Jegyzet

Eredmények megjelenítése 41-től 60-ig 731 találatból.

Huszonegy új helyszínnel bővült a világörökségi lista

Jegyzet - 2016-07-18

Huszonegy új helyszínnel bővült az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Oktatási Szervezetének (UNESCO) világörökségi listája a világörökségi bizottság vasárnap befejeződött 40. ülésszakán Isztambulban.

 A késő estig tartó vasárnapi ülésnapon 12 új helyszínt vettek fel a rangot és védelmet adó listára. A 40. ülésszakra nevezett 27 helyszínből így végül 21 nyerte el az UNESCO-státuszt: 12 kulturális, 6 természeti és 3 vegyes helyszín. Pénteken már 9 objektumot nyilvánítottak a világörökség részének.

Vita London és Skócia között a skót függetlenségről

Jegyzet - 2016-07-15

- A brit EU-népszavazás után kialakult helyzetről, elsősorban a brit unió jövőjéről tárgyalt pénteken Edinburghban Theresa May brit miniszterelnök és Nicola Sturgeon skót kormányfő. A nyilatkozatokból következtethetően nem közeledtek az álláspontok Skócia függetlenségének kérdésében.

Brexit - Londoni stratégiai elemzők: újabb népszavazás lehet a kilépési feltételekről

Jegyzet - 2016-07-13

Londoni stratégiai elemzők szerint van esély arra, hogy Nagy-Britanniában újabb népszavazást tartanak, amint lezárul a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszerét kialakító tárgyalási folyamat.

Az Ab alkotmánysértést állapított meg a gyülekezési joggal kapcsolatban

Jegyzet - 2016-07-12

Az Alkotmánybíróság kedden nyilvánosan kihirdetett határozatában mulasztásos alkotmánysértést állapított meg, mert szabályozatlannak ítélte a gyülekezési jog és más alapjogok összeütközésének kezelését.

  Az alkotmányjogi panasz benyújtója a 2014. december 19-én a devizahitel-károsultak érdekében tartott egész napos fővárosi demonstrációsorozat egyik résztvevője volt.

Nagyobb összefogást sürget az euróövezetben az IMF

Jegyzet - 2016-07-08

- A semleges költségvetési és laza monetáris politikával támogatott belső keresletnek köszönhetően megindult a gazdasági kondíciók javulása az euróövezetben, a növekedést veszélyeztető kockázatok tükrében azonban szorosabb összefogásra és közös gazdaságpolitikai fellépésre van szükség - állapítja meg az IMF éves jelentése az euróövezetről.

Brexit - Brit külügyminiszter: viszonossági alapon meg lehet állapodni az EU-állampolgárok jogairól

Jegyzet - 2016-07-07

- A brit külügyminiszter szerint viszonossági alapon meg lehet állapodni a többi európai uniós tagállammal a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok jogainak biztosításáról.

Philip Hammond kijelentette azt is, hogy nem a parlament, hanem a brit kormány hatáskörébe tartozik a döntés a kilépési folyamat elindításáról,  de a kormány "még nincs abban a helyzetben", hogy a kilépési feltételekről érdemi tárgyalásokat kezdjen a társállamokkal, így a cikkely aktiválása sincs jelenleg napirenden.

Óriási a különbség az Európai Unió leggazdagabb és legszegényebb országa között

Jegyzet - 2016-06-15

Óriási a különbség az Európai Unió leggazdagabb és legszegényebb országa, Luxemburg és Bulgária között. A vásárlóerő-paritáson számolva az egy főre jutó bruttó hazai termék (GDP) az uniós átlag 271, illetve 46 százalékát tette ki tavaly, az egy főre jutó tényleges egyéni fogyasztásé (AIC) pedig 137, illetve 51 százalék volt.  Ez derült ki az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) által szerdán kiadott jelentésből, amely a 2015-re vonatkozó első becslést tartalmazza.

Az EU-tagországok 900 ezer bevándorlónak adtak állampolgárságot 2014-ben

Jegyzet - 2016-06-13

Az Európai Unió tagországai mintegy 890 ezer bevándorlónak adtak állampolgárságot 2014-ben, kilenc százalékkal kevesebbnek, mint egy évvel korábban - tudatta hétfőn közzétett jelentésében az unió statisztikai hivatala (Eurostat).

A vizsgált időszakban az újonnan állampolgárrá vált személyek több mint 89 százaléka nem uniós tagországból érkezett.

Az OECD cselekvésre szólítja fel az európai országok kormányait

Jegyzet - 2016-06-10

Az európai országok gazdasága fokozatosan talpra áll, de további cselekvésre van szükség a világgazdasági válság megoldatlan, a növekedést még mindig terhelő következményeinek felszámolásához és az új kihívások megfelelő kezeléséhez - állapította meg az OECD az Európai Unió, illetve az euróövezet gazdasági helyzetét elemző, pénteken kiadott tanulmányában.

Elítélték azt a két érdi férfit, aki megölte és elásott egy embert-kirúgták az  MTI hírszerkesztőjét?

Jegyzet - 2016-06-03

"Tizenegy év és hét év börtönre ítélte pénteken a Budapest Környéki Törvényszék azt a két vádlottat, aki 2012-ben megölt és elásott egy férfit - közölte a bíróság az MTI-vel. "

NEM ISMERI A  MAGYAR NYELVTAN SZABÁLYAIT AZ MTI SZERKESZTŐJE!

