Külföld

Eredmények megjelenítése 21-től 40-ig 5494 találatból.

​Német zsidó vezető: egyre több németországi zsidó foglalkozik a kivándorlás gondolatával​.

Külföld - 2020-01-26

Egyre többen fontolgatják a kivándorlást a németországi zsidó közösségben a társadalmi légkör változása miatt - mondta a Németországi Zsidók Központi Tanácsának (ZdJ) elnöke egy vasárnapi lapinterjúban.

A németországi zsidók ugyan nem állnak indulásra készen, összepakolt kofferekkel, "de azért most megnézzük, hogy hova is tettük ezeket a koffereket", mert szükség lehet rájuk - fogalmazott Josef Schuster a Der Tagesspiegel című berlini lapban a holokauszt áldozatainak közelgő nemzetközi emléknapja alkalmából megjelent interjúban.

Kiemelte: sok zsidó családban teszik fel a kérdést, hogy "lehet-e még élni Németországban".

A holland miniszterelnök bocsánatot kért a zsidóktól a második világháború alatti bánásmódéért

Külföld - 2020-01-26

Mark Rutte holland miniszterelnök kormánya nevében bocsánatot kért a zsidóktól vasárnap a zsidók második világháború alatti hollandiai üldöztetéséért. Az auschwitzi haláltábor felszabadításának 75. évfordulója alkalmából rendezett amszterdami megemlékezésen Mark Rutte úgy fogalmazott, hogy "most, amikor már csak az utolsó túlélők vannak közöttünk, a kormány nevében bocsánatot kérek a korabeli hatóságok cselekedeteiért".

A holland kormány "túl keveset tett" a nácik által üldözött zsidó származású állampolgárok védelme érdekében. "A holland kormánytisztviselők készséggel álltak rendelkezésre a németek parancsaira. Volt némi ellenállás a hollandok részéről, de összeségében nem sok. Legtöbben passzívan elnézték, hogy honfitársaikat elkülönítették, és megfosztották őket emberi méltóságuktól" - hangsúlyozta Rutte.

Franciaországi zavargások - A rendfenntartók nem használják többet a sérüléseket okozó robbanó könnygázgránátot

Külföld - 2020-01-26

- Christophe Castaner francia belügyminiszter bejelentette, hogy a rendőri erők nem használják többet tömegoszlatáshoz azt a típusú könnygázgránátot, amelyújra és újra súlyos sérüléseket okoz a tüntetőknél.

A kormányellenes sárgamellényesek 2018. november 17. óta tüntetnek rendszeresen hétvégénként Emmanuel Macron államfő lemondását követelve, és rendszeresen kifogásolják az állítólagos rendőri túlkapásokat, illetve azt, hogy a rendőri erők súlyos sérüléseket okozó gumilövedéket és oszlató gránátokat vetnek be ellenük. Az állítólagos rendőri erőszakról készült felvételeket az országos televíziók is bemutatták.

A Grammy-jelölések körüli szabálytalanságokról beszélt az amerikai lemezakadémia felfüggesztett elnöke

Külföld - 2020-01-24

A Grammy-jelölések körüli "súlyos" szabálytalanságokról beszélt csütörtök reggel egy amerikai televíziós műsorában Deborah Dugan, az amerikai lemezakadémia felfüggesztett elnöke, aki először szólalt meg azóta, hogy a múlt héten "adminisztratív szabadságra" küldték, miután az akadémia szerint felmerült a gyanú, hogy nem végezte megfelelően vezetői feladatait.

Brexit - Az uralkodó jóváhagyásával életbe lépett a kilépésről szóló törvény

Külföld - 2020-01-23

Törvényerőre emelkedett csütörtökön a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő megállapodás, miután a parlament által jóváhagyott egyezményt II. Erzsébet királynő jóváhagyta.

Holokauszt Világfórum - Erőteljes fellépést követeltek az antiszemitizmus ellen a felszólaló államférfiak

Külföld - 2020-01-23

Erőteljes fellépést követeltek az antiszemitizmus ellen a Holokauszt Világfórumon felszólaló államférfiak Jeruzsálemben, a Jad Vasem holokauszt-múzeumban rendezett találkozón csütörtökön.

