Jegyzet

Eredmények megjelenítése 21-től 40-ig 725 találatból.

Októberben hároméves mélypontjára esett a GKI konjunktúraindexe

Jegyzet - 2016-10-24

- Bár októberben nem sokat romlott a GKI konjunktúraindexe, mégis hároméves mélypontjára került, az üzleti várakozások is romlottak, a fogyasztóiak viszont jelentősebb romlásuk ellenére kedvezőbbek az év elejinél - közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt.

Az Európai Unió támogatásával készített felmérés szerint a konjunktúraindex a szeptemberi mínusz 3,6 pontról mínusz 4,5 pontra romlott, az üzleti bizalmi index 1,7 pontról 1,0 pontra csökkent, a fogyasztói bizalmi index pedig mínusz 18,5 pontról mínusz 20,3 pontra romlott októberben. Jelezték: ugyanakkor az elmúlt három évben a GKI konjunktúraindexe viszonylag szűk sávban hullámzott.

Az üzleti szférán belül októberben a kereskedelem kivételével minden ágazat bizalmi indexe kisebb-nagyobb mértékben csökkent szeptemberhez képest. Az ipari várakozások októberi romlása nem jelentős, de a csökkenés már harmadik hónapja tart. Egyaránt romlott az elmúlt időszak termelésének, a rendelésállománynak - az export kivételével - és a készleteknek a megítélése, a termelési várakozások viszont javultak.

- Londoni stratégiai elemzők: jelentősen visszaszorult a dzsihadista szervezet

Jegyzet - 2016-10-09

Londoni stratégiai elemzők szerint jelentősen csökkent tavaly és az idei év eddigi szakaszában is az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet által Szíriában és Irakban ellenőrzött terület.

Az IHS Markit nevű gazdasági-politikai kockázatelemző csoport londoni konfliktusfigyelő részlegének (IHS Conflict Monitor) vasárnap ismertetett tanulmánya szerint az Iszlám Állam 2015-ben az általa Szíriában és Irakban meghódított térség 14 százalékáról szorult ki, és az idén eddig további 16 százaléknyi területet veszített.

Amnesty International: a leggazdagabb országok fogadják a legkevesebb menekültet

Jegyzet - 2016-10-04

A világ leggazdagabb országai mutatják - néhány kivétellel - a legkevesebb hajlandóságot a konfliktusövezetekből menekülők befogadására, aránytalanul hatalmas terhet róva ezzel náluk sokkal szegényebb és kisebb országokra - áll az Amnesty International (AI) kedden Londonban ismertetett helyzetértékelésében.

GKI: idén 2 százalékkal, jövőre 2,7 százalékkal bővülhet a magyar GDP

Jegyzet - 2016-09-28

A magyar gazdaság az idén 2,0 százalékkal, míg jövőre 2,7 százalékkal bővülhet a GKI Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb előrejelzése szerint, az államháztartás hiánya a kormányzati várakozásoknál kissé rosszabb, idén 2,3 százalék, jövőre 2,5 százalék lehet GDP-arányosan, az államadóssági ráta pedig a tavalyi 75,3 százalékról idén év végére 74,5, míg jövőre 73,7 százalékra csökkenhet.

Egy szegény kis kuka panaszai

Jegyzet - 2016-09-26

Kérem, segítsen már valaki. Itt állok, már több mint egy hete, a debreceni új Városházától száz méterre. Az erre járók öntik belém a szemetet, s megjegyzéseket tesznek, hogy a híres Református Kollégium, meg a Nagytemplom tőszomszédságában mit keresek én itt. Körülöttem egyre több s szemét - mint a képen is látható – s a szél kavarja kihullott vagy belém se rakott poharakat.

GKI: némi gyorsulás várható a második fél évben

Jegyzet - 2016-08-29

A magyar gazdaság idei növekedése a tavalyihoz és a régió más országaihoz képest is lassú, bár a második fél évben némi gyorsulás valószínű - közölte a GKI Gazdaságkutató. Az elemzés szerint a belső és külső egyensúly számszerűen nagyon kedvező, az infláció szinte megszűnt.

A magyar gazdaság 2016 első fél évében 1,7 százalékkal növekedett a 2015 első fél évi 3,1 százalékkal szemben, az EU-ban használt statisztika szerint a GDP első fél évi növekedése 1,2 százalék..