OECD-jelenés - Jelentősen rontották a magyar gazdaság növekedési kilátását

Jegyzet - 2016-06-01

- Jelentősen rontotta Magyarország idei gazdasági növekedésével kapcsolatos előrejelzését az OECD, amely változatlanul hagyta a jövő évi GDP-bővüléssel kapcsolatos becslését.  A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szerezet (OECD) szerdán ismertetett országjelentésében egyebek között az szerepel, hogy idén 1,6 százalékkal nő a magyar hazai össztermék (GDP) a tavaly novemberben várt 2,4 százalék helyett.

ENSZ-tisztviselő: fel kell hagyni a konzervatív családi értékek mögé bújtatott nemi megkülönböztetéssel

Jegyzet - 2016-05-27

- Az ENSZ szakértői csoportjának elnök-jelentéstevője szerint a magyar kormánynak fel kell hagynia azzal, hogy a nemi alapú megkülönböztetést "konzervatív családi értékekre épülő" ideológiával palástolja.Frances Raday, a nők jogait és a nemek közötti egyenlőség helyzetét értékelő csoport vezetője pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján tapasztalataikról beszámolva kijelentette: a nőkkel szembeni diszkriminációt és a nők szerepének megerősítését önálló problémakörként kell kezelni.

EY: rekordszámú külföldi beruházást vonzott tavaly Európa

Jegyzet - 2016-05-24

- Minden gazdasági nehézség ellenére is rekordot értek el tavaly a külföldi működőtőke befektetéssel finanszírozott beruházások Európában - derül ki az EY tanácsadó vállalat kedden közzétett "Destination Europe" című tanulmányából. Belső feszültségek és helyi válságok jellemezték tavaly az európai befektetési környezetet. Az Oroszországgal és számos más gócponttal kialakult geopolitikai feszültség, az uniós intézményrendszerbe vetett bizalom gyengülése, terrorcselekmények, valamint ellenőrizetlen migráció nehezítette a helyzetet.

A növények ötödét kipusztulás fenyegeti a klímaváltozás és élőhelyük elvesztése miatt

Jegyzet - 2016-05-10

- A klímaváltozás, élőhelyük elvesztése, betegségek és invazív fajok elszaporodása miatt az ismert növényfajok ötödét kipusztulás fenyegeti egy, a globális növényvilágról készült brit felmérés szerint. A tudósok becslése szerint a tudomány ma mintegy 390 ezer növényfajt ismer. Tavaly 2034, addig ismeretlen növényfajt fedeztek fel - idézte a BBC News a brit Királyi Botanikus Kert (RBG) jelentését.

EU-prognózis - Lassuló növekedés és súlyos kockázatok jellemzik az európai gazdaságot

Jegyzet - 2016-05-03

Az Európai Bizottság (EB) tavaszi gazdasági előrejelzése szerint az európai gazdaság növekedése az év első negyedének mutatói alapján mérsékelt marad, a legfontosabb kereskedelmi partnerek teljesítménye mérséklődik, a növekedést támogató tényezők lassan fogyatkozni kezdenek.

Csökkentette idei magyar GDP-növekedési előrejelzését az IMF

Jegyzet - 2016-04-12

Az IMF áprilisi világgazdasági prognózisában (World Economic Outlook, WEO) 0,2 százalékponttal 2,3 százalékra csökkentette idei magyar GDP-növekedési előrejelzését.

  Az IMF honlapján kedden közzétett legfrissebb előrejelzés szerint a magyar GDP-növekedés a 2015-ös 2,9 százalék után az idén 2,3 százalék, 2017-ben pedig 2,5 százalék lesz.

Enyhén erősödött a gazdasági növekedés az euróövezetben márciusban

Jegyzet - 2016-04-05
Enyhén erősödött a gazdasági növekedés üteme márciusban az euróövezeti magánszektorban, miközben makacsul tartja magát a deflációs nyomás a nyomott keresletre válaszul nyújtott árengedmények miatt - derült ki a londoni Markit Economics gazdaságkutató intézet beszerzésimedzser-indexeinek végleges adataiból.

GKI: márciusban tovább csökkent a GKI konjunktúraindex

Jegyzet - 2016-03-29
Márciusban a februári esés után tovább mérséklődött a GKI konjunktúraindex szezonális hatásoktól megtisztított értéke, az üzleti várakozások nem változtak, a fogyasztóiak viszont érzékelhetően tovább csökkentek, bár összességében még így is optimista hangulatot tükröznek - derül ki a GKI Gazdaságkutató Zrt. felméréséből, amelyet az Európai Unió támogatásával készített.

A Pénzügykutató Zrt. 2,3 százalékos GDP-növekedést vár 2016-ra

Jegyzet - 2016-03-23

A Pénzügykutató Zrt. szerint a beruházások csökkenése miatt tovább mérséklődik a bruttó hazai termék (GDP) növekedési üteme, ami prognózisuk szerint 2,3 százalék lesz idén a tavalyi 2,9 százalék után - derült ki a társaság szerdán kiadott friss előrejelzéséből.

A Nemzetközi Valutaalap egy új világgazdasági válság kirobbanásától tart

Jegyzet - 2016-03-09

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) arra figyelmeztetett, hogy erősödik egy új világgazdasági válság kirobbanásának veszélye, és ennek elkerüléséhez azonnali keresletösztönző intézkedésekre van szükség. 

 David Lipton, az IMF vezérigazgató-helyettese a vállalati közgazdászok amerikai szövetségének (NABE) Washingtonban kedden tartott rendezvényén úgy fogalmazott, hogy a világgazdaság "valóban nehéz helyzetbe került" - derült ki a Financial Times című brit gazdasági újság beszámolójából.