Újabb kínai városokban vezettek be közlekedési zárlatot a tüdőgyulladás-járvány miatt

Külföld - 2020-01-23

- A tüdőgyulladást okozó új koronavírus terjedésének megfékezésére a járvány kiindulópontjának számító, közép-kínai Vuhan után a vele szomszédos Huangkangban és Ocsouban is közlekedési zárlatot vezettek be - derül ki a városok weboldalain csütörtökön megjelent közleményekből.

Klímavészhelyzeti nyilatkozatot fogadott el a spanyol kormány

Külföld - 2020-01-22

A spanyol kormány klímavészhelyzeti nyilatkozatot fogadott el, amelyben a globális felmelegedés elleni sürgős cselekvés szükségességét ismeri el - jelentette a spanyol sajtó szerdán.

Az állásfoglaláshoz harminc pontból álló intézkedéscsomag kapcsolódik, az első öt javaslat megvalósítását száz napon belül ígéri az egy hete megalakult koalíciós baloldali kabinet.

Orosz lapok szerint Misusztyin kormánya szabad kezet kapott a változtatásra

Külföld - 2020-01-22

- Az orosz médiában megjelent friss szakvélemények többnyire egybehangzanak abban, hogy Mihail Misusztyin miniszterelnök gyakorlatilag szabad kezet kapott Vlagyimir Putyin elnöktől a gazdasági növekedés felgyorsítására és a reáljövedelmek növelésére.

EP-elnök: az antiszemitizmus démonja visszatér Európába és a világ egészébe

Külföld - 2020-01-21

- "Hitetlenkedve, növekvő haraggal és aggodalommal figyeljük, hogy a történelem tanulságai feledésbe merülnek, és az antiszemitizmus démonja visszatér Európába és a világ egészébe" - jelentette ki az Európai Parlament elnöke kedden.

David Sassoli az auschwitz-birkenaui haláltábor felszabadításának 75. évfordulója alkalmából két nap múlva Jeruzsálemben tervezett ötödik Holokauszt Világfórumot megelőzően kiadott nyilatkozatában arra emlékeztetett, az Európai Uniót Európa újraegyesítése végett és annak biztosítása érekében hozták létre, hogy a második világháború borzalmai soha ne ismétlődhessenek meg.

A holokauszt az emberiesség elleni legnagyobb bűncselekmény - húzta alá.

Brexit - Johnson: az új bevándorlási szabályozás "az embert nézi, nem az útlevelet"

Külföld - 2020-01-20

- A brit EU-tagság megszűnése (Brexit) után tervezett új bevándorlási szabályozás "az embert helyezi előtérbe, nem az útlevelet" - mondta hétfőn Boris Johnson brit miniszterelnök.

Újabb kínai nagyvárosokban is megjelenhetett a tüdőgyulladást okozó koronavírus sajtóértesülések szerint

Külföld - 2020-01-19

Legalább három esetben feltételezhető, hogy az újonnan azonosított, tüdőgyulladást okozó koronavírus fertőzött meg embereket a járvány kiindulópontjának számító, közép-kínai Vuhanon kívül - írta internetes oldalán meg nem nevezett forrásokra hivatkozva a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap vasárnap.

Harry herceg és Meghan hercegnő lemond királyi titulusáról és nem vesz részt a királyi család munkájában

Külföld - 2020-01-19

Lemondott királyi titulusáról Harry herceg és felesége, Meghan hercegnő és a továbbiakban egyikük sem lát el hivatalos feladatokat a brit királyi családban - közölte szombat este a Buckingham-palota.

Zelenszkij két hetet adott az ukrán hatóságoknak, hogy kiderítsék, ki hallgatta le a kormányfőt

Külföld - 2020-01-17

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök utasította a bűnüldöző szerveket, hogy két héten belül állapítsák meg, kik állnak Olekszij Honcsaruk miniszterelnök, valamint a kormány és a jegybank képviselői közti beszélgetés lehallgatása mögött - hozta nyilvánosságra pénteken az elnök hivatala.

Hongkongi kormányzó: a terület megtarthatná különleges státuszát, ha megőrzi a jó viszonyt Pekinggel

Külföld - 2020-01-16

Hongkong megtarthatná különleges státuszát az "egy ország, két rendszer" elv alapján a Kína által vállalt 2047-es határidőn túl is, ha megőrzi a jó viszonyt Pekinggel - jelentette ki Carrie Lam hongkongi kormányzó csütörtökön a helyi törvényhozás ülésén elmondott beszédében.

