Egészségügy

Eredmények megjelenítése 61-től 80-ig 777 találatból.

Ónodi-Szűcs: a társadalom elöregedése kihívás elé állítja az egészségügyi rendszert

Egészségügy - 2016-12-09

A társadalom elöregedése nagy kihívás elé állítja az egészségügyi rendszert, és hiába lesz több forrás az egészségügyre, a demográfiai helyzetből fakadóan növekedni fog a felhasználás - mondta az egészségügyért felelős államtitkár pénteken egy szakmai konferencián Budapesten.

Nyílt levelet írt a Reszasz a fiatal szakorvosok bérrendezésével kapcsolatban

Egészségügy - 2016-12-05

Nyílt levélben fordult a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete (Reszasz) az Emberi Erőforrások Minisztériumához (Emmi) és az Országos Egészségbiztosítási Pénztárhoz (OEP) a fiatal szakorvosok bérrendezése során felmerült kérdések miatt - közölte Máté-Horváth Nóra, a Reszasz alelnöke hétfőn.

A közleményben emlékeztettek, a szeptemberi bérkiegészítés bevezetésével párhuzamosan kivezették a Fiatal Szakorvosok Támogatási Programját (FSZTP), ami hátrányosan érintette a támogatásban korábban részesülőket. A szaktárca ezért azt javasolta, hogy az érintettek választhassanak: a támogatást vagy a béremelést és az ehhez járó kompenzációs összeget kérik-e. Az erről szóló, november végén megjelent kormányrendelet szerint december 7-éig nyilatkozhatnak az érintettek.

A Reszasz azt írta, szakmai csoportja jogi szakértőkkel és az érintettek bevonásával próbálta értelmezni a jogszabályt, felmerült kérdéseikre azonban eddig nem kaptak választ senkitől. Mivel a döntési határidő nemsokára lejár, nyílt levélben fordul a szervezet a minisztériumhoz és az OEP-hez a kérdések tisztázására.

A levélben egyebek mellett azt kérik, hogy gyakorlati példákon keresztül szemléltesse az Emmi és az OEP, hogy az érintettek mely csoportjának lenne kedvezőbb az FSZTP további folyósítását kérni az ágazati bérkiegészítéssel kalkulált illetmény és a bérkülönbözet összegével szemben.

AIDS-világnap - ÁNTSZ: nem emelkedett az újonnan regisztrált HIV-fertőzöttek száma

Egészségügy - 2016-12-01

- Magyarországon a legfrissebb eredmények szerint az elmúlt évhez képest nem növekedett az újonnan regisztrált HIV-fertőzöttek száma. Az AIDS világnapja kapcsán az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat emlékeztetett arra, hogy Magyarországon 1986 óta van lehetőség ingyenes és anonim HIV-szűrés elvégzésére az ország több mint száz helyszínén.

Kiemelték, a világnap alkalmából december 1-jén az Országos Epidemiológiai Központ ambulanciáján meghosszabbított nyitva tartással, 9 és 18 óra között várják az anonim HIV-szűrővizsgálatra jelentkezőket.

A UNAIDS (az ENSZ szakügynöksége) adatai szerint a világ közel áll ahhoz, hogy 2030-ra megálljon a HIV-járvány. Az elmúlt tizenöt évben 35 százalékkal csökkent az újonnan regisztrált HIV-fertőzöttek száma a felnőttek körében, és 84 százalékkal nőtt az elmúlt 5 évben azok száma, akik antiretrovirális terápiában részesülnek - írták.

Az ÁNTSZ hozzátette: azért, hogy ne emelkedjen a HIV-fertőzöttek száma, kombinált prevencióra van szükség. Ha minden országban sikerül a kombinált megelőzési módszereket alkalmazni, akkor 2030-ra évente kevesebb mint 200 ezer ember fertőződik meg HIV-vel, és kevesebb mint 200 ezer beteg hal meg AIDS-ben.

LMP: a kormány tehetetlen az orvoshiánnyal szemben

Egészségügy - 2016-11-28

Az LMP szerint, ha nem történnek azonnali és hatékony lépések az orvoselvándorlás megállítása érdekében, akkor hamarosan végleg összeomolhat a magyar egészségügy.

