Külföld

Eredmények megjelenítése 81-től 100-ig 5001 találatból.

Illegális bevándorlás - Merkel: fontos a külső határ védelme, de nem szabad megfeledkezni a humanitásról

Külföld - 2018-07-05

Fontos és helyes, hogy Magyarország védi európai uniós (EU-) külső határát, de nem szabad megfeledkezni az "Európa lelkét jelentő humanitásról" - mondta Angela Merkel német kancellár csütörtökön Berlinben Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott megbeszélése után.

Közös tájékoztatójukon a kancellár kiemelte, hogy a magyar kormányfővel intenzív tárgyalást folytattak, amelyen világossá vált, hogy a migráció területén egy sor kérdésben egyeznek az álláspontok, de vannak véleménykülönbségek is. Erre lehetett is számítani - jegyezte meg.

Németország és Magyarország egyetért a külső uniós határ védelmének fontosságában, és együttműködik a Frontex EU-s határ- és partvédelmi szervezet tevékenységét illetően. Az is közös meggyőződés, hogy a menekülteknek lehetőleg a hazájuk közelében kell segítséget nyújtani, és küzdeni kell a menekülésre kényszerítő okok felszámolásáért, a többi között az afrikai országok fejlődését támogató, még formálódó "Marshall-terv" révén.

Azonban a migráció "belső dimenzióit" tekintve nézetkülönbségek jellemzik a két kormány viszonyát. Németország szerint ugyanis a külső határok védelme nem jelenthet bezárkózást, és az Európa alapját jelentő humanitás miatt nem szabad megfeledkezni arról, hogy "emberek érkeznek hozzánk" - mondta Angela Merkel.

Merkel: rendet kell teremteni a migráció területén

Külföld - 2018-07-04

- Rendet kell teremteni és érvényesíteni kell a jogszabályokat a migráció valamennyi formájának területén - hangsúlyozta Angela Merkel német kancellár szerdán a szövetségi parlamentben (Bundestag).

Angela Merkel a 2018-as szövetségi költségvetésnek a kancellári hivatal fejezetéről szóló vitájában kiemelte: a migráció ügyének kezelésétől függ, hogy fennmarad-e az Európai Unió (EU), ezért a kihívásra "jogilag megfelelő, realisztikus és szolidáris válaszokat kell adni, amelyek nem terhelik túl az embereket.

Úgy kell eljárni, "hogy az emberek érezzék, hogy rend van és érvényesül a jog".

Rámutatott, hogy 2015-höz képest 95 százalékkal csökkent a Földközi-tengeren érkező menedékkérők száma. Azonban az EU külső határának védelmét tovább kell erősíteni - tette hozzá, kiemelve, hogy Németország is hozzájárul az uniós határ- és partvédelmi ügynökség, a Frontex fejlesztéséhez, mert a migráció közös ügy valamennyi tagország számára.

Franciaország 132 menekültet fogad be az Auqarius és a Lifeline mentőhajókról

Külföld - 2018-07-03

Franciaország 132 embernek adja meg a menekültstátuszt az Aquarius és a Lifeline mentőhajók utasai közül - jelentette be kedden Pascal Brice, a francia menekült- és hontalanügyi hivatal (OFPRA) vezetője.

Az Aquarius és a Lifeline az a két - nem kormányzati szervek által működtetett - illegális bevándorlókat mentő hajó a Földközi-tengeren, amelyeket júniusban Olaszország nem engedett a partjainál kikötni. Az Aquarius végül Spanyolországban, a Lifeline pedig Máltán köthetett ki több száz emberrel a fedélzetükön.

- Német szociáldemokraták: tárgyalásra érdemes a CDU/CSU menekültügyi csomagja

Külföld - 2018-07-03

Tárgyalásra érdemesnek tartja a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) a koalíciós társ Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségének belső vitáját lezáró menekültügyi javaslatcsomagot - tudatták kedden az SPD részéről. A szociáldemokraták nyitottsága a CDU/CSU megállapodásában szereplő új intézménnyel, a tranzitközponttal kapcsolatban alapvető változást jelent 2015-höz képest, amikor egy hasonló, tranzitzóna elnevezésű intézményről tárgyalni sem akartak.

Afrikai sertéspestis - Csaknem 45 ezer beteg háziállatot semmisítenek meg Romániában

Külföld - 2018-07-02

Csaknem 45 ezer sertést semmisítenek meg Romániában egy Tulcea megyei kereskedelmi farmon, ahol afrikai sertéspestis járvány ütötte fel a fejét - közölte hétfőn a román állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági hatóság.

Az állatokat négy mobil tetemégetőben pusztítják el, amelyeket a dél-kelet-romániai Tulcea megye hatóságai Temes megyétől kaptak kölcsön.

Börtönnel büntetik ezentúl az antiszemitizmust Romániában

Külföld - 2018-07-02

Börtönnel büntetik az antiszemita megnyilvánulásokat ezentúl Romániában, annak a bukaresti képviselőházban csaknem egyhangúlag - egyetlen tartózkodás mellett - elfogadott törvénynek az alapján, amelyet hétfőn hirdetett ki Klaus Iohannis államfő.

