Külföld

Eredmények megjelenítése 81-től 100-ig 4589 találatból.

Német és belga lapok a CEU-ról és az Orbán-kormány és Brüsszel viszonyáról

Külföld - 2017-04-13

A Die Welt című német konzervatív lap és a liberális Süddeutsche Zeitung a felsőoktatási törvény módosításával, illetve a magyar kormány és az Európai Bizottság kapcsolatával foglalkozott csütörtökön.

A Die Welt Orbán Viktor megadta magát Donald Trumpnak? címmel közölte Boris Kálnoky beszámolóját, aki kiemelte: "heves amerikai ellenállásba ütközött" a Soros György által finanszírozott Közép-európai Egyetem "zaklatását" célzó kísérlet, így Budapest most enged. Szerinte az egész ügy valószínűleg mindenekelőtt "kampánymanőver", azzal az üzenettel, hogy összefüggés van a menekültválság, az ellenzéki pártok és az amerikai befektető között, aki "migránsok millióit akarja Európába hozni, hogy lerombolja a +nemzeti identitásokat+".

Lassult az infláció Németországban

Külföld - 2017-04-13

Lassult márciusban a fogyasztói árak emelkedésének üteme Németországban a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) csütörtökön közzétett végleges, az előzetessel megegyező adatsora szerint.

Márciusban 1,6 százalékkal voltak magasabban a fogyasztói árak az egy évvel korábbinál, míg februárban 2,2 százalékos, januárban pedig 1,9 százalékos emelkedést mértek.

Külföldi sajtó Magyarországról - Német, osztrák, brit lapok

Külföld - 2017-04-12

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című konzervatív német lap és a liberális Süddeutsche Zeitung kommentárban foglalkozott Magyarországgal a felsőoktatási törvény módosításával, illetve a menekültüggyel kapcsolatban.

Reinhard Veser a FAZ-ban kiemelte: ha "elszigetelt esetről" lenne szó, akkor talán "a hivatali butaság különlegesen kirívó példájáról" lehetne beszélni azzal kapcsolatban, hogy a magyar kormány "galléron akar ragadni" egy nemzetközileg kiemelkedő hírű egyetemet, amely semmibe sem kerül az államháztartásnak, "de Orbán Viktor magyar miniszterelnök nem buta", és a Közép-európai Egyetem "ellen irányuló" felsőoktatási törvény egy nagyobb kép része.

Húszezer menekült vett részt az integrációs tanfolyamokon Ausztriában

Külföld - 2017-04-12

Mintegy 20 ezer menekült vett részt az Osztrák Integrációs Alap (ÖIF) által szervezett társadalmi beilleszkedési tanfolyamokon, úgynevezett értékkurzusokon 2015 vége óta Ausztriában, és ez a szám a jövőben feltehetően csak növekedni fog - közölte a Der Standard című lap szerdán.

Külföldi egyetemek - Amerikai külügy: fel kellene függeszteni az új törvény alkalmazását

Külföld - 2017-04-12

- Az amerikai külügyminisztérium azt szorgalmazza, hogy a magyar kormány függessze fel a módosított felsőoktatási törvény alkalmazását - mondta el keddi sajtótájékoztatóján Mark Toner, a washingtoni külügyminisztérium szóvivője.A tárca honlapján olvasható szó szerinti leirat szerint az amerikai kormányzatot "nagyon aggasztja" a törvény. A szóvivő elmondta, hogy a külügyminisztérium álláspontja szerint a jogszabály veszélyezteti, hogy a Közép-európai Egyetem (CEU) folytathassa tevékenységét.

Bécsben további tízezer német nyelvi tanfolyamhelyet kínálnak

Külföld - 2017-04-10

Egy éven át további tízezer német nyelvi tanfolyamhelyet kínálnak a menekülteknek Bécsben - jelentették be a város illetékesei hétfőn.