Hadházy Ákos hétfői közleményében azt írta: most éppen az derült ki, hogy néhány éven belül megszűnhet a gyermekgyógyászati alapellátás a jelenlegi tendenciák alapján.

A párt szerint az egészségügy összeomlásának megakadályozásához azonnali és jelentős alapbéremelésre, a munkakörülmények javítására és az egészségügyi dolgozók számának növelésére van szükség.

COPD-világnap - Tüdőgyógyász: sokan betegek, de nem tudnak róla

Egészségügy - 2016-11-18

Tavaly a tüdőgondozó hálózatok 184 ezer krónikus obstruktív légzőszervi betegségben (COPD) szenvedőt tartottak gondozásban, de a becslések szerint ennél jóval több, 500-600 ezer a betegek száma, csak nincs minden érintett tisztában a betegségével - mondta a Magyar Tüdőgyógyász Társaság (MTT) elnökségi tagja pénteken egy szakmai szimpóziumon, Budapesten.

Ne gyújts rá, és nyerj éveket!

Egészségügy - 2016-11-15

Egyetlen szál cigaretta is 11 perccel rövidíti meg az életet, a rendszeres dohányzás pedig mínusz 14 évet jelent. Erre figyelmeztet november 17-én a füstmentes világnap.

A heroinnál és kokainnál is erősebb függőséget okoz a nikotin, és már néhány, napi 4 szál cigaretta elszívása után kialakul. Rendszeres dohányzás mellett mindössze 7 nap alatt függővé válhatunk. A leszokás ennél jóval tovább tart: teljes megvonás esetén minimum 4-8 hét alatt szűnik meg a függőség, a nikotinéhség azonban még évekig fennmaradhat.

A november 17-ei füstmentes világnap kiváló apropó lehet arra, hogy megtegyük az első lépést a hosszabb és egészségesebb élet felé. Egyetlen szál cigaretta ugyanis 11 perccel, minden doboz pedig három és fél órával rövidíti meg az életet. A dohányzók átlagosan 14 évvel élnek kevesebbet.

A demencia lett az első számú elhalálozási ok Angliában és Walesben

Egészségügy - 2016-11-14

A demencia vált az elhalálozások első számú okává Angliában és Walesben, megelőzve a szív- és érrendszeri betegségeket.

A demencia 2015-ben 61 ezer ember halálát okozta, azaz az összes anyakönyvezett halál 11,6 százalékáért az időskori szellemi hanyatlást kiváltó betegségek, köztük az Alzheimer-kór voltak a felelősek.

A brit statisztikai hivatal által hétfőn közzétett jelentés szerint a legfőbb ok a lakosság öregedése, az átlagéletkor emelkedésével a demencia egyre gyakoribb betegséggé válik. Az emberek hosszabb ideig élnek, és a más betegségek, köztük a szívbetegségek okozta elhalálozás csökkent. Az orvosok ma már jobban képesek diagnosztizálni a demenciát és a halotti anyakönyvi kivonatokban pontosabban képesek jegyezni az elhalálozás okát - olvasható a BBC News honlapján.

Az egészségügyi ellátórendszer legnagyobb intézménye jön létre Debrecenben

Egészségügy - 2016-10-27

A magyar egészségügyi ellátórendszer legnagyobb intézménye jön létre Debrecenben a Kenézy kórház és a Debreceni Egyetem (DE) integrációjával a finanszírozást és a betegszámot tekintve is - mondta a Fidesz frakcióvezetője az egyetemen tartott csütörtöki sajtótájékoztatón.

Életveszélyes állapotban van a debreceni kórház hatodik emeletéről kizuhant nő

Egészségügy - 2016-10-26

- Súlyos, életveszélyes állapotban van az az 51 éves nő, aki kizuhant a debreceni Kenézy kórház 6. emeletéről kedd délután - közölte a kórház sajtószóvivője szerdán.

Szentgyörgyi János elmondta, a nő pszichiátriai kezelés alatt áll. A zuhanás következtében életveszélyes sérüléseket szenvedett, a kórház orvosai életmentő műtéteket hajtottak végre rajta. Jelenleg is az intenzív osztályon ápolják, állapota továbbra is életveszélyes.