A Velencei Bizottság a bíróságokról szóló lengyel törvénymódosítások elvetését javasolja

Külföld - 2020-01-16

A lengyel szenátusban minap vitára bocsátott, a bíróságokról szóló törvénymódosítások elutasítását javasolta csütörtökön nyilvánosságra hozott jelentésében a 47 országot tömörítő Európa Tanács szakértői testülete, a Velencei Bizottság - közölte a lengyel média.

Az ellenzéki többségű felsőház elnöke, Tomasz Grodzki kérésére készített, sürgősségi eljárásban kiadott, nem kötelező érvényű állásfoglalás szerint egyes tervezett törvénymódosításokat a lengyel igazságügyi rendszer "további gyengítésének lehet tekinteni".

Az EP megszavazta a Magyarországot és Lengyelországot elmarasztaló állásfoglalását

Külföld - 2020-01-16

Az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén csütörtökön megszavazta a Magyarország és Lengyelország ellen indított jogállamisági eljárással összefüggő, a két uniós tagállamot elmarasztaló állásfoglalási indítványát.

A parlament előző nap vitázott a jogállamiság magyarországi és lengyelországi helyzetéről.

A vitát követő csütörtöki szavazáson 446 szavazattal, 178 ellenében, és 41 tartózkodás mellett elfogadott, nem kötelező érvényű határozatában az EP Magyarország esetében elsősorban az igazságszolgáltatás függetlensége, a szólásszabadság, a korrupció, a kisebbségek jogai, valamint a bevándorlók és menekültek helyzete miatt fejezte ki aggodalmát.

Az állásfoglalás arra figyelmeztetett, hogy a Magyarországgal és Lengyelországgal folytatott uniós egyeztetések még nem vezettek eredményre az uniós alapértékek tiszteletben tartása terén, a jogállamiság a korábbinál rosszabb állapotban van a két tagállamban.

A képviselők felkérték az Európai Unió tagországait tömörítő Tanácsot, hogy az uniós jogszabályok tiszteletben tartásának garantálása érdekében adjon határidőket is magába foglaló, konkrét ajánlásokat az érintett országoknak.

Továbbra is "aláássa a közös európai értékek integritását, a kölcsönös bizalmat és az unió egészének hitelességét" az, hogy a Tanács nem alkalmazza hatékonyan az uniós szerződés 7-es cikkét - jegyezték meg.

Állami támogatást kér a német autóipari szövetség

Külföld - 2020-01-15

- Segítséget kér a berlini vezetéstől a német autóipari szövetség (Verband der Automobilindustrie - VDA), az ágazat legnagyobb munkaadói érdekképviseletének szerdai állásfoglalása szerint legkevesebb tízmilliárd euró (3350 milliárd forint) állami támogatásra van szükség.

ENSZ: A Föld felszínének 30 százalékát kell védelembe venni 2030-ig

Külföld - 2020-01-15

A szárazföldek és a vizek felszínének 30 százalékát kellene védelembe venni 2030-ig az ENSZ hétfőn ismertetett javaslattervezete szerint. A természet és a fajok pusztulásának megállítását a majdnem 200 ország részvételével októberben megtartandó biodiverzitási csúcstalálkozón vitatják meg, ez lesz a 15. értekezlet a témában 1994 óta - olvasható a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő portálon.

Mostanáig a politikai támogatás hiánya, a hatályba lépés és a kivitelezés elmaradása miatt az ENSZ nem érte el az ökoszisztémák védelmében kitűzött céljait.

A cselekvésre sosem volt ilyen sürgető szükség: az ENSZ tavalyi - két évtized után első - jelentése a természet állapotáról megállapította, hogy egymillió növény- és állatfajt fenyeget kihalás.

Brexit - Johnson nem engedélyezi az újabb skóciai függetlenségi népszavazást

Külföld - 2020-01-15

Elutasította kedden az újabb skóciai függetlenségi népszavazás engedélyezését Boris Johnson brit miniszterelnök. Nicola Sturgeon skót kormányfőnek küldött, a Downing Street által ismertetett levelében Johnson leszögezi: Sturgeon és elődje, Alex Salmond előző skót miniszterelnök egyaránt személyesen ígérte meg a skót függetlenségről 2014-ben tartott népszavazás előtt, hogy az a referendum egy teljes nemzedéknyi időre szól.