsban élő világhírű cseh származású írónak, hogy segít visszaszerezni cseh állampolgárságát, amelytől az 1970-es évek végén fosztotta meg őt a csehszlovák kommunista rendszer.

Merkel: csak a nemek egyenjogúságán alapuló társadalom lehet igazságos

Külföld - 2018-11-12

Csak az a társadalom lehet igazságos, amelyben érvényesül a nemek egyenjogúsága - hangsúlyozta Angela Merkel német kancellár hétfőn Berlinben a nők választójogának németországi bevezetése századik évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen.

A kormányfő a német történeti múzeumban (DHM) tartott ünnepségen kiemelte, hogy a harc a nők választójogáért "nem egy csoport jogaiért, hanem egy emberi jogért" folytatott küzdelem volt.

A cél "mindig is az emberek egyenjogúsága volt, és most is az", a nőkre is kiterjedő választójog bevezetése 1918-ban pedig fontos lépés volt, de csak a kezdete egy folyamatnak, amely száz év alatt nem ért véget.

Juncker: az ENSZ migrációs csomagját elutasító országok nem ismerik a megállapodás tartalmát

Külföld - 2018-11-12

Az ENSZ globális migrációs csomagját elutasító európai uniós tagállamok valójában nem is ismerik a tervezett megállapodás tartalmát - vélekedett egy hétfőn Berlinben elmondott beszédében Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke.

A Süddeutsche Zeitung című lap rendezvényén kiemelte: a csomag elfogadási folyamatából kilépő tagállamok nem tették volna meg ezt a lépést, ha döntéshozóik "elolvasták volna" a tervezett megállapodás szövegét. Ezzel összefüggésben hangoztatta, hogy "a populistáknak nincs programjuk, csak egy hosszú listájuk vádaskodásokkal". Mint mondta, a populisták csak megnevezik a problémákat, aki viszont meg is akarja oldani a gondokat, annak nem szabad "bornírt nacionalizmusukat és stupid populizmusukat" követni.

Jean-Claude Juncker kiemelte: "ha a klasszikus pártok elkezdik ugyanazt szajkózni, mint a populisták és nacionalisták, akkor az emberek a populistákra szavaznak, azokra, akik elutasítanak mindent, ami nem olyan, mint ők maguk és nem kedvelnek senkit, aki máshonnan származik".

Horst Seehofer bejelentette, hogy távozik a bajor CSU elnöki tisztségéből

Külföld - 2018-11-12

- Horst Seehofer távozik a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöki tisztségéből - jelentette be a politikus személyesen hétfőn a szászországi Bautzenben.

Brexit - Jo Johnson: a demokrácia megcsúfolása lenne, ha a kormány nem írna ki új népszavazást

Külföld - 2018-11-10

A brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) formálódó feltételrendszere olyan radikálisan különbözik a népszavazás idején elhangzott ígéretektől, hogy a brit kormány a demokráciából űzne csúfot, ha nem írna ki újabb referendumot - mondta szombaton Jo Johnson volt brit közlekedési államtitkár, Boris Johnson egykori külügyminiszter öccse.

Merkel: fel kell lépni a nyílt társadalmat fenyegető támadásokkal szemben

Külföld - 2018-11-09

Fel kell lépni a nyílt társadalmat fenyegető támadásokkal szemben - hangsúlyozta Angela Merkel német kancellár pénteken Berlinben, a kristályéjszaka néven ismert zsidóellenes pogromsorozat kezdetének 80. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen.

A Németországi Zsidók Központi Tanácsának (ZdJ) egy zsinagógában tartott rendezvényén kiemelte: a globalizáció felgyorsulása és a digitalizáció előrehaladása sok embert tölt el aggodalommal és a lemaradás szorongató érzésével.

Az ilyen korszakokban mindig különösen nagy a veszély, hogy előretörnek a mély átalakulás összetett problémáira "egyszerű válaszokat" kínáló erők, ami együtt jár a "nyelv eldurvulásával".

