Fontos

Eredmények megjelenítése 61-től 80-ig 2621 találatból.

Koronavírus - A fertőzöttek száma több mint 423 millió, a halálos áldozatoké 5,88 millió a világon

Fontos - 2022-02-20

A világon 423 032 160 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 5 880 673 volt a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint vasárnap reggeli adatai alapján..

Évtizedek óta nem tapasztalt erejű vihar érte el Nagy-Britanniát

Fontos - 2022-02-18

Évtizedek óta nem tapasztalt erejű szélvihar érte el pénteken Nagy-Britannia déli részét. Az orkán sérüléseket, több helyen komoly épületkárokat okozott - leszakadt például a londoni O2 aréna tetőszerkezetének jelentős része is -, és megdőlt az angliai szélsebesség-rekord.

Választás 2022 - NVI: elérhetővé vált az online ajánlásellenőrzés

Fontos - 2022-02-17

- Lezárult a tesztüzem, így már minden választópolgár ellenőrizheti az interneten, hogy melyik jelöltet ajánlotta - közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) csütörtökön.

Ferenc pápa megreformálta a visszaéléseket kivizsgáló vatikáni hivatalt

Fontos - 2022-02-14

- A Hittani Kongregáció átalakításáról döntött Ferenc pápa, aki a saját kezdeményezésére (motu proprio) kiadott dokumentummal külön titkárságot rendelt az egyház tagjai elkövette visszaélések kivizsgálására hétfőn.

Ferenc pápa rendelkezése a Hittani Kongregáció belső átalakításáról szól.

Az egyházfő a vatikáni dikasztériumot két külön ágra bontotta: az úgynevezett doktrinális és a fegyelmi szekcióra. Az első a szorosan hittani és erkölcsi kérdésekkel foglalkozik és tevékenysége kiterjed a többi vatikáni hivatal hittani dokumentumainak vizsgálatára is.

A fegyelmi szekció a mostanáig is a Hittani Kongregáció hatáskörébe tartozó egyházjogi ügyeket kezeli, közöttük is kiemelten a "súlyos bűncselekményeket", melyek az egyház tagjai által elkövetett visszaélésekre vonatkoznak.

Újdonságot a fegyelmi ügyekre kijelölt szekció önállósítása képvisel.

Az ukrajnai utazások elhalasztását javasolja a konzuli szolgálat

Fontos - 2022-02-13

Az ukrajnai utazások elhalasztását javasolja a konzuli szolgálat a honlapján olvasható ajánlásában.

"Az Ukrajna és Oroszország között az utóbbi napokban kialakult feszültségre tekintettel kérjük, hogy az Ukrajnába utazásuk szükségességét fontolják meg és lehetőség szerint halasszák későbbre" - áll az ajánlásban.

Mint írták: ismét felhívják az állampolgárok figyelmét, hogy ha mégis az utazás mellett döntenek, vagy a térségben tartózkodnak, regisztráljanak konzuli védelemre.

Tényleges életfogytiglant kezdeményez az ügyészség a soroksári futónő gyilkosával szemben

Fontos - 2022-02-10

Tényleges életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabását kezdeményezi az ügyészség a soroksári futónő gyilkosával szemben - közölte a fővárosi fellebbviteli főügyész csütörtökön.

Medveczky Gábor közleményében felidézte: a Fővárosi Főügyészség 2019 nyarán emelt vádat az elkövetéskor 35 éves hajléktalan férfival szemben, aki 2013. szeptember 25-én az esti órákban egy soroksári kerékpárúton rátámadt egy futó nőre, akit szexuálisan bántalmazott, majd megölte, és a nő telefonjával hagyta el a helyszínt.

Koronavírus - Az EU globális megállapodást sürget a kisállatpiacok betiltásáról

Fontos - 2022-02-09

Az Európai Unió (EU) szeretné elérni, hogy világjárványról szóló globális megállapodás szülessék, s ebben tiltsák be a kisállatpiacokat, és jutalmazzák vírusok felderítését - jelentette szerdán az Euractiv brüsszeli hírportál.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 194 tagja tavaly decemberben egyezségre jutott arról, hogy a világszervezet alapokmányával összhangban meg kell kezdeni olyan egyezmény, megállapodás vagy más nemzetközi okmány megszövegezésének, illetve megtárgyalásának folyamatát, amelynek célja a világjárványok hatékonyabb megelőzése, illetve a jobb felkészültség és reagálása további esetleges világjárványokra.