Ónodi-Szűcs: 56 milliárd forint uniós forrás érkezik az egészségügybe

Egészségügy - 2016-10-21

- Ötvenhatmilliárd forint uniós forrás érkezik a magyar egészségügybe - jelentette be az egészségügyért felelős államtitkár pénteken sajtótájékoztatón Budapesten.

Ónodi-Szűcs Zoltán hozzátette: a fejlesztési programoknál már nem az infrastruktúrafejlesztés dominál majd, hanem inkább a betegek igényeit szeretnék jobban kielégíteni, a betegellátás biztonságát növelni.

Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében meghirdetett pályázati lehetőségek nyolc területen nyújtanak támogatást. A szeptemberben megjelent pályázatok alapján a jövő év elején kezdődhet meg a valós munka.

Szakértő: a látásvesztések egy része megelőzhető lenne

Egészségügy - 2016-10-14

Évente ezer ember veszíti el a látását Magyarországon cukorbetegség miatt, pedig ezeknek az eseteknek a 90 százaléka megelőzhető lenne szűréssel - mondta a Vakok Állami Intézetének igazgatója az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.

Szabóné Berta Irén közölte, évente 4-6 ezer ember veszíti el a látását Magyarországon. A diabéteszen kívül sok más ok előfordul, így trauma, regresszív betegség, látóideghártya-sérülés, szürkehályog, zöldhályog vagy stroke.

Ónodi-Szűcs: jövőre a fogorvosok is pályázhatnak letelepedési és praxisjogvásárlásra

Egészségügy - 2016-10-13

Az egészségügyi államtitkárság tervei szerint az alapellátásban dolgozó fogorvosok számára is megnyílik a lehetőség arra, hogy pályázhassanak letelepedési és praxisjogvásárlásra - mondta Ónod-Szűcs Zoltán szakállamtitkár egy csütörtöki budapesti konferencián.

Az alapellátásban dolgozó háziorvosok számára már létezik ez a két támogatási forma, és jövőre ezt a két pályázati lehetőséget "ki fogjuk nyitni" az alapellátó fogorvosok felé is - fogalmazott az államtitkár a 16. Dental World Nemzetközi Fogászati Szakkiállítás és Konferencia megnyitóján.

Semmelweis Egyetem: a középgarattumorok 40 százalékát a HPV okozza

Egészségügy - 2016-10-10

A humán papilloma vírus (HPV), amely a méhnyakrák hátterében áll, fejnyaki területen is okozhat rosszindulatú daganatokat - közölte a Semmelweis Egyetem (SE) hétfőn.Az intézmény Tamás Lászlót, az SE Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikájának igazgatóját idézve azt írta: korábban elsősorban a dohányzást és az alkoholfogyasztást tették felelőssé a fejnyaki tumorokért, mostanra azonban kiderült, hogy a középgaratban, főként a mandulákban és a nyelvgyökben a daganatos elváltozások 40 százalékát a HPV 16-os típusa okozza, vagyis ugyanaz a vírus, amely a nőknél a méhnyakrák hátterében áll.

A szakember hozzátette: évente 1500 új középgarat-daganatos beteget diagnosztizálnak Magyarországon, kétharmaduk férfi, és főként a fiatal felnőttek érintettek.

Új típusú eszköz segíti a koszorúér betegeket a Semmelweis Egyetemen

Egészségügy - 2016-10-09

Egy világviszonylatban is új, még csak 3-4 hónapja létező eljárással, magnéziumból készült stenttel (fémhálóval) segítettek két betegen a Semmelweis Egyetemhez (SE) tartozó Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán.

Merkely Béla, az SE klinikai rektorhelyettese az új eszközről elmondta: a biológiailag lebomló gyógyszerbevonattal rendelkező fémstent erősebb műanyag elődjénél és gyorsabban szívódik fel, miközben javul a természetes érfunkció helyreállásának esélye és az érfal rugalmassága.

Génmutáció miatt vonzódnak egyes elhízottak a zsíros ételekhez

Egészségügy - 2016-10-05

Egy ritka génhiba miatt egyes elhízott emberek jobban vonzódnak a zsíros ételekhez, ám az édes ételeket kevésbé részesítik előnyben - állapították meg a Cambridge-i Egyetem kutatói, akiknek tanulmánya az elsők között van, amely közvetlen kapcsolatot tárt fel emberi génhiba és az élelmiszerpreferencia között.

