A remény napjai

Jegyzet - 2020-05-02

Hétfőn érettségi kezdődik. Gondolják végig: érkeznek vissza a kollégiumból korábban hazaküldött diákok.Többnyire vonaton vagy buszon. Kisvárosból, falvakból az onnan nagyvárosnak látszó Debrecenbe. Lehetséges, hogy koronavírussal fertőzötten mennek majd haza.

A vizsga előtt megbeszélik,ki mennyit tanult, mi történt az utolsó tanítási nap óta. A bagósok az udvaron vagy az iskola előtt verődnek össze, s miután cigizni lehetetlen maszkban, ki is nevetik azokat akik paráznak.....

Majd beülnek - egymástól megfelelő távolságra – a tanterembe. Néhányan felveszik a kiosztott „védőeszközt” ,de a többség nem, hiszen nem kötelező (Szemüvegesek meg sem próbálják, mert a párásodás miatt nem látnak) A z érettségin felügyelő pedagógusok a fokozott veszély miatt a megszokottnál is idegesebbek, mert ha eddig otthon, karanténban –támogatás nélkül - próbáltak digitálisan oktatni,most azon morfondíroznak: mit tegyenek hogy ne vigyék haza a vírust a gyerekeiknek vagy az idősebb családtagjaiknak.

A tavalyinál 20 ezerrel kevesebben jelentkeztek a felsőoktatásba.

Vízsga után a maturandus be fog menni a kollégiumi szobába, ahol –kivételesen, most -egyedül lakik,s még néhány órát készül másnapra? Önök is ezt tették? Szerintem megbeszélik,ki mit írt, esetleg elmennek sörözni egyet.

Másnap az egész kezdődik előlről egy másik tantárgyból.

Lehetett volna jobb megoldás a megajánlott jegy a 4 év átlaga, vagy az utolsó évi tanulmányi eredmény alapján? Ebben az évben, amikor 91 ,4 ezren jelentkeztek a felsőoktatásba,mintegy 20 ezerrel kevesebben az előző évinél, az egyetemek és főiskolák minden nehézség nélkül fel tudnák venni a jelentkezőket. Legfeljebb kihull az első évben, akinek magas az egyetemi mérce.

A remény napjai helyett a várakozás napjai jönnek. A korlátozások feloldása miatt várható járvány új hullámát erősíti-e az érettségi ? Hány pedagógus viszi a haza a vírust és hányan lesznek betegek? A várakozás napjai azzal fognak eltelni, hogy reménykednek az egészségesek, nehogy betegek legyenek.

Az újonnan megfertőzöttek hozátartozói reménykednek: családtagjuk maradjon életben.

Hajdu István