Jön a BMW: 1000 ember munkát kap….

Jegyzet - 2018-08-16

Jön a BMW: 1000 ember munkát kap, de 23 000 elveszíti a kenyerét.

Ezzel a szenzációsnak szánt címmel indított néhány nappal ezelőtt az agrárszektor.hu címen fellelhető internetes portál. Mielőtt bárki kétségbe esne: orbitális hazugságról, szándékos félremagyarázás sikertelen kísérletéről van szó.

A cikk szerzője szerint:

" Egy 400 hektáros birtok jellemzően egy családhoz tartozik, amit a mai technikai színvonal mellett legfeljebb még néhány külsős alkalmazottal együtt művelnek. Ez bizony nem sok ember a beharangozott 1000 autógyári munkáshoz képest. A kérdést azonban megfordítva is érdemes szemügyre venni: a 400 hektáron megtermelt áru mennyisége 2600 tonna búza. Egész Magyarország étkezési búzaigénye 1,1 millió tonna, vagyis egyetlen ember éves kenyérgabona-szükséglete durván 110 kg-ra tehető. Vagyis 400 hektáron potenciálisan 23 600 ember számára lehet előteremteni a mindennapi kenyeret."


A magyar mezőgazdaság 20 millió embert képes ellátni búzával

Potenciálisan nekem is lennének ötleteim: lehetne fóliasátrakat telepíteni, s akkor több embert is lehetne foglalkoztatni. Lehetne agrárweblapok munkatársainak információkat szerezni „cikkírás" előtt. Lehetne tudni, amit magára valamit is adó firkász már a google segítségével is kideríthet: Magyarország évtizedek óta búzát exportál.

Az agrárminiszter minap mondta el, hogy a magyar mezőgazdaság 20 millió embert képes ellátni búzával, s évente 2 millió tonna exportra megy. A BMW-gyár földjén elméletileg megtermelhető kenyérgabona - a magyarok ellátásán túl - a külföldre eladott termés 1,3 ezreléke.

Ennek haszna van a mérleg egyik serpenyőjében, s másikban a BMW gyárának idetelepülése. Mindenki döntse el, mi a fontosabb. Esetleg keresgélje ki a világhálón, hogy Romániában hányan kárhoztatták az illetékeseket, mert hoppon maradtak BMW ügyben.

Hajdu István