Parlagfű: üzenjük Brüsszelnek

Jegyzet - 2016-08-26

Tudta? Magyarországon „terem" a legtöbb parlagfű!

Tudta? Magyarországon a legmagasabb a parlagfű pollen koncentráció!

Tudta? Magyarországon a legmagasabb a parlagfű pollen koncentráció okozta megbetegedés!

Aki parlagfű pollen érzékeny, az nagy valószínűséggel tudta az előző évben, az azt megelőző évben, és most is tudja: augusztus közepétől, október végéig az életminősége rohamosan csökken.

De vajon tudja-e a parlagfű „termelője", „előállítója", az ellene nem fellépő, vagy csak látszatintézkedő hatóság, vagy a megfelelő jogi normát meg nem alkotó fórum, hogy mit kell kiállni közel egymillió magyar embernek (csecsemőnek, gyereknek, felnőttnek) parlagfű pollen terjedése okán?

Nagy valószínűséggel mindnyájan tudják! De senkit nem érdekel. Bírságolással a probléma nem kezelhető. Kíváncsisággal tölt el, hogy mennyi bírságot szedtek be ezen a jogcímen 2015. évben? Meddig mennek el a végrehajtásban, amennyiben nem történik meg a befizetés? Mennyi a befizetetlen bírságtartozás?

Amennyiben hatékonyan bírságolnak és beszedik a bírságot, akkor bizonyára nagyon sok milliárd gazdagítja az államkasszát. Akkor egyértelműen „bizonyítható", hogy az így befolyt bevétel visszacsorog azokhoz, akik elszenvedői a parlagfű hatásainak.

Augusztusban idei mélypontjára esett vissza a GKI konjuktúraindexe

Jegyzet - 2016-08-22

Augusztusban idei mélypontjára esett vissza a GKI konjuktúraindexe, az üzleti és a fogyasztói várakozások is számottevően romlottak júliushoz képest - közölte a GKI Gazdaságkutató Zrt. Az Európai Unió támogatásával készített felmérés alapján a konjunktúraindex a júliusi 0,0 pontról mínusz 3,9 pontra romlott, az üzleti bizalmi index 5,6 pontról 1,2 pontra csökkent, a fogyasztói bizalmi index pedig mínusz 16,1 pontról visszaesett mínusz 18,6 pontra augusztusban.

Varga Mihály: Debrecen a magyar buszgyártás egyik fellegvára lehet

Jegyzet - 2016-08-17

Debrecen a magyar járműgyártás, buszgyártás egyik fellegvára lehet - mondta a nemzetgazdasági miniszter szerdán Budapesten, miután az EvoBus Hungária Kft. és az ITK Holding Zrt. képviselői szándéknyilatkozatot írtak alá, amely alapján új buszokat gyártanak majd a hajdú-bihari megyeszékhelyen.

GKI: többen vennének vagy építenének lakást

Jegyzet - 2016-08-10

- Nyolc százalékkal többen vennének vagy építenének biztosan lakást a következő egy évben a három hónappal ezelőttihez képest a GKI Gazdaságkutató Zrt. júliusi felmérése szerint, és az ezt valószínűsítők köre is 4 százalékkal nőtt. Az egy évvel korábbihoz viszonyítva a vásárlást vagy építést biztosan tervezők köre több mint duplájára nőtt, az ezt valószínűsítők pedig 36 százalékkal vannak többen.

A tavalyinál is korábban használta el az emberiség a Föld éves erőforrásait

Jegyzet - 2016-08-08
 Idén augusztus 8-ra esett a túlfogyasztás napja, vagyis mostanra használta el az emberiség a Föld éves erőforrásait. Keddtől már a bolygó tartalékai fogynak. Az ezredforduló óta mintegy két hónapot rövidült az az idő, amely alatt az emberiség feléli a Föld egy évre szánt, megújulni képes erőforrásait.

Kínai szakértő: Peking számára stratégiai rémálommá válhat az amerikai THAAD Dél-Koreába telepítése

Jegyzet - 2016-08-05

Stratégiai rémálom" lehet Peking számára, ha Szöul megosztja a telepítésre váró amerikai rakétavédelmi rendszer (THAAD) radarjai által gyűjtött adatokat - véli a South China Morning Post című lap szakértője.

Az információ-megosztás egy 2014-ben az Egyesült Államokkal és Japánnal kötött megállapodás alapján lehetségessé válik.