Ennek keretében az EU olyan globális megállapodást szorgalmaz, amelynek célja az új világjárványok megelőzése, és amely magában foglalná a vadon élő kisállatok piacának betiltását, valamint az új vírusok vagy vírusváltozatok bejelentését ösztönző intézkedéseket.

A nemzetközi tárgyalófelek szerdán találkoznak először, hogy előkészítsék a tárgyalásokat a lehetséges szerződésről - írja az Euractiv az egyik uniós tisztségviselőre hivatkozva, aki azonban - mivel nem jogosult a médiának nyilatkozni - nem kívánta megnevezni magát. Mint közölte: a cél az, hogy augusztusig megszülessék az előzetes megállapodás.

Utódlásáról is szólt a brit uralkodó a trónra lépésének 70. évfordulóján közzétett üzenetében

Fontos - 2022-02-06

- Utódlásáról is említést tett a brit uralkodó a trónra lépésének 70. évfordulóján közzétett üzenetében. II. Erzsébet királynő most első ízben nyilvánosan kifejezte azt a kívánságát is, hogy elsőszülött fiának, Károly trónörökösnek a felesége, Kamilla cornwalli hercegnő Károly trónra lépése után felvehesse a királynői címet.

A brit monarchikus szokásjog alapján a mindenkori király feleségét a "Queen Consort", vagyis az uralkodó királynői rangú hitvese cím illeti meg, és ugyanúgy felségnek kell szólítani, mint a királyt.

Lengyelország keleti részén telepítik az újonnan érkező amerikai katonákat

Fontos - 2022-02-03

- Lengyelország keleti részén fog állomásozni a csapaterősítés keretében az országba érkező újabb 1700 amerikai katona - jelentette be Pawel Soloch, a lengyel államfői hivatal kötelékében működő nemzetbiztonsági iroda (BBN) főnöke.

Lemondott diplomájáról a luxemburgi kormányfő a plágiumbotrány miatt

Fontos - 2022-02-02

Xavier Bettel luxemburgi kormányfő lemondott posztgraduális diplomájáról, miután tavaly október végén egy újságírói oknyomozó vizsgálat kiderítette, hogy a szakdolgozata túlnyomó részét plagizálta - írta kedden a Luxemburg Times hírportál.

Orbán: Magyarország az orosz gáz mennyiségének emeléséről is szeretne tárgyalni

Fontos - 2022-02-01

Magyarország az orosz-magyar gázszállítási szerződésben szereplő mennyiség emeléséről is szeretne tárgyalni - mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden Moszkvában.

Vlagyimir Putyin orosz elnök, Orbán Viktor magyar miniszterelnököt fogadva, kijelentette, biztonságot, hosszú távú stabilitást nyújt Magyarországnak a 2036-ig szóló orosz-magyar gázszállítási szerződés.

Több fizetési meghagyást bocsátottak ki tavaly lejárt tartozások miatt, mint egy évvel korábban

Fontos - 2022-01-31

- Csaknem 460 ezer fizetési meghagyást bocsátottak ki tavaly lejárt tartozások miatt Magyarországon, 20 ezerrel többet, mint egy évvel korábban, a kérelmek száma azonban még elmaradt a 2019-es szinttől.

Spanyol tudományos díjjal ismerik el Karikó Katalin és kutatótársai munkáját

Fontos - 2022-01-26

Karikó Katalin, Drew Weissman, a University of Pennsylvania és Robert S. Langer, a Massachusetts Institute of Technology (MIT) professzora kapja idén a spanyol Frontiers of Knowledge Awardot (A tudás határai díjat) biológia és biomedicina kategóriában - jelentette be az elismerést gondozó BBVA Alapítvány szerdán.

A magyar kultúra napja - Idén 37 díjazottnak ítélték oda a KÓTA díjait

Fontos - 2022-01-23

- Idén 14 kategóriában 37 díjazottnak ítélték oda a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége - KÓTA díját, amelyet a magyar kultúra napján adtak át - közölte a szervezet.

A díjat 2004-es megalapítása óta a szövetség szakmai bizottságainak javaslatai alapján ítéli oda a kiemelkedő eredménnyel végzett művészi munka és a közösségért végzett áldozatos tevékenység elismeréseként - emlékeztetnek a közleményben, amelyben kiemelik, hogy idén új kategóriában is osztottak elismerést: első ízben kaphattak KÓTA-díjat azok az elkötelezett kollégák, akik zongorán közreműködve kísérik, segítik, inspirálják és támogatják az éneklő együtteseket.