Ónodi-Szűcs: az egészségügyi dolgozók a napokban kapják kézhez az emelt bért

Egészségügy - 2016-10-05

A legtöbb egészségügyi intézményben a napokban kapják meg számlájukra az emelt összegű bérüket a munkavállalók - mondta az egészségügyért felelős államtitkár szerdán Kistarcsán, a Pest Megyei Flór Ferenc Kórházban tartott sajtótájékoztatón.

A kormány támogatja a betöltetlen háziorvosi praxisok pótlását

Egészségügy - 2016-09-30

A kormány elkötelezett az egészségügyi alapellátás megerősítése mellett, ezért a betöltetlen körzetek háziorvosi letelepedési pályázatára 2016-ban is 500 millió forint áll rendelkezésre - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a jobbikos Lukács László György témában feltett írásbeli kérdésére.

Rétvári Bence az Országgyűlés honlapján közzétett válaszában kifejtette: az elnyerhető támogatási összeg 6 és 10 millió forint között alakul, és szabad felhasználású. Emellett a praxisjoggal nem rendelkező háziorvosok részére, vissza nem térítendő támogatás formájában idén is 250 millió forint áll rendelkezésre, a háziorvosok által elnyerhető összeg pedig akár 4 millió forint is lehet.

Huszonöt éve végezték el az első veseátültetést Debrecenben

Egészségügy - 2016-09-23

Huszonöt évvel ezelőtt végezték el az első veseátültetést a debreceni 1. számú belgyógyászati klinikán, ebből az alkalomból tudományos ülést rendeztek pénteken a Debreceni Akadémiai Bizottság (DAB) székházában.

Asztalos László nyugalmazott főorvos, aki 1991. június 27-én hajtotta végre az első kadáver donoros (halott szervét felhasználó) veseátültetést és 2013-ig vezette a helyi transzplantációs tanszéket, felidézte: az 1980-as években emelkedett a veseelégtelenségben szenvedő betegek száma, s ezzel nőtt a vesepótló kezelések és a transzplantáció iránti igény.

Szívünk napja - Kardiológusok társasága: még mindig késve kérünk segítséget

Egészségügy - 2016-09-16

Magyarországon még mindig többségben vannak azok, akik hiába tapasztalják magukon az infarktusra utaló jeleket, mégis késve hívnak orvosi segítséget - mondta a Magyar Kardiológusok Társaságának (MKT) elnöke pénteken, budapesti sajtótájékoztatón.

Tóth Kálmán hozzátette, Magyarországon még mindig túl hosszú az úgynevezett hezitálási idő, amely a tünetek jelentkezése és az orvosi segítségkérés között eltelik, holott minden, segítség nélkül töltött félóra 7-8 százalékkal növeli a szívinfarktust követő halálozást.

A hosszú szieszta a cukorbetegség jele lehet egy kutatás szerint

Egészségügy - 2016-09-15

Az egy óránál hosszabb nappali alvás a 2-es típusú cukorbetegség jele lehet egy nagy létszámú japán kutatás szerint - írta a BBC hírportálja. Több mint 300 ezer ember adatait tartalmazzák azok a tanulmányok, amelyeket a Tokiói Egyetem tudósai elemeztek, eredményeiket az Európai Diabétesz Társaság (European Association for the Study of Diabetes) müncheni ülésén ismertették csütörtökön

hirdetés

„Kiadó egy családi ház 120 nm alapterületű földszintje. A ház emeletén egy Pilates és jóga stúdió működik, így elsősorban olyan vállalkozások érdeklődését várjuk, akiknek a tevékenységi köre ezzel összhangban van.A terület bármilyen csendes sport, vagy egészséges életmódra nevelő tevékenység végzésére alkalmas. A kiadó helyiségekhez öltöző, zuhanyzó, wc, konyha, recepció, rendezett kert, és több férőhelyes a telken kialakított parkoló tartozik. Érdeklődni a helyszínen: Debrecen, Sámsoni út r18. (MM-Pilates Stúdió) vagy a +36 20 204 94 35-ös telefonszámon lehet.

Ár: 240.000.-Ft, mely a rezsit is tartalmazza