Parlagfű: üzenjük Brüsszelnek

Jegyzet - 2016-08-26

Tudta? Magyarországon „terem" a legtöbb parlagfű!

Tudta? Magyarországon a legmagasabb a parlagfű pollen koncentráció!

Tudta? Magyarországon a legmagasabb a parlagfű pollen koncentráció okozta megbetegedés!

Aki parlagfű pollen érzékeny, az nagy valószínűséggel tudta az előző évben, az azt megelőző évben, és most is tudja: augusztus közepétől, október végéig az életminősége rohamosan csökken.

De vajon tudja-e a parlagfű „termelője", „előállítója", az ellene nem fellépő, vagy csak látszatintézkedő hatóság, vagy a megfelelő jogi normát meg nem alkotó fórum, hogy mit kell kiállni közel egymillió magyar embernek (csecsemőnek, gyereknek, felnőttnek) parlagfű pollen terjedése okán?

Nagy valószínűséggel mindnyájan tudják! De senkit nem érdekel. Bírságolással a probléma nem kezelhető. Kíváncsisággal tölt el, hogy mennyi bírságot szedtek be ezen a jogcímen 2015. évben? Meddig mennek el a végrehajtásban, amennyiben nem történik meg a befizetés? Mennyi a befizetetlen bírságtartozás?

Amennyiben hatékonyan bírságolnak és beszedik a bírságot, akkor bizonyára nagyon sok milliárd gazdagítja az államkasszát. Akkor egyértelműen „bizonyítható", hogy az így befolyt bevétel visszacsorog azokhoz, akik elszenvedői a parlagfű hatásainak.

Mindenütt megtalálható

Pl. központilag támogatják a minél hatékonyabb gyógyszerek kifejlesztését, ártámogatást adnak az allergia tüneteit kezelő gyógyszerekhez. Vagy jelentős pénzeszközöket fordítanak a parlagfű fizikai megsemmisítésére. Nem elvetendő megoldás lenne, hogy ügyvédeket fizetnek meg annak lebonyolítására, hogy elvegyék, elpereljék a műveletlen, parlagfűvel fertőzött területeket jelenlegi tulajdonosaiktól.

Nagyapáink idejében szégyen volt az, ha a búzatáblában aszott nőtt, a kukoricában, napraforgóban disznóparéj, sósparéj ütötte fel a fejét. Tudták az ellenszert: elővették a kapát, az erre készített célszerszámot és tövestől kiirtották az aktuális gyomnövényt. De a mostani terepjárós, öltönyös (mű)földművesek már nem szégyenkeznek. A legcsekélyebb mértékben sem foglalkoznak azzal, hogy a kukorica, a napraforgótáblákban embermagasságú parlagfű, vagy más gyomnövény tenyész. A területalapú, vissza nem térítendő uniós támogatást így is megkapják.

Üzenjük a kormánynak, a gazdáknak, hogy ők is megértsék. A parlagfű kiirtható. Megfelelő jogi szabályozásra (kényszerintézkedésre, akár a tulajdonjog megvonás), hatékony megelőzésre, fizikai közreműködésre lenne szükség. Jól jönne egy (vagy több) óriásplakát kampány. Persze kormányzati pénzekből (esetleg a bírságból befolyt összegekből). Természetesen magyar nyelvű plakátokra lenne szükség, hogy valamennyi „elkövető" megértse: bűnt követnek el!

Üzenjük Brüsszelnek, hogy ők is megértsék. Olyan földterületek után fizetnek ki milliókat, milliárdokat, melyek a magyar emberek százezrei megbetegítésében nagy szerepet játszanak. A magyar hatóságok évek óta semmilyen eredményt nem értek el, hiába van műholdas megfigyelés. A műholdas megfigyelés lehetőégével élve Brüsszel ne fizesse ki, vonja vissza a korábbi kifizetéseket azoktól, akik készakarva, vagy gondatlanul részesei annak, hogy Magyarországon nem érvényesülhet az alapvető emberi jog, az egészséghez való jog.