KÓTA-nagydíjat kapott Tóth Ferenc ének-zene tanár, karnagy, akinek neve szorosan összefonódott szülővárosával, Komlóval, ahol hat évtizeden át tanította zenére és nevelte emberségre a gyerekeket. Tanítványai közül számos neves zenész került ki. Kodály Zoltán személyes támogatásával megalapította Komlón az ének-zene tagozatos általános iskolát, megálmodta és életre hívta a Nemzetközi Gyermekkórus Fesztivált. Kórusaival bejárta Európát. Pedagógiai elvei, értékrendszere, lelkesedése a muzsika és a magyar nyelv iránt mindannyiunk számára példaértékű - hangsúlyozták a közleményben.

Az izraeli főügyész vizsgálatot indít a civilek rendőri megfigyelésének feltárására

Fontos - 2022-01-21

Aviháj Mandelblit izraeli főügyész vizsgálatot indíttat a rendőrség ellen, miután sajtójelentések szerint a hatóság feltörte izraeli civilek telefonját, és megfigyelte őket az NSO Group Pegasus nevű kémprogramjával - jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű hírportál.

Amit Marari, a főügyész helyettese vezeti majd a vizsgálóbizottságot, melynek felállításáról Mandelblit tájékoztatta Kobi Sabtaj izraeli rendőrfőkapitányt.

Ügynökséggé alakult az EU korábbi menekültügyi hivatala

Fontos - 2022-01-19

- Megkezdte munkáját az Európai Unió Menekültügyi Ügynöksége (EUAA), az új intézmény megerősített és kibővített mandátummal váltja fel az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatalt (EASO) - közölte maga az EUAA szerdán.

Az azonnali hatályú mandátummal rendelkező új, szintén máltai központú uniós ügynökség a közös európai menekültügyi rendszer (CEAS) reformjának keretében jött létre azzal a szándékkal, hogy kibővített eszköztárral segítse az Európai Unió menekültügyi és befogadási intézkedéseinek korszerűsítését, és e téren teljesebb támogatást nyújthasson a tagállamoknak.

Több nemzetközi légitársaság törölte járatait az Egyesült Államokba az 5G miatt

Fontos - 2022-01-19

Több nemzetközi légitársaság bejelentette, hogy szerdától törölte járatait egyes amerikai repülőterekre, mivel attól tartanak, hogy az ott kiépített 5G hálózatok megzavarhatják a repülőgépek kritikusan fontos berendezéseit.

Az Intarfax amerikai forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy az Emirates Airlines, az Air India, az All Nippon Airways és a Japan Airlines már törölte számos járatát. Az Emirates Airlines például kilenc amerikai város repülőterére függesztette fel járatait: Boston, Chicago, Fort Worth (Dallas), Houston, Miami, Newark, Orlando, San Francisco és Seattle.

"Szorosan együttműködünk a repülőgépgyártókkal és az illetékes hatóságokkal az üzemeltetési problémák megoldása érdekében, és várjuk, hogy a lehető leghamarabb újraindíthassuk járatainkat az Egyesült Államokba" - áll az Emirates Airlines közleményében .

OGY - Határozatképtelen volt a nemzetbiztonsági bizottság ülése

Fontos - 2022-01-18

A kormánypárti képviselők távolmaradása miatt határozatképtelen volt az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának keddi zárt ülése, amelyen a Völner Pál volt igazságügyi államtitkárt érintő korrupciós ügyről és Sztojka Attila kormánybiztos kiszivárgott hangfelvételéről tájékozódtak volna a képviselők.

Az ülés után a testület ellenzéki tagjai - Stummer János (Jobbik) elnök, Molnár Zsolt (MSZP) és Ungár Péter (LMP) - közös sajtótájékoztatójukon azt mondták, miután az elmúlt években többször előfordult hasonló, nem lepte meg őket, hogy a kormánypárti képviselők nem vettek részt az ülésen.

A hírközlési szabályok módosítását összegezte az NMHH

Fontos - 2022-01-17

- Könnyebb, gyorsabb az internetszolgáltató-váltás, valamint a hozzáférés a korábbi e-mail- és ügyfélfiókhoz - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kommunikációs igazgatósága hétfőn.

NAV: az egyszerűsített foglalkoztatás online is bejelenthető

Fontos - 2022-01-17

Új szolgáltatással bővült az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazás (ONYA), mostantól az egyszerűsített foglalkoztatás (EFO bejelentés) is rögzíthető az oldalon.

Az adóhivatal saját fejlesztésű webes alkalmazásának használatához nincs szükség semmilyen külső program telepítésére, egyszerűen, internetes eléréssel, akár okoseszközről is elintézhető számos ügy, ha valakinek van ügyfélkapuja.