Sandra Frauenberger, a város szociális tanácsosa és Jürgen Czernohorszky integrációs ügyi koordinátor közös közleményben arról számolt be, hogy a tanfolyamok 2017 júliusától 2018 júniusáig tartanak majd. A programhoz szükséges tízmillió eurós támogatás egyik felét az Európai Szociális Alap, a másik felét pedig az osztrák belügyminisztérium és a bécsi szociális alap adja.

Emléktáblát avattak Széchenyi István emlékére Pozsonyban

Külföld - 2017-04-10

Emléktáblát avattak gróf Széchenyi István emlékére hétfőn Pozsonyban a szlovákiai magyar szervezetek több mint két évtizedes fáradozásának eredményeként, a rendszerváltás óta ez az első olyan emléktábla, amely magyar történelmi személyiség nevét örökíti meg Pozsonyban.

Elsőként három magyarországi székhelyű szervezet, a Széchenyi Társaság, az Országos Széchenyi Kör, illetve a Széchenyi Alapítvány fogalmazta meg már több mint húsz évvel ezelőtt, hogy a Pozsonyhoz ezer szállal kötődő Széchenyi István emléktáblát kapjon a városban.

Az emléktábla elhelyezését évekig különböző akadályok hátráltatták, ezek csak tavaly hárultak el, amikor Széchenyi István születésének 225-ik évfordulója alkalmából a kezdeményezést felkarolta Magyarország pozsonyi külképviselete, illetve a Pozsonyi Magyar Intézet, s azt a magyar és a szlovák tudományos akadémia egyaránt támogatta.

Izrael lezárta a Sínai-félszigetnél Egyiptomba vezető határátkelőhelyét

Külföld - 2017-04-10

- Az izraeli hatóságok lezárták hétfőn az Izraelből Egyiptomba vezető tabai határátkelőhelyet - jelentette a helyi közszolgálati rádió.

Jiszráel Kac hírszerzési és közlekedési miniszter azt mondta, hogy a szokatlan lépésről azért döntöttek, mert titkosszolgálati információk szerint életveszélybe kerülhetnek a Sínai-félszigetre nyaralni utazó izraeliek.

A határon hétfőtől nem engedik át Egyiptom felé az izraeli állampolgárokat, és Jiszráel Kac a rádióban felszólította a már ott tartózkodókat, hogy haladéktalanul térjenek vissza Izraelbe.

Külföldi egyetemek - Brit és amerikai egyetemek professzorai nyílt levélben kérik a magyar kormányt a felsőoktatási törvény újragondolására

Külföld - 2017-04-10

Brit és amerikai egyetemek professzorai kérik a Financial Times című londoni gazdasági napilapban hétfőn megjelent közös levelükben a magyar kormányt a felsőoktatási törvény módosításának újragondolására és visszavonására.

A levelet Erik Berglöf, a London School of Economics (LSE) egyetem Global Affairs Institute nevű kutatóintézetének igazgatója, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) volt főközgazdásza, Kevin Featherstone, az LSE Európai Intézetének igazgatója, Grzegorz Ekiert, az amerikai Harvard Egyetem európai tanulmányi intézetének igazgatója, Jan Kubik, a University College London (UCL) egyetem Szláv és Kelet-Európai Tanulmányok Intézetének (School of Slavonic and East European Studies - SSEES) igazgatója és Uta Staiger, a UCL Európai Intézetének vezérigazgatója írta alá.

Külföldi sajtó Magyarországról - La Libre Belgique

Külföld - 2017-04-09

A La Libre Belgique belga napilap internetes kiadása Claude Rolin kereszténydemokrata, néppárti, európai parlamenti képviselő véleménycikkét közölte a magyar miniszterelnökről. Rolin úgy vélekedik, hogy Orbán Viktornak "rövid a memóriája", mert a bevándorlás megfékezésére kerítést épített a magyar-szerb határra, elfelejtve azt, hogy más időkben ugyanúgy menekültek emberek, csaknem 200 ezer magyar Nyugatra az elnyomás elől 1956-ban, vagy amikor Európa lebontotta a vasfüggönyt 1989-ben.