Jót tett a meleg nyár és a labdarúgó-világbajnokság a brit gazdaságnak

Külföld - 2018-11-09

Két éve nem mért ütemre gyorsult a brit gazdaság növekedése az idei harmadik negyedévben. A fő hajtóerőt a meleg nyári időjárással és a labdarúgó-világbajnoksággal összefüggő fogyasztási többlet jelentette.

Merényletek Párizsban - A támadássorozat összes kitervelőjével és megrendelőjével végeztek a nyugati titkosszolgálatok

Külföld - 2018-11-07

- A 2015. november 13-i 130 áldozatot követelő párizsi merényletsorozat valamennyi kitervelőjével és megrendelőjével végeztek a nyugati titkosszolgálatok.

Az RMDSZ gyors megoldást szorgalmaz a normakontrollon elbukott közigazgatási kódex kijavítására

Külföld - 2018-11-06

- A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) gyors megoldást szorgalmaz a normakontrollon elbukott közigazgatási kódex kijavítására és bízik abban, hogy az alkotmánybíróság keddi döntése csak ideiglenesen jelent akadályt egy hatékonyabb, az anyanyelvhasználati jogokat is garantáló közigazgatási rendszer kialakítása útjában.

Iohannis: bűnözők próbálnak rátelepedni a román igazságszolgáltatásra

Külföld - 2018-11-06

- Bűnözők próbálnak rátelepedni a román igazságszolgáltatásra, akik pedig ellenállást tanúsítanak, azokat el akarják távolítani - jelentette ki Klaus Iohannis államfő kedden, Liviu Dragnea szociáldemokrata házelnökre, illetve a legfőbb ügyész leváltását célzó miniszteri kezdeményezésre utalva.

Pellegrini: Szlovákia nem változtat a migrációval kapcsolatos álláspontján

Külföld - 2018-11-05

- Szlovákia semmilyen formában nem változtat a migrációval kapcsolatos eddigi álláspontján - szögezte le Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök arra reagálva, hogy hétfőn az egyik ellenzéki párt arra szólította fel a kormányt, hogy nyilvánítson egyértelmű véleményt az ENSZ migrációs egyezményéről, és ne írja alá azt.

Hasogdzsi-ügy - Török lap: Szaúd-Arábia két embert küldött a gyilkosság nyomainak eltüntetésére

Külföld - 2018-11-05

- Rijád a szaúdi ellenzéki újságíró, Dzsamál Hasogdzsi október 2-ai meggyilkolása után egy vegyészt és egy toxikológust küldött Isztambulba azzal a feladattal, hogy megszabaduljanak a holttesttől és eltüntessék a nyomokat - írta hétfőn a Sabah című, vezető török napilap, "megbízható" forrásokra hivatkozva.

Nobel-díjasok nemzetközi paktumot szorgalmaznak a tájékoztatásról és a demokráciáról

Külföld - 2018-11-05

A nemzetközi közélet 25 szereplője, köztük több Nobel-díjas felhívást intézett hétfőn a világ vezetőihez, hogy egy éven belül kössenek megállapodást, amely garantálja a tájékoztatás és a véleményszabadság demokratikus alapelveit.ű

Az aláírók között van Amartja Szen és Joseph Stiglitz Nobel-díjas közgazdász, Mario Vargas Llosa, az irodalmi Nobel-díj és Sirin Ebádi a Nobel-békedíj kitüntetettje is. A kiáltványt Francis Fukuyama amerikai politikai szakértő, Can Dündar Németországban élő ellenzéki török újságíró, Abou Diouf korábbi szenegáli elnök, Teng Piao kínai emberi jogi aktivista és Nikat Dád pakisztáni jogász is aláírta.