168 óra: Voldemort és a pénzfalók

Jegyzet - 2016-08-04

 „Nekünk nincs szükségünk arra, azokra, akik semmilyen felelősséget nem vállalnak, csak kínos ügyeket hagynak hátra” – mondta a Miniszterelnökséget vezető Lázár János a közelmúltban.

Csakhogy egy szociális szövetkezetekre szabott uniós pályázat miatt folyamatban lévő korrupciós büntetőügy részletei mást mutatnak. Az ügyben feloldották néhány telefonbeszélgetés titkosítását, s ezekben, úgy tűnik, Lázár Jánosra, valamint helyettesére, Csepreghy Nándorra utalnak a biznisz résztvevői.

Egészen elképesztő javaslatok a menekültválság  kezelésére

Jegyzet - 2016-07-27

Néhány perc elolvasni az alábbiakat. Megelőlegezzük: tanulságos, elgondolkodtató összegzés és javaslatcsomag az utóbbi hetek és hónapok egyik  legnagyobb problémájára, a menekültválságra.

Szándékosan nem a szerző nevével kezdjük, mert szerintünk az a fontos, amit leírt.

 

A szerk.

Huszonegy új helyszínnel bővült a világörökségi lista

Jegyzet - 2016-07-18

Huszonegy új helyszínnel bővült az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Oktatási Szervezetének (UNESCO) világörökségi listája a világörökségi bizottság vasárnap befejeződött 40. ülésszakán Isztambulban.

 A késő estig tartó vasárnapi ülésnapon 12 új helyszínt vettek fel a rangot és védelmet adó listára. A 40. ülésszakra nevezett 27 helyszínből így végül 21 nyerte el az UNESCO-státuszt: 12 kulturális, 6 természeti és 3 vegyes helyszín. Pénteken már 9 objektumot nyilvánítottak a világörökség részének.

Vita London és Skócia között a skót függetlenségről

Jegyzet - 2016-07-15

- A brit EU-népszavazás után kialakult helyzetről, elsősorban a brit unió jövőjéről tárgyalt pénteken Edinburghban Theresa May brit miniszterelnök és Nicola Sturgeon skót kormányfő. A nyilatkozatokból következtethetően nem közeledtek az álláspontok Skócia függetlenségének kérdésében.

Brexit - Londoni stratégiai elemzők: újabb népszavazás lehet a kilépési feltételekről

Jegyzet - 2016-07-13

Londoni stratégiai elemzők szerint van esély arra, hogy Nagy-Britanniában újabb népszavazást tartanak, amint lezárul a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszerét kialakító tárgyalási folyamat.

Az Ab alkotmánysértést állapított meg a gyülekezési joggal kapcsolatban

Jegyzet - 2016-07-12

Az Alkotmánybíróság kedden nyilvánosan kihirdetett határozatában mulasztásos alkotmánysértést állapított meg, mert szabályozatlannak ítélte a gyülekezési jog és más alapjogok összeütközésének kezelését.

  Az alkotmányjogi panasz benyújtója a 2014. december 19-én a devizahitel-károsultak érdekében tartott egész napos fővárosi demonstrációsorozat egyik résztvevője volt.

Nagyobb összefogást sürget az euróövezetben az IMF

Jegyzet - 2016-07-08

- A semleges költségvetési és laza monetáris politikával támogatott belső keresletnek köszönhetően megindult a gazdasági kondíciók javulása az euróövezetben, a növekedést veszélyeztető kockázatok tükrében azonban szorosabb összefogásra és közös gazdaságpolitikai fellépésre van szükség - állapítja meg az IMF éves jelentése az euróövezetről.

Brexit - Brit külügyminiszter: viszonossági alapon meg lehet állapodni az EU-állampolgárok jogairól

Jegyzet - 2016-07-07

- A brit külügyminiszter szerint viszonossági alapon meg lehet állapodni a többi európai uniós tagállammal a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok jogainak biztosításáról.

Philip Hammond kijelentette azt is, hogy nem a parlament, hanem a brit kormány hatáskörébe tartozik a döntés a kilépési folyamat elindításáról,  de a kormány "még nincs abban a helyzetben", hogy a kilépési feltételekről érdemi tárgyalásokat kezdjen a társállamokkal, így a cikkely aktiválása sincs jelenleg napirenden.