- Az osztrák kancellár Bécsbe költöztetné a CEU-t

Külföld - 2017-04-06

Bécsbe költöztetné a budapesti székhelyű Közép-európai Egyetemet (CEU) az osztrák kancellár - jelentette csütörtökön az APA osztrák hírügynökség.

Az osztrák kancellári hivatal a nap folyamán a hírügynökségnek megerősítette, hogy Christian Kern kancellár ebből a célból kapcsolatra lépett és tárgyalásokat kezdett Soros Györggyel.

Arad polgármestere is felajánlotta, hogy városa befogadná a CEU-t

Külföld - 2017-04-06

A Közép-európai Egyetemet (CEU) Magyarországon érő "korlátozásokra" hivatkozva Gheorghe Falca, Arad polgármestere felajánlotta, hogy költöztessék a romániai városba a tanintézményt. Az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezető politikusa csütörtöki sajtóértekezleten jelentette be a városháza több tisztségviselőjével egyeztetett kezdeményezését. Elmondta: első körben egy kétemeletes, 4000 négyzetméteres tanépületet és egy 75 szobás, étkezdével is rendelkező 2000 négyzetméteres kollégiumot tudnak felajánlani a CEU-nak

Több mint egy tonna kokaint halásztak ki a tengerből Belgium partjainál

Külföld - 2017-04-06

Több mint 1,2 tonna kokaint halásztak ki a tengerből Belgium partjainál, a lefoglalt kábítószer feketepiaci értéke legalább 60 millió euró (18,6 milliárd forint) - jelentette a helyi sajtó csütörtökön.

A nyugat-belgiumi Brugge város ügyészségének tájékoztatása szerint az utóbbi napokban összesen 25 darab, egyenként 50 kilogramm kokaint tartalmazó zsákot halásztak ki a hatóságok a part menti vizekből. A zsákokra üres palackokat kötöztek, hogy ne süllyedjenek el.

Volt kormányfők és miniszterek bírálták a törvénymódosítást

Külföld - 2017-04-06

- Volt kormányfők és miniszterek, professzorok és más vezetők sürgették kiállásra az Európai Bizottságot és az európai uniós tagországokat a magyar felsőoktatási törvény módosítása ellen, amely sokak szerint bezárással fenyegeti a budapesti Közép-európai Egyetemet (CEU) - írta csütörtökön a Politico brüsszeli hírportál.

Berlin aggodalommal tekint a felsőoktatási törvény módosítására

Külföld - 2017-04-05

A német kormány "nagy aggodalommal" tekint a magyar felsőoktatási törvény gyorsított eljárásban elfogadott módosítására - mondta szerdán Ulrike Demmer helyettes kormányszóvivő.

Berlini sajtótájékoztatóján Ulrike Demmer kérdésre válaszolva kijelentette: "szeretném az egész szövetségi kormány nevében nagyon világossá tenni, hogy a tudomány szabadsága számunkra fontos érték".

A magyarországi törvénymódosítás révén "az a benyomás keletkezik, mintha megnehezítenék a külföldi gyökerű felsőoktatási intézmények működését, és adott esetben el is lehetetlenítenék" - tette hozzá.

A szabadság, a demokrácia, a jogállamiság és az emberi jogok Európában érinthetetlenek, "ezek az értékek az Európai Unió alapját alkotják" - mondta Ulrike Demmer.

Hozzáfűzte: éppen erre emlékeztetett Frank-Walter Steinmeier német államfő is az Európai Parlamentben kedden elmondott beszédében, amelyben kiemelte, hogy "Európa nem hallgathat, amikor a civil társadalom, illetve maga a tudomány elől veszik el a levegőt, ahogy az történik éppen Budapesten a Közép-európai Egyetemmel" (CEU).

