Hőség - Másodfokú hőségriasztást rendelt el az országos tisztifőorvos hétfőtől szerda éjfélig

Egészségügy - 2023-07-07

- Hétfőn nulla órától szerda éjfélig másodfokú hőségriasztást rendelt el az ország egész területére az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján - közölte pénteken a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A hőség különösen veszélyes a kisgyermekekre, az idősekre, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élőkre - hangsúlyozták a közös közleményben. Arra kérik a teljes lakosságot - kiemelten a kockázati csoportba tartozókat -, hogy ennek figyelembevételével tervezzék jövő heti teendőiket.

Azt javasolják, hogy a legmelegebb órákban - 11 és 15 óra között - lehetőleg ne tartózkodjunk a napon, illetve a bőrüket megfelelő ruházattal és napvédő szerekkel védjék a leégés ellen. A vízparton tartózkodók, mielőtt vízbe mennek, hűtsék le magukat, különösen napozást követően; felhevült testtel ne ugorjanak a vízbe! - hangsúlyozták.

.Aki teheti, tartózkodjon árnyékban, légkondicionált helyiségben, a legmelegebb órákban kerülje a megterhelő fizikai munkát. A szabadban dolgozók, illetve a fesztiválokon szórakozók bő, szellőző ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen - áll a közleményben.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy ügyelni kell a fokozott vízfogyasztásra, ugyanakkor érdemes kerülni a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását.

Kitértek rá, hogy a nagy melegben akár 70 Celsius-fok is lehet egy napon parkoló autóban, ezért ha valaki autóban hagyott gyermeket, házikedvencet lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot. A meleg az autósokra is kedvezőtlen hatással lehet, ezért vezessenek óvatosan - fűzték hozzá.

A hőségben eső után egy órával már olyan száraz a növényzet, hogy egyetlen szikrától, vagy bármilyen hőforrástól meggyulladhat - figyelmeztettek. Felidézték, hogy idén már 3800 tűz volt a szabadban, amelyekben kilenc ember megsérült.

A szabadtéri tüzek megelőzése érdekében erdőben csak a kijelölt tűzrakóhelyen gyújtsunk tüzet, természetesen csak akkor, ha az adott vármegyében nincs tűzgyújtási tilalom! - emelték ki. Hozzáfűzték, a kerti zöldhulladékot ne égessük el; ha grillezünk, vagy bográcsozunk, a tüzet egyetlen percre se hagyjuk felügyelet nélkül!