- Merkel: elégségesek a brüsszeli eredmények a CDU/CSU pártszövetség vitájának lezárásához

Külföld - 2018-07-01

Angela Merkel német kancellár szerint elégségesek az Európai Unió (EU) brüsszeli csúcstalálkozójának eredményei az általa vezetett Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Horst Seehofer belügyminiszter vezette bajor testvérpárt, a Keresztényszociáis Unió (CSU) menekültügyi vitájának lezárásához, a politikus erről egy vasárnapi televíziós interjúban beszélt.

A ZDF német országos köztelevízióban vasárnap este adásba kerülő interjúban az előzetesen ismertetett részletek szerint kiemelte, hogy "meglehetősen jó" eredményeket sikerült elérni a EU-csúcson, és ez a CSU érdeme is, mert a testvérpárttal folytatott vita ösztönzőleg hatott a brüsszeli tárgyalásokon.

Európa orbanizálja magát

Külföld - 2018-06-30

A Der Spiegel című független hírmagazin és hírportálja, a Spiegel Online az Európai Unió (EU) brüsszeli csúcstalálkozójával, illetve a Sargentini-jelentéssel kapcsolatban foglalkozott Magyarországgal.

A Spiegel Online Európa orbanizálja magát címmel közölt összeállítást, amely szerint az EU-csúcs "szinte kizárólag arról szólt, hogy az EU bezárkózik, kerül amibe kerül", így "a migránsok és a menekültek jogai már alig számítanak".

A többi között hozzátették: Orbán Viktor "meglepően visszafogott volt", már az Európai Néppárt (EPP) hagyományos előkészítő ülésén sem vesztegetett egy szót sem a migránsokra, de nem is volt miért felszólalnia, hiszen "számára minden a legjobban alakul".

http://www.spiegel.de/politik/ausland/fluechtlinge-eu-setzt-bei-migration-und-asyl-auf-abschottung-a-1215874.html

A Der Spiegel a szombati számában Tehetetlenül Orbánnal szemben közölt cikket az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottságában a jogállamiság magyarországi helyzetéről elfogadott különjelentéssel kapcsolatban.

Könyörtelen bájjal a menekültek ellen

Külföld - 2018-06-30

Ezzel a címmel közölt összeállítást a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német konzervatív lap szombati számában az EU-csúcsról, kiemelve: "ismert, hogy Orbán Viktor szükség esetén nagyon sármos tud lenni", de nem szabad megtévesztenie senkit az Angela Merkel előtt kézcsókra hajló magyar kormányfőről szóló felvételeknek, ugyanis "jottányit sem engedett" a számára belpolitikai okokból is fontos kérdésben, így nem kell kötelezően menekülteket átvenni az EU külső határán fekvő tagállamoktól.

Az erre irányuló törekvések elhárítására Orbán a visegrádi négyekkel (V4) "egyfajta védelmi frontot" hozott létre, a csúcstalálkozó eredményeiről a V4 fővárosaiból érkező kommentárok pedig úgy hangzanak, mintha a csapatuk kiütéses győzelmet aratott volna a labdarúgó-világbajnokságon.

Külföldi sajtó Magyarországról - A Politico Orbán Viktor és az EPP kapcsolatáról

Külföld - 2018-06-29

Orbán Viktor és a Fideszt is a soraiban tudó Európai Néppárt (EPP) kapcsolatával foglalkozott egyik pénteki cikkében a Politico, amely szerint a magyar miniszterelnök sokak tiltakozása dacára megszilárdította a helyét a konzervatív pártcsaládban.

A brüsszeli hírportál arról számolt be, hogy sok néppárti politikusnak annyira elege lett mára "az illiberális demokrácia keresztapjának" számító Orbánból az EU-ellenes retorikája és a jogállamisági aggályok miatt, hogy ki akarják zárni a Fideszt a pártcsaládból, ehhez azonban nincs meg a kellő támogatottságuk.

Kreml: Putyin kész kijelenteni, hogy Moszkva nem avatkozott be az amerikai választásokba

Külföld - 2018-06-29

Kész lesz kijelenteni Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy Oroszország nem avatkozott be az amerikai választásokba az amerikai hivatali partnerével, Donald Trumppal megtartandó csúcstalálkozón - közölte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteken újságíróknak.

Illegális bevándorlás - A görög miniszterelnök kész az egyezségre Merkellel a menedékkérők visszafogadására

Külföld - 2018-06-28

A görög miniszterelnök hajlandó olyan megállapodást kötni Angela Merkel német kancellárral, amely megkönnyítené Németországnak a menedékkérők visszajuttatását Görögországba.

Alekszisz Ciprasz a Financial Times című londoni gazdasági napilap csütörtöki számának nyilatkozva kijelentette: ha ez segít, Athén "nem csinálna belőle gondot", ha "néhányan" visszatérnének Németországból.