Külföldi sajtó Magyarországról - Berlin, London, Brüsszel és Bécs a felsőoktatási törvény módosításáról

Külföld - 2017-04-05

Több tekintélyes német újság, a Politico brüsszeli hírportál, a The Wall Street Journal (WSJ) amerikai üzleti-politikai lap, a Financial Times londoni gazdasági napilap, a belga Le Soir és osztrák Der Standard is kommentárban foglalkozott szerdán a felsőoktatási törvény módosításának elfogadásával.

Amerikai nagykövetség: az Egyesült Államok szót fog emelni a CEU mellett

Külföld - 2017-04-04

Az Egyesült Államok a továbbiakban is szót fog emelni a Közép-Európai Egyetem (CEU) függetlenségéért és háborítatlan magyarországi működéséért - közölte az amerikai nagykövetség kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint az Egyesült Államok csalódással értesült arról, hogy a Közép-Európai Egyetemet "célba vevő" törvényt kedden gyorsított eljárással elfogadták.

Steinmeier: Európa nem hallgathat, amikor a CEU-t ellehetetlenítik Budapesten

Külföld - 2017-04-04

Európa nem hallgathat, amikor a civil társadalom, illetve maga a tudomány elől veszik el a levegőt, ahogy az történik éppen Budapesten a Közép-európai Egyetemmel (CEU) - jelentette ki Frank-Walter Steinmeier német államfő az Európai Parlament (EP) keddi plenáris ülésén.

Steinmeier hangsúlyozta: "amikor Európában vitákat folytatunk, akkor azt szilárd, normatív alapon tesszük. Legyenek a vitás kérdések bármilyen összetettek, soha nem téveszthetjük szem elől a legfontosabbat, azt, hogy a szabadság és demokrácia, a jogállamiság és az emberi jogok alapelvei nem képezhetik vita tárgyát.

Külföldi sajtó Magyarországról - Német lap a civil szervezetekről, olasz lapok a nemzeti konzultációról és a V4-ről

Külföld - 2017-04-04

A Süddeutsche Zeitung című német liberális lap a civil szervezetek helyzetével kapcsolatban foglalkozott Magyarországgal keddi számában.

A legújabb zaklatások című kommentárjában Cathrin Kahlweit az Ukrajnában és Egyiptomban tapasztalható fejlemények elemzése után Magyarországgal kapcsolatban azt írta, hogy "Európa közepén is zajlik a visszarendeződés a demokráciából".

Külföldi egyetemek - Bécs lehetne a CEU új székhelye a főpolgármester-helyettes szerint

Külföld - 2017-04-04

v

Budapest helyett az osztrák főváros lehetne a Közép-európai Egyetem (CEU) székhelye Maria Vassilakou bécsi főpolgármester-helyettes szerint - írta a Kurier című osztrák lap kedden.

"Amennyiben az intézmény új helyet keres, úgy szívesen meghívnám a Soros-egyetemet Bécsbe" - mondta a lapnak a zöldpárti politikus. Mint mondta, munkatársai már felvették a kapcsolatot az egyetemmel, és hétfőn levelet írtak Michael Ignatieffnek, a CEU rektorának, hogy hivatalosan is felajánlják segítségüket.

hirdetés

„Kiadó egy családi ház 120 nm alapterületű földszintje. A ház emeletén egy Pilates és jóga stúdió működik, így elsősorban olyan vállalkozások érdeklődését várjuk, akiknek a tevékenységi köre ezzel összhangban van.

A terület bármilyen csendes sport, vagy egészséges életmódra nevelő tevékenység végzésére alkalmas. A kiadó helyiségekhez öltöző, zuhanyzó, wc, konyha, recepció, rendezett kert, és több férőhelyes a telken kialakított parkoló tartozik. Érdeklődni a helyszínen: Debrecen, Sámsoni út 18. (MM-Pilates Stúdió) vagy a +36 20 204 94 35-ös telefonszámon lehet.

Ár: 240.000.-Ft, mely a rezsit is tartalmazza.