Új gabonafajták előállítását szolgáló génszerkesztési eljárást fejlesztett egy magyar kutatócsoport

Tudomány - 2025-02-24

Gazdaságilag hasznos gabonafajták előállítását szolgáló génszerkesztési eljárást fejlesztett az Agrár-biotechnológia és precíziós nemesítés az élelmiszerbiztonságért Nemzeti Laboratórium kalászos gabonakutatás munkacsoportja - közölte az intézmény hétfőn.

Az élelmiszer mennyiségi és minőségi javításának feltétele a magas termőképességű és a kórokozóknak ellenálló gabonafajták előállítása - indokolták a korszerű nemesítési eljárásokra összpontosító kutatást, amely az új módszerek szabadalmaztatására és gyakorlati alkalmazásukra is kiterjed.

A fejlesztés eredményeképp állami elismerésre bejelentett fajtajelölt ellenáll a hálózatos levélfoltosság gombabetegségnek, amely erősen terjed Európában. A rezisztens árpafajta bevezetése lassíthatja a kórokozó terjedését, és mérsékelheti az ebből származó károkat - ismertették a közleményben.

Az Agrár-biotechnológia és precíziós nemesítés az élelmiszerbiztonságért a HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont, a HUN-REN Szegedi Biológiai Kutatóközpont és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) konzorciumi összefogásával jött létre.

Kutatásaik elősegítik az egészséges élelmiszer előállítását, és megoldásokat javasolnak a klímaválság hatásainak mérséklésére, a környezetterhelés csökkentésére az "Egy Egészség" - a növény, az állat, az ember és a környezet egészségének egysége - szemléletében. 2026-ban záruló projektjük 2,431 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásban részesült a Nemzeti Laboratóriumok létrehozása és komplex fejlesztése pályázaton. A szerződött összeg 100 százalékos támogatást biztosít a fejlesztéshez - olvasható a MATE honlapján közzétett tájékoztatóban.