Migrációról és környezetvédelemről egyeztetett Ferenc pápa a francia elnökkel

Külföld - 2018-06-26

- Migrációról és környezetvédelemről is beszélt Ferenc pápa Emmanuel Macron francia elnökkel a Vatikánban kedden - közölte a Szentszék. Ferenc pápa és a francia elnök négyszemközti megbeszélése a pápai könyvtárszobában majdnem egy óráig tartott.

Brexit - Érvénybe lépett a brit EU-tagságról szóló törvény visszavonásáról szóló jogszabály

Külföld - 2018-06-26

Hivatalosan is érvénybe lépett kedden a brit EU-tagságot rögzítő törvény visszavonását célzó jogszabály, miután II. Erzsébet királynő az előírt formális uralkodói aktussal jóváhagyta és kihirdette.

Német lapok: fordulatot jelez a menekültpolitikában a brüsszeli "minicsúcs"

Külföld - 2018-06-25

- Angela Merkel német kancellárnak ugyan nem hozta meg az áttörést a minicsúcsként emlegetett vasárnapi brüsszeli találkozó, de a 16 európai uniós (EU-) tagország vezetőjének részvételével folytatott tanácskozás mégis alapvető fordulatot jelez a közösség és Németország menekültügyi politikájában - állapította meg hétfőn két tekintélyes német lap, a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) és a Die Welt.

Ukrán válság - SZBU-főnök: több mint háromezer foglyot szabadítottak ki a szakadárok fogságából

Külföld - 2018-06-25

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) más hatóságokkal együttműködésben az elmúlt évek alatt összesen 3244 embert szabadított ki a Moszkva által támogatott kelet-ukrajnai szakadárok fogságából - közölte Vaszil Hricak, az SZBU vezetője egy hétfői kijevi sajtótájékoztatón, amelyet Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszterrel közösen tartott.

Dragnea elítélése - A romániai elemzők a pártelnök "ellentámadására" számítanak

Külföld - 2018-06-22

A román médiában megszólaltatott elemzők és a pénteki lapokban megjelent véleménycikkek szerzői pártszimpátiáiktól függetlenül egyetértenek abban, hogy a bíróság által első fokon letöltendő börtönbüntetésre ítélt, az ország legbefolyásosabb politikusának tartott Liviu Dragnea szociáldemokrata (PSD) pártelnök nem fog lemondani, hanem "ellentámadásba" lendülve próbál majd jogerős felmentéséért és hatalma megőrzéséért harcolni.

Morawiecki: az EU új költségvetési céljait nem valósíthatják meg a kohéziós és az agrárpolitika rovására

Külföld - 2018-05-14

Az Európai Unió új költségvetési céljait nem valósíthatják meg a kohéziós és az agrárpolitika rovására - hangsúlyozta Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő hétfőn Varsóban, az Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott tárgyalását követő sajtóértekezleten.

Morawiecki teljességgel azonosnak minősítette a 2020 utáni uniós keretköltségvetés céljaira vonatkozó lengyel és magyar álláspontot a "régi szakpolitikák", a kohéziós és az agrárpolitika folytatását illetően. Más célokat - a védelmi politikát, az innovációk támogatását, a migráció kezelését - nem valósíthatják meg az eddigiek rovására - hangsúlyozta.A lengyel politikus elmondta azt is, hogy Varsó és Budapest álláspontja azonos a migráció és a bevándorlás témájában is, ezt az eheti szófiai EU-Nyugat-Balkán csúcstalálkozón is képviselni fogják.

Kártérítésre számíthatnak a Nagy-Britanniából kitoloncolt hajléktalan EU-állampolgárok

Külföld - 2018-05-13

Brit jogi szakértők szerint kártérítésre számíthatnak a Nagy-Britanniából hajléktalanságuk miatt kitoloncolt külföldi EU-állampolgárok. A BBC televízió vasárnapi riportjában elhangzott, hogy brit ügyvédi irodák jelenleg 45 olyan felperes ügyét készítik elő bírósági tárgyalásra, akiket az elmúlt években - jórészt Theresa May jelenlegi miniszterelnök belügyminiszteri időszaka alatt - azért utasítottak ki Nagy-Britanniából, mert a szabad ég alatt aludtak.

Netanjahu: történelmi esemény az amerikai nagykövetség átköltözése Jeruzsálembe

Külföld - 2018-05-13

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerint történelmi esemény az amerikai nagykövetség hétfőre meghirdetett áthelyezése Jeruzsálembe - jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet vasárnap.

A kormányfő a város keleti és nyugati fele egyesítésének évfordulóján tartott "Jeruzsálem-napon" a Biblia földjének múzeumában rendezett ünnepélyes kormányülésen méltatta a washingtoni döntést.

"Ezen a héten egy történelmi esemény áldásában részesülünk: barátunk, a világ legnagyobb hatalma, Amerika döntésében, amikor Jeruzsálembe költözteti nagykövetségét" - mondta Netanjahu.