Senkit nem hagyunk az út szélén?

Jegyzet - 2020-05-01

Az a férfi, aki összesen 270 ezer forint albérleti díjtartozás miatt megbeszélte élettársával hogy öngyilkosok lesznek, mert kilátástalan a helyzetük, valószínűleg nem hallotta a legendássá vált címbéli mondást. Azt sem tudhatták, kihez forduljanak Zalaegerszegen, csak annyit tudtak: az albérletből nincs hová költözni.

A legújabb kor magyar nemzeti drámája lehetne az 54 éves férfi tragédiája: több mint 20 éve élt élettársi kapcsolatban egy nővel, akivel 2017 nyaráig az asszony tulajdonában lévő zalaegerszegi lakásban éltek. Pénzügyi nehézségek miatt a lakást értékesítették, ezután pedig egy bérelt lakásban laktak, de anyagi helyzetük továbbra sem rendeződött, rendszeresen nagyobb összegű tartozást halmoztak fel.

A pár a múlt év végén 270 ezer forinttal tartozott a lakás tulajdonosainak, akik felszólították őket, hogy tartozásukat rendezzék, különben az ingatlant el kell hagyniuk.

A férfi és a nő megbeszélte, hogy a tartozást nem tudják kifizetni, elköltözni nem tudnak, ezért közösen öngyilkosságot követnek el és elpusztítják a kutyájukat is. A férfi nem sokkal később egy dróthurokkal hátulról megfojtotta az asszonyt, hasonló módon a kutyájukkal is végzett, majd a nő holttestét a kutyával együtt az ágyba fektette.

270 ezer forintért:egy emberélet, egy állat elpusztulása, és várhatóan 10 évet meghaladó börtön.

A férfi ezek után önmagával már nem volt képes végezni, ezért elment a Zalaegerszegi Rendőrkapitányságra és bejelentette, hogy mit tett- írta az MTI a minap, abból az alkalomból hogy a férfi ellen –emberölés miatt – vádat emeltek.

A legújabb kor nemzeti drámáját még egy magyar író sem írta meg. Remélem valaki megírja . Egy nő a sírt választotta, élettársára hosszú börtönbüntetés vár.

Ők nincsenek az út szélén.Mi vagyunk ott, magyarok, szégyenben, hogy ez megtörténhet hazánkban.

Hajdu István