"A paktumnak ebben a kulcsfontosságú történelmi pillanatban kell lefektetnie a tájékoztatás és a véleményszabadság demokratikus garanciáit" - írják közös nyilatkozatukban az aláírók. A kiáltványt a világ több mint hatvan országának vezetőihez címezték, akik a jövő héten Párizsban részt vesznek az első világháború harci cselekményeit lezáró fegyverszüneti egyezmény aláírásának századik évfordulójára szervezett csúcstalálkozón.

Hasogdzsi-ügy - Török főügyészség: az újságírót megfojtották, mihelyt belépett a szaúdi főkonzulátusra

Külföld - 2018-10-31

Előre kitervelt módon azonnal megfojtották Dzsamál Hasogdzsi szaúdi ellenzéki újságírót, mihelyt október 2-án belépett Isztambulban hazája főkonzulátusára - közölte szerdán írásos nyilatkozatában az isztambuli főügyészség.Hasogdzsi holttestét a gyilkosságot követően feldarabolták, majd megsemmisítették.

A főügyészség azután adott ki közleményt, hogy a Hasogdzsi-ügyet illetően eljáró szaúdi főügyész, Szaúd bin Abdallah al-Muadzsib szerdán háromnapos isztambuli tartózkodása végére ért.

Szojuz-baleset - Roszkoszmosz: egy szenzor meghibásodása okozta a szerencsétlenséget

Külföld - 2018-10-31

Egy, az első és a második fokozat szétválását jelző szenzor meghibásodása okozta a Szojuz-FG hordozórakéta október 11-i balesetét - jelentette ki Szergej Krikaljov, a Roszkoszmosz orosz állami űrvállalat emberes űrrepülési programjaiért felelős ügyvezető igazgatója szerdán Moszkvában.

Hasogdzsi-ügy - Erdogan: az isztambuli főügyész felajánlotta a gyanúsítottak törökországi felelősségre vonását

Külföld - 2018-10-30

Az isztambuli főügyész, Irfan Fidan hétfői találkozójuk során felajánlotta szaúdi kollégájának, Szaúd bin Abdallah al-Muadzsibnak a Hasogdzsi-gyilkosság Szaúdi-Arábiában letartóztatott 18 gyanúsítottjának törökországi felelősségre vonását, mivel az incidens Isztambulban történt - nyilatkozta a török elnök kedden az ankarai parlamentben újságíróknak.

Kettős állampolgársági vita - Klimkin szerint ideje társadalmi vitát kezdeni a problémáról Ukrajnában

Külföld - 2018-10-30

- Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter szerint eljött az ideje Ukrajnában annak, hogy társadalmi vitát kezdjenek a többes állampolgárság engedélyezésének lehetőségéről.

Angela Merkel német kancellár nem indul újra a CDU elnökségéért, fokozatosan visszavonul

Külföld - 2018-10-29

Angela Merkel német kancellár hétfőn berlini sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy nem indul újra pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöki tisztségéért a decemberi tisztújító kongresszuson. A kormányfői tisztségről azonban nem mond le, de a jelenlegi lesz az utolsó kancellári ciklusa.

Hozzátette, hogy a következő törvényhozási ciklusban szövetségi parlamenti (Bundestag-) képviselőként sem kíván dolgozni, és más politikai tisztséget sem vállal.

Kérdésre válaszolva elmondta: döntése arra az esetre is vonatkozik, ha a kormány nem tölti ki a 2021 őszéig tartó ciklust, és előrehozott Bundestag-választást kell tartani.

Heves viharok okoztak gondot Olaszországban

Külföld - 2018-10-29

Heves viharok okoztak gondot Olaszországban hétfőn. A rossz idő miatt hat tartományban rendelték el a legmagasabb fokú riasztást.

Az osztrák állami vasúttársaság decembertől közvetlen járatot indít Bécs és Kolozsvár között

Külföld - 2018-10-26

) - Közvetlen vonatjáratot indít december 9-étől az Osztrák Szövetségi Vasutak (ÖBB) Bécs és Kolozsvár között Budapest és Nagyvárad érintésével - közölte pénteken az Economica.net román gazdasági hírportál.